Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Αυτό που δε μας λέει ο Γερούν ...είναι πως γινόταν η δουλειά…!

day

Κρέμονται τα ελληνικά media και το πολιτικό προσωπικό της χώρας από τα χείλη του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ειδικά όταν τα χώνει στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλάει και για...
τους προηγούμενους. Τα όσα λέει γι αυτούς όμως, εμφανίζονται ως ψιχάλες (παρ ότι είναι χοντρό φτύσιμο)  με τις οποίες δεν ασχολείται κανείς, ούτε καν οι ενδιαφερόμενοι…

«Στα δύο χρόνια που είμαι υπουργός Οικονομικών, δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι στη χώρα του ο Ολλανδός επικεφαλής του euro-group είχα πολλούς Έλληνες συναδέλφους. Οι περισσότεροι έκαναν πολύ καλή και σοβαρή δουλειά, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ωστόσο υπάρχουν και πολιτικοί στην Ελλάδα οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για προσωπικά συμφέροντα και προστατεύουν τους φίλους τους, αντί να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, ο νεποτισμός. Και αν δεν εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα στην ηγεσία μίας χώρας, τότε δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες», είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Με λίγα και απλούστερα λόγια αυτό που μας λέει ο Ολλανδός αξιωματούχος είναι ότι (πολλοί ή κάποιοι) από τους προηγούμενους κυβερνήτες μας, ήταν ξεφτίλες που δούλευαν για τους εαυτούς τους και τους «φίλους» τους.

Αυτό, ωστόσο, που δε μας λέει ο… φίλτατος Γερούν, είναι πως- με ποιον τρόπο- γίνονταν η δουλεία…

Ο μηχανισμός για να γίνει η δουλειά, ήταν απλός, καθ ότι μπορούσε να στηθεί στο έδαφος της σαπίλας του πολιτικού προσωπικού. Με άλλα λόγια, τα περίφημα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, πατώντας στο έδαφος της πολιτικής διαφθοράς, λειτουργούσαν ως μεσάζοντες (με το αζημίωτο) μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και της κυβέρνησης των Σαμαρά- Βενιζέλου. Με ακόμη απλούστερα λόγια, τρόικα και υπουργοί  φρόντιζαν να μετατρέψουν σε πολιτική της χώρας όλα όσα εξυπηρετούσαν εγχώριους και ξένους οικονομικούς ομίλους…

Εχει λοιπόν ενδιαφέρον να δει κανείς μέσα απ αυτό το πρίσμα τις αποφάσεις που λήφθηκαν κάτω από την «πίεση» ή τις οδηγίες των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια. Μεγαλύτερο ωστόσο  ενδιαφέρον  αποκτούν και  οι αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν  από τη νέα ελληνική κυβέρνηση…

Δημήτρης Μηλακας
imerodromos.gr

"Posidonia Sea Tourism Forum" : 26 καί 27 Μαίου η φετινή 3η διοργάνωση

“Σημαντικοί ομιλητές στο 3ο Posidonia Sea Tourism Forum
Οι προοπτικές ανάπτυξης της κρουαζιέρας και του yachting στην Ανατολική Μεσόγειο
στο επίκεντρο της Διοργάνωσης

 Κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας παγκοσμίως θα βρεθούν τον Μάιο στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο 3ο Posidonia Sea Tourism Forum, όπου θα έχουν επαφές με μέλη της Κυβέρνησης και επίσης, μια σημαντική ευκαιρία να δικτυωθούν με εκπροσώπους λιμενικών αρχών, εμπορικών επιμελητηρίων, προμηθευτών και άλλων παραγόντων της Ανατολικής Μεσογείου που εμπλέκονται στην λειτουργία και εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας. 


Το Συνέδριο, που θα διοργανωθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών στις 26 και 27 Μαΐου, θα φιλοξενήσει και ηγετικά στελέχη του κλάδου του yachting, όπως εκπροσώπους των ενώσεων MYBA και ICOMIA, μεγάλους yacht charterers και φορείς ανάπτυξης και εκμετάλλευσης μαρινών.

Συνολικά, περίπου 800 επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις για ουσιαστικά θέματα που αφορούν το μέλλον του προσοδοφόρου αυτού κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Η εκροή της διεθνούς κρουαζιέρας προς την ευρωπαϊκή οικονομία φτάνει τα 39,4 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ έχει δημιουργήσει 339.000 θέσεις εργασίας.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Cruise Lines International Association (CLIA), που επίσης θα λάβει χώρα τη δεύτερη ημέρα του Posidonia Sea Tourism Forum, θα συζητηθούν καίρια ζητήματα που αφορούν την πρόοδο της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η προβλεπόμενη αύξηση χωρητικότητας του 2016 και οι ανασχετικοί παράγοντες που περιορίζουν την αύξηση των προσεγγίσεων τράνζιτ και την ανάπτυξη του home-porting στην Ελλάδα.
Όπως δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής των Εκθέσεων Ποσειδώνια, «η απόφαση της CLIA Ευρώπης να επιλέξει το Συνέδριό μας για αυτή τη σημαντική συνεδρίαση αναδεικνύει το πόσα βήματα μπροστά έχουμε κάνει από την πρώτη διοργάνωση του Posidonia Sea Tourism Forum, το 2011».

«Χάρη στη συμμετοχή των μεγαλυτέρων εταιρειών των κλάδων που απαρτίζουν τον Θαλάσσιο Τουρισμό και τη διεθνή φήμη των ομιλητών, η ανά διετία αυτή εκδήλωση έχει μετατραπεί σε μια ευκαιρία που περιμένει εναγωνίως η διεθνής κοινότητα επαγγελματιών της κρουαζιέρας και του yachting που εύκολα διακρίνουν τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η περιοχή μας», καταλήγει ο κ. Βώκος.


Στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται:
Εκπρόσωποι Εταιρειών Κρουαζιέρας 
Pierfrancesco Vago, Πρόεδρος, CLIA Europe & Εκτελεστικός Πρόεδρος, MSC Cruises
Larry
Pimentel, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Azamara Club Cruises
Edie
Rodriguez, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Crystal Cruises
Κυριάκος Αναστασιάδης
, Διευθύνων Σύμβουλος, Celestyal Cruises
John
F. Tercek, Αντιπρόεδρος Εμπορικής Ανάπτυξης και Νέων Δραστηριοτήτων, Royal Caribbean International & Celebrity Cruises
Michel Nestour, Αντιπρόεδρος – Ανάπτυξη Διεθνών Λιμένων και Προορισμών, Carnival Corporation & Plc
Adam
Sharp, Προϊστάμενος Λιμενικών και Επιβατικών Υπηρεσιών - Ηνωμένο Βασίλειο, Βόρεια Ευρώπη & Μέση Ανατολή, Royal Caribbean Cruises
Darius
Mehta, Αντιπρόεδρος Προγραμμάτων Ξηράς και Αερομεταφορών, Silversea Cruises
Andra
Howie, Διευθύντρια Τμήματος Εκδρομικών Προγραμμάτων, Princess, Holland America, Seabourn
Εκπρόσωποι Λιμανιών 
Carla Salvado, Πρόεδρος, MedCruise & Διευθύντρια Τμημάτων Μάρκετινγκ και Κρουαζιέρας, Λιμάνι ΒαρκελώνηςSaygin Narin, Διευθύνων Σύμβουλος, Global Ports Holding
Roberto
Perocchio, Διευθύνων Σύμβουλος, Λιμάνι Βενετίας
Γεώργιος Ανωμερίτης
, Πρόεδρος, ΕΛΙΜΕ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. (ΟΛΠ)

Σταύρος Χατζάκος, Πρόεδρος, Cruise and Ferry Port Network & Γενικός Διευθυντής, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. (ΟΛΠ)
Κώστας Μουτζούρης, Πρόεδρος, Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων
Ιωάννης Μπρας,
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου
Εκπρόσωποι Επαγγελματικών Ενώσεων 
Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος, ΣΕΤΕ
Μιχάλης Σακέλης,
Πρόεδρος, ΣΕΕΝ
Θεόδωρος Κόντες,
Πρόεδρος, ΕΚΕΦΝ
Γεώργιος Βερνίκος
, Γενικός Γραμματέας, ΣΕΤΕ
Ανδρέας Στυλιανόπουλος,
Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, Navigator Travel&Tourism και Μέλος Δ.Σ., ΣΕΤΕ

Εκπρόσωποι Μαρινών και Yachting
Jonathan
Beckett, Διευθύνων Σύμβουλος, Burgess Yachts
Kemal
Saatcioglu, Διευθύνων Σύμβουλος, D-Marin Marinas Group of Dogus Holding
Oscar
Siches, Συνέταιρος και Διευθυντής, Amarres Deportivos SL, Ειδικός Σύμβουλος Μαρίνων & Μέλος της ICOMIA Marinas Group
Rosemary Pavlatou, Διευθύντρια, A1 Yacht Trade Consortium & BWA Yachting & μέλος της MYBA
Roberto
Perocchio, Πρόεδρος, Assomarinas
Mick Bettesworth, Πρόεδρος, Mick Bettesworth Marina Consultants Ltd
Thierry Voisin, Πρόεδρος, Thierry VoisinPartnership
Michael
Wyer, Πλοίαρχος, Gladius Yacht
Σταύρος Κατσικάδης
, Πρόεδρος, Ένωση Μαρινών Ελλάδας & Δ/νων Σύμβουλος, LAMDA Μαρίνα Φλοίσβου
Στέφανος Μακρυμίχαλος,
Partner, Cape4Yachting
Σεμινάριο Τροφοδοσίας Κρουαζιερόπλοιων 
Emanuele Lavarello, Διευθυντής Προμηθειών, MSC Italcatering SpA
Μιχάλης Νομικός,
Πρόεδρος, Donomis Cruise Services
Emanuel
Schwarzwald, Υπεύθυνος Κρουαζιέρας και Πωλήσεων, Puerto y Bahía

Με την συμμετοχή τόσων σημαντικών προσωπικοτήτων, ο εκθεσιακός χώρος του Posidonia Sea Tourism Forum προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για προορισμούς, λιμενικές αρχές, περιφέρειες, εμπορικά επιμελητήρια, αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες, παρόχους τουριστικών υπηρεσιών και εταιρείες ανάπτυξης μαρινών να εκτεθούν σε ένα κοινό με πολύ στοχευμένα ενδιαφέροντα και μεγάλη επιρροή στους κλάδους τους.

Επίσης, για εξαγωγείς ποιοτικών προϊόντων τροφίμων και ποτών, επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων, οινοποιεία και παραγωγούς γαστρονομικών προϊόντων της περιοχής προσφέρεται η ευκαιρία να συμμετάσχουν στο European F&B Cruise Ship Supply Industry Workshop, όπου θα ενημερωθούν υπεύθυνα για τις προοπτικές και τον τρόπο λειτουργίας της τροφοδοσίας κρουαζιερόπλοιων από πολύ έμπειρους εκπροσώπους του εξειδικευμένου αυτού κλάδου.


Χρυσοί χορηγοί είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, αργυρός χορηγός είναι η Air FranceLΜ-Delta και χάλκινος χορηγός είναι η Celestyal Cruises.

Ρωμανιάς κατά Βρούτση και τρόικας...


undefinedBINTEO...
Καταγγελία "βόμβα" έκανε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας στην...
εκπομπή του Παπαδάκη.

Ο κ. Ρωμανιάς υποστήριξε ότι δεν καταλογίζει ευθύνες στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή για την αναλογιστική μελέτη, αποκαλύπτοντας ότι η τρόικα έδωσε ένα πακέτο παραδοχών. Όπως υποστήριξε, στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται οι εισφορές, ενώ δεν γίνεται καμία μνεία ούτε για την περιουσία ούτε για τις αποδόσεις της περιουσίας. Είπε, επιπλέον, σε ερώτηση για τον κ. Βρούτση, ότι ο πρώην υπουργός Εργασίας "δεν ξέρει από ασφαλιστικά".

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Ρωμανιάς είχε καταγγείλει, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ότι οι αναλογιστικές μελέτες, που έκοψαν τις συντάξεις, έγιναν με λάθος στοιχεία.
Δείτε το βίντεο...

 
enikos.gr

Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Αθήνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις...


Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Αθήνας για τις γερμανικές αποζημιώσειςΣτα άκρα η κόντρα με το Βερολίνο - Στο χειρότερο πιθανότατα σημείο της τελευταίας πενταετίας οι διμερείς σχέσεις...


Η άρνηση της Γερμανίας και η σκληρή απάντηση Γερμανών αξιωματούχων και του Τύπου στις ελληνικές θέσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις το τελευταίο διήμερο έχουν κλιμακώσει το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, φτάνοντας τις διμερείς σχέσεις σε ένα από τα χειρότερα σημεία των... μνημονιακών ετών.
Στοχεύοντας σταθερά στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και τον «αέρα» εθνικής υπερηφάνιας που εντοπίζεται στο εσωτερικό της Ελλάδας η κυβέρνηση επιχειρεί να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στο Βερολίνο ότι η διαπραγμάτευση απαιτεί αμοιβαίες και όχι μονομερείς υποχωρήσεις, βάζοντας στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων ένα θέμα ταμπού για τη Γερμανία και το μέσο Γερμανό.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η διαχείριση του ελληνικού ζητήματος χρήζει ιδιαίτερα λεπτών χειρισμών, τονίζοντας ωστόσο αφενός ότι η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος και ως τέτοιο λαμβάνει αποφάσεις εθνικού ενδιαφέροντος, αφετέρου ότι Γερμανία και Ευρώπη δεν είναι έννοιες ταυτόσημες και ουσιαστικά το Βερολίνο με την πολεμική του, τις συνεχείς του επιθέσεις και την πρωτοφανή αδιαλλαξία που επιδεικνύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μία ακόμη φορά υποσκάπτει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης και χρυσής τομής. 
Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίστηκε τόσο το κλίμα ομοψυχίας κατά τη χθεσινή συζήτηση και την ομόφωνη επανασύσταση της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όσο και ότι όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, στην οποία καμία κυβέρνηση από το 2000 μέχρι και σήμερα δεν έχει τολμήσει.
Έτσι, αρχικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και εν συνεχεία πλειάδα κυβερνητικών αξιωματούχων, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τόνισε ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Γερμανία για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας συνέδεσε άμεσα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της χώρας, εντείνοντας το ψυχροπολεμικό κλίμα με το Βερολίνο.
Στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος τόνισε ότι «το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων έχει οριστικά διευθετηθεί πολιτικά και νομικά, δεν έχει αλλάξει τίποτε στην στάση της Γερμανίας». 
Στην ίδια ακριβώς γραμμή με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν θα γίνει τέτοια συζήτηση με την Ελλάδα, παραπέμποντας επί της ουσίας στη λύση του διεθνούς Δικαίου εφόσον η Ελλάδα θέλει να εγείρει αξιώσεις.
«Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα αμυνθεί» δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ... 
 newsbeast.gr

Γερμανός δημοσιογράφος: Το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι ανοιχτό...


Γερμανός δημοσιογράφος: Το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι ανοιχτό
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται αποφασισμένη να κρατήσει ψηλά στην πολιτική της ατζέντα το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, όπως άλλωστε υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στον προεκλογικό του αγώνα. 
Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη "Deutsche Welle" ο Γερμανός δημοσιογράφος και ειδήμων σε ελληνικά ζητήματα, Έμπερχαρντ Ρόντχολτς: «Είναι καταρχήν σωστό να γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ του αιτήματος για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και της επιστροφής ενός δανείου που δεν σχετίζεται διόλου με τις επανορθώσεις και το οποίο κρίνεται δίκαιο από όλους τους σοβαρούς διεθνολόγους».

Το αίτημα έχει διατυπωθεί επανειλημμένως
 
-Είναι όμως τώρα η κατάλληλη χρονική συγκυρία για να διατυπωθεί με τέτοιο δυναμισμό το αίτημα αυτό; 
«Δεν πρόκειται για ένα αίτημα που διατυπώνεται για πρώτη φορά. Αντιθέτως έχει διατυπωθεί εδώ και χρόνια, από διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις. Χθες έγινε στην ελληνική Βουλή συζήτηση για την ανασυγκρότηση της αρμόδιας Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Η επιτροπή αυτή όμως συγκροτήθηκε υπό την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Δεν είναι λοιπόν η κυβέρνηση Τσίπρα που έφερε ξαφνικά το θέμα στο προσκήνιο. Αυτό είναι λάθος. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πει ότι έχει συζητήσει επανειλημμένως το ζήτημα με Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους».
 
Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ το Βερολίνο διεμήνυσε χθες Τετάρτη εκ νέου ότι θεωρεί το θέμα λήξαν. Εντούτοις αυτό δεν ισχύει από νομική σκοπιά, σχολιάζει ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς: «Ο τελευταίος που έθεσε το θέμα ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στις συνομιλίες του με τον Γερμανό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ. Το θέμα λοιπόν βρισκόταν πάντα στο τραπέζι. Το ότι έχει πάρει τώρα τόσο μεγάλη δημοσιότητα, ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πολύ καλή φήμη στη Γερμανία».

Το θέμα δεν έχει λήξει

-Εντέλει, υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για να επαναδιατυπωθεί το ελληνικό αίτημα;
«Είναι μια καλή ερώτηση. Πρόκειται όμως για ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Όταν η μια πλευρά λέει συνεχώς ότι δεν μιλάμε γι’ αυτό, αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Είναι αυτονόητο να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ πιστωτών και οφειλετών. Θα ήταν όμως προτιμότερο να έχει διαπραγματευτεί η γερμανική πλευρά με την ελληνική, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρά να υποστηρίζει συνεχώς ότι το θέμα θεωρείται λήξαν λόγω παρέλευσης χρόνου. Αυτό δεν ισχύει νομικά. Το θέμα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο της πολιτικής σκακιέρας και όχι των δικαστηρίων, όπου βρισκόταν επί χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Το θέμα έχει απασχολήσει ήδη 15 δικαστήρια, μέχρι και τη Χάγη».

-Το ερώτημα βέβαια τώρα είναι πώς θα αντιδράσει η γερμανική κυβέρνηση. 
 «Δυστυχώς το ερώτημα θα μας απασχολήσει καιρό ακόμη εάν δεν γίνουν επιτέλους συνομιλίες και εάν δεν υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Ίσως να οδηγήσει σε αυτό η χθεσινή συνεδρίαση στην ελληνική Βουλή. Αλλά δεν γνωρίζω πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο».
από "Deutsche Welle"

BBC: Μπορεί η Ευρώπη να χάσει την Ελλάδα λόγω Ρωσίας;...


BBC: Μπορεί η Ευρώπη να χάσει την Ελλάδα λόγω Ρωσίας;
Ο ρόλος της Ρωσίας και η μακρά ιστορική σχέση με την Ελλάδα απασχολεί το BBC σε δημοσίευμα του την Πέμπτη, μέρα συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναδεικνύοντας την τακτική της Ελληνικής κυβέρνησης διαχρονικά. Το δημοσίευμα καταλήγει με ένα...
ερώτημα «Η Ευρώπη δεν είναι ευχαριστημένη, αλλά πρέπει να ανησυχεί;»
 
Το κρυμμένο μυστικό
Τον Μάιο ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα μεταβεί σςτη Μόσχα και θα φιλοξενηθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην αποστολή θα βρίσκεται και ο Πάνος Καμμένος και οι αναλυτές σημειώνουν τη χρονική στιγμή που θα συμβεί αυτή η συνάντηση. Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου και το χειρότερα κρυμμένο μυστικό ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα είναι ότι θα χρειαστεί και τρίτο δάνειο για να κρατηθεί εν ζωή. Επισήμως η Ελλάδα δεν αναζητεί εναλλακτική χρηματοδότηση, αλλά ένα δάνειο από τη Ρωσία ή από την Κίνα, θα μπορούσε να είναι μια προτιμητέα εναλλακτική ή συμπλήρωση σε οποιοδήποτε δάνειο προσφέρει η Ευρωζώνη που θα συμπεριλαμβάνει αντιδημοφιλή μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

Η ατζέντα
Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει η ατζέντα σε μια υποτιθέμενη συνεργασία Μόσχας-Αθήνας; Το BBC αναφέρει πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για φθηνό αέριο και θα μπορούσε να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες και καλύτερη πρόσβαση στην τουριστική βιομηχανία. Από την άλλη, η Μόσχα θα έβλεπε στο πρόσωπο της Ελλάδας τη χώρα που θα έθετε βέτο για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εσχάτως από την ΕΕ.

Οι πρώτες κινήσεις
Το άρθρο σημειώνει πως από τα πρώτα 24ωρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία φάνηκε καθαρά πως...

Στο Hilton τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών...


Στο Hilton τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών
Επί ελληνικού εδάφους, αλλά όχι στα αρμόδια υπουργεία, μεταφέρονται από σήμερα οι επαφές Ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων και ξένων απεσταλμένων των θεσμών, που συλλέγουν στοιχεία για να σχηματίσει άποψη η «ομάδα των Βρυξελλών» για την κατάσταση στην ελληνική Οικονομία και το αν η επιστολή Βαρουφάκη μπορεί να θεωρηθεί επαρκής ή πρέπει να συμπληρωθεί με νέα μέτρα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται ήδη στο ξενοδοχείο Hilton, ενώ κάποιοι αναμένεται να φτάσουν σήμερα στη χώρα μας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.
newmoney.gr

Τα Ταμεία «καταπίνουν» το πλεόνασμα...


undefined
Στα 419 εκατ. ευρώ μειώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο του 2015 έναντι 1,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, λόγω του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων.
Έτσι, το οικονομικό επιτελείο δέχεται πιέσεις ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας, μιας και ανακύπτει το πρόβλημα του προϋπολογισμού, που αποτελεί την βάση των νέων μέτρων που θα ζητήσει φέτος η τρόικα. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο επικεφαλής του Euroworking, Τ. Βίζερ, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και των φορέων του Δημοσίου, για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας.
Τέλος, η χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας καλύφθηκε πλήρως, παρόλο που το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αυξήθηκε σημαντικά
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Χωρίς κιγκλιδώματα η παρέλαση της 25ης Μαρτίου...




 
View image on TwitterΗ κυβέρνηση επιχείρησε από την πρώτη ημέρα να σηματοδοτήσει αλλαγή πολιτικής τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, με πρώτη απόφασή της να είναι η απόσυρση των κιγκλιδωμάτων μπροστά από το Κοινοβούλιο, στην πλατεία Συντάγματος. 
Με ένα tweet της η περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε ότι η παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα γίνει μετά από χρόνια χωρίς κιγκλιδώματα, αλλά και χωρίς υπερυψωμένα βάθρα για τους επίσημους. 
Η σχετική απόφαση πάρθηκε σε συνάντηση εργασίας στο Πεντάγωνο που είχε το βράδυ της Τρίτης, 10 Μαρτίου, η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.
Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία μετείχαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος και η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, ήταν η οργάνωση της παρέλασης της 25ης Μαρτίου...

Brussels Group: Συμφωνία έως τις 20 Απριλίου...



Δεν είναι πλέον «τρίο» - κατά την προσφιλή έκφραση του Μισέλ Σαπέν – αλλά «κουαρτέτο». Δεν θα έχουν «επικεφαλής αποστολής» (head of mission), δεν θα εφορμούν… μαινόμενοι στα υπουργεία, θα διαμένουν σε «κάποιο» ξενοδοχείο κι εκεί θα συναντώνται, εάν και όποτε χρειάζεται, με Eλληνες υπηρεσιακούς παράγοντες: Θα είναι οι «τεχνικοί εμπειρογνώμονες» του Brussels Group που σήμερα, Πέμπτη, θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα για να «συλλέξουν», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία». Την Δευτέρα θα έρθει και δεύτερη ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων η οποία «θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Η δομή και η διαδικασία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος «κλείδωσαν» στη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση του Brussels Group, μια συνεδρίαση που κράτησε 8 ώρες (από τις 3 το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ) και, ουσιαστικά, σχεδίασε τον «οδικό χάρτη» για την πορεία των διαπραγματεύσεων κατά τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Στο Brussels Group μετέχουν εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και τους EFSF, ενώ επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο οδικός χάρτης προβλέπει ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σε τρεις, κατά σειρά, φάσεις: Την πρώτη εβδομάδα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοσιονομικά θέματα, την δεύτερη οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την τρίτη τα χρηματοπιστωτικά, δηλαδή τα ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες με αιχμή τα κόκκινα δάνεια. Η βασική κατεύθυνση είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και να κλείσει η συμφωνία επί του συνολικού πακέτου των μεταρρυθμίσεων πριν από τις 20 Απριλίου για να περάσει στη συνέχεια από την ελληνική Βουλή. Η ψήφιση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο αποτελεί και προϋπόθεση για να αρχίσει και η ροή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα – κατά πάσα πιθανότητα μέσα από την περίφημη δόση των 7,2 δις.

tvxs.gr

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

undefined
                                                                                                                                                                         "TA NEA"

Γίνονται επιχειρηματίες για να είναι «αφεντικά του εαυτού τους»

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
 Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και η διαδεδομένη αντίληψη στην Ελλάδα ότι όλοι θέλουμε και μπορούμε να είμαστε... αφεντικά, καθορίζουν την επιχειρηματική προοπτική στη χώρα. Την ίδια ώρα και ενώ η ανάγκη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, αλλά δυστυχώς μόνο στο επίπεδο των συζητήσεων και όχι των πράξεων, διαπιστώνεται έλλειμμα στην εκπαίδευση σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα και τις δεξιότητες που απαιτούνται.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει η παγκόσμια έρευνα Επιχειρηματικότητας 2014 που πραγματοποιήθηκε σε 38 χώρες από την εταιρεία Gfk SE σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο LMU (Ludwig Maximilians University) Enterpeneurship Center στο Μόναχο για λογαριασμό της Amway Europe. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Ιουλίου-Απριλίου 2014 σε δείγμα 22.767 ατόμων. Τα αποτελέσματα της έρευνας, με έμφαση αυτά που αφορούν στην αντίληψη που έχουν οι Ελληνες για την επιχειρηματικότητα, παρουσιάστηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση.

Οι Ελληνες διάκεινται θετικά στην επιχειρηματικότητα σε ποσοστό 70%, κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι 75% και στον κοινοτικό μέσο όρο που είναι 73%. Πιο θετικοί απέναντι στην επιχειρηματικότητα είναι οι Σουηδοί (94%) και ακολουθούν οι Μεξικανοί και οι Νορβηγοί (ποσοστό 93% και στις δύο χώρες). Στις τρεις τελευταίες θέσεις από την άλλη, βρίσκονται η Αυστρία (60% των ερωτηθέντων είναι θετικοί έναντι της επιχειρηματικότητας), η Γερμανία (56%) και η Σλοβακία (55%).

Η επιχειρηματική προοπτική, δηλαδή το να φαντασθεί ο Ελληνας ότι θα φτιάξει τη δική του επιχείρηση, είναι πολύ υψηλή. Συγκεκριμένα, το 49% των Ελλήνων μπορεί να φαντασθεί την έναρξη της δικής του επιχείρησης, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 42% και ο κοινοτικός μέσος όρος 38%. Σύμφωνα με τον κ. Μάκη Θεοδώρου, διευθύνοντα σύμβουλο της GfK Hellas, η υψηλή επιχειρηματική προοπτική στην Ελλάδα, πάντως, συνδέεται και με τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Με άλλα λόγια, η έναρξη επιχειρηματικής δράσης αποτελεί για πολλούς διέξοδος από την ανεργία. Πάντως, το ισχυρότερο κίνητρο για να ξεκινήσουν οι Ελληνες επιχειρηματική δράση είναι, σύμφωνα με την έρευνα, ότι θέλουν να είναι «αφεντικά του εαυτού τους». Η επιλογή αυτή συγκέντρωσε το 54% των απαντήσεων, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο παγκόσμιο όρο (46%). Το 40% θεωρεί κίνητρο την αυτοεκπλήρωση και τη δυνατότητα πραγματοποίησης των δικών του ιδεών, ενώ το 38% έχει ως κίνητρο την επιστροφή στην αγορά εργασίας.

Το 69% των Ελλήνων ερωτηθέντων θεωρεί ότι η επιχειρηματικότητα διδάσκεται και μόνο το 30% ότι ο επιχειρηματίας γεννιέται. Ωστόσο, το 70% δηλώνει δυσαρέσκεια για την επιχειρηματική εκπαίδευση που παρέχεται από σχολές, πανεπιστήμια και κυβερνητικά προγράμματα. Το πόση σημασία έχει η επιχειρηματική εκπαίδευση αποτυπώνεται στα όσα υποστήριξε στη χθεσινή εκδήλωση ο κ. Γιάννης Καλογήρου, καθηγητής του ΕΜΠ: «Οι επιχειρήσεις που φρόντισαν να συνεχίσουν την κατάρτιση του προσωπικού, δεν αμέλησαν την άνοδο του τεχνολογικού επιπέδου και την καινοτομική επίδοση είναι αυτές που άντεξαν μέσα στην κρίση. Η έμφαση αποκλειστικά στο μοναδιαίο κόστος εργασίας δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση, ειδικά όταν θέλουμε διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα».
 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παρίσι : Συνάντηση σήμερα τό πρωί Τσίπρα - Γκουρία

Τεχνογνωσία από τον ΟΟΣΑ για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις

Σε συμφωνία προκειμένου ο ΟΟΣΑ να αναλάβει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, έφτασαν ο Αλέξης ς και ο πρόεδρος του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν το πρωί της Πέμπτης (σήμερα) στο Παρίσι, στην έδρα του ΟΟΣΑ.
Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, κάτι που σημείωσε και στην σύντομη εισήγησή του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η χώρα μας πρέπει «να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας».
Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απόδοσή τους.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Νομισματικός πόλεμος και Κίνα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ undefinedMARK GILBERT / BLOOMBERG
 Οι νομισματικοί πόλεμοι καλά κρατούν. Η Ταϊλάνδη προστέθηκε στις άλλες 20 χώρες που έχουν μειώσει τα επιτόκιά τους, καθώς όλες προσπαθούν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους περισσότερο από των άλλων.
Μόνον η Federal Reserve εξακολουθεί να δρομολογεί αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να οδηγεί το δολάριο στα ύψη. Υπάρχουν, όμως, περισσότεροι τρόποι για να κερδίσει κανείς μια μάχη. Μπορεί κανείς να προκαλεί όλο και μεγαλύτερες απώλειες στον αντίπαλό του, αυτό δηλαδή που παθαίνουν οι ΗΠΑ. Ή μπορεί κανείς να κερδίζει έδαφος, όπως κάνει η Κίνα καθώς το νόμισμά της προελαύνει στην παγκόσμια αγορά.
Η συνεχιζόμενη ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι σχεδόν όλων των νομισμάτων του κόσμου βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις αγορές συναλλάγματος. Για τις αμερικανικές επιχειρήσεις η εκτίναξη του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών έναντι του ευρώ και η ενίσχυσή του κατά 20% έναντι των νομισμάτων των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων τους μέσα στο περασμένο έτος, εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας κάμψης των εξαγωγών και της συνεπακόλουθης μείωσης των εσόδων τους.
Οι προβλέψεις πως το δολάριο δεν θα είναι πλέον το πρώτο διεθνές αποταμιευτικό νόμισμα στον κόσμο ήσαν μεν υπερβολικές αλλά η αλήθεια είναι πως έχει χάσει κάποιο έδαφος. Παραμένει κυρίαρχο, καθώς αντιπροσωπεύει το 62% των παγκόσμιων συναλλαγματικών διαθεσίμων σύμφωνα με το ΔΝΤ αλλά έχει χάσει από το 72% που αντιπροσώπευε το 2001. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, το μερίδιο των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που αντιπροσώπευε το δολάριο αυξήθηκε σε πάνω από το 43% από το 39%, σύμφωνα με στοιχεία παγκόσμιου δικτύου που καταγράφει 20 εκατ. χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ανάμεσα σε 10.800 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, το νόμισμα της Κίνας αναβαθμίστηκε σε πέμπτο νόμισμα συναλλαγών στον κόσμο, ενώ στις αρχές του 2014 κατείχε την έβδομη θέση.
Το νόμισμα που χάνει στην παγκόσμια σκηνή είναι το ευρώ. Το μερίδιό του στις διεθνείς συναλλαγές μειώθηκε στο 28,75% από το 33,52% το οποίο αντιπροσώπευε το περασμένο έτος. Είναι, άλλωστε, λιγότερο δημοφιλές μεταξύ των κεντρικών τραπεζών. Το 2007, η Deutsche Bank προέβλεπε πως το ευρώ θα καταλαμβάνει το 30% ως 40% των παγκόσμιων συναλλαγματικών διαθεσίμων μέχρι το 2010, διαβρώνοντας την κυριαρχία του δολαρίου. Αντιθέτως, όμως, το ευρώ έφθασε στα υψηλότερα επίπεδά του τον Σεπτέμβριο του 2009 και έκτοτε διολισθαίνει σε επίπεδα κάτω του 23%. Ιδιαιτερότητα του νομισματικού πολέμου που διεξάγεται σιωπηρά και κρυφά είναι πως ενώ όλοι προτιμούν ένα ασθενέστερο νόμισμα για να ενισχυθούν οι εξαγωγές τους και η ανάπτυξη, εξακολουθεί να προσδίδει γόητρο σε ένα νόμισμα το να χρησιμοποιείται περισσότερο στις συναλλαγές.
Πολλά χρηματοπιστωτικά κέντρα προσπάθησαν να αποσπάσουν την εύνοια της Κίνας και να αναδειχθούν σε κορυφαία κέντρα συναλλαγών σε γουάν και τώρα η Κίνα προωθεί περισσότερο το νόμισμά της. Ενας γνωστός μου που ταξίδευε προ ημερών στην Ασία με ενημέρωσε για μια γιγαντιαία φωτεινή επιγραφή που διαφήμιζε το γουάν ως «το νέο παγκόσμιο νόμισμα». Ομως η φωτεινή επιγραφή δεν ήταν στην Κίνα αλλά στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Μπανγκόγκ με το αεροδρόμιό της. Εν ολίγοις, η Κίνα κυριολεκτικά διαφημίζει το νόμισμά της στο εξωτερικό και φροντίζει να το βλέπουν όσοι προσγειώνονται στο αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο. Το γουάν αντιπροσωπεύει ακόμη μόλις το 2,06% των διεθνών συναλλαγών. Εχει, όμως, ενισχύσει τη θέση του, καθώς πριν από ένα έτος αντιπροσώπευε το 1,39%, ενώ μόλις πριν από τρία χρόνια, τον Ιανουάριο του 2012 κατείχε την εικοστή θέση σε ό,τι αφορά τη χρήση του και όχι την πέμπτη που κατέχει σήμερα. Αν οι ΗΠΑ χάνουν τον νομισματικό πόλεμο, η Κίνα μάλλον θα τον κερδίσει μακροπρόθεσμα.
 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

undefined
                                                                                                                                                              (από  "TA NEA" )

Στην Αθήνα την Πέμπτη η πρώτη τεχνική ομάδα των θεσμών

Μαξίμου: «Το σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group»
Στην Αθήνα την Πέμπτη η πρώτη τεχνική ομάδα των θεσμών
Στην Αθήνα φτάνει την Πέμπτη η τεχνική ομάδα των θεσμών που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, όπως επιβεβαιώθηκε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης του Brussels Group, την Τετάρτη στη βελγική πρωτεύουσα.
Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικούς κύκλους, τη Δευτέρα θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία, καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 
Όσον αφορά στις πρώτες τεχνικές συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στις Βρυξέλλες, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Αυτή είναι η εξής: 
Το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.
Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δε θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους.
«Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας» ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές στις Βρυξέλλες, εκτός από το ελληνικό κλιμάκιο, μετείχαν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ESM/EFSM.
Το νέο αυτό σχήμα διαπραγμάτευσης ονομάζεται Brussels Group (BG).
Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από ελληνικής πλευράς είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης, ο οποίος πλαισιώνεται από την Έλενα Παναρίτη σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Από την πλευρά των θεσμών, οι πληροφορίες θέλουν να συμμετέχουν ως εκπρόσωπος της Κομισιόν ο Ντέκλαν Κοστέλο, ως εκπρόσωπος της ΕΚΤ ο Ράσμους Ρίφερ (ο οποίος αντικατέστησε τον Κλάους Μαζούχ) και το ΔΝΤ να εκπροσωπεί ο Ρίσι Γκογιάλ.


Στο επίκεντρο των τεχνικών διαβουλεύσεων θα βρεθούν αρχικά η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά και οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος.


από tanea.gr

Brussels Group...


undefined
Έρχεται το Brussels Group!

Η Τρόικα και τα Μνημόνια τελείωσαν !

Ζήτω το Brussels Group!

(Αγαπητέ Jo Di, ωραίο είναι το...
Brussels Group. Μαθαίνω πως θα παίξει ζωντανά και στο Athens Pride. Ουάου!)...

pitsirikos.net

Γιατί όχι την 21η Απριλίου;..


Παντελής Μπουκάλας
Παντελής Μπουκάλας
 Πιο ταιριαστή μέρα για να ξεκινήσει η δίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής θα ήταν η 21η Απριλίου, ώστε να «δικαστούν» μαζί και όσοι αθωώνουν αναδρομικά τη χούντα, σαν...
τάχα επιτυχημένη στα οικονομικά. Αλλά και στις 20 καλά είναι, για ν’ αρχίσουν να παίρνουν μαθήματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης οι δολιοφθορείς της δημοκρατίας και αρνητές της δικαιοσύνης. Δικαστές και κατήγοροι πάντως πρέπει και γερά να προετοιμαστούν, για να αποφύγουν τις παγίδες που σίγουρα θα προσπαθήσει να στήσει... η χρυσαυγίτικη συντροφία, αλλά και γερά νεύρα να διαθέτουν. Γιατί ο πόλεμος θα αρχίσει αμέσως, και από τους ηγετίσκους της παραστρατιωτικής οργάνωσης και από τα τσιράκια τους, που θα πιάνουν αχάραγα τις θέσεις του ακροατηρίου, για να προπηλακίζουν μάρτυρες, δικηγόρους και θύματα της ρατσιστικής βίας τους. Το είδαμε άλλωστε αυτό με τη δίκη του «υπαρχηγού» κ. Κασιδιάρη για τα χαστούκια που φιλοδώρησε με σπάνια λεβεντιά στην κ. Λιάνα Κανέλλη, «σε ζωντανή μετάδοση». Οι θαυμαστές του ήρωος είχαν λάβει θέση από νωρίς για να τον υπερασπίσουν με τους κρωγμούς τους. Και τελικά πανηγύρισαν -με τον οικείο τους ήρεμο τρόπο- την απαλλαγή του ινδάλματός τους «για τυπικούς λόγους». Αλήθεια, σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα οι λέξεις «προσβολή δικαστηρίου» και «Αυτόφωρο»;

Απαλλαγή για τυπικούς λόγους δεν σημαίνει βεβαίως αθώωση. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα και για τον κ. Κασιδιάρη και για τους -κάθε άλλο παρά λίγους, δυστυχώς- θεράποντες της διαδικτυακής ανωνυμογραφίας και ψευδωνυμογραφίας, που είχαν ξεσπαθώσει τον Ιούνιο του 2012 και αποθέωναν τον χρυσαυγίτη τραμπούκο, επικροτώντας τη μαγκιά του. Με την απόφαση του μονομελούς Πλημμελειοδικείου (όπoυ εκτός των άλλων ειπώθηκε το άκρως επιστημονικό ότι «το χτύπημα δεν ήταν ίσιο, άρα δεν υπήρχε σκοπός να προκληθεί βαριά σωματική βλάβη») όλοι όσοι είχαν πει ή είχαν γράψει «γεια στα χέρια του» θα πρέπει να ένιωσαν απολύτως δικαιωμένοι. Κρίμα.

Δεν χρειάζεται να είναι προφήτης κανείς για να προβλέψει ότι στη δίκη τους τα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης και στο τέχνασμα των «τυπικών λόγων» θα προσφύγουν ξανά, και τους μάρτυρες θα εξυβρίζουν ανενδοίαστα -ας ελπίσουμε όχι και ανεμπόδιστα- και ότι «διώκονται για τις πολιτικές ιδέες τους» θα φωνάζουν. Ακόμα και ο κ. Ρουπακιάς, σαν πολιτικά διωκόμενος θα επιχειρήσει να εμφανιστεί, σαν κατηγορούμενος λόγω των «ιδεών» του. Ιδέα ο φόνος. Ιδέα η αιματηρή βία εναντίον οποιουδήποτε αντιπάλου αλλά και οποιουδήποτε δεν ταιριάζει στο μοντέλο «Αριος», και στο ακόμα πιο προχωρημένο μοντέλο «Ελληνάριος». Ιδέα η τρομοκράτηση όποιου έχει αλλοδαπό στη δουλειά του: «Διώξ’ τον μέχρι αύριο ή θα σου το σπάσουμε». Ιδέα οι ξενοφαγικές επιχειρήσεις στην Ομόνοια, με πρωταγωνιστές αρκετούς από τους κατηγορούμενους. Αυτές είναι οι «ιδέες» τους. Συν ο θαυμασμός τους για τον «ελληνολάτρη» Χίτλερ...
kathimerini.gr

Χαμένοι στη μετάφραση...


undefined
«Αυτά κι αυτά θα τα κάνουμε, κι ας φωνάζει ο Σόιμπλε για μονομερείς ενέργειες. Γιατί όλα δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία και τη στηρίζει και κατανοεί την ανάγκη ελιγμών»…

Καθώς η λεγόμενη δημιουργική ασάφεια, που προκύπτει από τον ποταμό δηλώσεων μετά το τελευταίο Eurogroup, προκαλεί ελάχιστα δημιουργικούς προβληματισμούς, η ανάγκη να...
ξεκαθαρίσουν ορισμένα σοβαρά ζητήματα από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται περισσότερο από ορατή. Διότι: Αν κέρδισε κάτι η Ελλάδα, δεν είναι και τόσο καθαρό τι ακριβώς κέρδισε. Κι αν υποχώρησε σε κάτι, επίσης δεν είναι και τόσο καθαρό σε τι υποχώρησε.
Όλοι ξέρουμε φυσικά πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Κι αν κάποιος αμφέβαλλε, ήρθαν οι δηλώσεις Σόιμπλε, με το συνηθισμένο ιταμό ύφος, και οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, στο συνηθισμένο ψυχροπολεμικό στυλ, να τον πείσουν. Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις, αλλιώς δεν έχει φράγκο, είναι το νόημά τους. Αλλά από ελληνικής πλευράς η μόνη ξεκάθαρη τοποθέτηση είναι του Νίκου Παπά. Ο οποίος σχολίασε τις δηλώσεις Σόιμπλε με τον τρόπο που άρμοζε.
Από 'κεί και πέρα τα πράγματα είναι θολά. Η τρόικα με τη μορφή που ξέραμε τελείωσε, είπε ο Γαβριήλ. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι θα πάρει άλλη μορφή; Οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των δανειστών θα μιλούν μόνο με τεχνοκράτες εκπροσώπους της Ελλάδας, και μόνο στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε. Αλλά ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι η πρώτη συνάντηση θα γίνει στην Αθήνα. Προφανώς μας πετάει το γάντι. Τελικώς όμως τι να περιμένουμε;
Και τα πράγματα γίνονται πιο θολά, αν δούμε και τις δηλώσεις των υπολοίπων. Ο Μοσκοβισί, για παράδειγμα, μίλησε για ισορροπημένη συμφωνία και μας αναγνώρισε το δικαίωμα να μας πειράζει ο όρος τρόικα. Καλοσύνη του. Ο Σόιμπλε εξακολουθεί σχεδόν με κακία να μιλάει για τρόικα, όπως και η Μέρκελ. Και όλοι τους, άλλος πιο ευγενικά και άλλος πιο εκβιαστικά, μιλούν για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Με αποτέλεσμα να ψαρεύει κάθε πικραμένος στα θολά νερά.
Άποψη: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να μην είναι σαφής. Αυτό κερδίσαμε. Σ' αυτό υποχωρήσαμε. Αυτά κι αυτά θα τα κάνουμε, κι ας φωνάζει ο Σόιμπλε για μονομερείς ενέργειες. Γιατί όλα δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία και τη στηρίζει και κατανοεί την ανάγκη ελιγμών και, μέχρις ενός ορίου συμβιβασμών, καλύτερα από πολλούς που εμφανίζονται ασυμβίβαστοι. Εδώ όμως που είμαστε, το μεγάλο όπλο είναι οι καθαροί λογαριασμοί. Η σαφήνεια. Και φυσικά η αλήθεια. Η οποία στο κάτω - κάτω είναι πάντοτε επαναστατική...

Θανάσης Καρτερός

Συμφώνησαν στις διαδικασίες...


undefined
Έληξε ο πρώτος μαραθώνιος στο Brussels Group...

Μαραθώνια ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Brussels Group, καθώς οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των τριών Θεσμών στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν στις 3 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκαν λίγο μέτα τις 11 το βράδυ.
Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ενώ συμμετείχε και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη. Από τους Θεσμούς, συμμετείχαν ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ρίτσι Γκογιάλ και ο επικεφαλής του αντίστοιχου κλιμακίου της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ, ενώ επίσης στο Brussels Group συμμετείχε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM.
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, στην πρώτη αυτή συνάντηση του Brussels Group συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθείται στο εξής στις διαπραγματεύσεις.
Το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται, εξηγούν οι πηγές από την ελληνική πλευρά που ξεκαθαρίζουν ότι «οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δε θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους».
Παράλληλα, συμφωνήθηκε να έρθει την Πέμπτη στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας», τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές...

Σε «πρώτο πλάνο» τα δημοσιονομικά στις συζητήσεις στην Αθήνα

 
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ 
 Στην Αθήνα αναμένονται την Πέμπτη τεχνικά κλιμάκια στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους πιστωτές. Αν και πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, απέρριπταν έως αργά το βράδυ της Τρίτης ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ανέφεραν ότι τελικά αποδέχτηκαν την έλευσή τους μπροστά στον κίνδυνο οι τεχνικές διαπραγματεύσεις να καταρρεύσουν πριν καν αρχίσουν. Πρόσθεσαν ωστόσο ότι στην Αθήνα θα αφιχθούν χαμηλόβαθμα κλιμάκια και δεν πρόκειται να υπάρξουν συναντήσεις με υπουργούς, αλλά με υπηρεσιακούς παράγοντες. Παρά την τοποθέτηση από πλευράς κυβερνητικών στελεχών ότι η επιμονή των εταίρων στην έλευση των κλιμακίων γίνεται για σημειολογικούς λόγους, "για να φανεί ότι κάτι κερδίζουν και αυτοί", ειπώθηκε χαρακτηριστικά, είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση από την θέση της περί μη έλευσης τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα υπό την απειλή να μήν αρχίσει σήμερα η διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων με την ελληνική πλευρά θα αφορούν την πρώτη εβδομάδα στα δημοσιονομικά, τη δεύτερη στα διαρθρωτικά και την τρίτη στα τραπεζικά (κόκκινα δάνεια, κλπ.) Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Πάσχα, ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα πολυνομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου θα εξασφαλίσει την εκταμίευση των δόσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα. "Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους" τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Πάντως, λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι της Τετάρτης άρχισαν στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις επί της εξειδίκευσης των ελληνικών προτάσεων για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Oι συνομιλίες που διεξήχθησαν σε αίθουσα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ. Σε αυτές μετείχαν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM, ενώ επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, που πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, ήταν ο κ. Νίκος Θεοχαράκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κωδική ονομασία των τεχνικών κλιμακίων που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες είναι Brussels Group (BG). Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται μεταξύ ομολόγων, ενώ το «Brussels Group θα μπορεί να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Ελλάδα, και οι οποίοι θα συναντώνται στην Αθήνα με ομοβάθμιους αξιωματούχους».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται «on Site Exchange of Facts» για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε ότι η έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων συνάδει με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η κα. Αντρέεβα πρόσθεσε ότι αυτές οι συζητήσεις έχουν στόχο την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, το αργότερο ως το τέλος Απριλίου. Πρόσθεσε, επίσης, πως οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα υποστηριχθούν από συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην Αθήνα.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις διαβουλεύσεις και σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν, λέγοντας ότι είναι σημαντικό οι τεχνικές συζητήσεις να διεξαχθούν σε μία ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση.
kathimerini.gr