Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Με ελάχιστες εξαιρέσεις

Απαγορεύονται οι κάμερες σε χώρους εργασίας, εστίασης και αναψυχής

Απαγορεύονται οι κάμερες σε χώρους εργασίας, εστίασης και αναψυχής
Οι κάμερες απαγορεύεται να παρακολουθούν εργαζόμενους εκτός αν υτπάρχει ειδικός λόγος   
Αθήνα
Με νέα της απόφαση η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τονίζει ότι οι κάμερες παρακολούθησης απαγορεύονται στους χώρους εργασίας, καθώς και στους χώρους εστίασης και αναψυχής, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Η Αρχή αναφέρει ότι απαγορεύεται η λειτουργία των συσκευών εικονοληψίας σε χώρους εστίασης και αναψυχής, στα δοκιμαστήρια, στις τουαλέτες και στους χώρους όπου εργάζονται υπάλληλοι καταστήματος και δεν είναι προσιτοί στο κοινό.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση εικονοληπτικών μηχανών με σκοπό την επιτήρηση των εργαζομένων εντός των χώρων εργασίας, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον αυτό δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας και είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων ή την προστασία κρίσιμων χώρων εργασίας.

Αντίθετα, υπογραμμίζει η Αρχή, μπορεί να υπάρχουν κάμερες σε χώρους που βρίσκονται τα ταμεία επιχειρήσεων ή υπάρχουν χρηματοκιβώτια ή ηλεκτρομηχανικός εξοπλισμός υπό τον όρο όμως ότι οι κάμερες θα εστιάζουν στο αντικείμενο που προστατεύεται και όχι στους χώρους των εργαζομένων.

Εξάλλου, η Αρχή αναφέρει ότι τα βίντεο από τις κάμερες πρέπει να καταστρέφονται μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες, ενώ έμπροσθεν του χώρου όπου υπάρχουν οι κάμερες πρέπει να έχουν αναρτηθεί πινακίδες που αναγράφουν ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται.

Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω απόφαση της Αρχής, η χρήση εικονοληπτικών μηχανών που έχουν τη δυνατότητα να εστιάζουν και να στρίβουν επιτρέπεται μόνο σε σημεία που ο επιχειρηματίας παρακολουθεί κινήσεις φυσικών προσώπων προκειμένου να επέμβει άμεσα προς αποτροπή κάποιου κινδύνου ή συμβάντος, όπως είναι σε εργοστάσια, αποθήκες, κλπ.

Εξάλλου, η Αρχή με την ίδια απόφαση διέταξε την «αποκαθήλωση» των εν λόγω μηχανών που υπήρχαν σε κατάστημα πιτσαρίας και επέβαλε πρόστιμο 2.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη της- και παράλληλα τον υποχρέωσε να καταστρέψει τις βιντεοκασέτες με προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων που διατηρούσε.
in.gr