Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Από τό αρχείο τού Αρκά...


Οι συμβολισμοί της κυβέρνησης



ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Είναι τόπος κοινός ότι οι συμβολισμοί παίζουν βαρύνοντα ρόλο στην πολιτική. Ας θυμηθούμε λοιπόν λόγια και πράξεις της νέας κυβέρνησης. Αν δεχτούμε ότι η αβεβαιότητα σκοτώνει την οικονομία, τότε αυτό που θα περίμενε κανείς από μια αριστερή κυβέρνηση που ορκίζεται στο όνομα των αδυνάτων είναι να εμπνεύσει σιγουριά, ώστε να αρχίσει ο επαναπατρισμός των χρημάτων στις τράπεζες και να λειτουργήσει επιτέλους η αγορά. Συνέβη μέχρι στιγμής ακριβώς το αντίθετο. Με κάθε της κίνηση επιτείνει την αβεβαιότητα φροντίζοντας μόνο να γίνεται σαφές ότι περιφρονεί τους κανόνες. Και αυτούς που διέπουν την οικονομία της ελεύθερης αγοράς και της Ευρωζώνης. Δηλώνει «αριστερή»... Κι ένα παιδί να ρωτήσεις ποιο είναι το κυρίως πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης, που αγκυλώνει μάλιστα κοινωνία και οικονομία, θα σου απαντήσει ότι είναι η πρωτοφανής βραδύτητα στη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Ποια ήταν η πρώτη κουβέντα που είπε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης; «Θα ανοίξω διάλογο με τους κουκουλοφόρους». Και ποια είναι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του; Νομοσχέδιο με φωτογραφική διάταξη για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Η αριστερή ταυτότητα επιδεικνύεται...

Η ελληνική παιδεία μαστίζεται από την πρωτοφανή παγκοσμίως πρακτική των φροντιστηρίων στη μέση εκπαίδευση, ενώ καταταλαιπωρήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες από την καταχρηστική άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος των φοιτητοπατέρων. Επίσης, η κομματοκρατία και η συναλλαγή κατίσχυσαν στο σώμα των πανεπιστημιακών αντί της αξιοκρατίας. Ποια ήταν η πρώτη κουβέντα που είπε ο νέος υπουργός Παιδείας; Η αριστεία δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά! Και ποια η δεύτερη; Καταργούνται οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα και Πειραματικά και επανέρχεται η κλήρωση... Και ποια είναι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία τού εν λόγω υπουργού; Επαναφέρει με νόμο ό,τι καταταλαιπώρησε την ανώτατη παιδεία: άσυλο, (τη χαρά των καταστροφέων), φοιτητοπατέρες, αιώνιους φοιτητές, κατάργηση αξιολόγησης στη μέση εκπαίδευση κ.λπ. Σε επίπεδο συμβολισμών λοιπόν, η κυβέρνηση φωνάζει «είμαι αριστερή», καθώς φοβάται μάλλον διάσπαση σε περίπτωση συμβιβασμού. Είναι η μία εκδοχή. Υπάρχει και χειρότερη: ιδεοληπτικοί ερασιτέχνες πραγματοποιούν τα... όνειρά τους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Να διαγραφεί το ελληνικό χρέος» ζητεί ο Νόαμ Τσόμσκι

Νόαμ Τσόμσκι: «Το ελληνικό χρέος να διαγραφεί, όπως το γερμανικό το 1953»

Νόαμ Τσόμσκι: «Το ελληνικό χρέος να διαγραφεί, όπως το γερμανικό το 1953»

Υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους, «όπως ακριβώς έγινε με τους Γερμανούς το 1953» τάσσεται ο Νόαμ Τσόμσκι. Μιλώντας στην εκπομπή Global Conversation του Εuronews, ο αμερικανός διανοούμενος μίλησε για πολιτικές των Βρυξελλών που «καταστρέφουν την Ελλάδα» και έστειλε σαφές μήνυμα στην Ευρώπη ότι θα πρέπει να διαγράψει το ελληνικό χρέος όπως είχε κάνει με το γερμανικό, προκειμένου η Γερμανία να μπορέσει να ανακτήσει τότε το χαμένο έδαφος μετά τις μεγάλες καταστροφές του πολέμου. 
Ο αμερικανός γλωσσολόγος, πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση στην Ευρώπη, και κυρίως τη στροφή προς Ανατολάς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το φαινόμενο του Podemos στην Ισπανία.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία έπειτα από εντολή του λαού, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει πλέον να εφαρμόζει τις πολιτικές των Βρυξελλών και πως οι γερμανικές τράπεζες καταστρέφουν τη χώρα», σχολίασε ο Τσόμσκι για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι η επίδραση των πολιτικών αυτών, πράγματι αύξησε το ελληνικό χρέος. «Το 50% των νέων είναι άνεργοι και περίπου το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Ελλάδα καταστρέφεται», υπογράμμισε ο αμερικανός καθηγητής. 
Από τους πλέον αυστηρούς επικριτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο Τσόμσκι αναφέρθηκε επίσης στην απειλή του πυρηνικού πολέμου «που μας κυνηγάει εδώ και 70 χρόνια». Αν και δηλώνει υπέρ των διαπραγματεύσεων με το Ιράν ο Τσόμσκι εκτιμά ότι βρίσκονται σε τελείως λάθος δρόμο.
Πεπεισμένος ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τρέχουμε προς τον γκρεμό (την περιβαλλοντική καταστροφή και τον πυρηνικό πόλεμο, αμφότερα θέματα με τα οποία έχει σχοληθεί εκτενώς), ο Τσόμσκι διακρίνει σημάδια αισιοδοξίας στον ορίζοντα: την ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos... «Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει επιτέλους μια λαϊκή εξέγερση εναντίον των καταστροφικών οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που προέρχονται από τη γραφειοκρατία και τις τράπεζες, και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Πρέπει να είναι», επεσήμανε ο αμερικανός διανοούμενος.

Καρχιμάκης προς Ευάγγελο Βενιζέλο : Να αναζητήσεις στον εαυτό σου την πολιτική ευθύνη της υπονόμευσης...



Αιχμές Καρχιμάκη κατά Βενιζέλου...
Ένα αιχμηρό μήνυμα προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο έστειλε ο Μιχάλης Καρχιμάκης κατηγορώντας τον ευθέως για υπονόμευση της ενότητας της παράταξης. 
Σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Καρχιμάκης σχολιάζει...
τη δήλωση του κ. Βενιζέλου​ για ιστορική ήθική και πολιτική ευθύνη επώνυμων προσώπων που υπονόμευσαν την ενότητα του ΠΑΣΟΚ απαντώντας του πως να αναζητήσει στον εαυτό του τις ευθύνες.
Συγκεκριμένα ο κ. Καρχιμάκης έγραψε: 
«Προς: Ευάγγελο Βενιζέλο.
Διαβάζω ότι μιλάτε "για ασυγχώρητη ιστορική ηθικη και πολιτική ευθύνη " επωνύμων προσώπων που υπονόμευσαν την ενότητα της παράταξης.
Την ηθική και την πολιτική ευθύνη κ. Βενιζελο της υπονόμευσης, ας την αναζητήσεις στον εαυτό σου.
Η υπονόμευση από εσένα και την "παρέα"σου, του εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας Γ. Παπανδρέου, θα μείνει ως ένα μελανό στίγμα στην ιστορία του Δημοκρατικού Κίνηματος». 
kinisi75.blogspot

Πανούσης: Αναρωτιέμαι ποιος εκλέγει κάποιους, που μου ζητούν να παραιτηθώ... (ΒΙΝΤΕΟ)



ΒΙΝΤΕΟ...
Τη δική του απάντηση στις αντιδράσεις που προκάλεσε η αστυνομική επέμβαση στην Πρυτανεία, και η παραβίαση του ασύλου, έδωσε ο Γιάννης Πανούσης. Μιλώντας στο Μega ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι...
έγινε κάτι τέτοιο και διερωτήθηκε: «Πώς μπορεί να λέει κάποιος ότι παραβιάστηκε το άσυλο; Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι έκαναν ελεύθερη διακίνηση ιδεών;». 
Ο κ. Πανούσης επιχειρηματολόγησε υπέρ της απόφασής του μιλώντας και για τις συλλήψεις που έγιναν, τονίζοντας με νόημα «αναζητούμε αν υπάρχει φοιτητής ανάμεσά τους», ενώ συμπλήρωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ένας Πολωνός διεθνώς καταζητούμενος, ένας συνεργός του Παλαιοκώστα, ένας 50χρονος «γνωστός» των Εξαρχείων και δύο Αλγερινοί υπήκοοι που έμεναν στο Μεγάλη Βρετάνια, οι οποίοι «δεν ήταν και τόσο αθώοι, όσο παρουσιάστηκε». 
Ο κ. Πανούσης δήλωσε ότι η επέμβαση στην Πρυτανεία έγινε σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου, «διαφορετικά θα έπρεπε να παραιτηθώ», κάτι το οποίο δεν σκέφτηκε όπως είπε και πρόσθεσε: «Αναρωτήθηκα ποιος εκλέγει τέτοιους ανθρώπους που μου λένε να παραιτηθώ». 
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των Εξαρχείων, σημειώνοντας ότι «Όταν βγάλαμε την κλούβα από τα Εξάρχεια ανέλαβαν οι μαφίες των ναρκωτικών», ενώ πρόσθεσε με νόημα «Αν στείλουμε εκεί τον αστυνομικό της γειτονιάς θα τον ξαναδούμε; Ούτε το μπερέ δεν θα βρούμε!».
left.gr

Η «μπλόφα» των πιστωτών...

... και οι αντιστάσεις (;) της Αθήνας...
Με πλεόνασμα προφάσεων και «όπλο» την καταστροφολογία οι πιστωτές οδηγούν τη διαπραγμάτευση από τις καθυστερήσεις στην παράταση και παίζουν σκληρά την - άκρως επικίνδυνη - μπλόφα του Grexit. 
Η Αθήνα σηκώνει το γάντι και επαναφέρει τις προειδοποιήσεις για αθέτηση πληρωμών, αγοράζοντας ουσιαστικά - έστω και ελάχιστο - χρόνο και προσβλέποντας στην τελική επικράτηση των λιγότερο ακραίων ευρωπαϊκών δυνάμεων και απόψεων.
Υπό αυτό το κλίμα συνέρχεται ξανά από σήμερα - στο Παρίσι αυτή τη φορά - το Brussels Group για να προετοιμάσει το έδαφος του Eurogroup της 24ης Απριλίου, όλα όμως δείχνουν πλέον ότι η «λύση του δράματος» δεν θα έρθει ούτε την επόμενη Παρασκευή στη Λετονία. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ Μοσκοβισί διαμήνυσαν ήδη ότι δεν υπάρχει έδαφος για άμεση συμφωνία και ότι η κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα μετατίθεται πλέον στο... Eurogroup της 11ης Μαίου, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε δημοσίως πως υπάρχει ανοιχτή «πολιτική διαφωνία»  σε τέσσερα μέτωπα - εργασιακά, ασφαλιστικό, ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας πως «οι πιστωτές μας οδηγούν σε αθέτηση πληρωμών», ενώ ακολούθησε ένα ακόμη μίνι θρίλερ διαρροών και διαψεύσεων με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά το Reuters. To πρακτορείο, επικαλούμενο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετέδωσε πως η Αθήνα «θα πληρώσει τον Απρίλιο μισθούς και συντάξεις με τα τελευταία 2 δις των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου» και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει... ούτε ευρώ για να καταβληθεί η δόση των 747 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ στις 12 Μαίου.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου οικονομικών που επικαλείτο το  Reuters, το ταμειακό ισοζύγιο του δημοσίου θα είναι αρνητικό από μεθαύριο, 20 Απριλίου, εάν η κυβέρνηση δεν "τραβήξει" τα τελευταία 2 δισ. σε καταθέσεις διάφορων φορέων του δημοσίου, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία, το γαϊτανάκι όμως των διαρροών, δηλώσεων και αντιδηλώσεων κορυφώνεται και παρατείνει τα αδιέξοδα.
Καθιστά, δε, προφανές ότι οι «υπερσυντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης» όπως τους χαρακτηρίζουν πηγές του Μαξίμου, είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν την μπλόφα μέχρι τέλους. Oι ίδιες πηγές επιμένουν ότι στο τέλος θα επικρατήσει «η Ευρώπη που έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει και να προχωράει» - εν ολίγοις, ότι η μπλόφα θα τελειώσει όταν θα τελειώσουν πραγματικά και τα ταμειακά αποθέματα της Αθήνας και το οποιοδήποτε περαιτέρω ρίσκο θα απειλεί να φέρει την «διεθνή κόλαση» που περιέγραψε στην χθεσινή του ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Το εάν οι προειδοποιήσεις Κρούγκμαν και η αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς θα βρουν αντίκρυσμα θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Εως τότε, είναι βέβαιο πως οι «προαναγγελίες χρεοκοπίας» θα παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη και η ελληνική κυβέρνηση θα δίνει διπλή μάχη αντοχής - μάχη, κόντρα στην πιστωτική ασφυξία και την καταστροφολογία
tvxs.gr

Ρουμπινί: Περιορισμένος ο κίνδυνος για Grexit...


Ο κίνδυνος της Ελλάδας να φύγει από το ευρώ είναι εξαιρετικά περιορισμένος δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί.
Σε δηλώσεις του στο "Bloomberg" ο κ. Ρουμπινί ανέφερε πως το βασικό σενάριο προβλέπει την... παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας πως οι Βρυξέλλες αλλά και η Αθήνα δεν θα τολμήσουν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα και τον αδιαίρετο χαρακτήρα της Ευρώπης.
Ωστόσο τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι εξαιρετικά σκληρές και δύσκολες, αν και στο τέλος, όπως εκτίμησε, θα επιτευχθεί συμφωνία και θα αρθεί το αδιέξοδο.
newpost.gr

ΗΠΑ: Όχι ομιλίες αλλά λεπτομερείς μεταρρυθμίσεις για τη συμφωνία...



Να παρουσιάσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς πιστωτές της, μελετώντας “γραμμή προς γραμμή” τον προϋπολογισμό της, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.
«Πιστεύω ότι πρόκειται για...
το είδος της λεπτομερειακής δουλειάς που απαιτεί κυριολεκτικά να μελετήσεις γραμμή προς γραμμή τον προϋπολογισμό σου», ανέφερε ο Τζακ Λου μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, τον οποίο και κάλεσε να συμβάλει να εξευρεθεί λύση το ταχύτερο. “Αυτό δεν λύνεται με ομιλίες, δεν λύνεται με ρητορική. Αυτό λύνεται με σκληρή τεχνική δουλειά”, ανέφερε ο Τζακ Λου.
Το ζήτημα της Ελλάδας, αν και τυπικά δεν επρόκειτο να απασχολήσει τη σύνοδο της Ομάδας των G20, ή τις εαρινές συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι ανάμεσα σε αυτά που συζητώνται περισσότερο στην Ουάσιγκτον τις τελευταίες ημέρες. Στην ανακοίνωση της G20, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών, ο τόνος ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά υπήρξε αναφορά στα προβλήματα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, αν και όχι ονομαστική.
«Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν ισορροπήσει περισσότερο από την τελευταία συνάντησή μας. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνεχίζουν να καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη, κάτι που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ισχυρότερη παγκόσμια ανάκαμψη», ανέφερε η ανακοίνωση. Ωστόσο, η Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έκανε λόγο για προκλήσεις από ένα ευρύ φάσμα πηγών όπως η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι γεωπολιτικές εντάσεις κ.λπ.
Ο Αλί Μπαμπατζάν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, μιλώντας εξ ονόματος της G20, περιορίστηκε να πει ότι το θέμα της Ελλάδας δεν απασχόλησε τις επίσημες συζητήσεις. Ωστόσο οι εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα συζητούνται στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της ΠΤ.
Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν, επικρατεί περισσότερη ανησυχία και απαισιοδοξία από ό,τι στην προηγούμενη σύνοδο της G20. “Είναι ξεκάθαρο ότι ένα λάθος βήμα ή ένας λάθος υπολογισμός από οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε εύκολα να σημάνει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα επιστρέψουν στο είδος της επισφαλούς κατάστασης που είχαμε βιώσει πριν από τρία ως τέσσερα χρόνια”, προειδοποίησε.
«Είναι σημαντικό τις επόμενες ημέρες να κάνουμε σημαντική πρόοδο τις επόμενες ημέρες», είπε από την πλευρά του ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ. «Χρειάζεται να υπάρξει ένα συνεκτικό πακέτο, και αυτό σαφώς θα πάρει αρκετές εβδομάδες συζητήσεων, ή περισσότερο», εκτίμησε ο ίδιος.
«Ας μην παίζουμε παιχνίδια. Έχουμε κοινό συμφέρον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία γρήγορα», παρατήρησε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ. Πάντως είπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη για μια συμφωνία, πιθανόν πριν από το συμβούλιο του Eurogroup την 11η Μαΐου, μία ημέρα πριν η Αθήνα κληθεί να αποπληρώσει μια μεγάλη δόση του δανείου της.

Το Σάββατο (σήμερα) στο Παρίσι συνεδριάζει το Brussels Group

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε την Παρασκευή (χθές) ότι η νέα συνεδρίαση του Brussels Group θα γίνει τελικά το σαββατοκύριακο και θα αρχίσει το απόγευμα του Σαββάτου (σήμερα). Η Μ. Αντρέεβα πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, στο οποίο θα γίνει γενική αποτίμηση της κατάστασης από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η συνάντηση, η οποία τελικά αποφασίστηκε να γίνει στο Παρίσι και όχι στην βελγική πρωτεύουσα, έχει βασικό στόχο την παραγωγή μιας πλήρους λίστας μεταρρυθμίσεων που θα εξεταστεί από τους θεσμούς (staff level agreement) ώστε να συγκληθεί Eurogroup που θα δώσει το τελικό πράσινο φως.
Πάντως, με τη συμφωνία μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, είναι πια ξεκάθαρο ότι στο Eurogroup στις 24 Απριλίου δεν θα υπάρξει συμφωνία, ενώ ακόμα και στο επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου έχουν αρχίσει να εκφράζουν αμφιβολίες πηγές των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με πηγές απο το Μέγαρο Μαξίμου, το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα.
"Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι του 2014, εκπληρώνοντας κανονικά τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, γεγονός, δηλαδή, μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, να μην αναχρηματοδοτεί μια χώρα το χρέος της" αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας τις θέσεις στις οποίες πρέπει να βασίζεται η όποια συμφωνία. "Στον σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία, καθώς και στην άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις".
kathimerini.gr

Αυστηρό μήνυμα Ομπάμα: πάρτε σκληρές αποφάσεις - είχα προειδοποιήσει τον Τσίπρα

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σε παρέμβαση στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές προέβη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας την κυβέρνηση να έλθει σε συμφωνία με τους εταίρους. Στη διάρκεια συνέντευξης με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι, ο κ. Ομπάμα ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις». «Πρέπει να εισπράξει φόρους, πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία, να κάνει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατέληξε λέγοντας για την ελληνική κυβέρνηση ότι «στηρίζουμε κάποιο βαθμό ευελιξίας, αλλά θα πρέπει να δείξετε στους πιστωτές σας ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας».

Εν τω μεταξύ, με πρόθεση να προτείνει ένα «νομοθετικό μορατόριουμ» στους εταίρους και δανειστές και την προσδοκία, μέσω αυτού, να εξασφαλίσει την πολυπόθητη ένεση ρευστότητας, προσέρχεται η κυβέρνηση στο Brussels Group που επαναλαμβάνει τις εργασίες του σήμερα, στις 2 μ.μ., στο Παρίσι. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η Αθήνα, προκειμένου να επιτύχει περαιτέρω σύγκλιση, θα προτείνει προς τους συνομιλητές της μια συμφωνία με βάση την οποία η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνίας στην κατάθεση νομοσχεδίων που ρυθμίζουν ζητήματα όπως τα εργασιακά και, από την πλευρά τους, οι δανειστές θα δεσμευθούν ότι δεν θα επιμείνουν να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση μέτρα για ζητήματα όπως το ασφαλιστικό ή άλλα θέματα, τα οποία παγίως επαναφέρουν.

Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι με την κίνησή της αυτή θα καλύψει σημαντικό μέρος της απόστασης που χωρίζει τις δύο ομάδες διαπραγμάτευσης και θα καταφέρει να φθάσει σε μια ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου ή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα. Αλλωστε, η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου θέτει ως ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας το τέλος Απριλίου. Η επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας θα μπορούσε, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, να «ξεκλειδώσει» την παροχή ρευστότητας και, ταυτόχρονα, να μεταθέσει τα «δύσκολα» ζητήματα της διαπραγμάτευσης, τα οποία ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε ως τέσσερα (εργασιακά, ασφαλιστικό, αύξηση ΦΠΑ και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας) στη διαπραγμάτευση για τη συνολική συμφωνία, τον Ιούνιο.

Τρεις θεματικές

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση που αρχίζει σήμερα στο Brussels Group διαρθρώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες: η πρώτη αφορά τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη, η δεύτερη το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα «κόκκινα» δάνεια και η τρίτη τις διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό. Η Αθήνα εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος συμφωνίας. Ωστόσο, το επιτελείο του κ. Τσίπρα επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να υπάρξει και πολιτική βούληση για να γίνει το επόμενο βήμα. Αλλωστε, η πρόταση για νομοθετικό μορατόριουμ της Αθήνας μόνο σε πολιτική συμφωνία μπορεί να αποβλέπει.

από kathimerini.gr

Spiegel: Η Ρωσία δίνει προκαταβολή άμεσα στην Ελλάδα για τον αγωγό


Την άμεση καταβολή ποσού που ανέρχεται από 3 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ρωσία στην χώρα μας, προαναγγέλλει με δημοσίευμά του το περιοδικό Spiegel.
Μάλιστα επικαλείται δηλώσεις έλληνα αξιωματούχου ο οποίος σημειώνει πως «αυτή η απόφαση θα αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων του ελληνικού χρέους».
Το σχετικό θέμα είναι πρώτο στην ιστοσελίδα του περιοδικού και αναφέρει πως η συμφωνία κλείστηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν και το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί την ερχόμενη Τρίτη, με το Ρώσο πρόεδρο να αποφασίζει τη διέλευση του αγωγού μέσω Ελλάδας.
Η προκαταβολή από τη Ρωσία αφορά τα μελλοντικά κέρδη που θα λάβει η Ελλάδα από τα τέλη διέλευσης. Ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019.
Σύμφωνα με το Spiegel, η ελληνική εφημερίδα Αγορά αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία με τη Ρωσία.
από kathimerini.gr

Aπό τό αρχείο τού Αρκά. Χωρίς άλλα λόγια...