Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

O πρέσβης της Κούβας στις ΗΠΑ επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Ομπάμα



ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS
 Ο έμπειρος διπλωμάτης Χοσέ Καμπάνιας χθες έγινε ό πρώτος πρέσβης της Κούβας στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από 54 χρόνια, μετά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο πρώην εχθρών του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Καμπάνιας διηύθυνε την άτυπη αντιπροσωπεία της Κούβας στην αμερικανική πρωτεύουσα Ουάσινγκτον από το 2012 και έγινε ακόλουθος τύπου όταν τα δύο κράτη αποκατέστησαν τις σχέσεις τους επίσημα στις 20 Ιουλίου. Χθες παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Κούβας, "Η τελετή έλαβε χώρα στο γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ, Oval Office, στον Λευκό Οίκο, στο μέσον μιας ημέρας κατά την οποία ο αμερικανός ηγέτης δέχθηκε 16 νέους πρέσβεις."
"Η διαπίστευση του κουβανού πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα επιπλέον βήμα στην διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών," πρόσθεσε, λέγοντας επίσης ότι ο πρέσβης και ο Ομπάμα συζήτησαν την κατάσταση των διμερών σχέσεων.
Η Ουάσιγκτον δεν έχει ορίσει ακόμα πρέσβη στην Κούβα.
Οι δύο χώρες δεν είχαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από το 1961, δύο χρόνια μετά την επανάσταση που έφερε στην εξουσία τον (πρώην πρόεδρο) Φιντέλ Κάστρο.

Tού Αρκά...


Ακιντζί: «Οι διαμαπραγματεύσεις στοχεύουν σε ένα δημοψήφισμα, όπου ο κόσμος θα πει με ευκολία “ναι”»...

Η διαδικασία των συνομιλιών, είπε, διαμορφώνεται μαζί με τη «Βουλή», την «κυβέρνηση», τα πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών

Σε κλειστή συνεδρίαση, που κράτησε επτά ώρες, ο... Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ενημέρωσε χθες τη «βουλή» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «στοχεύουν σε ένα δημοψήφισμα, όπου ο κόσμος θα πει με ευκολία "ναι" και θα είναι ικανοποιημένες όλες οι πλευρές».
 
Όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ήταν μια μακρά και εποικοδομητική συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκαν οι απόψεις και οι εξελίξεις και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα επαναληφθούν. Η διαδικασία των συνομιλιών, είπε, διαμορφώνεται μαζί με τη "βουλή", την "κυβέρνηση", τα πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Την ερχόμενη Τρίτη, συμπλήρωσε, θα ενημερώσει για το Κυπριακό και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
 
Ο "βουλευτής" του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί έδωσε σημαντικές πληροφορίες, που συνέβαλαν στη δημιουργία κοινής αντίληψης. Ανέφερε, επίσης, ότι τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή δείχνουν ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν και συμπλήρωσε πως «είναι σημαντική η επίτευξη μια συμφωνίας στο Κυπριακό που θα μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτή». Κατέληξε δε με την πεποίθηση ότι από τη διαδικασία των συνομιλιών θα βγει ένα θετικό αποτέλεσμα.
 
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι η πληροφόρηση ήταν αναλυτική, εξήγησαν τις δικές τους απόψεις που έχουν καταγραφεί στα πρακτικά και ως κόμμα "δεν είμαστε και πολύ καθησυχασμένοι".
 
Ο "βουλευτής" του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Χουσείν Ανγκολεμλί, εξέφρασε την ανησυχία του κόσμου στο θέμα του περιουσιακού στο οποίο - είπε - δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Οι δύο πλευρές, πρόσθεσε, βρίσκονται στο στάδιο του καθορισμού των κριτηρίων για το περιουσιακό και ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί. Ο κ. Αγκολεμλί έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού των εξουσιών. «Σε αυτό το θέμα υπάρχει 80% συμφωνία» είπε. Σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση στην Κύπρο χωρίς να αλλάξει η συγκυρία, εκτιμώντας ότι η πορεία (των συνομιλιών) είναι καλή...
 

Το απόλυτο ντέρμπι και στο παρά 5: Τι δείχνουν 4 νέες δημοσκοπήσεις ...

Σκηνικό ρευστότητας λίγα 24ωρα πριν την Κυριακή των εκλογών αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών ALCO, Metron Analysis, Pulse και e-voice με τους δύο κεντρικούς πρωταγωνιστές είτε να ισοψηφούν είτε να... 
έχουν οριακή διαφορά, τόσο μικρή στα όρια του στατιστικού λάθους.

Σε δημοσκόπηση της Pulse για το pontiki.gr που δημοσιεύεται σήμερα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό, 28% ο καθένας. Η Χρυσή Αυγή 6,5%, το Ποτάμι 5%, το ΚΚΕ 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,5%, η Ένωση Κεντρώων 3%, η ΛΑΕ 3,5%. 
Το ίδιο θρίλερ επαναλαμβάνεται και στην δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά. Σε αυτή τη δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ελάχιστη διαφορά μόλις 0,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει στο 31,6%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,7% και σε απόσταση αναπνοής έρχεται το ΚΚΕ με ποσοστό 6,2%. Ακολουθεί το Ποτάμι με ποσοστό 5,9% και στη συνέχεια είναι το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 5,2%.

Την ίδια ακριβώς διαφορά, 0,3%, με αντεστραμμένο ωστόσο τον νικητή, αποτυπώνει και η δημοσκόπηση της Alco που έγινε από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου για την ιστοσελίδα newsit.gr. Σε αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 25,3%, ενώ η Νέα Δημοκρατία 25%. Τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,2%, στην 4η θέση είναι το ΚΚΕ με 5,7%, στην 5η το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,7%, στην 6η Το Ποτάμι με 4,2%. Στην Βουλή, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, μπαίνει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη με 3,7%, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι στο όριο με 3,4%, ενώ εκτός μένουν οι ΑΝΕΛ. Αναποφάσιστοι και αποχή συγκεντρώνουν πάνω από 15%.

Η Ένωση Κεντρών συγκεντρώνει ποσοστό 3,6% και τέλος η Λαϊκή Ενότητα βρίσκεται στο 3,4%. Αντίθετα, εκτός Βουλής φαίνεται πως θα μείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκεντρώνουν ποσοστό 2,7%. 
Τέλος, ποσοστό 29% συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της e-voice για τα dikaiologitika.gr. Στην πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα 3,6% για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει 25,4%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το κόμμα της Χ.Α με ποσοστό 7,2%. Στην τέταρτη Το Ποτάμι με 5,1%, το Κ.Κ.Ε 5%, το ΠΑ.ΣΟ.Κ 5%, η ΛΑ.Ε 4,2%, και οι ΑΝΕΛ 3,1%. Η έρευνα δείχνει ότι η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει 2,6%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 6,6% ενώ στο 3,0% από το δείγμα της έρευνας είναι ο αριθμός αυτών που έχουν αποφασίσει αποχή. Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 55.1% και η ΝΔ 26,1%. Η έρευνα διεξήχθη 15,16 Σεπτεμβρίου....

Από τά "εκλογο-λογικά" τού Αρκά...


Εκλογικό θρίλερ δείχνουν οι νέες τελικές δημοσκοπήσεις

Δημοσκοπήσεις


tvxs.gr | 17 Σεπ. 2015
Το απόλυτο εκλογικό ντέρμπι δείχνει το τελικό κύμα δημοσκοπήσεων με τις περισσότερες να δείχνουν ισχνό προβάδισμα πότε για τον ΣΥΡΙΖΑ και πότε για τη ΝΔ. Μόλις σε δύο δημοσκοπήσεις, της Prorata και της E-voice, καταγράφεται σαφές προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 4% και 3,6% αντίστοιχα. 
Ειδικότερα, στις δημοσκοπήσεις της Πέμπτης, η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το Βήμα δίνει οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με 0,6%. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 29% έναντι 28,4% της ΝΔ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 5,9%, το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 5% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%. Στο όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και οι ΑΝΕΛ με 3%. Στο 7,4% η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Ισχνό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ δίνει και η δημοσκόπηση της Alco για το newsit. Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,3% έναντι 25% της Ν.Δ., ενώ η Χρυσή Αυγή ακολουθεί στην τρίτη θέση με 6,2%. Το ΚΚΕ με 5,7% , η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) με 4,7% , το Ποτάμι με 4,2% , η Ένωση Κεντρώων με 3,7% και η Λαϊκή Ενότητα με 3%. Κάτω του 3% παραμένουν οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι συγκεντρώνουν 2,5%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 10%.
Σε δημοσκόπηση της Pulse, για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Ποντίκι», στην πρόθεση ψήφου, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ισοψηφούν στο 28% με το ΠΑΣΟΚ και τη Χρυσή Αυγή να ακολουθούν στην τρίτη θέση με 6,5%. Την πέμπτη θέση μοιράζονται Ποτάμι και ΚΚΕ με 5% ενώ η Λαϊκή Ενότητα έπεται στο 3,5%. Η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει 3% και οι ΑΝΕΛ 2,5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 5,5%. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 60% ενώ της Ν.Δ. στο 81%. Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας με 36% έναντι 35% του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Κανένας από τους δύο δηλώνει το 27%. Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 51% έναντι 37% της Ν.Δ. 
Σαφές προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 4 μονάδες δίνει δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών. Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28% έναντι 24% της ΝΔ. Στην τρίτη θέση είναι η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% και ακολουθούν: ΚΚΕ 5%, ΠΟΤΑΜΙ 5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%, Λαϊκή Ενότητα 3%, Ένωση Κεντρώων 3% και ΑΝ. ΕΛΛ. 2,5%. Στο 1,5% το άκυρο/λευκό, στο 10% η αποχή, στο 15% οι αναποφάσιστοι.
Διαφορά 3,6% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ δίνει και η δημοσκόπηση της E-voice για την ιστοσελίδα «Δικαιολογητικά». Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 29% και προηγείται με 3,6% της Ν.Δ που ακολουθεί με 25,4%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το κόμμα της Χ.Α με ποσοστό 7,2%. Στην τέταρτη Το Ποτάμι με 5,1% ενώ Κ.Κ.Ε και ΠΑ.ΣΟ.Κ μετριούνται στο 5%. Η  ΛΑ.Ε στο 4,2%, ενώ μάχη για την είσοδο τους στη Βουλή δίνουν οι ΑΝ.ΕΛ. που καταγράφονται στο 3,1%. Στο 6,6% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφάσιστών.
Οριακό προβάδισμα στη ΝΔ δίνει η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία για τον Σκάι. Συγκεκριμένα, η ΝΔ αποσπά το 30% στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 29,5%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή, με 6,5%, χάνοντας όμως μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Μάχη για την τέταρτη θέση δίνουν ΚΚΕ (5,5%), ΠΑΣΟΚ (5%) και Ποτάμι (5%), ενώ η Ένωση Κεντρώων έπεται με 4%. Στο «νήμα» φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή η Λαϊκή Ενότητα, με ποσοστό 3%, ενώ εκτός κοινοβουλίου μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κερδίζοντας το 2,5% της πρόθεσης ψήφου. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 6%.
Οριακό προβάδισμα στη ΝΔ δίνει και η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 31,6%, η Χρυσή Αυγή 6,7%, το ΚΚΕ 6,2%, το Ποτάμι 5,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,2%, η Ένωση Κεντρώων 3,6%, η Λαϊκή Ενότητα 3,4%, οι ΑΝΕΛ 2,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%.
Προβάδισμα στη ΝΔ, της τάξεως του 2%, δίνει γκάλοπ της εταιρείας Interview για τη Βεργίνα Τηλεόραση. Στην πρόθεση ψήφουο ΣΥΡΙΖΑ έχει 28%, η ΝΔ 30%, η Χρυσή Αυγή 5%, το Ποτάμι 4,5%, το ΚΚΕ 6%, το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6% οι ΑΝΕΛ: 2,5%, η Λαϊκή Ενότητα 2,5% και η Ενωση Κεντρώων 4%.

Οργή του πολιτικού κόσμου κατά Μιχαλολιάκου...

...για την ανάληψη «πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα»
Οργή του πολιτικού κόσμου κατά Μιχαλολιάκου για την ανάληψη «πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα»

  |
Την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, δύο χρόνια μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι, ανέλαβε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος σπεύδοντας βέβαια να αποποιηθεί οποιαδήποτε ποινική εμπλοκή στην υπόθεση αλλά προκαλώντας την οργή του πολιτικού κόσμου.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο δικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας μαζί με πρώην βουλευτές και στελέχη του κόμματος για εγκληματική οργάνωση μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real είπε χαρακτηριστικά : « Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία στο Κερατσίνι , την αναλαμβάνουμε, αλλά ποινική ευθύνη δεν υπάρχει . Αν υπήρχε, γιατί δεν υπήρξε ποτέ στη δολοφονία του Τεμπονέρα ή τον Λαμπράκη; Είναι δυνατόν ένα ολόκληρο κόμμα να κατηγορείται γιατί ένας οπαδός ή ένας φίλος του κόμματος έκανε μία καταδικαστέα πράξη;».

Με τη δήλωσή του αυτή ο Νίκος Μιχαλολιάκος επιχειρεί να διαχωρίσει την πολιτική από την ποινική ευθύνη . Για το θέμα αυτό ούτως ή άλλως η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και οι δικαστές που συνεδριάζουν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού είναι εκείνοι που θα αποφανθούν για την ενοχή ή μη, όχι μόνο του Μιχαλολιάκου, αλλά όλων των κατηγορουμένων που έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο.

Η δίκη, όπως είναι γνωστό έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο, αλλά σε όσες συνεδριάσεις μεσολάβησαν διατυπώθηκαν ενστάσεις εκ μέρους των κατηγορουμένων.

Το ραντεβού των δικαστών με τους κατηγορούμενους ( σ.σ. από τους βουλευτές ελάχιστοι είναι εκείνοι που είναι παρόντες και σε ορισμένες μόνο δικασίμους ) έχει ανανεωθεί για τις 29 Σεπτεμβρίου 2015 κατά τη διάρκεια εκείνης της συνεδρίασης αναμένεται να εξεταστεί ο πατέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης.

Οσον αφορά την εξέλιξη της εκδίκασης της υπόθεσης, αυτή αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμα.

ολόκληρο τό άρθρο τής Μίνας Μουστάκα από  "ΤΑ ΝΕΑ:  ΕΔΩ

Τήρηση χρονοδιαγράμματος απαιτεί το Βερολίνο...



Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι παρά την προεκλογική εκστρατεία, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αλλά και ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές πρέπει να εφαρμόσει το συμφωνημένο πρόγραμμα.
«Υποθέτω ότι γίνονται πολύ λίγα πράγματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις. «Παρόλα αυτά εξακολουθεί να ισχύει το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα», τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα ο Γέγκερ πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να εφαρμοστούν ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής.
«Όσα συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα είναι δεσμευτικά», ξεκαθάρισε. «Δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα από νέα κυβέρνηση».

Καμία επαναδιαπραγμάτευση
Αν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί το πακέτο βοήθειας, ο Γέγκερ υπογράμμισε: «Εμείς δεν το βλέπουμε έτσι».
Πάντως ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση ποιον υποψήφιο προτιμά το Βερολίνο. «Παρόλα αυτά ενδιαφερόμαστε να σχηματιστεί γρήγορα μετά τις εκλογές μια νέα και αποτελεσματική κυβέρνηση», είπε.

WSJ: Η απογοήτευση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις ελληνικές εκλογές

Αυτήν την Κυριακή οι Έλληνες προσέρχονται για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ωστόσο αυτοί που μάλλον θα καθίσουν σπίτι τους και δεν θα πάνε να ψηφίσουν θα είναι αρκετοί.


Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal μίλησε με...
την 30χρονη Γιώτα Κοντοστανου, μητέρα δύο παιδιών, η οποία συγκαταλέγεται σ΄αυτούς που θα απέχουν, ενώ στις τελευταίες εκλογές του Ιανουαρίου ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, υποστήριξε το κόμμα και στο δημοψήφιμα του περασμένου Ιουλίου.
Η εξέγερση του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, σχολιάζει η εφημερίδα. «Ο κ.Τσίπρας παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον περασμένο μήνα αφότου υπέγραψε ένα νέο, βαρύ πρόγραμμα λιτότητας  υπό την πίεση της Γερμανίας και των άλλων πιστωτών. Όποιος τον ακολοθήσει, θα πρέπει να ακολουθήσει και την σκληρή οικονομική πολιτική του πακέτου», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Η 30χρονη γυναίκα, γεμάτη αντιμνημονιακό πάθος τον Ιανουάριο, πλεόν δεν βλέπει κάποιο λόγο για να ψηφήσει την Κυριακή. «Δεν θα υπάρξει καμία διαφορά», επισημαίνει.
Οι πρόωρες εκλογές της Κυριακής, η τελευταία ενέργεια της βυθισμένης στο χρέος χώρας θα εξαρτηθεί από το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να κινητοποιήσει ξανά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παραδείγματος χάρη την κ.Κοντοστάνου, παρά την απογοήτευσή τους, υπογραμμίζει το άρθρο.
Με τρεις μόλις ημέρες να απομένουν μέχρι το άνοιγμα της κάλπης και με το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκεται μία ανάσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν περιμένει από κάποιο κόμμα να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι δημοσκοπήσεις, παράλληλα, δείχνουν ότι το 20% των Ελλήνων είναι αναποφάσιστοι ή με τάση αποχής. Αυτός ο αριθμός είναι κυρίως πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει η WSJ, τονίζοντας ότι αυτό δίνει στη Νέα Δημοκρατία ένα καλό πάτημα για να επιστρέψει στην εξουσία, οκτώ μόλις μήνες μετά την ήττα της τον Ιανουάριο.
«Δύο φορές φέτος οι Έλληνες ψήφισαν σθεναρά ενάντια στα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, αλλά βρέθηκαν ξανά εγκλωβισμένοι σ' αυτά. Η εναλλακτική -χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ- προκαλούν επίσης φόβο, ακόμη  και για τον ένθερμο αντιμνημονιακό κ.Τσίπρα», υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Και σημειώνει: Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ, υπόσχονται εφαρμογή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές, ζητώντας παράλληλα, να χαλαρώσουν τους όρους τους. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, η δέσμευσή του για το πακέτο στήριξης γρήγορα θα τεθεί υπό εξέταση από τις διάφορες συνιστώσες του, πολλές από τις οποίες παραμένουν ιδεολογικά αντίθετες στα μέτρα λιτότητας. Αν χάσει, αναλυτές λένε ότι είναι πιθανό να επιστρέψει στην πρότερη αντιμνημονιακή θέση του, κάνοντας τη ζωή δύσκολη σε μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που θα προκύψει»...

Οριστικά τέλος το δωρεάν WiFi του Αντ.Σαμαρά !...



Οριστικά «ενταφιάστηκε» η δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης υπέγραψε απόφαση με την οποία ματαιώθηκε οριστικά το έργο που είχε ...
εξαγγείλει, σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Πρόκειται για  το έργο «Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο (wi-fi hotspots) στην ελληνική επικράτεια. Στόχος του έργου ήταν να δημιουργηθούν 4.000 σημεία δωρεάν ασύρματης πρόσβασης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το έργο είχε προϋπολογιστεί σε 18 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), αλλά καθυστέρησε τόσο στην προκήρυξή του, όσο και στην αξιολόγησή του, αναφέρει η "Καθημερινή". Ετσι, έληξε ο χρόνος ισχύος των προσφορών και των εγγυητικών επιστολών των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στον σχετικό διαγωνισμό.
Τώρα, και με δεδομένο ότι στις 31 Οκτωβρίου 2015 λήγει η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας αποφάσισε τη ματαίωση του έργου. Σημειώνεται ότι στη σχετική διακήρυξη δεν είχε προβλεφθεί η κάλυψη του κόστους για την παροχή ρεύματος στα σημεία κάλυψης της ασυρματικής πρόσβασης.
Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που είναι επιφυλακτικοί με έργα που αφορούν στην ανάπτυξη υποδομών, για τα οποία δεν είναι εξασφαλισμένη η συνέχιση της χρηματοδότησης της λειτουργίας.
Σημειώνεται ότι και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο (3ο ΚΠΣ) είχε αναπτυχθεί αντίστοιχο έργο, γνωστό ως Wireless Hotspots, το οποίο έχει γεμίσει «κουφάρια» κεραιών ασύρματης πρόσβασης σε πλατείες πόλεων ανά την Ελλάδα...

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

REUTERS
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό θα διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η Σύνοδος αυτή, που ζητήθηκε κυρίως από τη Γερμανία, θα αρχίσει στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) την ερχόμενη Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη νέα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ για το ίδιο θέμα, διευκρίνισε ο Τουσκ με μήνυμά του στο Twitter.
Την Δευτέρα, οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο σύστημα των ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων, πολλοί από τους οποίους φεύγουν για να γλιτώσουν από τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ.
Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Πολωνία, όλες οι πρώην κομμουνιστικές χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ πριν από μια δεκαετία, είναι οι βασικοί πολέμιοι της υποχρεωτικής ποσόστωσης, υποστηρίζοντας ότι θα προσελκύσει περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη και θα αποδιοργανώσει τις κοινωνίες τους, που δεν είναι εξοικειωμένοι στα υψηλής κλίμακας μεταναστευτικά κύματα.
Η Ουγγαρία απέρριψε μάλιστα το σχέδιο παρόλο που από κοινού με την Ελλάδα και την Ιταλία θα καλούνταν να επαναπροωθήσουν τους αιτούντες άσυλο σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, και όχι να τους αποδεχτούν οι ίδιες.
Η Γερμανία και η Γαλλία, οι κύριοι αποδέκτες των αιτούντων άσυλο, ενδεχομένως να αντισταθούν σε ένα εθελοντικό σύστημα, διότι κατά πάσα πιθανότητα θα κατέληγαν με περισσότερους πρόσφυγες από ότι εφαρμόζοντας το σύστημα της υποχρεωτικής ποσόστωσης.
 kathimerini.gr

Αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού από τη Fed



Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), υποστηρίζοντας ότι οι απειλές που υπάρχουν για την παγκόσμια οικονομία και άλλοι παράγοντες την αναγκάζουν να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού έως το τέλος του χρόνου, με τους οικονομικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανότερο να γίνει τον Δεκέμβριο. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές ίσως να περιορίσουν κάπως την οικονομική δραστηριότητα και είναι πιθανό ότι βραχυπρόθεσμα θα ασκήσουν περαιτέρω αρνητική πίεση στον πληθωρισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση των Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών.
Παράγοντες που θα καθορίσουν πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια θα είναι «περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας» και να υπάρχει «σχετική βεβαιότητα» ότι θα αυξηθεί ο πληθωρισμός.
kathimerini.gr

Νυχτερινό πέρασμα απέναντι ...στήν Ευρώπη!

Όσο καί νά ευνοεί η δύση τού ήλιου ή τό φεγγάρι... 
...όση τέχνη καί νά βάλει ο φωτογράφος...
...ρομαντισμός δέν βγαίνει μέ τίποτα.
Μόνο θλίψη καί δάκρυ βγαίνει...
 The number of migrants fleeing into Europe this year—largely Syrian refugees—has already reached 235,000, topping the total number of migrants for all of last year, 219,000.
The number of migrants fleeing into Europe this year—largely Syrian refugees—has already reached 235,000, topping the total number of migrants for all of last year, 219,000.
A dinghy overcrowded with Syrian refugees drifts in the Aegean sea between Turkey and Greece after its motor broke down off the Greek island of Kos on August 11, 2015. The Turkey-Greece route for migrants fleeing into Europe has resurfaced these summer months as a thriving business for smugglers profiting from the stream of people fleeing war and poverty.
Yannis Behrakis / Reuters
 the atlantic.com

Σημείωση  : Ο τίτλος καί ο υπότιτλος, στά Ελληνικά είναι τής "Ν.Μ."