Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Spiegel: «Ο Τσίπρας έχει έξυπνο timing»...




Στις σημερινές εξαγγελίες για την περικοπή προνομίων των βουλευτών και των στελεχών του Δημοσίου, στέκεται το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", κάνοντας λόγο για «έξυπνο timing από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ο κ. Τσίπρας έχει...
καλό timing. Ως "λομπίστας" ξέρει πώς να διαλέξει τη σωστή στιγμή για ανακοινώσεις» και υπενθυμίζει ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα έχει συμφωνηθεί ως την Παρασκευή».

«Την ώρα που διαπραγματεύομαστε την περικοπή των φορολογικών εξαιρέσεων των αγροτών, δεν μπορούμε να δεν μπορούμε να κάνουμε τους αδιάφορους για τις δικές μας φορολογικές εξαιρέσεις», είπε ο πρωθυπουργός και κατά το περιοδικό, «το θέμα δεν είναι η εξοικονόμηση δαπανών, αλλά η συμβολική του σημασία».

«Ο διεφθαρμένος δήμαρχος»...


 Το βιντεοπαιχνίδι που σαρώνει στην Ισπανία...
Ένα παιχνίδι για κινητά τηλέφωνα στέλνει μήνυμα κατά της διαφθοράς. «Ο διεφθαρμένος δήμαρχος» είναι η νέα εφαρμογή που συναρπάζει τους νεαρούς Ισπανούς, οι οποίοι έχουν απηυδήσει με τα...
αλλεπάλληλα σκάνδαλα και τις αποκαλύψεις στη χώρα τους.

«Πρόκειται για  ένα δωρεάν παιχνίδι που το δημιουργήσαμε τον Μάιο και το έχουν ήδη κατεβάσει 100.000 χρήστες σε όλο τον κόσμο», είπε ένας από τους τρεις πληροφορικούς που το εμπνεύστηκαν, ο Χαβιέρ Λόπεθ Κάμπα, 26 ετών, από το Ουρένσε της Γαλικίας. Η δωρεάν εφαρμογή για Android και iOS στοχεύει κατά κύριο λόγο «να κατακρίνει τη διαφθορά με σατιρικό τρόπο».

Στον ιστότοπο όπου παρουσιάζεται το παιχνίδι έχουν αναρτηθεί οι «κανόνες» για να γίνει κανείς επιτυχημένος «διεφθαρμένος δήμαρχος»:

Κλέψε όσο μπορείς και συγκέντρωσε μεγάλο ποσό χρημάτων στον λογαριασμό σου στην Ελβετία. Δωροδοκούμε, εξαπατούμε (...) βοηθάμε τις κατασκευαστικές εταιρείες, εκδίδουμε πλαστά τιμολόγια, φοροδιαφεύγουμε: τα συνηθισμένα.

Οι καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο παίκτης είναι σχεδόν όλες εμπνευσμένες από «πραγματικά γεγονότα» εξήγησε ο Λόπεθ Κάμπα. «Καθημερινά, όταν βλέπουμε τηλεόραση, εμφανίζεται και μια νέα υπόθεση διαφθοράς», είπε.

Ο Λόπεθ Κάμπα τόνισε ότι το παιχνίδι θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να εμπλουτίζεται με φράσεις διάσημων... διεφθαρμένων. Έτσι, ο «δήμαρχος» θα εμφανίζεται να απαντά στον δημοσιογράφο που του παίρνει συνέντευξη για την ύποπτη εξαφάνιση δημόσιων πόρων:

«Θα διεξάγω όλες τις αναγκαίες έρευνες για να μάθουμε ποιος έκλεψε τα χρήματα» ή «Το λάθος είναι της προηγούμενης κυβέρνησης».

Οι τρεις δημιουργοί του παιχνιδιού διαβεβαιώνουν ότι προς το παρόν δεν έχουν κερδίσει ούτε μισό ευρώ από το παιχνίδι τους...

IWH : 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τά κέρδη τής Γερμανίας από την έναρξη της ελληνικής κρίσης...

Το Βερολίνο ωφελήθηκε σημαντικά από την κρίση στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη

ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP
Η Γερμανία, η οποία τηρεί σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας, έχει επωφεληθεί σημαντικά από την οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση της Ελλάδας, τονίζει ένα γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών μελετών σε έρευνά του η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Λάιμπνιτς (IWH), η Γερμανία έχει μπορέσει να πραγματοποιήσει εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010, ήτοι πάνω από 3% του ΑΕΠ.
«Οι εξοικονομήσεις αυτές υπερβαίνουν το κόστος της κρίσης ακόμη και εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει πλήρως το χρέος της» (σ.σ. στην ονομαστική του αξία), γράφουν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς. «Η Γερμανία επομένως σε κάθε περίπτωση κέρδισε από την κρίση στην Ελλάδα», συνεχίζουν.
Οι ειδικοί του ινστιτούτου έκαναν υπολογισμούς βάσει ενός μοντέλου του τι θα συνέβαινε χωρίς την κρίση και με την κρίση για να υπολογίσουν πώς θα διακυμαίνονταν τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων και ποιες θα ήταν οι τοποθετήσεις τους, καταλήγοντας στο προφανές συμπέρασμα ότι η κρίση τους ώθησε να κάνουν τις κατά το δυνατόν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις. «Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η Γερμανία κέρδισε εξαιτίας αυτού με δυσανάλογο τρόπο».
Επίσης το Ινστιτούτο προσπάθησε να εκτιμήσει ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μιας ουδέτερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη Γερμανία την ίδια περίοδο.
Με βάση τους υπολογισμούς του ινστιτούτου, κατά μέσον όρο τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας από το 2010 μέχρι σήμερα θα ήταν «κατά 3% υψηλότερα από ό,τι στην πραγματικότητα», και αυτό το γεγονός σημαίνει ότι το Βερολίνο πραγματοποίησε «συνολική εξοικονόμηση δημοσιονομικών δαπανών τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια».
Η έρευνα του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς τονίζει ότι ήταν αλληλένδετα τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα και οι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης και η διακύμανση των επιτοκίων των γερμανικών κρατικών ομολόγων.
Το επιτόκιο των bunds, των γερμανικών δεκαετών ομολόγων που αποτελούν τα αξιόγραφα αναφοράς στην ευρωζώνη, έπεσε ραγδαία όταν οι αγορές μάθαιναν ειδήσεις σχετικά με την Ελλάδα που εκλάμβαναν ως αρνητικές, όπως η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της χώρας. Παρομοίως, τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων ανέβαιναν όταν μεταδίδονταν θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα.
Εξάλλου, η Γερμανία έχει εξασφαλίσει σημαντικές συμβάσεις στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που έχει κάνει η Αθήνα από το 2011 σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της από τους Ευρωπαίους. Η εταιρεία Fraport, η οποία συνδέεται με μια ελληνική εταιρεία (σ.σ. τη Slentel Ltd του ομίλου Κοπελούζου), απέσπασε τη σύμβαση για την αγορά 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κέρκυρα, έναντι περίπου 1,2 δισεκ. ευρώ.
Το Βερολίνο τηρεί έναν ιδιαίτερα σκληρό τόνο στην ελληνική κρίση, επιμένοντας συνεχώς για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας παρά την ασφυξία που βιώνει η ελληνική οικονομία. Έχει κατηγορηθεί από ορισμένους οικονομολόγους και πολιτικούς ότι κατ' ουσίαν εξέδιδε διαταγές -diktats- στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της στα μέσα Ιουλίου για το τρίτο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε δεσμευθεί στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν θα τους στοίχιζαν τίποτε.
Το Βερολίνο συνεχίζει να αντιτίθεται κάθετα στην απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, που οι περισσότεροι οικονομολόγοι και ορισμένοι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί όπως το ΔΝΤ θεωρούν μη βιώσιμο (>170% του ΑΕΠ).
Ακόμη, το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς σημειώνει στη μελέτη του πως και άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη -όπως η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και οι ΗΠΑ- έχουν επίσης ωφεληθεί με τον ίδιο τρόπο από την κρίση, αν και σε μικρότερη κλίμακα.
kathimerini.gr 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ "Ν.Μ." : Τό πρωτότυπο τής μελέτης  ΕΔΩ

Άρθρο τών Financial Times αφιερωμένο σ΄όσους πιστεύουν, ακόμα, ότι έχουν δίκιο οι δανειστές μας...

"Financial Times": Η Ευρώπη τορπιλίζει τη Δημοκρατία...


Η στροφή προς τη λιτότητα και τη νομισματική σύσφιξη το 2010-2011 ήταν μια πολιτική επιλογή: θα μπορούσαν να είχαν...
γίνει διαφορετικές επιλογές, αναφέρει σχόλιο στους "Financial Times".
Αν είχαν γίνει νωρίτερα οι αναδιαρθρώσεις του κρατικού και τραπεζικού χρέους στην Ελλάδα, θα είχε αφαιρεθεί η ανάγκη για τεράστια επίσημα δάνεια διάσωσης.

Το σχόλιο στους Financial Times αναφέρει:
Το μεγαλύτερο ερώτημα που προέκυψε από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο δεν αφορούσε την Ελλάδα. Αφορούσε το αν οποιοσδήποτε εθνικός πληθυσμός που έχει υιοθετήσει το ευρώ μπορεί να εκφράσει ουσιαστικά μια δημοκρατική επιλογή.

Αυτή είναι μια περίπτωση δοκιμασίας του ίδιου του ευρώ. Αν η νομισματική ένωση και η δημοκρατία είναι ασύμβατες, ακόμα και οι πιο πιστοί φίλοι του ευρώ πρέπει να επιλέξουν το δεύτερο.

Ευτυχώς, δεν το κάνουν. Όμως η ευρωπαϊκή πολιτική βασίζεται στην αντίθετη άποψη. Χωρίς μια αλλαγή προσέγγισης, θα πρέπει να οδηγήσει σε αποτυχία.

Ο κατάλογος των πιέσεων επί του αυτοπροσδιορισμού της Ελλάδας είναι μοναδικά μακρύς. Περιλαμβάνει, πρώτον, την έκτακτη μικροδιαχείριση πολιτικής από τους πιστωτές. Δεύτερον, την αδιάντροπη παρέμβαση στις ελληνικές εκλογές από ευρωπαίους ηγέτες που τόσο το 2012 όσο και το 2015 κατέστησαν σαφές πως ήθελαν οι έλληνες να επανεκλέξουν τις ίδιες ανυπόληπτες ελίτ.

Τρίτον, οι τεράστιες προσπάθειες που έγιναν για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε δημοψηφισματική αναστάτωση, ή ακόμα και στήριξη, του προγράμματος πολιτικής της ευρωζώνης.

Τον Νοέμβριο του 2011, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, εκφόβισαν τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ώστε να μην εδραιώσει την «ιδιοκτησία» του δεύτερου πακέτου διάσωσης (και των όρων που το συνόδευαν) μέσω δημοψηφίσματος. Αν και η ευρωζώνη απέτυχε να τρομάξει τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην διενεργήσει το δημοψήφισμα τον Ιούνιο, δεν είναι ότι δεν προσπάθησε.
Προς τι αυτή η εκπληκτικά αγκαθερή συμπεριφορά ως προς το να επιτρέπεται στους ανθρώπους να κάνουν μια επιλογή; Η απάντηση είναι τόσο προφανής όσο και ανησυχητική: Οι ηγέτες της Ευρώπης φοβούνται πως ο λαός θα επιλέξει λάθος.

Στην Ελλάδα, οι δημοσκοπήσεις είναι αξιοσημείωτα σταθερές σε δυο πράγματα: ότι οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να κρατήσουν ως νόμισμά τους το ευρώ και ότι οι περισσότεροι, επίσης, απορρίπτουν τις πολιτικές που τους επιβάλλονται από τους πιστωτές θεσμούς, γνωστούς παλαιότερα ως τρόικα. Αυτό σήμαινε το συντριπτικό «όχι» αυτό το καλοκαίρι: και αυτό είναι που θα έδειχνε επίσης το δημοψήφισμα του κ. Παπανδρέου, αν δεν είχε αποτραπεί η διενέργειά του.

Είναι η έκφραση αυτής της συγκεκριμένης προτίμησης –διατήρηση του ευρώ αλλά με διαφορετικές πολιτικές- που η πολιτική ελίτ της ευρωζώνης έχει κάνει το παν για να αποτρέψει. Είναι δικαιολογημένο αυτό; 
Υπάρχουν τρεις ερμηνείες: η μια είναι υποκριτική, η άλλη φιλανθρωπική και η άλλη κυνική
Και οι τρεις είναι βαθύτατα ανησυχητικές για οποιονδήποτε δημοκράτη.

Υποκρισία
Η υποκριτική ερμηνεία είναι πως...

Πτώση 23% στις πωλήσεις αυτοκινήτων ...


 ...λόγω capital controls...
Σημαντική πτώση εμφάνισαν το Ιούλιο, οπότε επεβλήθηκαν τα capital controls, οι πωλήσεις αυτοκινήτων. Κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μόλις 8.181 αυτοκίνητα (καινούρια, ή µεταχειρισµένα εξωτερικού) έναντι...
10.744 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο µήνα του έτους 2014, παρουσιάζοντας µείωση 23,9% (αύξηση 25,9% είχε καταγράψει η κυκλοφορία αυτοκινήτων τoν Ιούλιο του 2014 σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2013).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 74.603 αυτοκίνητα (καινούρια ή µεταχειρισµένα εξωτερικού) έναντι 63.026 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 18,4% (άνοδος 28,1% είχε εμφανιστεί στο επτάμηνο του 2014 έναντι του 2013).

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον χώρο των νέων µοτοσικλετών κυβισµού άνω των 50 cc (καινούριων και µεταχειρισµένων εξωτερικού). Εφτασαν τον Ιούλιο σε 3.085 έναντι 5.057 τον αντίστοιχο µήνα του έτους 2014, παρουσιάζοντας βουτιά 39% (αύξηση 12% είχε παρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2014 σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2013).

Δεν παλεύεται ο mr Sfakman...


Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συμμετείχε με εισήγηση του Υποστράτηγου Εμμανουήλ Σφακιανάκη σε θέματα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά τη διάρκεια του 1ου TEDxAnοgeia που διοργανώθηκε στον...
Άγιο Υάκινθο στα Ανώγεια Κρήτης προχθές (08/08/2015).
To TEDx είναι ένας παγκόσμιος θεσμός βασισμένος στη φιλοσοφία «Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν», αποτελώντας ουσιαστικά το πλέον εναλλακτικό και διαθεματικό συνέδριο σε παγκόσμια κλίμακα που συνταιριάζει τη τέχνη και τον πολιτισμό, τις επιστήμες και την καινοτομία.
Οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας αυτής, ήταν:
1. Το κυβερνοέγκλημα στη σύγχρονη εποχή μας: μύθοι και πραγματικότητες.
2. Πόσο ασφαλείς είμαστε στο διαδίκτυο – Ποιά τα μέτρα προστασίας για χρήστες, αλλά και για επιχειρηματίες.
3. Κοινωνικά δίκτυα (social media) – τα ναι και τα όχι.
4. Ποιές είναι οι καινοτόμες πολιτικές πρόληψης – Στρατηγικές της Ελληνικής Αστυνομίας και ποιά τα αποτελέσματα μας στον αγώνα κατά του κυβερνοεγκλήματος.
Στόχος ήταν η ενημέρωση του κοινού παράλληλα με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία περιλαμβάνει την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων και αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαπράττονται, μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Επίσης σκοπός της παρουσίασης ήταν και η εξειδίκευση όλων των συμμετεχόντων πάνω στους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και η προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.
crimesonair.blogspot

Παλιά μας τέχνη κόσκινο


Ο γρίφος της ψηφοφορίας...


και το αίνιγμα των εκλογών...
Ετσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, το περιεχόμενο της συμφωνίας, παρόλο που είναι βαρύ και περίπλοκο, θα απασχολήσει λιγότερο το δημόσιο διάλογο από όσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Γιατί με τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ θα διαχωριστούν οι δυο κόσμοι που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ με τη διάσπαση να έχει ήδη συμβεί χωρίς να έχει επισημοποιηθεί.
Η Αριστερή Πλατφόρμα με την καθοδήγηση του Π. Λαφαζάνη οργανώνεται για τη δημιουργία νέου κόμματος. Οσο περισσότερες θα είναι οι διαρροές, τόσο καλύτερα για το σχεδιασμό τους, παρόλο που δεν ισχύει ότι όσοι βουλευτές καταψηφίσουν, δηλώσουν “παρών” ή απουσιάσουν θα ενταχθούν στο κυοφορούμενο κόμμα που ήδη περιγράφεται από πολλές πλευρές ως κόμμα της δραχμής. Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιδιώξει συνεργασία, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Αλέκος Αλαβάνος.
Τυπικά, έχει προγραμματιστεί έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για το τέλος Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά δεν είναι αυτό το ορόσημο, αφού η Αριστερή Πλατφόρμα είναι πιθανό να μην θελήσει να συμμετάσχει, προβλέποντας ότι οι συσχετισμοί θα είναι σε βάρος της. Ετσι, το κρίσιμο σημείο είναι η ψηφοφορία για τη συμφωνία με τους πιστωτές και πρόθεση της ομάδας των “ανταρτών” είναι να χρεώσουν την ευθύνη της διάσπασης στην ηγεσία, που επιδιώκει το ακριβώς αντίθετο.
Κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν την προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή προκειμένου να πραγματοποιηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο. Είναι το σενάριο που απεύχονται στα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα προτιμούσαν να γίνουν πρώτα αισθητά τα μέτρα στους πολίτες, να ξεκινήσει μια κάποια φθορά για τον πρωθυπουργό, να αποτυπωθεί αυτό στις δημοσκοπήσεις και μετά να συζητηθεί η προοπτική της κάλπης.
Ομως, στα επιτελεία των αντίπαλων πολιτικών αρχηγών γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού ο οποίος φαίνεται πως έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές τόσο στο κόμμα του όσο και στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, αμέσως μετά την ψηφοφορία για το νέο τριετές ελληνικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει μια θερμή πολιτικά περίοδος η έκβαση της οποίας θα επηρεαστεί από τη δυναμική της οικονομίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης ετοιμάζει τον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα παρουσιαστεί σύντομα ως η ελληνική αντιπρόταση για την αναθέρμανση της οικονομίας που υποφέρει ξανά από την ύφεση. Μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ (35 δισ. ευρώ), ενώ ο Α. Τσίπρας θα θέσει με πιεστικό τρόπο το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους αφού περάσει τον κάβο της έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλή και αφού επανακαθοριστούν οι κανόνες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ... 
tvxs.gr

Στό νέο λιμάνι τού Τούρλου άρχισαν οι αφίξεις τών πρώτων αμφίβιων αυτοκινήτων (amficar)...

Τό πρώτο αμφίβιο όχημα (μάρκας AMFICAR) πού κατέπλευσε, χθές, στό νέο λιμάνι...
Tά πλοία από Πειραιά καί Ραφήνα έρχονται καί φεύγουν τόσο γεμάτα πού άρχισε ο κόσμος, μέ διάφορες "πατέντες" καί "ευρεσιτεχνίες" νά κάνει τά κουμάντα του (όπως εδώ ο εικονιζόμενος στό νέο λιμάνι τού Τούρλου) καί νά έρχεται μέ τα δικά του μέσα όταν ο καιρός είναι βολικός καί δέ φυσάνε τά πολλά μποφόρια (βοηθάει καί η ακρίβεια πού έφερε η κρίση)
Τούτων δοθέντων είναι μία ευκαιρία τό  δημοτικό Λιμενικό Ταμείο νά φανεί αντάξιο τών περιστάσεων καί τών ιστορικών στιγμών πού έλαχε νά συμβαίνουν κατά τή διάρκεια τής θητείας του. 
Μία ράμπα σέ κατάλληλο καί εμφανές σημείο γιά τούς πρωτοκαταπλέοντες αυτοκινητιστές στό λιμάνι τού Τούρλου είναι κάτι, δέν τό συζητώ, παραπάνω από must σ΄έναν τουριστικό προορισμό όπως η Μύκονος. 
Απορώ πώς ο μελετητής τού έργου -πού ήταν πάντα μπροστά από τήν εποχή του- δέν τό είχε, εγκαίρως, προβλέψει. 
Άς είναι, όμως...
...εμείς οι μεταγενέστεροι θά αποκαταστήσουμε τήν μικρή αυτή "κατασκευαστική παράληψη"...
..."ότι τήδε κείμεθα τοίς κείνων (χ)'ρήμασι πειθόμενοι"... 
Δ.Ν.Α.

Υ.Γ.: Τά ψάρια χταμπιζόνται πιό πολύ από τά ζωντανά. Μέ τούτα τά καμώματα δέ θ΄αφήκουνε σαργό γιά σαργό, οι διαόλοι!...