Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Τό σκίτσο...

                                                                                   ...τού Αρκά

Το «σενάριο» που χρειάζεται η ΕΕ... (τό άρθρο αυτό συνυπογράφουν εννέα ευρωβουλευτές)

Το «σενάριο» που χρειάζεται η ΕΕ - MediaΈνα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη, με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να καθοδηγείται από...
τη νεοφιλελεύθερη οικονομική ελίτ. Εξήντα χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης, το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναδείχθηκε μέσα από τις φασιστικές φυλακές, έχει πλέον προδοθεί.

Η Ευρώπη παραμένει μεν μια πλούσια ήπειρος, ωστόσο ο πληθυσμός της διαρκώς φτωχαίνει. Οι πολιτικές λιτότητας, που αποτέλεσαν το κυρίαρχο οικονομικό δόγμα της Ένωσης από το 2007 και μετά, έχουν αποτύχει πλήρως, εντείνοντας τις ανισότητες. Τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα έγιναν ακόμη πιο αδύναμα, ενώ το μικρό ποσοστό των πλουσίων έγινε ακόμη πλουσιότερο, με το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών να μην επιλύεται, και την δυσαρέσκεια και απογοήτευση των Ευρωπαίων πολιτών να αυξάνεται.

Σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, από εθνικές εκλογές μέχρι δημοψηφίσματα, οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, που επί μισό και πλέον αιώνα διαφύλαξαν τη δημοκρατική ανάπτυξη στην Ευρώπη, σταδιακά καταρρέουν. Αυτή η κατάρρευση οδηγεί στην άνοδο ενός ακραίου λαϊκισμού που δεν προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική, αλλά τροφοδοτεί περαιτέρω τη δικαιολογημένη οργή των πολιτών.

Η Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου Γιούνκερ αποτελεί μια ακόμη...

Πέθανε ο Aδαμάντιος Πεπελάσης...

O Aδαμάντιος Πεπελάσης, οικονομολόγος και πανεπιστημιακός, είχε γεννηθεί στη Γαστούνη το 1922.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), στη...
νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο London School of Εconomics και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, του οποίου αναγορεύτηκε και διδάκτορας.

Σταδιοδρόμησε ως καθηγητής της οικονομικής σχολής του πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια (1957-63), του Πολυτεχνείου και του πολιτειακού πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (1971-73), τακτικός καθηγητής οικονομικής του πανεπιστημίου του Κεντάκι και επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).

Διατέλεσε, επίσης, αναπληρωτής γενικός επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (1962-64), υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (1963), διοικητής της ίδιας τράπεζας αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση (1974) και διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Άρθρα του, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο Αδαμάντιος Πεπελάσης έγραψε περισσότερα από 15 συγγράμματα, σπουδαιότερα από τα οποία είναι τα: Εργατικά ελλείμματα εις την ελληνικήν γεωργίαν 1963-1973, Μελέτες για την οικονομική μεταβολή (1966) κ.ά. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, μέλος της Αμερικανικής Οικονομικής Εταιρείας, της Στατιστικής Εταιρείας των ΗΠΑ, της Αγγλικής Βασιλικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας και άλλων διεθνών και ελληνικών επιστημονικών φορέων, εταιρειών και σωματείων.

Υπήρξε Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη και τ. πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ ήταν ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Κέντρου Μ. Θεοδωράκης...
 

 

Άδειασμα από ...Βρυξέλλες!

Και ξαφνικά... γκρεμίστηκε η ρητορική του Κυριάκου...

«Εμείς  δεν δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο». Αυτή η φράση Ευρωπαίου αξιωματούχου έρχεται να γκρεμίσει τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη, που...
πολιτεύεται υποσχόμενος επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνηθέντων της Αθήνας με τους δανειστές. Παράγων των Βρυξελλών, με γνώση των διαπραγματεύσεων, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα αλλαγής των στόχων που θέτει το πρόγραμμα. Εμφανίστηκε άλλωστε βέβαιος ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθούν, ενώ επισήμανε πως όλες οι πλευρές εργάζονται με στόχο μια συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου.

Ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε άλλωστε πως οι Βρυξέλλες είναι...

Μοσκοβισί: Ο Μακρόν θα είναι σύμμαχος της Ελλάδας...

Την πεποίθησή του ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα στηρίξει την Ελλάδα και θα είναι ένας Πρόεδρος σύμμαχος της Αθήνας εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με τον Εμμανουέλ Μακρόν Πρόεδρο, ναι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει στη Γαλλία μια χώρα φίλη, έναν Πρόεδρο φίλο και μία κυβέρνηση φίλη και να γιατί αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές για τους Έλληνες».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Εμμανουέλ Μακρόν για το ελληνικό πρόγραμμα . «Γνωρίζω πολύ καλά τον Εμμανουέλ Μακρόν, δουλέψαμε μαζί όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών, όταν ήταν Γενικός Γραμματέας δίπλα στον Φρανσουά Ολάντ, για να βρούμε θετικές θέσεις απέναντι στην Ελλάδα, για την Ελλάδα»

Λίγες μόνο ημέρες μετά την προδιαγραφόμενη συμφωνία για την αξιολόγηση στο Eurogroup η τοποθέτηση του Πιερ Μοσκοβισί αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς προδιαγράφει τη στάση που θα κρατήσει και για την ελάφρυνση του χρέους η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία...

Τό χρονοδιάγραμμα στή Γαλλία μετά τις αυριανές εκλογές...

Γαλλία: Και μετά τις προεδρικές εκλογές, τι;...

Αποτέλεσμα εικόνας για Μακρόν Λεπέν Οι Γάλλοι επιλέγουν την Κυριακή το νέο ηγέτη τους, τον 8ο πρόεδρο της Πέμπτης Δημοκρατίας, μεταξύ του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ο νέος πρόεδρος θα έχει στη διάθεσή του λίγες μόλις ημέρες προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του, διαδεχόμενος τον Φρανσουά Ολάντ, να σχηματίσει κυβέρνηση και να ξεκινήσει μια νέα προεκλογική εκστρατεία, αυτή τη φορά για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, προκειμένου να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ακολουθεί ένα χρονολόγιο –κατά προσέγγιση– των γεγονότων που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες:

7 Μαΐου: Οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανοίγουν στις 8.00 (9.00 ώρα Ελλάδας). Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου θα παραταθεί για μία ώρα. Μια πρώτη εκτίμηση για τον νικητή θα ανακοινωθεί αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες σε όλη τη Γαλλία.

8 Μαΐου: ...

Αντίδραση του Γιάννη Δραγασάκη σε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Ενοχλημένος ο Δραγασάκης με την «ΕΦΣΥΝ»...
Την αντίδραση του Γιάννη Δραγασάκη προκάλεσε αναφορά στο όνομά του σε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».
Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευμα με τίτλο «Παίρνουμε... χρυσό στον αντισημιτισμό», παρουσίαζε τις διαπιστώσεις ερευνητών σχετικά με τα φαινόμενα αντισημιτισμού στην Ελλάδα. Το επίμαχο απόσπασμα του δημοσιεύματος ανέφερε ότι «Καταγράφονται εκφρασμένες (έστω κι αν αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια από κάποιους) θέσεις και τοποθετήσεις των: Μάκη Βορίδη, Αδώνιδος Γεωργιάδη, Αθανάσιου Πλεύρη, Ευάγγελου Βενιζέλου, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Γιάννη Δραγασάκη, Φραγκίσκου Κουτεντάκη, Θεόδωρου Καρυπίδη, Θεοδόση Πελεγρίνη, των μητροπολιτών Πειραιώς Σεραφείμ και Θεσσαλονίκης Ανθιμου, έργων Ελλήνων σκιτσογράφων κ.ά.». Σχολιάζοντας λοιπόν το δημοσιεύμα, ο κ. Δραγασάκης έγραψε στο Twitter: «Θεωρείτε όντως ότι η αναφορά στο Σάυλοκ συνιστά αντισημιτισμό; Και η εφημερίδα υιοθετεί άκριτα αυτή την "εκτίμηση"; Μήπως χάνεται το μέτρο;»...



Βολές κατά της κυβέρνησης από Κωστή Χατζηδάκη

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πολιτικό βέρτιγκο...

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOCΜε βολές κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικά κατά των Τσίπρα- Καμμένου, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στα κυβερνητικά αντίμετρα.

«Έχουν ξαμοληθεί τα κυβερνητικά στελέχη να πείσουν τον κόσμο ότι τα αντίμετρα ‘ισορροπούν’ τα μέτρα. Δεν υπάρχει πιο κραυγαλέο ψέμα. Διότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα στο σύνολό τους, θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει στο 5,5%. Να γίνει πλήρες ξεζούμισμα δηλαδή!», δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ειδήσεις». 

Επισημαίνει ωστόσο, ότι «η ΝΔ έχει σταθερές θέσεις, αντιθέτως αυτός που είναι σε πολιτικό βέρτιγκο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» ενώ κατηγορεί τους Τσίπρα και Καμμένο ότι «όχι μόνο δεν μας έβγαλαν από το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως είχαν υποσχεθεί, αλλά μας έχωσαν ακόμη πιο βαθιά στα μνημόνια».

Όσον αφορά την «επόμενη μέρα» στο ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ο Χατζηδάκης δήλωσε ότι «Πρόθεση της ΝΔ είναι, ακόμη και αν έχει αυτοδυναμία, να συνεργαστεί με όλες τις μεταρρυθμιστικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και να δημιουργήσει μια πλατιά συμμαχία με στόχο να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια»...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μπόμπολας αντεπιτίθεται...



Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες.

Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: