Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Τα ψάρια εξαφανίζονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πιστεύαμε

Το σύνολο των αλιευμάτων θεωρείται ότι κορυφώθηκε το 1996, φτάνοντας τους 86 εκατομμύρια τόνους, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός ήταν στην πραγματικότητα 130 εκατομμύρια τόνοι.
REUTERS/DYLAN MARTINEZ
Τα ψάρια στους ωκεανούς εξαφανίζονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το νέο Παγκόσμιο Άτλαντα Θαλάσσιας Αλιείας. Σύμφωνα με τη δημοσίευση, ο αριθμός των ψαριών που αλιεύθηκαν μεταξύ 1950 και 2010 που αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ήταν στην πραγματικότητα υπερδιπλάσιος.
Οι ερευνητές Ντάνιελ Πώλι και Ντερκ Κέλλερ συγκέντρωσαν στοιχεία δέκα ετών από 273 περιοχές και χώρες. Ενδεικτικά, το σύνολο των αλιευμάτων θεωρείται ότι κορυφώθηκε το 1996, φτάνοντας τους 86 εκατομμύρια τόνους, αλλά οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ο αριθμός ήταν στην πραγματικότητα 130 εκατομμύρια τόνοι.
Ένας λόγος για την εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ των δεδομένων του FAO και της έρευνας είναι ότι ορισμένες χώρες αναφέρουν χαμηλότερο αριθμό αλιευμένων ψαριών, έως και κατά 500%, ή δεν αναφέρουν αλιεία για λόγους αναψυχής. Επίσης, δεν περιλαμβάνουν τα ψάρια που σκοτώθηκαν, αλλά στη συνέχεια πετάχτηκαν πίσω στον ωκεανό, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των ψαριών που αλιεύονται στον κόσμο. Η παράνομη αλιεία επίσης δεν υπολογίζεται, αλλά αντιπροσωπεύει περίπου το ένα στα πέντε ψάρια που αλιεύονται.
«Το ζήτημα της λανθασμένης αναφοράς είναι τεράστιο. Για παράδειγμα, ο Καναδάς αναφέρει μηδενικά αλιεύματα στην Αρκτική, παρά την παρουσία παραθαλάσσιων οικισμών. Αυτό, αν και δεν αντιπροσωπεύει τόσο μεγάλο νούμερο, δείχνει έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για την Αρκτική», δήλωσε ο Πώλι, επισημαίνοντας ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση 

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

naftemporiki.gr

(...Συμβαίνουν καί εις Παρισίους!...) Κείμενο ζητάει μια «πραγματική δίκη» για την Κριστίν Λαγκάρντ...

συγκέντρωσε 140.000 υπογραφές...
Κείμενο που ζητάει μια «πραγματική δίκη» για την Κριστίν Λαγκάρντ συγκέντρωσε 140.000 υπογραφές
Eνα κείμενο που ζητάει η Κριστίν Λαγκάρντ να δικαστεί από ένα κανονικό δικαστήριο αναρτήθηκε πριν από τρεις ημέρες στο...
Change.org, και έχει ήδη συγκεντρώσει 140.000 υπογραφές.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας για το σκάνδαλο Ταπί, μια υπόθεση από την εποχή που η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας. Η νυν διευθύντρια του ΔΝΤ κρίθηκε ένοχη, χωρίς ποινή.

Το κείμενο που αναρτήθηκε στο σάιτ Change.org ζητάει...

Στα χέρια της Αθήνας το email των θεσμών για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών για το θέμα της αξιολόγησης του πακέτου παροχών της κυβέρνησης και του ξεπαγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Σύμφωνα με στέλεχος του Υπουργείο Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του τα σημεία που ζητούν απαντήσεις οι θεσμοί. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι γίνεται μια συνδιαμόρφωση ενός κειμένου μέσω ανταλλαγής στοιχείων σε ανεπίσημο επίπεδο.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχει κάποια κατάληξη στις συζητήσεις σήμερα και τοποθετούν χρονικά κάτι τέτοιο για τις αρχές Ιανουαρίου.
Τις τεταμένες σχέσεις Αθήνας – θεσμών των τελευταίων ημερών, φαίνεται να επιβάρυναν ακόμα περισσότερο οι δηλώσεις Σόιμπλε στην εφημερίδα DIE ZEIT.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κληθείς να σχολιάσει τη διαδεδομένη στη νότια Ευρώπη άποψη πως η Γερμανία με την οικονομική πολιτική της λιτότητας είναι υπεύθυνη για τη δυστυχία πολλών ανθρώπων, απάντησε πως« χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ και καιρό» και άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού λέγοντας πως αδυνατεί να κατανοήσει τις ευθύνες που επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, έσπευσε σήμερα να σχολιάσει πως «πρέπει όσοι ιδίως ετούτες τις ημέρες μας κουνάνε και το δάχτυλο, στο όνομα των συμφωνιών, και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να τηρούν αυτοί πρώτοι τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς...», με κύκλους του Μαξίμου να διευκρινίζουν οι δηλώσεις αυτές δεν απευθύνονται στον Γερμανό υπουργό. 
kathimerini.gr

Πώς η Γερμανία «υπέταξε» την Ευρώπη... (Άρθρο τού Σωτήρη Χατζηγάκη)

Είναι γεγονός πως πάντοτε τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν δισταγμούς και επιφυλάξεις -όχι παράλογες και αδικαιολόγητες- απέναντι στη Γερμανία.

Γιατί...
δεν μπορούσαν να παραβλέψουν ένα θεμελιώδες ιστορικό γεγονός: την κατακτητική διάθεση της Γερμανίας, η οποία εκδηλώθηκε -κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες- είτε ως ιστορική νοοτροπία, είτε ως αρρωστημένη ιδεοληψία. Μεταπολεμικά, τα κατακτητικά βιώματα της Γερμανίας προβλήθηκαν μέσα στην ενωμένη Ευρώπη, οδηγώντας στην «υποταγή» της.

Το 1978, η Ευρώπη, έπειτα από πρόταση του Δυτικογερμανού καγκελάριου Χ. Σμιτ, προχώρησε στη σύσταση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος με την καθιέρωση του ECU και με την εγγύηση της Bundesbank. Αυτό σήμαινε για την Ευρώπη αντικατάσταση του δολαρίου από το γερμανικό μάρκο. Ηταν μια πρώτη (οικονομική) νίκη των Γερμανών επί των άλλων κρατών της Ευρώπης μετά τις ήττες τους στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Επακολούθησε η επανένωση το 1990, με τη συναίνεση των Ευρωπαίων, παρ᾽ όλο που κατά βάθος ανησυχούσαν ιδιαίτερα. Ο Φρανσουά Μιτεράν, ωστόσο, με φιλάρεσκη βεβαιότητα και πλάνη οικτρή, διακήρυσσε τον Νοέμβριο του 1989: