Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Το παρασκήνιο για την αθώωση του Σπύρου

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
Ο Richard Spiridon Hagabimana, από το Μπουρούντι, έχει ελληνική υπηκοότητα και είναι πλέον γνωστός με το μικρό του όνομα, «Σπύρος». Η περιπέτεια που έζησε μεγάλη, καθώς παραπέμφθηκε σε δίκη, με αστήρικτες, όπως αποδείχθηκε, κατηγορίες, για συμμετοχή σε πραξικόπημα, και μετά πολύμηνη φυλάκιση, αφέθηκε τελικά ελεύθερος. Για να φτάσουμε εκεί όμως, προηγήθηκε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο.
Η υπόθεση είχε άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή εξαρχής. Για την περίπτωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κινητοποίησε διπλωματικές αρχές εντός και εκτός χώρας, ενώ υπέρ του Σπύρου δραστηριοποιήθηκαν ο ΟΗΕ, Ελληνες ευρωβουλευτές και νομικοί.
Ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα, που είναι απόφοιτος της Ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, με σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών και με ελληνική υπηκοότητα εδώ και πολλά χρόνια, αθωώθηκε από τις βαριές κατηγορίες που τον βάραιναν μόλις την περασμένη Παρασκευή. Το «έγκλημά» του; Ως αξιωματικός της αστυνομίας του Μπουρούντι είχε αρνηθεί να ανοίξει πυρ κατά αμάχων διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, πριν από εννιά μήνες, πράγμα που δεν έγινε ανεκτό από την κυβέρνηση της χώρας και κινδύνευε με την επιβολή πολυετούς κάθειρξης από το εκεί δικαστήριο.
Οι καταγγελίες για βασανισμούς και κακομεταχείριση σε βάρος του, όλο αυτό το διάστημα της κράτησής του, ήταν πολλές και αυτό μεγάλωσε την κινητοποίηση για τη διάσωσή του. Κατ’ αρχάς στην Ελλάδα, όπου εκδηλώθηκε ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης από συμφοιτητές του και νομικούς που βοήθησαν στην υπεράσπισή του στο δικαστήριο. Κατά δεύτερον στο εξωτερικό, καθώς το ΥΠΕΞ ανέλαβε να κινητοποιήσει διεθνείς οργανισμούς για τη σωτηρία του. Η αρχή, ωστόσο, έγινε από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι και τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στην Μπουζουμπούρα, πρωτεύουσα του Μπουρούντι. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν η προστασία της ζωής του Σπύρου.
Σε ΟΗΕ και Ευρωκοινοβούλιο
Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε στη Γενεύη η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ και στη συνέχεια στην προσπάθεια μπήκαν και Ελληνες ευρωβουλευτές, που κινήθηκαν στοχευμένα προκειμένου να διαφυλαχθούν η σωματική ακεραιότητα και...

Φαντασμαγορία στη Βενετία...

Φαντασμαγορία στη Βενετία - Εντυπωσιακή η έναρξη του Καρναβαλιού
Εντυπωσιακή η έναρξη του Καρναβαλιού...

ΦΩΤΟ...

Σε φαντασμαγορικό κλίμα και με εντυπωσιακές εκδηλώσεις ξεκίνησε ένα από τα ωραιότερα καρναβάλια στον κόσμο: αυτό της Βενετίας.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο...
Rio Canneregio για να παρακολουθήσει την καλλιτεχνική ομάδα Nu' Art να δίνουν παράσταση στη μεγάλη έναρξη του καρναβαλιού. Η πόλη των Δόγηδων κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να ζήσουν από κοντά τη φινετσάτη φαντασμαγορία του βενετσιάνικου καρναβαλιού.

Σήμα κατατεθέν του καρναβαλιού της Βενετίας είναι η μάσκα. Οι λόγοι που δημιούργησαν τη μάσκα και τα κουστούμια μεταμφίεσης, είναι απόρροια διαφόρων κοινωνικών συνθηκών και η χρήση τους άλλαζε ανά τους αιώνες.

Η βενετσιάνικη μάσκα, εμφανίστηκε κατά το Μεσαίωνα, όταν οι άνθρωποι φοβούνταν να δείξουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.

Προκειμένου να περιοριστεί η αμείλικτη ηθική παρακμή της Βενετίας, οι τοπικές αρχές σε αρκετές περιπτώσεις όρισαν κανόνες για το Καρναβάλι και ρυθμίσεις για τη χρήση της μάσκας και τις μεταμφιέσεις.

Γέμισε χρώμα η Βενετία - Εντυπωσιακή η έναρξη του Καρναβαλιού

Γέμισε χρώμα η Βενετία - Εντυπωσιακή η έναρξη του Καρναβαλιού

Γέμισε χρώμα η Βενετία - Εντυπωσιακή η έναρξη του Καρναβαλιού

Γέμισε χρώμα η Βενετία - Εντυπωσιακή η έναρξη του Καρναβαλιού

Προσοχή, προσοχή...


Αυτός ο Κώστας Καραμανλής που στη σκιώδη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε τις Υποδομές, τις Μεταφορές και τα Δίκτυα είναι ο εξάδελφος από τας Σέρρας. 
Ο άλλος αν έπαιρνε κάτι θα ήταν το...
Εργασίας και εναλλακτικά το Γεωργίας και Τροφίμων...
"Πιττακιον"   
 
matrix24.gr

Δραγασάκης "αδειάζει" Βαρουφάκη...

dragasakis-adeiazei-baroufaki-prospathei-na-ksanagrapsei-tin-istoria
«Γίνεται μια προσπάθεια από κάποιους να ξαναγραφτεί η Ιστορία».
Με την φράση αυτή ο Γιάννης Δραγασάκης απαντάει τους ισχυρισμούς Βαρουφάκη, περί «πολεμικού συμβουλίου», που συγκλήθηκε το βράδυ του δημοψηφίσματος για να...

συζητήσει τα «αντίμετρα» στην περίπτωση των capital controls: την αναδιάρθρωση των κρατικών ομολόγων που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ, την εισαγωγή παράλληλου ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών και την ανάκτηση ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οπως δηλώνει ο κ.Δραγασάκης στην «Καθημερινή» δεν υπήρξε κάποια συνάντηση της ομάδας στην οποία αναφέρεται ο κ.Βαρουφάκης. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών πράγματι έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της 28ης Ιουνίου και επανέλαβε ιδέες που είχε χρησιμοποιήσει και άλλες φορές, αλλά - κατά τον κ.Δραγασάκη- ο ίδιος ο κ.Βαρουφάκης ανέφερε πως δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, γιατί δεν είχε γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές.

«Είχα πει -και το επανέλαβα εκείνες τις μέρες του Ιουνίου- ότι μια παράταση της κατάστασης μη συμφωνίας θα μας οδηγούσε ξανά στην ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ, αφού δεν θα είχαμε συνάλλαγμα για εισαγωγές» προσθέτει ο κ. Δραγασάκης, ενά αναφορικά με τον κ.Βαρουφάκη λέει με νόημα: «Γίνεται μια προσπάθεια από κάποιους να ξαναγραφτεί η Ιστορία».
 

Η κρίση «εξαφανίζει» τα διαζύγια...


Επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου της Αθήνας αποκαλύπτουν ότι ενώ στα χρόνια της ευμάρειας είτε κοινή συναινέσει είτε με διαμάχη τα διαζύγια έπεφταν βροχή, από το 2008 έως και σήμερα τα συναινετικά μειώθηκαν στο μισό και τα κατ’ αντιδικία έχουν κυριολεκτικά κατρακυλήσει, σύμφωνα με...
ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος».

Συγκεκριμένα το δικαστικό έτος 2008-2009 κατατέθηκαν 9.986 αιτήσεις για συναινετικό διαζύγιο, ενώ το 2009-2010 εισήχθησαν 9.721 δικόγραφα.

Περίπου ο ίδιος αριθμός παρέμεινε και το 2010-2011 φθάνοντας τις 9.711 αιτήσεις. Από το 2011 ο αριθμός αρχίζει να μειώνεται:

2011-2012: 8.847 αιτήσεις
2012-2013: 8.876 
2013-2014: 6.078, ενώ το 2014-2015 έπεσαν στις 7.100. 

Μάλιστα, το ημερολογιακό έτος 2015 ο αριθμός των αιτήσεων ήταν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σαφώς χαμηλότερος, καθώς μειώθηκε στα 5.333 δικόγραφα.

«Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει πλήξει ακόμη και τη διάθεση των Ελλήνων για χωρισμό» αναφέρει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου της Αθήνας Γ. Ρούσκας.

«Από τα στοιχεία που έχουμε, σε πανελλαδικό επίπεδο, η υπογραφή πληρεξουσίων για την έκδοση συναινετικών διαζυγίων είναι μειωμένη σε ποσοστό άνω του 70%» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Λιγότεροι θρησκευτικοί γάμοι
Όμως, η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις και στον θρησκευτικό γάμο, καθώς επιλέγεται λιγότερο με τα νέα ζευγάρια να ξεκινούν τη ζωή τους κάνοντας πολιτικό γάμο και στη συνέχεια – έαν έρθει ένα παιδί στη ζωή – και θρησκευτικό.

Τα στοιχεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που παραθέτει η εφημερίδα, δείχνουν ελαφρά μείωση τα τελευταία χρόνια στον θεσμό του θρησκευτικού γάμου, η οποία αποδίδεται τόσο στα οικονομικά προβλήματα όσο και στις εναλλακτικές μορφές συμβίωσης.

Σύμφωνα με τα βιβλία που τηρεί η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το 2010 έγιναν 3.261 γάμοι, ενώ το 2014 και το 2015 οι γάμοι που τελέστηκαν ήταν 2.424 και 2.435 αντίστοιχα. Τη νέα χρονιά έχουν καταγραφεί 123 γάμοι.

Η προτίμηση στον πολιτικό γάμο καταγράφηκε το 2013 καθώς σε σύνολο 53.105 γάμων, οι θρησκευτικοί ήταν 26.190 και οι πολιτικοί 26.915.

Οι πιο νέες ηλικίες φαίνεται ότι προτιμούν εξαρχής τα σύμφωνα συμβίωσης, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή καθώς ούτε το κόστος του γάμου έχουν, αλλά επιπλέον «λύνονται» και πολύ εύκολα με μια δήλωση στον συμβολαιογράφο.
 

Υπέρ του Νόμπελ στους νησιώτες ...ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο...

Ματίνας Κατσιβέλη από τη Λέρο :
«Είναι αρκετή ανταμοιβή τα χαμόγελα των ανθρώπων που βοηθούμε».Διασωθέντες πρόσφυγες στην Λέσβο

«Οι πολίτες μιας χώρας που ήδη αντιμετωπίζει τη δική της οικονομική κρίση έδειξαν ανταπόκριση στην προσφυγική τραγωδία που ξεδιπλώνεται με ενσυναίσθηση και...
αυτοθυσία, ανοίγοντας τα σπίτια τους στους ανήμπορους, θέτοντας σε κίνδυνο της ζωή τους για να σώσουν άλλους και φροντίζοντας για τους ασθενείς και τους τραυματισμένους».

Αυτά θα λέει, λίγο έως πολύ, το κείμενο που προτίθενται να καταθέσουν στη Σουηδική Ακαδημία, ομάδα από εξέχοντες ακαδημαϊκύς και καθηγητές από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Πρίνστον, του Χάρβαρντ, του Κορνέλ και της Κοπεγχάγης, οι οποίοι θα πιέσουν ώστε να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα των νησιωτών από τη Χίο, τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο, το Ρόδο και τη Λέρο για το Νόμπελ Ειρήνης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η ομάδα αυτή των ακαδημαϊκών, των οποίων τα ονόματα θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, έχουν ήδη έτοιμο το προσχέδιο του κειμένου που θα καταθέσουν, ώστε να λειτουργήσει ενισχυτικά της ελληνικής υποψηφιότητας η οποία πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί έως την 1η Φεβρουαρίου.

Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι ήδη, μέσω του δικτύου Avaaz, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 280.000 υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας, την οποία στηρίζει και ο αρμόδιος Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Η εφημερίδα θυμίζει τον αντίκτυπο που είχαν στη διεθνή κοινή γνώμη οι εικόνες ανθρώπων, απλών πολιτών, οι οποίοι άφησαν τις δουλειές τους, τα καΐκια και τα κτήματά τους για να σώσουν ανθρώπους που έβγαιναν βρεγμένοι, φοβισμένοι και ταλαιπωρημένοι από τις βάρκες στις ακτές των νησιών και έσπευδαν να τους προσφέρουν φαγητό, νερό, κουβέρτες και στεγνά ρούχα.

Επίσης, στο τέλος καταγράφει τη δήλωση μιας Ελληνίδας συνταξιούχου δικαστικού, της Ματίνας Κατσιβέλη από τη Λέρο, η οποία ενώ θεωρεί καλοδεχούμενη κίνση την υποψηφιότητα για ένα Νόμπελ, λέει: «Είναι αρκετή ανταμοιβή τα χαμόγελα των ανθρώπων που βοηθούμε».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  
efsyn.gr

Τρεις απειλές που συζητήθηκαν στο Νταβός

Δύο από τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη στη 10ετία που άρχισε φέτος και που, αν επιβεβαιωθούν, θα έχουν τις πιο βαριές συνέπειες, είναι η κλιματική αλλαγή (1ος) και η εξ ανάγκης μαζική μετανάστευση (4ος). Και μεταξύ των κινδύνων που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβεβαιωθούν είναι πάλι η εξ ανάγκης μαζική μετανάστευση (1ος) και η κλιματική αλλαγή (3ος). Μεταξύ 29 κινδύνων, αυτούς ξεχώρισαν 750 ειδικοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί που συμμετείχαν στο Φόρουμ του Νταβός και απάντησαν στην Global Risks Perception Survey, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ. Παράλληλα με αυτούς τους δύο κινδύνους, άλλος ένας ήταν αναβαθμισμένος: Η αστάθεια που απειλεί τις κοινωνίες.
Οι παγκόσμιες απειλές διασυνδέονται. Σήμερα, περίπου 1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Υδάτων, το 70% των μεγάλων ποταμών της υδρογείου στεγνώνουν πριν φτάσουν στη θάλασσα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, περίπου 4 δισ. άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές με έλλειψη νερού το 2050. Η έλλειψη νερού προκαλεί συγκρούσεις, επιδημίες, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το φαινόμενο. Οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις των τριών βασικών αερίων θερμοκηπίου (διοξείδιο άνθρακος, μεθάνιο, οξείδια του αζώτου) είναι οι υψηλότερες στην ιστορία 800.000 ετών, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα είναι αυξημένες 13% από το 1990, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν η θερμοκρασία ανέβει 2 βαθμούς Κελσίου θα συμβούν καταστροφικές συνέπειες.
Αλλά, ακόμα κι αν εφαρμοστεί πλήρως η πρόσφατη Συμφωνία του Παρισιού, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου έως το 2100...
Η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη νερού, οι πόλεμοι και η κατάρρευση κρατών προκαλούν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν βιαίως 40 εκατ. άνθρωποι. Το 2014, βιαίως μετανάστευσαν 59,5 εκατ. άνθρωποι. Οι μισοί έφυγαν από το Αφγανιστάν, τη Συρία και τη Σομαλία - το 2014 έφυγαν τετραπλάσιοι από το 2010.
Η παγκόσμια ανθρωπιστική αρχιτεκτονική είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η ίδια η Ευρώπη διχάζεται και παλινδρομεί, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στις αναπτυσσόμενες χώρες (όπου φιλοξενείται το 86% όλων των προσφύγων) με τις αδύναμες οικονομίες και τα πάμπτωχα κράτη.
Οι δύο προηγούμενες απειλές διασυνδέονται με τα φαινόμενα της οικονομικής κρίσης, το χρέος, την ανεργία, τις σύνθετες συνέπειες της «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», επιτείνοντας την 3η απειλή, που οι 750 συμμετέχοντες στην έρευνα θεώρησαν ανερχόμενη και τοποθέτησαν στο επίκεντρο όλων των κινδύνων της 10ετίας 2016-2026: Την κοινωνική αστάθεια. Καθαυτή, δεν αντιμετωπίζεται ως ένα αρνητικό φαινόμενο πάντα. Θα μπορούσε να λειτουργήσει προωθητικά και να οδηγήσει σε ένα ανώτερο σημείο, σε μια νέα ισορροπία - θεωρητικά. Πρακτικά, λόγω αγκυλωμένων θεσμών και αναχρονιστικών κρατικών και επιχειρηματικών δομών, η αστάθεια προκαλεί μόνο έξαρση της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Η οποία εντείνεται παγκοσμίως, τείνοντας προς τα μεταπολεμικά επίπεδα-ρεκόρ, της 10ετίας 1980. Κινητήριες δυνάμεις της, οικονομικές, περιβαλλοντικές, τεχνολογικές και άμεσα πολιτικές. Στέκομαι στις τελευταίες.
Την τελευταία τριετία -αναφέρεται στην Global Risks Report του Φόρουμ- στις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες έχουν διεξαχθεί περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις και έχουν καταρρεύσει περισσότερες κυβερνήσεις από όσες στη διάρκεια ολόκληρης της προηγούμενης 10ετίας. Η δημοτικότητα των πολιτικών ηγετών φθίνει, τα κόμματα αδυνατούν να σταματήσουν τη μαζική διαρροή των μελών τους, όπως και τα συνδικάτα στην Ευρώπη και στην Αμερική (στις ΗΠΑ η συμμετοχή στα συνδικάτα έχει πέσει στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 100 ετών). Η συμμετοχή στις εκλογές μειώνεται σταθερά, γιατί οι πολίτες πιστεύουν ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν προνομιακές σχέσεις με τον πλούτο (μαζί του συναλλάσσονται και επηρεάζονται από αυτόν), αισθάνονται ότι είναι αποκλεισμένοι από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Ετσι, ενισχύονται εθνικιστικά ή κόμματα με ριζοσπαστικές εξαγγελίες, που συνήθως διαψεύδουν τις ελπίδες των ψηφοφόρων τους για διαφάνεια και δικαιοσύνη και καταλήγουν να ενισχύουν τη λαϊκή δυσπιστία προς τις κρατικές δομές και τους θεσμούς περαιτέρω.
Ως εκ τούτου, σημειώνει η Global Risks Report του Φόρουμ του Νταβός, οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι χώρες του κόσμου, πέραν της οικονομικής αβεβαιότητας, είναι οι εξής τέσσερις: (α) Απονομιμοποίηση των κυβερνήσεων, (β) εντεινόμενη κοινωνική πόλωση, (γ) πολιτικό αδιέξοδο και αδυναμία υλοποίησης όποιων μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαίες και, τελικά, (δ) αποδιοργάνωση του ίδιου του συστήματος διακυβέρνησής τους.
Ισως αυτές οι απειλές αφορούν όλους τους άλλους. Κι όχι τη χώρα που -όπως, επίσης, ειπώθηκε στο Νταβός- της μέλλεται να γίνει η μεγάλη έκπληξη του 2016. Παρά ταύτα, δεν βλάπτει να τις έχουμε υπόψη.

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου



tvxs.gr | 21 Ιαν. 2016

Ο «Snowzilla» χτύπησε την Ουάσιγκτον:Ιδού το αποτέλεσμα


o-snowzilla-xtupise-tin-ouasigktonidou-to-apotelesma
Ο «Snowzilla» έτσι όπως βάφτισαν την χιονοθύελλα  οι αμερικανοί - από τη λέξη snow που σημαίνει χιόνι και το όνομα του κινηματογραφικού τέρατος Godzilla - χτύπησε την Ουάσιγκτον .
Εκτός από τα προβλήματα όπως πρόσφερε και υπέροχες εικόνες.
Οπως τον Λευκό Οίκο πιο λευκό από ποτέ!  




Γιά περισσότερες φωτογραφίες :

Οβιδιακές μεταμορφώσεις...

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη
                                                                                                                                          Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη
► Κόμματα, μέσα ενημέρωσης και δημοσιολόγοι αναδεικνύουν τις κινητοποιήσεις των κοινωνικών ομάδων και αποθεώνουν τον αγωνιστικό ζήλο τους. Καλούν μάλιστα την κυβέρνηση να σκύψει με προσοχή στα δίκαια αιτήματά τους, ακόμη ακόμη και να αποσύρει τα ανάλγητα μέτρα, χωρίς όμως να βγάζουν κιχ για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουν επιβάλει τις συγκεκριμένες πολιτικές.
Το πρόβλημά τους δεν είναι η Ευρώπη -αυτή καλά πορεύεται- αλλά η κυβέρνηση που πρέπει να φύγει.
Αλλωστε, βρέθηκε επιτέλους και η διάδοχη λύση: ένας σοβαρός ηγέτης που κατάφερε μέσα σε δύο εβδομάδες να ξεπεράσει τον Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Ετσι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να γλείψουν εκεί που κάποτε έφτυναν με σιχασιά.
Είναι τα ίδια κόμματα, τα ίδια μέσα ενημέρωσης και οι ίδιοι δημοσιολόγοι που στο μακρινό, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν γελοιοποιούσαν όσους κατέβαιναν στους δρόμους:
Οι αγρότες ήταν ευνοημένοι και προκλητικοί γιατί, αντί να χρησιμοποιούν τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανάπτυξη της παραγωγής τους, αγόραζαν αχρείαστα τρακτέρ, πέρναγαν τον χρόνο τους παίζοντας πρέφα στους καφενέδες, κατασκεύαζαν πισίνες, έχτιζαν βίλες, αγόραζαν πανάκριβα αυτοκίνητα, έκαναν επίδειξη πλούτου και χλιδής στα σκυλάδικα και οι πιο φανατικοί απαιτούσαν «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά».
Οι καθηγητές ήταν οι προνομιούχοι του δημόσιου τομέα αφού, εκτός από τους τρεις μήνες διακοπών, είχαν και κρυφά εισοδήματα από τα ιδιωτικά μαθήματα.
Οι φαρμακοποιοί ήταν μια κλειστή συντεχνία που πάλευε για τα κεκτημένα της.
Οι ναυτεργάτες ήταν οι καλύτερα αμειβόμενοι υπάλληλοι, μια εργατική αριστοκρατία, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρωταθλητές της φοροδιαφυγής (πλήθος τα παραδείγματα στα μέσα ενημέρωσης για τον υδραυλικό που δεν κόβει αποδείξεις και για τον ηλεκτρολόγο που εκβιάζει τους ταλαίπωρους φτωχούς πολίτες).
► Κόμματα, μέσα ενημέρωσης και δημοσιολόγοι δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους με τις πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον σύμφωνα τις οποίες το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ζητάει μείωση των κύριων συντάξεων και νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, διαφορετικά δεν θα ξεκινήσει η αξιολόγηση.
Θα πει κάποιος «μα, είναι αυτή πατριωτική στάση, να χαίρεσαι δηλαδή που η κυβέρνηση της χώρας σου μπορεί να βρεθεί απέναντι σε νέους εκβιασμούς;».
Αυτό είναι παντελώς αδιάφορο. Από τη στιγμή που συμμετέχεις σε μια συλλογικότητα κρατών και έχεις παραχωρήσει εθελοντικά τμήματα της εθνικής κυριαρχίας σου η έννοια πατρίδα δεν έχει το βάρος άλλων εποχών.
Η σημασία της έχει σχετικοποιηθεί. Κατά συνέπεια, αν πιστεύεις ότι μία κυβέρνηση είναι κακή, επικίνδυνη και πρέπει να απομακρυνθεί το γρηγορότερο και πάση θυσία, δεν έχεις κανένα πρόβλημα συνείδησης να αξιοποιήσεις ό,τι σου προσφέρεται, ακόμη και να συμμαχήσεις εντός και εκτός επικράτειας με οποιονδήποτε έχει την ίδια αντίληψη για τα πράγματα.
Το θέμα μας όμως δεν είναι ο πατριωτισμός των αντιφρονούντων. Το θέμα μας είναι οι παραταξιακές σκοπιμότητες, οι επιδιώξεις κύκλων της ολιγαρχίας, οι εμμονές των μέσων ενημέρωσης και η παχυλή υποκρισία των κομματικών ηγεσιών.
Γνωρίζουν ότι καλύτερη (σ’ ό,τι αφορά την επιβάρυνση των συνταξιούχων και των εργαζομένων) πρόταση για το ασφαλιστικό εντός του ασφυκτικού πλαισίου που έχει επιβάλει το Μνημόνιο δεν υπάρχει, γιατί αν υπήρχε θα την είχαν καταθέσει για να αποδείξουν ότι λειτουργούν υπεύθυνα και κυρίως για να εισπράξουν την ευγνωμοσύνη των πολιτών.
Γνωρίζουν επίσης ότι αν αλλάξει η κυβέρνηση, είτε με πρόωρες εκλογές είτε με τον σχηματισμό οικουμενικής, η στρατηγική του ΔΝΤ δεν θα τροποποιηθεί. Οπου έχει πάει για να «σώσει» τα κράτη από την καταστροφή, αυτά ζητάει.
Τα ίδια θα απαιτήσει και από τους νέους κυβερνήτες. Τότε τι ακριβώς επιδιώκουν;
Είναι φανερό ότι θέλουν να υποκύψει η κυβέρνηση Τσίπρα στον εκβιασμό, να υποχωρήσει από τις λεγόμενες «κόκκινες» γραμμές της, να περάσει ρυθμίσεις από τη Βουλή με τις δικές της δυνάμεις, να τσαλακωθεί ακόμη περισσότερο υλοποιώντας μέτρα που απέρριπτε και στη συνέχεια, βαλλόμενη πανταχόθεν από κόμματα, συνδικάτα και την κοινωνία, να καταρρεύσει. Ετσι πιστεύουν ότι θα στρωθεί το χαλί στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
*Δεν ξέρω όμως τι θα κάνουν, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αν οι ομοτράπεζοί τους στην Ευρώπη (συντηρητικοί, σοσιαλδημοκράτες) ζητήσουν να ψηφιστούν και από τους βουλευτές τους το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το αγροτικό, και μάλιστα στην εκδοχή του ΔΝΤ, αλλιώς θα επιστρέψει στο τραπέζι το θέμα του Grexit.
Θα αντισταθούν ή θα σπεύσουν να δώσουν χείρα βοηθείας στον... καταστροφέα Τσίπρα, όπως έκαναν τον Ιούλιο;
Στοιχηματίζοντας στη δεύτερη εκδοχή θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσετε.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
efsyn.gr

Ο ηττημένος Βαρουφάκης

Σωκράτης Τσιχλιάς 
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
Χρειάστηκαν δεκάδες συμμετοχές του σε τηλεοπτικά πάνελ, για να καθιερωθεί ως ο απόλυτος αντιστάρ, ο οικονομολόγος «γκουρού» της σύγχρονης αριστεράς. Μετά την πτώση, μία και μόνη εμφάνιση στον, φιλόξενο για τον ίδιο, ΣΚΑΪ, στη συνέντευξη με τον Αλέξη Παπαχελά, ήταν αρκετή για να τον αποκαθηλώσει. Επιφανειακά, παρέμεινε γρήγορος στη σκέψη, σχετικώς χαριτωμένος, πάντα θεαματικός, αν και κάπως σε slow motion, αλλά ακόμη και έτσι, δεν χρειαζόταν προσπάθεια να διακρίνει κανείς πίσω από τις πόζες, τις αποκαλύψεις και τις ατάκες έναν νικημένο νάρκισσο. Ο οποίος, αφού δεν κατάφερε να σώσει τη χώρα του, το μικρό σχετικώς project, αντί να πάει στο Αγιον Ορος για προσευχή και περισυλλογή ή σε κάποιο πανεπιστήμιο για έρευνα, δραπετεύει πάλι στο ακατόρθωτο, θα επιχειρήσει αυτή τη φορά τη σωτηρία της Ευρώπης μέσα από κάποιο κίνημα. Τρέχα γύρευε.
Θα περίμενε κανείς από έναν κοσμοπολίτη αστό καθηγητή, που πήρε στην πλάτη μια καθημαγμένη χώρα για ένα εξάμηνο και απέτυχε παταγωδώς, να έχει την ευγένεια, να βρει το κουράγιο, να μιλήσει για τα λάθη του, τα σφάλματα τακτικής και πολιτικών επιλογών. Τίποτα δεν είπε. Απλώς κάρφωσε τους πάντες, φόρτωσε όλες τις ευθύνες στους άλλους, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο, αποστασιοποιήθηκε με ταχυδακτυλουργική ευκολία ακόμη και από το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που υπήρξε ο υπουργός Οικονομικών που υποτίθεται θα το υλοποιούσε. Μίλησε σαν να επρόκειτο για μια πρόβα κάποιας μελλοντικής απολογίας, εάν κάποτε θα του ζητηθεί λογαριασμός, κράτησε μάλιστα και κάποια χαρτιά κλειστά... Ολα αυτά θα είχαν πιθανόν ενδιαφέρον για τους πολιτικούς επιστήμονες και τους κοινωνικούς ψυχολόγους, ίσως και άλλες ειδικότητες που αναλύουν την κοινωνία του θεάματος, εξέχον μέλος της οποίας παραμένει ο κ. καθηγητής. Ο ηττημένος Βαρουφάκης θα μπορούσε να γίνει ακόμη και συμπαθής εάν ήταν στοιχειωδώς ειλικρινής. Το θέμα όμως δεν είναι αυτός. Είναι η πατρίδα μας, η χώρα που άφησε ο πολύξερος πίσω του, πιο ηττημένη απ’ όταν την παρέλαβε. Μετά την τελευταία του εμφάνιση, νομίζω ότι πρέπει να τον αγνοεί κανείς παντελώς. Για τον συγκεκριμένο είναι η εσχάτη των ποινών.

kathimerini.gr

Οι θάλασσες αδειάζουν, οι έλεγχοι απουσιάζουν

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
Λιγότερα και μικρότερα είναι τα ψάρια που αλιεύονται από τις ελληνικές θάλασσες, αλλά κι ευρύτερα από τη Μεσόγειο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία το 96% των πληθυσμών βαθύβιων ψαριών υπεραλιεύεται, ενώ για τα πελαγικά είδη, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος, το ποσοστό αυτό είναι τουλάχιστον 71%. Το πρόβλημα της υπεραλίευσης παραμένει έντονο και δυστυχώς η ελληνική Πολιτεία διαχρονικά ασκείται στις... παρεκκλίσεις. «Ενώ αντιμετωπίζουμε την απειλή της μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων, οι ελληνικές κυβερνήσεις αναζητούν τις παρεκκλίσεις, δηλαδή τα παράθυρα των ευρωπαϊκών κανονισμών, έτσι ώστε να συνεχιστούν επιβλαβείς δραστηριότητες στην αλιεία» λέει στην «Κ» η κ. Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Ερευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Μία απ’ αυτές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, είναι η «ψηφοθηρική, δήθεν πειραματική, αλιεία με βιντζότρατα, που γίνεται με αντιεπιστημονικό τρόπο, καταστρέφοντας τόσο το μέλλον του ίδιου του εργαλείου, αλλά και καταστρατηγώντας για μία ακόμα φορά τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς». Από την άλλη, η έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας αφήνει ανοικτό τον δρόμο για παράνομες πρακτικές. Μία απ’ αυτές σκοπεύει στην εξουδετέρωση του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης αλιευτικών δραστηριοτήτων, με το οποίο είναι εφοδιασμένα τα σκάφη μέσης αλιείας. «Μια βόλτα να κάνει οποιοσδήποτε σε σχετικά καταστήματα στον Πειραιά θα βρει να πωλείται σε ευρεία κλίμακα σχετικό λογισμικό το οποίο αποπροσανατολίζει το μηχανάκι δορυφορικής παρακολούθησης. Κι ενώ το σκάφος ψαρεύει, για παράδειγμα στους Φούρνους, το δείχνει στη Σάμο. Βεβαίως, το συγκεκριμένο λογισμικό δεν βρίσκεται στη βιτρίνα (προφανώς γιατί είναι παράνομο), αλλά εάν το αναζητήσει κανείς θα το βρει» λέει στην «Κ» η κ. Μήλιου.
Το αποτέλεσμα είναι να αποτυπώνεται πια και στις ελληνικές θάλασσες δραματική, κάθετη ή σημαντική μείωση σε σειρά ειδών. «Εκτιμάται πως...