Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

Η ιστορία του εργοστασίου ΦΙΞ στις όχθες του Ιλισού

Mε αφορμή τα Θυρανοίξια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 12:00 από το Πρώτο Πρόγραμμα παρουσιάζει ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία του κτιρίου ΦΙΞ, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τις απαρχές της δεκαετίας του 1980.. Ακολουθώντας, γραμμική χρονική αφήγηση, οι ακροατές θα έχουν ευκαιρία να γνωρίσουν σε αδρές γραμμές την εγκατάσταση της οικογένειας ΦΙΞ στην Ελλάδα μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, τη δημιουργία του εργοστασίου στις όχθες του Ιλισού το 1893 και το πλαίσιο λειτουργίας του το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, εστιάζοντας στη σκοτεινή δεκαετία του 1940.
Στο δεύτερο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνεται η σύγχρονη ιστορία του κτιρίου ΦΙΞ, με αφορμή την πλήρη ανακατασκευή του εργοστασίου την περίοδο 1957-1961, πάνω σε σχέδια του Τάκη Ζενέτου, πρωτοπόρου του μεταπολεμικού μοντερνισμού. Μέσα από έναν παράλληλο αφηγηματικό άξονα και αξιοποιώντας το Αρχείο της ΕΡΤ, το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ θα φωτίσει το έργο του Ζενέτου, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, μέσα από την ιστορία του εργοστασίου και τη θεώρησή του ως τοπόσημο, θα συνδέσει το κτίριο ΦΙΞ με την Αθήνα. Οι μεταβολές που υφίσταται το κτίριο θα συνδεθούν με τις μεταβολές που βιώνει η πόλη το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Την πολύπλευρη ιστορία του κτιρίου ξεδιπλώνει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Αργύρης Ρόκας. Συμμετέχει η αρχιτέκτονας Ντόρα Θεοδωροπούλου. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ ακούγονται δύο σημαντικές μαρτυρίες απ' ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα στην οικογένεια Φιξ.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!
Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Η ιστορία του εργοστασίου ΦΙΞ στις όχθες του Ιλισού»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

ΕΚΤΑΚΤΟ: Χάος στη Λέσβο: Πολίτες με όπλα εναντίον αστυνομικών...

 Αλέξανδρος Καλαφάτης
26.02.2020 19:14
Εχουν τραυματιστεί αστυνομικοί - Ανεξέλεγκτη η κατάσταση - Στέλιος Πέτσας: Αποσύρονται μερικές διμοιρίες των ΜΑΤ από τα νησιά
Ταμπουρωμένες στο στρατόπεδο Κυριαζή στη Λέσβο βρίσκονται αυτή την ώρα έξι διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες δέχονται πυροβολισμούς από κατοίκους της Λέσβου που κρατούν καραμπίνεςΤο κλίμα είναι πολεμικό, με τους αστυνομικούς να περιμένουν ενισχύσεις για να μπορέσουν να ελέγξουν τις οργανωμένες ένοπλες ομάδες. Η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, καθώς οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. δέχονται πλέον επιθέσεις με όπλα.
Στη θέση όπου θα κατασκευαζόταν το νέο κέντρο δύο αστυνομικοί δέχτηκαν νωρίτερα πυροβολισμούς με καραμπίνες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν στα πόδια από σκάγια και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Επίσης, μία κλούβα των ΜΑΤ «γαζώθηκε» από καραμπίνες, με τους αστυνομικούς να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν άρον άρον το σημείο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, στις 18.30 οργανωμένη ομάδα ατόμων εισέβαλε σε δεύτερο ξενοδοχείο στο Δήμο Γέρας, όπου διαμένουν αστυνομικοί από την Αθήνα. Οι κάτοικοι εισέβαλαν στα δωμάτια, πήραν τα προσωπικά αντικείμενα των αστυνομικών, τα πέταξαν έξω και τα έκαψαν. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, ζήτησε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να αποσυρθούν άμεσα οι διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ από Μυτιλήνη και Χίο.
Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. διαμαρτυρήθηκαν έντονα για όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ώρες εναντίον των συναδέλφων τους, με αποκορύφωμα –όπως λένε- την εισβολή κατοίκων της Χίου στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν άντρες της ΥΜΕΤ. 

Δείτε ολόκληρο τό ρεπορτάζ από τό Έθνος  ΕΔΩ 
                                                   καί από τό Ποντίκι   ΕΔΩ