Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

«Τα άλλα με τις γάτες..., τα σου ’πα, μου ’πες καί...» που εφευρίσκει το συγκρότημα του κ. Ψυχάρη, είναι παραπειστικά και άσχετα με την ουσία της υπόθεσης»

Γάτα ο Ψυχάρης!

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη
  
Δημήτρης Τρίμης
Από διευθυντής του ΔΟΛ, ο Σταύρος Ψυχάρης με δύο κινήσεις κατάφερε σε λίγα χρόνια να γίνει ο απόλυτος άρχων του Ομίλου, όχι βέβαια με δικά του λεφτά, αλλά με δανεισμό από τις τράπεζες, οι οποίες δέχτηκαν ως επαρκείς εγγυήσεις τις μετοχές του.
Στο «ΒΗΜΑ» της περασμένης Κυριακής, με το πρωτοεμφανιζόμενο ψευδώνυμο «Τάκιτος» υπογράφεται άρθρο που μας εξηγεί, εκ μέρους προφανώς του «ιστορικού εκδότη», ότι το 2005 ο κ. Ψυχάρης έλαβε προσωπικό δάνειο 50 εκατ. ευρώ από τράπεζα ώστε με αυτά τα χρήματα να αγοράσει το 25% των μετοχών τού ΔΟΛ από τον ίδιο τον Χρήστο Λαμπράκη.
Στα τέλη του 2011, αρχές του 2012, σύμφωνα πάντοτε με τον «Τάκιτο», ο κ. Ψυχάρης έλαβε νέο προσωπικό δάνειο 14,8 εκατ. ευρώ από την ίδια τράπεζα. Και από αυτά τα χρήματα, τα 7,8 εκατ. διατέθηκαν από τον κ. Ψυχάρη για την «υποχρεωτική» εξαγορά του υπόλοιπου 75% των μετοχών του ΔΟΛ, που ώς τότε κατείχαν το Ιδρυμα Λαμπράκη και άλλοι μέτοχοι, και τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ πήγαν στην αύξηση κεφαλαίου του Ομίλου, που ήδη παρουσίαζε ζημιές.
Χρωστώντας επομένως 189,5 εκατ. στις τράπεζες ο ΔΟΛ (χωρίς να υπολογίζουμε τα προσωπικά «μετοχοδάνεια» του κ. Ψυχάρη που και αυτός τα χρωστάει), οι τραπεζίτες έπρεπε να αποφασίσουν τι θα κάνουν.
Δηλαδή, αν θα συνέχιζαν να χρηματοδοτούν την εκδοτική επιχείρηση και τον μοναδικό πλέον μέτοχό της, ώστε οι ίδιοι οι τραπεζίτες «τεχνικά» αφενός να αποφεύγουν να εγγράφουν ζημιές και αφετέρου, μεταθέτοντας τα χρέη του ΔΟΛ στο διηνεκές, να ενισχύουν τις δραστηριότητες και τις φιλοδοξίες του «ιστορικού εκδότη».
Ή αν θα καλούσαν οι τραπεζίτες, όπως κάνουν με όλες τις άλλες προβληματικές εταιρείες, τους μετόχους, εν προκειμένω τον κ. Ψυχάρη, να εισφέρει ζεστά κεφάλαια δικά του ή φίλων του, προκειμένου να καλύψει τις ζημιές του Ομίλου και να μπορεί να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των παλιών δανείων.
Οι εισαγγελικές αρχές, ερευνώντας όλα τα σχετικά δεδομένα, έκριναν ότι οι πρακτικές αυτού του είδους προσωπικού δανεισμού δεν είναι σύμφωνες με τους τραπεζικούς κώδικες χορήγησης πιστώσεων και έτσι άσκησαν ήδη από τις 23.2.2015 ποινική δίωξη για τα «μετοχοδάνεια» ύψους 57 εκατ. ευρώ του επικεφαλής του ΔΟΛ.
Τα άλλα με τις γάτες, τα σκηνοθετημένα «μυστήρια», τα «σου ’πα, μου ’πες» και τα περί «ολοκληρωτισμού» της «ανίκανης» και «πανικόβλητης» κυβέρνησης, που εφευρίσκει το συγκρότημα του κ. Ψυχάρη, είναι παραπειστικά και άσχετα με την ουσία της υπόθεσης.
Η συνέχεια... με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του MEGA και την αδειοδότηση των καναλιών.

Τά απρόοπτα τής πορείας πρός τό Βοϊνοβίκιον...


(παραλλαγή σ' ένα σκίτσο τού Δημήτρη Χατζόπουλου)

Bloomberg: Ευελιξία στην Ελλάδα για το ασφαλιστικό θέλει να δώσει το Βερολίνο


EPA/PATRICK SEEGER
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα βάρη από τη μαζική εισροή προσφύγων στην Ευρώπη.

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

20:43 | 01 Μαρ. 2016
tvxs.gr
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.
1. Τριετές πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει τελικά το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και σε όσες άλλες χώρες του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου κριθεί αναγκαίο. Στο μεταξύ, τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατανομή των προσφύγων, όχι σε εθελοντική αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας, θα ζητήσει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η διαμάχη στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες απειλεί το ευρώ, προειδοποίησε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Γεμίζει ωστόσο τις τσέπες κάποιων, καθώς ιδιωτικές επιχειρήσεις προσφέρουν υπηρεσίες στα κράτη παρέχοντας συμβουλές αλλά και καταλύματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μια επικερδής δραστηριότητα για αυτούς, αλλά όχι πάντα η καλύτερη λύση για τους πρόσφυγες.
2. Κλειστό παραμένει το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, την ώρα που στον καταυλισμό της Ειδομένης συνωστίζονται περίπου 7.000 πρόσφυγες περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη. Περίπου 6.000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται, συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Μία γυναίκα από την Συρία επιχείρησε σήμερα να αυτοπυρποληθεί, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα παιδιά της πέρασαν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ενώ εκείνη έμεινε πίσω. Την ίδια στιγμή, με αύρες εκτόξευσης νερού ενίσχυσαν τα σύνορα στην Ειδομένοι οι Σκοπιανοί, ύστερα από τα επεισόδια που εξελίχθηκαν χθες με τις ρίψεις δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης στους πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν, καθώς ήθελαν να ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
3. Με την Ευρώπη να κλείνει τα σύνορα, συγκινητική είναι η αλληλεγγύη των πολιτών. Μια εθελόντρια νοσηλεύτρια «έζησε λίγο πόλεμο χθες» στον πειραιά, που προσέφερε τις υπηρεσίας της στους πρόσφυγες. Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, οι πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν στα Τρίκαλα, μια μικρή πόλη με μεγάλη καρδιά, με μια επιστολή τους ευχαριστούν τους κατοίκους για την υποδοχή που τους επιφύλαξαν και τη βοήθεια που τους παρείχαν. Μέχρι και η γερμανική εφημερίδα Bild κινητοποιήθηκε και καλεί την Ευρώπη, να απαντήσει στο αν «ντρέπεται όταν βλέπεις τα προσφυγόπουλα».
4. Με την, ανοιχτή πλέον, παραδοχή ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η κόντρα Ε.Ε και ΔΝΤ καθυστερεί την ελληνική αξιολόγηση, καταβάλλονται στις Βρυξέλλες οι τελευταίες προσπάθειες απεμπλοκής και γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των θεσμών σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού. Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών θα υπάρξει πιθανότατα αύριο δείπνο στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα είναι – μεταξύ άλλων – παρόντες ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ και ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, προκειμένου να καταβληθεί μια ακόμη προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου.
5. Τρία χρόνια μετά την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωνε την Κωνσταντίνα Κούνεβα και οκτώ χρόνια μετά την επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε, το Εφετείο έρχεται να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση και μαζί την ιστορική της δικαίωση.
6. «Μπορεί αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο. Το θέμα είναι ότι δεν θα του πουλήσω την ψυχή μου. Δεν θα κριθώ από το ποιόν συναντώ ή από το τι μου λέει, αλλά από το τι πράττω»: Μ’ αυτήν τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε, και προσωπικά πια, το γάντι στον Σταύρο Ψυχάρη, απάντησε στο μυθιστορηματικό αφήγημα των «μυστικών ραντεβού» και της… «γάτας των Ιμαλαΐων» και έδειξε πορεία τελικής, μετωπικής σύγκρουσης με την διαπλοκή. «Απάντηση» στη χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα δίνει σήμερα «Το Βήμα» με δημοσίευμα που έχει τίτλο «Δεν λέει την αλήθεια ο κ. Τσίπρας».
7. Παραιτήθηκε από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, ο Χάρης Θεοχάρης. Στην σχετική επιστολή του προς τον επικεφαλής του κόμματος, Σταύρο Θεοδωράκη δηλώνει την απογοήτευσή για το γεγονός ότι στο συνέδριο του κόμματος δεν πάρθηκαν «αποφάσεις για την ουσιαστική αναγέννηση και επανίδρυση του Ποταμιού». Νέος εκπρόσωπος του κόμματος ο Γιώργος Αμυράς.
8. Αρχίζει στο ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο η εξέταση του αιτήματος να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό κόμμα NPD, μια διαδικασία όμως που κατά πολλούς δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της δράσης της άκρας δεξιάς στη Γερμανία.
9. Με ένα ιδιαίτερο βίντεο η οργάνωση WildAid προσπαθεί να ενεργοποιήσει τους Κινέζους ότι εάν δεν αλλάξουν τρόπο ζωής, το μέλλον λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης διαφαίνεται ζοφερό.
10. Σε αντιδιαστολή με την 88η Τελετή Απονομής των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το Βρετανικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας (Amnesty International UK), δίνει τα δικά του Όσκαρ και προτείνει οκτώ σπουδαίες ταινίες και ντοκιμαντέρ, για την προώθηση και υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
* Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη για την Εφημερίδα των Συντακτών