Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

"Τά βρίσκουν" Τράπεζες-Σκλαβενίτης γιά Μαρινόπουλο μέ 320 εκατ. δάνειο καί "κούρεμα χρεών" 50%!

«Μαρινόπουλος»: Tα βασικά σημεία της συμφωνίας διάσωσης


Μεταφορά του ομίλου Μαρινόπουλου σε νέα εταιρεία, τον έλεγχο της οποίας θα αναλάβει ο όμιλος Σκλαβενίτη, νέα χρηματοδότηση 320 εκατ. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο και κούρεμα των προμηθευτών κατά 50%, είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας μεταξύ τραπεζών και της εταιρείας Σκλαβενίτη, για τη διάσωση του Μαρινόπουλου.
Η συμφωνία έλαβε σύμφωνα με πληροφορίες την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank - είχε προηγηθεί η έγκριση από τη Eurobank - ενώ αύριο αναμένεται η συζήτηση στα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής τράπεζας και της τράπεζας Πειραιώς.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση δανείου ύψους 320 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία, τον πλήρη έλεγχο της οποίας θα έχει η Σκλαβενίτης, θα είναι με ευνοϊκό επιτόκιο, δηλαδή euribor + 1,5% spread. Με βάση πληροφορίες, οι τράπεζες θα έχουν option, που σημαίνει πως αν το ασκήσουν θα έχουν το 25% της νέας εταιρείας και η Σκλαβενίτης το 75%. Εκτός από το δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία με εγγύηση της Σκλαβενίτης, η συμφωνία προβλέπει και την ενδιάμεση χρηματοδότηση, ύψους 80 εκατ. ευρώ, προκειμένου η εταιρεία να σταθεί στα πόδια το κρίσιμο διάστημα έως την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Από το σύνολο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης τα 30 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει ο Σκλαβενίτης, 40 εκατ. ευρώ οι πιστώτριες τράπεζες και 10 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει ο Μαρινόπουλος, που θα αποχωρήσει οριστικά από το νέο σχήμα. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία.
kathimerini.gr
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : O υπέρτιτλος τής "Ν.Μ."

Κυβερνητική απάντηση στήν παρέμβαση τής Κομισιόν γιά τήν υπόθεση Ανδρέα Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ)

Απαντητική επιστολή στην Κομισιόν απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, το περιεχόμενο της οποίας γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κας Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε την έκπληξή του για την επιστολή της Ε.Ε. προς το πρόσωπό του, τονίζοντας ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση - κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός - τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.
Αναλυτικά:
«Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλαβε χθες το απόγευμα επιστολή από την Κομισιόν, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Ο Υπουργός Οικονομικών, ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν, στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση. Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα. Ο Υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο Υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της. Ο Υπουργός Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης. Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του».
κείμενο από kathimerini.gr

Η Κομισιόν στηρίζει τόν Ανδρέα Γεωργίου μέ παρέμβαση πού είχε προαναγγείλει τό πρακτορείο Reuters

Παρέμβαση της Κομισιόν για στήριξη στον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ


tvxs.gr 14:31 | 24 Αυγ. 2016
Σε μια πρωτοφανή κίνησή της, η Κομισιόν, εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να προστατέψει την ΕΛΣΤΑΤ και τους εργαζόμενους της από ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τίσεν δήλωσε σχετικά ότι για την Κομισιόν και την Eurostat είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος στο διάστημα 2010 - 2015 είναι πλήρως αξιόπιστα και ακριβή.
Σχετική επιστολή εστάλη στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. 
Η ανακοίνωση της Κομισιόν: 
«Τα ορθά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων. Πρόσφατες αναφορές σε μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.
» Παρ’ όλο που η Κομισιόν από θέση αρχής δεν θα σχολιάσει μια μεμονωμένη εθνική δικαστική υπόθεση, εκφράζει ανησυχία για τις αναφορές αυτές, καθώς αμφισβητούν την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων, στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.
» Η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τίσεν δήλωσε: 'Η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών της είναι θεμελιώδεις. Για την Κομισιόν και την Eurostat είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος στο διάστημα 2010 - 2015 είναι πλήρως αξιόπιστα και ακριβή'.
» Η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές Αρχές να αμφισβητήσουν δημοσίως την ψευδή εντύπωση ότι τα στοιχεία αυτά παραποιήθηκαν στο διάστημα 2010-2015 και να προστατέψει την ΕΛΣΤΑΤ, όπως και τους εργαζομένους σε αυτήν, από τέτοιους ανυπόστατους ισχυρισμούς.
» Επίσης, η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές Αρχές να στηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στοιχείων, όπως και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών.
» Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους επιτρόπους Μοσκοβισί και Τίσεν απεστάλη στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο».

Reuters: Η Κομισιόν ετοιμάζει παρέμβαση υπέρ του Γεωργίου...

Reuters: Η Κομισιόν ετοιμάζει παρέμβαση υπέρ του ΓεωργίουΘέση υπέρ του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, αναμένεται να λάβει με παρέμβασή της η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται ανώνυμες ευρωπαϊκές πηγές.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ανδρέας Γεωργίου,...
βετεράνος του ΔΝΤ, έχει συσπειρώσει αρκετούς ανώτερους οικονομολόγους και στατιστικολόγους από όλο τον κόσμο γύρω του. Ορισμένοι μάλιστα βοηθούν ώστε να πληρώσει τα έξοδα υπεράσπισής του.

Η περίπτωση φάνηκε να εξασθενεί, αλλά στις αρχές του μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση, ασκώντας νέα πίεση στον ίδιο.

Πηγή της ΕΕ ανέφερε στο Reuters ότι η Κομισιόν, της οποίας η στατιστική υπηρεσία Eurostat έχει επιβεβαιώσει τα δεδομένα που παρείχε η ΕΛΣΤΑΤ, θα προχωρήσει σε ανακοίνωση για το θέμα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι Βρυξέλλες ήταν ευρέως υπέρ της ΕΛΣΤΑΤ στο παρελθόν, εν μέσω επικρίσεων για το έργο της υπηρεσίας από Έλληνες πολιτικούς.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είναι γενικώς απρόθυμο να παρεμβαίνει σε εσωτερικές πολιτικές διαμάχες, καθιστώντας έτσι σημαντική οποιαδήποτε δημόσια στάση στην εν λόγω διαμάχη στην Ελλάδα...
in.gr

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής - Με 1560 μόρια ο τελευταίος

Ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 19.063 μορίων, η Ιατρική Αθηνών διατήρησε το υψηλότερο σκαλί στον χάρτη των 450 Σχολών και Τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά υποψήφιος ΓΕΛ, και όχι επιμέρους ειδικής κατηγορίας ,εισήχθη με τόσο χαμηλό βαθμό: 1.560 μόρια στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και  Βιομηχανικού Σχεδιασμού, του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας.
Ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης ευχήθηκε συγχαρητήρια και καλή τύχη σε όλους τους υποψηφίους που έδωσαν τη μάχη για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προαναγγέλλοντας ένα νέο σύστημα εισαγωγής, μετά από διάλογο και «χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές», το οποίο θα δίνει βάρος στο Λύκειο, αντιμετωπίζοντας τις στρεβλώσεις του ισχύοντος συστήματος το οποίο έχει εξουθενωθεί όπως είπε.
Είναι η πρώτη φορά που υποψήφιοι έδωσαν 4+1 μαθήματα αντί των 6 έως και πέρυσι και η κατανομή των σχολών ανα επιστημονικό πεδίο οδήγησε σε ανακατατάξεις βαθμολογικές, όπως η εκτίναξη των βάσεων στα Τμήματα του Γεωτεχνολογικού Τομέα και της Φυσικής Αγωγής, ενώ στον αντίποδα την πτώση Παιδαγωγικών Τμημάτων.
Φέτος, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, έγινε χωρίς καθυστερήσεις, με δεδομένο ότι υπήρχαν πολλές κατηγορίες υποψηφίων ( του νέου και παλιού συστήματος) και για το λόγο αυτό τα εύσημα αποδίδονται στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Γ. Παντή και τον διοικητικό μηχανισμό του υπουργείου.
Ως προς την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς ο κ Φίλης ανέφερε  ότι θα γίνουν 21.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών όσα και τα κενά.
Από τις 11 π.μ. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Ονομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία, στα οποία θα αναρτηθούν.
Επίσης, στην ίδια ιστοσελίδα βρίσκονται και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε., μη ελληνικής καταγωγής.
Οι βάσεις του 2016:
  1. ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΝΕΟ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ -- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016
  2. ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΝΕΟ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ -- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016
  3. ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ ΠΑΛΑΙΟ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ -- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016
  4. ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ ΠΑΛΑΙΟ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ -- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016
  5. ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ ΠΑΛΑΙΟ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ -- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016
  6. ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ ΝΕΟ -- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016
  7. ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ, ΕΠΑΛΒ 2015 -- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016
  8. ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ, ΕΠΑΛΒ 2014 -- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016
  9. ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2015 -- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016
  10. ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2014 -- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016
  11. ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ (ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ) -- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016
  12. ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ ΠΑΛΑΙΟ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ -- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016
  13. ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ (ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ) -- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016
kathimerini.gr