Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Σε διπλές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μείνει εκτός Βουλής...

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάσταση του πιθανού σεναρίου που θέλει τη χώρα να οδεύει σύντομα σε διπλές εθνικές εκλογές είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί σε συνθήκες τεράστιας πόλωσης να μείνει εκτός Βουλής.

Αν...
στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ (ή Ελιά ή Δημοκρατική Παράταξη ή όπως το βαφτίσει ο Νονός) κινηθεί κοντά στο 5%-6%, στις δεύτερες εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν σε συνθήκες φρικτής πόλωσης, η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκύψει από αυτήν ακριβώς τη δεξαμενή ψήφων.

Ανάλογη πίεση θα δεχθεί και το Ποτάμι, κάτι που αυξάνει ακόμα περισσότερο το κίνητρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει την αυτοδυναμία, η οποία θα του εξασφαλίσει και την απόλυτη κυριαρχία στον χώρο αριστερά του Κέντρου.

parapolitiki.com

Βάλτε "ρεφενέ" για να μείνουν καθαρές οι εφορίες!...

s

Αφού κατάφεραν να «σώσουν» την εθνική οικονομία απολύοντας 595 χαμηλόμισθες καθαρίστριες και αντικαθιστώντας τες με ιδιωτικά συνεργεία, τώρα ζητούν από τους υπαλλήλους των εφοριών να πληρώνουν από την τσέπη τους για να...
καθαριστούν τα γραφεία τους!

Δεν είναι λίγες οι ΔΟΥ που το τελευταίο διάστημα έχουν πιάσει αράχνες λόγω διακοπής του καθαρισμού των κτηρίων, μιας και έληξαν οι περίφημες συμβάσεις του υπουργείου με τους ιδιώτες που απέσυραν τα συνεργεία τους από τις υπηρεσίες. Όσο για τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στις εφορίες, η ηγεσία του υπουργείου βρήκε τη λύση. Καλεί, όπως καταγγέλλουν οι εφοριακοί, τους υπαλλήλους... να πληρώσουν οι ίδιοι από 3 ως 5 ευρώ ώστε να καθαριστούν τα κτήρια!


Πληρώνουμε μόνοι μας για γραφική ύλη και χαρτιά τουαλέτας


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ΙΖ' ΔΟΥ στους εργαζόμενους της οποίας προτάθηκε από το υπουργείο να καταβάλουν οι ίδιοι το αντίτιμο για την απασχόληση του συνεργείου καθαριότητας. «Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς αρνηθήκαμε να συμμετέχουμε σε αυτό, για λόγους ευθιξίας και γενικότερης αντιμετώπισής μας ως εργαζόμενων από το υπουργείο» ήταν η απάντηση των υπαλλήλων της ΙΖ ΔΟΥ προς το υπουργείο. Όπως επισημαίνουν μάλιστα, «εδώ και αρκετό καιρό ήδη πληρώνουμε μόνοι μας την πλειονότητα της γραφικής ύλης, τα αναλώσιμα για την τουαλέτα (σαπούνια, χαρτιά υγείας κ.λπ.), ενώ κάποια στιγμή που υπήρξε έλλειψη σε χαρτί Α4, αγόρασε το κάθε τμήμα μόνο του, για να καλυφθούν οι ανάγκες».

Για τραγελαφικές εικόνες στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι, καθώς η περίφημη «ιδιωτικοποίηση» της καθαριότητας όχι μόνο δεν έφερε κανένα δημοσιονομικό όφελος αλλά...

Ηττα των Τούρκων ...




Δεν πέρασαν ψήφισμα για την Κύπρο.
Δεν είδε τον Ερντογάν, ο Ομπάμα...
Ο Ομπάμα, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου, οχι μόνο δεν είδε τον Ερντογάν, αλλά συνάντησε -και τα 'πε για μια ώρα μαζί του- τον θανάσιμο εχθρό του, τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Σίσι.
Οι Τούρκοι στον ...
ΟΗΕ υπέστησαν μεγάλη διπλωματική ήττα, καθώς δεν πέρασε το ψήφισμα που κατέθεσαν για την Κύπρο.
Τον μπλόκαραν οι Αιγύπτιοι και κατέθεσαν άλλη πρόταση, που στηριζόταν στις απόψεις της Λευκωσίας...

 

Ο φόβος λοιπόν...

Νίκος ΞυδάκηςΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
 Οι Ελληνες έχουν υποφέρει πολλά τα τελευταία χρόνια. Η πτώχευση, η οικονομική εξασθένηση των νοικοκυριών είναι ασφαλώς το πρώτο που έρχεται στον νου. Αλλά σταδιακά αντιλαμβανόμαστε ότι τα χειρότερα βάσανα ακολουθούν αυτήν τη διαρκή απειλή πενίας. Είναι η ανασφάλεια, η αδυναμία να προγραμματίσεις στοιχειωδώς τον βίο, η αδυναμία να προστατεύσεις τα ευπαθή άτομα του περιβάλλοντός σου, η αίσθηση ότι η αξιοπρέπεια συρρικνώνεται ή στην καλύτερη περίπτωση μετασχηματίζεται, ο φόβος για το μέλλον.

Ο φόβος είναι το χειρότερο μαρτύριο και ο χειρότερος σύμβουλος για ένα πλήθος ανθρώπων που υποφέρουν χωρίς να έχουν καταλάβει ακόμη πού έφταιξαν οι ίδιοι. Ο φόβος τρώει τα σωθικά των ανίσχυρων θυμάτων της κρίσης, παγώνει τον νου, τα βυθίζει στην απελπισία και την αυτοϋποτίμηση, τα βυθίζει στη μοιρολατρία· ο ίδιος φόβος παραλύει τις εναπομένουσες δυνάμεις, δεν τις αφήνει να εκδιπλωθούν για να ανασχέσουν και να ανασυγκροτήσουν. Ο φόβος λοιπόν. Αυτός πρέπει πρώτος να νικηθεί.

Είναι προφανές άρα ότι οι διασπορείς απειλών και προφητειών, οι σπορείς εκφοβισμού, πλήττουν ευθέως, ενσυνειδήτως τους ήδη πληγωμένους και έμφοβους συμπολίτες τους, τρομοκρατούν την κοινωνία. Δεν μιλάμε για τον αναλυτή ή τον υπεύθυνο πολιτικό, που καταγράφουν τα πράγματι δυσμενή δεδομένα και εκτιμούν τις δυσκολίες· διότι η πραγματιστική ανάγνωση της δυσχερούς πραγματικότητας είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα για τη λυσιτελή αντιμετώπισή της· οδηγεί σε αγώνα, όχι σε πανικό και παραίτηση.

Μιλάμε για τους ανεύθυνους δημαγωγούς, τους τηλευαγγελιστές, τυχάρπαστους λαϊκιστές, κατ’ επάγγελμα αρριβίστες και πρόθυμους για όλα, που απαντούν στην αγωνία των συνανθρώπων τους με τρομολάγνες προφητείες. Ας μην τους ακούμε τέτοιους κήρυκες, ας τους δούμε μόνο στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που αγωνίζεται να σταθεί όρθια και θα τους δούμε τότε περιττούς και ανωφελείς, όπως και τον φόβο που εξαπολύουν.
kathimerini.gr

Σκίτσο του Ηλία Μακρή


Το ελληνικό χωριό που έγινε ...Μύκονος




Υποδειγματικά ανακαινισμένο αρχοντικό σε κεντρικό δρόμο. Η αναγέννηση του χωριού και η εκτίναξή του ως τουριστικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών αριθμεί περίπου μια δεκαετία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
 Η ευκολία με την οποία περνάς από τη Χίο στην Τουρκία θα είναι πάντα πηγή διασκέδασης για μένα. Το καραβάκι ξεκινάει νωρίς το πρωί και σε επιστρέφει νωρίς το βράδυ έτσι ώστε να μπορείς να περάσεις μια ολόκληρη ημέρα «απέναντι» χωρίς την υποχρέωση της διανυκτέρευσης. Επιπλέον, το αντίτιμο είναι περισσότερο από προσιτό: 15 ευρώ και οι δύο διαδρομές.

Εχοντας λοιπόν ένα σχεδόν πλήρες 10ωρο στη διάθεσή σου, οι επιλογές για το πώς θα το σπαταλήσεις πολλαπλασιάζονται. Κι αν υποθέσουμε ότι έχεις ξεμπερδέψει με τον πρωταρχικό και αυτονόητο προορισμό (Σμύρνη) και η διάθεση για εξερεύνηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο τραπέζι βρίσκονται μια σειρά από δελεαστικές προτάσεις μικρού και μεσαίου ρίσκου: τα Αλάτσατα είναι με διαφορά η πιο ασφαλής επιλογή, με την έννοια ότι η πραγματικότητα ξεπερνάει τις προσδοκίες.

Κι αυτό είναι μια σχετικά πρόσφατη «είδηση», από την άποψη ότι η εκτόξευση του παλιού ελληνικού χωριού στον αφρό της πλέον κοσμοπολίτικης εκδοχής των πιο βόρειων μικρασιατικών ακτών βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 10 χρόνια.
Διαβάστε ολόκληρο τό άρθρο κάνοντας κλίκ : ΕΔΩ

To βιβλίο του Βαν Ρομπέι εκθέτει την ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ (και τα ελληνικά ΜΜΕ)

Τον γύρο του ελληνικού Διαδικτύου έκαναν χθες τα όσα περιγράφει στο βιβλίο του για την ευρωπαϊκή κρίση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Αρχικά, αξίζει να δούμε τον τρόπο που κάλυψαν το θέμα τα ελληνικά ΜΜΕ. Ο Γιάννης Παλαιολόγος στην Καθημερινή κατέγραψε τα δεδομένα με νηφαλιότητα:
Ο κ. Βαν Ρομπέι ξεκινά την αφήγησή του από την πρώτη του Σύνοδο Κορυφής ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 11 Φεβρουαρίου του 2010. Όπως σημειώνει, η σύνοδος είχε διοργανωθεί επτά εβδομάδες νωρίτερα με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη και την προάσπιση του κράτους πρόνοιας στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, καθώς «μία ευρωπαϊκή χώρα, η Ελλάδα, βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Ήδη τον Δεκέμβριο του 2009, γράφει, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σοκάρει και εντυπωσιάσει τους εταίρους του, αποκαλύπτοντας με «ασυνήθιστα ειλικρινείς όρους την οικτρή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας του».


Φυσικά, το Πρώτο Θέμα δεν έχασε την ευκαιρία να παρουσιάσει ακριβώς την ίδια δήλωση με τρόπο που εξυπηρετεί το λυσσασμένο κυνήγι που έχει εδώ και χρόνια εξαπολύσει κατά του Γιώργου Παπανδρέου...

Ελλάδα, ο καλύτερος...πελάτης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου



Μετά από από 5 ολόκληρα χρόνια κρίσης, μετά από 4 πρωθυπουργούς και πλήθος κυβερνητικών σχημάτων και μετά από ατέλειωτες συζητήσεις για τα λάθη του παρελθόντος, αρνούμαστε πεισματικά να βάλουμε μυαλό.

Δεν χρειάζεται κανένα άλλο σχόλιο, αρκεί μόνο η παράθεση λίγων γραμμών ενός χθεσινού ρεπορτάζ της Καθημερινής:

Τις περισσότερες παραπομπές σε παραβάσεις έχει τον μήνα Σεπτέμβριο η Ελλάδα, για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί δικαστική διαδικασία. Η πιο σημαντική από τις έξι παραπομπές του μήνα είναι η επιβολή προστίμου για ανεπαρκή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Η Ε.Ε. ζητάει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβληθεί στην Ελλάδα πρόστιμο ύψους 14.904.736 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 72.864 ευρώ, έως ότου εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις.
parapolitiki.com