Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους

tvxs.gr 21:09 | 17 Ιουν. 2016
Τελευταία ανανέωση 21:10 | 17 Ιουν. 2016
1. Αγωνία τέλος για τους υποψηφίους. Σήμερα το μεσημέρι αναρτήθηκαν στα σχολεία όλης της χώρας οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων. 
 
2. Ο ESM έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης
3Νεοναζιστής ο δολοφόνος της Τζο Κοξ, η οποία δεχόταν απειλητικά μηνύματα. Σήμερα, πλάι - πλάι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη της. Αλλά και ένα... Γράμμα από το Λονδίνο: Άραγε τι παραπλανητικά στοιχεία για το δημοψήφισμα θα μας προσφέρουν αύριο;
4Εισαγγελική έρευνα για τις δηλώσεις Πολάκη κατά των δικαστικών. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και από τους δικαστές, οι οποίοι ζήτησαν παρέμβαση Παυλόπουλου. Αναδίπλωση Πολάκη. 
5. Η «προίκα» του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Τέσσερις θερινές εκκρεμότητες -«μικρές» κατά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά μάλλον θερμές πολιτικά- τρεις «ουρές» στο ασφαλιστικό και στα ειδικά μισθολόγια κι ένα μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων. 
6Απλή αναλογική προτείνει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλογικός νόμος και αναθεώρηση Συντάγματος στην Κεντρική Επιτροπή, 25 και 26 Ιουνίου. 
7. Σύναξη στη Βιέννη: Δημοψηφίσματα για έξοδο από την ΕΕ παντού θέλουν οι ακροδεξιοί. 
8. Έως και τους 41 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει τις επόμενες μέρες ο υδράργυρος. Ποιές συμβουλές δίνουν οι γιατροί για την αντιμετώπιση του. Ανοίγουν 8 κλιματιζόμενες αίθουσες στην Αθήνα λόγω καύσωνα. 
9. Πέντε χρόνια φυλακή σε 94χρονο φρουρό του Άουσβιτς. Μία από τις τελευταίες -όπως φαίνεται- δίκες στη Γερμανία που αφορούν εγκλήματα της ναζιστικής περιόδου.
10. Θερινό σινεμά: Δεκατέσσερις διαχρονικές ταινίες στο «Σινεμά με Θέα».

Ομιλούντες τοίχοι

Της Κρυσταλίας Πατούλη
tvxs.gr 13:22 | 17 Ιουν. 2016
Στον ΟΤΕ μια μεσόκοπη γυναίκα από την ουρά, φτάνει στο ταμείο. Θέλω να πληρώσω, λέει, 34 ευρώ έναντι των 104 που είναι σε σύνολο ο λογαριασμός που χρωστάω, και θα τον εξοφλήσω την άλλη βδομάδα, γιατί έχουν καθυστερήσει να με πληρώσουν και μένα.

Πρέπει να δώσετε το 40% του ποσού, της απαντά η ταμίας, για να μην σας το κόψουνε εν τω μεταξύ.
Μα γι' αυτό ήρθα να πληρώσω ένα ποσόν, έναντι, απαντά η συνδρομήτρια του ΟΤΕ, για να μην μου το κόψουνε εν τω μεταξύ, επειδή ο λογαριασμός έχει λήξει από το τέλος του προηγούμενου μήνα.
-Κυρία μου, σας λέω, πως ή θα πληρώσετε το 40% του ποσού, ή θα σας το κόψουνε το τηλέφωνο. Δεν έχει νόημα να δώσετε μικρότερο ποσόν από 42 ευρώ, διότι ούτως ή άλλως θα σας το κόψουν.

Η γυναίκα αμίλητη στραπατσάρει στο χέρι της ένα μάτσο το λογαριασμό με τα λίγα χρήματά της και κάνει επί τόπου στροφή.
Φεύγοντας βλέπω το θολό βλέμμα της που δευτερόλεπτα πριν καθρέφτιζε το κενό του συ-στή-μα-τος μεσα από τα μάτια ενός από τους αντιπροσώπους του, της υπαλλήλου του ταμείου ή αλλιώς ενός κουφού ομιλούντα τοίχου, χωρίς αυτιά, χωρίς μάτια, χωρίς ψυχή.
Γιατί αυτό είναι το σύστημα που υπηρετεί και αντιπροσωπεύει η κάθε ανάλογη υπάλληλος.
Πώς έφτασε να αντιπροσωπεύει το ίδιο το άκαμπτο σύ-στη-μα ένας άνθρωπος;
Ποιοί γονείς έπεισαν κάποτε ένα παιδί(γιατί εκεί μπαίνουν μόνο οι σπόροι), πως οι ομιλούντες τοίχοι είναι ιδανικοί για να ταυτιστείς μαζί τους; Ποιοί δάσκαλοι, ίσως; Ποιοί ίδιοι ολόιδιοι ομιλούντες τοίχοι έχτισαν τούβλο τούβλο αυτό το τέρας;

Αγωνία τέλος. Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών


tvxs.gr Τελευταία ανανέωση 17:45 | 17 Ιουν. 2016
Αγωνία τέλος για τους υποψηφίους για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, καθώς σήμερα το μεσημέρι αναρτήθηκαν στα σχολεία όλης της χώρας οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ήδη από τις 14:00 οι βαθμολογίες είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα αναρτηθούν στα σχολεία, σταδιακά έως το μεσημέρι, οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων των υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων και στις 14.00 θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Παράλληλα έχουν ξεκινήσει από την Τετάρτη οι διαδικασίες για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων που ολοκληρώνονται την Παρασκευή 8 Ιουλίου.
Οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Τα ειδικά μαθήματα
Έως τις 27 Ιουνίου θα παραγματοποιούνται οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι έχουν δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για εισαγωγή το τρέχον έτος σε σχολή ή τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση του.
Τα ειδικά εξεταστικά κέντρα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
(ακολουθούν όλες οι διαδικασίες)
 
Η υποβολή του Μηχανογραφικού ...

Η Βρετανία πενθεί τη βουλευτή Τζο Κοξ - Σε αναστολή οι καμπάνιες

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016 15:05
UPD:15:12

REUTERS/PHIL NOBLE
Η Βρετανία πενθεί τη 41χρονη βουλευτή του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, την οποία σκότωσε με πιστόλι και μαχαίρι 52χρονος άνδρας την Πέμπτη, σε μια επίθεση που προκάλεσε την αναστολή της εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου με ερώτημα την παραμονή ή την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κοξ, βουλευτής των Εργατικών η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε μέσα στον δρόμο, ενώ συναντούσε ψηφοφόρους της κοντά στη δημοτική βιβλιοθήκη του Μπίρστολ στην περιφέρειά της, κοντά στο Λιντς, στη βόρεια Αγγλία, από άνδρα που μάρτυρες είπαν ότι φώναξε «Britain first» (Πρώτα η Βρετανία).

REUTERS/STEFAN WERMUTH
Ο θάνατός της διαπιστώθηκε 48 λεπτά αργότερα από γιατρό ασθενοφόρου που προσπάθησε να σώσει τη ζωή της. Ένας 52χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς κοντά στον τόπο του εγκλήματος και ανακτήθηκαν όπλα, ανάμεσα στα οποία ένα πιστόλι. Ο φόνος προκάλεσε αμέσως την αναστολή της εκστρατείας για το δημοψήφισμα για την Ε.Ε., οι τόνοι στην οποία γίνονται όλο και πιο οργισμένοι και δηλητηριώδεις, περιλαμβανομένων προσωπικών κατηγοριών, καθώς και μια οργισμένη συζήτηση για θέματα όπως η μετανάστευση και η οικονομία.

Γιατί είχαν αυταπάτες;


ΣΥΡΙΖΑ EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Γιώργος Γιαννουλόπουλος
Νομίζω πως κανείς δεν θα διαφωνήσει με την άποψη ότι για όσα λέμε ή κάνουμε υπάρχει πάντα κάποιος λόγος που μας οδηγεί στο να πούμε ή να κάνουμε κάτι. Κατά συνέπεια, όταν παραδεχτούμε ένα λάθος μας, παραδεχόμαστε επίσης, είτε το θέλουμε είτε όχι, ότι και το σκεπτικό που κατέληξε σε αυτό ήταν επίσης λανθασμένο.
Οταν ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έτρεφε αυταπάτες, οι αντίπαλοί του ανέκραξαν ότι στην ουσία ο πρωθυπουργός δικαίωσε αναδρομικά την κριτική εκείνων που το κόμμα του είχε χαρακτηρίσει «ταγματασφαλίτες» και «γερμανοτσολιάδες» (μεταξύ άλλων). Και ώς εδώ η αντιπολίτευση είχε μάλλον δίκιο.
Αν όμως μιλήσουμε με όρους πλεονεκτήματος –αυτό δεν κάνουμε πάντα στην πολιτική;– η εικόνα αλλάζει. Διότι δεν αποκλείεται η παραδοχή του λάθους να ευνοήσει σε τελική ανάλυση την κυβέρνηση, επειδή έτσι αποσιωπάται ή συγκαλύπτεται το ιδεολογικό του υπόβαθρο.
Για να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, για «αυταπάτες» είχε μιλήσει πρώτος ο Γ. Βούτσης.
Σίγουρα ο όρος δεν επιλέχθηκε τυχαία αλλά κατόπιν ώριμου επικοινωνιακού προβληματισμού, στη βάση της κοινότοπης αρχής ότι αν δεν μπορείς πια να αρνηθείς κάτι –και ποιος μπορεί να αρνηθεί την κωλοτούμπα του τρίτου μνημονίου;– τότε ο μόνος τρόπος να περιορίσεις τη χασούρα είναι να το ομολογήσεις. (Αυτά ως προς τη «λεβεντιά» που μερικοί απέδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή παραδέχτηκε το λάθος του.)
Εδώ πρέπει να σταθούμε αναλογιζόμενοι ότι συχνά στην πολιτική δεν βλέπουμε το πραγματικό παιχνίδι γιατί αυτό παίζεται σε άλλο γήπεδο. Προσπαθώ να πω ότι ενώ η αντιπολίτευση θριαμβολογούσε, το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, με μια κίνηση που δεν μπορώ παρά να θαυμάσω, χτύπησε με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια.
Πρώτο τρυγόνι: απέδωσε το λάθος σε απλές «αυταπάτες», αποκλείοντας έμμεσα το ενδεχόμενο να οφείλεται σε άλλες αιτίες, λιγότερο κολακευτικές.
Και δεύτερο τρυγόνι: έπειτα από αυτή την έκρηξη ειλικρίνειας και αυτοκριτικής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το θέμα έκλεισε. Ας βρούμε κάτι άλλο να συζητήσουμε και να τσακωθούμε.
Διαβάζοντας τις εφημερίδες και μιλώντας με φίλους έχω αντιληφθεί ότι αυταπάτες δεν είχε μόνο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και καιρό συναντώ ανθρώπους –εννοώ απλούς ψηφοφόρους και ενίοτε στελέχη του κόμματος– που κατά το κοινώς λεγόμενο τους έχει φύγει ο τσαμπουκάς.
Αντί για αγωνιστικές μεγαλοστομίες και περιφρόνηση για τους δαιμονοποιημένους αντιπάλους τους δηλώνουν, πότε ρητά και πότε υπόρρητα,

Τά εξωτερικά γνωρίσματα δέν συμπίπτουν πάντοτε...







...μέ τήν, εσωτερική κατάσταση...
...όπως καί τό αντίστροφο!









Ο παραπάνω κανόνας ισχύει  σέ πολλούς τομείς, ευρύτερα, στή φύση.
Η φυτολογία, λόγου χάριν, έχει πληθώρα τέτοιων παραστάσεων νά μάς παρουσιάσει. 
Η ζωολογία βρίθει, επίσης, από παρεμφερή παραδείγματα.  
Πολλές οι περιγραφές από παρατηρήσεις τού Αριστοτέλη στά "Φυσικά" καθώς καί τού Πλίνιου τού πρεσβύτερου στή "Φυσική Ιστορία" του.
Αλλά καί πολλές μελέτες πολλών μεταγενέστερων

Κυρίως στό είδος τό δικό μας, τό ανθρώπινο, η πρόοδος τής μελέτης -τής εσωτερικής "αθέατης εικόνας"- υπήρξε ραγδαία στά τελευταία εκατό, περίπου, χρόνια...
...από Φρόϋντ καί ύστερα...
Επικεντρώστε, άς πούμε, στό ύφος, στίς εκφράσεις -στήν εκφορά τού λόγου- καί στό κεντρικό νόημα τών λεγομένων όσων καμώνονται, προσποιούνται ή υποδύονται κάτι...
ή όσων ζούν γιά μιά ζωή ολόκληρη, ζωή "ψεύτικη"... 
Βροχηδόν αλλεπάλληλες εικόνες από τό γράφημα μέ τό +άπειρο καί τό -άπειρο!
Αμφίδρομες αντιφάσεις, ατελείωτες.

Στήν πολιτική
Mία από τά ίδια
"Κοροϊδευόμεθα καί εξαπατώμεθα πανταχόθεν καί ασυστόλως"!
Στήν περίπτωση, αυτής καθεαυτής, τής πολιτικής έχουμε τά ίδια τά "καλά" τών προβληματικών διαπροσωπικών σχέσεων στή νιοστή (όπου ν οσοδήποτε μεγάλος αριθμός)
Όμως, εδώ, δέν έχουμε ψυχολογικό πρόβλημα! 
ΕΔΩ πρόκειταιποτε συμβαίνει- γιά σκαστή, εκ προμελέτης, εξαπάτηση... 
Τά θέλει όμως κι εμάς ...ενίοτε... ο ...κωλαρίκος μας!

Πάντως στό εξωτερικό  
-στίς πολιτισμένες χώρες-  
οι ψυχολόγοι , "μ' αυτά καί μ' αυτά", 
έχουν γεμίσει λεφτά!

Εμείς εδώ, όχι πώς μάς φταίει η οικονομική κρίση, όοοχι...
...αλλά επειδή είμαστε  από λιγάκι ψιλό έως πάρα πολύ χοντρο-μπαγάσηδες... 
...τά "σκάμε" όπου "σού λένε ό,τι θέλεις ν' ακούσεις" : στίς χαρτορίχτρες, στίς καφετζούδες καί στούς αστρολόγους.
Ούτε κάν στό πλανητάριο... (εκεί φαίνεται ...πλανεύουν...)
(Οι πολιτικοί -εξυπακούεται- ότι μάς τά λένε τσάμπα.  
Τό ...γαμπριάτικο μάς έρχεται αργότερα, παρέα μέ τό ξούρισμα!)

Άν δέν βαριόσαστε νά ψάξετε, ο Δημήτρης Ψαθάς στή "Μαντάμ Σουσού" κι ο Λουκιανός Κηλαηδόνης (σέ στίχους τού Γιάννη Νεγρεπόντη) στά "Μικροαστικά" περιγράφουν μέ απολαυστικό τρόπο κάμποσα από τά χούγια όσων πασχίζουν μέ άχθος χοντας ως αποκλειστικό, πλήν ανεπαρκές, εφόδιο τό χρήμα- νά περιβληθούν τήν αστική ιδιότητα...
   
Άν καί θά αρκούσε πιθανότατα -γιά νά γλιτώσετε τά τού ψαξίματος- μιά προσεκτική ματιά στά πέριξ γιά νά ψωνίσετε φρέσκο υλικό όπως αυτό τού Ψαθά καί τού Κηλαηδόνη.

Δ.Ν.Α.

Τό σημερινό σκίτσο...

                                                                                                       ... 

Τί αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους


tvxs.gr Τελευταία ανανέωση 21:19 | 16 Ιουν. 2016
1. Σοκαρισμένη η Βρετανία: Πέθανε η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε την Πέμπτη, από άνδρα ο οποίος τη μαχαίρωσε και την πυροβόλησε. Οι δυο καμπάνιες, υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και υπέρ του Brexit, πάγωσαν για σήμερα Πέμπτη όλες τις δραστηριότητές τους καθώς εξετάζεται αν το τραγικό συμβάν είχε σχέση με την πόλωση που επικρατεί στη χώρα σχετικά με το δημοψήφισμα. Ποιά ήταν η Τζο Κοξ, για τη δολοφονία της οποίας όλοι οι βρετανοί πολιτικοί δηλώνουν θλιμμένοι. Αλλά και ο κυνισμός των αγορών σε ένα γράφημα.

2Nέα μέτρα στα εργασιακά ζητά το ΔΝΤ. Τζέρι Ράις: Έως το τέλος του χρόνου η απόφαση για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. 
3. Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης
4. To σχέδιο Τσίπρα για την ανάπτυξη. Με  πρόταγμα την πάσει δυνάμει στροφή στην ανάπτυξη και με πρώτο στόχο τη μείωση της ανεργίας στο μισό έως το 2021, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε απόψε στο Μουσείο της Ακρόπολης το σχέδιό του για την ανάκαμψη της χώρας.
5Πολιτικό μήνυμα από τον ESM: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη περίοδο αβεβαιότητας. Η ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία. 
6. Τα στατιστικά των Πανελλαδικών: Συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες. Αύριο, Παρασκευή θα αναρτηθούν στα σχολεία οι βαθμολογίες για περίπου 80.000 υποψήφιους, οι οποίοι από το μεσημέρι θα έχουν πρόσβαση στους βαθμούς τους και διαδικτυακά.
7. Με εντολή εισαγγελέα δεσμεύονται οι λογαριασμοί Βγενόπουλου για εικαζόμενη φοροδιαφυγή ύψους 200 εκ. ευρώ. Τι απαντά ο ίδιος. 
8Αύξηση κατά 80% παρουσιάζει η κατάθλιψη στην Ελλάδα. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα για την υγεία του πληθυσμού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και αφορούν το 2014.
9. To Τvxs προτείνει: Οι καλύτερες ταινίες της νέας εβδομάδας
10. Αλλά και ... Η γιαγιά που κάνει τις πιο ευγενικές αναζητήσεις στη Google. Η 86χρονη May Ashworth, οι τρόποι ενός καιρού ξεχασμένου και οι ευχαριστίες της Google.

Τσίπρας: Η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη και δημοκρατική


Ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI
«Κλείνει ένας κύκλος, στο επίκεντρο τώρα η δίκαιη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Παραγωγική Ανασυγκρότηση – Δίκαιη Ανάπτυξη» που συνδιοργανώνουν τα Υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπτυξη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το κοινωνικό κράτος αποτελεί «μοχλός ανάπτυξης», ενώ υποστήριξε ότι ο στόχος για το 2021, είναι η ανεργία να βρίσκεται «στο μισό από ό,τι είναι σήμερα».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «στο επίκεντρο πλέον μπαίνει η ανάπτυξη και όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται σε ένα στρατηγικό στόχο: στην προώθηση της δίκαιης ανάπτυξης». Συμπλήρωσε πως «δίκαιη Ανάπτυξη, είναι ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και πρόσθεσε ότι είναι «χαοτικές οι διαφορές μας με όσους κατέστρεψαν τη χώρα». Για εκείνους, είπε ο πρωθυπουργός, πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα συντρίμμια που άφησαν: συρρικνωμένοι μισθοί και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.
Αντίθετα, τόνισε, για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβομένων θέσεων εργασίας.

Χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: 


  • Αυτές τις μέρες κλείνει ένας κύκλος για τη χώρα... Με την πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε ο πιο σημαντικός και δύσκολος κύκλος του προγράμματος. Η πιο σημαντική εξέλιξη η απόφαση του Εurogroup να επανεξεταστεί το ελληνικό χρέος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τρόπο αντικειμενικό και δεσμευτικό. Κερδίσαμε και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: οι συνολικές δαπάνες  για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν...

Ομόφωνα αποδοκίμασε την ομιλία Τσίπρα η αντιπολίτευση


Φώφη Γεννηματά, Κυριάκος Μητσοτάκης ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπτυξη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός από το Μουσείο της Ακρόπολης, φαίνεται πως δεν άγγιξε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες, με ανακοινώσεις τους, έσπευσαν να κάνουν λόγο -μεταξύ άλλων- για «φιέστες», «υποσχέσεις» και «επικοινωνιακό show» από τον Αλέξη Τσίπρα. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε πως το κοινωνικό κράτος αποτελεί «μοχλός ανάπτυξης», ενώ υποστήριξε ότι ο στόχος για το 2021, είναι η ανεργία να βρίσκεται «στο μισό από ό,τι είναι σήμερα».
Η Νέα Δημοκρατία επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως «έχει πολύ θράσος να μιλάει για ανάπτυξη ο πρωθυπουργός», καθώς -όπως υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- «εξαιτίας του χάθηκαν 21 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της χώρας ή 5.000 ευρώ από κάθε νοικοκυριό τη διετία 2015-2016». 
Χαρακτηρίζοντάς τον ως «πρωθυπουργό των ψεμάτων, των λουκέτων και της φοροεπιδρομής», η Ν.Δ. τονίζει ότι «οι συμπολίτες μας ξέρουν πια ότι Τσίπρας και ανάπτυξη δεν πάνε μαζί... Τσίπρας και Δικαιοσύνη δεν πάνε μαζί». 
Καταλήγοντας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως οι πολίτες «αδιαφορούν για τις φιέστες και τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα», τονίζοντας ότι η «ανάπτυξη μπορεί να έρθει μέσα από μεταρρυθμίσεις, περιορισμό των κρατικών δαπανών, μείωση των φορολογικών συντελεστών, προσέλκυση επενδύσεων και ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας... όσα αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μίλησε για «επικοινωνιακό show» που «έστησε ο κ. Τσίπρας για να επαναλάβει τα χιλιοειπωμένα», για κυβέρνηση «διώκτη των επενδύσεων».
«Με τους εξοντωτικούς φόρους και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, με το άδειο κέλυφος του Αναπτυξιακού νόμου, με τις αμφιθυμίες των Υπουργών, το κράτος των ημετέρων, τα εξόχως υφεσιακά μέτρα του μνημονίου. Ό,τι δηλαδή χρειάζεται για να φύγουν και οι λίγοι που επιμένουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.Όσο για την κοινωνική δικαιοσύνη, ας ρωτήσουν αυτούς που χάνουν το ΕΚΑΣ, αυτούς που έχασαν το επίδομα θέρμανσης, αυτούς που θίγει η μείωση του αφορολόγητου...», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Γεννημάτα. 
Το Ποτάμι υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του βρίσκονται «εκτός πραγματικότητας», θέτοντας το ερώτημα «πώς θα έρθουν νέοι επενδυτές και ποια κίνητρα θα δοθούν για να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους αυτοί που ήδη δρουν στην Ελλάδα;
Στη σχετική ανακοίνωση το Ποτάμι υποστηρίζει ότι διατηρείται το κακό ψυχολογικό και υφεσιακό κλίμα που δημιουργούν τα πρωτοφανή φορολογικά μέτρα, η κρατικίστικη αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπουν οι υποκριτικοί λυγμοί υπουργών της κυβέρνησης μετά από κάθε ιδιωτικοποίηση. Με τέτοια μυαλά, θα συζητάμε διαρκώς για το πώς θα μοιράσουμε τη φτώχεια κι όχι πώς θα πάρουν όλοι μέρισμα ανάπτυξης».

Δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών Βγενόπουλου αποφάσισε ο εισαγγελέας

Ο Οικονομικός Εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου έδωσε εντολή για τη δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου στο πλαίσιο διερεύνησης του αδικήματος της φοροδιαφυγής. «Πράγματι υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαδικασία» ενημερώνει ο ίδιος
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική εντολή για τη δέσμευση σε βάρος του επιχειρηματία σχετίζεται με προσωπικούς λογαριασμούς του κ. Βγενόπουλου στους οποίους εμφανίζεται ποσό περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο καλείται πλέον να αποδείξει ότι δεν αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής.
Η εντολή δόθηκε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά το αδίκημα της φοροδιαφυγής εκ μέρους εκατοντάδων μεγαλοκαταθετών βάσει της λίστας των 65 ηλεκτρονικών αρχείων (CD) που έχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς στα χέρια τους από τις ελληνικές τράπεζες.
Έτσι ο επιχειρηματίας θα κληθεί από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο διενεργεί την έρευνα υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων

Τι απαντά ο Βγενόπουλος  
Σε απάντηση του στα σχετικά δημοσιεύματα ο επιχειρηματίας δηλώνει ενημερώθηκε για την εξέλιξη από τη δημοσίευση των «Παραπολιτικών», παραδέχεται ότι υπάρχει «κάποια διαδικασία», ενώ υποστηρίζει ότι  «άν μετά τις διαρροές προς τον Τύπο κληθώ να προσκομίσω τα σχετικά στοιχεία, η υπόθεση θα περαιωθεί.»

Αναλυτικά η δήλωση του:

«Περί της δήθεν φοροδιαφυγής 200 εκατ. Ευρώ!

Ενημερώθηκα από το site της εφημερίδας Παραπολιτικά ότι δεσμεύθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί μου και ελέγχομαι για φοροδιαφυγή ύψους 200 εκατ. Ευρώ!

Μετά από μεγάλη προσπάθεια πληροφορήθηκα και εγώ ότι πράγματι υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαδικασία, επειδή οι «πιστώσεις» στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς στο διάστημα από 1/1/2002 μέχρι 31/12/2012 ήταν περίπου 200 εκατ. Ευρώ μεγαλύτερες από τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα μου. Η διαφορά όμως είναι ότι με τη λέξη «πιστώσεις» υπολογίζονται και τα ίδια ποσά που μεταφέρονται από καταθέσεις όψεως σε προθεσμίας και πάλι σε όψεως και πάλι σε προθεσμίας σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Άνθρακες ο θησαυρός. Εάν μετά τις διαρροές προς τον Τύπο κληθώ να προσκομίσω τα σχετικά στοιχεία, η υπόθεση θα περαιωθεί.

Εν τω μεταξύ εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την αναίτια δυσφήμιση που υφίσταμαι προτού καν πληροφορηθώ τίποτα επισήμως και μου δοθεί η δυνατότητα να παράσχω εξηγήσεις. Ο νοών νοείτω.»

Πηγές του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου επιμένουν 
Σύμφωνα με το Το Κουτί της Πανδώρας , είναι πάντως απορίας άξιο αν το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου το οποίο διενεργεί τον έλεγχο για τον Βγενόπουλο, έχει διαπράξει το λάθος να μην έχει εντοπίσει πρωτογενείς καταθέσεις αλλά μόνο εσωτερικές μεταφορές που έγιναν στους λογαριασμούς του Βγενόπουλου. Έμπειρα στελέχη του Κέντρου άλλωστε, χρησιμοποιούν ειδικά συστήματα και αλγόριθμους που μπορούν και διαχωρίζουν τις καταθέσεις όψεως από τις προθεσμιακές. Στελέχη του Κέντρου υποστηρίζουν πως όλες οι υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν χειριστεί και εστάλησαν τεκμηριωμένες στον εισαγγελέα, έχουν ελεγχθεί από ειδικά συστήματα, με μηδαμινή παρέμβαση οποιουδήποτε υπαλλήλου. 
thepressproject.gr

Αποστόλου: Οι αγρότες πρέπει να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις του πακέτου Χατζηγάκη


tvxs.gr 20:45 | 16 Ιουν. 2016
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν 12.000 αγρότες που εισέπραξαν αποζημιώσεις το 2008 και το 2009 («πακέτο Χατζηγάκη») άνω των 5.000 ευρώ να επιστρέψουν πόσο 40 εκ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Εξετάζεται τα ποσά αυτά να καταβληθούν τμηματικά, ενδεχομένως και σε δόσεις κατανεμημένες σε δύο ή τρία χρόνια, και μέσω των βασικών ενισχύσεων που δίνονται στους αγρότες κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το θέμα των καταλογισμών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Αποστόλου, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, διότι υπήρξε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας μας.
Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα κινδύνευε με πρόστιμα και καταλογισμούς ανάλογα με αυτά που πληρώσαμε για την χωματερή του Κουρουπητού, δηλαδή, κάθε μέρα και νέο πρόστιμο.
«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να ανακτήσουμε τα συγκεκριμένα χρήματα γιατί αν δεν ανακτηθούν, η Ευρωπαϊκή επιτροπή σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κινήσει διαδικασίες που δεν θα δίνουν τη δυνατότητα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις να συνεχιστούν οι νέες ενισχύσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε συναίνεση από τα κόμματα καθώς - όπως επισήμανε - τα πρόστιμα αυτά καταλογίστηκαν σε προηγούμενες χρονικές περιόδους και έρχονται να επιβαρύνουν τους αγρότες αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο. 
Εξήγησε όμως, ότι μετά την απόδοση των 40 εκ. ευρώ θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση του ποσού που θα πληρώσουν οι αγρότες.
«Πιστεύουμε ότι θα βρεθούμε πάλι σε μια θέση επαναδιαπραγμάτευσης του υπόλοιπου ποσού, στοχεύοντας ουσιαστικά σε αυτό που έχω δεσμευτεί: Όσο το δυνατόν να μην πληρώσουν οι έλληνες αγρότες, διότι όντως εκείνες οι χρονιές ήταν δύσκολες και υπήρχαν προβλήματα και αποζημιώσεων και απώλειας εισοδήματος που καλύφθηκαν» τόνισε ο κ. Αποστόλου.
Ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι τα ποσά με τα οποία επιβαρύνονται οι αγρότες είναι μικρά και αφορούν μόνον 1,5% περίπου αγροτών που πήραν ενισχύσεις.

Η ειρωνία της Λαγκάρντ για τη «συμφωνία ελάφρυνσης χρέους»

Η μπηχτή
tvxs.gr 00:05 | 17 Ιουν. 2016
Με σκωπτικό τρόπο απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την συμφωνία του Μαΐου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup.«Σε ποια συμφωνία αναφέρεστε;» ρώτησε η επικεφαλής του ΔΝΤ - προκαλώντας γέλια και - αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση του Μαΐου δεν είναι ικανοποιητική για το Ταμείο που έχει σαφώς ταχθεί υπέρ μιας πολύ μεγαλύτερης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από αυτή που επιθυμούν οι ευρωπαίοι. 
Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όταν θα πρέπει να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας. 
Η κόντρα με τον Ντάισελμπλουμ
Μάλιστα προκάλεσε και την παρέμβαση του Γέρουν Ντάισελμπλουμ που έσπευσε να της υπενθυμίσει ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup το Μάιο συμμετείχε συνεργάτης του ΔΝΤ. 
Η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε αμέσως ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα με το ΔΝΤ, δεν έχουμε δεσμευθεί» και πρόσθεσε: «συμμετείχαμε στην εν λόγω συνεδρίαση και μάλιστα ενεργά, υπάρχουν και προτάσεις. Αυτό που είπα προηγουμένως είναι ότι για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει ανάλυση της κατάστασης, να δούμε τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων, τις προοπτικές της ανάπτυξης και να αποφασίσουμε τι χρειάζεται για να γίνει το χρέος βιώσιμο».
Στη συνέχεια χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει δεσμευμένο στη σημερινή διαδικασία και την κατάλληλη στιγμή θα προσδιορίσει τη θέση του σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Πυροσβεστικά ο πρόεδρος του Eurogroup
Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ στη συνέχεια πήρε και πάλι το λόγο για να σημειώσει ότι στη συνεδρίαση του Μαΐου λήφθηκαν υπ’ όψιν πολλές από τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα. 
«Είπαμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, είπαμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% δεν είναι εφικτός στόχος και θα τον ξανακοιτάξουμε, εγκρίναμε έναν οδικό χάρτη για το χρέος και θα λάβουμε και μέτρα το 2018, όπως επιμηκύνσεις των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος» σημείωσε. 
Έπειτα τόνισε ότι είναι λογικό να ζητεί η Κριστίν Λαγκάρντ ανάλυση της κατάστασης πριν αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ. Καταλήγοντας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν μαζί στο ελληνικό πρόγραμμα.