Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ρεκόρ πνιγμών φέτος : 166 λουόμενοι έχουν πνιγεί το φετινό καλοκαίρι...

H Eλλάς είναι χώρα ναυτική

Δημήτρης  Αγγελετάκης

Ο φαύλος κύκλος, τής προσφοράς-ζήτησης ειδήσεων, μεταξύ κοινής γνώμης καί ΜΜΕ δέν δείχνει νά εντυπωσιάζεται ούτε νά εντυπωσιάζει, τόσο πολύ, από τόν μεγάλο αριθμό τών θανατηφόρων περιστατικών, όσο δείχνει νά ευαισθητοποιείται καί νά ερεθίζεται "από τόν τρόπο πού αυτά συμβαίνουν". Κάτι πού δέν είναι, μέ ορθολογικούς όρους, απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, είναι -γιά τήν εποχή πού διανύουμε- απολύτως φυσικό...

H επιδίωξη καί τών MME είναι τό κέρδος. Τό πετυχαίνουν μέσω τής τηλεθέασης //τηλεακρόασης κτλ.
Τό επι-ζητούμενο είναι η ακροαματικότητα...
...η οποία αυξάνεται, ραγδαία, μέ τά "ακραία" ευτυχή ή δυστυχή γεγονότα πού, στόν μέσου μορφωτικού επιπέδου τηλεθεατή, τηλεακροατή κτλ. επηρεάζουν περισσότερο τό θυμικό καί λιγότερο τίς νοητικές του λειτουργίες. Αυτοί οι τελευταίοι (δηλ. τό κοινό) προσμετρώνται καί καταγράφονται μέ "κατάλληλες καί αποδεκτές -εκατέρωθεν- μεθόδους".
Τό εμπόρευμα, επομένως, δέν είναι η "είδηση" αλλά τό ίδιο τό "τηλεοπτικό κοινό"
Τό οποίο, στή συνέχεια, καί ανάλογα μέ τά νούμερα πού "χτύπησε",  ε ξ α ρ γ υ ρ ώ ν ε τ α ι 
σέ προσυμφωνημένες τιμές (η τηλεοπτική "πιάτσα" τά έχει κανονίσει αυτά) από τούς καναλάρχες στούς διαφημιστές (κατά Νόαμ Τσόμσκι).
                                                                                       -----
Έτσι, μετά από ένα αποτρόπαιο καί φρικιαστικό δυστύχημα -πού έρχεται, πολλές φορές, ως αποτέλεσμα κάθε είδους ανθρώπινων σφαλμάτων καί παραλείψεων, όχι μόνον τών φυσικών αυτουργών αλλά καί, δυνητικά, ολόκληρης τής γραφειοκρατικής ιεραρχίας τής πολιτείας- δημιουργείται (καί δικαίως) σάλος καί ντόρος μεγάλος. Ο οποίος μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο μέ τά αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, τά τηλεοπτικά παράθυρα κτλ. Καί γίνεται, ίσως, καί "εμπορική καπηλεία" από ρέκτες αυτού τού "αθλήματος". (Η διερεύνηση, πάντως, αυτών τών "συμβάντων" καί η απόδοση δικαιοσύνης, από ένα σημείο καί έπειτα, δέν είναι έργο τών τηλεπαραθύρων ούτε τών τηλεδικαστηρίων. Είναι έργο αυτής τής ίδιας τής δικαιοσύνης).

Απ' τήν άλλη μεριά ανακαλύπτεις, καταχωνιασμένα στά ψιλά τών εφημερίδων...

ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ...



Φελνίκος&w=140&h=145&q=100&zc=1 Φελνίκος 
Όταν η NASA ξεκίνησε την εκτόξευση αστροναυτών στο Διάστημα, ανακαλύφθηκε ότι τα στιλό δεν δούλευαν σε μηδενική βαρύτητα, καθώς το μελάνι δεν κυλούσε στην επιφάνεια γραφής.
Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα προσέλαβαν την Andersen Consulting (Accenture σήμερα). Τους πήρε μια δεκαετία και 12 εκατομμύρια δολάρια. Έφτιαξαν ένα στιλό που δούλευε σε μηδενική βαρύτητα, ανάποδα, μέσα σε νερό, σε κάθε είδους επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένου και του κρυστάλλου και σε θερμοκρασίες από πάγο μέχρι και πάνω από 300 βαθμούς Κελσίου. Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν μολύβι...
                                                                                 -----
Γράφω αυτό τον μικρό πρόλογο για να καταλάβουμε πόσο ...αμερικανάκια είναι οι ηγεσίες της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και εξηγούμαι: Μήνες τώρα διαβάζουμε και ακούμε για την προσπάθεια είτε της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους ώστε η παρούσα Βουλή να καταφέρει να εκλέξει τον διάδοχο του Παπούλια είτε του ΣΥΡΙΖΑ να ανεύρει 121 βουλευτές για να την μπλοκάρει και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Πληροφορίες, αναλύσεις ρεπορτάζ, σχεδόν σε καθημερινή βάση, μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του Σαμαρά και του Τσίπρα να λύσουν ο καθένας προς όφελός του τον γόρδιο τούτο δεσμό. Μαθαίνουμε για καυτό παρασκήνιο, για περίεργες προσεγγίσεις, για εξαγορές συνειδήσεων, για μαύρα μέτωπα, για ανίερες συμμαχίες. Κι όλα αυτά γιατί; Για να εκλεγεί ή να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να αποφευχθούν ή να στηθούν ενωρίτερον οι κάλπες.
Ποιόν ενδιαφέρουν όλα αυτά; Όχι πάντως τους πολίτες. Την κυβέρνηση σίγουρα την ενδιαφέρει να ασχολείται η αντιπολίτευση και η κοινή γνώμη με άλλα θέματα και όχι με αυτά που, λόγω μέτρων και πολιτικών, φέρνουν την ίδια σε δύσκολη θέση. Άρα κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όσο η Κουμουνδούρου, με δηλώσεις των στελεχών της, βοηθά να κρατιέται ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας η προεδρολογία τόσο στου Μαξίμου τρίβουν τα χέρια τους.
Βεβαίως, υπάρχει και η αντίστροφη ανάγνωση. Όσο οξύνεται η αντιπαράθεση για την επικείμενη προεδρική εκλογή τόσο φουντώνουν οι συζητήσεις περί πολιτικής αστάθειας κάτι που δεν ευνοεί τα κυβερνητικά σχέδια και κυρίως τις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και κάθε εμπόδιο στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση είθισται να το εκλαμβάνει ως βέλος στη δική της φαρέτρα.
Με απλά λόγια κυβέρνηση και αντιπολίτευση ωφελούνται και ταυτοχρόνως βλάπτονται από την προώρως ενσκήψασα προεδρολογία. Η μόνη σίγουρα χαμένη είναι η οικονομία της χώρας που θέλει σταθερότητα για να ευδοκιμήσει και κατ' επέκτασιν και οι πολίτες της αφού η ζωή τους συναρτάται άμεσα με την ανάκαμψη της οικονομίας. Και οι μόνοι σίγουρα κερδισμένοι είναι όσοι από την τρόικα (μπορεί να) επιθυμούν να μην ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Τούτων δοθέντων, και επειδή τα μικροκομματικά παιχνίδια συνήθως είναι μηδενικού αθροίσματος, θα ήταν ίσως σκόπιμο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να βρουν τρόπο να απεμπλακούν από τα «προεδρικά». Αφ' ης στιγμής ο Κάρολος Παπούλιας ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί ενωρίτερον και κατά συνέπεια η προεδρική εκλογή, εκτός φυσικά δραματικού απροόπτου, θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2015 θα ήταν φρόνιμο κυβέρνηση και αντιπολίτευση να βάλουν μέχρι τότε τα σπαθιά τους στα θηκάρια και να επικεντρωθούν στα ουσιώδη.
Σαμαράς και Τσίπρας να σταματήσουν να κάνουν τα ...αμερικανάκια και ας μιμηθούν τους Σοβιετικούς. Να πάρουν το «μολύβι» και να κάνουν μ' αυτό τους υπολογισμούς τους και όχι να καταφεύγουν σε αμφιβόλου ποιότητας και αποτελέσματος «πολιτικές διασταυρώσεις» και περίπλοκες «έρευνες αγοράς». Να δηλώσουν και οι δύο με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως το θέμα δεν είναι του παρόντος, δεν τους απασχολεί και θα το αντιμετωπίσουν όταν θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου. Το Φεβρουάριο ας κάνει ο καθένας τους ό,τι νομίζει.
 matrix24

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

Μύκονος 2014


ΣΕΜΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Καθώς περίμενα το πλοίο στο λιμάνι της Ραφήνας, δύο Ελληνίδες, γύρω στα 30, μου ζήτησαν να τις βγάλω μια φωτογραφία. Οσο εκείνες πόζαραν πιασμένες αγκαζέ, εγώ έκανα ζουμ στα φωσφοριζέ γράμματα επάνω στις μπλούζες τους. Της μιας έγραφε «Η Μύκονος είναι το νέο Σεν Τροπέ» και της άλλης «Η Μύκονος είναι η νέα Λούτσα» - σχόλια εξαιρετικά επίκαιρα, αφού φέτος για ακόμα ένα καλοκαίρι σάλος ξέσπασε για το τι εστί Μύκονος εν έτει 2014. Είναι το «νησί των ανέμων» αντάξιο του δημοφιλούς θερέτρου της Γαλλικής Ριβιέρας ή μήπως αποτελεί σύμβολο μιας προ κρίσης εποχής; Απευθύνεται στον μέσο Ελληνα ή προσελκύει πλέον μόνο ευκατάστατους τουρίστες; Λίγο αργότερα, εν πλω, μια βόλτα ανάμεσα στο ετερόκλητο πλήθος που είχε στριμωχτεί στο κατάστρωμα ήταν αρκετή για να λυθούν οι απορίες μου. Επιασα κουβέντα με μια παρέα νεαρών από τη Χαλκίδα που κουβαλούσαν στα σακίδιά τους εξοπλισμό για κάμπινγκ. «Θα μείνουμε στην παραλία της Παράγκας (από 10 € τη μέρα το άτομο) για όσο αντέξουμε. Δεν έχουμε κλείσει εισιτήριο επιστροφής», μου είπαν.

Σε μια άκρη δέκα Κινέζοι μελετούσαν ταξιδιωτικούς οδηγούς και χάρτες. Σε άπταιστα αγγλικά με ενημέρωσαν ότι επόμενος σταθμός των οικογενειακών διακοπών τους θα ήταν η Σαντορίνη. Δίπλα τους ένα τσούρμο Ρώσοι είχαν μόλις επιστρέψει από την Ιμπιζα. Στη Μύκονο πήγαιναν για πρώτη φορά. «Για να ζήσουμε το μύθο στο νησί που δεν κοιμάται ποτέ», όπως έσπευσαν να εξηγήσουν.

Από το σκηνικό δεν θα μπορούσαν να λείπουν και μερικοί «επώνυμοι» Ελληνες, οι οποίοι δεν σταμάτησαν να μιλούν δυνατά στο κινητό τους - ένας προσπαθούσε επί ώρα να «κλείσει» 12 ξαπλώστρες σε γνωστή παραλία του νησιού...

Τρεις επιτροπές για τις αντικειμενικές του 2016...

Τρεις επιτροπές για τις αντικειμενικές του 2016Ούτε μια, ούτε δύο , αλλά τρεις διαφορετικές επιτροπές έχουν συσταθεί τους τελευταίους 20 μήνες στο υπουργείο Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Παρά την κατάρρευση που έχουν οδηγήσει τις τιμές των ακινήτων η...
υπέρμετρη φορολόγηση την τελευταίας τριετίας και η καταβαράθρωση των πωλήσεων των ακινήτων η κυβέρνηση έχει ήδη από τον Ιούνιο του 2013 συμφωνήσει με την τρόικα οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές να γίνουν από το 2016.

Και παρά το γεγονός ότι τα χαράτσια στα ακίνητα, αλλά και τα πρόσφατα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έχουν καταδείξει πως οι στρεβλές αντικειμενικές αξίες οδηγούν σε φορο- τερατογενέσεις , ωστόσο η κυβέρνηση εμμένει να κρατά σε υπέρμετρα υψηλές επίπεδα τις αξίες με τις οποίες υπολογίζει το φόρο ώστε να εισπράττει όσα περισσότερα μπορεί από την ακίνητη περιουσία.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...
newsbeast.gr

Ειδοποιητήρια στέλνει το ΥΠΟΙΚ για τα ανασφάλιστα...

Βαριές καμπάνες χτυπούν για 800 χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους ελληνικούς δρόμους. Σύντομα το υπουργείο Οικονομικών θα τους στείλει ειδοποιητήρια με τα οποία θα...
τους γνωστοποιεί ότι επιβαρύνονται με πρόστιμα τα οποία αν δεν πληρώσουν, μαζί φυσικά με τα ασφάλιστρα τότε θα τους επιβληθούν βαρύτατες κυρώσεις

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι θα πληρώνουν για το ανασφάλιστο όχημα παράβολο των 250 ευρώ, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και διοικητικές κυρώσεις όπως: Η αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες, η αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής και χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Επιπλέον προβλέπονται ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση από 2 μήνες.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Δημήτριος Ζορμπάς, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα ανασφάλιστα οχήματα έχουν μειωθεί με αφορμή τη νέα νομοθεσία και δεν ξεπερνούν τις 600.000, αν και κάποια στιγμή στο παρελθόν οι εκτιμήσεις ανέβαζαν τα ανασφάλιστα οχήματα ακόμη και στο 1,5 εκατομμύριο. Η Αστυνομία κάνει 500.000 ελέγχους το μήνα και βρίσκεται ένα 14% ανασφάλιστο, είπε ο ίδιος.

Περίπου 300.000 άνθρωποι με το προηγούμενο καθεστώς γυρνούσαν από εταιρεία σε εταιρεία, χωρίς να πληρώνουν εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια της νομοθεσίας επιβαρύνοντας το κοινωνικό σύνολο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Σαρρηγεωργίου είπε ότι τα ασφάλιστρα έχουν πέσει 25% τα τελευταία δύο χρόνια και η τάση είναι περαιτέρω πτωτική.

Με το νέο νόμο 4261/2014 (άρθρο 169) επέρχονται οι εξής σημαντικές αλλαγές:

Η σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας, γεγονός που σημαίνει ότι η ασφάλιση ισχύει για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται με ακρίβεια στο ασφαλιστήριο και επομένως ότι έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.

Ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου. Για τον λόγο αυτό, ο Νόμος απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρίες να παραδίδουν ασφαλιστήρια συμβόλαια, εάν προηγουμένως δεν έχουν εισπράξει το ασφάλιστρο που αναλογεί στην παρεχόμενη κάλυψη.

Το ασφαλιστήριο, είναι από εδώ και στο εξής το έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται η σύναψη της ασφάλισης. Το γνωστό αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης καταργήθηκε και δεν αποτελεί πλέον αποδεικτικό της ασφάλισής σας.

Σε περίπτωση που έχει καταβάλει ο καταναλωτής το ασφάλιστρο, αλλά δεν έχει ακόμα παραλάβει το ασφαλιστήριο, ο Νόμος προβλέπει ότι, μέχρι να το παραλάβει, η σύναψη της ασφάλισης θα αποδεικνύεται για τις πέντε πρώτες ημέρες της κάλυψης από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου.

Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του την απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου καθώς και το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που σχετίζεται με τη σύναψη της ασφάλισης του οχήματος έναντι του συγκεκριμένου ασφαλίστρου. Ενδεικτικά το έγγραφο αυτό το οποίο πρέπει να συνοδεύει την απόδειξη της πληρωμής του ασφαλίστρου, μπορεί να είναι η ειδοποίηση πληρωμής...
imerisia.gr

Απομακρύνουν τις σφίγγες...



... από τον αρχαίο τάφο στην Αμφίπολη...
Με ειδικά ανυψωτικά μηχανήματα πρόκειται να απομακρυνθούν οι ακέφαλες σφίγγες, αλλά και οι λίθοι από πωρόλιθο που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο του τάφου στην Αρχαία Αμφίπολη, ώστε να ...
καταφέρουν οι αρχαιολόγοι να βρεθούν στο εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς μνημείου που έχει κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους, οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.

Σημειώνουν, επίσης ότι πριν έναν χρόνο έγινε γεωφυσική διασκόπηση η οποία έδειξε ότι στο εσωτερικό του τάφου υπάρχουν τρεις χώροι.

«Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός, σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος, αλλά είμαστε σε πολύ καλή αρχή» ανέφερε η προϊσταμένη τη ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος»
 BHMA

Πράσινο φως για φοροελαφρύνσεις ψάχνει η κυβέρνηση ...


To "ναι" της τρόικας θέλει να ακούσει η κυβέρνηση για να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις καθώς το πολιτικό κλίμα ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αρχίζει να κινείται σε ένα...
άτυπο προεκλογικό κλίμα. Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στην νομοθεσία για τους οικονομικά αδύναμους φοροοφειλέτες και αύξηση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Στην γενικότερη ατζέντα φοροελαφρύνσεων που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να δεχθεί η τρόικα στο Παρίσι ώστε να την ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται μειώσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τέλη των αυτοκινήτων.
Όσον αφορά τους οικονομικά αδύναμους φοροοφειλέτες, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, το Υπουργείο θέλει αλλαγές στη νομοθεσία ώστε οι αποδεδειγμένα οικονομικά αδύναμοι να μη θεωρούνται ότι διαπράττουν διακριτό έγκλημα και να μη βρίσκονται αντιμέτωποι με το Αυτόφωρο.
Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία που ισχύει από το 1990 και η οποία προβλέπει ποινικές κυρώσεις, με Αυτόφωρο και φυλακή, για όσους έχουν καθυστερήσει πάνω από δύο μήνες να πληρώσουν φορολογικές οφειλές ή δεν έχουν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών τους στην Εφορία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης δεν έχουν έλθει σε συμφωνία για το θέμα με την τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές εφόσον γίνουν δεν θα αφορούν όσους βαρύνονται με κατηγορίες φοροδιαφυγής.
Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ, η Ελληνική Στατιστική Αρχή μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έκρινε πως αν ο φόρος επιμερισθεί σε επτά δόσεις, η τελευταία των οποίων θα καταβληθεί τον Μάρτιο του 2015, ακόμη και στην περίπτωση αυτή τα έσοδά του ΕΝΦΙΑ θα προσμετρηθούν στο 2014. Αυτή η γνωμοδότηση έχει διευκολύνει κατά πολύ το Υπουργείο Οικονομικών, που επιχειρηματολογεί ότι η επέκταση των δόσεων από τις 4 που προβλέπεται σήμερα σε 7 θα δώσει ανάσα στους φορολογουμένους και θα διασφαλίσει πως η εισπραξιμότητα του φόρου θα είναι καλύτερη από την αναμενόμενη.
tvxs.gr

Δέκα χρόνια νεώτεροι όσοι έχουν σκύλο



Πολλαπλά τα οφέλη 
Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Τώρα, οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι ο σκύλος έχει και την ιδιότητα να… σταματάει τη διαδικασία της γήρανσης, κάνοντας το αφεντικό του να δείχνει 10 χρόνια νεότερο!
running-with-dogΤο αναζωογονητικό αυτό αποτέλεσμα φαίνεται μάλιστα να μην επηρεάζεται από την απόσταση που διανύουμε καθημερινά μαζί με τον σκύλο μας.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Zhiqiang Feng, από το Πανεπιστήμιο St. Andrews, δήλωσε: «Αν έχετε σπίτι σας έναν σκύλο, το επίπεδο της σωματικής σας κατάστασης είναι σχεδόν ίδιο με αυτό ενός ανθρώπου 10 χρόνια νεότερου». «Αυτό έχει να κάνει ουσιαστικά με την κίνηση, με το ότι παραμένουμε δραστήριοι», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Το να παραμένουμε δραστήριοι σε μεγάλη ηλικία σχετίζεται αποδεδειγμένα με την απομάκρυνση ασθενειών –κυρίως όσων έχουν να κάνουν με μυϊκά προβλήματα ή προβλήματα των οστών.
Ένας σκύλος επηρεάζει θετικά όχι μόνο την σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία του αφεντικού του, τονίζουν οι επιστήμονες. «Συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν σκύλο παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης», εξηγεί ο δρ. Feng. «Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του σκύλου και του αφεντικού του ωφελεί γενικά την υγεία».
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, «ένας σκύλος μπορεί να μας δραστηριοποιήσει, αλλά και να διευκολύνει μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να ξεπεράσουν πιθανά εμπόδια -μέσω της σωματικής δραστηριοποίησής τους-, όπως η έλλειψη υποστήριξης ή η ανησυχία για την προσωπική τους ασφάλεια.
 matrix24


Εβδομήντα χρόνια από το μπλόκο της Κοκκινιάς


Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (χθές 17 Αυγούστου) από το Μπλόκο της Κοκκινιάς, όπως έχουν μείνει στην ιστορία οι ομαδικές εκτελέσεις στην περιοχή από τα στρατεύματα των ναζί και τους ταγματασφαλίτες. Διαβάστε το άρθρο του Γιάννη Μάρκοβιτς με τίτλο «Το Μπλόκο της Κοκκινιάς: Η Ανδρεία, η Γνώση και το Κακό» και δείτε το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Το Μπλόκο της Κοκκινιάς» που παρουσιάζει το χρονικό των γεγονότων της 17ης Αυγούστου του 1944 και τις μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν της σφαγής, αλλά έχασαν συγγενείς και στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας.

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς: Η Ανδρεία, η Γνώση και το Κακό, του Γιάννη Μάρκοβιτς

Σαν σήμερα, πριν από εβδομήντα χρόνια, οι Ναζί κατακτητές, λίγο πριν φύγουν από την Ελλάδα, λίγο προτού απελευθερωθεί η Αθήνα από τον ΕΛΑΣ και επέλθει η ολοκληρωτική ήττα των δυνάμεων του Άξονα, διέπραξαν ένα ακόμα έγκλημα. Το αποτρόπαιο πρόσωπο του κατακτητή και της ναζιστικής ιδέας και πράξης, έδειξε τι μπορεί να κάνει, πόσο πόνο και θλίψη να σπείρει και πόσο καταστροφικό και απάνθρωπο είναι.
Αναφέρομαι στο μπλόκο της Κοκκινιάς το 1944. Συγκεκριμένα, στις δυόμιση το πρωί, ξεκίνησε η ομαδική σφαγή, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Γερμανικά καμιόνια περικύκλωσαν την Κοκκινιά μαζί με το μηχανοκίνητο τμήμα του δοσίλογου Μπουραντά. Μόλις ξημέρωσε, τα χωνιά των ταγματασφαλιτών κάλεσαν τους άνδρες -από 14 έως 60 ετών- να πάνε στην πλατεία για έλεγχο ταυτοτήτων. Πανικός επήλθε, ενώ κάποιοι κρύφτηκαν σε στέγες, καταπακτές, πηγάδια. Όσοι δεν υπάκουσαν, επί τόπου εκτελέστηκαν.
Οι Γερμανοί έκαψαν σπίτια και οι ταγματασφαλίτες μπήκαν και άρπαξαν ότι βρήκαν. Γύρω στις οκτώ το πρωί, 25.000 άτομα μαζεύτηκαν στη πλατεία και χωρίστηκαν κατά ομάδες σε πεντάδες, για να βοηθιούνται οι χαφιέδες να υποδεικνύουν για εκτέλεση όποιον εκείνοι ήθελαν. Η ζέστη -λόγω του καλοκαιριού- ήταν αφόρητη και όσες γυναίκες προσπάθησαν να πλησιάσουν τους κρατούμενους -δίνοντάς τους λίγο νερό- κακοποιήθηκαν με αγριότητα. Οι κουκουλοφόροι προδότες διάλεγαν και μέχρι να τους πάνε στον τόπο της εκτέλεσης, απάνθρωπα βασανίζονταν.
Ο τόπος εκτέλεσης ήταν στη μάντρα ενός ταπητουργείου. Σωρός κείτονταν τα πτώματα, τσουβαλιασμένα το ένα πάνω στο άλλο. Μετά το μεσημέρι, όταν σταμάτησαν οι εκτελέσεις και οι εκκαθαρίσεις, οι Ναζί έδωσαν διαταγή στους κουκουλοφόρους να σκυλέψουν τους νεκρούς. Πήραν ρολόγια, δαχτυλίδια, βέρες. Η τραγωδία ολοκληρώθηκε στις έξι το απόγευμα, όταν 8.000 Κοκκινιώτες σύρθηκαν όμηροι για...

Ξαναπιάνει δουλειά η Περιστέρη…

Μετά από παύση 3 ημερών λόγω Δεκαπενταύγουστου η αρχαιολογική σκαπάνη της κυρίας Κατερίνας Περιστέρη και των συνεργατών της πιάνει ξανά δουλειά στον τύμβο της Αμφίπολης.

Είναι ασύλητος ο τάφος; Και ποιος είναι ο...
βασιλιάς, στρατηγός ή στρατηλάτης που για 3 χιλιάδες χρόνια αναπαύεται εκεί;

Θα το μάθουμε σε περίπου 15 μέρες, όταν οι αρχαιολόγοι μπουν στο εσωτερικό τμήμα του ταφικού μνημείου

Τρανοί και αν είναι οι τάφοι, τάφοι θα 'ναι...

Aρχαιολογικό πορνό στη μέση του καυτού Αυγούστου Πηγή: www.lif
 Aρχαιολογικό πορνό στή 
μέση τού καυτού Αυγούστου...
Aρχαιολογικό πορνό στη μέση του καυτού Αυγούστου Πηγή: www.lifo.gr
Aρχαιολογικό πορνό στη μέση του καυτού Αυγούστου Πηγή: www.lifo.gr

τού Χρήστου Χωμενίδη
Μια φίλη αρχαιολόγος, με την οποίαν συζητούσα χθες, επέμενε πως η ανασκαφή της Αμφίπολης κρύβει κάτι απείρως εντυπωσιακότερο από όσο μπορούμε να υποθέσουμε.

«Σκέψου το λογικά» μού είπε. «Ένας τάφος που...
μπροστά του εκείνος του Φιλίππου στην Βεργίνα ωχριά… Για ποιόν θα ήταν δυνατόν να οικοδομήσουν κάτι τέτοιο; Για την Ρωξάνη, μια ξένη που μετά τον θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου κάθε άλλο παρά περιβλήθηκε το κύρος και τις εξουσίες της αυτοκρατορικής χήρας; Για τον μικρό Αλέξανδρο τον Δ’, που η ύπαρξη του και μόνο αποτελούσε καρφί στα μάτια των επίδοξων σφετεριστών της κληρονομιάς του πατέρα του; Για δύο ανυπεράσπιστα δηλαδή πρόσωπα, που αφού τα δολοφόνησαν, φρόντισαν να τα υποβιβάσουν σε λεπτομέρειες της Ιστορίας; Γιατί μην μου πεις πως η υστεροφημία της Ρωξάνης συγκρίνεται με εκείνη του συντρόφου του Αλέξανδρου, του Ηφαιστίωνα: Και μην ισχυριστείς ότι ο αδικοχαμένος Αλέξανδρος ο Δ’ έχει περάσει στη συλλογική μνήμη με γράμματα μεγαλύτερα από ό,τι ο Βουκεφάλας… Όσο για την περίπτωση να πρόκειται για το μαυσωλείο κάποιου από τους στρατηγούς, πώς θα γινόταν ένα μη μέλος της μακεδονικής δυναστείας να απολαύσει μεταθανάτιες τιμές μεγαλύτερες από τον σημαντικότερο βασιλιά της μετά τον Μεγαλέξανδρο;»

«Άρα;» ρώτησα, με αγωνία σχεδόν. «Άρα εκείνο που φαντάζεσαι…» «Μα ο Μεγαλέξανδρος θάφτηκε, σύμφωνα με δεκάδες μαρτυρίες, στην Αίγυπτο!» «Την ανακομιδή των οστών την έχεις ακούσει;» «Μα κανείς από τους χρονογράφους της εποχής δεν αναφέρεται στην Αμφίπολη!» «Εάν ισχύει αυτό που εικάζω, ο ενταφιασμός του μέγιστου στρατηλάτη στη γη που τον γέννησε θα πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Ακριβώς για τον φόβο των τυμβωρύχων. Για να μειωθεί ο κίνδυνος σύλησης του μνημείου. Μάθε ότι και οι μυκηναϊκοί βασιλικοί τάφοι είχαν σκεπαστεί από τόνους χώματος από τους ίδιους τους κατασκευαστές τους… Ο νεκρός κατά την αντίληψη των ανθρώπων εκείνων δεν αποτελούσε αξιοθέατο για να τον επισκέπτονται. Τον έκλειναν όσο πιο αεροστεγώς μπορούσαν, μαζί με τα αγαπημένα του αντικείμενα –ενίοτε και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα ή κάποιους υπηρέτες του- τον έκλειναν και τον άφηναν να αναπαυθεί ως τη συντέλεια του κόσμου…»
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο νεκρός κατά την αντίληψη των ανθρώπων εκείνων δεν αποτελούσε αξιοθέατο για να τον επισκέπτονται. Τον έκλειναν όσο πιο αεροστεγώς μπορούσαν. Τον έκλειναν και τον άφηναν να αναπαυθεί ως τη συντέλεια του κόσμου...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα μπορούσα, αν και μη ειδικός, να συνεχίσω να της φέρνω αντιρρήσεις. Να της θυμίσω, λόγου χάριν, το προσκύνημα του Ρωμαίου Αύγουστου στον βαλσαμωμένο Μεγαλέξανδρο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου – ένα του χάδι όλο σεβασμό άρκεσε για να ξεκολλήσει η μύτη του νεκρού… Να της επισημάνω πως...