Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Πρόντι: Αφόρητη η πίεση στην Ελλάδα...

Υπέρ της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους ο Πρόντι

Για «αφόρητη πίεση» που δέχεται η Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην...
πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του δημόσιου καναλιού Rai Tre, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν, ερωτηθείς για το τι προβλέπει να συμβεί στην έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και για την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στάθηκε στην πίεση που υφίστανται η Ελλάδα και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Δεν τα καταφέρνουν, πια, ούτε οι Έλληνες ούτε και οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ. Θα μπορούσαμε να βρεθούμε, από τη Δευτέρα, ενώπιον της ροής αυτής μεταναστών που θα ψάχνουν άλλους δρόμους, ίσως και διαμέσου της Αδριατικής θάλασσας. Ελπίζω, μπροστά σε αυτή την δραματική κατάσταση, οι Βρυξέλλες να δραστηριοποιηθούν», σχολίασε ο κ. Πρόντι. 

Σε ότι αφορά την Λιβύη, ο κ. Πρόντι δήλωσε ότι η Ιταλία θα πρέπει να πάρει μέρος, με κεντρικό ρόλο, μόνον σε επιχείρηση που θα έχει λάβει την έγκριση του ΟΗΕ, και όχι να εκτεθεί σε τεράστιους κινδύνους τρομοκρατικών επιθέσεων στην επικράτειά της.
 

Υπάρχει και η άλλη Αυστρία…

Υπάρχει και η άλλη... Αυστρία!

Ένα δριμύτατο «κατηγορώ» εναντίον της «απαράδεκτης ενοχοποίησης» της Ελλάδας σε σχέση με την προσφυγική κρίση, απευθύνουν προς πάσα κατεύθυνση, και κυρίως προς την αυστριακή κυβέρνηση, οι 90 γνωστότεροι συγγραφείς της...
Αυστρίας, ανάμεσά τους η βραβευμένη με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ελφρίντε Γέλινεκ, σε μακροσκελή Διακήρυξη Διαμαρτυρίας, που θα επιδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα παρουσιαστεί προς συζήτηση και για προσυπογραφή από άλλους διανοούμενους, στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Λειψία.

Στη Διακήρυξή τους, η οποία κοινοποιήθηκε σήμερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο στη Βιέννη, οι Αυστριακοί συγγραφείς τονίζουν πως διαχωρίζουν κατηγορηματικά τη θέση τους από τις ενοχοποιήσεις εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και από την, ως εκ τούτου, πλήρη μη-αλληλέγγυα στάση απέναντι στον πληθυσμό των ελληνικών περιοχών που φιλοξενούν τους πρόσφυγες,, μία στάση την οποία κρατά η αυστριακή κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, καταδικάζοντας ως «υπεροπτικές τις κενές λόγου, φλυαρίες περί "ασκήσεων" που πρέπει να τελειώνει η Ελλάδα», φλυαρίες που, όπως σημειώνουν, «και πλήρως ανάρμοστες είναι και αποδεικνύουν την ανικανότητα του τρόπου σκέψης», και ζητούν να επιδειχθεί πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη με τις θιγόμενες χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, «ενόψει μίας επαπειλούμενης ανθρωπιστικής καταστροφής, για της οποίας την όξυνση φέρει την ευθύνη ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Newpost.gr

Διγλωσσία...



Αν οι Ευρωπαίοι, τα δημοκρατικά κόμματα, τα κράτη και τα ΜΜΕ, ειλικρινά δεν επιθυμούν την επιστροφή του φασισμού και του αγριανθρωπισμού, πρέπει να πάψουν να παζαρεύουν ζωές...
μιλώντας για το προσφυγικό ζήτημα με διπλή γλώσσα.

Μετρήστε πόσοι κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί Ευρωπαίοι και εγχώριοι παράγοντες της δημόσιας ζωής «κατανοούν απόλυτα τη δυσφορία των πολιτών τους» για τις «συνθήκες διαβίωσης που θα χειροτερέψουν αν εγκατασταθούν πρόσφυγες στη χώρα, την πόλη, το χωριό, το νησί, το ιστορικό ή το τουριστικό τους περιβάλλον κ.λπ».

Αυτή η «κατανόησή τους» είναι που ενισχύει τους ναζί, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει ούτε ίχνος πρόσφυγα ή μετανάστη.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  efsyn.gr

Ευ. Τσακαλώτος: Δεν κατανοούμε τη στάση του ΔΝΤ

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Την πεποίθηση ότι διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων που, με ευθύνη κυρίως του ΔΝΤ, παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατα την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Ελληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπρoσώπων των θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ.
«Είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά δε θα έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δε θα είναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο», σημείωσε.
Ο ίδιος χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.
Αναφερόμενος στα σημεία που παραμένουν ανοιχτά, επισήμανε πως πρώτο είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018, καθώς το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα παρ όλο που τα τελικά νούμερα είναι πιο ευνοϊκά για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας το αίτημα του ΔΝΤ «πολιτικώς δύσκολο» και «αντιπαραγωγικό».
Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το συνταξιοδοτικό, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί έχουν κάνει δεκτό το σχέδιο της κυβέρνησης για μια ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος, ωστόσο για δημοσιονομικούς λόγους το ΔΝΤ ζητά περικοπές συντάξεων. Συνεχίζοντας ανέφερε πως το επιχείρημα ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απορροφά μεγάλο ποσοστό δαπανών είναι παραπλανητικό γιατί είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ.
kathimerini.gr

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

20:47 | 02 Μαρ. 2016
tvxs.gr
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.
  
1. Η συμφωνία δεν υπεγράφη ποτέ, αλλά επισφραγίζεται καθημερινά στους φράχτες της Ειδομένης και στα κλειστά σύνορα των Βαλκανίων: Ευρώπη και Αθήνα έχουν ήδη αποδεχθεί σιωπηρά ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί για τους επόμενους – λίγους ή και περισσότερους – μήνες στον ευρωπαϊκό «κόμβο τράνζιτ» του προσφυγικού κύματος. Στο μεταξύ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters πως η ΕΕ ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα για να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως.
2. Εγκρίθηκε και παρουσιάστηκε από την Κομισιόν το έκτακτο σχέδιο των 700 εκ ευρώ για το προσφυγικό και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντός ΕΕ. Η ανθρωπιστική κρίση όμως δεν τελειώνει με χρήματα. Συνθήκες ασφυξίας εξακολουθούν να επικρατούν στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης, με τους πρόσφυγες να παιρνούν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ με το σταγονόμετρο. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολικής Γιάννης Μουζάλς προειδοποίησε σήμερα ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια.
3. Τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό θα έχουν τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε σήμερα ότι «δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο από την αλληλεγγύη», ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «οι πρόσφυγες δεν αποθαρρύνονται από κλειστά σύνορα». Από την άλλη πλευρά, σε μία νέα πρόκληση ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ξαναχτύπησε, λέγοντας πως η Ελλάδα πρέπει να θυσιαστεί για το καλό της Ευρώπης αλλιώς, θα υπάρχει μόνον ένα hotspot, η χώρα μας.
4. Τη... χρυσή τομή των μέτρων που θα κρατησουν μεν το ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο αλλά δεν θα «πνίξουν» την Ελλάδα αναζητούν στο δείπνο των Βρυξελλών οι εκπρόσωποι των δανειστών. Ο Πολ Τόμσεν εκ του ΔΝΤ είναι το πρόσωπο που ναρκοθέτησε δημόσια την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, δημοσιεύοντας το περίφημο άρθρο που, ουσιαστικά, ζητά από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα έως και 9 δις μέχρι το 2019 για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα από αυτά της συμφωνίας», σημείωσε σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
5. Με δύο tweets σχολιάζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», με τίτλο «Μαχαίρι σε μεγάλες και μικρές συντάξεις». Τα βάζει δε, με την... ξεχασιάρα γάτα των Ιμαλαΐων.
6. Πρόσθετα φορολογικά βάρη φέρνει για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ η νέα φορο - κλίμακα που σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών. Δείτε τι προβλέπει αναλυτικα. Στο μεταξύ, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 45% μέχρι το τέλος του 2016 προβλέπει για την Ελλάδα η έκθεση της Deloitte.
7. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον κατέγραψαν, με βάση τις προβλέψεις των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων και τα πρώτα αποτελέσματα ως τώρα, από επτά νίκες στις εσωκομματικές ψηφοφορίες για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος αντίστοιχα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την οριστική επικράτησή τους στη μεγαλύτερη μάχη των προκριματικών του 2016, τη «Σούπερ Τρίτη».
8. Που είναι κρυμμένη η κάνναβη στο υπουργείο Οικονομικών; Στην ταράτσα του! Ο Βαγγέλης Ματράκας, ο άνθρωπος που έβαλε κάνναβη στο στρατηγείο της ελληνικής οικονομίας και διώχθηκε με τραγελαφικές κατηγορίες, επειδή άνοιξε το Kannabishop της Χαλκίδας, μιλάει στο tvxs.gr.
9. Ο διάσημος αστροναύτης Σκοτ Κέλι, που έστελνε μηνύματα μέσω twitter κατά καιρούς στην Ελλάδα,  επέστρεψε στη Γη μετά από έναν χρόνο στο Διάστημα.
10. Για πρώτη φορά τεκμηριώνεται με αρχαιολογικά ευρήματα ότι οι Νεάντερταλ κυκλοφορούσαν και κυνηγούσαν στην Πίνδο. Χιλιάδες λίθινα εργαλεία τα οποία βρέθηκαν διάσπαρτα στην περιοχή της Σαμαρίνας και όπως φαίνεται κατασκευάστηκαν από ντόπιο πυριτόλιθο, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
* Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη για την Real News