Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Τό σκίτσο...

                                    ...τού Αρκά

«Η τράπουλα ξαναμοιράζεται και... Ο νοών νοείτω...»

Νέες ισορροπίες...
Η εξαγορά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη χωρίς αμφιβολία σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στον χώρο του Τύπου και ευρύτερα των μέσων ενημέρωσης, με σοβαρές συνέπειες, η έκταση και το βάθος των οποίων στο πολιτικό σύστημα αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο δεν μπορεί να προβλεφθούν.  
Ο Τύπος -έντυπος και ηλεκτρονικός- έπαιζε πάντοτε τον ρόλο της τέταρτης εξουσίας, που υποτίθεται ελέγχει τις άλλες τρεις. Ιστορικά, όμως, υπάρχουν όλες οι αποδείξεις ότι ο ρόλος του ήταν ακόμη πιο ισχυρός. Οι επιχειρηματίες που είχαν στα χέρια τους τα ισχυρά συγκροτήματα Τύπου επιδρούσαν αποφασιστικά -τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο- στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις, συχνά με σοβαρές επιπτώσεις στην πολιτική ομαλότητα.  
Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ιδρύθηκε, με την έκδοση του «Βήματος» («Ελεύθερον Βήμα», ο αρχικός τίτλος), πριν από περίπου εκατό χρόνια για να εκφράσει τον χώρο του Κέντρου και με σαφή διαχωριστική γραμμή τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Αριστερά. Οι ιδιοκτήτες που είχε μέχρι πριν από λίγο καιρό προέρχονταν από τον χώρο της δημοσιογραφίας.  
Τώρα είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός αυτός περνάει στα χέρια ενός επιχειρηματία - και φυσικά όχι οποιουδήποτε. Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι οι ιδιαίτερες και μακροχρόνιες σχέσεις του κ. Μαρινάκη με την οικογένεια Μητσοτάκη. Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. και το κόμμα του συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να προκύψουν οι πρόσφατες εξελίξεις, με προφανή στόχο να έχει την εύνοια και τη στήριξη ισχυρών μέσων ενημέρωσης.  
Συμπέρασμα: Αν ο νέος ΔΟΛ ή ΔΟΜ καταφέρει να διατηρήσει και να ενισχύσει τον ρόλο και τη δύναμη του παλιού «Συγκροτήματος Λαμπράκη», τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι το ισχυρότερο πολιτικό κέντρο στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης μετατοπίζεται προς τα δεξιά και αλλάζουν οι ισορροπίες των παραδοσιακών πολιτικών οικογενειών στη γενικότερη πολιτική σκηνή και ειδικότερα στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Ταυτόχρονα ένας επιχειρηματίας αποκτά τεράστια δύναμη απέναντι στους ανταγωνιστές του. Η τράπουλα ξαναμοιράζεται και η νέα πολιτικο-επιχειρηματική διαπλοκή είναι εδώ. Ο νοών νοείτω...

efsyn.gr

Αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, προανήγγειλε η Παπανάτσιου...

Αποτέλεσμα εικόνας για Παπανάτσιου ερτΑλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανέφερε η υφυπουργός Κ. Παπανάτσιου, είναι υπό επεξεργασία πρόταση για να...
γίνουν αναλογικότερα, καθώς θα συνυπολογίζονται τα κυβικά και η παλαιότητα, ενώ γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθεί και η τιμή αγοράς καθώς και κριτήρια, όπως η ρύπανση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η υφυπουργός σημείωσε πως το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί στις 30 Ιουνίου. Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. «Αν δοθεί παράταση, οι πολίτες θα χάσουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε πέντε δόσεις» είπε και πρόσθεσε ότι η καταληκτική ημερομηνία έχει νομοθετηθεί.

Για τον ΕΝΦΙΑ σημείωσε πως στα αντίμετρα προβλέπεται μείωση κατά...

Έτσι παίζεται τό "παιγνίδι" τής ενημέρωσης...

Η συμφωνία των καναλαρχών για να παραμείνει υπό τον έλεγχό τους το MEGA...

…να πουλήσουν μεταξύ τους τις μετοχές σε περίπτωση αποχώρησης Βαρδινογιάννη...
Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό. Ως εκ τούτου οι αναλύσεις για τη νέα μετοχική σύνθεση του MEGA και ποιος θα έχει τον...
έλεγχο και το κουμάντο είναι περιττές! Κι αυτό διότι το νέο σχήμα έχει δομηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ΝΔ στο δρόμο της για την επιστροφή στην εξουσία!

Διαφωνίες ή διαφορές δεν πρόκειται να υπάρξουν, αλλά ακόμη κι αν προκύψουν… υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες, για να μην απειληθεί ο βασικός στόχος.

Άλλωστε όπως πρώτο το Enimerosi24 είχε γράψει η είσοδος Μαρινάκη στον ΔΟΛ και κατ’ επέκταση στο MEGA, είχε τις ευλογίες του εκδοτικού και τηλεοπτικού κατεστημένου.

Με άλλα λόγια η χθεσινή αλλαγή σελίδας στον ΔΟΛ (που επηρεάζει και το MEGA) είχε την απόλυτη στήριξη των Βαρδινογιάννη, Αλαφούζου, Κυριακού, Κοντομηνά.

Όλοι νωρίτερα είχαν συζητήσει με τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την απόφασή του να καταθέσει προσφορά και του παρείχαν τη στήριξή τους!

Έτσι λοιπόν ο στόχος – σε πρώτη φάση, επετεύχθη! Και τα δύο «μαγαζιά» παραμένουν στον έλεγχο του επιχειρηματικού κατεστημένου της χώρας και στη σφαίρα επιρροής της ΝΔ.

Κατά συνέπεια ό,τι κινήσεις και να κάνει ο Ιβάν Σαββίδης θα παραμείνει μειοψηφία… ο έλεγχος του μεγάλου καναλιού (εάν και όποτε ξαναλειτουργήσει) θα είναι σταθερά στην άλλη πλευρά. Η οποία σήμερα εκπροσωπείται από την οικογένεια Βαρδινογιάννη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αφού αθροιστικά το ποσοστό των δυο ξεπερνά το 50%.

Ακόμη όμως κι αν υπάρξει διαφωνία ή εμπλοκή… η άτυπη συμφωνία είναι να πουλήσει η μία πλευρά στην άλλη για να μην αλλάξει «χέρια» το «μαγαζί»!

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν το επιβάλλουν οι συνθήκες η πλευρά Βαρδινογιάννη δεν αποκλείεται να πουλήσει τις μετοχές της στον Μαρινάκη και να αποχωρήσει. Αλλά και στον Μαρινάκη να μην πουλήσει, θα υπάρξει συμφωνία (ενν. της πλευράς Βαρδινογιάννη) με κάποιον από τους υπόλοιπους καναλάρχες, δηλαδή είτε τον Κυριακού είτε τον Αλαφούζο!

Σε καμία περίπτωση όμως το MEGA, δεν θα περάσει στον απόλυτο έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη ή κάποιου άλλου επιχειρηματία που δεν θα έχει την έγκριση των υπολοίπων καναλαρχών!...   
enimerosi24.gr

Ο Γιούνκερ προσγειώνει απότομα τον Τραμπ...

"Δεν είναι τόσο απλό να αποσυρθείτε από τη συμφωνία του Παρισιού"...

Η Ευρώπη πρέπει να καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ ότι η απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα δεν είναι μια...
απλή διαδικασία κι ότι θα χρειαστούν χρόνια προκειμένου να αποδεσμευτούν πλήρως, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Καθήκον της Ευρώπης είναι να πει: δεν γίνεται ακριβώς έτσι», επισήμανε ο Γιούνκερ σε μια ομιλία που εκφώνησε σε ένα φοιτητικό συνέδριο με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο διοργάνωσε ο σύνδεσμος Γερμανών εργοδοτών BDA.

«Οι Αμερικανοί δεν μπορούν έτσι απλά να αποσυρθούν από τη συμφωνία για την προστασία του κλίματος. Ο κ. Τραμπ το πιστεύει αυτό, διότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες».

Στην πραγματικότητα, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια προκειμένου οι ΗΠΑ να αποδεσμευτούν από τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη συμφωνία, τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν...

  Πηγή ΑΠΕ
 

Λυπηρό...

Υστερόβουλες μοιρολογίστρες

Αυτό συμβαίνει αυτές τις μέρες με ακατάσχετη αγιογράφηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στον οποίο αποδίδονται ιδιότητες που ούτε ο ίδιος ο εκλιπών δεν θα είχε διεκδικήσει για τον εαυτό του.
Πέρα από την απώλεια του μέτρου που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη Ελλάδα, στη συγκεκριμένη περίπτωση κρύβονται υστεροβουλίες. Ορισμένοι από τους παλιότερα ορκισμένους εχθρούς και  σημερινούς υμνητές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επιδιώκουν  να επανέλθουν στο προσκήνιο και να πλασαριστούν στο περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενοι την προσωπική και οικογενειακή οδύνη.
Αλλοι ανακαλύπτουν τη συνέχεια στο πρόσωπο του νυν προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεμελιώνει μια δήθεν διαρκή και συνεπή, «αντιλαϊκιστική», πολιτική δυναστεία.
Ο στόχος που έχουν όλες αυτές οι υστερόβουλες μοιρολογίστρες είναι ένας: μια θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Ετσι συμβαίνει ότι περίπου συνέβη και μετά τη πτώση της χούντας το 1974, όταν εμφανίστηκαν ξαφνικά 10 εκατομμύρια αντιστασιακοί. Σήμερα έχουμε εκατομμύρια Μητσοτακικούς. Αλλά μετά θάνατον. 
31 Μάιος. 2017