Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Η αδήλωτη εργασία σέ έξαρση...

Γαλάζιες ακτές - «Μαύροι» εργάτες


Άλλοι φεύγουν από τα παράθυρα, άλλοι βουτάνε στη θάλασσα, άλλοι παριστάνουν τους περαστικούς και τους… αδιάφορους. Αυτούς και άλλους τρόπους βρίσκουν εργαζόμενοι, για να μην καταγραφούν ως ανασφάλιστοι.
Οι επιθεωρητές του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ διενήργησαν ελέγχους σε 25 τουριστικές περιοχές της χώρας για κρούσματα «μαύρης εργασίας» και έγιναν μάρτυρες απίθανων περιστατικών με πρωταγωνιστές εργαζόμενους που προσπαθούσαν να αποφύγουν τον έλεγχο.
Το χάος που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα με τη «μαύρη» εργασία, αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».
Ενώ πριν τους ελέγχους ο αριθμός προσλήψεων ήταν μικρός, ως διά μαγείας ο εκτοξευόταν κατά τις ημέρες διενέργειας των ελέγχων. Στο Ρέθυμνο για παράδειγμα , δηλώθηκαν 19 απολύσεις από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες, που βρίσκονταν εκεί οι ελεγκτές, δηλώθηκαν 198 προσλήψεις!
Στα Χανιά, στις 22 Ιουλίου δηλώθηκαν 21 απολύσεις, την επόμενη μέρα 256 απολύσεις, στις 24 Ιουλίου 6 προσλήψεις, και στη συνέχεια, με την παρουσία των ελεγκτών, 261 προσλήψεις μέσα σε τέσσερις ημέρες .
Στη Σαντορίνη κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυξήθηκαν μέσα σε επτά ημέρες οι προσλήψεις (541 άτομα αντί των 55 ή 77 τις υπόλοιπες ημέρες).

Στην Μύκονο μέσα σε επτά ημέρες έγιναν 305 προσλήψεις έναντι 27 - 42 τις ημέρες χωρίς ελέγχους.

Στη Νάξο από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου (ημέρες ελέγχων) αναγγέλθηκαν 295 προσλήψεις εργαζομένων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες που είχαν γίνει είτε καμία πρόσληψη είτε μία ή δύο.
Στη Ζάκυνθο μέσα σε τρεις ημέρες έγιναν 190 προσλήψεις έναντι 39 - 47 πριν από τους ελέγχους και 2 - 9 μετά την αποχώρηση των ελεγκτών. Σε νέο έλεγχο, από τις 16 - 22 Ιουλίου, έγιναν επιπλέον 299 προσλήψεις.

Τhe PressProject.gr