Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

Συνδυασμοί : "Κόσμος πάει κι έρχεται" καί ...νάααα οι χαιρετούρες- μάς σφίξανε τά γάλατα- Μαριώ...

Kατά κανόνα τό γούστο καί η ποιότητα στήν αισθητική παρουσίαση τών προεκλογικών προγραμμάτων καί εξαγγελιών απουσιάζει σέ βαθμό πού πολλές φορές τίς κάνει από ανιαρά ομοιόμορφες έως πολύ βαρετές.
Παραπλεύρως εικονίζεται ο εξαίσιος πίνακας τού Σαλβαδόρ Νταλί : "Muchacha de Espalda" (κορίτσι μέ -γυρισμένη- πλάτη).  
Δέν θά μπορούσε νά είχε χρησιμοποιηθεί από κάποιον συνδυασμό μέ κάποια επεξήγηση τού στίλ π.χ. : Η Μύκονος πού αποστρέφεται τή διαπλεκόμενη δημοτική σαπίλα καί γυρίζει τήν πλάτη της; 
-Λές; 
-Αφεντικό, αυτό νά τό δώ κι άς πεθάνω!
Οσονούπω : Οι τοπικές καί άλλες εξελίξεις μαζί μέ σχόλια γιά τούς εγκυμονούντες (δυνάμει δυστοκούντες) καί ολονέν -νύν καί αιέν- μηδέ μύν "τίκτοντες", εκλογικούς -ο Θεός νά τούς κάνει- συνδυασμούς.
Δ.Ν.Α. 

Εθισμένοι στη ζάχαρη


ΕΠΙΣΤΗΜΗ 

ANAHAD O’CONNOR, THE NEW YORK TIMES

ANAHAD O’CONNOR

Τι είναι αυτό που κάνει ένα μίλκσεϊκ ακαταμάχητο; Είναι η υπέροχη κρεμώδης υφή του ή μήπως το ότι είναι μείγμα ζάχαρης και λίπους;
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα νέα μελέτη καταλήγει ότι αυτό που προσελκύει τον κόσμο σε τέτοιου είδους εδέσματα και τους κάνει να τρώνε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που θα έπρεπε, δεν είναι το λίπος που περιέχουν αλλά κατά κύριο λόγο η ζάχαρη.
Η νέα μελέτη κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα εκατό μαθητών γυμνασίου ενώ έπιναν μίλκσεϊκ με γεύση σοκολάτας που είχαν όλα τις ίδιες θερμίδες.
Τα μισά ήταν πλούσια σε ζάχαρη και χαμηλά σε λιπαρά, ενώ τα άλλα πλούσια σε λιπαρά και φτωχά σε ζάχαρη. Και τα δύο μίλκσεϊκ ενεργοποίησαν το κέντρο ικανοποίησης στον εγκέφαλο, αλλά αυτά που είχαν υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης προκάλεσαν μεγαλύτερη ευχαρίστηση, ενεργοποιώντας ένα σύστημα ανταμοιβής διαμέσω των τροφών που συνήθως λειτουργεί σε περιπτώσεις ιδεοψυχαν αγκαστικής κατανάλωσης φαγητού. Με έκπληξή τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζάχαρη ήταν πολύ πιο δυνατό διεγερτικό του κυκλώματος συγκριτικά με το λίπος.
«Τα γλυκίσματα που ήταν πλούσια σε ζάχαρη ενεργοποιούσαν το κύκλωμα ανταμοιβής εξίσου με αυτά που είχαν ίσα μερίδια ζάχαρης και λίπους», λέει ο Ερικ Στάις, συντάκτης της σχετικής μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.
Οπως το αλκοόλ...
«Κάνουμε πολλές έρευνες προσπαθώντας...

Η Ρένα έκανε ρουά


  Παραπολιτική
H Ρένα Δούρου, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση της από τη βουλευτική της έδρα.

Είναι η πρώτη μεταξύ των συναδέλφων της που πολιτεύονται στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παραιτήθηκε αμετάκλητα από την έδρα της.

Το έκανε μάλιστα κόντρα στο κλίμα που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις στις οποίες ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός εμφανίζεται να παραμένει πρώτο φαβορί και σε αυτή την αναμέτρηση.

Ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με την κ. Δούρου, οφείλει να της αναγνωρίσει ότι με αυτή της την επιλογή ανεβάζει τον πήχη και για τους υπόλοιπους υποψηφίους. Είναι πραγματικό το ενδιαφέρον σου για την πόλη ή την περιφέρεια σου; Παράτησε τα βουλευτικά προνόμια και πέσε στη μάχη του σταυρού.

Τόσα ρίσκα παίρνουμε οι πολίτες κάθε φορά κάνοντας μια επιλογή στην κάλπη, ας πάρουν και οι πολιτικοί κάποιο! Μπράβο στην κ. Δούρου.

Κοινός φορτιστής για όλα τα κινητά ώστε να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα


  Παραπολιτική

Σε μια προσπάθεια περιορισμού των ηλεκτρονικών αποβλήτων, καθώς και του κόστους και της ταλαιπωρίας για τους καταναλωτές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα επικαιροποίηση οδηγίας, βάσει τις οποίας οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων ίσως κληθούν σύντομα να αναπτύξουν έναν κοινό φορτιστή για όλα τα μοντέλα.

Το προσχέδιο νόμου, το οποίο εγκρίθηκε με 550 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά, θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών. Ο ενιαίος φορτιστής ενδέχεται να αποτελεί πραγματικότητα έως το 2016, ωστόσο οι κατασκευαστές θα έχουν στη διάθεσή τους έναν επιπλέον χρόνο για να συμμορφωθούν με την απόφαση.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που συμφωνήσαμε στην εισαγωγή ενός κοινού φορτιστή, κάτι που είναι προς όφελος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος», δήλωσε η γερμανίδα ευρωβουλευτής και εισηγήτρια Μπάρμπαρα Βάιλερ, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα κατά 51.000 τόνους το χρόνο.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Μια κίνηση που μοιάζει win-win για τους καταναλωτές και το περιβάλλον, μένει μόνο να δούμε αν θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των εταιρειών.

Καμίνης: Καλύτερα διαχειριστής πολυκατοικίας, παρά «μάγκας» σαν αυτούς που μας χρεοκόπησαν


  Παραπολιτική
Ο Δήμαρχος Αθηναίων και ξανά υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, μίλησε χθες στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Ας προσέξουν τις αντιφάσεις τους, διότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος, προ ημερών, έλεγε ότι έφτιαξα τα οικονομικά, αλλά αυτά μπορεί να τα κάνει και ένας διαχειριστής πολυκατοικίας και η πόλη τώρα χρειάζεται δήμαρχο με όραμα.

Ότι δηλαδή ο Καμίνης, εντάξει, λειτούργησε ως ένας απλός διαχειριστάκος, λογιστάκος, που έλεγαν παλιά, τώρα όμως θέλουμε δήμαρχο που να σηκώσει τα μανίκια και να φέρει την Αθήνα του 2020. Ας αποφασίσουν, γιατί ούτε λογιστικά τερτίπια υπάρχουν, ούτε τίποτα. Το γεγονός ότι εμείς -λόγου χάρη-, παραλάβαμε έναν ραδιοφωνικό σταθμό που κόστιζε ετησίως στους Αθηναίους 17 εκ. ευρώ και τώρα κοστίζει 4,5 εκ. ευρώ, αυτό δεν γίνεται με λογιστικά τερτίπια. Γίνεται με σκληρή δουλειά και οικονομίες. Ορθολογική διαχείριση των πραγμάτων. Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι ότι της έλειπαν οι άντρες με το φοβερό πολιτικό ανάστημα και την παρουσία. Τέτοιες φιγούρες έχει πολλές η χώρα να επιδείξει. Μπαλκονάτους, μάγκες κ.λπ. Ας είχε όμως και κάποιον να ασχοληθεί με την καθημερινότητα, να φέρει τα πράγματα σε μια σειρά και να μην χρεοκοπήσει την χώρα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μας εξηγήσει πώς διαχειρίστηκε τα χρήματα στο υπουργείο Τουρισμού, τα χρέη που άφησε; Για αυτά τι έχει να μας πει; Αν είχε η χώρα μερικούς καλούς διαχειριστές πολυκατοικίας να την διοικούν, δεν θα είχε φτάσει σε αυτή την κατάντια».

(...)

Δημοσιογράφος: Θα κάνατε κριτική στην περίοδο της θητείας σας στο ζήτημα της καθαριότητας και της ασφάλειας στην πόλη; Ο κ. Σπηλιωτόπουλος χθες ήταν πάρα πολύ έντονος. Αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένους δρόμους, όπου -όπως είπε-, δεν μπορείς να περπατήσεις...

Γ. Καμίνης: «Αυτό είναι μια προεκλογική εκστρατεία παλαιού τύπου. Δεν θα κατέβω σε αυτό το επίπεδο, ότι “στην πόλη μυρίζεις ούρα και κόπρανα”. Υπάρχουν προβλήματα σε σημεία, όπου υπάρχουν άστεγοι, που δεν μπορούν κάνουν την ανάγκη τους. Δεν θα πω ότι αυτή τη στιγμή η πόλη είναι πεντακάθαρη, αλλά μπορώ να σας πω ότι με τις δυνάμεις που έχουμε, την κρατάμε όρθια και καθαρή. Παρέλαβα τον δήμο με 11.500 υπαλλήλους και αυτή τη στιγμή είναι μόνο 7.000. Οι περισσότεροι έχουν φύγει από τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Είναι τα μέτρα που ψήφισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ως βουλευτής, να φύγουν οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες, χωρίς να έχει ληφθεί η παραμικρή μέριμνα για το πώς θα πορευτεί η πόλη. Καμία μέριμνα, τίποτα. Λες και την επόμενη ημέρα θα έπαυε να υπάρχει η Αθήνα. Έρχονται τώρα και μας δίνουν μαθήματα, τι θα πρέπει να γίνει με τους δημοτικούς αστυνομικούς, αφού υπερψήφισαν την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων. Από εκεί και έπειτα, εμείς με νύχια και με δόντια κρατάμε την πόλη με 7.000 υπαλλήλους, αλλά χτίζουμε τα θεμέλια τώρα για το μέλλον».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Πάει πολύ να κάνουν κριτική στον Καμίνη Κακλαμάνης και Σπηλιωτόπουλος, δυο μέλη των υπουργικών συμβουλίων Καραμανλή που έστειλαν τη χώρα στο διάολο. Δεν πέθανε κανείς ποτέ από λίγη παραπάνω αυτογνωσία...

Γιόαχιμ Γκάουκ: Ζήτησα συγγνώμη από τους Έλληνες γιατί είναι σημαντικό να μιλάμε για την ενοχή μας


  Παραπολιτική
Έχουν περάσει ήδη δύο εβδομάδες από τότε που ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ επέστρεψε από την επίσκεψή του στην Αθήνα και στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων, όπου τα SS εκτέλεσαν πάνω από 80 ανθρώπους από τον άμαχο πληθυσμό και η συγκίνηση για όσα είδε και έζησε δεν τον εγκαταλείπει.

Είχε μάλιστα την ευκαιρία να μιλήσει για την εμπειρία της συνάντησης με τον πρόεδρο Παπούλια, αλλά και επιζώντες του ολοκαυτώματος σε συνέντευξη στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD) και στην εκπομπή "Μπέκμαν".

Ο δημοσιογράφος τον ρωτά πως αντέδρασε ο κόσμος στις Λιγκιάδες, στο ότι ήταν ο πρώτος γερμανός πρόεδρος που ζήτησε συγγνώμη για τις ναζιστικές θηριωδίες. «Το πιο συγκινητικό δεν πέρασε στα ΜΜΕ», απαντά ο Γιόαχιμ Γκάουκ. «Ήμουν δίπλα σε έναν άνδρα, το πρόεδρο Παπούλια και τη γυναίκα του. Ως νέος έκανε αντίσταση. Αλλά στέκονταν στο πλάι μου, γεμάτος εμπιστοσύνη, γιατί ένοιωθε ότι δεν έκανα κάποιο σόου. Ήμουν 5 χρονών όταν τελείωσε ο πόλεμος, δεν έχω ενοχή για αυτόν τον πόλεμο, αλλά ένοιωθα την ενοχή της προηγούμενης γενιάς και το έδειχνα, έπρεπε να το δείξω, όταν βρέθηκα σε έναν τέτοιο τόπο. Ό,τι μου είπε, και τα αισθήματα που μου έδειξε, ιδιαίτερα εκείνος, ήταν τόσο μεγαλειώδη, τόσο θαυμάσια που σε τέτοιες περιστάσεις νοιώθει κανείς, ότι είναι εφικτή η συγγνώμη. Και μετά η συνάντηση στα Ιωάννινα, όπου υπάρχει μικρή εβραϊκή κοινότητα, με επιζώντες…αγκαλιαστήκαμε ... ήμουν τόσο ευτυχισμένος που ήμουν εκεί ως εκπρόσωπος μια νέας αλληλέγγυας Γερμανίας».

Ο Γερμανός πρόεδρος σημειώνει ότι πέρα από τη διαφορετική κατανόηση που μπορεί να υπάρχει στο πώς δείχνει κανείς την αλληλεγγύη του, για τον ίδιο πρωτεύουσα σημασία είχε η αποδοχή για πρώτη φορά από ένα κεντρικό θεσμικό όργανο της αδικίας που έγινε και η συγχώρεση εξ ονόματος ενός ολόκληρου λαού. «Δεν ήταν εύκολη πορεία, αλλά αν δεν την κάναμε, θα ήμασταν σαν ένα κράτος που δεν θέλει να μιλήσει για την ενοχή του. Μάθαμε ότι με κάποιον τρόπο μπορούμε να απελευθερωθούμε, όταν δεν καταπιέζουμε την ενοχή μας, αλλά να μιλάμε γι αυτήν και να προσπαθούμε να επανορθώσουμε, όπου γίνεται».

Η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle καταγράφει τα όσα ιστορικά συνέβησαν στις Λιγκιάδες των Ιωαννίνων εδώ.