Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Μια άλλη εκδοχή για την Αλωση που προκαλεί αντιδράσεις, της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ

Της  Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ            «Κερκόπορτα; Αστεία πράγματα»
Η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ θυμάται παλαιότερα τους- ξένους φοιτητές της στη Σορβόννη να της στέλνουν… συλλυπητήριο τηλεγράφημα κάθε 29η Μαΐου, την ίδια ώρα που τα περισσότερα Ελληνόπουλα αν τα ρωτούσες τι έγινε τη μέρα εκείνη δεν ήξεραν ακριβώς. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση αντιστράφηκε. Στην Ελλάδα έγινε, λίγο έως πολύ, μόδα να θυμόμαστε κάθε χρόνο τέτοια μέρα την Αλωση της Πόλης- μερικοί από κεκτημένη ταχύτητα ή άγνοια μιλούν για «εορτασμό», αντί για επέτειο, και να μην αρκούμαστε στον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης, κάθε 25 του Μαρτίου. Μεγάλη η σημασία της Πόλης, θα πει κανείς, για τους Ελληνες. Σωστό. Οπότε και η συμβολική σημασία της Αλωσης είναι εξίσου μεγάλη. Εστω και αν η πολιορκία της από τους Οθωμανούς ήταν απλώς μία από τις πολλές, έστω και αν το κλίμα της εποχής ήταν τέτοιο, η κατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν τέτοια, που έκπληξη θα ήταν το να μην αλωθεί η Πόλη.
«Βρισκόμαστε στα μέσα του 15ου αιώνα, γύρω στο 1450. Η Πόλη είναι μια μικρή πόλη πια- έχει δεν έχει 70.000 κατοίκους, όταν άλλοτε είχε περάσει το μισό εκατομμύριο» αφηγείται στα «ΝΕΑ» η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, επιχειρώντας να βάλει για λογαριασμό μας τα πράγματα στη θέση τους, να καταγράψει αλήθειες και μύθους της Αλωσης έτσι όπως μόνο μία βυζαντινολόγος με τη δική της διαδρομή μπορεί να κάνει. «Η Πόλη έχει αποδεκατιστεί από την πανώλη και τις αλλεπάλληλες πολιορκίες των Τούρκων. Αλλά και από τις διαμάχες των Δυτικών, αφού οι προστριβές Γενοβέζων και Βενετσιάνων γίνονταν στο λιμάνι της μέσα. Υπήρχε και μια τάση ανεξαρτητοποίησης των λίγων χωρών που παρέμεναν ελεύθερες- όχι μόνο του Μυστρά που παρεμπιπτόντως έπεσε το 1460, επίσης στις 29 Μαΐου! Η κατάσταση ήταν μιας ανασφάλειας γενικής»...

Καταστήματα ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου...

...σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο...
Η Αττική, η Κεντρική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο είναι, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, οι τρεις περιοχές στις οποίες απελευθερώνεται πιλοτικά από...
το τέλος Ιουνίου του 2014 η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ανεξαρτήτως μεγέθους, όλες τις Κυριακές του χρόνου. Όλα δείχνουν πως από τον Μάρτιο του 2015, όταν θα αξιολογηθεί το μέτρο, η κυριακάτικη λειτουργία θα επιτραπεί σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική, τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά στις περιοχές γύρω από την Ομόνοια, στην Ερμού, αλλά και στη Ραφήνα, όπου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι του νομού.

Στην Κεντρική Μακεδονία, τα καταστήματα θα επιτραπεί να ανοίγουν στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης της Τσιμισκή, καθώς και στη Χαλκιδική.
Στο Νότιο Αιγαίο, τα καταστήματα θα ανοίγουν στη Ρόδο, στην Κω και στην Ερμούπολη της Σύρου.

Με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση συμφώνησε και έχει ήδη αναθέσει στον ΟΟΣΑ νέα μελέτη, ώστε να εντοπιστούν αντικίνητρα και να υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση σε κλάδους, όπως το χονδρικό εμπόριο, η βιομηχανική παραγωγή, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι τηλεπικοινωνίες.

Η μελέτη θα παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2014 και η κυβέρνηση δεσμεύεται να υιοθετήσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2014 συγκεκριμένα μέτρα, για να προωθήσει τον ανταγωνισμό και την «ευελιξία» των τιμών στους συγκεκριμένους κλάδους με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.
 

Δικαστική σφαλιάρα στις εισπρακτικές εταιρείες...



Επιδικάστηκε αποζημίωση υπέρ οφειλέτη...
Φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση των εισπρακτικών εταιρειών και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν στο κυνήγι των οφειλετών βάζει το Εφετείο της Αθήνας που επιδίκασε αποζημίωση και καταδίκασε εταιρεία γιατί...
διέρρευσε απόρρητα προσωπικά στοιχεία δανειολήπτη.
Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αποτελεί ασπίδα προστασίας για χιλιάδες πολίτες που καταδιώκονται από τις εισπρακτικές εταιρείες και ουσιαστικά τις φέρνει προ των ευθυνών τους. Οπως γράφει το Εθνος για πρώτη φορά αναγνωρίζεται με δικαστική απόφαση ότι η έλλειψη ενημέρωσης του πολίτη και η συνακόλουθη συνεχής όχληση του δανειολήπτη στο σπίτι και στην εργασία του, αλλά και η αναζήτηση συγγενών του συνιστούν προσβολή προσωπικότητας που θεμελιώνει δικαίωμα να αξιώσει αποζημίωση.
 

Αεροδιακομιδή ασθενών από νησιά του Αιγαίου...

http://www.newsbeast.gr/files/temp/50A0F7737CA42390693D895CAF7CF70C.jpg
Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας εκλήθη χθες βράδυ από το ΕΚΑΒ να παραλάβει από νησιά του Αιγαίου και να μεταφέρει στην Αθήνα τέσσερα άτομα που...
έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης.

Αρχικά το C-130 μετέβη στη Ρόδο απ' όπου παρέλαβε 31χρονη επίτοκο. Στη συνέχεια προσγειώθηκε στη Σαντορίνη και ακολούθως στη Μύκονο από όπου παρέλαβε 3 τραυματίες με κατάγματα και επέστρεψε στην Ελευσίνα στις 22:05 μ.μ..
Εξάλλου χθες ελικόπτερο Bell-212 της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε από την Τήνο στην Ελευσίνα 6χρονο με κρίση επιληψίας.