Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Ζωγράφος είχε προτείνει αναβολή του ταξιδιού του Σαμαρά..




Την παραίτηση του από τη θέση του πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο υπέβαλε χθες ο κ. Παναγιώτης Ζωγράφος, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και ...
την πολιτικά αποτυχημένη συνάντηση του με την Άγκελα Μέρκελ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχετικό ρεπορτάζ της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle η οποία επικοινώνησε με τον Έλληνα διπλωμάτη. Να τι εκτιμά ο συντάκτης του ρεπορτάζ:

H απάντηση σχετίζεται μάλλον με την πληροφορία ότι ο Παναγιώτης Ζωγράφος εισέπραξε στο Βερολίνο τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού γραφείου, επειδή όπως του καταλογίσθηκε δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ότι αφορούσε τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα γίνεται λόγος για «φραστικό επεισόδιο» του Χρύσανθου Λαζαρίδη με τον κ. Ζωγράφο στο ξενοδοχείο HILTON.

Και μάλλον σε αυτό το σημείο ξεχείλισε το ποτήρι για τον Έλληνα πρέσβη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Deutsche Welle o κ. Ζωγράφος είχε γραπτώς ενημερώσει από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο, ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βερολίνο δεν ενδείκνυται για επίσκεψη και ότι ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να εισπράξει δημόσια στήριξη της καγκελαρίου. Ο κ. Ζωγράφος είχε προτείνει αναβολή του ταξιδιού, και συγκεκριμένα για μια ημερομηνία μετά τη σύσταση της νέας Κομισιόν. Το σκεπτικό του ήταν ότι με έναν πρόεδρο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και μια Κομισιόν θα μπορούσαν τα ελληνικά αιτήματα να υποστηριχτούν με ποιο πειστικό τρόπο και να βρουν μεγαλύτερη απήχηση στην καγκελάριο. Όμως το Μαξίμου έκρινε για δικούς του λόγους ότι η επίσκεψη θα έπρεπε να γίνει τώρα. Με τα γνωστά αποτελέσματα.

Φαίνεται εξαιρετικά πιθανό η κυβέρνηση να σκότωσε απλώς τον αγγελιοφόρο επειδή δεν της άρεσε το μήνυμα.
parapolitiki.com

Το γράμμα που σόκαρε πολυκατοικία, στη Ν. Σμύρνη..



Σάλο έχει προκαλέσει σε μια γειτονιά της Ν. Σμύρνης, το γράμμα που έγραψε ένας ένοικος πολυκατοικίας και το έριξε κάτω από τις πόρτες των γειτόνων του.

Προς όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας

Καλησπέρα σας. Το πιο πιθανό είναι ότι...

δεν με ξέρετε. Είμαι ο τύπος που μένει στον τέταρτο όροφο στο τελευταίο διαμέρισμα δεξιά. Μετακόμισα εδώ πριν από ένα χρόνο.

Δεν με ξέρετε γιατί δεν σας έχω χτυπήσει την πόρτα ποτέ για να ζητήσω κάτι και σπάνια συναντάω κάποιον από εσάς στο διάδρομο. Δεν είναι ότι δεν είμαι κοινωνικός, απλά δεν με ενδιαφέρει να σας γνωρίσω, αν και δεν αποκλείεται ανάμεσά σας να υπάρχουν ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Χέστηκα.

Με λίγα λόγια, θέλω την ησυχία μου. Δεν με βοηθάτε όμως.

Από πού να πρωτοξεκινήσω. Από την κοπελίτσα στον τρίτο που μαθαίνει πιάνο; Μη ρωτάτε πως ξέρω ότι είναι κοπελίτσα, αποκλείεται να είναι αγόρι και να παίζει τη μελωδία της μοναξιάς της Βανδή. Αν παρόλα αυτά είσαι αγόρι, εγώ θα σε φωνάζω κοπελίτσα και θα σου φορέσω και ένα ροζ φιόγκο. Και δεν είναι ότι με ενοχλεί η μουσική σου ενασχόληση. Με ενοχλεί όταν γίνεται το μεσημέρι του Σαββάτου. Είναι το μοναδικό μεσημέρι της εβδομάδας  που κοιμάμαι. Και με ξυπνάει. Γι αυτό να ξέρεις ότι αν συνεχίσεις να παίζεις αυτές τις ώρες η συνάντηση που θα έχουμε θα είναι ξαφνική. Και δεν θα βγει σε καλό. Αν είσαι ο γονιός και διαβάζεις αυτό το γράμμα, μην ανησυχείς. Θα ξεκινήσω από σένα.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μη λάβετε όλα αυτά που έγραψα και θα γράψω στη συνέχεια ως απειλή. Αλλά ως υπόσχεση. Θα έρθω και θα τα κάνω.

Φίλε στον πρώτο. Σ’ αρέσει να ακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που παίζουν ελληνικές επιτυχίες; Κάντο με κλειστή την πόρτα. Το ξέρω άτι την ανοίγεις. Έχω κρυφοκοιτάξει. Και ξέρω και γιατί το κάνεις. Ελπίζεις σε επικοινωνία με γείτονα η γειτόνισσα. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι δεχτείς έναν επισκέπτη που μόνο στόχο θα έχει να καταστρέψει τις ηλεκτρικές σου συσκευές, τον υπολογιστή σου και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείς για να ακούσεις ραδιόφωνο, θα σε δέσει σε μία καρέκλα, θα σε αλείψει με μέλι και θα αδειάσει πάνω σου ένα σακουλάκι με μυρμήγκια που τυχαία βρέθηκαν στην τσέπη του.

Δεν θες τέτοιον επισκέπτη πίστεψε με.

Και πάμε τώρα σε σένα. Ξέρεις καλά ποια είσαι. Εσύ που βογκάς. Μία φορά τη εβδομάδα, κάθε Τετάρτη, από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 3 το πρωί, εδώ και δύο μήνες. Στην αρχή είχε πλάκα το παραδέχομαι. Αλλά το στάνταρ του πράγματος μου δείχνει ότι δεν είναι και τόσο διασκεδαστικό όσο φαίνεται. Είσαι προγραμματισμένη; Τα έχεις με παντρεμένο που έρχεται εκείνες τις ώρες μόνο; Δεν με ενδιαφέρει πλέον. Μου χαλάς την αγωνία του να ξεχάσω τι μέρα είναι και τι ώρα.

Εκεί που κάθομαι ήσυχος ήσυχός απολαμβάνοντας τη χαρά του να κοιτάς το ταβάνι, σε ακούω. Πάλι γαμιέται αυτή, Τετάρτη θα ναι.

Και δεν στο χω πει; Σιχαίνομαι τις Τετάρτες.

Θα μπορούσα να γράφω για μέρες, αλλά μην ανησυχείτε θα επανέλθω. Κλείνω με τα πιτσιρίκια του πέμπτου. Την επόμενη φορά που θα τρέξετε στο διάδρομο μεσημέρι, μία μεγάλη απόχη θα σας μαζέψει ένα ένα, θα σας κλείσει σε μία ντουλάπα για ένα χρόνο (με τροφή παρόλα αυτά) μέχρι να βάλετε μυαλό και να μάθετε ότι φωνάζουμε μόνο όταν υπάρχει λόγος. Το ότι παίζω κυνηγητό και κάποιος ακούμπησε την πλάτη μου δεν είναι λόγος.

Αυτό το γράμμα θέλω να το κρατήσετε. Θέλω να ξέρετε ότι από εδώ και πέρα τίποτα δεν θα μένει ατιμώρητο. Υπάρχει καινούργιος σερίφης στην πολυκατοικία και το όνομα του είναι «διαμελιστής».
Ωραίο όνομα δεν συμφωνείτε;

Μέχρι την επόμενη φορά, που ελπίζω να μην υπάρξει, χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας, κλείστε τις πόρτες των σπιτιών σας, πηδηχτείτε χωρίς υπερβολές που δεν πείθουν κανέναν, και όλα θα πάνε καλά.

Yours truly,
 
Διαμελιστής

athensmagazine.gr

Μη λάλει προς ηδονήν*...

Η μανία της κυβέρνησης να προτρέχει, την οδηγεί συστηματικά σε παρατράγουδα – μεταξύ απλής γκάφας και απερίγραπτης ανοησίας.

Κορυφαίο το παράδειγμα της...
τρομολαγνικής εκστρατείας, με επίκεντρο τις τράπεζες, τις καταθέσεις και τη... δραχμή, που προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών, υπουργών, μεγάλων οικονομικών παραγόντων και ΜΜΕ και, επιπλέον, έθεσε ένα βασικό ερώτημα: Μια καταρρέουσα και πανικόβλητη κυβέρνηση είναι παράγων σταθερότητας ή όχι; Πολλοί ήδη σπεύδουν να διαπιστώσουν ότι είναι παράγων... αστάθειας.

Προ ημερών, όταν ο Τσίπρας εμφάνισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε ως μία από τις πηγές χρηματοδότησής του το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ή, ορθότερα, ό,τι περισσέψει από την επόμενη ανακεφαλαίωση των τραπεζών –, βγήκαν διάφοροι κυβερνητικοί να τσιρίξουν: «Μα, είναι δυνατόν να κρατικοποιηθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ; Αυτομάτως θα βγούμε από το ευρώ».

Μόλις χθες, λοιπόν, σε έκθεσή της η Eurobank – μια...

Tα όμορφα success story, όμορφα καίγονται

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Καθημερινής και το σχετικό ρεπορτάζ σηματοδοτούν το τέλος της κωμικής σαπουνόπερας «success story» που παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες με πρωταγωνιστές γνωστούς εθνοσωτήρες.

Η ίδια κυβέρνηση που θα μοίραζε παντού το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, η ίδια κυβέρνηση που θεωρεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο και προτείνει πια ως λύση το να δανειστούμε με 6,25% από τις αγορές είναι η ίδια κυβέρνηση που τώρα παρακαλάει την Τρόικα να της προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Πρόκειται για την ίδια Τρόικα που η κυβέρνηση όπου σταθεί και όπου βρεθεί, συκοφαντεί και δεσμεύεται συνεχώς να τη στείλει στο σπίτι της ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος πρωθυπουργός βάζει φωτιά στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος με δηλώσεις που θα ζήλευε και ο Λαφαζάνης.

Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Αντώνης Σαμαράς, η χώρα απογειώνεται. Προορισμός: Το άγνωστο ξανά.
parapolitiki.com

Το καφενείον «Η Ελλάς»

Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Κατεστραμμένος από την κρίση δηλώνει και ο κ. Αδωνις Γωργιάδης, στα χνάρια του κ. Πάγκαλου. Ξεχνά ο λάλος δημοκόπος πως η κρίση τον ευνόησε: θα γινόταν άραγε υφυπουργός (ως στέλεχος του ΛΑΟΣ) και κατόπιν υπουργός (ως στέλεχος της Ν.Δ.), αν δεν μεσολαβούσε η πολιτική και οικονομική κρίση; Πόσες πιθανότητες είχε να αποκτήσει ένας πατενταρισμένος ακροδεξιός και μια τηλεοπτική φιγούρα στα όρια του κιτς θέση σε κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, αν το ΠΑΣΟΚ –συνδημιουργός της κρίσης, και γι’ αυτό θύμα της- δεν είχε απεμπολήσει τις ιδέες του για να παραμείνει γαντζωμένο στην εξουσία; Μηδαμινές.

Δήλωσε επίσης το κυβερνητικό στέλεχος ότι, αν στις εκλογές νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα σηκώσει πάραυτα τις τραπεζικές καταθέσεις του. Δεν ξέρω αν θα τις βάλει στο μαξιλάρι του, θα τις κρύψει σε κάποιο τηλεοπτικό στούντιο ή θα τις σιγουρέψει στο εξωτερικό. Δικός του λογαριασμός, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κυριολεκτικά και μεταφορικά, όμως, ο κ. Γεωργιάδης διέπραξε μέγα ατόπημα (τον ακριβή ορισμό της πράξης του θα μπορούσαν να τον βρουν οι τραπεζικοί και δικαστικοί υπεύθυνοι) και την πρώτη φορά που εξαπέλυσε την απειλή του και στις δευτεροτριτολογίες του σε κανάλια και ραδιόφωνα.

«Λέω όσα λένε και στα καφενεία», μας πληροφόρησε ο (καφενόβιος;) κ. Γεωργιάδης. Σε ένα και μόνο καφενείο αναφερόταν. Της Βουλής, το οποίο είχε την τύχη και την τιμή να δει τον πρωθυπουργό και να τον ακούσει να λέει σε βουλευτές του ότι «θα αδειάσουν τα ταμεία των τραπεζών αν νικήσει ο Τσίπρας». Ακριβώς την κινδυνολογική «προφητεία» του κ. Σαμαρά αναβάθμισε επικοινωνιακά ο κ. Γεωργιάδης. Και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., έδωσε γραμμή (και με το προσωπικό του παράδειγμα) στους ομοϊδεάτες του να αποσύρουν μετεκλογικά τις καταθέσεις τους. Να διαλύσουν δηλαδή την οικονομία, που παραμένει «ελληνική οικονομία» είτε η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το πρώην ΛΑΟΣ κυβερνούν είτε ο κατηραμένος ΣΥΡΙΖΑ.

Εύκολα φανταζόμαστε ποιους κεραυνούς θα εξακόντιζε ο κ. Γεωργιάδης και ποια αναθέματα, πόσες ταμπέλες «ανθέλλην» και «προδότης» θα μοίραζε, αν κάποιος άλλος έλεγε όσα είπε και ξαναείπε η εξοχότης του, «ενοχλώντας» ακόμα και τον κ. Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας πια, που ίσως κάτι θα ’πρεπε να κάνει την «ενόχλησή» του. Αν κάποιος άλλος, δηλαδή, εκβίαζε τόσο ανοιχτά το ψηφοφόρο κοινό. Και αν παρότρυνε με τόσο θράσος και τέτοια ελαφρότητα τους γαλάζιους και τους ημίμαυρους να σαμποτάρουν όχι ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «όσα έχουν ήδη επιτευχθεί» διά των μνημονίων, όπως λέει και ο ίδιος. Και σφυρίζοντας αδιάφορα, να υπονομεύσουν την οικονομία της πατρίδας τους. Αλήθεια, η «σωτηρία της Ελλάδας» δεν είναι ο σκοπός, όποια κυβέρνηση κι αν επιλέγει ο κυρίαρχος (έτσι δεν λέμε) λαός; Ή μήπως είναι η σωτηρία του κόμματος στο οποίο βρίσκεται τώρα ο κ. Γεωργιάδης, έως το επόμενο κυβίστημά του;
kathimerini.gr

Οι Γερμανοί και τα άλογα

Η Αγκελα Μέρκελ κέρασε τον Αντώνη Σαμαρά ένα γλυκό από ιπποφαές, όπως άκουσα στις ειδήσεις. Να εξηγήσω, πρώτα, τι είναι αυτό το «ιπποφαές»: πρόκειται για ένα πράγμα που κανονικά δεν τρώγεται από ανθρώπους, το οποίο όμως κάποιοι το καταναλώνουν ως τροφή (με κάποιο ζόρι, δεν αμφιβάλλω...) επειδή έχει προστεθεί στον αχανή κατάλογο των άνοστων ουσιών που «κάνουν καλό», γενικώς. Κατά την εκδοχή του περιστατικού που άκουσα, ο Ελληνας πρωθυπουργός σχολίασε, απευθυνόμενος προς την οικοδέσποινά του, ότι ο Αλέξανδρος ο Μέγας τάιζε με αυτό το πράγμα το άλογά του. (Ηταν, με άλλα λόγια, το φαΐ του Βουκεφάλα...). Παίρνω το γεγονός ως αφορμή, για να πω ότι αν εγώ ήμουν στην θέση του ποτέ δεν θα έλεγα κάτι σχετικά με Γερμανούς και άλογα (όσο «χαριτωμένο» και αν ήταν) σε Γερμανό συνομιλητή μου. Διότι δεν θα μπορούσα να ξέρω εκ των προτέρων αν είχε υπ’ όψιν του τη ρήση του αυτοκράτορα Καρόλου Ε΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: «Μιλώ ισπανικά στον Θεό, ιταλικά στις γυναίκες, γαλλικά στους άνδρες και γερμανικά στο άλογό μου»...
από τή στήλη "ΦΑΛΗΡΕΥΣ" 
τής ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού:

 βροχές, χαλάζι και μποφόρ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους και πιθανώς κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης, αρχικά στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά όλη την ηπειρωτική χώρα και βαθμιαία θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις βραδινές ώρες στα δυτικά.
Το Σάββατο θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές στη κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποραδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Στα ανατολικά θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα (περίπου 8 με 10 βαθμούς). Τα φαινόμενα σταδιακά θα ασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.
kathimerini.gr

Μύκονος: Ιστιοφόρο "σκάρωσε" στόν Κόρφο!


Μύκονος: Ιστιοφόρο προσάραξε σε αμμώδη ακτή


Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Μυκόνου για προσάραξη ιστιοφόρου σκάφους στον κόλπο του Κόρφου της Μυκόνου.
Άμεσα στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής έσπευσαν στην περιοχή με περιπολικό όχημα του Λιμενικού όπου διαπίστωσαν ότι το σκάφος «Emmanuel» σημαίας Γαλλίας είχε προσαράξει σε αμμώδη βυθό.
Το ιστιοφόρο αποκολλήθηκε με τη συνδρομή ταχυπλόου σκάφους.
Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός, δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση και υλικές ζημίες, ενώ το «Emmanuel» προσέδεσε αυτοδύναμο στο νέο λιμένα Μυκόνου.
  Newsbomb.gr

"Επικό" αφιέρωμα του BBC στον Βασίλη Παλαιοκώστα

Ένα "επικό" αφιέρωμα στον διαβόητο δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα φιλοξενεί το BBC, δημοσιεύοντας την ιστορία της ζωής του, με φωτογραφικό υλικό και δημοσιογραφικές πληροφορίες. Τιτλοφορείται "ο Άπιαστος".

"Πέρασε δεκαετίες κυνηγημένος από τον νόμο. Δραπέτευσε δύο φορές από τη φυλακή με ελικόπτερο. Έδωσε εκατομμύρια στους φτωχούς. Αυτή είναι η ιστορία του πώς ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στην Ελλάδα έγινε λαϊκός ήρωας" αναφέρεται στην εισαγωγή.

Το δημοσίευμα προσθέτει πως στην εγκληματική του δράση που μετρά τριάντα χρόνια, ο "Ρομπέν των Δασών" της Ελλάδας, έχει αρπάξει εκατομμύρια από τράπεζες και έχει απαγάγει βιομηχάνους, δίνοντας όμως γενναιόδωρα μέρος της λείας του στους φτωχούς.

Παρότι όπως ο ίδιος ισχυρίζεται προσπαθεί να μην τραυματίζει κανέναν κατά τις επιχειρήσεις του, παραμένει ένας από τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους στην Ευρώπη.
Nooz.gr.

Διαβάστε το αφιέρωμα

Γιατί οι Αμερικάνοι ξέρουν μόνο σπορ και όχι πολιτική

Άποψη


Noam Chomsky
Απάντηση στο ερώτημα γιατί ο αμερικανικός λαός την ίδια στιγμή που μπορεί να είναι ειδήμων σε περίπλοκα αθλητικά θέματα, αποδεικνύεται παραδειγματικά αδαής σε ζητήματα διεθνών ζητημάτων, δίνει ο διάσημος φιλόσοφος, πολιτικός αναλυτής και ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι. Ο διάλογος που ακολουθεί αποτελεί απόσπασμα της συνέντευξης του αμερικανού γλωσσολόγου στον Τζείμς Πέρκ, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο The Chomsky Reader (1987).
Τσόμσκι: Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Όταν οδηγώ, ανοίγω το ραδιόφωνο και πολύ συχνά ακούω συζητήσεις για αθλητικά. Άνθρωποι παίρνουν τηλέφωνο και έχουν ολόκληρες συνομιλίες για τα αθλητικά με προφανές το υψηλό επίπεδο σκέψης και ανάλυσης. Οι άνθρωποι ξέρουν εξαιρετικά πολλά για το θέμα ώστε να μπαίνουν σε συζητήσεις για το κατά πόσο ο προπονητής πήρε την σωστή απόφαση την προηγούμενη μέρα και λοιπά. Αυτοί οι άνθρωποι από όσο ξέρω είναι ακροατές και όχι επαγγελματίες αναλυτές. Όταν όμως ακούω συζητήσεις για θέματα εθνικού ή διεθνούς ενδιαφέροντος τότε το επίπεδο της επιπολαιότητας στην συζήτηση είναι απαράδεκτο.

Μπορεί ενδεχομένως αυτή η αντίληψη να αλλοιώνεται από τα δικά μου ενδιαφέροντα, όμως θεωρώ ότι είναι ακριβής. Και πιστεύω ότι αυτή η έμφαση σε θέματα όπως τα αθλητικά έχει λογική. Το σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο, που οι άνθρωποι δεν μπορούν στην ουσία να κάνουν κάτι χωρίς την στοιχειώδη μορφή οργάνωσης ώστε να επηρεάσουν τον πραγματικό κόσμο. Μπορούν αντιθέτως να ζουν σε έναν εικονικό κόσμο – κάτι που κάνουν. Είμαι σίγουρος ότι χρησιμοποιούν την σκέψη και την λογική τους αλλά σε ένα πεδίο που δεν έχει ουσία σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα που δεν μπορεί κανείς να επηρεάσει καθώς οι δυνάμεις εξουσίας βρίσκονται αλλού.

Μου φαίνεται όμως ότι το ίδιο επίπεδο διανόησης και ικανότητας κατανόησης, ανάλυσης των στοιχείων και συλλογής πληροφοριών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί υπό διαφορετικά συστήματα διακυβέρνησης που θα περιλαμβάνουν την λαϊκή συμμετοχή στην λήψη σημαντικών αποφάσεων πάνω σε ζητήματα που αφορούν τα πραγματικά προβλήματα της ανθρώπινης ζωής.

Δεν προτείνω μια μορφή αντι-διανόησης. Όμως θεωρών ότι πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν κατανοητά χωρίς εξειδικευμένη και υπεραναλυτική γνώση. Και πράγματι η εξειδικευμένη γνώση σε αυτά τα θέματα δεν είναι μακριά από εκεί που φτάνει η γνώση όσων ενδιαφέρονται.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι η εξειδίκευση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους ανθρώπους;

Τσόμσκι: Υπάρχουν και ειδικοί για το ποδόσφαιρο αλλά...

Κυβέρνηση τέλος...

Η επίσκεψη Σαμαρά στη Μέρκελ έθεσε οριστικό τέλος στον βίο της κυβέρνησης. Απομένουν τα τυπικά: ο κατάλληλος χρόνος για την προκήρυξη των εκλογών, η ρύθμιση των...
τελευταίων εκκρεμοτήτων, η οργάνωση της επόμενης μέρας δηλαδή, έτσι ώστε να περισωθεί η παρούσα ηγεσία των δύο κομμάτων στη θέση της.

Ο Σαμαράς πήγε στο Βερολίνο ζητώντας τρία πράγματα και περιμένοντας να πάρει τουλάχιστον το ένα, έτσι ώστε να πάει στις εκλογές από καλύτερες σχετικά θέσεις. 1) Να τεθεί ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους, να ανοίξει δηλαδή η σχετική συζήτηση πριν από τις εκλογές. 2) Να αποχωρήσει η τρόικα από την Αθήνα και 3) Να μην επιμείνει η τρόικα στα σκληρά μέτρα που θα ζητήσει σε λίγες μέρες, δηλαδή απολύσεις, μειώσεις συντάξεων κ.λπ.

Δυστυχώς όμως για τον πρωθυπουργό, η Μέρκελ δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από αυτά τα αιτήματα. Το χρέος το παρέπεμψε για μετά τις εκλογές, για την τρόικα και το ΔΝΤ δεν είπε κουβέντα, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει τα μέτρα που θα αποφασίσει η τρόικα. Η Deutche Welle, μάλιστα, έγραψε πως η συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ δεν είχε κανένα αποτέλεσμα για την Αθήνα.

Η στάση της Γερμανίας στο ελληνικό ζήτημα δεν είναι καθόλου περίεργη. Έχουμε γράψει κατ’ επανάληψιν ότι η Μέρκελ θα προτάξει την εφαρμογή του προγράμματος από την πολιτική διάσωση των Σαμαρά-Βενιζέλου, για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλυθούν. Επιπλέον, όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν σήμερα, αλλά και οι πληροφορίες, λένε ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ απλώς περιμένουν τη νέα κυβέρνηση για να λάβουν τις αποφάσεις τους και αν είναι να υποχωρήσουν σε κάτι θα το κάνουν με τους επόμενους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την επιβίωση του προγράμματος.

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα, όμως, της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ είναι ότι έθεσε τέρμα στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, καθώς η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση πλέον να προσφέρει κανένα πολιτικό άλλοθι στήριξης, σε όσους ενδεχομένως είχαν την διάθεση να συζητήσουν εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Με τον Σαμαρά να επιστρέφει με άδεια χέρια και τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαιο νικητή των εκλογών, κανένας βουλευτής δεν πρόκειται φυσικά να εκτεθεί. Απλώς θα αναζητήσει την προσωπική του επιβίωση με τον επόμενο, ή απλώς θα περιμένει.

Εφόσον η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δήλωσαν κάθετη άρνηση, οι διαφωνούντες βουλευτές αυτών των κομμάτων δεν επαρκούν για την συγκέντρωση των 180, καθώς από τους ανεξάρτητους περίπου 7 έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμφωνήσουν και οι περισσότεροι κινούνται ήδη ανοιχτά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. (Τζάκρη, Τατσόπουλος, Βουδούρης, Μουτσινάς, Νικολόπουλος, Γιαταγάνα, Παραστατίδης).

Από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους, ο Πολύδωρας δήλωσε ότι θα ψηφίσει πρόεδρο εάν αλλάξει η μνημονιακή πολιτική -δηλαδή δεν θα ψηφίσει- ενώ το ίδιο φαίνεται να επιλέγουν οι πρώην ΑΝΕΛ, Ιατρίδη, Καπερνάρος και Νταβρής. Όσο για τον Ανδρουλάκη, δεν νομίζω κανείς να πιστεύει ότι θα πάει πίσω από μια κυβέρνηση που δεν έχει κάτι να προσφέρει; Αυτή τη στιγμή δηλαδή, από τους ανεξάρτητους βουλευτές η κυβέρνηση είναι ζήτημα εάν έχει 10 ψήφους, των δύο χρυσαυγιτών συμπεριλαμβανομένων! Δηλαδή, τέλος.

Μετά ταύτα περιμένουμε απλώς τον Σαμαρά να επιλέξει τον χρόνο των εκλογών...

Απόστολος Διαμαντής
protagon

Ποιος έχει εμπνευστεί αυτήν την οπερέτα;..

Γιακουμάτος: Εσχάτη προδοσία, όποιος βγάζει τα λεφτά του έξω…

Για τον Άδωνη το είπε;..

Οι δυο γελωτοποιοί της κυβέρνησης βγαίνουν καθημερινά στα κανάλια κι αμολούν ρουκέτες, για να κάνουν ντόρο και να επικαλύπτουν τα τεράστια προβλήματα, που βασανίζουν τους πολίτες.

Ο…
επονομαζόμενος και Μπουμπούκος, Άδωνις Γεωργιάδης έριξε το τρομολαγνικό, πως αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βγάλουν όλοι, με πρώτον αυτόν, τα λεφτά τους απ’ τις τράπεζες.

Σήμερα στο ΣΚΑΙ, το άξιο ταίρι του, ο Γιακουμάτος δήλωσε, πως όποιος βγάζει τα λεφτά του έξω, διαπράττει το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

Ποιος από το Μαξίμου, έχει εμπνευστεί αυτήν την οπερέτα;..