Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Mega Channel: Η Πειραιώς κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση

TVXS Ρεπορτάζ   08:14 | 15 Απρ. 2016
O κύβος ερρίφθη και η τελική πράξη του δράματος που θα κρίνει την τύχη του Mega ξεκινά, μετά την καταγγελία του δανείου που είχαν υπογράψει οι ιδιοκτήτες του καναλιού με την Τράπεζα Πειραιώς.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα ενεργοποίησε το τελεσίγραφο που είχε θέσει ζητώντας από την ιδιοκτήτρια εταιρία του Mega, την «Τηλέτυπος», την καταβολή  έως χθες ποσού 11,5 εκατομμυρίων ευρώ, εν είδει εγγύησης για την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Το ποσό δεν καταβλήθηκε και, παρ’ ότι η «Τηλέτυπος» είχε ζητήσει από την τράπεζα παράταση έως τις 22 Απριλίου, η Πειραιώς προχώρησε σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης δρομολογώντας, ντε φάκτο, ταχύτατες πλέον εξελίξεις.
Η Τράπεζα Πειραιώς είχε στείλει επιστολή στην «Τηλέτυπος» μετά τή Γενική Συνέλευση της περασμένης εβδομάδας, στην οποία...

Τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου για την επόμενη μέρα

 
Tvxs Ανάλυση  | 16 Απρ. 2016
Η ατμόσφαιρα στη Βουλή, με την αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη συζήτηση για την κυβερνητική πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ήταν προεκλογική παρόλο που δεν υπάρχει εκλογικός σχεδιασμός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ηγεσία της ΝΔ πιστεύει ότι το αίτημα για κάλπες συσπειρώνει και ενισχύει το αρχηγικό προφίλ του Κ. Μητσοτάκη, γι αυτό και το επαναφέρει διαρκώς επενδύοντας στην πόλωση.
Στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν εκτιμήσεις για εκλογές το φθινόπωρο, όταν θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά τα μέτρα 5,4 δισ ευρώ που προωθούνται για ψήφιση και όταν, ενδεχομένως, θα συνδεθεί με νέες δεσμεύσεις η απομείωση του χρέους.
Αντίθετα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εξετάζουν σενάριο εκλογών όπως έχουν τώρα τα πράγματα και αισιοδοξούν ότι, παρά την πίεση που ασκεί το ΔΝΤ, θα υπάρξει σύντομα συμφωνία με τους εταίρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αν αυτό συμβεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαϊου, ο σχεδιασμός προβλέπει τα εξής:

Ο ξένος Τύπος για την επίσκεψη του Πάπα

Επίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο Filippo Monteforte/Pool Photo via AP

«Ο γιος των μεταναστών Φραγκίσκος πάει στη Λέσβο για να ενοχοποιήσει την Ε.Ε.» είναι ίσως ο τίτλος (από τη γαλλική εφημερίδα Liberation) που περιγράφει καλύτερα το πώς είδαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο και τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον προκαθήμενο της Ελληνικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Τα διεθνή μέσα, εφημερίδες, ιστοσελίδες και τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλήρη και αναλυτικά ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τους πρόσφυγες στη Μόρια.
Κοινό σημείο στα περισσότερα ρεπορτάζ και στους τίτλους τους, το γεγονός ότι 12 Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, μπήκαν μαζί του στο αεροπλάνο που τον μετέφερε πίσω στο Βατικανό.

«Ο κόσμος θα κριθεί» 

Η κίνηση συμβολική, γράφουν οι περισσότεροι, συμφωνώντας ότι αυτή η κίνηση έδειξε ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στην Ευρώπη.

Όλοι στέκονται στη συγκινητική στιγμή της συνάντησής του με τους πρόσφυγες, αλλά και στη ρήση του ότι «ο κόσμος δεν σας ξέχασε. Ο κόσμος θα κριθεί για τον τρόπο που σας φέρθηκε».
«Η διδασκαλία διά του παραδείγματος». Με αυτήν τη φράση ξεκινά το ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde, η οποία χαιρετίζει την απόφασή του να πάρει μαζί του τους πρόσφυγες.

«Είμαστε όλοι μετανάστες»

Τόσο τα γαλλικά μέσα, όσο και τα βρετανικά μέσα, όπως η Telegraph, o Guardian και το BBC τόνισαν τη φράση του Πάπα, ότι «όλοι είμαστε μετανάστες», φράση με την οποία απευθύνθηκε και προς τους Μεξικανούς μετανάστες κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Ο Guardian βλέπει στο γεγονός ακόμη κάτι: ότι το γεγονός της επίσκεψης ήταν ακόμη ένα βήμα για την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο Εκκλησιών, σχεδόν δέκα αιώνες μετά το Σχίσμα του 1054, λόγω της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου.
Οι ισπανικές El Pais και El Mundo δεν θα μπορούσαν παρά να είναι στο ίδιο κλίμα. «Ο Πάπας αγκαλιάζει τους πρόσφυγες και παίρνει μαζί του μια ομάδα ευάλωτων ανθρώπων», γράφει η δεύτερη, η οποία στην ιστοσελίδα της προβάλλει και ένα σύντομο βίντεο με στιγμές-κλειδιά από την επίσκεψη του Ποντίφικα.
Εκτενές ρεπορτάζ είχε και η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Τα ιταλικά μέσα

Η ιταλική La Repubblica, αλλά και οι New York Times αναφέρoνται στο μήνυμα που έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος, ότι «Είμαι εδώ για να στρέψω την προσοχή του κόσμου και να ζητήσω λύσεις».
«Σύμβολο της δοκιμασίας των προσφύγων» χαρακτηρίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ το νησί της Λέσβου.
Επισημαίνουν τη δήλωση του Πάπα ότι «θέλει να κρατήσει πάνω στο γραφείο του τις ζωγραφιές με τις οποίες τον υποδέχθηκαν τα μικρά προσφυγόπουλα».

Η προσφορά των Ελλήνων

Η εφημερίδα La Repubblica, στην ηλεκτρονική της σελίδα, προβάλλει τον απλό αλλά περιεκτικό τρόπο με τον οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος θέλησε να ευχαριστήσει τους Έλληνες για την αλληλεγγύη και την βοήθεια που επέδειξαν προς τους πρόσφυγες: το γεγονός ότι «ευχαριστώ» κλείνοντας την ομιλία του στα ελληνικά.
Όμως δεν ήταν μόνο η ιταλική εφημερίδα που αναφέρθηκε στη στάση του Ποντίφικα εναντι των Ελλήνων γενικά και των ανθρώπων της Λέσβου ειδικά.
«Αποκάλεσε τους Έλληνες της Λέσβου, “φύλακες της ανθρωπιάς” και τους είπε: Θα ανταμειφθείτε από το Θεό για τη γενναιοδωρία σας. Πολλοί έπαινοι για τον ελληνικό λαό, πρέπει να το πούμε αυτό» λέει το CNN.
Και το France 24: «Ο Πάπας χαιρέτισε τη γενναιοδωρία των Ελλήνων, που παρά την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και χρόνια, κατάφεραν να βοηθήσουν όσο περρισσότερο μπορούν».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 efsyn.gr

«Όσοι ονειρεύονται παραιτήσεις, θα μείνουν με την όρεξη»

Μέγαρο Μαξίμου Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου | EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Κατηγορηματικά διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου την πληροφορία Κυριακάτικης εφημερίδας περί απειλής με παραίτηση, του πρωθυπουργού. «Ο τόπος έχει πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και στόχο να απαλλάξει την κοινωνία και την οικονομία από την επιτήρηση», αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Real News, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ φέρεται να του είπε: «Ή θα κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που αποφασίσαμε το καλοκαίρι ή εγώ φεύγω»!
Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου που έσπευσε να κλείσει το θέμα πριν καν αυτό «ανοίξει»: «Όσοι ακόμα ονειρεύονται παρενθέσεις με ατυχήματα, τρικλοποδιές και, εσχάτως, και παραιτήσεις, ας το πάρουν απόφαση ότι θα μείνουν με την όρεξη» σημειώνει το Μαξίμου.
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Επένδυση», που παραχώρησε η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Όλγα Γεροβασίλη, υποστήριξε ότι η σεναριολογία περί εκλογών είναι «άκαιρη και ανεδαφική», δεδομένου ότι «βρισκόμαστε στο παρά πέντε της αξιολόγησης».
efsyn.gr 

Τό σκίτσο τού Κώστα Μητρόπουλου


από "ΤΑ ΝΕΑ"

"Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αλλάζει τη θέση της χώρας"...

Σ. Πιτσιόρλας: Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αλλάζει τη θέση της χώρας

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το "κλειδί" για την ενεργοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και...
την δυναμική εκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ημερησία".
Υπογραμμίζει ότι φέτος το ΤΑΙΠΕΔ θα υπερβεί τα προϋπολογισμένα έσοδα των 2 δισ. ευρώ και ότι με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του, μετά την αξιολόγηση και τη δημιουργία του νέου Ταμείου, θα εξασφαλιστούν πολύ σημαντικά έσοδα.
Χαρακτηρίζει δε, "μεγάλη επιτυχία" του πρωθυπουργού τη συμφωνία για το νέο Ταμείο.
Αντιπαρέρχεται τις αιτιάσεις που του καταλογίζονται στο θέμα του ΟΛΠ, δηλώνοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ "κυβερνάται" από την διοίκηση που διόρισε η κυβέρνηση και λειτουργεί στη βάση των δεσμεύσεων και των αποφάσεων της.
Για το λεγόμενο "χαμηλό τίμημα" της πώλησης του ΟΛΠ σε σχέση με την αντικειμενική αξία, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι. Σημειώνει ότι στον Πειραιά πωλήθηκε έναντι 370 εκ ευρώ το πλειοψηφικό πακέτο μιας Α. Ε. εισηγμένης στο χρηματιστήριο και "τίποτε άλλο".
Μάλιστα, προσθέτει, ότι οι υποδομές του λιμανιού παραμένουν στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου με την παραχώρηση της χρήσης τους στην ΑΕ για ένα χρονικό διάστημα. Υπογραμμίζει ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αλλάζει τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο χάρτη των συνδυασμένων μεταφορών και ότι πλέον η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
 

Πάπας- Πατριάρχης - Αρχιεπίσκοπος: Μια προσευχή για τους πρόσφυγες

Πάπας- Πατριάρχης - Αρχιεπίσκοπος: Μια προσευχή για τους πρόσφυγες

Eκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη απηύθυναν το μεσημέρι του Σαββάτου, με κοινή τους δήλωση μέσα από το κέντρο καταγραφής και διαμονής μεταναστών και προσφύγων της Μόριας, ο Πάπας κ. Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος,

Σύμφωνα με τους τρεις κορυφαίους θρησκευτικούς ηγέτες απαιτείται «μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων» στην ανθρωπιστική κρίση «που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους». Ο Πάπας της Ρώμης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μέσα από το hotspot της Μόριας ζήτησαν την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης.

Παράλληλα, όμως, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ’ αυτή την κρίση και απευθύνουν κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πάπας Φραγκίσκος: «Δεν είστε μόνοι σας»

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος είπε απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες ότι δεν είναι μόνοι τους και τους ζήτησε να μην χάνουν την ελπίδα τους, ενώ παράλληλα εξήρε τη στάση του ελληνικού λαού.

«Δεν είστε μόνοι σας. Περάσατε πολλά δεινά σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Ήθελα να έρθω εδώ σήμερα για να σταθώ δίπλα σας για να ακούσω την ιστορία σας για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση», υπογράμμισε ο Ποντίφικας, σημειώνοντας πως «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο».

«Μην χάνετε την ελπίδα σας, σας αγκαλιάζω όλους με στοργή
», είπε στο τέλος της ομιλίας του.

Ιερώνυμος: «Να μην ξαναδούμε ποτέ παιδάκια να ξεβράζονται σε παραλίες»

Συγκλονισμένος από την επίσκεψη στη Λέσβο και τις σπαρακτικές ιστορίες που άκουσε από τους πρόσφυγες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε «να μην ξαναδούμε ποτέ παιδάκια να ξεβράζονται στις παραλίες του Αιγαίου».

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας παρότρυνε τον ΟΗΕ να πράξει επιτέλους τα δέοντα ώστε να να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη για χρεοκοπία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Αντίθετα «καμαρώνω για τους Έλληνες οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες που περνούν, βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο Γολγοθάς τους ελαφρύτερος, ο ανηφορικός τους δρόμος λιγότερο τραχύς» δήλωσε με έμφαση ο Αρχιεπίσκοπος.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου:


«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στη Λέσβο τον Πάπα Φραγκίσκο.
Θεωρούμε καθοριστικής σημασίας την παρουσία του στον τόπο μας, στα χώματα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Καθοριστική διότι μαζί, υπογραμμίζουμε ενώπιον ολόκληρου του χριστιανικού, και όχι μόνον, κόσμου την σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων.
Ευχαριστώ θερμά τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Βαρθολομαίο που μας ευλογεί σημερα με την παρουσία του και ως Πρώτος της Ορθοδοξίας ήλθε για να ενώσει την προσευχή του, ώστε να γίνει η φωνή των Εκκλησιών στεντόρεια και να ακουστεί στα πέρατα του πολιτισμένου κόσμου.

Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων, να στηλιτεύσουμε κάθε μορφή απαξίωσης του ανθρώπινου προσώπου.

Από τούτο το νησί, τη Λέσβο, ελπίζω να ξεκινήσει ένα παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης, ώστε να αλλάξoυν ρότα όσοι κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους και να επιστρέψει η ειρήνη και η ασφάλεια σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη.

Δεν είναι, δυστυχώς, η πρώτη φορά που καταδικάζουμε τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αδιέξοδο. Θα ενεργούμε, όμως, μέχρι να πάψει αυτός ο παραλογισμός και η απαξίωση του ανθρώπινου προσώπου.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια. Μόνο όσοι δουν τα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε στον καταυλισμό προσφύγων, θα μπορέσουν να αντιληφθούν αμέσως το πλήρες μέγεθος της “χρεοκοπίας” της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνον. Καμαρώνω για τους Έλληνες οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες που περνούν, βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο Γολγοθάς τους ελαφρύτερος, ο ανηφορικός τους δρόμος λιγότερο τραχύς.

Η Εκκλησία της Ελλάδος και, εγώ προσωπικά, θρηνούμε τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν στο Αιγαίο. Έχουμε κάνει αρκετά και θα εξακολουθήσουμε, όσο οι δυνατότητές μας το επιτρέπουν, να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την προσφυγική κρίση.
Θα ήθελα να κλείσω τη δήλωσή μου κάνοντας μία έκκληση, μία παράκληση, μία παρότρυνση: να αναλάβει, επιτέλους, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει, να πράξει τα δέοντα, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγική κατάσταση που ζούμε. Ελπίζω να μην ξαναδούμε ποτέ παιδάκια να ξεβράζονται στις παραλίες του Αιγαίου. Εύχομαι σύντομα να τα βλέπουμε εκεί, να παίζουν ανέμελα και να χαίρονται τη ζωή
».

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Όσοι σας φοβούνται, δεν βλέπουν τα παιδιά σας»

Να κοιτάξει τα παιδικά μάτια των προσφύγων ώστε να πάψει να τα φοβάται, κάλεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι «θρηνήσαμε όταν είδαμε τη σκληρότητα των αδελφών μας, να κλείσουν τα σύνορα και να σας γυρίσουν την πλάτη».

Η δήλωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου:

«Ξέρουμε ότι έρχεστε εδώ προσπαθώντας να αποφύγετε τον πόλεμο. Ξέρουμε ότι στην καρδιά σας νιώθετε αγωνία για τις οικογένειές σας. Θρηνήσαμε βλέποντας τη Μεσόγειο να γίνεται ένας τάφος για τους νεκρούς σας. Θρηνήσαμε όταν είδαμε την σκληρότητα των αδελφών μας να κλείνουν τα σύνορα και να σας γυρίζουν την πλάτη. Όσοι φοβούνται εσάς, δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται, δεν βλέπουν τα πρόσωπά σας. Όσοι σας φοβούνται, δεν βλέπουν τα παιδιά σας. Ξεχνάνε ότι η η μετανάστευση δεν είναι ένα θέμα που αφορά τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι ένα θέμα για όλο τον κόσμο.
Η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος. Η Μεσόγειος είναι ένας τόπος ζωής, σταυροδρόμι πολιτισμών. Το Αιγαίο θα πρέπει να γίνει μία θάλασσα ειρήνης. Προσευχόμαστε οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή σύντομα να τελειώσουν. Προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους αυτής της περιοχής. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να τονίσουμε τη δραματική κατάσταση που ζουν οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή. Δίνουμε υπόσχεση ότι ποτέ δεν θα σας ξεχάσουμε, ότι ποτέ δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για εσάς
». 

από tanea.gr

Παράδειγμα γιά μίμηση : Τέρμα οι πλαστικές σακκούλες σε Σίφνο, Αλόννησο

«Παρελθόν» η χρήση πλαστικής σακούλας σε Σίφνο, Αλόννησο
Η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου διένειμε δωρεάν υφασμάτινες τσάντες σε όλους τους μαθητές του νησιού, οι οποίοι τις απογείωσαν, ζωγραφίζοντάς τες.
Η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου διένειμε δωρεάν υφασμάτινες τσάντες σε όλους τους μαθητές του νησιού, οι οποίοι τις απογείωσαν, ζωγραφίζοντάς τες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
«Σήμερα, το να δίνεις πλαστική σακούλα στον πελάτη θεωρείται υπηρεσία. Εχουμε φθάσει στο σημείο να αγοράζεις ένα νερό από το περίπτερο και να σε ρωτούν αν θες σακούλα, ή μια τυρόπιτα από τον φούρνο, την οποία βάζουν σε χάρτινο φάκελο και μετά σε σακούλα. Η οποία βέβαια μερικά δευτερόλεπτα αργότερα βρίσκεται στον κάδο, αν δεν την παρασύρει ο αέρας. Ακόμα και στα πανηγύρια μας μοιράζουν τον άρτο σε πλαστικές σακούλες».
Ο κ. Γιάννης Γκύλης, μέλος της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου, υποδεικνύει τον παραλογισμό στις καθημερινές μας συνήθειες, σχετικά με τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Είναι παντού: σε κάθε αγορά μας, στους κάδους των σπιτιών μας, στα ράφια και στα ντουλάπια μας. Και φυσικά, στο περιβάλλον, εκεί όπου όλα τελικά καταλήγουν. Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, κάθε Ελληνας καταναλώνει κατά μέσο όρο 242 πλαστικές σακούλες ετησίως.

Η κοινοτική νομοθεσία, όμως, άλλαξε. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση στις 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως μέχρι το τέλος του 2019 και στις 40 μέχρι το 2025. Ή να διασφαλίσουν ότι μέχρι το τέλος του 2018 οι πλαστικές σακούλες θα χρεώνονται. Πριν η πολιτεία αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει, κάποια μικρά μέρη αποφασίζουν να πρωτοπορήσουν και, γιατί όχι, να διαφημίσουν τον σταδιακό αποκλεισμό της πλαστικής σακούλας από την καθημερινότητά τους.

Επιστρέφουμε στη Σίφνο. «Ενα μέλος μας από την Ολλανδία μάς πρότεινε πριν από μερικά χρόνια να αναλάβουμε μια δράση στο νησί για τη μείωση της πλαστικής σακούλας», λέει ο κ. Γκύλλης. «Αρχικά αναζητήσαμε εναλλακτικές ανάμεσα σε πλαστικές σακούλες πολλαπλών χρήσεων, όμως τις απορρίψαμε για πολλούς λόγους. Αποφασίσαμε να αγοράσουμε δύο μηχανές ραπτικής και να δημιουργήσουμε μόνοι μας κάτι που να ταιριάζει στην αισθητική του νησιού. Ετσι λοιπόν σχεδιάσαμε μια υφασμάτινη τσάντα, τη δοκιμάσαμε φορτώνοντάς την ακόμα και με πέτρες και τελικά καταλήξαμε σε ένα σχέδιο».

Η «μύηση»
Οι πιο... επιδέξιοι στη ραπτική ασχολήθηκαν εντατικά με τη ραφή τσαντών. «Φτιάξαμε 2.400 τσάντες και λέγαμε “σιγά μην πουληθούν”. Ομως έγιναν ανάρπαστες! Τώρα ξεκινήσαμε να φτιάξουμε νέες».

Μετά τις υφασμάτινες τσάντες, ακολούθησε η «μύηση» του πληθυσμού. Η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου μίλησε στα σχολεία του νησιού, διένειμε δωρεάν τσάντες σε όλα τα παιδιά και εκείνα... τις απογείωσαν, ζωγραφίζοντάς τες. «Ο στόχος μας είναι απλός. Οταν το παιδί πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, να ασκεί πίεση στη μαμά ή τον μπαμπά να μη ζητεί πλαστική σακούλα».

Το επόμενο βήμα στην προσπάθεια ξεκίνησε χθες. Με πολύτιμους συμπαραστάτες τον Σύλλογο Επαγγελματιών και Εμπόρων Σίφνου και τον δήμο αποφασίστηκε να ξεκινήσει η χρέωση της πλαστικής σακούλας (0,10 ευρώ) σε όλα τα καταστήματα του νησιού. Ολα; «Εκτός από ένα παντοπωλείο, που θεωρεί ότι θα είναι πλεονέκτημα να δίνει δωρεάν τις σακούλες όταν οι άλλοι τις χρεώνουν. Νομίζω όμως ότι τελικά θα πεισθεί και αυτός», λέει ο κ. Γκύλλης.

Παράλληλα, ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης με το έξυπνο σύνθημα «Κάν’ το όπως ένας Σιφνιός». «Τελικά η υπόθεση προχωρά πολύ πιο εύκολα και φυσικά από ό,τι περιμέναμε. Η νοικοκυροσύνη και η καθαριότητα είναι στο DNA των Σιφναίων! Επόμενο βήμα στην προσπάθεια; Η δημιουργία “τουρβάδων”, παραδοσιακών σιφναίικων σακιδίων».

Αλόννησος
Τον δρόμο για τη χρέωση της πλαστικής σακούλας άνοιξε ένα άλλο νησί, αρκετά βορειότερα. Από την 1η Δεκεμβρίου η πλαστική σακούλα χρεώνεται σε όλα τα καταστήματα του νησιού. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της MOm (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας) πραγματοποιήσαν διαδραστικές, ενημερωτικές εκδηλώσεις για ενήλικες, αλλά και μικρούς πολίτες του νησιού, με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή όλων στην προσπάθεια να αποτελέσει παρελθόν η χρήση της πλαστικής σακούλας για την Αλόννησο. «Πάμε πολύ καλά, ο κόσμος και τα καταστήματα έχουν προσαρμοστεί. Υπάρχουν κάποια καταστήματα που δεν δίνουν καθόλου πλαστική σακούλα πλέον, ενώ οι περισσότεροι τις κρύβουν και δίνουν –με χρέωση φυσικά– μόνο αν ζητήσει ο πελάτης», λέει η κ. Ελένη Τούντα, υπεύθυνη Προγράμματος Βορείων Σποράδων της MOm. «Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η ιδέα που είχαν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων στο νησί. Πήραν πάνινες σακούλες για τους επισκέπτες τους, τις οποίες έχουν στα δωμάτια και τις δανείζουν για να κάνει τα ψώνια του κάποιος όσο καιρό είναι στο νησί, αφήνοντάς την για τον επόμενο ή τις χαρίζουν, ως αναμνηστικό. Πρόσφατα, ένας οπωροπώλης μου είπε ότι ενώ παλιά χρειαζόταν 3 σακιά πλαστικές σακούλες την εβδομάδα, τώρα δεν χρειάζεται ούτε μισό. Αυτό δεν είναι εξαιρετικό;».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα; «Εχουν μπει αφίσες σε όλα τα καταστήματα και ελπίζουμε ότι θα μπουν σύντομα και στα καράβια. Ο δήμος δίνει μεγάλο αγώνα για την πρωτοβουλία αυτή, που εξελίσσεται συνεχώς».

από kathimerini.gr

Νεκρός Ινδός, μέλος του πληρώματος του «Noor One»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Παρασκευής ένας Ινδός 32 ετών, μέλος του πληρώματος του «Noor One».
Κατά πληροφορίες, ο άνδρας αισθάνθηκε αδιαθεσία και ειδοποίησε τον αξιωματικό υπηρεσίας, ο οποίος κάλεσε ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Τζάνειο, όπου και κατέληξε μια ώρα αργότερα από έμφραγμα.
Σύμφωνα με τον συνήγορο του Ινδού, αλλά και των άλλων εννέα συμπατριωτών του, μελών του πληρώματος, ο 32χρονος είχε παραπονεθεί για αδιαθεσία από τις 6 το απόγευμα, ωστόσο οι υπεύθυνοι των φυλακών κάλεσαν το ασθενοφόρο περίπου τρεις ώρες αργότερα.
Οι δέκα άνδρες είχαν αποφυλακιστεί λόγω παρέλευσης του 18μήνου, ωστόσο κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας. Κατά τον συνήγορο μάλιστα, οι συνθήκες κράτησής τους ήταν χειρότερες από αυτές της φυλακής, καθώς δεν είχαν την δυνατότητα για προαυλισμό.
Μάλιστα, κατά το παρελθόν είχαν επιχειρήσει να νοικιάσουν κάποιο σπίτι, χωρίς όμως αποτέλεσμα, είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε επειδή η παρουσία αστυνομικής συνοδείας αποθάρρυνε τους ιδιοκτήτες των σπιτιών από το να εμπλακούν στην υπόθεση.
Κατά την απολογία του, ο Ινδός, ο οποίος ήταν πρώτος μηχανικός του πλοίου, είχε υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο των πακέτων που είχαν φορτωθεί στο «Noor One». Μάλιστα, όπως είχε καταθέσει, αυτά φορτώθηκαν στο Σουέζ από μικρότερο σκάφος και υπό την απειλή όπλων.
Θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες νεκροψία – νεκροτομή, αλλά και τοξικολογικές εξετάσεις, προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

από kathimerini.gr

Ιερώνυμος: Ερχεστε σε μία εποχή που ο λαός μας περνάει δύσκολες ώρες...


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον Ποντίφικα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά...
ότι η επίσκεψή του γίνεται σε μία εποχή που ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες ώρες. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Ιερώνυμος οι αιτίες της κρίσης εντοπίζονται και στην Ευρώπη.

«Έρχεστε σε μία εποχή που ο λαός μας περνάει δύσκολες ώρες, τόσο για τα προβλήματα τα εσωτερικά, τη οικονομικής κρίσης και της φτώχεια που οφείλονται σε γενικότερες αιτίες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, αλλά και σε ένα οξύτατο πρόβλημα όπως είναι το πρόβλημα των προσφύγων το οποίο, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, φαίνεται ότι είναι πιο μεγάλο απ’ ότι μπορούμε να αντέξουν οι πλάτες μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Συνάντηση Τσίπρα - Πάπα Φραγκίσκου. ΒΙΝΤΕΟ...

Τσίπρας: Η επίσκεψή σας είναι ιστορική...

Στη συνάντηση που είχε με τον Πάπα αμέσως μετά την υποδοχή του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση. «Η επίσκεψή σας εδώ είναι μια...
πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μιας νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη», σημείωσε.

Έκανε επίσης λόγο για «μια ευκαιρία να αναδείξουμε ότι ο ελληνικός λαός παρά τις δυσκολίες και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που άλλοι επέβαλαν έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη».

Είμαι περήφανος για αυτό, τόνισε, «τη στιγμή που κάποιοι εταίροι μας, και μάλιστα στο όνομα του χριστιανισμού, ύψωναν τείχη και φράχτες». Χαρακτήρισε επίσης ιστορική και σημαντική την επίσκεψη του ποντίφικα και τον ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του.

Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του και τη στάση του στο προσφυγικό ζήτημα, επαναλαμβάνοντας πως σε ένα τέτοιο θέμα τα τείχη δεν βοηθούν.

Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχτηκε ο Τσίπρας...

Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχτηκε ο Τσίπρας – ΤΩΡΑ - ΦΩΤΟ

ΦΩΤΟ...

Ο χαιρετισμός του Πάπα με τον Ιερώνυμο

Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας...
στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.

Ο χαιρετισμός του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ο χαιρετισμός του Πάπα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Live: Παγκόσμιο μήνυμα από την Λέσβο...


Σε εξέλιξη είναι η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο. Στο αεροδρόμιο του νησιού για την υποδοχή του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας βρίσκονται...
ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός. 
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις ΕΔΩ
 

Με 10 πρόσφυγες θα επιστρέψει στη Ρώμη ο Πάπας...

Με 10 πρόσφυγες θα επιστρέψει στη Ρώμη ο Πάπας

Με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες...
θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, στις 15:15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, νωρίς χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφηκα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Χθες το απόγευμα επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hotspot της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.
 

Ρέντσι: Το ταξίδι του Πάπα στη Λέσβο είναι μία δυνατή κίνηση...

Ρέντσι: Το ταξίδι του Πάπα στη Λέσβο είναι μία δυνατή κίνηση

«Το ταξίδι του Πάπα είναι μία ιδιαίτερα δυνατή κίνηση», δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη...
σαββατιάτικη επίσκεψη του Ποντίφικα, η οποία ξεκινά στις 10.20 στη Λέσβο.

«Το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου είναι μία κίνηση για την οποία πρέπει να τον ευχαριστήσουμε, μία ιδιαίτερα απλή κίνηση, όμως εξίσου δυνατή. Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να υπογραμμίσουμε, κατά συνέπεια, είναι η ευγνωμοσύνη», πρόσθεσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

Ο Ρέντσι σημείωσε ότι «ο Φραγκίσκος έχει καλέσει επανειλημμένα την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει διαφορετικό ρόλο».
 

Εκπλήξεις στο καταστατικό της ΝΔ ετοιμάζει ο Μητσοτάκης...

Οι εκπλήξεις στο καταστατικό της ΝΔ που ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

Σε ριζοσπαστικές αλλαγές προχωρά άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου η ΝΔ να μην καταλήξει ένα κόμμα ξεπερασμένο από την εποχή του και...
τις πολιτικές εξελίξεις. Αντιθέτως ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς παράταξης, όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του, θέλει να το καταστήσει ένα νέο ισχυρό πολιτικό Οργανισμό, προσπάθεια θα γίνει εφικτή, με το νέο γαλάζιο καταστατικό χάρτη που θα παρουσιαστεί στο 10ο τακτικό Συνέδριο την επόμενη Παρασκευή.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή θα αφορά το διαχωρισμό κόμματος - κράτους. Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισάγει στο νέο καταστατικό της ΝΔ ασυμβίβαστο μεταξύ κομματικών και κυβερνητικών θέσεων (π.χ. ο γραμματέας του κόμματος δεν θα μπορεί να είναι και υπουργός, ενώ θα δίνεται έμφαση και στις περιπτώσεις που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος), κάτι που θα επηρεάσει και όσους επιθυμούσαν να θέσουν υποψηφιότητα με τις γαλάζιες λίστες στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η δεύτερη ριζοσπαστική αλλαγή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, αφορά την απαγόρευση από...

Εκπληκτικά τρίκ στό μπιλιάρδο πού μοιάζουν "αδύνατον νά συμβούν"...