Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Financial Times: «Ελλάδα: ένα ζήτημα ανεξαρτησίας»

Άρθρο Financial Times: «Αμφίβολη η ανεξαρτησία των θεσμών στην Ελλάδα»


tvxs.gr | 30 Δεκ. 2016
Τελευταία ανανέωση 19:18 | 30 Δεκ. 2016
Ένα εκτενές άρθρο, υπό τον τίτλο «Ελλάδα: ένα ζήτημα ανεξαρτησίας», δημοσιεύουν οι Financial Times, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία θεσμών και οργάνων.

Το κείμενο αρχίζει με αναφορά στην υπόθεση της ηγεσίας της Τράπεζας Αττικής κάνοντας λόγο για κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Ισχυρίζεται ακόμη ότι η κυβέρνηση είχε ανατρέψει την απόφαση του κ. Στουρνάρα να ανατεθεί η διεύθυνση της τράπεζας στον «επαγγελματία τραπεζίτη» Θεόδωρο Πανταλάκη, με πηγές να λένε στους Financial Times πως κυβερνητικά στελέχη κανόνισαν με το ΤΣΜΕΔΕ, τον μεγάλο μέτοχο της Τράπεζας Αττικής, να δοθεί η θέση στον Κωνσταντίνο Μακέδο, «με λίγη γνώση περί τα τραπεζικά».

H απάντηση τού Μαξίμου στούς Financial Times...

To Μαξίμου εγκαλεί τους Financial Times για πολιτική σκοπιμότητα
Απάντηση
tvxs.gr 19:25 | 30 Δεκ. 2016
Aιχμηρή απάντηση, με βολές για πολιτική σκοπιμότητα και μονομέρεια δίνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε άρθρο των Financial Times που αμφισβητεί τον σεβασμό της κυβέρνησης προς τους ανεξάρτητους θεσμούς και αρχές και τη συγκρίνει με τα ακροδεξιά καθεστώτα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Η κριτική του άρθρου, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα των FT, βασίζεται πάνω στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και στην σύγκρουση που είχε ξεσπάσει τότε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Μαξίμου: Μονομέρεια στις πηγές
Απαντώντας, το Γραφείο Τύπου του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει ότι η «μάχη ενάντια στα κατεστημένα συμφέροντα» έχει ενοχλήσει «τραπεζικούς κύκλους, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ολιγάρχες και μεγάλα μίντια». Και προσθέτει με νόημα ότι «η μονομέρεια των πηγών τους (των FT) θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον κακόπιστο να κάνει λόγο ακόμα και για πολιτική σκοπιμότητα».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού είναι η εξής:
«Εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Ελλάδα δίνεται μία μεγάλη και καθημερινή μάχη ενάντια στα κατεστημένα συμφέροντα, την μεγάλη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το λαθρεμπόριο. Για να εξαλειφθούν οι παράνομες και σκοτεινές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Για πρώτη φορά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, οι φορολογικές αρχές εργάζονται απερίσπαστες χωρίς άνωθεν εντολές, οι λίστες των φοροφυγάδων ελέγχονται, δίνεται μάχη κατά του λαθρεμπορίου, τα θαλασσοδάνεια αποτελούν απλώς κακό παρελθόν, ενώ η Δικαιοσύνη λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις.
Τα αποτελέσματα αυτού του καθημερινού αγώνα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται: Υπεραπόδοση εσόδων, μείωση του λαθρεμπορίου και καταλογισμός ποινικών ευθυνών και προστίμων σε όσους παρανομούν.
Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω έχουν ενοχλήσει πολλούς: τραπεζικούς κύκλους, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ολιγάρχες και μεγάλα μίντια.
Αυτό όμως που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι το γεγονός ότι...

«Αστακός» οι ευρωπαϊκές πόλεις το βράδυ τις Πρωτοχρονιάς...

Παρίσι, Βερολίνο, Μαδρίτη, Βρυξέλλες με το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος...
Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι μεγάλες πόλεις ενισχύουν από σήμερα τα μέτρα ασφαλείας που...
λαμβάνουν ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά, εγείροντας τσιμεντένιους φράχτες στις κεντρικές πλατείες και εντείνοντας τις περιπολίες.

Στη Γαλλία, περισσότεροι από 100.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα κινητοποιηθούν σε όλη τη χώρα για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη τζιχαντιστική απειλή. Στην περίφημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων αναμένεται να συρρεύσουν τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι και γι' αυτόν τον λόγο, τα μέτρα θα είναι δρακόντεια: στο χώρο θα περιπολούν περισσότεροι από 2.400 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και διασώστες ενώ θα τοποθετηθούν και φράχτες ασφαλείας σε μήκος 3 χιλιομέτρων. Ένοπλοι αστυνομικοί θα φρουρούν επίσης δημοφιλή αξιοθέατα, όπως τον Πύργο του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου και την Αψίδα του Θριάμβου.

Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, το βράδυ του Σαββάτου θα κινητοποιηθούν στη Νίκαια 150 αστυνομικοί, στην Τουλούζη 200 και στο Στρασβούργο 350 αστυνομικοί και 200 στρατιώτες. Η τρομοκρατική απειλή παραμένει "πολύ υψηλή" στη Γαλλία, δήλωσε πριν από τα Χριστούγεννα ο αρχηγός της αστυνομίας Ζαν-Μαρκ Φαλκόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Την Τετάρτη, οι αστυνομικές αρχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας συνέλαβαν έναν άνδρα που φέρεται ότι σχεδίαζε μια επίθεση στη χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σε μια άλλη επιχείρηση συνελήφθησαν άλλοι δύο άνδρες, κοντά στην Τουλούζη. Για τον έναν από αυτούς διατυπώνονται υποψίες ότι προετοίμαζε μια επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Στο Βερολίνο η αστυνομία έχει αποκλείσει την Παρίζερ Πλατς, την...

Eυχές από τή "Νέα Μύκονο"

Η "Νέα Μύκονος" εύχεται σέ όλους τούς φίλους καί τούς αναγνώστες, όπου γής αλλά καί στούς ταξιδευτές στόν αέρα καί στή θάλασσα καί στούς ναυτικούς μας :
   ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! 
     μέ έναν Καινούργιο Χρόνο γεμάτο ΕΛΠΙΔΑ γιά 
     ΥΓΕΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ καί ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ!

               ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Εμπρός...πίσω: Ο Σκανδαλίδης ανέλαβε να φτιάξει τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης!

"Αν στη διαδρομή από το 44% στα πενιχρά μονοψήφια ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ κατάλαβαν ότι η λύση είναι να βγει μπροστά ο Σκανδαλίδης, να παραμένει "εθνικό κεφάλαιο" ο Βενιζέλος και να ουρλιάζει στα παράθυρα ο Λοβέρδος, τότε ζήτω που καήκαμε".

Όταν το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να στηρίξει το κοινωνικά άδικο έκτακτο βοήθημα του ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους, η Παραπολιτική τόνισε ότι "οι δεινόσαυροι νίκησαν". Τελικά δεν νίκησαν απλά. Θριάμβευσαν.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από αποψινό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο "Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε θέση μάχης":

(...)Στο πλαίσιο αυτό, συστάθηκε επιτροπή ψηφοδελτίων με επικεφαλής τον έμπειρο σε ζητήματα εκλογών, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος ανέλαβε να συντονίσει την επεξεργασία του δύσκολου έργου της ανεύρεσης των υποψήφιων βουλευτών. Η επιτροπή διαρθρώνεται ανά διοικητική περιφέρεια με αντίστοιχους υπευθύνους σε τοπικό επίπεδο. Σε πρώτη φάση έχει σκοπό τη δημιουργία μιας «τράπεζας στελεχών» τα οποία θα είναι διαθέσιμα να σηκώσουν το βάρος της εκλογικής μάχης και από την οποία θα προκύψουν οι οριστικές λίστες, κατόπιν ευρείας διαβούλευσης.
(...)Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στη Φώφη Γεννηματά επισημαίνουν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη διαθέτει πλούτο νέων και ικανών στελεχών, παραπέμποντας στα πολύ θετικά αποτελέσματα που κατέγραψαν οι συνδυασμοί που στήριξε το σχήμα στις πρόσφατες αρχαιρεσίες σε συνδικάτα, επιμελητήρια και ενώσεις (ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, Εργατικά Κέντρα κ.ά.).
(...)Έμφαση δίνεται στη συμμετοχή της νέας γενιάς, την εκπροσώπηση των γυναικών και την αξιοποίηση όλων των διάσπαρτων δυνάμεων εντός και εκτός Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Μιας και ίσως ζούμε στην εποχή του τέλους της πολιτικής ορθότητας, μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης εκλέγεται διαρκώς βουλευτής από το 1989 και έχει πολλάκις διατελέσει υπουργός, με την πρώτη του θητεία να ξεκινά το 1993. Θα έπρεπε ήδη να έχει ανακοινώσει ότι για το καλό της παράταξης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής, όχι να αναλάβει και κεντρικό ρόλο σε ένα θεωρητικά νέο εγχείρημα!

Εκτός κι αν πιστεύει κάποιος ότι ο Σκανδαλίδης θα σπεύσει να βάλει "νέα και ικανά" στελέχη στα ψηφοδέλτια, μειώνοντας δραματικά τις πιθανότητες τόσο της προσωπικής επανεκλογής του όσο και των διάφορων άλλων δεινοσαύρων της Χαριλάου Τρικούπη. Κανείς σοβαρός νέος άνθρωπος δεν θα βάλει πλάτη για να βγουν πάλι βουλευτές οι ίδιοι και οι ίδιοι, κανείς δεν θα συγχωρέσει όσους δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία τους να δείξουν στους πολίτες ότι έβαλαν μυαλό.

Αν στη διαδρομή από το 44% στα πενιχρά μονοψήφια ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ κατάλαβαν ότι η λύση είναι να βγει μπροστά ο Σκανδαλίδης, να παραμένει "εθνικό κεφάλαιο" ο Βενιζέλος και να ουρλιάζει στα παράθυρα ο Λοβέρδος, τότε ζήτω που καήκαμε. 


 28.12.16
parapolitiki.com

Ξαφνική ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας


  Εκδίωξη 35 Ρώσων διπλωματών  
Διορία 72 ωρών για να απομακρυνθούν από τη χώρα έδωσε πριν λίγο η Ουάσιγκτον σε 35 ρώσους διπλωμάτες ως απάντηση για την παρενόχληση αμερικανών διπλωματών στη Μόσχα
ektakto
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα τη λήψη μιας σειράς μέτρων εναντίον της Ρωσίας λόγω της ανάμιξης που της προσάπτει η Ουάσινγκτον στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κυρίως με την κήρυξη ως «ανεπιθύμητων προσώπων» (persona non grata) 35 ρώσων διπλωματών που σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ανήκουν στις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας.
Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν περιορίζονται σε αυτό, διεμήνυσε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωσή του, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν κι άλλα μέτρα, «τη στιγμή που θα το επιλέξουμε», και «συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων οι οποίες δεν θα γνωστοποιηθούν στο κοινό».

29/12/2016@21:27
 matrix24.gr