Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Τα "ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ της ΧΑΛΙΜΑΣ"...

Τού παρόντος βιβλίου, στό παρελθόν, οι πωλήσεις έπεφταν -γιά προφανείς λόγους- κατά τή διάρκεια τών προεκλογικών περιόδων. 
Έμοιαζε  φυσικό αφού τό αναγνωστικό κοινό ήταν απασχολημένο, έστω καί πρόσκαιρα, μέ τήν κατανάλωση πιό "φρέσκιας καί πιό λαχταριστής πραμάτειας"...
                                  *  
Γενομένης συζήτησης -τώρα τελευταία- περί πνευματικής ιδιοκτησίας, εκδοτικών δικαιωμάτων καί γενικά copyright (όχι ειδικά τής Χαλιμάς) φίλος τού "εκδοτικού χώρου" μέ διαβεβαίωνε, παρεμπιπτόντως, ότι οι πωλήσεις τού εν λόγω αριστουργήματος, όσο προχωρούν τά χρόνια, χωλαίνουν καί μετεκλογικά, υφιστάμενες αθέμιτο ανταγωνισμό "από τούς πάντες καί τά πάντα..."
Δ.Ν.Α.

Tό σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                 από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (30.08.15)

Δρίτσας: Χτυπήσαμε το κεφάλι μας στον τοίχο...


Σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Θοδωρής Δρίτσας στην παρέμβασή του στην πανελλήνια συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τέως υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε πως η χρηματοδοτική ασφυξία ηταν άλγος και άγχος γνωστό σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος, «από την εποχή που μας έλεγαν τα κανάλια τι θα κάνετε;», στην περίπτωση που δεν θα συμφωνούσαν οι πιστωτές με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το θέμα ήταν αν μπορούσαμε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα, ώστε να μη χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όπως συνέβη», τόνισε ο κ. Δρίτσας.

Ο σύζυγος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ζήτησε την αποκατάσταση του διαλόγου μέσα στο κόμμα λέγοντας πως η δημοκρατία και η κομματική λειτουργία, δεν ειναι ένα αγαθό, είναι εργαλείο απαραίτητο.

Ο τέως υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα χρειάζεται συλλογικές λειτουργίες για να αντιμετωπιστούν αυτά που έρχονται.
Ζήτησε, επίσης:
- Να μην επιτρέψουμε την αντιδραστική παλινόρθωση
- Να προστατέψουμε την ενότητα
- Να μην αφήσουμε τη διαδικασία αποχωρήσεων να γιγαντωθεί

Μιλώντας για τη συμφωνία ο κ. Δρίτσας είπε πως πρόκειται για την επιτομή του νεοφιλευθερισμού και υπογράμμισε: «Μην κρύψουμε από τους εαυτούς μας ότι αυτό ειναι μπροστά μας».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ανέφερε πως ειναι βασικό ζήτημα το τι και ποιοι ψηφίζουν στη νέα Βουλή. Σημείωσε πως πρέπει να αναζητηθούν παραγωγικές δυνάμεις να συνδεθούν με ένα παραγωγικό πρόγραμμα, αλλιώς αυτό που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν θα ειναι κόλαση.

«Σε αυτόν τον αγώνα προφανώς δεν θα φύγω από το ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε...

Αποβάλλεται ο Μητρόπουλος...


Τέλος φαίνεται ότι παίρνει το σήριαλ με τον Αλέξη Μητρόπουλο και το αν θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη δευτερολογία του στην συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς ανακοίνωσε ότι...
ο κ. Μητρόπουλος δεν θα είναι στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να τον κατονομάσει.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το ιδεολογικό περίβλημα για να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων, ίσως άθελά του, το έδωσε ο ίδιος ο κ. Μητρόπουλος στον κ. Τσίπρα... Χθες και σήμερα, στις συνεχείς τηλεοπτικές παρεμβάσεις του, ο Αλέξης Μητρόπουλος επικαλείται τη δημοφιλία του και τον αριθμό σταυρών που συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να διανοηθεί το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να μην συμπεριλάβει στις λίστες τον πιο δημοφιλή βουλευτή του, όπως αυτοχαρακτηρίστηκε ο τέως αντιπρόεδρος της Βουλής.

Αυτήν ακριβώς την επιμονή του κ. Μητρόπουλου αξιοποίησε ο κ. Τσίπρας για να αποβάλλει -όπως όλα δείχνουν- τον γνωστό εργατολόγο από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχω γίνει δέκτης αιτημάτων αξιόλογων ανθρώπων για συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Όποιος έρχεται και μου ζητάει να έχει εκλόγιμη θέση δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια. Όποιος έρχεται και συμμετέχει ως στρατιώτης θα είναι σε εκλόγιμη θέση».

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας, όπως τις προηγούμενες μέρες έχουν πει συνεργάτες του, δεν θα μπορούσε να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια έναν άνθρωπο που τον έχει κατηγορήσει ότι ακολουθεί θατσερική πολιτική και κυρίως επέλεξε να μην υπερψηφίσει το τρίτο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση...

Πλοία τής γραμμής στό παλιό λιμάνι τής Μυκόνου, Οκτώβριος του 1999.


Αναμνηστική φωτογραφία εποχής.
Τον επόμενο Ιούλιο, και τα τρία πλοία θα ταξίδευαν με διαφορετικά σινιάλα.
Το "Superferry II" θα ταξίδευε για την Blue Ferries, το "Πηνελόπη Α" και το "Εξπρές Αθηνά" θα ταξίδευαν για την Hellas Ferries.


Τότε που τά πλοία "παραβγαίνανε" τό ένα τό άλλο, 
 πρός μεγάλη τέρψη "μικρώνε καί μεγάλω"!...
(οι φωτογραφίες από τή συλλογή τού φίλου Μιχάλη Γ. Γρυπάρη)

Ήρθε κιόλας η πρώτη παραίτηση...



...από το κόμμα του Λαφαζάνη...
Δεν έκλεισε ένα μήνα το νέο κόμμα Λαφαζάνη και ήδη μετρά την πρώτη αποχώρηση.
Συγκεκριμένα, την παραίτησή του από τη "Λαϊκή Ενότητα", υπέβαλε ο...
Σπύρος Τσάτσης, από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος.

 Στην επιστολή παραίτησης του ο Τσάτσης αφήνει αιχμές για την ηγεσία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

 «Δεν είμαι διατεθειμένος να ενταχθώ σε ένα κόμμα που οικοδομείται με τη μεταφορά ενός κομματιού Σύριζα, ενός κόμματος παραγόντων, μηχανισμών, φραξιών και άλλων ευχάριστων καταστάσεων και όχι με ανοιχτό κάλεσμα που θα απευθύνεται σε κάθε τίμιο άνθρωπο που αισθάνεται τις τραγικές επιπτώσεις που έχει στη ζωή του, στην κοινωνία και γενικά στη χώρα μας η εφαρμογή των μνημονίων». 
  Επίσης  κάνει λόγο για «κόμμα, όπου κομματάρχες αναζητούν νέα πολιτική στέγη» και «κόμμα ζηλωτών που δεν ανέχονται καμία άλλη άποψη εντός του κόμματος, πλην εκείνης της ηγεσίας τους» 

Η επιστολή παραίτησης:

 Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι παρόλο που είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Λαϊκής Ενότητας», αποφάσισα για λόγους προσωπικούς και πολιτικούς να μην παραμείνω στο κίνημα. 
  Έχει μεγάλη σημασία πιστεύω με τι πρόγραμμα και ποιούς ανθρώπους, με ποιές συμμαχίες θα επιχειρήσουμε να παρέμβουμε. Δεν είμαι διατεθειμένος να ενταχθώ σε ένα κόμμα που οικοδομείται με τη μεταφορά ενός κομματιού Σύριζα, ενός κόμματος παραγόντων, μηχανισμών, φραξιών και άλλων ευχάριστων καταστάσεων και όχι με ανοιχτό κάλεσμα που θα απευθύνεται σε κάθε τίμιο άνθρωπο που αισθάνεται τις τραγικές επιπτώσεις που έχει στη ζωή του, στην κοινωνία και γενικά στη χώρα μας η εφαρμογή των μνημονίων.  
 Οι εφεδρείες της αριστεράς δεν βρίσκονται σε κομματικά γραφεία και συμμαχίες κορφής, αλλά μέσα στην κοινωνία.   Δεν είμαι διατεθειμένος να ενταχθώ σε ένα κόμμα, όπου κομματάρχες αναζητούν νέα πολιτική στέγη, σε ένα κόμμα «μηχανισμών» που διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο.   Σε ένα κόμμα ζηλωτών που δεν ανέχονται καμία άλλη άποψη εντός του κόμματος, πλην εκείνης της ηγεσίας τους. Σε ένα κόμμα «καρικατούρα» του Σύριζα, ένα κόμμα χυλό.  
 Η ένταξή μου στην Αριστερά δεν έχει την έννοια της στράτευσης στα συμφέροντα ενός κόμματος (δεν υπάρχει Αριστερά σωτήρας), αλλά εκφράζει τη δέσμευσή μου απέναντι στη ζωή.   Να αγωνίζεσαι χωρίς να προσδοκάς οφέλη. 
  Στη σημερινή φάση η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι χόμπι αλλά στράτευση.   
Καλύτερο φάρμακο, η απόφαση να αγωνίζεσαι για την αλήθεια των ιδεών σου στη σκληρή πραγματικότητα της κρίσης που ζούμε. Η ελπίδα πάντα υπάρχει και δεν είναι άλλη από τους κοινωνικούς αγώνες, την ατμομηχανή της ιστορικής εξέλιξης.  

Συνέντευξη Τσίπρα στη Real News

Τσίπρας: Κυβέρνηση αυτοδυναμίας από μηδενική βάση...


«Θα κόψουμε το γόρδιο δεσμό με τη διαπλοκή»
 - "Καρφιά" για Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη και "Ποτάμι".
-Ο Βαρουφάκης «έχει κάθε δικαίωμα να μου ασκεί κριτική. Όπως όλοι άλλωστε. Στο τέλος όμως, να ξέρετε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται»...
«Θα κερδίσουμε και μάλιστα καθαρά», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η πλειοψηφία του λαού μάς ζητεί τομές και σταθερότητα, Γι΄ αυτό και θα μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε σε βάθος τετραετίας, δίνοντας καθαρή εντολή αυτοδυναμίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα» προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News.

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να συγκροτηθεί από μηδενική βάση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και προανήγγειλε μια κυβέρνηση που θα συγκεντρώνει ό,τι καλύτερο έχει αυτήν τη στιγμή η χώρα και που θα είναι έτοιμη να στρατευτεί στην υπόθεση της μεγάλης αλλαγής, «μια κυβέρνηση που να αντέχει στα δύσκολα και να είναι συμπαγής στις μάχες κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, στις μάχες για την αναγκαία μεταρρύθμιση του κράτους», «χωρίς να τηρείται κάποιου είδους επετηρίδα, αλλά και χωρίς να αποκλείονται υπουργοί που υπήρξαν σταθεροί, σοβαροί και αποτελεσματικοί στην προηγούμενη θητεία τους».


Ο Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα με ποιος θα κυβερνήσει, ειδικά εάν δεν μπουν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή, υπογράμμισε ότι...

O φόβος του «κουρέματος» των καταθέσεων αύξησε την κατανάλωση και την ανάπτυξη

Αύξηση και μάλιστα μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, καθώς διαμορφώθηκε σε 1,6% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και ενώ η αρχική εκτίμηση της 13ης Αυγούστου έκανε λόγο για αύξηση 1,4%. Πρόκειται, μάλιστα, για τη μεγαλύτερη σε ετήσια βάση αύξηση από το 2008. Η εξήγηση για αυτή τη «μαγική εικόνα», δηλαδή της αύξησης του ΑΕΠ την ώρα που σημαντικοί παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η μεταποίηση, ακολουθούν καθοδική πορεία, βρίσκεται στον φόβο των καταναλωτών για «κούρεμα» των καταθέσεων, φόβος που προϋπήρξε της προκήρυξης του δημοψηφίσματος και της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων.
Με άλλα λόγια, υπό τον φόβο είτε του «κουρέματος» των καταθέσεων είτε της απώλειας της αξίας τους από ενδεχόμενη μετάβαση στη δραχμή, οι πολίτες προχώρησαν σε σημαντικές αγορές διαρκών και καταναλωτικών αγαθών. Την ίδια ώρα οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και οι εξαγωγές, μεγέθη που φανερώνουν παραγωγική δραστηριότητα, υποχώρησαν. Αν μη τι άλλο, η εξέλιξη αυτή φανερώνει για ακόμη μία φορά την...

Η πρόοδος τών εργασιών ενός παραδοσιακού σκαριού... (πανάδικη παπαδιά 6 μ.)

...στό καρνάγιο τού μαστρο-Γιάννη Λέκκα στήν Κοιλάδα            (φωτογραφίες 23/8/2015). Συνέχεια καί εξέλιξη από τήν ανάρτηση τής 5ης Αυγούστου - κλίκ ΕΔΩ )

Επόμενο στάδιο : τοποθέτηση μηχανής καί εξάρτησης ιστίων.

Γ.Παπανδρέου: «Επρεπε να είχα διώξει τους αποστάτες όπως ο Τσίπρας»


Γ.Παπανδρέου: «Επρεπε να είχα διώξει τους αποστάτες όπως ο Τσίπρας»

Την αυτόνομη κάθοδο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στις εκλογές εισηγήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στα στελέχη του κατά τη διάρκεια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που πραγματοποιείται στο ΣΕΦ.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε ότι πρότεινε τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων του ευρύτερου χώρου της προοδευτικής παράταξης και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν θέλησε τη συνεργασία, επαναλαμβάνοντας ότι ορισμένοι έριξαν την τότε κυβέρνησή του.

«Κάποιοι δεν θέλουν να ξεχάσουν ότι εγώ έφυγα από το κόμμα, ενώ με κάθε τρόπο μας έδιωχνε. Και εγώ δεν μπορώ να ξεχάσω, ποιος και πώς έριξε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρότεινα όμως, να τα αφήσουμε πίσω μας, γιατί αν συνεχίσω να μιλάω για αποστασία και αυτοί για το Κίνημα, τότε απλά θα ανακόψουμε την προοπτική για τον χώρο μας. Το να φύγω εκείνη τη στιγμή ήταν ό,τι πιο ευγενικό μπορούσα να κάνω.

» Κανονικά θα έπρεπε να είχα διώξει τους αποστάτες όταν ήμουν πρωθυπουργός, όπως έκανε ο Τσίπρας. Και να ερευνηθεί το βρώμικο 2011, όπως το βρώμικο 1989. Μπορεί να έριξαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να ξαναχτίσουμε ενωμένοι το σπίτι μας» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Ο ίδιος κάλεσε τα στελέχη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών να αποφασίσουν την αυτόνομη κάθοδο ή όχι στις εκλογές.
tanea.gr

Νέα δεδομένα : Από πυροβολισμό ο θάνατος του 17χρονου πρόσφυγα στη Σύμη

21:23 | 29 Αυγ. 2015

tvxs.gr
Νέα ανατροπή δεδομένων για το θάνατο του 17χρονου πρόσφυγα στη Σύμη που πιστοποιήθηκε μετά τη συμπλοκή λιμενικών με διακινητές.
Όπως δήλωσε, όμως, ο υπεύθυνος ιατρός του Κέντρου Υγείας Σύμης προς το διοικητή της 8ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού Σώματος ο θάνατος του 17χρονου προήλθε όχι από ασφυξία αλλά πιθανόν από πυροβολισμό.
Τι λέει το λιμενικό 
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα για το «σοβαρό», όπως περιγράφεται, περιστατικό, όλα συνέβησαν στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Μαραθούντα της Σύμης κατά την απόπειρα εισόδου περίπου 70 μεταναστών με θαλαμηγό από τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Κατά την καταδίωξη και την προσπάθεια ακινητοποίησης της θαλαμηγού από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και σκάφος της Λετονικής συνοριοφυλακής της δύναμης FRONTEX, οι διακινητές προσπάθησαν επανειλημμένα να εμβολίσουν το Λετονικό σκάφος και να διαφύγουν επιστρέφοντας προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Τούρκος, κατά δήλωσή του, διακινητής επιτέθηκε και τραυμάτισε στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Σύμης αφαιρώντας του προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο. Κατά τη συμπλοκή με τους διακινητές ερρίφθησαν πυρά πυροβόλου όπλου. Οι τρεις δουλέμποροι έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί στο λιμεναρχείο της Σύμης όπως και το σκάφος με τους μετανάστες.
Ενημερώθηκε και η πρωθυπουργός 
Η σορός του 17χρονου διεκομίσθη στη Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής. Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιου Αθανασόπουλου, ήδη βρίσκεται στη Σύμη ο περιφερειακός διοικητής Νοτίου Αιγαίου του Λιμενικού Σώματος για να ερευνήσει τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες πρόκλησης του περιστατικού. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.
Ο Χρήστος Ζώης δήλωσε: «Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουν πολύ καλά, ιδιαίτερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπίσουν και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων». Για το περιστατικό ο υπουργός ενημέρωσε την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.

Σχεδιάζουν ένα καθολικό και ισόβιο αντιγριπικό εμβόλιο


Πολύ πιο κοντά στην παρασκευή ενός καθολικού αντιγριπικού εμβολίου που θα παρέχει ισόβια προστασία έναντι οποιουδήποτε στελέχους της γρίπης βρίσκονται οι ερευνητές, οι οποίοι, μάλιστα, έχουν ήδη πραγματοποιήσει ενθαρρυντικές έρευνες σε ζώα.
Δύο ξεχωριστές ομάδες Αμερικανών επιστημόνων κατέγραψαν αξιοσημείωτη επιτυχία εφαρμόζοντας μία προσέγγιση η οποία στοχεύει στο σταθερό κομμάτι του ιού της γρίπης. Αυτό ουσιαστικά επιλύει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα με τα αντιγριπικά εμβόλια, τα οποία ως γνωστόν πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν στο στόχαστρο το τμήμα του ιού που διαρκώς μεταλλάσσεται.
Η απόδειξη επί της αρχής δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό στα επιστημονικά περιοδικά Science και Nature Medicine. Παρά τον ενθουσιασμό τους οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι επιβάλλεται να γίνουν περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους προκειμένου να αποδειχθεί ότι η μέθοδος είναι αποτελεσματική και στον άνθρωπο. Επί του παρόντος, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, διότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη μεταδοτική νόσο.
Τα συμβατικά αντιγριπικά εμβόλια στοχεύουν κάποια μόρια στην επιφάνεια του ιού της γρίπης που διαρκώς μεταλλάσσονται και αλλάζουν. Ο ιός της γρίπης είναι σαν μία μπάλα, στην επιφάνεια της οποίας είναι καρφωμένα γλειφιτζούρια. Ομως αυτές οι δομές, τα γλειφιτζούρια, μεταβάλλονται κάθε χρόνο, ενώ τα ξυλάκια πάνω στα οποία είναι τοποθετημένα παραμένουν αμετάβλητα. Αυτές ακριβώς τις αμετάβλητες ακίδες έχουν βάλει στο στόχαστρο οι επιστήμονες προκειμένου να παρασκευάσουν ένα καθολικό αντιγριπικό εμβόλιο.
Πολλές διαφορετικές ερευνητικές ομάδες μελετούν και πειραματίζονται με κάποιους πιθανούς υποψηφίους. Ωστόσο, η δυσκολία του εγχειρήματος είναι μεγάλη και όπως ομολογούν οι ερευνητές, είναι η παρασκευή ενός μορίου που μπορεί να περιληφθεί στο αντιγριπικό εμβόλιο και το οποίο δεν θα περιλαμβάνει την κεφαλή των «γλειφιτζουριών», το μόριο της αιμαγλουτινίνης είναι αναμφίβολα μία πολύ μεγάλη τεχνική πρόκληση.
Η τελευταία εργασία μοιάζει πολύ ελπιδοφόρα, σύμφωνα με τον καθηγητή Τζον Οξφορντ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, o οποίος επισήμανε ότι τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των ερευνών έχουν τεράστια σημασία για την ιστορία των επιστημών. «Αυτό που έγινε είναι ένα πραγματικό άλμα συγκριτικά με οτιδήποτε άλλο πετύχαμε τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές διαθέτουν πολύ καλά και αξιόπιστα στοιχεία όχι μόνο από πειράματα σε ποντίκια αλλά και σε νυφίτσες και πιθήκους, ενώ κατάφεραν να έχουν καλά αποτελέσματα και με το στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών Η5Ν1. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εφαλτήριο. Πιστεύουμε ότι τελικά θα καταφέρουμε να παρασκευάσουμε ένα εμβόλιο που θα καλύπτει όλα τα είδη του ιού της γρίπης».
Η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ του τμήματος Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την εξέλιξη των ερευνών, τονίζοντας ότι αυτό που μένει τώρα είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και στον άνθρωπο. Αυτό θα είναι το επόμενο στάδιο στην έρευνα και μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.
kathimerini.gr