Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

Τι αλλάζει στις εμπορικές μισθώσεις...



Νέο τοπίο στις μισθώσεις καταστημάτων και γραφείων διαμορφώνει η νομοθετική ρύθμιση για τις εμπορικές μισθώσεις. Πλέον, καταργείται η 12ετία, ενώ...
μειώνονται και οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν σε περίπτωση πρόωρης διακοπής.

Οι αλλαγές αυτές στις εμπορικές μισθώσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά γενικότερων αλλαγών στα ενοίκια, που τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2014. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι τα μισθωτήρια συμβόλαια κατατίθενται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, ενώ απαιτείται και η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού.

Αναλυτικά, οι βασικές αλλαγές στις εμπορικές μισθώσεις έχουν ως εξής:

"Πολιτικό τέρας", ο Σταύρος Θεοδωράκης...



Είναι λαϊκιστής, αλλά και αφελής, άρα επικίνδυνος...
Για το "Ποτάμι" του Θεοδωράκη, ο Παγκαλος είπε πως είναι προϊόν διαπλοκής πίσω από το οποίο βρίσκεται το "Πρώτο Θέμα".
Χαρακτήρισε τον Θεοδωράκη "πολιτικό τέρας". 
"Δεν είναι το παιδί του λαού, όπως...
εμφανίζεται, αλλά ενας που έχει πίσω του μια καραμπινάτη διαπλοκή" .
Είπε επίσης, πως, ο λόγος του είναι λαϊκίστικος και αφελής, που σημαίνει οτι είναι επικίνδυνος.
Δεν παρέλειψε βέβαια, να κάνει πλάκα και  να τον ειρωνευτεί: Σαν δημοσιογράφος και άνθρωπος είναι καλός. Μου 'χει κάνει και μένα συνεντεύξεις . Αλλά, έχει και ένα καλό και ακριβό εστιατόριο, το "Αλάτσι". Εμένα θα 'πρεπε να καλέσει , να του το διαφημίσω. 
Παράληψη του, μεγάλη...
Ανεξάντλητος. Υπάρχει κι άλλη συνέχεια...

Δεν είναι ακόμη στην φυλακή, ο Θέμος Αναστασιάδης?...

 Πρώτον, χαρακτήρισε τον Αναστασιάδη ως διαπλεκόμενο. Εκδότη που στηρίζει το "Ποτάμι". Άφησε να εννοηθεί, οτι πίσω από τον Αναστασιάδη,υπάρχει άλλος χρηματοδότης και...
αναρωτήθηκε αν είναι στην φυλακή. "Δεν ξέρω πισω από αυτόν ποιος είναι ο πραγματικός χρηματοδότης, αλλά ο Αναστασιάδης δεν είναι στην φυλακή".
Ο Ιορδάνης, απορημένος του απάντησε, "οχι δεν είναι στην φυλακη".
Κι ο Πάγκαλος: Δεν είναι ακόμα... Είναι υπόδικος... 
 

Ο Βενιζέλος κοιτάει μόνο το αρχηγιλίκι του...



Δεν μίλησα για Σημιτιστάν, αλλά για Σημιταριό...
Τι είπε πάλι το στοματάκι του! Τον άλλο χοντρό, τον Μπένυ, τον έκανε με τα κρεμμυδάκια. Ως καταστροφέα του κόμματος τον παρουσίασε.
"Είναι μια παρέα γύρω από εναν αρχηγό, που...
κοιτάει μόνο το αρχηγιλίκι του. Και οχι το κόμμα. Διπλα του είναι λίγοι άνθρωποι κι αυτός κάνει οτι νομίζει". 

Περί Σημίτη, για τον οποίο έχει εκφράσει κατά καιρους την απέχθεια του, έκανε μια απαραίτητη, κατά την γνώμη του, διευκρίνηση:   Εγώ δεν μίλησα για Σημιτιστάν, γιατί αυτό θα σήμαινε μια οντότητα, ενα εθνος, οπως το Πακιστάν ή το Αφγανιστάν. Εγώ μίλησα για Σημιταριό. Κι αν δεν καταλαβαίνετε- είπε στους Χασαποαναγνωστάκηδες- να σας εξηγήσω.
Που να τολμήσουν να πουν αυτοί, πως, δεν καταλαβαν.
Εχουμε και συνέχεια. Σε λίγο...

Γιατί οι αμερικανικές εταιρείες είναι ανταγωνιστικότερες των ευρωπαϊκών





ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

THE ECONOMIST


Η διοίκηση επιχειρήσεων αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες βιομηχανίες του περασμένου αιώνα. Το 1914 βρισκόταν στα σπάργανα. Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ είχε ιδρυθεί μόλις προ εξαετίας. Η βιβλιογραφία για τον συγκεκριμένο κλάδο σπουδών περιοριζόταν στις «Αρχές της Επιστημονικής Διοίκησης Επιχειρήσεων» του Φρέντερικ Τέιλορ και σε λίγα ακόμη εγχειρίδια. Σήμερα, αυτός ο κλάδος σπουδών είναι ένας «ομιλητικότατος ενήλικος». Το ένα τέταρτο των φοιτητών των αμερικανικών πανεπιστημίων που κάνουν μεταπτυχιακό σπουδάζουν Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ορισμένες από τις πλέον κερδοφόρες εταιρείες παγκοσμίως εφαρμόζουν τις σύγχρονες αρχές των «Αρχών» του Τέιλορ. Μήπως όμως η επιστήμη αυτή είναι υπερτιμημένη; Κάποιοι επικριτές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούμε «καλή διοίκηση», υποστηρίζοντας ότι όλα έχουν να κάνουν με το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, ή ότι είναι αδύνατον να υπολογίσουμε τη διαφορά που κάνει κάτι τόσο αμελητέο όσο είναι η διαχείριση μιας επιχείρησης. Εδώ και μία δεκαετία, μια ομάδα οικονομολόγων, περιλαμβανομένων των Νίκολας Μπλουμ του Stanford και Τζον βαν Ρίνεν του London School of Economics, προσπαθούν να αναδείξουν αυτόν τον διάλογο.

Επικεντρώνονται σε τρεις ευρέως αποδεικτές τεχνικές της διοίκησης επιχειρήσεων: το να θέτει κάποιος στόχους, να επιβραβεύει τις καλές επιδόσεις και...

Το όνειδος και η Δικαιοσύνη

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ


Πάσχος ΜανδραβέληςΈχει καταγραφεί πολλάκις στον ελληνικό Τύπο ότι στη διαθήκη του ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτήρισε τον γαμπρό του, Θεόδωρο Κατσανέβα, «όνειδος για την οικογένεια». Από αυτές τις καταγραφές ένας χρήστης του Διαδικτύου με το ψευδώνυμο «Diu» συμπεριέλαβε τη φράση στη συνεργατική ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Ο κ. Κατσανέβας θεώρησε τον χαρακτηρισμό προσβλητικό και αντί να στραφεί κατά των πρωτογενών πηγών (τις μεγάλες εφημερίδες) μήνυσε τον «Diu» και όποιον άλλο βρήκε εύκαιρο· δηλαδή την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), η οποία απλώς συμπαρίσταται και χαιρετίζει την παγκόσμια προσπάθεια για δημιουργία κιβωτού πληροφοριών. Το δικαστήριο ευτυχώς απέρριψε τη μήνυση κατά της ΕΕΛ/ΛΑΚ, αλλά έβγαλε προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα να αφαιρεθεί από τη Wikipedia το «όνειδος», που έχει δημοσιευθεί πολλάκις στον ελληνικό Τύπο. Ο χρήστης το αφαίρεσε, αλλά κάποιος άλλος το πρόσθεσε. Το ξανααφαίρεσε και κάποιος άλλος το πρόσθεσε. Το βασικό χαρακτηριστικό της Wikipedia και η μεγάλη δύναμή της –όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως– είναι ότι αποτελεί μια ζωντανή εγκυκλοπαίδεια: τα λήμματά της εμπλουτίζονται διαρκώς από τους χρήστες. Μόνο όρο που βάζει η (εκτός Ελλάδος) συντακτική επιτροπή είναι να τεκμηριώνονται τα όσα αναφέρονται και να παρατίθενται οι πηγές.

Επομένως, ο δυστυχής (πρώτος) επιμελητής του λήμματος για τον κ. Κατσανέβα δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Ακόμη και αν το δικαστήριο διατάξει να λογοκριθεί το λήμμα κάποιος άλλος θα το προσθέσει, και ο κ. Κατσανέβας θα τρέχει πάλι στα δικαστήρια. Ετσι στις χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος του κόμματος «των πέντε αστέρων» θα προσθέσει μερικές ακόμη.

Εκτός όμως αυτών, η Ελλάδα κατάφερε να ξαναγίνει περίγελως της οικουμένης. Για πρώτη φορά επιχειρείται λογοκρισία της Wikipedia και μάλιστα για κάτι που είναι πλήρως τεκμηριωμένο. Δεν περιμέναμε κάποια ευφυέστερη αντίδραση από τον κ. Κατσανέβα, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Δικαιοσύνη μοιάζει να μην κατανοεί τη φύση του Διαδικτύου. Αδυνατεί να καταλάβει ότι το περιεχόμενο στον κυβερνοχώρο δεν μπορεί να λογοκριθεί, και ότι κάθε απόπειρα λογοκρισίας γυρίζει μπούμερανγκ· ήδη το «όνειδος της οικογένειας» –διά της αγωγής και της απόφασης για προσωρινή έστω απάλειψή του– αυτό που ήθελε ο κ. Κατσανέβας να μη μαθευτεί, έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.

kathimerini.gr

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                                       ΤΑ ΝΕΑ 8/3/2014

Οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα θα μετρούν 100% στην Εφορία

Οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα θα μετρούν 100% στην Εφορία Στο ακέραιο θα μετράνε τελικά στην Εφορία οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα, για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.

Προκειμένου το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων να διατηρηθεί ακέραιο, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. 

Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα.

Οι αποδείξεις που προσκομίζονται πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών και συγκεκριμένα:
 - Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
-Αλκοολούχα ποτά και καπνός -Ένδυση και υπόδηση
-Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας)
-Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
-Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσυκλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί)
-Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια
-Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών)
-Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
-Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).
tanea.gr

Ευτυχώς τον συγχώρησε


ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τάκης ΘεοδωρόπουλοςΣε μια εποχή κατ’ εξοχήν αντιηρωική όπως η σημερινή, όταν κουβαλάς στις πλάτες σου το βάρος μιας ηρωικής πράξης, όπως ο Μανώλης Γλέζος, όταν έχεις στις αποσκευές σου το πιστοποιητικό ηρωικής γνησιότητας, τότε, ό,τι κι αν κάνεις προστίθεται στο αποθεματικό κεφάλαιο του ηρωισμού σου.

Συναντάς, ας πούμε, με όλες τις δυνατές επισημότητες, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, και παρά την πολιά σου κόμη εξακολουθείς να συμπεριφέρεσαι όπως την ημέρα εκείνη που σκαρφάλωσες στον Ιερό Βράχο για να κατεβάσεις τη σημαία του Τρίτου Ράιχ.

Κι ενώ εκείνος υποκλίνεται μπροστά σου και σε αποκαλεί και «ήρωα» και «ζωντανό μύθο», εσύ, με την αυστηρότητα που σου επιβάλλει ο ηρωισμός σου, τον κολλάς στον τοίχο διότι δεν ήρθε να σε συναντήσει στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, γιατί θα πάει στα Γιάννενα για τους Εβραίους και το Ολοκαύτωμα, αλλά δεν θα τιμήσει τους ομήρους και όσους εκτελέστηκαν στο απόσπασμα. Ασε πια εκείνο το θέμα των αποζημιώσεων που πάει να γίνει η λυδία λίθος του ανέξοδου πατριωτισμού μας. Και όταν εκείνος αναγνωρίζει το «ηθικό» χρέος εσύ, ως ήρωας που είσαι, αναρωτιέσαι «τι θα πει;». Ο εστί μεθερμηνευόμενον: «Θείο, κόψε κάνα ευρώ να το κλείσουμε το ζήτημα». Και για να αποδείξεις και την ανωτερότητά σου, του απευθύνεις και μια δωρεάν συγχώρηση από το ύψος του ηρωισμού σου.

Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να δω σε όλο αυτό το χιλιοπαιγμένο μελόδραμα τίποτε παραπάνω από ένα ακόμη επεισόδιο του δωρεάν ηρωισμού ο οποίος προσφέρεται για να καλύψει το στερητικό σύνδρομο που μας έχει προκαλέσει η έλλειψη πολιτικής.

Ασε εκείνο το λεπτό άρωμα επαρχιώτικης λεβεντιάς. Οπου έρχεται ο υπουργός στην πλατεία, τον κερνάς κοψίδια, και μετά του θυμίζεις πως σου χρωστάει εκείνα τα πέντε χιλιόμετρα ασφάλτου που σου τα είχε υποσχεθεί.

Ενας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ζητάει το δίκιο του από τον ομόλογό του. Ή είναι σε θέση να το απαιτήσει, ή το αφήνει στους διπλωμάτες του για τα περαιτέρω.

Τα λοιπά είναι για εσωτερική κατανάλωση, για τα εγχώρια καλλιστεία ηρωισμού και πατριωτισμού, που μας δίνουν την ευκαιρία να επιβραβεύουμε ο ένας τον άλλον και να αγκαλιαζόμαστε σφιχτά, όλο και πιο σφιχτά.

«Χρυσός» ο Φιλιππίδης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που διεξάγεται στο Σόποτ της Πολωνίας, κατέκτησε ο Κώστας Φιλιππίδης. O κορυφαίος Έλληνας επικοντιστής και ένας από τους καλύτερους του κόσμου βρέθηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου (με 5.80) και χάρισε στην Ελλάδα το 5ο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της σε κλειστό στίβο.
kathimerini.gr