Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους

tvxs.gr 20:26 | 21 Ιουν. 2016
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.

1. Μετά από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων και μεταρρυθμίσεων, καταβλήθηκε σήμερα από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η δόση των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της χώρας.
2. «Φιλέλληνας» ή απλώς ευρω-ρεαλιστής, επιρρεπής - κατά το Spiegel - στις… καταχρήσεις ή όχι, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έβαλε πέρσι τη δική του σφραγίδα στη μεγάλη ελληνική περιπέτεια και στο θρίλερ του Grexit. Κατά των ομαδικών απολύσεων τάχθηκε πάντως σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την Αθήνα την οποία επισκέπτεται. Στο μεταξύ, με ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας διέψευσε σημερινά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης η κατάργηση τριετιών και επιδομάτων. Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης αποτελεί το θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού διευκρινίζεται.
3. Απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση συνεχίζονται τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020 διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομίας διαψεύδοντας τις πληροφορίες πως η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ «παγώνει» λόγω της δράση καρτέλ στην ανάθεση δημοσίων έργων, το οποίο δρα εδώ και τριάντα χρόνια.
4. Από σήμερα ξεκίνησαν οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. πρώτος σταθμός ο Πάνος Καμμένος. Όπως είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, στην κυβέρνηση υπάρχει συμφωνία ότι πρέπει να είναι αναλογικότερο το σύστημα, ενώ τόνισε ότι περιμένουν να ακούσουν και τις απόψεις των άλλων κομμάτων.
5. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει, ανεξάρτητα της έκβασης του βρετανικού δημοψηφίσματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε “καλό φεγγάρι”» συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο, στο Βερολίνο.
6. Μία έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι απλή υπόθεση. Αν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit, εκτιμάται ότι αυτό θα προκαλέσει σεισμό στη χώρα και στην ΕΕ με τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες. Ποιά είναι τα 5 πιθανά σενάρια για την επομένη ενός Brexit.
7. Ένας 19χρονος Βρετανός συνελήφθη στο Λας Βέγκας και κατηγορείται ότι ήθελε να σκοτώσει τον Ντόναλντ Τραμπ.
8. Πώς ένα γραφικό κολπάκι στην Ελούντα έγινε πλαζ; Δείτε καρέ- καρέ πως.
9. Στο Μιλάνο μπορείτε να περπατήσετε πάνω στο νερό… Όχι δεν είναι θαύμα. Οι «Επιπλέουσες Αποβάθρες» του Christo κάνουν το αδύνατο, δυνατό. Επιτρέπουν στον κόσμο να βαδίσει πάνω στα νερά της λίμνης Ίζεο σε απόσταση 110 χιλιομέτρων ανατολικά του Μιλάνου.
10. Η ομορφιά της Αρκτικής είναι συναρπαστική. Πρόκειται για ένα μοναδικό μέρος που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν να προστατεύσουν. Ανάμεσα τους και ο διάσημος Ιταλός συνθέτης και πιανίστας Ludovico Einaudi, ο οποίος ένωσε τη φωνή του με 8 εκατ. ανθρώπους κι έστειλε ένα μήνυμα για τη διάσωση της Αρκτικής, από τη μέση του πουθενά… δίνοντας μια μοναδική συναυλία ανάμεσα στα παγόβουνα.
* Σκίτσο του Γιώργου Μιτίδη