Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

O Ομπάμα καταθέτει σχέδιο στο Κογκρέσο για οριστικό κλείσιμο του Γκουαντάναμο



tvxs.gr | 23 Φεβ. 2016
Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι το Πεντάγωνο καταθέτει σήμερα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για το οριστικό κλείσιμο των φυλακών στο Γκουαντάναμο, αμερικανικό θύλακα στο νησί της Κούβας. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι μαζί με το Γκουαντάναμο, ευελπιστεί να κλείσει «μια για πάντα» ένα κεφάλαιο της ιστορίας των ΗΠΑ. 
Ανέφερε επίσης ότι δεν θέλει να μεταθέσει το ζήτημα στον επόμενο πρόεδρο της χώρας.

Πώς δρούσε το κύκλωμα των δημοσιογράφων που έκανε τζίρο 500.000 τον μήνα

Αποκαλύψεις


tvxs.gr  14:00 | 23 Φεβ. 2016
Τελευταία ανανέωση 17:29 | 23 Φεβ. 2016
                                                                   *****
Η δράση του εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτη Μαυρίκου και των δημοσιογράφων, Παναγιώτη Μουσά και Χρήστου Φράγκου, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες και οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα με την κατηγορία του εκβιασμού σε βάρος ΔΕΚΟ, πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. ως «η κορυφή του παγόβουνου». Οι τρεις κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος», από την αστυνομική έρευνα προκύπτουν ενδείξεις για πολυμελές και οργανωμένο κύκλωμα, με συγκεκριμένο τρόπο δράσης, έχοντας πρόσβαση ή στην ιδιοκτησία τους δεκάδες ιστοσελίδες.
Τζίρος 500.000 ευρώ τον μήνα
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο τζίρος της σπείρας εκβιαστών ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ μηνιαίως, χωρίς να προσμετρώνται τα χρήματα που φέρονται να έπαιρναν από επιχειρηματίες, οι οποίοι φοβούμενοι τη δημοσιότητα δεν προχώρησαν σε επίσημες καταγγελίες.
Το κύκλωμα δεν δίστασε να εκβιάσει ακόμα και ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο απειλούσε με δήθεν «αποκαλύψεις» και σειρά δυσφημιστικών δημοσιευμάτων. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Τράπεζα Αττικής, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΔΕΗ είναι μεταξύ των δεκάδων δημόσιων οργανισμών που είχαν μπει στο στόχαστρο των εκβιαστών.
Πότε ξεκίνησε η έρευνα
Η έρευνα της αστυνομία ξεκίνησε τον Μάιο του 2015, έπειτα από καταγγελία γυναίκας, που ήταν επιτελικό στέλεχος δημόσιας επιχείρησης και η οποία είπε σε αστυνομικούς ότι οι δράστες τής ζητούσαν εκβιαστικά χρήματα και πως έφθασαν μάλιστα στο σημείο να εκτοξεύουν απειλές και κατά της οικογένειάς της, εάν δεν έπαιρναν όσα ζητούσαν.
Ο ηγετικός ρόλος του Μουσά
Το κύκλωμα, στο οποίο ο 50χρονος Τάκης Μουσσάς φέρεται να κατέχει ηγετικό ρόλο, ζητούσε από τη συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία το ποσό των 3.000 ευρώ τον μήνα σαν διαφήμιση για καθεμία από τις δεκάδες ιστοσελίδες που διατηρούσε. Τα μέσα ενημέρωσης που επικαλούνταν ο 50χρονος ήταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, άνευ δημοσιογραφικής αξίας. Μάλιστα οι δημοσιογράφοι φέρονται να επιχειρούσαν πρώτα να «στρατολογήσουν» τους εκάστοτε δημοσίους υπαλλήλους, που ήταν υπεύθυνοι για τα κονδύλια διαφήμισης. «Αν μας δώσεις τα χρήματα που ζητάμε, θα σου δώσαμε το 1/3 του ποσού» φέρονται να έχουν πει σε υπεύθυνο επικοινωνίας μεγάλης ΔΕΚΟ.
Οι καταγγελίες στο Τμήμα Εκβιαστών
Όταν στο Τμήμα Εκβιαστών έφτασαν οι καταγγελίες για τη δράση των δημοσιογράφων-εκβιαστών σήμανε συναγερμός. Οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας ήρθαν άμεσα σε επικοινωνία με διευθύνοντες συμβούλους όλων των ΔΕΚΟ και τραπεζικών ιδρυμάτων και τους έδωσαν οδηγία να μην αποθαρρύνουν απόπειρες προσέγγισής τους, ώστε οι εκβιαστές να μιλάνε όσο το δυνατόν περισσότερο στο τηλέφωνο.
Οι ιθύνοντες των ΔΕΚΟ, υπακούοντας στις οδηγίες των αξιωματικών, άρχισαν να ρωτάνε σε ποιες ιστοσελίδες θα δημοσιευθούν οι υποτιθέμενες διαφημίσεις ή ποια ΜΜΕ είναι υπό τον έλεγχό τους. Παράλληλα οι αστυνομικοί προχώρησαν σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου των μελών της σπείρας. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να διευρύνουν τον κύκλο των υπόπτων αλλά και να αποκαλυφθεί το εύρος των δραστηριοτήτων τους.
Ο «κοριός» τα άκουσε όλα
Στην εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. καθώς στην ογκωδέστατη δικογραφία υπάρχουν χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών. Μέχρι και 40 τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα πραγματοποιούσαν προς τα θύματα, ασκώντας ψυχολογική πίεση με βρισιές και απειλές ώστε να τους αποσπάσουν τα χρήματα. «Λειτουργούσαν έχοντας την αίσθηση του ακαταδίωκτου.
Λίστα με 20 υπόπτους έχει η ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο κύκλος των υπόπτων φτάνει τουλάχιστον τα 20 άτομα, καθώς έχουν προκύψει μέσα από τις συνομιλίες ενδείξεις συμμετοχής τους.
Ο «κοριός» - Λαθρεμπόριο και ναρκωτικά
Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν ήταν λαλίστατοι στο τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να έχουν παραδώσει στους αστυνομικούς πληροφορίες και για άλλα κακουργήματα πέραν των εκβιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επίμαχες τηλεφωνικές κλήσεις γίνονται αναφορές για λαθρεμπόριο και ναρκωτικά.
Τιμολόγια από τις «ανύπαρκτες» ιστοσελίδες τους
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι οι δημοσιογράφοι εμφανίζονταν έτοιμοι να εκδώσουν τιμολόγια από τις «ανύπαρκτες» ιστοσελίδες τους για τα χρήματα που θα εισέπρατταν ως διαφήμιση από δημόσιους οργανισμούς και τραπεζικά ιδρύματα. «Φαίνεται πως το έκαναν για πολύ καιρό και έπαιρναν εκβιαστικά χρήματα ως διαφήμιση στα ΜΜΕ τους από οργανισμούς του Δημοσίου.
Ερευνούμε τώρα την πορεία τους και στο παρελθόν και αναμένουμε να εμφανιστούν και άλλοι να καταθέσουν», λέει πηγή που παρακολουθεί την υπόθεση.

Μάλιστα, οι πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι τα ΜΜΕ των τριών συλληφθέντων εμφανίζονται να λαμβάνουν μεγάλα ποσά ως διαφήμιση από ΔΕΚΟ και άλλους οργανισμούς.
Στις σχετικές λίστες των κονδυλίων επικοινωνίας, η κυκλοφορίας 500 φύλλων εφημερίδα «Ακρόπολη» φέρεται να λάμβανε στο παρελθόν το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ τον μήνα για διαφήμιση.

Δίωξη για κακούργημα σε βάρος του Ψυχάρη...

Ποινική δίωξη κατά του Ψυχάρη από τον οικονομικό εισαγγελέα - Media

...από τον οικονομικό εισαγγελέα...

Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα σε...
βάρος του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη για υπόθεση δανειοδοτήσεων.

Ως άμεσοι αυτουργοί της απιστίας διώκονται τα αρμόδια στελέχη τράπεζας, που του χορήγησαν προσωπικά δάνεια ύψους 57 εκατ. ευρώ, χωρίς, κατά τη δικογραφία, να προκύπτουν επαρκείς εξασφαλίσεις.
 
topontiki.gr

Συνέλαβαν εκδότη εφημερίδας και δύο δημοσιογράφους για εκβιασμούς

Ομάδα Εκβιαστών
18:30 | 22 Φεβ. 2016
tvxs.gr
Στη σύλληψη ενός εκδότη και ιδιοκτήτη Μέσων Ενημέρωσης (έντυπου και ηλεκτρονικού) και δύο δημοσιογράφων, προχώρησε η αστυνομία με την κατηγορία των εκβιασμών σε βάρος ΔΕΚΟ, πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Η επιχείρηση του τμήματος δίωξης εκβιαστών συνεχίζεται για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας. 
Σύμφωνα με το Left.gr, πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Ακρόπολη», Παναγιώτη Μαυρίκο, και τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Μουσά και Χρήστο Φράγκου. Η έρευνα της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ερχονται «ραβασάκια» για τα ανασφάλιστα ΙΧ...

Ερχονται «ραβασάκια» για τα ανασφάλιστα ΙΧ: Πρόστιμο 250 ευρώ σε 1 εκατ. ιδιοκτήτες

«Καυτά ραβασάκια» με χρηματικά πρόστιμα αποστέλλονται σε ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, οι οποίοι αν δεν συμμορφωθούν θα...
αντιμετωπίσουν και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα από την εφημερίδα «Εθνος».

Κατά το δημοσίευμα το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ξεκινά ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, ενώ οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα λάβουν σχετικό ειδοποιητήριο.

«Κάθε οδηγός που θα παραλάβει το ειδοποιητήριο θα πρέπει μέσα σε οκτώ ημέρες είτε να αποδείξει ότι είναι ασφαλισμένο το όχημά του και εκ παραδρομής εμφανίστηκε στον κατάλογο της ΓΓΔΕ, είτε να επιλέξει σε ποια εταιρεία θα προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του. Αν παρέλθει το 8ημερο και ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ και ταυτόχρονα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά διοικητικών συνεπειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από τα ανασφάλιστα ΙΧ ανέρχονται σε 26 εκατ. ευρώ.

Πέτρος Δούκας: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν και καθορίζουν την Παγκόσμια Οικονομία;

Βρισκόμαστε στο μέσο μιας Διεθνούς Οικονομικής Κρίσης! Μιας Κρίσης που εδώ και κάποιους μήνες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη!
Αν δεν αντιληφθούμε τι συμβαίνει, αν δεν κατανοήσουμε την "φύση και την ουσία του προβλήματος, ΔΕΝ θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις και διεξόδους!

Toυ Πέτρου Δούκα
Θα αναφερθώ σήμερα όχι στα γενικά αίτια των αιτίων, αλλά στους 4 ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ που επηρεάζουν και καθορίζουν αυτές τις Παγκόσμιες Οικονομικές Εξελίξεις:
1. Οι τεράστιες διαφορές στον πλούτο μεταξύ των πολύ φτωχών και των πολύ πλουσίων!
I. The "RICHEST 1%" holds about 40-45% of the World's Wealth!
II. Οι 62 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι έχουν ΣΥΝΟΛΙΚΑ μεγαλύτερη περιουσία από το φτωχότερο 50% των κατοίκων του πλανήτη μας = περίπου 3,3 δισεκ. άνθρωποι!
Αλλά και εκεί παρατηρούμε μιά συνεχή "υπερσυγκέντρωση" πλούτου και κεφαλαίου, όπως την αντιμετώπισε ο Λυκούργος (830 π.Χ.), ο Σόλων (594-593 π. Χ.), και ο Άγις Β´ και όπως την περιέγραψε ο Αριστοτέλης, ο Πλούταρχος και ο Μάρξ!
Ας δούμε πως εξελίχθηκε αυτή η υπερσυγκέντρωση πλούτου, μόνο τα τελευταία 5 χρόνια·

2010  - οι 388 οι πιό πλούσιοι
2011  -     177
2012  -     159
2013  -       92
2014  -       80
2015  -       62 
Αυτές οι διαφορές προκαλούν ένα αίσθημα:
•ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ,
•ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗΣ,
•ΓΚΡΙΝΙΑΣ,
•ΟΡΓΗΣ,
•ΦΘΟΝΟΥ,
•ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  

Αυτά τα συναισθήματα 
• οδηγούν σε τριγμούς στο εσωτερικό κάθε Χώρας, ωθώντας στην εξουσία Λαϊκίστικα και Αριστερόστροφα Κόμματα! 
• απειλούν τη σταθερότητα του Διεθνούς Πολιτικού Συστήματος.
Έτσι, στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπετάχθηκε μόλις σε 5 χρόνια από το 5% στο 36%, ενώ και στις ΗΠΑ πολλοί υποψήφιοι διαγωνίζονται σε λαϊκισμό!
(Οι μεγάλοι μεταρρυθμιστές όπως ο Λυκούργος και ο Σόλων δεν μπορούνε να αντέξουν την γκρίνια όσων έχασαν κάτι από τις μεταρρυθμίσεις τους και απεδήμησαν στην Αίγυπτο)
2. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ 
Οι Γεωπολιτικές αναταράξεις προκαλούν τριβές, ανασφάλεια και ταλαιπωρούν την Οικονομική Δραστηριότητα!
Θα καταγράψω πέντε από αυτές:

Ανυποχώρητοι οι αγρότες

Ακαρπος διάλογος Τσίπρα με αγρότες 

Τις αποφάσεις των αγροτικών συνελεύσεων αναμένει, πλέον, το Μέγαρο Μαξίμου μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους 52 μπλόκων. Οι εκπρόσωποι των αγροτών θα συζητήσουν στα μπλόκα τα 25 μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση.
Τρακτέρ παρατεταγμένα στα διόδια του Πολύμυλου Κοζάνης, στην Εγνατία Οδό.

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ
  Ακαρπη απέβη η 5ωρη συνομιλία των αγροτών με τον πρωθυπουργό, καθώς δεν υπήρξε ταύτιση σε κανένα σημείο με την κυβέρνηση. Το Μαξίμου πρότεινε 25 μέτρα, μεταξύ των οποίων και τον χαρακτηρισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη με εισοδήματα κατά 51% από αγροτικές εργασίες, όπως και τη δυνατότητα να επιλέξουν το ποσοστό εισφοράς μεταξύ 20% και 16%. Τα παραπάνω θα συζητούσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών στα μπλόκα για να αποφασίσουν την έκβαση των κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ, παρά την αποκατάσταση για ένα περίπου 24ωρο της κυκλοφορίας στα δύο τελωνεία, του Προμαχώνα και της Εξοχής, χθες το απόγευμα αποφασίστηκε εκ νέου ο επ’ αόριστον αποκλεισμός του Προμαχώνα. Εως αργά χθες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη συνέλευση και για το κλείσιμο της Εξοχής. Αμετακίνητοι στα μπλόκα τους δήλωσαν και οι αγρότες της Δυτ. Μακεδονίας και του Αμύνταιου, ισχυριζόμενοι ότι «η κυβέρνηση όταν μιλάει για ασφαλιστικό και φορολογικό δεν αναφέρεται σε προσχέδια, αλλά σε ειλημμένες αποφάσεις».
Η ένταση, ωστόσο, μεταξύ των δύο πλευρών φάνηκε προτού καν ξεκινήσει ο πολυαναμενόμενος διάλογος. Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων αποχώρησαν δυσαρεστημένοι το πρωί από τον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς οι πέντε εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους απερρίφθησαν, όπως ισχυρίστηκαν, από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι εν λόγω αγρότες απερρίφθησαν με το επιχείρημα ότι εκπροσωπούσαν φορείς, ενώ ο κ. Τσίπρας επεδίωκε να συνομιλήσει μόνο με εκπροσώπους των μπλόκων. Φέρεται, λοιπόν, να επέλεξε πέντε αγρότες από εκείνους που είχαν υπογράψει ως εκπρόσωποι μπλόκων το ψήφισμα που τους είχε επιδοθεί τη 15η Φεβρουαρίου από την εν λόγω επιτροπή. Το Πανελλήνιο Συντονιστικό, όμως, σύσσωμο αρνήθηκε και αποχώρησε για να συναντηθεί αργότερα με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την κ. Φώφη Γεννηματά.
Για «αποκλεισμό από τον διάλογο» έκαναν, όμως, λόγο και οι νέοι αγρότες, ενώ καταγγελίες για «παρέμβαση» στην επιλογή προσώπων έγιναν και από το «στρατόπεδο» των Τεμπών. Ο 29χρονος Λαρισαίος Φάνης Τραγάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Τεμπών, είχε επιλεγεί από τους αγρότες ως ένας εκ των πέντε εκπροσώπων. «Το όνομά μου αφαιρέθηκε από τη λίστα και στη γενική συνέλευση ενημερώθηκα ότι γι’ αυτό ευθυνόταν ένα βίντεο που είχα αναρτήσει στον λογαριασμό μου στο facebook, όπου μιλάει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος» λέει στην «Κ». Στο βίντεο ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι για 450 στρέμματα φορολογήθηκε με 150 ευρώ. «Φαίνεται, λοιπόν, ότι η κοινοποίηση ενόχλησε τον πάλαι ποτέ συναγωνιστή μου στα Τέμπη».

Απόρριψη συνάντησης
Στις 6.30 το πρωί, λίγο προτού ξεκινήσει το ταξίδι για την Αθήνα, ενημερώθηκε ότι «κόπηκε» και ο Νίκος Παλάσκας, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. «Θεωρώ ότι με εξαίρεσαν, επειδή δεν ήθελαν εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων» εκτιμά ο ίδιος στην «Κ». Μεγάλος «απών» ήταν χθες ο Βαγγέλης Μπούτας, επικεφαλής 69 μπλόκων στη Νίκαια, που έπειτα από σύσκεψη την Κυριακή, αιτήθηκε ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό σήμερα, κάτι που δεν έγινε δεκτό.
   
 Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συμπονετικός συντηρητισμός 2016...

Συμπονετικός συντηρητισμός 2016

Όταν παραγίνεσαι φιλικός προς το χρήστη...

Σκεφτόμουν τον Τζεμπ Μπους αυτές τις μέρες. Που ξεκίνησε ως απόλυτο για την κούρσα του χρίσματος στο...
Ρεπουμπλικανικό κόμμα και πριν από μερικά εικοσιτετράωρα δήλωσε ότι αποχωρεί οριστικά από τη διαδικασία των προκριματικών. Που είχε 100 μύρια δολάρια στο κοφίνι του και τα περισσότερα τα ξόδεψε και το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό. Που ταξίδεψε τη μαμά του, τη δημοφιλέστατη Μπάρμπαρα Μπους, και τον αδερφό του, τον πρώην πρόεδρο Ντούμπιγια, ως τη Νότια Καρολίνα μπας και τσιμπήσει καμιά ψήφο και τσίμπησε τρία αυγά Τουρκίας. Που είχε προσθέσει κι ένα θαυμαστικό πλάι στο όνομά του (“Jeb!”) όταν άρχιζε το ωραίο ταξίδι προς την προεδρία.

Σκεφτόμουν τον Τζεμπ Μπους που προσπαθούσε να γίνει πιο ισχυρός άνθρωπος στην υφήλιο κάνοντας τον καλό σε όλους. Λίγο κεντρώος, λίγο δεξιός, λίγο προοδευτικός, λίγο οπισθοδρομικός, λίγο επιθετικός, λίγο αμυντικός, λίγο χιουμορίστας, λίγο σοβαρός, λίγο απ’ όλα. Και οι υποσχέσεις του; Όλα σε όλους! Με θαυμαστικό, όπως η καμπάνια του, δεν είμαστε τώρα για να χάνουμε κουκιά. Μόνο που η εποχή άλλαξε, πάει πέρασε ο καιρός της μεγάλης αγκαλιάς και της συμπόνιας. Τώρα ήρθε η ώρα να φάμε τις σάρκες μας…

Κάτι που δεν κατάλαβε ο Τζεμπ Μπους και έχω την εντύπωση ότι δεν το πολυκαταλαβαίνει ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βλέπε τη χθεσινή συνέντευξή του (να την πω «αγιογραφία»;) στο «BHMAgazino”, όπου απαντώντας στην ερώτηση «Πολιτικά που στέκεστε; Είστε φιλελεύθερος; Είστε κεντρώος; Είστε δεξιός;» δήλωσε τα εξής:

«Είμαι φιλελεύθερος κεντροδεξιός. Πιστεύω στην ελευθερία και στην αλληλεγγύη, δυο έννοιες που είναι συνυφασμένες. Πιστεύω στη δυνατότητα κάθε ατόμου να εργάζεται και να ανταμείβεται γι΄ αυτό. Πιστεύω στην κινητήρια και δημιουργική δύναμη του κέρδους, στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην επιχειρηματικότητα. Θέλω ένα κράτος ισχυρό, που θα ελέγχει, θα ρυθμίζει και θα δημιουργεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όσους δεν θα κατορθώνουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ζωής.»

Πιο στρογγυλά δεν γίνεται, που θα έλεγε και η συγχωρεμένη η γιαγιά μου. Πιο φιλικά προς το χρήστη, πιο τακτοποιημένα, πιο γλυκούτσικα, πιο δώσ’ μου το χέρι σου πάρε τη λέξη μου. Με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να συνεχίζει το ίδιο βιολί και στην υπόλοιπη συνέντευξή του. Όπου θέλει να διερευνηθούν τα πεπραγμένα Βαρουφάκη, αλλά δεν θέλει δικαστήρια. Όπου επιμένει ότι η προσδοκία αυτής της κοινωνίας δεν μπορεί να είναι η σύνταξη, αλλά για τις επικουρικές ξεχνάει να ξεστομίσει έστω μια λεξούλα. Όπου πάει πάσο στο ΝΑΤΟ και στη φύλαξη των συνόρων, αλλά κρατάει και μια πισινή για «σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν». Όπου εν τέλει εμφανίζεται ως ο μειλίχιος και προσηνής με το χαρτζιλίκι ανά χείρας για όλα τα καλά παιδάκια.

Κάτι σαν τον «συμπονετικό συντηρητισμό» του πατρός Μπους, που του χάρισε την προεδρία το 1988 όταν μάσησαν οι Αμερικανοί το παραμύθι. Λίγο αργότερα βεβαίως, όταν τόλμησε να αθετήσει την περίφημη υπόσχεσή του «όχι καινούριοι φόροι», τον πήρε και τον σήκωσε, τα έχει όμως αυτά η πολιτική. Η ενεργός πολιτική και όχι οι ασκήσεις επί χάρτου.

Υ.Γ.: Ο πρόεδρος ανακάλυψε ότι στην μετεμφυλιακή Ελλάδα «υπήρχαν ακρότητες πολιτικές», προσθέτοντας πάντως ότι «προηγήθηκε ένας Εμφύλιος». Οφείλω να του πιστώσω ότι πιο κομψή διατύπωση για τη μπότα στα μούτρα δεν έχω ξαναδιαβάσει…
 
Χρήστος Ξανθάκης
newpost.gr

«...αλλά πρόκειται για μια ταξικά μεροληπτική πολιτική».

Νόμιμη ληστεία...

Τα αεροδρόμια ανήκουν στον λαό

Τάσος Παππάς
  «Καθυστερείτε τις ιδιωτικοποιήσεις» λένε οι δανειστές στην κυβέρνηση. «Κωλυσιεργείτε στο θέμα της δημιουργίας του...
Ταμείου που θα αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας» φωνάζουν ο Σόιμπλε και ο Ντάισελμπλουμ στους οικονομικούς υπουργούς.

«Ενοχοποιείτε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αποθαρρύνετε τις επενδύσεις, είστε εγκλωβισμένοι στις αριστερές παλιομοδίτικες εμμονές σας» σιγοντάρουν τους εταίρους η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Εκούσα-άκουσα η κυβέρνηση Τσίπρα συμφώνησε και για το λιμάνι του Πειραιά και για τα 14 αεροδρόμια και είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Χωρίς σαφή δείγματα στο πεδίο αυτό δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, χωρίς την αξιολόγηση δεν θα δοθεί η δόση και χωρίς τη δόση το ελληνικό κράτος θα βρεθεί ξανά σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του.

Το πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να κινηθεί η κυβέρνηση είναι ασφυκτικό. Κάντε τον κόπο να διαβάσετε την έκθεση του Transnational Institute. Θα μάθετε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πώς γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις στις χώρες της Ευρώπης - ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Σε χοντρές γραμμές το σύστημα λειτουργεί ως εξής: οι οικονομικές ελίτ, με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και του ΔΝΤ, πιέζουν για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι κυβερνήσεις -άλλες με ενθουσιασμό γιατί υπάρχει ιδεολογική συνάφεια, άλλες αναγκαστικά γιατί είναι ευάλωτες στον εκβιασμό εξαιτίας των μνημονίων- αποφασίζουν να πουλήσουν στρατηγικού χαρακτήρα υποδομές.

Αναθέτουν σε συγκεκριμένες εταιρείες συμβούλων τη μελέτη και στη συνέχεια τα πλούσια φιλέτα αγοράζουν, συνήθως σε εξευτελιστικές τιμές, επιχειρηματικοί όμιλοι στη μετοχική σύνθεση των οποίων συμμετέχουν και τα κράτη των δανειστών, αλλά και οι εταιρείες που έκαναν, με αμοιβή φυσικά και μάλιστα πολύ υψηλή, την αξιολόγηση. Πώς λέγεται αυτό; Μπαλαμούτι; Ακομψη λέξη. Στήσιμο; Τζογαδόρικος όρος. Δόλια μεθόδευση;

Οχι, γιατί παραπέμπει σε παράνομες πρακτικές και στην περίπτωσή μας δεν ισχύει, αφού όλα αυτά προβλέπονται στις ιερές συμφωνίες. Απλώς, έχουμε να κάνουμε με νόμιμη ληστεία ή, για να το πούμε στη γλώσσα της πολιτικής οικονομίας, με βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος, αφού με τον τρόπο αυτό η δημόσια περιουσία περνά στα χέρια μεγάλων εταιρειών, ενώ την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις προχωρούν σε μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, δηλαδή σε σκληρή λιτότητα.

Θα θυμώσουν οι νεοφιλελεύθεροι και οι σύμμαχοί τους της αντιλαϊκιστικής Αριστεράς, που προτιμούν αποφορτισμένες και ουδέτερες περιγραφές, αλλά πρόκειται για μια ταξικά μεροληπτική πολιτική.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
efsyn.gr