Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Κόβεται το ΑΡΤ TV από το διαγωνισμό για τις άδειες...


Οριστικά εκτός διαγωνισμού ο ΑΡΤ TV του Γιώργου Καρατζαφέρη. Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο...
γενικός γραμματέας ενημέρωσης & επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, δεν γίνεται δεκτή η υποψηφιότητα του τηλεοπτικού σταθμού καθώς δεν συνοδευόταν από το απαιτούμενο παράβολο των 30.000 ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται πως “δεν γίνεται δεκτή η υπ’ αρ. 13196/4.7.2016 αίτηση συμμετοχής της εταιρείας CITYNEWS AE (ΑΡΤ ΤV) στη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης τεσσάρων (4) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), επειδή δεν συνοδεύεται από παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, όπως ορίζεται στο άρθρο 10 παρ. 5 του ν. 4339/2015 και στην παρ. 4.2 περ. στ΄ του Κεφαλαίου 4 της υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξης του Υπουργού Επικρατείας.”

typologies.gr

Άδειες: oι δύο κρυφές υποψηφιότητες...


Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης πίσω από τους Κυπρίους. Ο Γιώργος Κουρής αποτελεί τον κρυφό συμπαίκτη του Χρήστου Καλογρίτσα...
Ο Bαρδής Βαρδινογιάννης παίζει σε δύο ταμπλό στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Το MEGA φαίνεται ότι δεν τον ενδιαφέρει. Το έχει...
πάρει απόφαση ότι δεν μπορεί να πάρει άδεια και να σωθεί. Έτσι εκτός από το Star προωθεί το plan b: τον Ανεξάρτητο Τηλεοπτικό Πάροχο, θυγατρική της Southeast Network Public στην οποία εμφανίζεται κύριος μέτοχος ο Νικόλαος Ντάβαρης.  
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Γιώργος Κουρής δεν βρίσκεται εκτός παιχνιδιού.. Χωρίς να φαίνεται, συνεργάζεται με τον Χρήστο Καλογρίτσα με τον οποίο γνωρίζονται πολλά χρόνια.   
Θα δούμε εκπλήξεις στον διαγωνισμό.

Nίκος Μανεσιώτης (fmvoice)

zoornalistas.blogspot

Συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ...


Συνάντηση Μπαράκ Ομπάμα θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αύριο Σάββατο, στις 3.30 το μεσημέρι (τοπική ώρα), στη Βαρσοβία, στο περιθώριο των...
εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ. 

Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου, θα είναι διάρκειας μισής ώρας περίπου και η ατζέντα θα περιλαμβάνει το ελληνικό πρόγραμμα και χρέος, ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη (Brexit), προσφυγικό, αλλά και θέματα περιφερειακής ασφάλειας. 

Τον τελευταίο ενάμισι μήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ...

thetoc.gr

Γιος υπουργού συνελήφθη σε επεισόδια αντιεξουσιαστών...

gios-upourgou-sunelifthi-se-epeisodia-antieksousiastwn
Ο γιος υπουργού της κυβέρνησης ήταν ανάμεσα στους 4 συλληφθέντες, των επεισοδίων κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής συγκέντρωσης έξω από τα...
γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο Μαρούσι, το απόγευμα της Τετάρτης. Ο 21χρονος φοιτητής σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχε στην ομάδα των 40-50 μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου, που βρέθηκαν στην οδό Γράμμου, αντιδρώντας σε μοίρασμα φυλλαδίων από μέλη του ναζιστικού μορφώματος σε δρόμους του Αμαρουσίου στις 18 Ιουνίου 2016.

Η συγκέντρωση έγινε στις 17:00 το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, λίγο πριν το καθιερωμένο άνοιγμα των γραφείων της Χρυσής Αυγής, στις 18:30 κάθε απόγευμα. Οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με διμοιρίες των ΜΑΤ. Κάποια στιγμή έκαναν την εμφάνισή τους τρία μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία ενδεχομένως προσέρχονταν στα γραφεία. Η παρουσία τους προκάλεσε ένταση, με τους αντιεξουσιαστές να κινούνται απειλητικά εναντίον τους. Αστυνομικοί των ΜΑΤ, μπήκαν ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές, έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, διαλύοντας την αντιφασιστική συγκέντρωση. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκε ελαφρά ένας διαδηλωτής.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές νεαρών, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις, όταν μεταφέρθηκαν στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας.

Σε βάρος των νεαρών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο γιος του υπουργού σχηματίσθηκε δικογραφία για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια. Το πρωί της Πέμπτης οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, με την παρουσία αλληλέγγυων, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς η δίκη τους αναβλήθηκε για τις 15 Ιουλίου 2016...

thetoc.gr

Τι έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη για το MEGA;...

Ντόρα - Mega
Αν είναι φασισμός οι κανόνες μετά από 25 χρόνια ανομίας  – H εγκατάλειψη του καναλιού από τους μετόχους του τι είναι;

Η Ντόρα Μπακογιάννη με ένα «Λυπάται» καθάρισε για τα 25 χρόνια διαπλοκής και ανομίας στον τηλεοπτικό χώρο…
Με ένα «Λυπάται» ξεμπέρδεψε στο γιατί το κόμμα της δεν έκανε τίποτα ώστε να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να θεσπίσει κανόνες και να επιβάλλει στους καναλάρχες – «καταληψίες» να πληρώσουν για τις συχνότητες που άρπαξαν βγάζοντας εκατομμύρια ευρώ όλα αυτά τα χρόνια!

Αφού όμως η Ντόρα Μπακογιάννη κόπτεται για τον «πλουραλισμό και την ελευθεροτυπία» όπως είπε απαντώντας σε σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν έκανε τίποτα όταν έκλεισε το ALTER;

Αλλά μην πάμε τόσο μακριά (αν και δεν είναι)… Τι κάνει λοιπόν η Ντόρα Μπακογιάννη σήμερα, τώρα, για το MEGA που πνέει τα λοίσθια; Τι έχει να πει για τους μετόχους του καναλιού που σφυρίζουν αδιάφορα; Γιατί δεν σηκώνει το τηλέφωνο και με το δικαίωμα της θεσμικής της θέσης να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι που οι πλουσιότεροι έλληνες – μέτοχοι του καναλιού το έχουν εγκαταλείψει; Γιατί δεν παίρνει μια πρωτοβουλία να σωθούν οι 500 θέσεις εργασίας; Και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει; Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με λουκέτο το μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο;

Με ποια λογική είναι φασισμός όπως κατηγόρησε την κυβέρνηση που επιχειρεί να βάλει τάξη μετά από 25 χρόνια ανομίας και κανιβαλισμού, αλλάζοντας χέρια οι δημόσιες συχνότητες από τον έναν τυχοδιώκτη στον άλλον βάζοντας ένα σκασμό λεφτά στις τσέπες τους… Και δεν είναι φασισμός η συμπεριφορά των αφεντικών του MEGA που έχουν απλήρωτους τρεις μήνες τους εργαζόμενους; Δεν έχουν να τους πληρώσουν μήπως;

Άραγε ποια είναι η θέση της Ντόρας Μπακογιάννη;...

enimerosi24.gr

Μιας και η Πειραϊκή-Πατραϊκή δεν θα πληρώσει τα χρέη της, ας σοβαρευτεί επιτέλους το Κράτος!

8.7.16


Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ προχώρησε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, εναρμονιζόμενη με τις επιταγές του Μνημονίου.

Πρόκειται για τα ονόματα 6.226 φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 19,6 δισ. ευρώ, καθώς και 9.453 εταιρειών με συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 63 δισ. ευρώ. Αναλυτικά στο ρεπορτάζ του CNN Greece.

Ο όγκος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο βρισκόταν πάντοτε πίσω από τις υποσχέσεις τύπου «λεφτά υπάρχουν» διαφόρων υποψήφιων πρωθυπουργών προς τον λαό. Όλοι κάποια στιγμή πίστεψαν ότι θα μπορέσουν να εισπράξουν απότομα ένα μεγάλο μέρος τους, όλοι απέτυχαν.

Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Στη λίστα των νομικών προσώπων που χρωστάνε στο Δημόσιο συμπεριλαμβάνονται εταιρίες όπως η Πειραϊκή-Πατραϊκή (έχει κλείσει από το 1996) και το Μινιον ενώ αρκετές είναι ανώνυμες εταιρίες με βασικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο.

Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα για ένα ξεσκαρτάρισμα της συγκεκριμένης λίστας; Ποιος ο λόγος να εξοργίζεται ο ελληνικός λαός για χρέη που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν; Έξι ολόκληρα χρόνια υπό αυστηρή επιτήρηση κι ακόμα να σοβαρευτούμε;

Y.Γ Ο μόνος υπουργός Οικονομικών που ξεκίνησε τη διαγραφή των εν λόγω χρεών ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και φυσικά έπεσαν όλοι να τον φάνε...

parapolitiki.com

Αλλαγή τοπίου στον εκλογικό νόμο μετά το «ναι» του ΚΚΕ

Tvxs Ανάλυση 07:33 | 08 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 10:16 | 08 Ιουλ. 2016
Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση: Η μαοϊκή ρήση με την οποία επέστρεψε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κίνα βρίσκει άμεσο αντίκρυσμα στο πολιτικό πόκερ του εκλογικού νόμου και προϊδεάζει, αν μη τι άλλο, για τις κυβερνητικές προθέσεις και στο μεγάλο μέτωπο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Η ντρίπλα στον εκλογικό νόμο, με τον διαχωρισμό του άρθρου που καταργεί το μπόνους των 50 εδρών από εκείνο που διατηρεί το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, αλλάζει άρδην τα δεδομένα στις διακομματικές διεργασίες, προσθέτει τις ψήφους του ΚΚΕ στις γραμμές της – α λα καρτ, έστω – συναίνεσης, και παίζει οριακά πια με την πλειοψηφία των 200 βουλευτών.
Ταυτόχρονα, καταδεικνύει την πρόθεση του Μαξίμου να πιέσει μέχρις εσχάτων την αντιπολίτευση – τακτική που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συνεχιστεί και στο εγχείρημα της αναθεώρησης του Συντάγματος -, ενώ καθιστά τη Χρυσή Αυγή κομβικό παράγοντα των εξελίξεων, με το όποιο πολιτικό ρίσκο εμπεριέχει η επιλογή αυτή.
Από τα 179 έως τα 197 «ναι»
Σε όρους πολιτικής αριθμητικής αυτό το νέο πλαίσιο και το επιλεκτικό «ναι» του ΚΚΕ δίνουν ήδη στην κυβερνητική πρόταση για την απλή αναλογική δεδηλωμένη πλειοψηφία 179 βουλευτών. Η κίνηση, άλλωστε, της κυβέρνησης και η νομοτεχνική βελτίωση Κουρουμπλή ήταν καθαρά σχεδιασμένη και στοχευμένη προς τον Περισσό, προκειμένου να του δώσει τη δυνατότητα να υπερψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και να καταψηφίσει τη διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.
«Λέμε παρών επί της αρχής. Ναι στο εκλογικό δικαίωμα για ψήφο στα 17. Ναι στην κατάργηση μπόνους, θα ψηφίσουμε το άρθρο 4 που έγινε 5 με τη νομοτεχνική βελτίωση», ήταν η άμεση απάντηση που έδωσε στην επιτροπή της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώνης, επαναπροσδιορίζοντας και τα δεδομένα στο κυνήγι της πλειοψηφίας των 200 βουλευτών.
Με τις 15 ψήφους του ΚΚΕ, τις 9 της 'Ενωσης Κεντρώων και τις 153 της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπέρ των βασικών άρθρων της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο τάσσονται ήδη 177 βουλευτές. Σε αυτούς προστίθενται και τα επίσης δεδηλωμένα «ναι» του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου και του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου, ανεβάζοντας την πλειοψηφία στους 179.
Ο ρόλος της Χρυσής Αυγής
Κι εδώ μπαίνει πλέον ως καθοριστικός παράγοντας η Χρυσή Αυγή. Εάν οι 18 βουλευτές της υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, ο τελικός αριθμός των «ναι» ανεβαίνει στους 197 και όλα θα κριθούν στην αναζήτηση τριών ψήφων. 
Επί του παρόντος, βεβαίως, η Χρυσή Αυγή δηλώνει ότι «επιφυλάσσεται». Απολαμβάνοντας εμφανώς τον ρόλο του ρυθμιστή, ο ειδικός αγορητής της Γιάννης Λαγός δήλωσε ότι «η Χρυσή Αυγή θα μελετήσει το νομοσχέδιο μέχρι την τελική κατάθεσή του στην Ολομέλεια, όπου πιθανώς θα προκύψουν αλλαγές, και θα ψηφίσει με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού».
Ο εν λόγω ρόλος της Χρυσής Αυγής έχει ήδη ανοίξει κύκλο γαλάζιων βολών προς την κυβέρνηση. Βουλευτές της ΝΔ έσπευδαν να θυμίσουν χθες το βράδυ στη Βουλή πως το δικό τους κόμμα κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014 είχε εκ των προτέρων αποκηρύξει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και το ίδιο είχε πράξει, με γραπτή του δήλωση, και ο τότε υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Δήμας. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει ήδη πάρει μάλλον καθαρή θέση επ’ αυτού, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε πως στην κοινοβουλευτική διαδικασία δεν υπάρχουν «ευπρόσδεκτες» και «μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από 300.
Οι ανεξάρτητοι και οι «διαρροές»
Ως εκ τούτου, εάν η Χρυσή Αυγή υπερψηφίσει, θα χρειάζονται τρεις ακόμη βουλευτές για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων και να ισχύσει η απλή αναλογική από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Από τους τρεις ανεξάρτητους, πλην Νικολόπουλου, θεωρείται δεδομένο το «όχι» των Χάρη Θεοχάρη και Λεωνίδα Γρηγοράκου, ενώ χθες και ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης δήλωσε πως θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση.
Παρά τα μηνύματα αυτά, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν από την πλευρά τους ότι η συζήτηση επί του εκλογικού νόμου έχει ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά της έως την ψήφισή του από την Ολομέλεια στις 20 Ιουλίου. Και επέμεναν και πάλι πως δεν πρέπει να αποκλείονται διαρροές και διαφοροποιήσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από το Ποτάμι…

ΗΠΑ: 5 αστυνομικοί νεκροί και 7 τραυματίες σε διαδήλωση

Εκτός ελέγχου


tvxs.gr 07:43 | 08 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 10:15 | 08 Ιουλ. 2016
Πέντε αστυνομικοί πυροβολήθηκαν θανάσιμα και άλλοι 7 τραυματίστηκαν από πυρά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Ντάλας.
Η διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας πραγματοποιήθηκε μετά τις δυο τελευταίες δολοφονικές επιθέσεις αστυνομικών κατά αφροαμερικανών την τελευταία εβδομάδα σε Μινεσότα και Λουιζιάνα.


Οι αστυνομικοί φέρεται να δέχθηκαν τους πυροβολισμούς από δύο ελεύθερους σκοπευτές κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο πάρκο Belo Garden του Ντάλας.
Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή. Έχουν συλληφθεί τρεις ύποπτοι. Η μία είναι γυναίκα.
Η αστυνομία του Ντάλας έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός άντρα που εικάζεται ότι είναι ένας εξ’ αυτών που άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών. 

Δράστης έχει ταμπουρωθεί σε γκαράζ
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με έναν ακόμη δράστη, ο οποίος βρίσκεται σε γκαράζ και πυροβολεί σποραδικά κατά των αστυνομικών. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Ντάλας, ο ύποπτος είπε στους διαπραγματευτές ότι 'έρχεται το τέλος' και ότι έχουν τοποθετηθεί βόμβες στο γκαράζ και στο κέντρο της πόλης. 


Μαζικές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας εναντίον των αφροαμερικανών πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
Προσωρινή απαγόρευση πτήσεων 
Μετά από το αιματηρό περιστατικό, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) προχώρησε στην έκδοση οδηγίας προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το κέντρο του Ντάλας, ενώ το Facebook ενεργοποίησε την εφαρμογή προσωπικής ασφάλειας «safety check».
Τα δυο τελευταία περιστατικά κατά αφροαμερικανών 
Μινεσότα
Ο 32χρονος Φιλάντο Καστίλ πυροβολήθηκε από αστυνομικούς μέσα στο αυτοκίνητό του, μπροστά στη γυναίκα του και την τετράχρονη τους, κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας. 
Η αστυνομία τους σταμάτησε επειδή είχαν σπασμένο φλας. Ο Καστίλ ανέφερε στους αστυνομικούς ότι είχε άδεια οπλοφορίας και ότι είχε όπλο μαζί του. 
Σύμφωνα με την σύζυγο του, όταν ο Καστίλ πήγε να πιάσει το δίπλωμα και την άδεια κυκλοφορίας για να την δείξει στον αστυνομικό, αυτός τον πυροβόλησε. 
Η σύζυγος κατέγραφε με το κινητό της τμήμα του περιστατικού και το μετέδωσε σε ζωντανό χρόνο στο διαδίκτυο.

Ο αστυνομικός Τζερόνιμο Γιάνεζ από την αστυνομία της Μινεσότα, αναγνωρίστηκε ως ο αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα τον Φιλάντο Καστίλ. Τον Γιάνεζ συνόδευε ο συνάδελφός του Τζόζεφ Καούσερ. Οι δύο αστυνομικοί έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας, σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές.
Λουιζιάνα 
Ο Άλτον Στέρλινγκ, πλανόδιος πωλητής CD έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στη μέση του δρόμου στη Λουιζιάνα. 
Οι δυο αστυνομικοί φέρεται να κλήθηκαν από πολίτη που υποστήριξε ότι ο άντρας τον είχε απειλήσει με όπλο. Είχαν ήδη ρίξει τον Στέρλινγκ στο έδαφος και τον είχαν ακινητοποιήσει όταν τον πυροβόλησαν. 

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, οι δύο αστυνομικοί «τέθηκαν κατά τη συνήθη διαδικασία σε προσωρινή άδεια».

Αποστάσεις Μεϊμαράκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αιχμές


tvxs.gr 10:03 | 08 Ιουλ. 2016
Σαφείς αιχμές και κριτική επιφύλαξε στον πρόεδρο της ΝΔ, ο… πρώην Ευάγγελος Μεϊμαράκης, διαφωνώντας ανοιχτά με τα πρόσωπα που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να στελεχώσει την ηγετική ομάδα του κόμματος. 
Δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για την συζήτηση που άνοιξε εκ νέου για το Plan B επί υπουργίας Βαρουφάκη, κάνοντας την έκπληξη και υποστηρίζοντας ότι οι κρατικές αρχές θα έπρεπε φυσικά να έχουν εναλλακτικό σχέδιο…
«Πρέπει να σας πω ότι εγώ και τότε είχα τοποθετηθεί λέγοντας ότι οι κρατικές αρχές πρέπει να έχουν plan Β. Αυτό τι σημαίνει όμως. Οι κρατικές αρχές, όχι ο κολλητός μου ή όποιον αυθαίρετα σύμβουλό μου παίρνω», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Real Fm.
Πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του ο Πρωθυπουργός «έδωσε την εντολή και από κει και πέρα, είναι ερευνητέο αν ήξερε ή όχι - που φαίνεται ότι ήξερε - ότι αυτό το plan Β το φτιάχνουν κάποιοι πιθανόν και τυχοδιώκτες».
Δυσαρέσκεια για την στελέχωση της ηγετικής ομάδας της ΝΔ
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έκρυψε πώς είναι δυσαρεστημένος από τον δρόμο που έχει πάρει η στελέχωση του κόμματος επί Μητσοτάκη. «Πιστεύω ότι η διοίκηση του κόμματος και η νομή της κομματικής εξουσίας είναι κάτι που αφορά τον πρόεδρο. Στα πρόσωπα δύσκολα θα συμφωνήσουμε ποτέ. Και πρέπει να σας πω κιόλας ότι ήδη δεν συμφωνούμε, σε πάρα πολλά από αυτά. Εγώ πιστεύω ότι με πολλούς μπορούμε να συνυπάρχουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά δεν μπορεί να είναι στην ηγετική ομάδα. Δεν μπορεί να κραυγάζουν».
Στο ερώτημα αν πρόκειται να γίνει πιο συγκεκριμένος ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Δεν νομίζω ότι βοηθάν αυτά, ούτε θέλω να δημιουργήσω τέτοιου είδους ζητήματα ή να δώσω τροφή σε εσωκομματική συζήτηση και να μου πουν κιόλας ότι τώρα που είμαστε μπροστά και όλα τα σχετικά. Εγώ πειθαρχώ σε αυτά».
«Δεν μπορώ να πετιέμαι σαν τον Μήτσο»
Για τη σχέση του με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τόνισε δεικτικά ότι από την ημέρα που εκείνος εξελέγη αρχηγός της παράταξης δεν έχουν συναντηθεί. 
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει ανοίγματα προς την πλευρά του, αλλά ο ίδιος δεν ανταποκρίνεται είπε: «Κι εγώ τα διάβασα αυτά και πρέπει να σας πω ότι πράγματι ο κ. Μητσοτάκης με πήρε αρκετές φορές τηλέφωνο, την ίδια ημέρα, όμως που ήμουν στο Στρασβούργο και το ήξερε. Δεν μπόρεσα να απαντήσω. Δεν ήταν δηλαδή οκτώ τηλέφωνα σε οκτώ εβδομάδες, ήταν σε μία ημέρα οκτώ τηλέφωνα για να μην πω σε μία ώρα και ήταν η Πέμπτη πριν από το συνέδριο της Παρασκευής. Και όταν τον ξαναείδα του είπα ότι είδα το τηλέφωνο και ότι ευχαρίστως όποτε θέλει, είμαι στη διάθεσή του, αλίμονο. Αλλά να ξέρετε ότι από την ημέρα που εξελέγη, δηλαδή από τις 12 Γενάρη, 13, που τον είδα δεν τον έχω ξαναδεί».
«Θέλω να έχω μία τακτική επαφή με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό έγκειται σε αυτόν. Δεν μπορώ σαν τον “Μήτσο” να πετάω κεφαλάκι από πίσω “να είμαι κι εγώ εδώ, να σου πω την άποψή μου”. Άμα θέλει να με ρωτήσει, είμαι ανοιχτός. Ούτε νομίζω ότι μας τιμά να λέει ότι τον παίρνω τηλέφωνο ή του στέλνω μηνύματα, άλλωστε εγώ δεν ξέρω τη νέα τεχνολογία. Εγώ είμαι του φαξ. Είμαι παλιός και γι’ αυτό ακριβώς και δεν “τσιμπάω” και πολύ στα ζητήματα αυτά» πρόσθεσε. 
«Το κεφάλαιο ηγεσία έκλεισε για μένα»
Στο ερώτημα πως βλέπει την πολιτική του παρουσία στο μέλλον και αν διατηρεί ηγετικές φιλοδοξίες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ήταν ξεκάθαρος: «Θεωρώ ότι για μένα αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει. Και πιστεύω ότι θα κάνω αυτό που έκανα πάντα δηλαδή να βοηθήσω τη νέα ηγεσία και τη ΝΔ να γίνει πλειοψηφία με πρόγραμμα και να μπορεί να το εφαρμόσει».

Γεμάτη «σκελετούς» η λίστα της ΓΓΔΕ με τους μεγαλοοφειλέτες


Στο πλαίσιο υλοποίησης όσων προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, η φορολογική διοίκηση και το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησαν χθες λίστα με τους 13.730 μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου. Ωστόσο, πρόκειται για έναν μακρύ κατάλογο με πτωχευμένες επιχειρήσεις εδώ και δεκαετίες, εταιρείες-μαϊμού που εξέδιδαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, αλλά και φυσικά πρόσωπα που αν και χρωστούν μεγάλα ποσά δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο. Ενδεικτικό της προχειρότητας στην κατάρτιση της λίστας των οφειλετών είναι ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται το Μινιόν, η Πειραϊκή Πατραϊκή καθώς και η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με οφειλές άνω των 8 δισ. ευρώ. Είναι πασιφανές ότι από τις τρεις ανωτέρω περιπτώσεις το ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να βάλει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του.
Η λίστα που δημοσιεύθηκε θα έπρεπε να έχει ως γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος αλλά και να βοηθήσει άλλες επιχειρήσεις προκειμένου να γνωρίζουν με ποιες εταιρείες συνεργάζονται.
Αντιθέτως, η δημοσιοποιηθείσα λίστα είναι μία επανέκδοση της λίστας του 2012. Στο διάστημα αυτό δεν έγινε καμία επεξεργασία των οφειλών και των οφειλετών. Δηλαδή η φορολογική διοίκηση δεν μπήκε στον κόπο να ξεχωρίσει ποιες οφειλές μπορούν να εισπραχθούν και ποιες είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Σημειώνεται ότι έχει ψηφιστεί νόμος από την ελληνική Βουλή για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Οσες λάβουν αυτόν τον χαρακτηρισμό, τίθενται στο «ψυγείο» και εφόσον προκύψουν πληροφοριακά στοιχεία επανεγγράφονται στις υποθέσεις που θεωρούνται εισπράξιμες. Ο σχετικός νόμος όμως δεν χρησιμοποιήθηκε από τη φορολογική διοίκηση. Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει ότι ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται οι εξής οφειλές:

• Εχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων.

• Εχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη και δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου.

• Δεν υφίσταται πτωχευτική και μεταπτωχευτική περιουσία, ή έχει εκποιηθεί η υπάρχουσα.

Επίσης, ο νόμος ορίζει ότι κατά το χρονικό διάστημα από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων άμεσης είσπραξης μέχρι και την ημερολογιακή λήξη του εικοστού έτους από αυτή, αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή της, δεν χορηγείται φορολογική ενημερότητα στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα για οποιαδήποτε αιτία, δεσμεύονται οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και δεν χορηγούνται πιστοποιητικά για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν το προϊόν της εκποίησης αποδοθεί στο σύνολό του στο ελληνικό Δημόσιο προς μερική αποπληρωμή των υφιστάμενων οφειλών, ή εάν αποκτηθούν περιουσιακά στοιχεία με σκοπό την εξόφληση των απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, στο τεχνικό μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη τονίζεται ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης

Για την ιστορία, οι 13.730 οφειλέτες χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 83 δισ. ευρώ Από το ποσό αυτό εισπράξιμο θεωρείται το 15%. Πρώτη στον μακρύ κατάλογο φιγουράρει η κλειστή εδώ και χρόνια χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις με οφειλές 8,54 δισ., ακολουθεί η επίσης κλειστή πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία με οφειλές 1,35 δισ. ευρώ, Στην τρίτη θέση βρίσκεται η εταιρεία «Carrera Mobile» και ακολουθεί το σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» με οφειλές 654,5 εκατ. ευρώ κ.λπ.

Στη λίστα υπάρχουν όμως και αρκετές εταιρείες του Δημοσίου όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με οφειλές 630 εκατ., η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία με οφειλές 462 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός του Ιπποδρόμου (ΟΔΙΕ) με οφειλές 210 εκατ., η παλαιά Τράπεζα Κρήτης με οφειλές 164 εκατομμύρια και ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων με οφειλές 136 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στη λίστα φιγουράρουν το όνομα του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου για χρέη ύψους 854.000 ευρώ, καθώς και αρκετά ποδοσφαιρικά σωματεία. Συγκεκριμένα, η ΑΕΚ έχει οφειλές 249,8 εκατ. ευρώ ο Πανιώνιος 27 εκατ. ευρώ, ο Αθηναϊκός 21,1 εκατ. ευρώ, η Κέρκυρα 6 εκατ. ευρώ και ο Ακράτητος 2,9 εκατ. ευρώ. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και δύο σωματεία καλαθοσφαίρισης, του ΠΑΟΚ και της Νήαρ Ηστ.

kathimerini.gr

Σκάρπα περί τό '80...

...ίσως καί λίγο πρίν. 
Eκείνες τίς χρονιές έγιναν τά προστατευτικά πεζούλια από τόν τότε δήμαρχο (1978-1990)  
Μαθιό Αποστόλου.
(Η φωτογραφία στάλθηκε από φίλο τής "Ν.Μ." πού θέλει νά εντοπίσει τήν εποχή της)