Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Τους τα ακουμπάμε... κανονικά...


Τους τα ακουμπάμε... κανονικάΗ Ελλάδα έχει καταβάλει στη Γερμανία 360 εκατ. σε τόκους από το...
2010 έως το 2014, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης. Αυτό παραδέχτηκε χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε μια έκθεση 40 σελίδων που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο, αφού είχε προηγηθεί ερώτηση του κόμματος της Αριστεράς.

Στην έκθεση αυτή υπολογίζεται πως για τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα αποκομίζει 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τους τόκους για τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα. Τα κέρδη από τους τόκους δεν αφορούν ωστόσο μόνο τη Γερμανία. Ολες οι χώρες που έχουν δανείσει την Ελλάδα αποκομίζουν κέρδη, με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία να συγκεντρώνουν -μετά τη Γερμανία- τα μεγαλύτερα ποσά.

Τα κέρδη από τη δανειακή συμφωνία

Ετσι, βλέπει κανείς πως και οι χώρες του Νότου -που έχουν και οι ίδιες πρόβλημα και έχουν δανείσει την Ελλάδα- έχουν κέρδος από τη δανειακή συμφωνία.

Παράλληλα, σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», ο επικεφαλής του Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστηρίζει ότι εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών εξόδων. Και συμπεραίνει πως «αυτό που πιστεύαμε έως τώρα ως πρωτογενές πλεόνασμα αφανίζεται. Αυτόν τον χρόνο ίσως τελικά έχουμε έλλειμμα». Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως ενοχλητικές και απαράδεκτες τις τελευταίες δηλώσεις Τσίπρα και Βαρουφάκη.

Τέλος, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε δηλώσεις του, υποστηρίζει πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έχει μόνον οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη.

Οπως σημειώνει, «ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έχει και συνέπειες στην εξωτερική πολιτική της Ευρώπης. Θα ήταν μια τεράστια απώλεια του γοήτρου της, αν η Ε.Ε. με την οικονομική της δύναμη και την εμπειρία της σε συμβιβασμούς δεν μπορεί να συνοδεύσει μια χώρα στην οικονομική και δημοσιονομική της εξυγίανση»...
Παντελής Βαλασόπουλος
efsyn.gr (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩN)

Σε τι συμφωνούν…


Αθήνα και Βρυξέλλες…

Ο Ντερμπεντέρης, το είπε ωμά και κυνικά, όπως το συνηθίζει. Συμφωνούν, κυρίως στο…
γεγονός, ότι... δεν συμφωνούν.

«Κι αν δεν συμφωνήσουν, σ’ αυτό που συμφώνησαν – στο κείμενο της παράτασης – δεν πρόκειται να αρθεί το αδιέξοδο».

Και ο λόγος της διαφωνίας; Κατά Ντερμπεντέρη, η διαφορετική ανάγνωση του κειμένου της συμφωνίας.

Είπε και ελάλησε, με ύφος χαιρέκακο λες και είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του Σόιμπλε…

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

undefined
                                                                                                                                                          από "ΤΑ ΝΕΑ"

Η Σελήνη τών Μεγαρέων... ορατή απ' τ' ανώγια αλλά καί απ' τά κατώγια...

Αναλογιζόμενος ώρες-ώρες, σέ  στιγμές πλήρους νηφαλιότητας, τό βίο καί τήν πολιτεία ορισμένων πού εμπλέκονται ή ενεπλάκησαν στήν καθημερινή ζωή τών πολιτών, μέ τήν επιλογή τους νά  αφήσουν διάφορες άλλες ασχολίες γιά νά "ασκήσουν" (χωρίς, συχνά, τό στοιχειώδες υπόβαθρο) ένα, οποιοδήποτε, μαχητικό λειτούργημα, κυρίως αιρετό -αλλά όχι απαραιτήτως- προσβλέποντες  στόν "έπαινο τού Δήμου καί τών Σοφιστών, στά δύσκολα καί τ’ ανεκτίμητα Εύγε"... 
...πρωτίστως, όμως, προσβλέποντες στά οφέλη καί στόν ανέμελο βιοπορισμό πού ανέκαθεν -αφειδώς- προσέφεραν, στό ρωμέϊκο, αυτού τού είδους οι "πατριωτισμοί"...
...Αναλογιζόμενος, λοιπόν, όλα αυτά καί όλους αυτούς, μού ήρθε στό μυαλό -ποιός ξέρει μέσω ποιών συνειρμών;- εκείνη η ιστορία τού Πλούταρχου σύμφωνα μέ τήν οποία υπήρχαν κάποιοι Μεγαρείς (ενθαρρυμένοι καί ...παροτρυνόμενοι, μάλλον, καί από άλλους Μεγαρείς, καί βεβαίως, καί Μεγαρίτισσες) πού πίστευαν πώς τό φεγγάρι στά Μέγαρα είναι μεγαλύτερο από αυτό τών Αθηνών...

Έτσι, μ'αυτό ή κάποιο άλλο παρεμφερές "βιολί', περάσαμε -χοντρικά- 2.500 χρόνια καί συνεχίζουμε ακάθεκτοι (μέ διαλείμματα ...αιώνων!) νά τραβάμε ξανά καί ξανά πρός τή δόξα... 
...στ' όνομα τής οποίας τ'ανώγια δέν κατέχουν τί συμβαίνει στά κατώγια...  
...εντός τών οποίων... 
...ο Μανώλης "προφορικά" χτίζει κι απ' τά μέν, 
χτίζει κι απ' τά δέ......

Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Ο μεγάλος εκβιασμός της ΕΚΤ και ο «τιμωρός» κύριος Ντράγκι

Tvxs Ανάλυση

Δηλώνει «μη πολιτικός» και άτεγκτος τραπεζίτης, ομνύει στην ευλαβική τήρηση της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ και… εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της Ελλάδα εφ’όσον πληρούνται οι διαδικασίες». Ατυχώς, ο “by the book” κύριος Ντράγκι δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά: Είναι, ντε φάκτο πλέον, ο τιμωρός που ανέλαβε να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε απόλυτο όχημα εκβιασμού της Ελλάδας στην προαποφασισμένη, πολιτική επιχείρηση χρηματοδοτικής ασφυξίας.  

Της Νικόλ Λειβαδάρη
Ο κύριος Ντράγκι είπε ότι η Ελλάδα αποκλείεται από την ποσοτική χαλάρωση (QE) διότι δεν έχει κλείσει η αξιολόγησή, διότι τα ομόλογά της δεν είναι αποδεκτά ως ενέχυρα και διότι έχει υπερβεί το όριο του 33% στις αγορές κρατικών χρεογράφων που μπορεί να κάνει η κεντρική τράπεζα από κάθε χώρα.
Δεν είπε όμως ότι ο αποκλεισμός της Ελλάδας, δια του ορίου του 33%, ήταν δική του, πολιτική εφεύρεση. Αυτό το όριο δεν υπήρχε, ορίστηκε από τον ίδιο προεκλογικά και «φωτογραφικά», ειδικά για την Ελλάδα. Δεν αφορά καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης και τέθηκε αποκλειστικά για να μην αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι– έως ότου, δηλαδή, εξοφλήσει η Αθήνα ομόλογα 8,7 δις που ήδη έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μόνον τότε θα δημιουργηθεί χώρος για να μπει και η χώρα μας στο QE, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η «μνημονιακή» αξιολόγηση.

Ο κύριος Ντράγκι είπε χθες ότι...

"Πυρετός" διαβουλεύσεων για τον πρωθυπουργό...


Πυρετός διαβουλεύσεων για τον Πρωθυπουργό
Σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους ξεκινά εκ νέου ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει επιστολή στο Eurogroup με τις νέες...
μεταρρυθμίσεις που προτείνει.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο και εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επαφές με σειρά ξένων ηγετών, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Αμέσως μετά, δε, για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζει νέο κύκλο επαφών στις Βρυξέλλες, αλλά και το Παρίσι. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει, μεταξύ άλλων, την προσεχή Τετάρτη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μία μέρα μετά, την Πέμπτη, θα ταξιδέψει στο Παρίσι, προκειμένου να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ. Εκεί θα έχει τη δεύτερη κατά σειρά συνάντησή του από τότε που ανέλαβε καθήκοντα Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, ενώ, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, θα συναντηθεί και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Στο μεταξύ, στην κυβέρνηση εμφανίζονται καθησυχαστικοί σε σχέση με την απόφαση της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι. Επιμένοντας πως η εν λόγω απόφαση «δεν δημιουργεί κανένα επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα», στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της υλοποίησης της απόφασης του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.
Σήμερα, πάντως, στις εννιάμιση το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Κύπρο, στην οποία και παραβρέθηκε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να του ζητήσει τότε να «βάλει πλάτη» για τη χώρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι έκαναν λόγο για πολιτική στάση της ΕΚΤ, από τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και θεωρητικά ήταν υποχρεωμένη να τη βοηθήσει.
real.gr

Στο φως αδήλωτοι «θησαυροί» πολλών εκατ. από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

 Ενα μακρύ κατάλογο με φοροφυγάδες δημοσιοποίησε χθες το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος από το οποίο προκύπτει φοροδιαφυγή δεκάδων εκατ. ευρώ. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Δηλαδή η πρόσβαση που έχουν πλέον οι ελεγκτές στο τραπεζικό σύστημα φέρνει στην επιφάνεια αδήλωτους «θησαυρούς» πολλών εκατ. ευρώ.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι το κατά πόσο θα καταφέρει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να εισπράξει τα ποσά αυτά που θα καταλογισθούν. Η εμπειρία, πάντως, των τελευταίων χρόνων δεικνύει ότι από τα ποσά που καταλογίζονται εισπράττεται μόλις το 0,5%.

Στη λίστα του ΣΔΟΕ συμπεριλαμβάνονται ένας αστρολόγος που απέκρυψε εισοδήματα 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία εντοπίσθηκαν έπειτα από επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών, υπάλληλος ΔΕΚΟ, ο οποίος προσαύξησε την περιουσία του κατά 2,2 εκατ. ευρώ και τα οποία εντοπίσθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ένα φυσικό πρόσωπο το οποίο «ξέχασε» να δηλώσει 5,6 εκατ. ευρώ και δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Φυσικά από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν περιπτώσεις πλαστών φορολογικών στοιχείων, ενώ για πρώτη φορά η λίστα εμπλουτίζεται με αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΔΕΚΟ. Από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015 προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

Περιφέρεια Αττικής και Αιγαίου

1. Φυσικό πρόσωπο που ασχολείται με αστρολογικές προβλέψεις κατά τα έτη 2002-2013 απέκρυψε καθαρά εισοδήματα συνολικού ύψους 1.275.062 ευρώ. Η φοροδιαφυγή προέκυψε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών σε συνδυασμό με τα φορολογικά στοιχεία και τις δηλώσεις εισοδήματος. 

2. Τρεις δικηγόροι δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία για  αμοιβές  ύψους 468.454 ευρώ. 
3. Δύο Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία για έσοδα συνολικού ύψους 1.115.166 ευρώ
4. Οδοντίατρος δεν εξέδωσε αποδείξεις και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα 226.648,00 ευρώ.
5. Πολιτικός Μηχανικός δεν εξέδωσε αποδείξεις και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα 185.379,00 ευρώ. 
6. Μισθωτός δεν δικαιολόγησε προσαύξηση της περιουσίας του κατά 152.394,00 ευρώ. 
7. Τραπεζικός υπάλληλος βρέθηκε με περιουσία μεγαλύτερη εκείνης που δικαιολογείται από τις δηλώσεις του κατά 897.068 ευρώ. 
8. Συνταξιούχος δικηγόρος δεν δικαιολόγησε προσαύξηση περιουσίας κατά 494.661 ευρώ. 
9. Δύο λογιστές συνέπραξαν με επιχειρήσεις στην έκδοση 6.050 και 1.389 εικονικών τιμολογίων για ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους 73 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2002-2009. Σε βάρος τους καταλογίσθηκαν οι προβλεπόμενες παραβάσεις.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σιωπηρή βοήθεια, αυστηρά μηνύματα από ΕΚΤ

 Με μια απόφαση που σε πρώτη ματιά μοιάζει «αυστηρή», ο Μάριο Ντράγκι διευκολύνει την κυβέρνηση να αποφύγει τη χρεοκοπία εντός του Μαρτίου και της δίνει λίγο χρόνο να αποδείξει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα όμως κρατάει την Ελλάδα στο περιθώριο των βασικών μηχανισμών χρηματοδότησης των κρατών-μελών από το Ευρωσύστημα.
Η ΕΚΤ αποφάσισε χθες να αυξήσει τη ρευστότητα που παρέχεται στις τράπεζες μέσου του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά 500 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να συναινέσει ούτε σε αύξηση των εντόκων γραμματίων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες ούτε στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων για την παροχή ρευστότητας.
«Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι ισχύουν οι όροι, και αυτοί είναι ότι πρέπει να αρχίσει τάχιστα η διαδικασία που να υποδηλώνει επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», αποσαφήνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να βασιστεί στην ΕΚΤ ώστε να αυξήσει το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων, γιατί η ΕΚΤ στηρίζει τη λειτουργία της σε κανόνες και δεν είναι πολιτικό όργανο, και της απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες να χρηματοδοτεί άμεσα ή έμμεσα τα κράτη, είπε ο κ. Ντράγκι.
Προς το παρόν, η ΕΚΤ έχει χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με 100 δισ. ευρώ, συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «για την ακρίβεια, έχει διπλασιάσει τον δανεισμό από τα 50 στα 100 δισ. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες». Ο κ. Ντράγκι προσέθεσε ότι ο δανεισμός προς την Ελλάδα ανέρχεται σήμερα στο 68% του ελληνικού ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. «Οπότε, υπό αυτή την έννοια, κάποιος μπορεί να πει ότι η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης και η κεντρική τράπεζα των άλλων χωρών και είναι ένας θεσμικός οργανισμός που βασίζεται σε κανόνες».
Μπορεί η ΕΚΤ να μην άνοιξε τους κρουνούς της ρευστότητας, αλλά έδωσε έγκριση για επιπλέον ELA 500 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν ήδη αδιάθετα σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ από προηγούμενες εγκρίσεις, τα οποία περίσσεψαν επειδή οι εκροές καταθέσεων ήταν λιγότερες από όσες εκτιμάτο. Ετσι, μαζί με τα 500 εκατ. ευρώ της χθεσινής απόφασης, διαμορφώνεται ένα «μαξιλάρι» 3 δισ. ευρώ συνολικά, διαθέσιμο για τις τράπεζες αν χρειαστεί.
Με αυτό το «μαξιλάρι», η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρος των διαθεσίμων των δημοσίων φορέων, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, που είναι κατατεθειμένα στις εμπορικές τράπεζες, για να καλύψει ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου. Οι καταθέσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να αποσυρθούν αν δεν υπήρχε ο αχρησιμοποίητος ELA για να καλύψει την «τρύπα».
Η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη 250 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και 114 εκατ. από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που ήταν κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να τα κάνει ρέπος (να τα δανειστεί βραχυχρόνια) μέσω της ΤτΕ. Επίσης, πιέζει τις διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων κι άλλων δημόσιων φορέων να δανείσουν στο Δημόσιο τα αποθεματικά τους μέσω αυτής της διαδικασίας. Προς το παρόν, οι περισσότερες διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων αρνούνται.
Πάντως, εάν το Δημόσιο δεν μπορέσει να χρησιμοποιήσει ένα μέρος αυτών των αποθεματικών, δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου, καθώς θα έχει ένα ταμειακό έλλειμμα που υπολογίζεται περίπου σε 1 δισ. ευρώ.
Ετσι, η ΕΚΤ δεν «βγάζει από την πρίζα» την Ελλάδα, αλλά της δίνει εμμέσως ρευστότητα μόνο για να βγάλει αυτό τον μήνα. Είναι στο χέρι της Αθήνας να εκμεταλλευθεί το παράθυρο ευκαιρίας.
Έντυπη ¨ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν έχουν ιδέα με ποιον έχουν να κάνουν...


undefined
" Θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην ηγεσία. Δεν πιστεύει ότι απέτυχε. Πιστεύει ότι αυτός έπραξε το καθήκον του με το παραπάνω, αλλά ο λαός παγιδεύθηκε..."...
Ούτε που έχουν καταλάβει τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με ποιον έχουν να κάνουν. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν ανήκει στην...

κατηγορία των πολιτικών που τα παρατάνε στην πρώτη αναποδιά. Εδώ έφτασε στο σημείο το βράδυ των εκλογών, για να φέρει τούμπα την πραγματικότητα, να πει ότι η Ν.Δ. είχε τις μικρότερες απώλειες απ' οποιοδήποτε άλλο κόμμα που εφάρμοσε πολιτικές λιτότητας.

Άρα, δεν έχει σημασία τι λένε οι αριθμοί, σημασία έχει πώς τους ερμηνεύει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην ηγεσία. Δεν πιστεύει ότι απέτυχε. Πιστεύει ότι αυτός έπραξε το καθήκον του με το παραπάνω, αλλά ο λαός παγιδεύθηκε στα λαικιστικά δόκανα που είχε στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα αγωνιστεί με νύχια και με δόντια προκειμένου να καθυστερήσει την ώρα της κρίσεως.

Έχει αποδείξει ότι είναι σκληρός παίκτης και δεν θα διστάσει να μετέλθει κάθε μέσο, ακόμη και την απειλή της διάσπασης, για να εμποδίσει τους αντιπάλους του να τον αμφισβητήσουν.

Είπε η κυρία Μπακογιάννη ότι όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί του κόμματος που ήταν και πρωθυπουργοί παραιτούνταν ύστερα από ήττες. Εκπλήσσομαι που εκπλήσσεται η Ντόρα Μπακογιάννη επειδή δεν κάνει ο κ. Σαμαράς αυτό που η ίδια θεωρεί αυτονόητο. Φαίνεται πως δεν τον ξέρει καλά.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που ανέτρεψε την κυβέρνηση του πολιτικού στον οποίο χρώσταγε την αλματώδη εξέλιξη του, που περίμενε υπομονετικά δέκα χρόνια στην έρημο μέχρι να ξεχαστούν οι μεθοδεύσεις του, που έδωσε και κέρδισε μια μάχη κόντρα σε όλα τα προγνωστικά (για την αρχηγία της Ν.Δ), που ενεπλάκη σε συνωμοσία για να ρίξει από την εξουσία έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό, που ακύρωσε χωρίς τύψεις το πρόγραμμα του κόμματος του (Ζάππεια) για να πάρει την έγκριση από τους ξένους και να ανοίξει ο δρόμος για το μέγαρο Μαξίμου, που κινδυνολόγησε όσο ουδείς άλλος αρχηγός της παράταξης του την περίοδο της μεταπολίτευσης, που ανέσυρε από τα αραχνιασμένα μπαούλα της εθνικοφροσύνης τα σκουριασμένα όπλα του μετεμφυλιακού αντικομμουνισμού, ξεπερνώντας σε φανατισμό ακόμη και τον ιδεολογικό πατέρα του Ευ. Αβέρωφ, που έστησε σε συνεργασία με τους δανειστές έναν σκληρό μηχανισμό χειραγώγησης της οικονομίας για να δυσκολέψει τη ζωή της νέας κυβέρνησης.

Αυτός ο άνθρωπος είναι μαχητής. Θα κάνουν λάθος όσοι, εντός και εκτός Ν.Δ., τον υποτιμήσουν.

Τάσος Παππάς 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ