Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Στή μνήμη τού μεγάλου ποιητή Κώστα Βάρναλη

Υπάρχουν εποχές που δεν σου αφήνουν πολλά καλά, για να θυμάσαι. Ξεχωρίζουν τότε οι άνθρωποι που αντιστάθηκαν στους καιρούς, κι είναι μ’ έναν τρόπο, πάντοτε παρόντες και παρούσες:  Σαν σήμερα -16 Δεκεμβρίου 1974- έφυγε  o μεγάλος ποιητής, ο αγαπημένος τών απλών ανθρώπων, ο δάσκαλος, ο «μπαρμπα Κώστας»... 
...γνωστός και στους επίσημους λογοτεχνικούς κύκλους ως  ο ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Στή μνήμη του τό παρακάτω κομψοτέχνημα από τόν πρόλογο τού έργου του «Στὸ φῶς ποὺ καίει», γιά τό οποίο ο Γιάννης Ρίτσος γράφει στο εκτενές αυτοβιογραφικό ποίημά του «Το Τερατώδες Αριστούργημα» :
«...Xαιρόμουν να ζω στην ωραία εποχή των μεγάλων κοινωνικών ανακατατάξεων και στο Φως που Kαίει του Bάρναλη...». 

Δ.Ν.Α.

                                                   *
                                «Στὸ φῶς ποὺ καίει»
Νὰ σ᾿ ἀγναντεύω, θάλασσα, νὰ μὴ χορταίνω
ἀπ᾿ τὸ βουνὸ ψηλὰ
στρωτὴ καὶ καταγάλανη καὶ μέσα νὰ πλουταίνω
ἀπ᾿ τὰ μαλάματά σου τὰ πολλά.

Νά ῾ναι χινοπωριάτικον ἀπομεσήμερο, ὄντας
μετ᾿ ἄξαφνη νεροποντὴ
χυμάει μὲς ἀπ᾿ τὰ σύνεφα θαμπωτικὰ γελώντας
ἥλιος χωρὶς μαντύ.

Νὰ ταξιδεύουν στὸν ἀγέρα τὰ νησάκια, οἱ κάβοι,
τ᾿ ἀκρόγιαλα σὰ μεταξένιοι ἀχνοὶ
καὶ μὲ τοὺς γλάρους συνοδιὰ κάποτ᾿ ἕνα καράβι
ν᾿ ἀνοίγουν νὰ τὸ παίρνουν οἱ οὐρανοί.

Ξανανιωμένα ἀπ᾿ τὸ λουτρὸ νὰ ροβολᾶνε κάτου
τὴν κόκκινη πλαγιὰ χορευτικὰ
τὰ πεῦκα, τὰ χρυσόπευκα, κι᾿ ἀνθὸς τοῦ μαλαμάτου
νὰ στάζουν τὰ μαλλιά τους τὰ μυριστικά.

Κι᾿ ἀντάμα τους νὰ σέρνουνε στὸ φωτεινὸ χορό τους
ὡς μέσα στὸ νερὸ
τὰ ἐρημικὰ χιονόσπιτα-κι᾿ αὐτὰ μὲς στ᾿ ὄνειρό τους
νὰ τραγουδᾶνε, ἀξύπνητα καιρό.

Ἔτσι νὰ στέκω, θάλασσα, παντοτεινὲ ἔρωτά μου
μὲ μάτια νὰ σὲ χαίρομαι θολὰ
καὶ νά ῾ναι τὰ μελλούμενα στὴν ἅπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι᾿ ἀλάργα βάσανα πολλά.

Ὡς νὰ μὲ πάρεις κάποτε, μαργιόλα σύ,
στοὺς κόρφους σου ἀψηλά τους ἀνθισμένους
καὶ νὰ μὲ πᾶς πολὺ μακρυὰ ἀπ᾿ τὴ μαύρη τούτη Κόλαση,
μακρυὰ πολὺ κι᾿ ἀπὸ τοὺς μαύρους κολασμένους ....

Αυξήθηκαν οι θάνατοι από καρκίνο στην Ελλάδα

Αύξηση των θανάτων από καρκίνο, αναπνευστικά νοσήματα και ψυχικές-νευρολογικές διαταραχές και, παράλληλα, μείωση των θανάτων από εμφράγματα και εγκεφαλικά, που ωστόσο παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου, καταγράφηκε το 2014 στη χώρα μας. Συνολικά ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα το 2014 αυξήθηκε οριακά σε σύγκριση με το 2013, κατά 1,7%. Συγκεκριμένα, από το 2014 καταγράφηκαν 113.740 θάνατοι (58.546 άνδρες και 55.194 γυναίκες) έναντι 111.794 (57.630 άντρες και 54.164 γυναίκες) το 2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή και το 2014, τέσσερις στους δέκα θανάτους στη χώρα μας οφείλονταν σε νοσήματα...

Υποπαιδειάρχου ελαφρότητα

Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ 
Ενας Θεός ξέρει γιατί ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας ο κ. Κώστας Ζουράρις, ιδιοκτήτης και αυτός προσωπικού κόμματος, της «Πυρίκαυστης Ελλάδας», το όνομα του οποίου τον οδήγησε φαίνεται στη συντροφία του κ. Καμμένου. Ενας Θεός και ο πρωθυπουργός, που μάλλον δεν θα μπει στον κόπο να εξηγήσει την επιλογή του. Οπως δεν θα εξηγήσει γιατί ένιωσε την ανάγκη να ιστορήσει λεπτομερώς, ευρισκόμενος στη Νίσυρο, το συναισθηματικό του δέσιμο με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Σαν να ’θελε να τον καλύψει με την αιγίδα του, τη στιγμή μάλιστα που στο κόμμα του εντείνονται οι επικριτικές φωνές για μιαν αταίριαστη συνεργασία η οποία έχει ήδη αλλοιώσει ουσιώδη γνωρίσματα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον εκτίθενται στα ιδρυτικά του κείμενα.
Μέχρι στιγμής, ο κατά δήλωσή του δάσκαλος γαλλικών πανεπιστημίων ασκεί την εξουσία του με την ίδια πνευματική χαλαρότητα που τον χαρακτήριζε όταν συνεντευξιαζόταν με τον κ. Δημοσθένη Λιακόπουλο, με τον οποίο άλλωστε μοιράζεται πολλές δοξασίες που παριστάνουν τις απολύτως τεκμηριωμένες αλήθειες. Ακκίζεται με πράγματα σοβαρά, σοβαρότατα, δείχνοντας ότι δεν έχει συναίσθηση του αξιώματός του. Βωμολοχεί με προεφηβική ελαφρότητα μπροστά στις κάμερες, για να δείξει στο πανελλήνιο ότι τα ταμπού και οι συμβάσεις δεν είναι για το δικό του ανάστημα. Εκσφενδονίζει αρχαία τρίμματα με την οίηση που μόνο οι επιπόλαιοι διαθέτουν, όσοι γνωρίζουν τη φλούδα, όχι ό,τι κρύβεται από κάτω της. Και αποφαίνεται τάχα χρησμικώς, όχι επειδή έχει τίποτε βαρύ να πει, αλλά για να φανεί, μόνο να φανεί, ότι έχει κάτι βαρύ να πει. Και όποιος θαμπωθεί, θαμπώθηκε.

Ιδού το τελευταίο πνευματικό ανδραγάθημά του, όπως το περιγράφει το ρεπορτάζ της «Κ»: «“Νομίζετε ίσως ότι δεν απειλούμαστε τώρα ως χώρα, μόνο κάποια νησιά μάς ζητάει ο Ερντογάν. Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει. Τα νησιά θα τα ξαναπαίρνουμε πάντοτε. Τη γλώσσα έχει σημασία να μη μας πάρουν”,  δήλωσε ο κ. Ζουράρις. Και συμπλήρωσε  πως η ελληνική γλώσσα απειλείται από παρακμή και υπονόμευση και “τελεί υπό απειλήν”». Τίποτε το αντιεπιστημονικότερο και συνάμα το αντιδραστικότερο. «Να μας πάρουν τη γλώσσα»; Ποιοι άραγε; Και με ποιον τρόπο ακριβώς; Τι είναι η γλώσσα στο ζουράρειο σύμπαν; Κατιτίς το υλικό, κρυμμένο κάπου, επειδή κυκλοφορούν κλέπται που διορύσσουσι και κλέπτουσι; Δεν είναι κάτι που φωλιάζει άπαρτο στο μυαλό και στην ψυχή κάθε ομιλητή και κάθε γραφιά, και το οποίο έμεινε άτρωτο σε αιώνες σκλαβιάς; Θα μας υποβάλουν μαζικώς σε λοβοτομή οι σκοτεινοί συνωμότες-γλωσσοκτόνοι; Και εν πάση περιπτώσει, τι λογής είναι οι άρπαγες αυτοί; Φράγκοι, σαν γενικό όνομα των Δυτικών; Τούρκοι; Τσιράκια του Κίσινγκερ; Θ’ αργήσουμε να το πληροφορηθούμε. Ισως το μάθουμε όταν ακούσουμε επίσημα ποιοι σοβαροί λόγοι συνέτρεξαν ώστε να παραδοθεί το υφυπουργείο Παιδείας στον κ. Ζουράρι. Μέχρι τότε ο υφυπουργός θα πληγώνει τα ελληνικά. Αρχαία και νέα.


kathimerini.gr

Τσίπρας προς Μέρκελ: Κίνδυνος για την αξιολόγηση η καθυστέρηση της απόφασης για το ΔΝΤ

Οσον αφορά το θέμα του ΔΝΤ, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά στη διαπραγμάτευση, καθώς και για την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Παράλληλά, επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στη συνάντηση συζητήθηκε το γεγονός ότι βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό. Ειδικότερα για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.
Τέλος, όσον αφορά το Κυπριακό, οι πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.
kathimerini.gr

Μέρκελ: Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο αλλά στο Eurogroup

Το μήνυμα
tvxs.gr | 16 Δεκ. 2016
Με το μήνυμα ότι «οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο, αλλά στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και στο Εurogroup», έκλεισε τις κοινές της δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα στην καγκελαρία η Ανγκελα Μέρκελ.

Η δήλωση αυτή δίνει και το στίγμα της στάσης της γερμανίδας καγκελαρίου στο ανοιχτό μέτωπο της αξιολόγησης - ένα μετωπο, που δυναμίτισε το πραξικόπημα Σόιμπλε με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Θα ασχοληθούμε με το πρόγραμμα της Ελλάδας σε σχέση με την οικονομική κατάσταση», δήλωσε χαρακτηιστικά η Ανγκελα Μέρκελ προσθέτοντας: «Εδώ, όμως, δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις, διότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και με το Eurogroup. Εδώ θα συζητήσουμε για να δούμε πώς εκτιμά ο Έλληνας Πρωθυπουργός την κατάσταση.
Δεν είχαμε πάντοτε εύκολες συζητήσεις, όμως, οι συζητήσεις μας είναι πάντοτε ειλικρινείς. Είναι πάντοτε ανοιχτές και θέλουμε και οι δύο να επιτύχουμε αποτελέσματα και για τον λόγο αυτό χαίρομαι που ο Αλέξης σήμερα είναι σε εμάς, στη Γερμανία και μπορώ να τον χαιρετίσω εδώ και που έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις
».

Ο έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του τόνισε ότι...

Eνδείξεις νέας παγίδας από Σόιμπλε και ΔΝΤ

Υπόγειο παιχνίδι καθυστερήσεων από ΔΝΤ και Σόιμπλε
Η παγίδα

tvxs.gr| 16 Δεκ. 2016
Οιωνούς νέας παγίδας εκπέμπουν ΔΝΤ και Σόιμπλε, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δίνει την ευρωπαϊκή μάχη απεμπλοκής και πολιτικής λύσης στην αξιολόγηση.

Η παγίδα δείχνει να στήνεται με ένα υπόγειο παιχνίδι καθυστερήσεων προκειμένου να παραταθεί η «ελληνική εκκρεμότητα» ενδεχομένως κι έως την άνοιξη - μια παράταση, που μπορεί να στερήσει από την Αθήνα την συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και, παράλληλα, να την σπρώξει ξανά κοντά στην απειλή της πιστωτικής ασφυξίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, την ώρα της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μετέδιδε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καθυστερήσει έως την άνοιξη τη λήψη της απόφασης συμμετοχής ή όχι, τελικά, στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο επιλέγει την καθυστέρηση αυτή προκειμένου να δοθεί αναγκαίος χρόνος στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ενημερωθεί για τις θέσεις του ΔΝΤ.
Ευρωπαίοι αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν όντως επαληθευθούν αυτές οι πληροφορίες θα πρόκειται για άσχημη εξέλιξη, όπως επισημαίνει και σε tweet του ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στις Βρυξέλλες Αλεξ Πίγκμαν:
Der Spiegel reporting that IMF will delay GR bailout decision until Spring, allowing time for Trump to get lay of the land. If true: Ugly

Τη δική της σημασία έχει και η χρονική σύμπτωση καθώς το μήνυμα από το ΔΝΤ ήρθε λίγη ώρα αφ' ότου εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η έκθεση των θεσμών για τις κοινωνικές παροχές της ελληνικής κυβέρνησης είναι «επικριτική», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι και «προκαταρκτική».
Η επισήμανση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου για τον «προκαταρκτικό» χαρακτήρα της έκθεσης καθώς και το μήνυμά του ότι το Βερολίνο θα την εξετάσει εις βάθος την επόμενη εβδομάδα, δείχνει έτερη απειλή καθυστερήσεων.
Και εγείρει αμφιβολίες για το εάν θα καταστεί δυνατό να υπάρξει τελική απόφαση του EuroWorkingGroup για την αναστολή του «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος πριν από τα Χριστούγεννα, όπως προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση.

Aπουσία του Κώστα Καραμανλή από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή

Η (ατυχής) ισορροπία Μητσοτάκη μεταξύ «Σαμαρικών» και «Καραμανλικών»
Το λάθος
tvxs.gr | 16 Δεκ. 2016
Η επιλογή της ΝΔ στην ψηφοφορία για το επίδομα στους συνταξιούχους μπορεί να ήταν το «παρών», μια απουσία όμως ίσως είναι εκείνη που δίνει το πολιτικό αποτύπωμα αυτής της απόφασης στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή - μια απουσία, η οποία κατά έγκυρες πληροφορίες δείχνει και την διαφωνία του με την μεταβολή της στάσης του κόμματος και την μη υπερψήφιση του κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι της χθεσινής δήλωσης Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και διαφορετικές εισηγήσεις και γραμμές στην Πειραιώς.
Οι εν λόγω εισηγήσεις, μάλιστα, αναλύθηκαν και σε τηλεδιάσκεψη του ηγετικού επιτελείου της ΝΔ με τον πρόεδρο του κόμματος, με το μεν «σαμαρικό» μπλοκ - εκφραζόμενο κυρίως από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη - να υποστηρίζει την πλέον σκληρή γραμμή με καταψήφιση της τροπολογίας και καταγγελία της κυβέρνησης.
Αντιθέτως, η καραμανλική πλευρά υποστήριξε ότι έπρεπε μεν να καταγγελθούν οι χειρισμοί και η πολιτική της κυβέρνησης αλλά να υπερψηφιστεί η τροπολογία για την ενίσχυση των συνταξιούχων.
Φέρεται, δε, να προέβαλε και το επιχείρημα ότι η μη υπερψήφιση θα έχει πολιτικό κόστος για τη ΝΔ.
Τελικώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το «παρών» ως «χρυσή τομή» ανάμεσα στα δύο εσωκομματικά στρατόπεδα, ο Κώστας Καραμανλής ωστόσο θέλησε να δείξει τη διαφωνία του και με την απουσία του από τη Βουλή.
Στελέχη του καραμανλικού μπλοκ, μάλιστα, σημείωναν σήμερα ότι το βασικό λάθος της ΝΔ ήταν πως μετέβαλε την αρχική της απόφαση να υπερψηφίσει όταν εκδηλώθηκε το βέτο Σόιμπλε - μια απόφαση που, κατά τους ίδιους, αφήνει χώρο στην κυβέρνηση να καταγγέλλει τη ΝΔ για ανοιχτή συμπαράταξη με τους δανειστές.
Την ίδια ώρα, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε συστάσεις χθες από τους εταίρους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να κατεβάσει τους τόνους της εκλογολογίας και του αιτήματος για πρόωρες κάλπες με την επισήμανση ότι αυτή η συζήτηση είναι αντιπαραγωγική και μη γόνιμη για την Ευρώπη στην παρούσα συγκυρία.

Tό σκίτσο τού Κώστα Μητρόπουλου...

...
από tanea.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δήμου Μυκόνου : Επίδομα διαμονής καί σίτισης στούς Αγροτικούς Ιατρούς τού Κ.Υ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ



ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

«ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ – ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΤΙΣΗΣ»
                                                    
Εγκρίθηκε και φέτος η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου για την δαπάνη που αφορά την χορήγηση επιδόματος σίτισης και διαμονής στους αγροτικούς ιατρούς, που υπηρετούν στο νησί μας.

Ο Δήμος κατανοώντας πλήρως το πρόβλημα του υψηλού κόστους διαβίωσης και προκειμένου να συνδράμει με κίνητρα τους ιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν στο νησί μας, θα καταβάλει από δικούς του πόρους σε κάθε αγροτικό ιατρό του Κέντρου Υγείας Μυκόνου το ποσό των 4.000 € για το έτος 2016.

. Ήδη από πέρυσι ο Δήμος με πρόταση της Δημοτικής Αρχής κατέβαλε για πρώτη φορά το επίδομα σίτισης και διαμονής στη μοναδική επικουρικό ιατρό, αποτελώντας έναν από τους ελάχιστους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης με τέτοια πρωτοβουλία.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε καταθέσει πρόταση τροπολογίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου τα συγκεκριμένα κίνητρα να επεκταθούν σε όλους τους ιατρούς του Κέντρου Υγείας, στους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ, στους αστυνομικούς, τους Πυροσβέστες, τους καθηγητές και τους δασκάλους, καθώς και στους υπαλλήλους του Δήμου. Η συγκεκριμένη τροπολογία είχε ενσωματωθεί αυτούσια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τους Ο.Τ.Α., το οποίο μετά τον ανασχηματισμό αποσύρθηκε. Ελπίζουμε πως η νέα ηγεσία του Υπουργείου θα μας δώσει τη δυνατότητα αυτή, ώστε να ενισχύσουμε τον παντελώς υποστελεχωμένο δημόσιο τομέα του νησιού μας.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε « Πριν από δύο ημέρες με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Νίσυρο κατέγραψα με συγκεκριμένα στοιχεία την ανεπάρκεια και την ολιγωρία της Πολιτείας σε ζητήματα υγείας, παιδείας και ασφαλείας για το νησί μας. Εμείς όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Μύκονο έρμαιο της κρατικής ολιγωρίας και αδιαφορίας. Ο Δήμος Μυκόνου έμπρακτα στηρίζει σήμερα τους αγροτικούς ιατρούς και έχει ζητήσει από την Πολιτεία να του δώσει τη δυνατότητα να στηρίξει και τους άλλους δημόσιους λειτουργούς που βρίσκονται στο νησί μας. Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ελπίζουμε να πράξει και η Πολιτεία το ίδιο».
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ                                                                    
Μύκονος, 15-12-2016

Μερικά πρωτοσέλιδα τίς σημερινές Αθηναϊκές εφημερίδες...

Οι εφημερίδες σήμερα....

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Ο Σόιμπλε θέλει, η Ν.Δ. μπορεί


























 Καθημερινή: Αποδοκιμασία με παράθυρο απεμπλοκής  
ΤΑ ΝΕΑ
ΤΑ ΝΕΑ Θέατρο έντασης με άγνωστη συνέχεια

ΑΥΓΗ
Η ΑΥΓΗ Προοδευτικό μπλοκ δίπλα στην Ελλάδα

ΕΘΝΟΣ

ΕΘΝΟΣ "Σπάσιμο & πάγωμα" κόκκινων στεγαστικών

Μια φωτογραφία 1000 λέξεις...


Μοσκοβισί - Τσίπρας  
Κατευθείαν αυτό που φαίνεται στο στιγμιότυπο είναι ο συμπυκνωμένος διάλογος των δυο. Ο Τσίπρας παραστατικός μιλάει με...
ανοιχτά τα δάχτυλα… η απόστασή τους περιγράφει ένα μικρό μέγεθος – προφανώς τα 617 εκ ευρώ που δίνει στους συνταξιούχους και λίγο χαμηλόφωνα, με σκυμμένα μάτια είναι σαν να λέει του Μοσκοβισί, «Πιερ είχα πλεόνασμα… ελάχιστο, να τόσο… πήγαμε καλά στα έσοδα… και το μοίρασα» και ο γάλλος να του απαντά με σηκωμένο το δείχτη, ελαφρώς επιτιμητικά «δεν ενημέρωσες όμως, θα τα ακούσεις από τη Μέρκελ δεν το γλυτώνεις»!...

enimerosi24.gr

Δύο εβδομάδες ακόμα για την πληρωμή τών τελών κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων...

Τέλη κυκλοφορίας: Δύο εβδομάδες ακόμα για την πληρωμή τους -Μετά έρχονται πρόστιμα
Τα τέλη κυκλοφορίας 2017 βρίσκονται ήδη αναρτημένα στο Taxisnet και οι ιδιοκτήτες ΙΧ μπορούν εύκολα να δουν τι πρέπει να πληρώσουν, να τα...
τυπώσουν και στη συνέχεια να καταβάλουν το αντίτιμο.

Υπενθυμίζεται πως τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να εξοφληθούν έως την 31 Δεκεμβρίου 2016. Σε διαφορετική περίπτωση το αντίτιμο διπλασιάζεται. Πάντως ακόμα δεν έχει γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών αν θα δοθεί παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, καθώς η εφαρμογή καθυστέρησε πολύ να ανοίξει.

Πώς θα δείτε τι τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσετε

Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή...

Δυσφορία στο καραμανλικό στρατόπεδο...


Κώστας ΚαραμανλήςΤην έντονη δυσφορία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προκάλεσε η επιλογή της ηγεσίας της Ν.Δ. να ψηφίσει «παρών» στη Βουλή αναφορικά με τη διάταξη για το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. 

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας σε συνεργάτες του, φέρεται να χαρακτήρισε «μέγα σφάλμα με απρόβλεπτες συνέπειες για την παράταξη» την απόφαση για το «παρών», αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη δυσαρέσκειά του για την προαναφερόμενη κομματική απόφαση και τη στρατηγική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αρχικά αποφάσισε να υπερψηφίσει τη διάταξη για το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο πέρασε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς έλαβε 196 «ναι». 

Όμως, στη συνέχεια άλλαξε στάση και δήλωσε «παρών» στην ψηφοφορία, όταν έμαθε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε διαφωνεί.

Για πολιτικό ατόπημα και γκάφα ολκής της αξιωματικής αντιπολίτευση έκανε λόγο κυβερνητική πηγή από τις Βρυξέλλες αναφορικά με τη στάση της δεξιάς παράταξης.

Τέλος, η ίδια πηγή σημείωσε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και διέπραξε τεράστιο πολιτικό λάθος, υπερθεματίζοντας τη γερμανική ένταση», ενώ προέβλεψε ότι η στάση της είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και στο μέλλον το κόμμα δεδομένων των διαφωνιών που εκφράστηκαν στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα...
efsyn.gr

«Πολιτικό ατόπημα» και «γκάφα ολκής» η στάση της Νέας Δημοκρατίας στην ψήφιση του βοηθήματος για τους συνταξιούχους στη Βουλή

Κυβέρνηση: Γκάφα ολκής η στάση της Ν.Δ. στη Βουλή

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Σε ό,τι αφορά την έκθεση των θεσμών για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν πως, αν και διατυπωμένη σε σκληρή γλώσσα, δίδεται τεχνικά η δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία.

Τσίπρας - Μέρκελ: Σήμερα συναντώνται στό Βερολίνο

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνo

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι θα συζητήσει στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα το θέμα του έκτακτου βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν σκοπεύει «να αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο.
REUTERS/YVES HERMAN


«Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές αποφάσεις, υπάρχει μια κρίσιμη συζήτηση. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) το έχει ξεκαθαρίσει αυτό» είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας: «Είμαι σίγουρη ότι θα συζητήσω το θέμα αυτό με τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρότι δεν σκοπεύω να αναμειχθώ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο».

Από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για παράξενη αντίδραση από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στις σφοδρές επιφυλάξεις που διατύπωσε το Βερολίνο για τις εξαγγελίες του.
«Δεν είναι κάτι πρωτοφανές για εμάς» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Όμως και τυπικά αυτή τη φορά προκαλεί θέμα, διότι η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος είναι θέμα της πρώτης αξιολόγησης και όχι της δεύτερης. Δεν είναι μια σοβαρή και σωστή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα. Εγώ είμαι ήρεμος. Άλλοι εκτίθενται από αυτές τις αποφάσεις και όχι η Ελλάδα».
Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα θα διαμορφωθεί ως εξής (οι αναγραφόμενες ώρες είναι σε ώρα Κεντρικής Ευρώπης):

  • 12:30-12:45 Κοινές δηλώσεις με την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ
  • 12:45-13:45 Γεύμα εργασίας με την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ
  • 15:00-16.00 Συνάντηση με τον αντικαγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στα Γραφεία του SPD
  • 16:45-17.30 Συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων.
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016
naftemporiki.gr

Ολάντ: Nα μην ζητούμε από την Ελλάδα επιπλέον προσπάθειες πέραν των συμφωνηθέντων (VIDEO)

«Υπάρχει ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας σε συνθήκες που πρέπει να εξειδικευτούν» υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. 

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα επιπλέον προσπάθειες που ξεφεύγουν από το πλαίσιο των προηγούμενων συμφωνιών» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

 REUTERS/ERIC VIDAL
Ολάντ: Είμαι υπέρ της αξιοπρεπούς αντιμετώπισης της Ελλάδας
«Υπάρχει ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας σε συνθήκες που πρέπει να εξειδικευτούν» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επισήμανε ακόμη ότι «δεν πρέπει να προσθέτουμε αβεβαιότητα στην αβεβαιότητα», εξηγώντας πως υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα στην Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά, που απειλούν την ανάπτυξη.

Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη να βρεθεί μια λύση, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016
naftemporiki.gr

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η έκτακτη ενίσχυση μέ ευρεία πλειοψηφία

Ψηφίστηκε η χορήγηση του βοηθήματος στους συνταξιούχους
196 «Ναι»

tvxs.gr| 15 Δεκ. 2016
Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους, ύστερα από αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Υπέρ της εφάπαξ παροχής ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Χρυσή Αυγή.
«Παρών» δήλωσε η ΝΔ, αν και πολύ βουλευτές της απουσίαζαν από τη διαδικασία. Την έκτακτη ενίσχυση δεν ψήφισαν και το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, που απείχαν.
Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 257 βουλευτές. «Ναι» ψήφισαν 196 βουλευτές και «παρών» 61 βουλευτές. Απουσίαζαν 14 βουλευτές από τη ΝΔ, ο Χρήστος Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ (ασθενής), η Φώφη Γεννηματά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (απουσιάζει στις Βρυξέλλες), πέντε βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, τρεις από το ΚΚΕ και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η Κομισιόν αδειάζει τον Ντάισελμπλουμ για το πάγωμα των μέτρων για το χρέος

tvxs.gr  | 15 Δεκ. 2016
Η Κομισιόν αδειάζει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς ανώνυμη πηγή που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, δηλώνει ότι το Eurogroup δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του επικεφαλής του να συναινέσει στο πάγωμα των μέτρων για το ελληνικό χρέος.

«Η Κομισιόν θα ενέκρινε τις κοινωνικές δαπάνες της Ελλάδας, εφόσον είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει επί αυτών», σημειώνει η ίδια πηγή και χαρακτηρίζει «ανακριβή» και «βιαστική» την απόφαση για την Ελλάδα, τονίζοντας πως το Eurogroup δεν είχε γνώση των αποφάσεων Ντάισελμπλουμ.
Το πρωί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την αντίθεσή του στο «πάγωμα» των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως «η Κομισιόν πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητηθεί» η σχετική συμφωνία.