Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Σε λίγα λεπτά και χωρίς πιστοποιητικά...

...έκδοση αστυνομικής ταυτότητας
Στο ΦΕΚ η διασύνδεση των αστυνομικών τμημάτων με τα δημοτολόγια
Σε λίγα λεπτά και χωρίς πιστοποιητικά έκδοση αστυνομικής ταυτότητας




Με δυο φωτογραφίες ανά χείρας, χωρίς πιστοποιητικά και βεβαιώσεις θα μπορεί κάποιος να ζητά την έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και μέσα σε λίγα λεπτά να το παραλαμβάνει από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Η διασύνδεση των αστυνομικών τμημάτων με τα δημοτολόγια -σε πρώτη εφαρμογή της λεγόμενης «government to government» υπηρεσίας- δίνει πλέον τη δυνατότητα γρήγορης ταυτοποίησης στοιχείων του αιτούντος και άμεσης έκδοσης δελτίου ταυτότητας χωρίς καθυστερήσεις.

Ήδη ξεκινά πιλοτικά το νέο σύστημα σε ορισμένες περιοχές της χώρας και αναμένεται, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον Οκτώβριο να έχει επεκταθεί η εφαρμογή του σε ολόκληρη την επικράτεια.
Με τη νέα διαδικασία, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι πολίτες κερδίζουν χρόνο και γλιτώνουν κόπο, εξοικονομούνται πάνω από 200.000 ανθρωποώρες εργασίας δημοτικών υπαλλήλων και αστυνομικών υπαλλήλων ετησίως. Επίσης, δεν σπαταλώνται οικονομικοί πόροι και ενέργεια από τις εκτυπώσεις και τις πολλαπλές μετακινήσεις των πολιτών.

Μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) γίνεται πλέον αυτεπάγγελτη αναζήτηση των απαραίτητων στοιχείων για την έκδοση δελτίου ταυτότητας (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, επώνυμο πατέρα, όνομα μητέρας, επώνυμο μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, δήμος δημοτολογίου, αριθμός οικογενειακής μερίδας, ιθαγένεια) και η ταυτοποίηση του αιτούντος από τον αρμόδιο υπάλληλο της αστυνομικής Αρχής.

Ετσι, μετά την ταυτοποίηση, τα επόμενα βήματα για την έκδοση αστυνομικής ταυτότητας είναι τα εξής:

-      διαμορφώνεται αυτόματα η σχετική αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται μέχρι τρία τυχαία ερωτήματα επί των δημοτολογικών στοιχείων που βρίσκονται καταχωρημένα στο ΟΠΣΕΔ. Τα ερωτήματα εκτυπώνονται και ο αιτών απαντά εγγράφως σε αυτά.

-      Αφού υπογράψει την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, ο αρμόδιος υπάλληλος της αστυνομικής αρχής καταχωρεί στην εφαρμογή τις σχετικές απαντήσεις.

-      Στη συνέχεια ο υπάλληλος εκτυπώνει την αίτηση, επικολλά τη φωτογραφία και καλεί τον αιτούντα και το μάρτυρα να υπογράψουν. Το δελτίο ταυτότητας πλαστικοποιείται και παραδίδεται στον αιτούντα.

Μόλις ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος, κάθε πολίτης θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για έκδοση αστυνομικής ταυτότητας στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και να την παραλαμβάνει όχι απλά αυθημερόν, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά. Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση των απαραίτητων στοιχείων για την έκδοση δελτίου ταυτότητας, μέσω ΟΠΣΕΔ θεσμοθετήθηκε με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δημόσιας Τάξης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Το Βήμα Online

Τα διλήμματα του κουρείου στο Παρίσι...

Ο Τόμσεν μπορεί να μην είναι πια στην τρόικα, αλλά η θηλιά του χρέους παραμένει.... μετά το ΠαρίσιΗ έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και των stress test της ΕΚΤ λίγο πριν τα...
τέλη Οκτωβρίου, δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής πλευράς στο Reuters. Ωστόσο, παραμένει βασικός στόχος της ελληνικής αποστολής για να αποδείξει πρώτα ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι εντός στόχων, στις νέες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στις 18:00 στο Παρίσι με την τρόικα, σημειώνει σχόλιο στη Deutsche Welle.


Κατά πόσον όμως η ελάφρυνση του χρέους είναι ρεαλιστικός στόχος;

Σχεδόν πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την απαρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Έκτοτε η χώρα έχει λάβει βοήθεια ύψους 240 δισ.ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ ενώ παράλληλα ιδιώτες πιστωτές αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από μεγάλο μέρος των αξιώσεών τους.

Μέχρι στιγμής όμως τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Το ελληνικό χρέος έχει εκτοξευτεί στα 320 δισ. ευρώ, το οποίο ανταποκρίνεται στο 180 % του ΑΕΠ της χώρας. Το χρέος σήμερα είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης. Σε αυτά τα συμφραζόμενα, το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, φαντάζει μάλλον σαν σταγόνα στον ωκεανό.

Όπως σημειώνει ο γερμανός οικονομολόγος Μαχ Ότε: «Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να έχουμε την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη. Η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση από το 2008. Με το οριακό πλεόνασμα πρέπει να εξυπηρετηθούν οι τόκοι και το χρέος. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι».

Ριζικό κούρεμα

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιοάχιμ Σάιντε, από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου, ο οποίος εκτιμά ότι και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας στα τέλη του έτους, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξέλθει από την παγίδα του χρέους. Ο ίδιος προτείνει ένα νέο κούρεμα του χρέους, και μάλιστα δραστικό: «Μάλλον θα πρέπει να υπολογίζει κανείς με ένα 50 % παρά με 10 ή 20 %».

Το νέο κούρεμα θα έπρεπε όμως να συνοδεύεται από μια υγιή δημοσιονομική πολιτική και μια αναδιάταξη των οικονομικών δομών. Με αυτό τον τρόπο όμως η χώρα θα απαλλάσσονταν από ένα δυσβάσταχτο βάρος, όπως λέει ο ειδικός: «Και τότε θα μπορέσουν να επικεντρώσουν σε άλλα πρότζεκτ τα οποία ενισχύουν περισσότερο την ανάπτυξη. Και τότε μπορεί να υπάρξει πραγματικά μια νέα αρχή».

Ωστόσο ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος, όπως εκτιμά ο Γιοάχιμ Σάιντε, «υπάρχει ο φόβος, να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Ελλάδας».


Ανακυκλώνουν το χρέος


Υπάρχουν όμως και άλλα επιχειρήματα κατά ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, εξηγεί ο Μαξ Ότε: «Τα χρέη είναι καταθέσεις των τραπεζών και των μεγάλων χρηματιστικών επιχειρήσεων. Αυτοί φυσικά αντιστέκονται και η πολιτική δεν φαίνεται να είναι σε θέση να επιβάλει κάτι τέτοιο».

Σημειωτέον ότι την άνοιξη του 2012 η ευρωζώνη δεσμεύτηκε έναντι επενδυτών ότι το ελληνικό κούρεμα ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση που...

Στα ΚΕΠ η μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας


Στα ΚΕΠ θα μπορούν από σήμερα οι ενδιαφερόμενοι να πραγματοποιούν τη μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Έτσι, η διαδικασία αυτή, που ήταν αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θα γίνεται πιο απλά και γρήγορα μέσω 1060 σημείων σε όλη τη χώρα, όσα και τα ΚΕΠ, και όχι σε 60 σημεία του εν λόγω υπουργείου.
Όπως σημειώνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη συγκεκριμένη υπηρεσία (μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας Ιδιωτικής Χρήσης), αιτούνται ετησίως περισσότεροι από 60.000 πολίτες. Επίσης, τα ΚΕΠ ήδη εξυπηρετούν τους πολίτες στη διαδικασία ανανέωσης της άδειας οδήγησης, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο εξυπηρετήθηκαν περισσότεροι από 22.000 πολίτες.
Εξάλλου, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότερες υπηρεσίες υψηλής ζήτησης εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης ενός πετυχημένου θεσμού, καθώς και επίτευξης της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ΚΕΠ με τα υπουργεία, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται οι πολίτες σε ελάχιστα λεπτά.
Μάλιστα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει, το ερχόμενο Σάββατο, σε ΚΕΠ που θα έχει δημιουργηθεί μέσα στη ΔΕΘ, τις νέες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που θα μπορούν να παρέχουν στους πολίτες και θα αποτελούν παράδειγμα για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
kathimerini.gr

Η προεδρική εκλογή, το πολιτικό παιχνίδι και ο …δήθεν εθνικός διχασμός


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Θα γίνει ο Σήφης ο κροκόδειλος ένας Τυραννόσαυρος Ρεξ, σαν κι αυτόν που βλέπαμε στο Jurassic Park, αν δεν εκλέξει η παρούσα Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Μόνο αυτό δεν ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες.
Πολιτικά στελέχη και σχολιαστές, άλλοι καλόπιστα και άλλοι υστερόβουλα, σέρνουν τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ τα εξ αμάξης για τη διακηρυγμένη επιλογή του να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, εκτός από τις δέκα πληγές του Φαραώ, στις κεφαλές μας θα επιπέσει και η δαμόκλειος σπάθη του… «εθνικού διχασμού», αν η παρούσα Βουλή δεν εκλέξει τον διάδοχο του Καρόλου Παπούλια και προκηρυχθούν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, εκλογές.
Θεμιτή «κατάχρηση»
Η προεδρική εκλογή και, ως εκ τούτου, η «προεδρολογία» αποτελούν πάντα ένα από τα «βαριά» πολιτικά θέματα, όταν βαίνει προς τη λήξη της η θητεία του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή επικρατεί αγωνία για το πρόσωπο του επόμενου Πρώτου Πολίτη της χώρας, αλλά διότι η προεδρική εκλογή ήταν πάντα συνδεδεμένη με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αυτό λέει το «γράμμα» του συνταγματικού νομοθέτη, ενώ το «πνεύμα» του Συντάγματος συνδέει τη διάλυση της Βουλής με την εκλογή του Προέδρου μόνο και μόνο για να εξασφαλίζεται η αναγκαία πολιτική συναίνεση στο πρόσωπο του θεματοφύλακα του πολιτεύματος. Για να μην διορίζει, δηλαδή, ο εκάστοτε πρωθυπουργός τον υποψήφιο της αρεσκείας του.
Τούτου δοθέντος, είναι προφανώς κατάχρηση του πνεύματος του Συντάγματος η εκμετάλλευση της προεδρικής εκλογής για την πρόκληση εκλογών. Όμως, αφ’ ης στιγμής το ίδιο το Σύνταγμα δίνει αυτή τη δυνατότητα στην εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή η «κατάχρηση» είναι απλώς ένας από τους βασικούς κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Επιχείρησε να το κάνει ο Έβερτ το 1995 και η μυστική συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά για τον Κωστή Στεφανόπουλο εμπόδισε τον τότε αρχηγό της ΝΔ να προκαλέσει εκλογές.
Την ίδια στάση κράτησε και το 2009 ο...

Πού στην Ελλάδα δεν αποδοκιμάζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο;..

«Μιλάμε για τον πλέον αντιπαθή πολιτικό εκτός φυλακής»…


Παρατηρώ ότι κάποιοι προβάλλουν ως τεράστια είδηση το ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου και αποδοκιμάστηκε έντονα από το πλήθος τόσο κατά την άφιξη του όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Αναρωτιέμαι πού...
ακριβώς ζουν οι άνθρωποι αυτοί που εκπλήσσονται. Πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιο μέρος στην Ελλάδα όπου μπορεί ο Βενιζέλος να μιλήσει και να...αποθεωθεί; Έχουν δει τις δημοσκοπήσεις; Αντιλαμβάνονται ότι μιλάμε για τον πλέον αντιπαθή πολιτικό εκτός φυλακής που ζει σε αυτή τη χώρα;

Πιστεύουν πραγματικά ότι χρειάστηκε κάποια προπαρασκευαστική «παπανδρεϊκή» ενέργεια για να τον αποδοκιμάσουν; Μήπως γνωρίζουν ότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο κι ότι αυτό που είδαν χθες ήταν η πλέον μαζεμένη έκφραση της αγανάκτησης της πλειοψηφικής μερίδας του ΠΑΣΟΚ για την κατάντια του ιστορικού κόμματος;

Τέλος, για εκείνους που ζητούν σεβασμό στην ιδιότητα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, τους θυμίζω ότι ο Βενιζέλος κάνει ό,τι μπορεί για να απαλλαχθεί από αυτήν, προτιμά να είναι αρχηγός των Μπίστηδων υπό ταμπέλες τύπου «Ελιά» και «Δημοκρατική Παράταξη». Φτάνει πια με την υποκρισία...

parapolitiki.com

Όλοι οι Βενιζελοφρουροί επί ποδός...

benineo11



Οι χθεσινές αποδοκιμασίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση του Ζαππείου μάλλον ήταν η αρχή της τελικής μάχης, παρότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει να υπάρξει πολιτισμένο κλίμα. Οι αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων οπαδών του ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία του Ε. Βενιζέλου και οι επευφημίες για τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δημιούργησαν εφιαλτική ατμόσφαιρα για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (αναπληρωτή πρόεδρο, όπως αυτοαποκαλείται), υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό άφησε και υπονοούμενα ότι την «Τετάρτη θα πούμε γιατί φτάσαμε εδώ». Τώρα λοιπόν, οι βενιζελοφρουροί έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να μαζέψουν περισσότερο κόσμο αύριο στο Ζάππειο που θα... επικροτήσει τις βόμβες που απειλεί να πυροδοτήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Έτσι, συνεργάτες του υφυπουργού Υγείας Λ. Γρηγοράκου, τηλεφωνούν δεξιά και αριστερά, «σας τηλεφωνούμε από το γραφείο του υφυπουργού Υγείας κ. Γρηγοράκου, για να σας καλέσουμε στην αυριανή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και την ομιλία του Προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου».
Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν, αλλά ο κατά τα άλλα δραστήριος Λ. Γρηγοράκος θα 'πρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί τους ανθρώπους του γραφείου του στο Υπουργείο για υποθέσεις που αφορούν τον ίδιο και το κόμμα του. Μήπως πρέπει να ασχοληθεί με τέτοιο ζήλο και με τα προβλήματα των νοσοκομείων και τα ραντεβού σε αυτά, που παίρνεις το 1535 και σου απαντούν δεν υπάρχει... διαθέσιμο ραντεβού;

matrix24.gr

Τα «γιες μεν»...


Κειμενάκι άμμου
Του Κώστα Εφήμερου

...και τα «γουαη νοτ»?

Σήμερα το πρωί το μισό υπουργικό συμβούλιο πήρε την πτήση της γραμμής (μας το τονίζουν αυτό) και μετέφερε τη μιζέρια του στο Παρίσι για συζητήσεις με την Τρόικα. Στην αρχή η συνάντηση αυτή επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως σημαντική στιγμή στην πορεία της επαναδιαπραγμάτευσης αλλά μετά η Τρόικα τράβηξε το αυτί του Αντώνη και αυτόματα μετατράπηκε σε «προπαρασκευαστική».

Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι κουβαλάει μια σειρά από αιτήματα προκειμένου να ελαφρυνθούν τα βάρη των Ελλήνων αλλά, ας μη γελιόμαστε, αυτό που θέλει να πετύχει είναι απλά μερικές υποχωρήσεις προκειμένου ο Πρωθυπουργός να πάει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και να έχει να πει για κάτι περισσότερο από τον καιρό.

Ο τύπος της διαπραγμάτευσης που θα κάνει το υπουργικό συμβούλιο έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν όταν ο μεγάλος «καθηγητής» πολιτικός, Κώστας Σιμήτης, εκλιπαρούσε τον Τόνι Μπλερ για μια δήλωση σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα «εν όψει των εκλογών του χρόνου».
Αυτό που έχει αλλάξει σήμερα είναι μόνο η ακατανόητη στρατηγική επικοινωνίας που ακολουθεί η κυβέρνηση. Μετά από τόσα στραπάτσα συνεχίζει ακόμα να διαρρέει μέτρα και ελαφρύνσεις που ξέρουμε όλοι ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά. Η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι 100 δόσεις για τις οφειλές προς το δημόσιο, η μείωση στους φορολογικούς συντελεστές είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορούμε από τώρα να αναγγείλουμε ότι δεν έγιναν δεκτά από τους δανειστές μας, χωρίς καμία απολύτως δημοσιογραφική πληροφορία.

Οι «πατριώτες» πολιτικοί μας που ενδιαφέρονται μόνο για «την σωτηρία της χώρας» προσέρχονται στο Παρίσι με μοναδικό επιχείρημα τον κίνδυνο των εκλογών. Όπως και ο Σιμήτης, έτσι και ο Σαμαράς ουσιαστικά λέει στην Τρόικα «αν δεν μας δώσετε κάτι θα πέσουμε και ύστερα μπορεί να μην έχετε απέναντί σας μια κυβέρνηση απόλυτα υποταγμένη στις επιβουλές σας». Αυτό το επιχείρημα όμως δεν δουλεύει πάντα προς μια κατεύθυνση. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας γνωρίζοντας τις δημοσκοπήσεις θα μπορούσαν πολύ λογικά να αρνηθούν οποιαδήποτε ελάφρυνση έτσι ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το άτεγκτο προφίλ τους και στην διαφαινόμενη διάδοχη κατάσταση μιας κυβέρνησης «της αριστεράς».

Όπως και να έχει, είναι μάλλον αστείο η δεξιά παράταξη, η πατριωτική, η «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» να παρακαλεί τον σφαγέα να αφήσει μερικά αμνοερίφια να επιζήσουν για να υπάρχει κάτι να σφάξει και το Πάσχα. Και είναι κρίμα για την Ελλάδα γιατί...