Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Η επιστολή - επίσημη πρόσκληση - Παυλόπουλου στον Πάπα



tvxs.gr | 05 Απρ. 2016
Επιστολή πρόσκληση στον Πάπα Φραγκίσκο εστάλη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η οποία επιδόθηκε στις Αρχές του Βατικάνου σήμερα το βράδυ από τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Βατικανό, Αλέξανδρο Κουγιού.
Πρόκειται ουσιαστικά για την επίσημη πρόσκληση στον Ποντίφικα που όπως έγινε σήμερα γνωστό θα επισκεφτεί την επόμενη Παρασκευή το hotspot της Λέσβου μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Θα τους συνοδεύουν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  
Ακολουθεί η επιστολή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας προς τον Ποντίφικα:
Αγιώτατε,
Πολλές χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάζονται στις ημέρες μας να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω πολέμου, τρόμου και φτώχειας, βρίσκονται πλέον σε κατάσταση ακραίας περιθωριοποίησης. Αναζητώντας ένα μέλλον ασφάλειας και ειρήνης, μακριά από τις ερειπωμένες εστίες τους, αντιμετωπίζουν πολύ συχνά αδιαφορία και κλειστές πόρτες.
Το δράμα των προσφύγων δοκιμάζει τον ανθρωπισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης όλων όσων ενστερνίζονται τις ηθικές αξίες του πολιτισμού μας και θέτει κάθε άνθρωπο προ των ευθυνών του.
Γνωρίζοντας την μεγάλη ευαισθησία Σας για τις βασανιστικές κακουχίες των προσφύγων και έχοντας παρακολουθήσει τις συνεχείς εκκλήσεις Σας για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς αυτούς τους συνανθρώπους μας, συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία Σας για την τύχη τους καθώς και την πεποίθησή Σας ότι η επίλυση του προβλήματος αποτελεί κοινή ευθύνη όλων μας.
Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, υποδέχεται καθημερινά εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων που αναζητούν τον δρόμο τους προς την Ευρώπη, αλλά συναντούν στην συνέχεια ανυπέρβλητα εμπόδια στην πορεία τους. Η απογοήτευση των ανθρώπων αυτών τους οδηγεί από την ελπίδα στην απελπισία, καθώς αντιλαμβάνονται ότι τελικά δεν μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους.
Έχω την πεποίθηση, Αγιώτατε, ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων των Λαών και των Κυβερνήσεων της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση αυτής της δραματικής κατάστασης και είμαι βέβαιος ότι η δική Σας συμβολή μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική.
Είμαι πεπεισμένος ότι η παρουσία Σας, στο πλευρό των προσφύγων όχι μόνο θα τους παρηγορήσει, αλλά και θα στρέψει τα βλέμματα όλων στην δραματική τους κατάσταση, αγγίζοντας τις καρδιές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με τη σκέψη αυτή, επιθυμώ να Σας απευθύνω πρόσκληση να επισκεφθείτε ένα από τα σημεία πρώτης εισόδου των προσφύγων, τη νήσο Λέσβο του Ανατολικού Αιγαίου, και να βρεθείτε, μαζί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, δίπλα στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν.
Η επίσκεψή Σας στη Λέσβο, θα ενισχύσει ουσιαστικά την προσπάθεια για συνειδητοποίηση του προσφυγικού δράματος και θα αναδείξει τις ανθρωπιστικές αξίες του κοινού μας Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Παρακαλώ δεχθείτε, Αγιώτατε, την έκφραση των πλέον διακεκριμένων αισθημάτων μου.
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Το ΔΝΤ μένει, το χρέος «φεύγει»

TVXS Ανάλυση| 06 Απρ. 2016
Νικόλ Λειβαδάρη
Ένα αναγκαστικό σύμφωνο συμβίωσης, μια ήπια ελάφρυνση χρέους – δια της επιμήκυνσης ή (και) της μείωσης των επιτοκίων, και μέτρα της τάξης των 5,4 έως 5,8 δις είναι η γραμμή συμβιβασμού που χτίζουν, από χθες το βράδυ, Μέρκελ και Λαγκάρντ για τη διαχείριση της τρίτης πράξης του ελληνικού δράματος.
Είναι η γραμμή υπέρβασης της θύελλας των wikileaks – είναι όμως και ο συμβιβασμός win win μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον που θα δοκιμάσει τα πολιτικά όρια της ελληνικής κυβέρνησης και την αποτελεσματικότητα της νέας στρατηγικής της.
Το στοίχημα του «οικονομικού ρεαλισμού»
Η εν λόγω στρατηγική διατηρεί μεν ως «εθνική Ιθάκη» τον στόχο της απομείωσης του χρέους, καθιστά όμως ως πρώτο και επιτακτικό εθνικό στοίχημα το κλείσιμο της αξιολόγησης και την αναστροφή του οικονομικού κλίματος. Με άμεσο στόχο ένα κέρδος τουλάχιστον 15 δις - στην «υψηλή» οικονομία έστω - από την ποσοτική χαλάρωση, την επαναφορά του waiver της ΕΚΤ και την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Το χθεσινό μήνυμα Σταθάκη από το Λονδίνο ότι έως το 2022 το χρέος είναι, εάν όχι βιώσιμο, τουλάχιστον διαχειρίσιμο, αποτυπώνει ακριβώς αυτή τη νέα γραμμή οικονομικού ρεαλισμού. Και στο πλαίσιο αυτό, τα μηνύματα που έστειλαν χθες από το Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος και η επικεφαλής του ΔΝΤ αποτιμώνται από την κυβέρνηση ως η αφετηρία μιας επώδυνης μεν, αναγκαίας δε, ανακωχής για να «καούν» οριστικά τα σενάρια της νέας πιστωτικής ασφυξίας.
Τα μηνύματα Μέρκελ και Λαγκάρντ
Η Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε, με τον πιο ευθύ τρόπο, ότι το ΔΝΤ θα μείνει στην Ελλάδα επειδή το θέλει η Γερμανία, και όχι μόνον αυτή. Εξίσου ξεκάθαρη ήταν στο ότι «κούρεμα» δεν πρόκειται να υπάρξει, επίσης επειδή δεν το θέλει η Γερμανία και «διότι είναι νομικά αδύνατο εντός της ευρωζώνης», υποσχέθηκε αντ΄αυτού μια διευθέτηση του χρέους με «διάφορα εργαλεία» (επιμήκυνση, επιτόκια κ.λ.π.) και έκλεισε το μάτι τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Ουάσιγκτον: Διαμήνυσε αφ΄ενός ότι πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και συμφώνησε , αφ΄ετέρου, με το ΔΝΤ ότι «στο τέλος, πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα».
Τα «νούμερα» ήταν η αιχμή και των δηλώσεων Λαγκάρντ. Η οποία δήλωσε μεν ότι «δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε να είμαστε», υπεραμύνθηκε των καταστατικών αρχών του Ταμείου, αλλά έδειξε διατεθειμένη να παζαρέψει, για μια ακόμη φορά, τη βιωσιμότητα του χρέους με τα μέτρα λιτότητας. Κοινώς, και όπως δείχνουν και οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ θα αποδεχθεί εν τέλει ένα μοντέλο ήπιας ελάφρυνσης του χρέους αντί κουρέματος, διεκδικώντας ως αντάλλαγμα τις μέγιστες δυνατές «μεταρρυθμίσεις» - ήτοι, μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το τίμημα του συμβιβασμού
Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν και το παζάρι και την έκβαση της συνάντησης του Βερολίνου ως «αναμενόμενα». Και επέλεξαν να εστιάσουν στα, εν δυνάμει, θετικά μηνύματα του ραντεβού Μέρκελ-Λαγκάρντ: «Άλλο να βγαίνουν τα νούμερα και άλλο να επιβάλλεται έξωθεν το πολιτικό μίγμα των μέτρων», επεσήμαναν, ενώ  χαρακτήριζαν θετικό το σήμα Μέρκελ για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά, δε, την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα το χαρακτηριστικό σχόλιο ήταν: «Αν θέλει να μείνει, ας μείνει. Θα αξιώνει και θα εφαρμόζει όμως την συμφωνία του Αυγούστου, ούτε ένα βήμα παραπάνω».
Με αυτά τα δεδομένα, το τίμημα του διαγραφόμενου συμβιβασμού θα αρχίσει να μετριέται από σήμερα στην πράξη και στις διαπραγματεύσεις του Hilton, με πρώτο ζητούμενο να καλυφθεί η απόσταση του περίπου 1 δις που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές στο δημοσιονομικό κενό – όπερ, πρόσθετα φορολογικά μέτρα – και να κλειδώσει οριστικά το αφαλιστικό.
Εάν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή και… εκτροπή, το επόμενο και πλέον καθοριστικό βήμα θα γίνει σε 10 ημέρες στην Ουάσιγκτον: Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, όπου θα κατατεθούν στο τραπέζι τα – ήδη διαμορφωμένα – σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους και θα παιχτεί και η τελική πράξη της συναλλαγής μεταξύ των δανειστών…

Έρχεται στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες ο Πάπας Φραγκίσκος

Η επίσκεψη

tvxs.gr| 05 Απρ. 2016
Την Ελλάδα αναμένεται να επισκεφθεί την Παρασκευή, 15 Απριλίου, ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος αναμένεται να επισκεφθούν τη Λέσβο, το ελληνικό νησί που δέχεται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας για τη μεγαλύτερη κρίση των ημερών μας - την προσφυγική. Θα τους συνοδεύσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η επιθυμία του πάπα Φραγκίσκου να επισκεφθεί την Ελλάδα εκφράστηκε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και για το ζήτημα ενημερώθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά τη συνεδρίασή της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ο Πάπας Φραγκίσκος «απεδέχθη την πρόταση να επισκεφθεί ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη».
Την Λέσβο πρότεινε η Ιερά Σύνοδος που σημειώνει ότι «η πατρίδα μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σηκώνει επιπρόσθετα στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Μιας Ελλάδας που κλήθηκε να αποδείξει, ακόμη και μόνη, πως η Ευρώπη των αρχών και αξιών ακόμη υπάρχει». 
Παράλληλα, αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου. 
Υπενθυμίζεται ότι ο ποντίφικας αναφέρθηκε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες στο προσφυγικό ζήτημα απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους υπεύθυνους θεσμούς να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.
Ο Πάπας Φραγκίσκος τέλος έχει επισκεφθεί και το ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, όπου ζήτησε με έμφαση να μπορέσουμε να πάψουμε να θρηνούμε για το χαμό της ζωής όσων επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη αφήνοντας πίσω τους ακραία φτώχεια και πολέμους.
Σε ένα ξεχωριστό μήνυμα ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη τελετή του Νιπτήρος της Μεγάλης Πέμπτης των Ρωμαιοκαθολικών έπλυνε τα πόδια προσφύγων διαφορετικών θρησκευμάτων. «Είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού», δήλωσε.
Σημειώνεται ότι η τελευταία επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα έγινε επί αρχιεπισκοπείας Μακαριστού Χριστοδούλου και Ιωάννη Παύλου Β’ το έτος 2000.

The day after…

Και κάπως έτσι φτάσαμε να κρεμόμαστε από τα χείλια της Μέρκελ...

Υπό την σκιά της αποκάλυψης των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, χωρίς να ξέρει κανείς που θα καταλήξει αφού οι....
προθέσεις είναι ο Μάιος να βρει την κυβέρνηση και την χώρα να διαπραγματεύονται με «άδεια ταμεία», χωρίς την επόμενη δόση και υπό την απειλή αδυναμίας πληρωμών ή κίνδυνο χρεοκοπίας.

Για μια ακόμη φορά ότι οι διαδικασίες υπονομεύονται με τις προθέσεις να αμφισβητούνται, πλέον φανερά. Και σε αυτή την περίπτωση πλέον ο εχθρός βγάζει μάτι. Γιατί μην μπερδεύεστε, ο Τόμσεν και η Βελκουλέσκου, δουλεύουν για τα συμφέροντα ενός οργανισμού που σαν στόχο έχει την οικονομική εκμετάλλευση των αδυνάτων προς όφελος των δυνατών, δηλαδή την εκμετάλλευση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας προς όφελος της ολιγαρχικής οικονομικής ελίτ.

Και κάπως έτσι φτάσαμε να κρεμόμαστε από τα χείλια της Μέρκελ -η οποία έχει διχάσει την Ευρώπη-, για το τι οδηγίες θα δώσει στις 11 ή 12 Απριλίου, οπότε όλοι οι εμπλεκόμενοι και ο κύριος Τσακαλώτος θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Την ίδια ώρα ο λαός μεν ξυπνά από τον λήθαργο και βλέπει καθαρά ποιος είναι φίλος του και ποιος ο εχθρός του, αλλά ούτε αυτή την φορά μπορεί να αντιδράσει σε υπέρ το δέον ασύμμετρες καταστάσεις...

topontiki.gr