Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Σε προμνημονιακά επίπεδα η τουριστική κίνηση στην Κέρκυρα...

Κέρκυρα
Στο επίκεντρο των τουριστών βρίσκεται η Κέρκυρα... για τις μέρες του Πάσχα, με τους επισκέπτες να «βουλιάζουν» το νησί προκειμένου να ζήσουν από κοντά το κερκυραϊκά έθιμα των ημερών.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα σχημάτιζαν καθημερινά -μέχρι και αργά χθες το βράδυ- ουρές χιλιομέτρων προκειμένου να βρουν μια θέση στα πλοία της γραμμής ώστε να φτάσουν στο λιμάνι της νύφης του Ιονίου.

Ο λιμενάρχης Κέρκυρας δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι περισσότεροι από 31.700 επιβάτες έφτασαν στο νησί έως χθες βράδυ με τα πλοία της γραμμής, εκτοξεύοντας το ποσοστό επισκεψιμότητας στο 37% σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια ώρα, επιπλέον 12.000 τουρίστες βρέθηκαν στο νησί των Φαιάκων με τα 15 κρουαζιερόπλοια που «έπιασαν λιμάνι» τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Δεν ήταν και λίγοι όσοι προτίμησαν να έρθουν στο νησί αεροπορικώς, «απογειώνοντας» έτσι τον αριθμό των επισκεπτών.

Σήμερα η επισκεψιμότητα στην Κέρκυρα αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά της καθώς πολλοί επέλεξαν να ταξιδέψουν το Μεγάλο Σάββατο.

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες επισκέπτες προσεγγίζουν το λιμάνι, με τα πλοία της γραμμής να είναι ασφυκτικά γεμάτα και να θυμίζουν, όπως λένε οι Κερκυραίοι, «προμνημονιακές εποχές».
 

Επικοινωνία Κέρι – Λαβρόφ για τη Συρία...

Επικοινωνία Κέρι - Λαβρόφ για τη Συρία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, συζήτησαν τηλεφωνικά, τη Μεγάλη Παρασκευή, τρόπους για...
τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία και την ενδυνάμωση της εκεχειρίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο Λαβρόφ για άλλη μια φορά επισήμανε την ανάγκη της πλήρους συμμετοχής των Κούρδων της Συρίας στις συνομιλίες μεταξύ των αρχών της χώρας (σ.σ. της Συρίας) και της αντιπολίτευσης, καθώς και τον τάχιστο διαχωρισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Μόσχα.
 

Καλή Ανάσταση- Καλή Πρωτομαγιά!

                               H  Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου σας εύχεται 
                                                       Καλή Ανάσταση 
                                                                      και 
                                                       Καλή Πρωτομαγιά!

Επ' ευκαιρία τών νέων "δραστηριοτήτων" τής πολεοδομίας Μυκόνου, μιά μικρή επανάληψη-αφιέρωση σ' όλα τά "λουλούδια" πού βγάνει αυτός ο μπαχτσές...

                                                          ----- 

Η "Υψηλή Τέχνη" τού λαδώνειν καί λαδώνεσθαι ως κλασικό σύμπτωμα υφέρποντος σαλταδορισμού...  

Μικρό αφιέρωμα στούς ακούραστους "πατριώτες-σκαπανείς" τής, αναχθείσης σέ επιστήμη, πλουτοπαραγωγικής μεθόδου τού "ωφελείσθαι διά τού καταστρέφειν" επί τών χαλεπών ημερών μας... 

Δ.Ν.Α.

                                                                            ***

Πολλά τα λεφτά Άρη...


τού Γιάννη Μάρκοβιτς*
Για τη δωροδοκία και τη δωροληψία απαιτούνται τρία στοιχεία: η ευκαιρία και τα κίνητρα, η πίεση (προσωπική, εργασιακή, οικονομική, κοινωνική) και η εκλογίκευση της πράξης. Η ευκαιρία και τα κίνητρα είναι σημαντικά για την κατανόηση του χρηματισμού, η αντιλαμβανόμενη πίεση «οδηγεί» στην αξιόποινη συμπεριφορά, ενώ η ανάγκη εκλογίκευση της πράξης είναι βασικό στοιχείο άμυνας και υπεράσπισης της παράνομης ενέργειας. Η ευκαιρία του παρανόμου να προχωρήσει καθώς και η θέση εξουσίας που κατέχει, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τον χρηματισμό. Επίσης, οι δικαιολογίες που «κατασκευάζει» για να «απαλλαχθεί» -νομικά και ηθικά- από τις ευθύνες της πράξης, είναι καθοριστικές γιατί προσδίδουν φαινομενική νομιμότητα στις παράνομες ενέργειες. Κατά βάση η δωροδοκία και η δωροληψία γίνονται είτε εκβιάζοντας (άμεσα ή έμμεσα), είτε ωθώντας μέσα από συναισθηματικές και ψυχολογικές συνθήκες όπως είναι η ανάγκη, η μίμηση, ο θυμός, η ευχαρίστηση, ο φόβος και η λανθασμένη κρίση. Όμως για να «μετουσιωθούν» σε πράξη, απαιτούν την ευκαιρία και την εκλογίκευση. Και τα τρία στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν.
Ποιοι είναι αυτοί που χρηματίζονται; 
Ολόκληρο τό άρθρο : ΕΔΩ

Το σκίτσο του Τάσου Αναστασίου


                                                                                                                                                                  από τήν "Αυγή"

Η αγία ζώνη του ευρώ


Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα των Συντακτών Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα τών Συντακτών
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ορισμός της υγείας δεν είναι η έλλειψη ασθένειας (μη σθένους δηλαδή) αλλά η στέρηση της ψυχικής, φυσικής, κοινωνικής ευφορίας. Oλοι μας διαπιστώνουμε πως με τα τέσσερα μνημόνια η χώρα μας οδηγείται συστηματικά στην πλήρη καταστροφή. Το μοντέλο αυτό δεν είναι καινούργιο.
Είναι ένα κλασικό σύστημα που δοκιμάστηκε σε όλες τις αποικίες του κόσμου. Και αυτό σημαίνει πως «οι κατώτεροι λαοί» που έχασαν τη χώρα τους πρέπει να δίνουν όλο τον πλούτο τους στην κατακτήτρια ιμπεριαλιστική δύναμη. Και αυτό δεν άλλαξε με το τέλος της αποικιοκρατίας.
Eφυγαν τα ξένα στρατεύματα, όπου έφυγαν δηλαδή, άφησαν ένα δουλικό και διεφθαρμένο καθεστώς και ξαναποικιοκράτησαν τη χώρα με το χρέος, καταδικάζοντας τους λαούς σε μόνιμη και σταθερή φτώχεια. Και αυτό μαζί με τους πολέμους δημιούργησε τα τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα που κατευθύνονται προς τον πλούσιο Βορρά. Και ακόμα η τρίτη μεταναστευτική ροή δεν έχει αρχίσει. Η καταστροφή του περιβάλλοντος θα διαλύσει χώρες και θα δημιουργήσει εκατομμύρια μετανάστες.
Ο Ευρωπαϊκός ανθρωπισμός είναι πια κάτι ξεχασμένες διακηρύξεις που χρησιμοποιούνται μόνο για δημαγωγία. Η πολιτισμένη και πλούσια Ευρώπη ντύθηκε με τα πλουμιστά λεπιδοφόρα-συρματοφόρα φράγματά της για να απωθήσει τους απελπισμένους και να τους κλείσει σε στρατόπεδα σε μια χώρα-αποθήκη, μακριά από τον πλούσιο Βορρά. Και σε μας έλαχε αυτή η μοίρα.
Και δείξαμε ανθρωπισμό. Οπως και ηλιθιότητα βέβαια με τον φράχτη στον Εβρο και τον κ. Σαμαρά να φωτογραφίζεται μπροστά του, με το τηλεοπτικό του χαμόγελο, λες και εγκαινίαζε κάποιο δημόσιο έργο. Κανείς δεν του είπε πως υπάρχει και Αιγαίο; Αυτή η πολιτική των Ευρωπαίων εταίρων μας απέναντι στους πρόσφυγες εφαρμόζεται και στην Ελλάδα με την ίδια σκληρότητα. Και η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου θα υποχωρήσει σε όλα.
Οι περίφημες διαπραγματεύσεις είναι επικοινωνιακό παιχνίδι. Αλλά αυτή τη φορά χαμένο. Μπορεί προεκλογικά ο Τσίπρας να ήταν ένας γοητευτικός νέος και άριστος δημαγωγός με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία στην τέχνη του ψεύδους, αλλά τώρα μετρούν τα έργα.
Και το έργο του είναι μισητό. Και αυτό κάποτε θα το πληρώσει. Σε τι βαθμό, είναι άγνωστο. Και εδώ υπάρχουν πολλά σενάρια. Μπορεί να χάσει τη θέση του ως πρωθυπουργός αν το κουαρτέτο θελήσει οικουμενική. Ακόμα και η θέση του ως αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δεδομένη. Αν το διαλυμένο κόμμα της Αριστεράς συγκροτηθεί, ίσως μετά από ακόμα μια διάσπαση, σίγουρα θα ακολουθήσει άλλο δρόμο.
Και τότε ίσως ο κ. Τσίπρας να βρει για παρηγοριά τον πρώην ομόλογό του, κ. Γ. Παπανδρέου, και ο ένας να κλαίει για τον άλλονε στο ωραίο Καστελόριζο. Αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρχουν κάμερες. Οπότε μπορεί και να μην πάνε. Για το πού θα πάνε, ας είμαστε διακριτικοί και ας σεβαστούμε τα προσωπικά δεδομένα. Εκτός αν η Δικαιοσύνη αποφασίσει αλλιώς.
Και έχουμε και την τραγελαφική αντιπολίτευση, εκτός βέβαια ΚΚΕ και Χ.Α. Είναι όλοι τους ευρωπαϊστές και στην αγία ζώνη του ευρώ. Αντί να συγχαρούν τον κ. Τσίπρα για τη διάλυση της Αριστεράς και τη συνέχιση της δικιάς τους πολιτικής, επιτίθενται λάβροι κατά του Τσίπρα. Και εδώ ένας εχέφρων άνθρωπος τρελαίνεται.
Και καταλήγει στο συμπέρασμα πως όλοι τους είναι ίδιοι. Και αυτό σημαίνει στροφή της κοινωνίας προς την Ακρα Δεξιά. Στην Ελλάδα, η πολιτική δεν είναι το πρόταγμα κάποιου οράματος, η πρόταση μιας εναλλακτικής λύσης, αλλά να τραφείς με τη φθορά του αντιπάλου.
Γι' αυτό συχνά ο κοινοβουλευτικός λόγος χάνει τα επιχειρήματά του, όποια και αν ήταν αυτά, και έχουμε έναν πρωταθλητισμό ύβρεων. Οπου βέβαια ο τραμπουκισμός παρουσιάζεται σαν μαχητικότητα. Κολλάς και από δίπλα κάποιο «Εθνος» και καμιά «Πατρίδα» και γίνεσαι ο σωτήρας της χώρας.
Τι γίνεται άραγε με μας; Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί που στηρίζονται σε κάποια ασήμαντα πράγματα. Κάποια γωνιά στην επαρχία με μοσχομυριστά αγριολούλουδα. Μια βουνοκορφή που την κατοικούν θεοί. Δέντρα και χωράφια που καρποφορούν.
Και φυσικά η απέραντη θάλασσα. Δηλαδή η ζωή. Ξέρουμε πως όλοι είμαστε κοινωνικά άρρωστοι. Αν αυτή η αρρώστια μεταφερθεί στην ψυχή μας και το σώμα μας, τότε πεθάναμε και αν ακόμα αναπνέουμε. Να πάμε με αυτούς που αντιστέκονται και δημιουργούν. Αυτό είναι το αντίδοτο. Η αντίσταση είναι Υγεία. Η δημιουργία, υπέρβαση του μικρού εαυτού μας.
Περικλής Κοροβέσης

Διπλή τουρκική πρόκληση ανήμερα της Μ. Παρασκευής


Πολεμικό αεροσκάφος Ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος | EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

 Νέα προκλητική συμπεριφορά είχαμε από την Τουρκία στο Αιγαίο, ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής. Στις 13.30, μια τούρκικη ακταιωρός πλησίασε έναν Έλληνα ψαρά που ψάρευε στις Οινούσσες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ζητώντας του μέσου του καναλιού ασφαλείας στον ασύρματο, να αποχωρήσει, υποστηρίζοντας πως βρίσκεται σε Τουρκικά χωρικά ύδατα.
Ο ψαράς αγνόησε την τουρκική πρόκληση συνεχίζοντας να ψαρεύει.
Το Ελληνικό πολεμικό πλοίο «Κραταιός» που άκουσε τη συνομιλία στον ασύρματο έσπευσε προς την περιοχή και μέσω του καναλιού ασφαλείας ανέφερε πως ο ψαράς βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Η ελληνική κανονιοφόρος συνέχισε να πλέει προς την περιοχή.
Η τούρκικη ακταιωρός έλαβε το μήνυμα και αντί να αποχωρήσει προωθήθηκε κοντύτερα στα «θαλάσσια σύνορα» και παρέμεινε για λίγη ώρα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Αφού έφτασε το πολεμικό πλοίο «Κραταιός» στην περιοχή και ενώ το διάστημα που μεσολάβησε ο Έλληνας ψαράς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει, το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πήρε το δρόμο προς την Τουρκία -15 λεπτά πριν από τις 16.00- λήγοντας με αυτόν το τρόπο το επεισόδιο.

Υπερπτήσεις από τουρκικό αεροσκάφος

Λίγο νωρίτερα, στην ίδια περιοχή καταγράφηκαν από αέρος τέσσερις υπερπτήσεις από τουρκικό αεροσκάφος. Οι τρεις πάνω από τις Οινούσσες και μία πάνω από τη νήσο Παναγιά.
Οι πρώτες παραβιάσεις σημειώθηκαν στις 10.53, στις 10.56 και στις 11.00. Ακολούθησε ακόμα μια παραβίαση στις 11.04 πάνω από τη νήσο Παναγιά με το τουρκικό αεροσκάφος να περνά σε απόσταση 200 ποδιών ή 70 μέτρων από το ελληνικό έδαφος.
Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη αναχαίτισαν με επιτυχία του τουρκικό μαχητικό.  
efsyn.gr

Οι δέκα ημέρες που θα κρίνουν τη συμφωνία με τους δανειστές

Tvxs Ανάλυση  09:34 | 29 Απρ. 2016
Προθεσμία δέκα ημερών δίνουν Αθήνα και δανειστές για να κλείσουν έναν ακόμη «έντιμο συμβιβασμό» - έναν συμβιβασμό, που η κυβέρνηση προεξοφλεί ως θετικό αλλά θα πρέπει να περάσει μέσα από τη σκληρή ατζέντα του ΔΝΤ και του Βερολίνου.

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση ότι το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα «κλείδωσε» τελικά στις 9 Μαΐου ήρθε να σφραγίσει το θερμό, ευρωπαϊκό αλλά και διατλαντικό, παρασκήνιο των τελευταίων 48 ωρών και να καταδείξει πώς διαμορφώνονται τα στρατόπεδα στην τελική επιχείρηση για κλείσιμο της αξιολόγησης και έναρξης της συζήτησης για το χρέος.

Οι «σύμμαχοι»: Κομισιόν, Γαλλία και σοσιαλιστές
Κομισιόν και Γαλλία έχουν ταχθεί, ανοιχτά πια, υπέρ της ελληνικής γραμμής διαμηνύοντας ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει χωρίς τη νομοθέτηση των πρόσθετων «προληπτικών» μέτρων των 3,6 δις ευρώ που αξιώνει το ΔΝΤ, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στην ίδια κατεύθυνση συντάχθηκαν και η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από το χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα του Γερούν Ντάισελμπλουμ προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με το οποίο έκλεισε η ημερομηνία του Eurogroup, είχε προηγηθεί ταξίδι - αστραπή στο Παρίσι του επικεφαλής του Eurogroup και συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ενώ κομβικό ρόλο στην επιτάχυνση των εξελίξεων έπαιξε και η ηχηρή παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που απέρριψε ως «αντισυνταγματικές» τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Την δική του σημασία έχει και το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την οριστικοποίηση του Eurogroup ανακοινώθηκε και η νέα πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα στην δεύτερη σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών της Ε.Ε. που θα γίνει στις 20 Μαΐου στη Ρώμη. Είναι μια κίνηση που συνδέεται και με την ανοιχτή στήριξη του επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα προς την Ελλάδα και θεωρείται ενδεικτική των νέων πολιτικών τάσεων και συμμαχιών που διαμορφώνονται στην Ευρώπη.

Τα βλήματα του ελληνισμού

Τάκης ΘεοδωρόπουλοςΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
 Τα βαρελότα, τα χαλκούνια και τα άλλα «μαϊτάπια», που λέει κι ο Εγγονόπουλος στο «Περί Υψους» του, εκφράζουν τον βαθύ ελληνισμό. Oπως η σάμπα τον βραζιλιανισμό, τα φάντο τον πορτογαλισμό και το bel canto τον ιταλισμό. Κατ’ αρχάς παράγουν θόρυβο και δη εκκωφαντικό. Δεδομένου δε ότι πρόκειται περί εθιμικού θορύβου, ουδείς τολμά να διαμαρτυρηθεί, όπως ορισμένοι αγανακτούν όταν περνά ο ατίθασος Eλλην που δεν του φτάνουν τα κυβικά της μηχανής του, αλλά θέλει να τα διαφημίσει κιόλας. Η παραγωγή θορύβου είναι για μας υπαρξιακή ανάγκη, ένας τρόπος για να ξορκίζουμε την ανυπαρξία, όπως οι ιθαγενείς της μαύρης Αφρικής φωνάζουν ρυθμικά για να ξορκίσουν την ανομβρία. Τα βαρελότα και οι σαΐτες καλύπτουν και μία ακόμη βαθιά υπαρξιακή ανάγκη του ελληνισμού. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να ενοχλήσεις ανενόχλητος τον διπλανό σου, να απολαύσεις τις τσιρίδες των τρομαγμένων γυναικόπαιδων, να προκαλέσεις την άτακτο φυγή των οχληρών – και ποιος γνήσιος Ελλην δεν ενοχλείται από τη συνύπαρξη με τους υπόλοιπους;
Τα βάθη του ελληνισμού δεν είναι όλα ίδια. Eχουν κι αυτά κορυφές, βουνοπλαγιές και ριζά. Σε άλλα μέρη η ψυχή εκφράζεται με μέτρο, το έθιμο ατονεί και οι κάτοικοι βρίσκουν άλλους τρόπους για να παράγουν θόρυβο και να δείξουν τα πραγματικά τους αισθήματα ημέρες που είναι. Σε άλλα μέρη όμως η ψυχή απογειώνεται. Οπως στην υπέροχη Χίο η οποία κάθε χρόνο προσφέρει στους πανέλληνες τον ιστορικό «σαϊτοπόλεμο». Εκεί οι κάτοικοι χωρίζονται σε δύο ομάδες και στόχος είναι να δείξει η μία στην άλλη τα ευγενή της αισθήματα επί τη ευκαιρία της εορτής της Αγάπης. Κάτι σαν τους σουνίτες με τους σιίτες, απλώς επειδή εμείς είμαστε πολιτισμένοι το παίζουμε «συμβολικά».
Φέτος κάποιοι κάτοικοι του Βροντάδου, των οποίων ο ελληνισμός φαίνεται είναι ρηχός, κατέθεσαν μηνύσεις επιδιώκοντας να καταργηθεί το ωραίο αυτό έθιμο. Υποστηρίζουν ότι τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές και ότι οι ίδιοι κινδυνεύουν. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορούν να ισχυρισθούν κάτι τέτοιο, αφού πρόκειται περί συμβολικού βομβαρδισμού. Μάλλον δεν καταλαβαίνουν από σύμβολα. Ευτυχώς όμως στη Χίο εκλέγεται ο κ. Νότης Μηταράκης. Ενας βαθύς Ελληνας. Και ως βαθύς Ελληνας κατέθεσε πρόταση νόμου για τη νομιμοποίηση της χρήσης φωτοβολίδων, βεγγαλικών, κροτίδων.
Η συλλογιστική είναι απλή. Πρόκειται για δραστηριότητες που επαναλαμβάνονται από γενιά σε γενιά και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας – κάτι σαν τη βεντέτα στην Κρήτη και τη Σικελία. Ομως, εκτός από βαθύς Ελλην, ο κ. Μηταράκης είναι και βαθιά φιλελεύθερος και συνδυάζει τις παραδόσεις του ελληνικού λαού με τις επενδύσεις. Διότι υποστηρίζει πως σκοπός όλης αυτής της βαρβαρότητας είναι η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού. Θα πρότεινα να εντάξει στο ρεπερτόριό του και τον τρόπο με τον οποίον κυνηγούν οι οδηγοί τους πεζούς στις διαβάσεις.
Το αφήνω χωρίς άλλα σχόλια. Αναρωτιέμαι απλώς αν ο τρόπος με τον οποίον βλέπει τον πολιτισμό και την ανάπτυξη ο κ. Μηταράκης είναι ο τρόπος με τον οποίον το βλέπει και το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα που έχει αναλάβει την ευθύνη να κρατήσει τη χώρα μας στον πολιτισμένο κόσμο.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ερευνα της NASA: Ο Βόρειος Πόλος μετακινείται προς το Λονδίνο...

Ερευνα της NASA: Ο Βόρειος Πόλος μετακινείται προς το Λονδίνο!
Το λιώσιμο των πάγων μετακινεί τον άξονα περιστροφής της Γης...

Το λιώσιμο των πάγων ειδικά στη Γροιλανδία  έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει σταδιακά η κατανομή τεράστιων ποσοτήτων νερού ανά την υδρόγειο. Αυτό με τη σειρά του έχει ως συνέπεια να μετακινείται ο άξονας περιστροφής της Γης, ο οποίος περνά από τους πόλους και έτσι, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, ο Βόρειος Πόλος της Γης μετά το 2000 μετακινείται αργά αλλά σταθερά προς τα ανατολικά και προς το Λονδίνο. Επίσης η Ινδική υποήπειρος και η Κασπία Θάλασσα χάνουν συνεχώς ποσότητες νερού, με συνέπεια να «γέρνουν» τον άξονα της Γης προς τα ανατολικά.

Η παρακολούθηση της κίνησης του άξονα της Γης άρχισε το 1899. Ο πραγματικός ή γεωγραφικός βόρειος πόλος (η βόρεια άκρη του άξονα περιστροφής του πλανήτη μας) κατά τον 20ό αιώνα μετακινείτο με ρυθμό περίπου δέκα εκατοστών κάθε χρόνο προς τα δυτικά, προς τις ακτές του Καναδά. Όμως στον 21ό αιώνα έκανε μια δραματική στροφή 75 μοιρών και πλέον κινείται κατά μήκος του πρώτου μεσημβρινού του Γκρίνουιτς προς τα ανατολικά και συγκεκριμένα προς το Λονδίνο.

Η μελέτη του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στην Καλιφόρνια βασίζεται σε ανάλυση στοιχείων για την περίοδο 2002-2015 από τους δορυφόρους GRACE της NASA, που μετρούν τις αλλαγές στο βαρυτικό πεδίο του πλανήτη μας. Η μετακίνηση μεγάλων μαζών νερού έχει ως συνέπεια τέτοιες αλλαγές.

Όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, αν και η μετακίνηση του Βόρειου Πόλου δεν είναι κάτι επικίνδυνο, δείχνει παρόλα αυτά πόσο μεγάλη επίδραση έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες πάνω στη Γη μέσω της αλλαγής του κλίματος.
 

Παιχνίδια με τις κάλπες

 / ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1914 στις 28-04-2016
Παιχνίδια με τις κάλπες - Media

Οικουμενική ή κάλπες θέλει μερίδα των δανειστών, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση Το ΔΝΤ δεν συγχωρεί τη χρήση των διαλόγων Βελκουλέσκου - Τόμσεν
Θα γίνουν εκλογές; Πότε; Γιατί; Αυτά τα ερωτήματα είναι ίσως τα μόνα που με συνέπεια επανέρχονται ανά τακτά διαστήματα, ανεξαρτήτως της πολιτικής συγκυρίας και ανεξαρτήτως του χρόνου των... προηγούμενων εκλογών.
Συνήθως τέτοια σενάρια διακινούνται από ΜΜΕ τα οποία είτε πιέζουν την εκάστοτε κυβέρνηση είτε απλώς δεν έχουν άλλο πρόσφορο θέμα. Ενίοτε ωστόσο επανέρχονται με πρωτοβουλία των κυβερνώντων, οι οποίοι πιέζουν – ή, τέλος πάντων, νομίζουν ότι πιέζουν – πότε τους δανειστές, πότε την κοινωνία και πότε το ίδιο τους το κόμμα κάθε φορά που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και πρέπει να περάσουν μέτρα επώδυνα για την κοινωνία.
Η χθεσινή χλιαρή και άνευρη διάψευση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, όταν απάντησε σε σχετική ερώτηση στην έκτακτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είναι αλήθεια ότι μόνο τέλος δεν έβαλε στην υφέρπουσα εκλογολογία των ημερών. Άλλωστε η διάψευση στηρίχθηκε στο σαθρό έδαφος της κυβερνητικής «βεβαιότητας» ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την ανόρθωση της οικονομίας...
Βεβαίως το στοιχείο αυτό σε τίποτε δεν μειώνει την πλήρη απροθυμία της κυβέρνησης για διεξαγωγή εκλογών, καθώς, όπως ομολογούν στελέχη του στενού πρωθυπουργικού κύκλου, «κανένας σώφρων άνθρωπος δεν μπορεί να μιλάει στα σοβαρά για εκλογές υπ’ αυτές τις συνθήκες».
Κυβέρνηση στα μέτρα τους
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να κλείσει επισήμως το θέμα κατά τρόπο οριστικό και πειστικό. Όχι τόσο για τους συνήθεις λόγους, τους οποίους προαναφέραμε, αλλά κυρίως διότι γνωρίζει πως η αποχώρησή της αποτελεί ένα ενεργό σενάριο και, ακόμη περισσότερο, θερμή επιδίωξη μερίδας των δανειστών. Ας δούμε γιατί:
1. Το ΔΝΤ, όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, δεν πρόκειται να συγχωρήσει στην κυβέρνηση τη χρήση των απομαγνητοφωνημένων – και ενδεχομένως υποκλαπεισών – διαλόγων μεταξύ των μελών του, της Ντέλια Βελκουλέσκου και του Πόουλ Τόμσεν, οι οποίοι μιλούσαν ακόμη και για το ενδεχόμενο πρόκλησης πιστωτικού επεισοδίου προκειμένου η κυβέρνηση να υποχωρήσει ατάκτως σε κρίσιμα φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα.
Γι’ αυτό, όχι μόνο τορπιλίζει συστηματικά την τρέχουσα πρώτη αξιολόγηση, αλλά...

Περισσότεροι από 32.000 επιβάτες αναχώρησαν από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο


ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κορυφώθηκε χθες η έξοδος των εκδρομέων από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ακτοπλοϊκών εταιρειών ο συνδυασμός του Πάσχα με τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς δημιουργεί δεδομένα για αύξηση της κίνησης που φέτος-σύμφωνα με εκτιμήσεις-αναμένεται να παρουσιάσει μικρή άνοδο 5% σε σχέση με πέρυσι.
Το Λιμενικό Σώμα έχει λάβει και σήμερα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να βρίσκονται τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου.
Ειδικότερα, χθες Μεγάλη Πέμπτη,από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 22 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 24.373 επιβάτες, 3.656 ΙΧ αυτοκίνητα,864 φορτηγά και 676 δίκυκλα. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού πραγματοποιήθηκαν 39 δρομολόγια ενώ αναχώρησαν 8.167 επιβάτες 1.365 οχήματα, 42 φορτηγά και 304 δίκυκλα. Από τη Ραφήνα έγιναν 15 δρομολόγια και αναχώρησαν 9.710 επιβάτες, 2.345 ΙΧ 44 φορτηγά και 182 δίκυκλα. Τέλος, από το Λαύριο έγιναν 6 δρομολόγια και αναχώρησαν 2.484 επιβάτες 685 ΙΧ 21 φορτηγά και 35 δίκυκλα.
kathimerini.gr

Μαζική έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα

Με αυξημένη ένταση ξεκίνησε χθες η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα. Καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν στο ρεύμα εξόδου από την Αθήνα προς Κόρινθο (φωτογραφία), ενώ χωρίς σοβαρά προβλήματα διεξαγόταν έως αργά χθες το απόγευμα η κυκλοφορία των οχημάτων στις εξόδους προς Λαμία.
Με αυξημένη ένταση ξεκίνησε χθες η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα. Καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν στο ρεύμα εξόδου από την Αθήνα προς Κόρινθο (φωτογραφία), ενώ χωρίς σοβαρά προβλήματα διεξαγόταν έως αργά χθες το απόγευμα η κυκλοφορία των οχημάτων στις εξόδους προς Λαμία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
Με αυξημένη ένταση ξεκίνησε χθες η έξοδος των εκδρομέων για τις γιορτές του Πάσχα. Καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν στο ρεύμα εξόδου από την Αθήνα προς Κόρινθο, ενώ χωρίς σοβαρά προβλήματα διεξαγόταν έως αργά χθες το απόγευμα η κυκλοφορία των οχημάτων στις εξόδους προς Λαμία. Το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας κοντά στις εξόδους των εθνικών οδών, ωστόσο, ήταν έντονο από το πρωί, ενώ αυξημένη ήταν η ροή των εκδρομέων και προς το λιμάνι του Πειραιά, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τους σταθμούς ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων. Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία, η οποία έχει θέσει σε εφαρμογή αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Παράλληλα, ισχύει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου για το ρεύμα εξόδου, για σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, από τις 06.00 έως τις 16.00.
Από τα διόδια Ελευσίνας έως τις 4 χθες το απόγευμα είχαν διέλθει 38.000 αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, η φετινή κίνηση στην Ολυμπία Οδό αναμένεται αυξημένη κατά 10% περίπου. Από τα διόδια Αφιδνών είχαν περάσει έως χθες το μεσημέρι 24.046 οχήματα με την κίνηση στη Νέα Οδό να καταγράφεται επίσης ενισχυμένη σε σχέση με το περσινό Πάσχα.
Εντονη κινητικότητα παρατηρείται στο λιμάνι του Πειραιά από όπου αναχωρούν συνεχώς πλοία για τα νησιά. Οι πληρότητες που καταγράφονται είναι σημαντικά ενισχυμένες σε σχέση με πέρυσι.

Στα ΚΤΕΛ...

Αυξημένες οι κρατήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς για το Πάσχα

Οι κρατήσεις στα τουριστικά καταλύματα των περισσότερων δημοφιλών προορισμών της χώρας για την πασχαλινή περίοδο είναι αυξημένες. Σύμφωνα με ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες της χώρας, τις ταξιδιωτικές αποδράσεις ευνόησε η χρονική συγκυρία ότι το Πάσχα «έπεσε» φέτος πιο αργά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Το γεγονός αυτό οδήγησε περισσότερους ξενοδόχους να ανοίξουν τις μονάδες τους ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καλύτερες τιμές, προσφορές και εκπτώσεις, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα κλινών. Θετικά λειτούργησε για την αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης και η απόφαση μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς –που συμπίπτει με την ημέρα του Πάσχα– για τις 3 Μαΐου. Επίσης, οι μετεωρολογικές προβλέψεις για καλοκαιρία τις επόμενες ημέρες ενίσχυσαν τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, οι πωλήσεις των οργανωμένων πακέτων αλλά και των μεμονωμένων κρατήσεων που έχουν γίνει μέσω ταξιδιωτικών γραφείων από τους Ελληνες σε τουριστικά καταλύματα της χώρας παρουσιάζουν για τη φετινή πασχαλινή περίοδο μέση αύξηση της τάξης του 10%. Παράλληλα, στοιχεία της Trivago δείχνουν ότι οι δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί που επιλέγουν οι Ελληνες για τις πασχαλινές διακοπές τους αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι. Στην πρώτη δεκαπεντάδα των επιλογών βρίσκονται φέτος πέντε ελληνικοί προορισμοί έναντι μόλις ενός πέρυσι. Επιπλέον, έρευνα που πραγματοποίησε η Travelplanet24 για τις πασχαλινές διακοπές των Ελλήνων με μεταφορικό μέσο το πλοίο ανέδειξε ως πρώτες επιλογές τη Σύρο και τη Μύκονο και με μέσο το αεροπλάνο τη Σαντορίνη.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων...