Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Η Παγκόσμια Ημέρα της… μαύρης γάτας!

perierga.gr - Η Παγκόσμια Ημέρα της... μαύρης γάτας!

Μια μαύρη γάτα δεν περνά ποτέ απαρατήρητη καθώς ανά τους αιώνες το εν λόγω αιλουροειδές έχει συνδεθεί με την κακή τύχη και τη γρουσουζιά, ενώ πολλές φορές ταυτίστηκε με την τέχνη της μαγείας και έγινε σύμβολο της Κόλασης! Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι μαύρες γάτες που θανατώνονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας όλων αυτών των προλήψεων με αποτέλεσμα το εν λόγω είδος γάτας να κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Μόνο πέρυσι στην Ιταλία θανατώθηκαν με διάφορους τρόπους περί τις 60.000 μαύρες γάτες, καθώς οι περισσότερες έγιναν στόχοι ανεγκέφαλων προληπτικών που θεωρούν ότι φέρνουν κακοτυχία… Η Ιταλική Ένωση για την Προστασία των Ζώων, με σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους Ιταλούς, θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα της μαύρης γάτας στις 17 Νοεμβρίου, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι το συμπαθές ζώο κάθε άλλο παρά… γρουσούζικο είναι. 
Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι  στην αρχαία Βαβυλώνα πίστευαν ότι η μαύρη γάτα μπορεί να αλλάζει τη μορφή της και να επικοινωνεί με το διάβολο. Αντίθετα, στη ρωμαϊκή θρησκεία η γάτα θεωρείται ιερό ζώο, ενώ η θεά του Έρωτα και της Γονιμότητας στη σκανδιναβική μυθολογία εμφανίζεται πάνω σε άρμα που σέρνουν δύο μαύρες γάτες.
perierga.gr - Η Παγκόσμια Ημέρα της... μαύρης γάτας!Στο Μεσαίωνα ένα παπικό διάταγμα χαρακτήριζε τις μαύρες γάτες όργανα του σατανά, ενώ το κυνήγι των μαγισσών είχε στόχο και τις γυναίκες που είχαν γάτες στα σπίτια τους, με το αιτιολογικό ότι οι μάγισσες το βράδυ μεταμορφώνονται σε γάτες! Οι βασικοί λόγοι που κάνουν τις μαύρες γάτες αντικείμενο συζήτησης είναι -πέρα από το χρώμα τους- τα μάτια τους και το βλέμμα τους που… υπνωτίζει, καθώς επίσης και οι κινήσεις πάνθηρα που τις κάνουν να εξαφανίζονται κυριολεκτικά από τα μάτια μας σε χρόνο μηδέν!
Δαιμονικές ή μυστήριες, κακότυχες ή διαβολικές, οι μαύρες γάτες είναι κατά τα άλλα συμπαθέστατα τετράποδα που αν και τους αποδίδονται υπερφυσικές ιδιότητες δεν παύουν να χαρακτηρίζονται ως πιστά κατοικίδια και καλοί… φίλοι των ανθρώπων. Αν, λοιπόν, δούμε ξαφνικά μπροστά μας να περνά αστραπιαία μια μαύρη γάτα, καλό θα ήταν να σκεφτούμε πως είναι κι αυτή… μια γάτα σαν όλες τις άλλες!

6 θρύλοι από όλο τον κόσμο για μαύρες γάτες που φέρνουν γούρι...

Ποιος είπε ότι προκαλούν κακή τύχη; Παραδόσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη σε διαβεβαιώνουν για το αντίθετο!
 Πριν από λίγες μέρες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μαύρης Γάτας (27/10) ενώ ο Οκτώβριος, που μας αποχαιρετά σήμερα, χαρακτηρίστηκε Μήνας Ευαισθητοποίησης για τις Μαύρες Γάτες. Αν κάποιοι δεν συμπαθούν γενικά τις γάτες, οι εχθροί της μαύρης γάτας είναι ακόμα περισσότεροι, εξαιτίας της παλιάς δεισιδαιμονίας που τη θέλει φορέα κακής τύχης.
Όχι τυχαία, μάλλον, σε μια εκστρατεία υιοθεσίας είναι δυσκολότερο να βρεθεί ένα σπίτι για τις μαύρες γάτες. Οι παρακάτω παραδόσεις, ωστόσο, που προέρχονται από όλο τον κόσμο, θα σε πείσουν ότι μια μαύρη γάτα ισοδυναμεί με καλή τύχη (εκτός αν συμβιώνεις ήδη με μια μαύρη γάτα, οπότε μάλλον θα το ξέρεις από πρώτο χέρι).
1. Οι μαύρες γάτες ευλογούν ένα γάμο. Σύμφωνα με ένα βρετανικό θρύλο, κάνοντας δώρο μια μαύρη γάτα σε νύφη, φέρνουμε γούρι στο γάμο της. Επίσης θεωρείται ότι οι νεόνυμφοι που έχουν μια μαύρη γάτα στο σπίτι τους θα ζήσουν μαζί ευτυχισμένοι για πολλά χρόνια, καθώς η γάτα τους θα τους προστατεύει από τα κακά πνεύματα.
2. Φέρνουν πλούτο και ευμάρεια. Οι Τυχερές Γάτες ή Maneki Neko, οι γιαπωνέζικες φιγούρες με τη μια υψωμένη πατούσα, πολλές από τις οποίες έχουν μαύρο χρώμα, πιστεύεται στην Άπω Ανατολή ότι φέρνουν πλούτο και ευμάρεια στους ιδιοκτήτες τους.
3. Εξασφαλίζουν καλή σοδειά. Στη σκανδιναβική μυθολογία η θεά της γονιμότητας Φρέγια απεικονίζεται σε ένα άρμα που σέρνουν δύο μαύρες γάτες. Παλιά οι χωρικοί, για να κερδίσουν την εύνοια της θεάς, άφηναν δοχεία με γάλα για τις γάτες της περιοχής, προσβλέποντας σε μια καλή σοδειά.
4. Οδηγούν σε θησαυρούς. Στο παρελθόν οι Γάλλοι χωρικοί πίστευαν ότι αν ελευθέρωναν μια μαύρη γάτα σε σταυροδρόμι πέντε δρόμων, η γάτα θα τους οδηγούσε σε κάποιο θησαυρό.
5. Φέρνουν τύχη, αρκεί να τους δείξεις σεβασμό. Στο γαλλικό νότο πιστεύεται ότι αν δείξεις τον απαραίτητο σεβασμό σε μια μαύρη γάτα (που είναι γνωστή εκεί ως «γάτα μάγος» ή «η γάτα των χρωμάτων»), παρέχοντάς της για παράδειγμα ένα νέο σπίτι μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη της, εκείνη θα σε επιβραβεύσει με πλούτη και καλή τύχη.
6. Προστατεύουν τους ναυτικούς στα ταξίδια τους. Στη Βρετανία, στο παρελθόν, κάποιοι ναυτικοί θεωρούσαν ότι οι μαύρες γάτες τούς έφερναν τέτοια τύχη, που τους προστάτευαν στα ταξίδια τους φροντίζοντας για την ασφαλή επιστροφή τους στο σπίτι.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη
από : tetrapodo.gr

 ****************************************************************************