Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

ΜΥΚΟΝΟΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ : Μια «παράγκα» η Πολεοδομία του νησιού...

Σκούζει η διαπλοκή, ουρλιάζει το θηρίο της πολεοδομίας
 Πέρασαν έξι μήνες από το τελευταία μας τοποθέτηση αναφορικά με την Πολεοδομία Μυκόνου και δυστυχώς τίποτε δεν άλλαξε. Μία η διαπίστωση:
 Μια «παράγκα»  η Πολεοδομία του νησιού.
Ο απολογισμός ενός θλιβερού τσίρκου 
Αποφασίστηκε στο Δ.Σ. στις 4/5/2016 η σύναψη διαδημοτικής σύμβασης με τον δήμο Σύρου, και η δαπάνη των 5.000(!) για το σχέδιο αυτής, κατόπιν των διαβεβαιώσεων του δημάρχου ότι θα εγκριθεί από το ΔΣ της Σύρου. Μια σύμβαση που ουδέποτε ο δήμος Σύρου έφερε ούτε ως θέμα στην ημερησία διάταξη του ΔΣ του.
Σε αντίθεση ένα χρόνο μετά, εξετάστηκε στο ΔΣ του δήμου Σύρου, η περίπτωση αναγκαστικής διοικητικής υποστήριξης, που παρεπιπτόντως ουδείς γνωρίζει το πλαίσιο λειτουργίας της (θα μεταφερθεί η υπηρεσία στη Σύρο; Ποιός θα ελέγχει; Ποιός θα εισπράτει; Ποιός θα υπογράφει και πότε;) για την πολεοδομία μας, την οποία και απέρριψε και εξέδωσε ψήφισμα.

Γιατί δεν θέλετε προσλήψεις κύριε δήμαρχε ;;
Παρά το γεγονός ότι απολαμβάνουμε συνεχώς    τις θρηνώδεις γνωστές κορώνες του δημάρχου, για υποστελέχωση και την «κακή» κυβέρνηση που δεν τον βοηθάει, η πραγματικότητα τον διαψεύδει οικτρά.
Στις 27-3-2017 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε (αποφάσεις 62 και 63), την πρόσληψη με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου 10 μηχανικών και συγκεκριμένα
(2) Αρχιτέκτονες Μηχανικοί (2) Πολιτικοί Μηχανικοί (1) Τοπογράφος Μηχανικός, (1) Μηχανολόγος Μηχανικός, (3) Δομικών Έργων και (1) Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε πριν από λίγες ημέρες στο κείμενο της απάντησης του Υπουργού κ. Σταθάκη (που εντέχνως αποσιωποιήθηκε),στην σχετική επερώτηση του βουλευτή κ. Συρμαλένιου, ότι ο Δήμος Μυκόνου δεν υπέβαλλε τελικά τα αιτήματα στο Υπουργείο Εσωτερικών για να εγκριθούν. Συγκεκριμένα από την δήλωση του Υπουργού
«Όσον αφορά την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνο ή με σύμβαση μίσθωσης έργου, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει όλους τους δικαιούχους της χώρας να υποβάλουν τα αιτήματά τους, προκειμένου αυτά να προωθηθούν για έγκριση. Μέχρι σήμερα από τον Δήμο Μυκόνου δεν υπάρχει το σχετικό αίτημα.»
Επιπρόσθετα να επισημάνουμε, ότι ο Δήμος είχε την δυνατότητα εκτός από τις παραπάνω προσλήψεις να συνάψει επιπρόσθετα και συμβάσεις με μισθώσεις έργου, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ.

 Ο εφιαλτικός παραλογισμός
Κύριε δήμαρχε,  επιπρόσθετα :

Αρης Πορτοσάλτε, Μιχάλης Μητσός, Σκάι και ΝΕΑ άκρως... προφητικά

 Photo: Dominic Lipinski/PA via AP
Τον ακούω τον Αρη τα πρωινά στο Σκάι 100.3 και τον απολαμβάνω, σας μιλάω ειλικρινά. Είναι τόσο αντιραδιοφωνικό αυτό που παρουσιάζει ώστε στο τέλος μου αρέσει. Είναι και οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί για τον ΣΥΡΙΖΑ: συριζόπουλα, υποτελείς, τυχοδιωκτισμός, Εμβέρ Χότζα, ποταπό σημείο κ.ά.  
Σήμερα λοιπόν ζαλισμένος από την επιτυχία του Τζέρεμι Κόρμπιν, διάβαζε στον αέρα το άρθρο του Μιχάλη Μητσού από τα ΝΕΑ. «Κάθε πρωί τον διαβάζω», έλεγε. Η ανάλυση του Μιχάλη Μητσού ήταν για τις χθεσινές εκλογές.
Τι να κάνουμε κι εμείς, ανατρέξαμε σε ένα πιο παλιό άρθρο του Μητσού για τις βρετανικές εκλογές, όχι πολύ παλιό, από τις 19 Απριλίου. Ούτε δύο μήνες δηλαδή πριν. Και διαλέξαμε 5 απολαυστικά αποσπάσματα:
1) Το Συντηρητικό Κόμμα περνά τους Εργατικούς 20 μονάδες και η Μέι νικά σε δημοτικότητα τον Κόρμπιν με 50-14. Με την έννοια αυτή ο αρχηγός των Εργατικών είναι ο μοιραίος άνθρωπος της Βρετανίας.
2) Εχει δίκιο λοιπόν το περιοδικό «GQ» που τον συνέκρινε με τον προπονητή της Αρσεναλ, τον Αρσέν Βενγκέρ, σημειώνοντας ότι και οι δύο είναι 67 ετών, ξεπερασμένοι, δογματικοί, τεμπέληδες και αποφασισμένοι να καταστρέψουν τον θεσμό που ανέλαβαν να διοικήσουν; (Σ.σ.: Τον Κόρμπιν εννοεί).
3) Εκτός απροόπτου,  έτσι, το Εργατικό Κόμμα θα καταβαραθρωθεί στις εκλογές του Ιουνίου και θα προχωρήσει σε νέα αλλαγή ηγεσίας, προτού συμπληρωθούν δύο χρόνια από την προηγούμενη. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για έκπληξη. 
4) Η εφημερίδα που κρατάτε έγραφε στις 14/9/2015, την επομένη της ανακοίνωσης της απροσδόκητης νίκης: «Πίσω στην έρημο οι Εργατικοί. Στα αριστερά και στο περιθώριο υπό νέα ηγεσία».
5) Ενας ηγέτης έντιμος αλλά ανεπαρκής, μαχητικός αλλά αιθεροβάμων, πεισματάρης αλλά βαθύτατα συγκεντρωτικός, εγκλώβισε το κόμμα του σε μια στείρα αντιπολίτευση, απομάκρυνε ή φίμωσε κάθε εκσυγχρονιστική φωνή και καταδίκασε τη Βρετανία σε ένα μέλλον εντός του νεοφιλελευθερισμού και εκτός της Ευρώπης. Την επόμενη φορά που θα ρωτηθεί για τη μεγαλύτερη αποτυχία του, θα δυσκολευτεί λιγότερο να απαντήσει. 
Περιμένουμε εναγωνίως τον Αρη Πορτοσάλτε να μας διαβάζει κάθε πρωί στον αέρα του Σκάι 100.3 και άλλες, τόσο, εμβριθείς κι εύστοχες αναλύσεις. Για να ξέρουμε τι μας γίνεται.
Ο Μιχάλης Μητσός είναι καλός δημοσιογράφος. Ο φανατισμός όμως είναι κακός σύμβουλος.

09.06.2017
Δημήτρης Κανελλόπουλος

Ο Μητσοτάκης αυτοπαγιδεύεται...

...στο χρέος, τις εκλογές και την… αυτοδυναμία!
Τα τρία στρατηγικά λάθη του...


Του Γ. Λακόπουλου
Με τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ πέτυχε ένα ρεκόρ: μέσα σε λίγες ώρες έκανε τρία στρατηγικά λάθη.
Αντιγράφοντας τον Αλέξη Τσίπρα, που αναγγέλλει κάθε τόσο εξελίξεις οι οποίες δεν έρχονται -αλλά και τον εαυτό του- ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να τοποθετηθεί σε τρία μέτωπα στα οποία τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολο να διαμορφωθούν όπως ο ίδιος προέβλεψε και ήδη πήρε τις πρώτες απαντήσεις.
Με τόσο εμφανείς αστοχίες είτε πρέπει να επανεξετάσει την ποιότητα των λογογράφων του, είτε να ξαναδεί το θέμα της αυτοπεποίθησης στην οποία των ωθούν οι φίλοι του στα ΜΜΕ. Γιατί όπως το πάει απλώς δικαιώνει όσους λένε ότι «δεν το έχει»…
Το πρώτο λάθος του αφορά το χρέος, υπέρ τη διευθέτησης του οποίου αναγκάσθηκε τελικά να μιλήσει αλλά με τρόπο που τα έκανε χειρότερα: απεκάλυψε την αδυναμία του να υπερβεί την εξάρτησή από τον Σαμαρά που θεωρούσε βιώσιμο το χρέος καταφεύγοντας στη μεσοβέζικη διατύπωση: «Το χρέος έχει καταστεί… λιγότερο βιώσιμο τα τελευταία δυο χρόνια». Δηλαδή;
Για έναν άνθρωπο με τις σπουδές του Κυριάκου αυτή η διαφυγή από το εσωκομματικό αδιέξοδο είναι μειωτική, αλλά ταυτόχρονα και αποκαλυπτική των ισορροπιών τρόμου που προσπαθεί να διατηρήσει στο κόμμα του.
Λάθος ανάγνωση
Το δεύτερο λάθος -που παίρνει χαρακτηριστικά συνειδητής παραπληροφόρησης- ήταν η προσπάθειά του να ανταγωνιστεί τον Πρωθυπουργό στην «αναμέτρηση» με τους δανειστές ψελλίζοντας ότι «δεν τήρησαν την υπόσχεση που έδωσαν το Νοέμβριο αναφορικά με το χρέος».
Μόνο που οι δανειστές δεν έδωσαν καμία υπόσχεση – ενώ κάποια από τα στοιχεία της απόφασης στην οποία αναφέρεται, είτε έχουν ξεπεραστεί είτε έχουν υλοποιηθεί.
Αντιθέτως, αυτή που υποσχέθηκε ήταν η Ελλάδα και δεν τήρησε την υπόσχεση της επί… Σαμαρά. Γι’ αυτό άλλωστε δεν έγινε καμία συζήτηση επί του θέματος ως τις αρχές του 2015. Μετά το Σεπτέμβριο του 2015, με τη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα η χώρα υλοποιεί τα προαπαιτούμενα για να «εξεταστεί» η διευθέτηση του χρέους – και αυτό το προβάλουν όλοι στην Ευρώπη.
Για τα μπει στο κάδρο ο Κυριάκος αναφέρεται στην απόφαση Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, η οποία όμως δεν λέει αυτά που προσπαθεί να αναδείξει. Αντίθετα εκθέτει την τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου καθώς είχαν αποδεχθεί -ως προϋπόθεση «εξέτασης» του ενδεχομένου συζήτησης για διευθέτηση του χρέους- πρωτογενή πλεονάσματα του 4,5% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα θεωρούν υψηλά του 3,5% που συμφώνησε ο Τσίπρας και ισχυρίζονται ότι θα… διαπραγματευτούν 2%.
Η απόφαση του Eurogroup
Μια απλή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup είναι αποκαλυπτική: