Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Τρικυμία εν ποτηρίω! // Πολύ φασαρία γιά τό τίποτα...

Όχι, μόνο, τρικυμία αλλά τσουνάμι εν ποτηρίω!...
Τρικυμία σέ ποτήρι...
...οι Εγγλέζοι τό λένε : "a storm in a teacup",

ενώ οι Αμερικάνοι "tempest in a teapot"
Θεωρείται πιθανό να προέρχονται από το :  
"Excitabat enim fluctus in simpulo" του Κικέρωνα (στό περίπου : "σηκώνω κύματα στην κουτάλα"). 
Στα ελληνικά φαίνεται ότι μεταφράζουμε το γαλλικό "une tempête dans un verre d'eau"...
                                                        ***
Η παρούσα "παροιμιακή" ανάρτηση δέν διεκδικεί -σέ καμμία περίπτωση- κάποιον φιλολογικό κότινο...
...κάθε άλλο...
...απλώς προλογίζει τήν ακριβώς παρακάτω πολιτική ανάλυση τού tvxs.gr πού φέρει τόν τίτλο :  
"Η Κεντροαριστερά και οι άλλοι"...
 ...η οποία, μέ τή σειρά της, έχει ως "επίλογο" τήν μεθεπομένη ανάρτηση μέ τό -απίθανου χιούμορ- σκίτσο τού ΚΥΡ!  
Δ.Ν.Α.

Η Κεντροαριστερά και οι άλλοι





Η Δημοκρατική Συμπαράταξη γίνεται η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη μετά την επιστροφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου και την ένταξη του βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν που εγκατέλειψε το Ποτάμι. 
Μετρά ήδη ίσο αριθμό βουλευτών (18) με την Χρυσή Αυγή ενώ γίνονται συζητήσεις για την προσχώρηση της Κατερίνας Μάρκου (πρόσφατα αποχώρησε από το Ποτάμι και ανεξαρτητοποιήθηκε), του Γιώργου Καρρά (έκανε το ίδιο από την Ένωση Κεντρώων), ακόμη και του Στάθη Παναγούλη (προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ). 
Η Φώφη Γεννηματά θα καταβάλλει επίμονες προσπάθειες συνεννόησης με τον Σπύρο Λυκούδη και τον Χάρη Θεοχάρη, ενώ στην Χ. Τρικούπη δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου στην επιστροφή του Γ. Παπανδρέου. 
Ο προκάτοχος της Φ. Γεννηματά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει στη συνεδρίαση της ΚΕ την Κυριακή, όμως το γεγονός ότι πέρασαν 24ωρα χωρίς να εκραγεί θεωρείται ως έμμεση αποδοχή των εξελίξεων, για τις οποίες, άλλωστε, τον είχε ενημερώσει η Φ. Γεννηματά πριν συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό. 
Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, διαμηνύοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ότι αρκείται στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθησύχασε όσους στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η επάνοδός του θα φέρει εσωκομματικά προβλήματα. 
Παράλληλα, οι πρώην υπουργοί Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης και Γ. Ραγκούσης που προσπαθούν για τη δημιουργία νέου κόμματος στον ενδιάμεσο χώρο θα δυσκολευτούν πλέον να...

O KYP σατιρίζει τήν επικαιρότητα...

Σκίτσο του Κυρ από το i-kyr.gr

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ (Άρθρο τών New York Times)

Ένας καινούριος πρόεδρος, που εισέβαλε στην εξουσία μέσα από έναν ορυμαγδό ψευδών ειδήσεων και χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης περιστοιχίζεται από στρατηγούς, όπως ο σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός άμυνας, ο υπουργός εσωτερικών και πιθανόν ο υπουργός εξωτερικών και ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών.

Του Gordon Adams* από τους New York Times 
Εάν αυτό συνέβαινε σε μία χώρα του τρίτου κόσμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως παγκόσμιος υποστηρικτής της δημοκρατίας, θα εξέδιδαν προειδοποίηση εναντίον αυτής. Η Αμερική πολλάκις έχει πιέσει τους στρατιωτικούς άλλων χωρών να αποσυρθούν και να παραμείνουν στα στρατόπεδα. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον μη στρατιωτικό έλεγχο στη διοίκηση, θεωρώντας ότι η δουλειά των στρατιωτικών πρέπει να περιορίζεται στην παροχή στρατιωτικών συμβουλών και όχι στην άσκηση πολιτικής και την διακυβέρνηση. 
Ωστόσο, εδώ φαίνεται να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς τα παραπάνω δεν φαίνεται να ισχύουν στο εσωτερικό τους. Αφότου επέκρινε απερίφραστα τους στρατηγούς κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άρχισε τώρα να περιστοιχίζεται από αυτούς. 
Ο Στρατηγός Michael T. Flynn 
σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ


Το ζητούμενο δεν είναι η παροχή ορθών στρατιωτικών συμβουλών προς τον Πρόεδρο. Ο νόμος Goldwater-Nichols του 1986 κατέστησε, προς τούτο αρμόδιο τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, ως στρατιωτικό σύμβουλο παρά τω Προέδρω. Ο Πρόεδρος ακροάται σε τακτά διαστήματα ένστολους αξιωματικούς στην Αίθουσα επαγρύπνησης και στο Πεντάγωνο. 
Όσο και αν οι Αμερικανοί θαυμάζουν και σέβονται τους στρατηγούς τους, ο πολιτικός έλεγχος του στρατεύματος δεν έχει να κάνει με την προσωπική αξία ή άλλα προσόντα συγκεκριμένων υψηλόβαθμων αξιωματικών. Οι στρατηγοί...

Handelsblatt: Κίνηση τακτικής με διπλό μήνυμα ο «χρησμός» Σόιμπλε




Να αποκωδικοποιήσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπ. Οικονομικών, που άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, επιχειρεί, σήμερα ο γερμανικός Τύπος. 
«Θέλει ο Σόιμπλε ξαφνικά να μην συμμετέχει τελικά στο εξής το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας, παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση επιμένει εδώ και μήνες τόσο πολύ σε αυτό ακριβώς; Στο Βερολίνο και ειδικά στην Αθήνα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές σάστισαν. Αλλάζει ξαφνικά ο Σόιμπλε τη στρατηγική του; Λαμβάνει προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποχωρήσει από τη διάσωση;», αναφέρει, σημερινή ανάλυση της Handelsblatt. 
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εφημερίδα του Ντίσελντορφ, φιλοξενεί διαρροές από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, που σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι δηλώσεις του Σόιμπλε αφορούσαν ένα καθαρά υποθετικό ενδεχόμενο. «Εμμένουμε στο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει», λένε οι πηγές χαρακτηριστικά. 
Ο αρθρογράφος της Handelsblatt, ωστόσο, αμφιβάλλει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «προβαίνει απερίσκεπτα σε μια τέτοια δήλωση» και επικαλείται υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος επισήμανε ότι...

«...το παρασκήνιο των σχέσεων κρατικών υπαλλήλων και φαρμακευτικών εταιρειών...»

Παρουσιάζουμε δυο πορίσματα - φωτιά για την υπόθεση Novartis - Στο στόχαστρο η ΝΔ


Δυο πορίσματα φωτιά αναφορικά με την υπόθεση της Novartis που αποκαλύπτουν όλο το παρασκήνιο των σχέσεων κρατικών υπαλλήλων και φαρμακευτικών εταιρειών, παρουσιάζει το tvxs.gr. Στο μεταξύ, η εφημερίδα Documento, κατηγορεί τη ΝΔ για «χορηγία» 200.000 ευρώ στη φαρμακευτική εταιρεία Novartis.Τα ντοκουμέντα που παρουσιάζουμε αφορούν τη συμμετοχή 33 στελεχών του υπουργείου Υγείας σε συνέδριο που έγινε το 2012 στο Βερολίνο, με τη χορηγία φαρμακευτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Novartis, η οποία και κατέβαλε πάνω από τα μισά χρήματα και συγκεκριμένα 25.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό από τα 49.000 ευρώ κατέβαλαν άλλες έξι φαρμακευτικές εταιρείες.
Το πρώτο πόρισμα των οκτώ σελίδων στάλθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2012 στο υπουργείο Υγείας από τον γενικό επιθεωρητή Μιχάλη Σαμπατακάκη. Αναφέρει ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων, όπως ο ΕΟΦ.

Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, χαρακτήρισε το πόρισμα εντελώς ανεπαρκές και ζήτησε επισταμένο έλεγχο.
Στο δεύτερο πόρισμα με ημερομηνία Ιανουάριος 2013...

Υποτελείς δογματικού οικονομικού καλβινισμού...

«Κρυφτούλι για την επιστροφή του κουαρτέτου», επιγράφεται στην «Εφ.Συν.» του τριημέρου, 6-8/1, ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, του Κώστα Μοσχονά, με...
υπέρτιτλο: «Ορόσημο η σύνοδος στις 26 Ιανουαρίου»∙ αναφορά στη σύνοδο της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Από την οποία, όμως, δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά, ιδίως ως προς το πρωτεύον και καθοριστικό θέμα της αξιολόγησης. Καθώς:

Ο Παπάς και οι πάπες...

Παιδιά, όχι και τα δικά σας, δικά σας, και τα δικά μας, δικά σας. Έτσι; Διότι, τώρα που...
επιτέλους δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, και όλα τα συμπαρομαρτούντα των καναλιών, γίνεται σαφές ότι η διεξαγωγή του διαγωνισμού από τον υπουργό - με απόφαση της Βουλής - κρίνεται αντισυνταγματική. Ωραία. Αλλά αυτό μόνο. Όλα τα άλλα, για τα οποία βγήκε από τα ρούχα της, κι ανέβηκε στα κεραμίδια η ΝΔ, και μαζί της η μικρή, ντροπαλή Δεξιά των κεντροαριστερών, και σύννομα, και συνταγματικά κρίθηκαν. Τελεσίδικα και χωρίς περιθώριο για αμφισβητήσεις.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Παράνομη η λειτουργία των καναλιών στο τζάμπα και χωρίς άδεια.  
Νομιμότατη η καταβολή ανάλογου τιμήματος για την άδεια.  
Νόμιμη, παρά το ντόρο και τις περί πραξικοπήματος κραυγές, η απόφαση για τον αριθμό των αδειών.  
Που πάει να πει ότι η πρόταση νόμου της ΝΔ - τη θυμάστε; - είναι εντελώς εκτός συνταγματικής τάξης και πάντως εκτός του πλαισίου που θέτει το ΣτΕ. Και θα πρέπει τώρα ο Κυριάκος και οι περί αυτόν να αποφασίσουν αν σέβονται στο σύνολό της την απόφαση. Ή αν σέβονται μόνο ότι συμφέρει στους βαρόνους.

Διότι σ’ αυτή τη χώρα ζούμε όλοι. Και όλοι λιβανιστήκαμε από...

Μπακογιάννη: Ante portas οι πρόωρες εκλογές...

Πρόωρες εκλογές «βλέπει» η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην...
εφημερίδα Παραπολιτικά.

Μπακογιάννη: Ante portas οι πρόωρες εκλογές
Η βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ λέει ότι ο πρωθυπουργός έχει πάνω στο τραπέζι δύο σενάρια. «Θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία για όσο περισσότερο μπορεί. Ταυτόχρονα όμως προετοιμάζει και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες», σημειώνει η κα Μπακογιάννη.

Επιπλέον σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, αφού κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να διαπραγματευτεί με αξιοπιστία και πυγμή, προσθέτει:

Δεν ξέρω τι είναι έτοιμη να δεχθεί και τι όχι, πιστεύω όμως ότι αν συνεχίσει να κωλυσιεργεί στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης οι εκλογές είναι ante portas...