Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Κρατάει χρόνια η... κολόνια των εθνικών διαλόγων για την Παιδεία

Υπουργοί Παιδείας που έκαναν ή εξήγγειλαν εθνικό διάλογο
Η προσπάθεια διαμόρφωσης συναίνεσης γύρω από τις κατευθύνσεις της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής αποτελούν ιδιαίτερης σημασίας ζητούμενα για την ίδια την κυρίαρχη πολιτική
  Χρήστος Κάτσικας

Ο πρώτος εθνικός διάλογος για την παιδεία θα ξεκινήσει με την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του οικείου υπουργείου από τον Αντώνη Τρίτση το 1986.
Η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της (25.4.1986), είχε την πρωτοβουλία να κηρύξει τον «διαρκή εθνικό διάλογο» για την Παιδεία.
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου (23.5.86) που οργάνωσε ο υπουργός Αντ. Τρίτσης καταθέτει το ιδεολογικό στίγμα του διαλόγου, που είναι «η αναμέτρηση με το φαινόμενο του κομματισμού στα σχολεία», καθώς «έχω ειδική εντολή ως νέα πολιτική ηγεσία στον χώρο της παιδείας να φέρω το μήνυμα της ποιοτικής αναβάθμισης και της στερέωσης της μεγάλης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».

Ο β΄ εθνικός διάλογος (1991)

Η θεματολογία και οι στόχοι του διαλόγου προσπαθούν να απαντήσουν στα αδιέξοδα της εκπαιδευτικής πολιτικής της εποχής και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την προώθηση αλλαγών που σχετίζονταν, ανάμεσα σε άλλα, με τα εργασιακά των εκπαιδευτικών, την αξιολόγηση μαθητών/εκπαιδευτικών, την επαναφορά των αρχαίων από το πρωτότυπο κ.λπ.
Ο επόμενος εθνικός διάλογος έγινε το 1991, μετά τις μαθητικές καταλήψεις, τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα και την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου Κοντογιαννόπουλου και θα επιτρέψει στην τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. να βγει από το πολιτικό της αδιέξοδο.
Εξαγγέλλεται αρχικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, που δηλώνει στις 10.1.91 πως «η πολιτική μας στα θέματα της παιδείας είναι ανοιχτή για συζήτηση. Ηταν πάντα ανοιχτή. Τα θέματα είναι όλα στο τραπέζι.
Ξεκινάμε από μηδενική βάση», ενώ στις 8.3.91 ο νέος υπουργός Παιδείας της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης, Γιώργος Σουφλιάς, ανακοινώνει τις «αρχές και τις διαδικασίες του νέου εθνικού διαλόγου για την παιδεία».

Το ΕΣΥΠ (1995-1999)

Οι βασικοί στόχοι του διαλόγου παραμένουν ίδιοι με αυτούς της εκπαιδευτικής πολιτικής της περιόδου, όπως αυτή εκφραζόταν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ετσι και στη νέα φάση ο Γ. Σουφλιάς έθεσε ως βασικό στόχο των επιχειρούμενων αλλαγών στην ελληνική εκπαίδευση την ανταπόκρισή της στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Από εκεί και πέρα οι στόχοι που προωθούνται μέσω του διαλόγου έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του κρατικού ελέγχου και της κοινωνικής επιλογής στο εκπαιδευτικό σύστημα και τον συντηρητικό προσανατολισμό των σχολικών γνώσεων.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1995, όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Γ. Παπανδρέου, θεσμοθετείται το Εθνικό Συμβούλιο για την Παιδεία (ΕΣΥΠ).
Το ΕΣΥΠ αναλαμβάνει δράση τον Ιανουάριο του 1999 μετά τις μεγάλες και συνεχείς κινητοποιήσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών που αντιδρούσαν στις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές του υπουργού Παιδείας Γερ. Αρσένη (πανελλαδικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα στη Β’ και Γ’ Λυκείου, μισθολόγιο, κατάργηση επετηρίδας κ.ά.).
Βρισκόμαστε ήδη σε μια περίοδο που το manual της εκπαιδευτικής πολιτικής στη χώρα μας έρχεται μεταφρασμένο από τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο γ΄ εθνικός διάλογος (2005)

Ο διάλογος της νέας κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. (2004-2007) είχε τα ίδια συντηρητικά χαρακτηριστικά που είχαν και οι προηγούμενοι.
Η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου ενημέρωσε την...

Ο Κ. Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα

από "ΤΑ ΝΕΑ"

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

tvxs.gr | 04 Ιαν. 2016
1. Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό αποστέλλεται σήμερα στους εκπροσώπους των θεσμών, αφού πρώτα παρουσιάστηκε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο στους πολιτικούς αρχηγούς. Διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις. Σαφές μήνυμα προς τους εταίρους ότι το ασφαλιστικό αποτελεί την καρδιά του κοινωνικού δικαίου και είναι πυλώνας των ευρωπαϊκών αρχών επομένως οι λύσεις που θα προκύψουν θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην έννοια της δικαιοσύνης απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως στο προσεχές διάστημα θα δοθεί μια πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.
3. Με το δίλημμα «λαϊκή δεξιά» ή «νεοφιλελευθερισμός» και με πολύτιμο διακύβευμα τους 120.000 ψηφοφόρους που στον πρώτο γύρο επέλεξαν Τζιτζικώστα ή Γεωργιάδη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνουν στην τελική ευθεία της διεκδίκησης της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας.
4. Δεκαπέντε εκατ. ευρώ μετρητά βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιο του ΠΑΣΟΚ κατά την έρευνα που πραγματοποίησαν οι ορκωτοί λογιστές για την «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του κόμματος.
5. Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια. Πτώση σημείωσαν τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου λόγω του «κραχ» στο κινέζικο χρηματιστήριο και υπό το φόβο μιας παγκόσμιας ύφεσης. Την ίδια στιγμή, η αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου είναι η πρώτη επίπτωση από την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ - Νιμρ.
6. Νεκροί μέσα στο αυτοκίνητό τους, το οποίο εντοπίστηκε αναποδογυρισμένο μέσα σε αρδευτικό κανάλι στην περιοχή Κατοχή Μεσολογγίου, βρέθηκαν οι δύο άνδρες που αγνοούνταν από την Πρωτοχρονιά στην Αιτωλοακαρνανία.
7. Σε ανακριτή Διαφθοράς διαβιβάζεται ακόμα μία δικογραφία για εξοπλιστικά προγράμματα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς σε βάρος στελεχών του υπουργείου Άμυνας , το έτος 2003, για κακουργηματική απιστία, ενώ η υπόθεση παίρνει τον δρόμο για την Βουλή προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του τότε υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.
8. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών φιλοδοξεί μέσω του νέου κόμματος να βάλει τέλος στον «κατακερματισμό στην Ευρώπη», να προσφέρει έναν «τρίτο δρόμο» στους Ευρωπαίους πολίτες, μια εναλλακτική ανάμεσα στην επιστροφή στο «κουκούλι του έθνους - κράτους» και στις «αντιδημοκρατικές δομές των σημερινών ευρωπαϊκών θεσμών». Διαβάστε πως θα λέγεται.
9. Το Ισλαμικό Κράτος «κακοποιεί» την ιστορία προκειμένου να αυξήσει την απήχηση του στους οπαδούς του. Πώς μπορούμε λοιπόν να αποδυναμώσουμε την απήχηση του; Αποκαλύπτοντας τις αντιφάσεις και την πολυπλοκότητα των πολωτικών αφηγήσεων του κι εκθέτοντας πόσο μεροληπτική και ανισοβαρής είναι στην πραγματικότητα η ανάγνωση της ιστορίας από τπλευρ'ας του. Γιατί για να κερδίσεις το Ισλαμικό Κράτος, πρέπει να το καταλάβεις...
10. Αυτή η δήλωση ίσως της δώσει περισσότερες ψήφους από οποιαδήποτε άλλη. Η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ, έπαιξε το ισχυρό χαρτί… των εξωγήινων κατά την περιοδεία της στο New Hampshire. Διαβάστε ποιό θα είναι το πρώτο πράγμα που θα αποκαλύψει αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.
* Σκίτσο του Αρκά

«Βόμβα» στα θεμέλια της Σένγκεν από Δανία και Σουηδία


tvxs.gr | 04 Ιαν. 2016
Ψυχορραγεί η συνθήκη Σένγκεν, μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα και από τις αποφάσεις της Δανίας και της Σουηδίας για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορά τους λόγω του προσφυγικού. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποιεί πως η συνθήκη Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ χωρίς διαβατήριο, βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Η Σουηδία και η Δανία είναι οι τελευταίες από μια σειρά χωρών μελών της ΕΕ και πιο ειδικά της συνθήκης Σένγκεν (στην οποία λαμβάνουν μέρος 22 εκ των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε.) που έχουν εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά τους, αίροντας στην πράξη την απόλυτη ελευθερία μετακίνησης
Για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα, η Σουηδία επιβάλλει πλέον την επίδειξη ενός δελτίου ταυτότητας για όλα τα πρόσωπα που φθάνουν από τη Δανία, χώρα γειτονική η οποία απάντησε αμέσως επιβάλλοντας ελέγχους στα δικά της σύνορα με τη Γερμανία.
Η Γερμανία, που υποδέχθηκε το 2015 περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, υπενθύμισε διά του υπουργείου της επί των Εξωτερικών πως "η ελεύθερη κυκλοφορία είναι ένα πολύτιμο αγαθό" στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμφωνία του "Σένγκεν είναι πολύ σημαντική, αλλά κινδυνεύει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο Μάρτιν Σέφερ, καθώς γύρω στα δέκα κράτη μέλη της συνθήκης έχουν αποκαταστήσει σε διάφορους βαθμούς τους ελέγχους στα σύνορά τους, ορισμένα υψώνοντας μάλιστα φράκτες για να εμποδίζουν τη διέλευση μεταναστών (Ουγγαρία, Σλοβενία).
Αντιμέτωπη με μια εισροή προσφύγων πρωτοφανή μετά τους βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990, η Σουηδία έλαβε το φθνόπωρο πολλά μέτρα με στόχο να αποθαρρύνει τους μετανάστες να επιλέξουν το σκανδιναβικό βασίλειο ως τελικό προορισμό στον μακρύ περίπλου τους ανά την Ευρώπη.
Στις 12 Νοεμβρίου η κυβέρνηση αποκατέστησε τους τυχαίους ελέγχους σε δύο "αυτοκινητόδρομους" της μετανάστευσης, τη γέφυρα-σήραγγα του Όρεσουντ που συνδέει τη Δανία με τη Σουηδία, και τα οχηματαγωγά που προέρχονται από τα δανικά και τα γερμανικά λιμάνια της Βαλτικής.
Από σήμερα, οι έλεγχοι αυτοί γίνονται συστηματικοί. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, καθώς οι πολίτες των σκανδιναβικών χωρών μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα από τη μια χώρα της περιφέρειας στην άλλη ήδη από τη δεκαετία του 1950.
Έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα
Η Στοκχόλμη επιβάλλει μέχρι νεωτέρας στις εταιρείες σιδηροδρόμων και τουριστικών λεωφορείων που χρησιμοποιούν τη γέφυρα του Όρεσουντ να ελέγχουν τις ταυτότητες πριν από την επιβίβαση, στη δανική πλευρά, υπό την απειλή καταβολής προστίμου ύψους 50.000 σουηδικών κορωνών (5.400 ευρώ) ανά ταξιδιώτη.
Το προσφυγικό κύμα, το οποίο έλαβε αναπάντεχες διαστάσεις στην περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο, προκάλεσε εντάσεις στη Σουηδία, χώρα που δέχθηκε πέρυσι 163.000 αιτούντες άσυλο, δηλαδή τη μεγαλύτερη αναλογία ανά κάτοικο απ' όλη την ΕΕ, και τη Δανία, η οποία δεν υποδέχθηκε παρά μόνο γύρω στις 18.000 ανθρώπους.
Έλεγχοι και από τη Δανία
Η Κοπεγχάγη φοβάται ότι οι μετανάστες, που η Σουηδία διώχνει, θα παραμείνουν στο δικό της έδαφος και δεν άργησε να αντιδράσει.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν ανακοίνωσε την αποκατάσταση των ελέγχων στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία, απ' όπου περνούν οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που επιδιώκουν να φθάσουν στις βόρειες χώρες.
"Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη Δανία το γεγονός ότι άλλες βόρειες χώρες θέτουν φραγμούς στα σύνορά τους. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση των αιτήσεων ασύλου", δήλωσε ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του οποίου εξαρτάται από το Κόμμα του Λαού της Δανίας (DF), ενός σχηματισμού που τάσσεται κατά των μεταναστών.
Οι δανικοί έλεγχοι θα είναι τυχαίοι. Επιβλήθηκαν για μια περίοδο δέκα ημερών, η οποία μπορεί να παραταθεί. "Αντιδράμε απλώς σε μια απόφαση που ελήφθη από τη Σουηδία. Επιβάλλουμε προσωρινούς ελέγχους, αλλά με ισορροπημένο τρόπο. Δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς γι' αυτό", τόνισε ο Ράσμουσεν.

"Όποιος εκπέμπει πρέπει να έχει νόμιμη άδεια"...


«Σε θετική τροχιά η συγκρότηση του ΕΣΡ».
 Συνέντευξη Νίκου Παππά «Στο Κόκκινο»...
Σε πλήρη εξέλιξη και θετική τροχιά η διαδικασία συγκρότηση του ΕΣΡ, δήλωσε πριν από λίγη ώρα "Στο Κόκκινο"  και στον Κώστα Αρβανίτη, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πως ελπίζει πως...
θα υπάρξει η συναίνεση κι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Είναι δέσμευση της κυβέρνησης έναντι και των εταίρων η αδειοδότηση των τηλεοπτικών επιχειρήσεων άφησε να εννοηθεί ο Ν. Παππάς. 
Επίσης, ο υπουργός επικρατείας υπογράμμισε πως οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ θα πρέπει να καταβάλλουν το αντίτιμο αναφερόμενος στη χρηματοδότηση ζημιογόνων εταιρειών από τις τράπεζες. Οι κινήσεις αυτές δεν γίνεται για να επηρεάσει το περιεχόμενο των ειδήσεων υπογράμμισε.
“Υπάρχουν όλα τα περιθώρια βελτίωσης, υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο που χειρίζεται η διοίκηση το δημόσιο χρήμα”, είπε ο Νίκος Παππάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ΕΡΤ.
Ας ελπίσουμε πάντως το πλήρες κείμενο της συνέντευξης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας και πως ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς θα παραχωρήσει και μια συνέντευξη Τύπου για να απαντήσει και σε πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις.
 

Νέα δικογραφία για τα εξοπλιστικά επί υπουργίας Παπαντωνίου

Διαβιβάζεται στη Βουλή
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ποτά πήγε στην άνεργη, ο Παυλόπουλος...

Μα καλά, ποτά χρειαζόταν η άνεργη στο Περιστέρι (για να ζεσταθεί)? 
Και να οι μπουκάλες και να το σήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, να τα 'χει η άνεργη, στο σπίτι της, να τα κοιτάει.  
Ο...
τετραπέρατος δήμαρχος Περιστερίου, Παχατουρίδης, καλά το έστησε το έργο. 
Τις λεπτομέρειες δεν πρόσεξε...
 

Έπαινοι στον κίτρινο αρουραίο...


 Από Καλογεροπούλου και Πυργιώτη...
Μάλλον θα αισθάνονται μεγάλη υποχρέωση - και τιμή, βεβαίως βεβαίως- που τις καλεί στις εκπομπές του. Οι κυρίες Ελένη Καλογεροπούλου και Μαριάννα Πυργιώτη, εξέφρασαν τον...
απεριόριστο θαυμασμό και την εκτίμηση τους, για τον Ευαγγελάτο.
Τον χαρακτήρισαν "καλό παιδί" και "δημοσιογράφο με όραμα".
Ποιον? Τον άνθρωπο που εκπροσωπεί ό,τι πιο κίτρινο κυκλοφορεί στην Ελληνική δημοσιογραφία.
Μάλλον, δεν θα 'χουν ακούσει τίποτα για τις ασύλληπτες μαϊμουδιές και την αμαρτωλή ιστορία  των "Αποδείξεων". Ούτε για την στημένη ανταπόκριση, όπου το Πακιστάν έγινε Αφγανιστάν (ο Στέλιος Κούλογλου, του αφιέρωσε ολόκληρο ντοκιμαντέρ). Ούτε για την καταρράκωση της δημοσιογραφικής αξιοπρέπειας, όταν δέχθηκε να τον κατευθύνει στο κοντρόλ η αστυνομία στην υπόθεση Σορίν Ματέι (ιστορία που βάφτηκε με το αίμα της Αμαλίας Γκινάκη).
Να πούμε για το σεισμό των 7 Ρίχτερ που προέβλεψε για την Κεφαλονιά και τόσα άλλα?  
Μάλλον δεν χρειάζεται, γι' αυτό το "καλό παιδί" και τον "δημοσιογράφο με όραμα".
Κορίτσια, ντροπή!...
 

Tό σκίτσο τής Έφης Ξένου

                                                                                                                                                                από "ΤΑ ΝΕΑ"

Τρ. Αλεξιάδης: Και οι αποδείξεις του σούπερ μάρκετ στο αφορολόγητο


Προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις στη χρήση πλαστικού χρήματος, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη μείωση των προμηθειών που επιβάλλονται από τις τράπεζες στις συναλλαγές αυτές (φωτ. αρχείου).
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η κυβέρνηση εξετάζει όλες οι αποδείξεις, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, να λαμβάνονται υπ’ όψιν για το χτίσιμο του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, εκτός από αυτές που αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης όπως τα ενοίκια και τα ιατρικά έξοδα, διευκρίνισε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ υπογράμμισε ότι «θέλουμε να επεκτείνουμε πλήρως τις ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές».
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, όλες αυτές οι κατηγορίες δαπανών που αναγράφονται στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού, με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. «Θέλουμε να γίνονται όλα μέσω τραπεζικού συστήματος, όλα στη φορολογική δήλωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τους μεγαλύτερους σε ηλικία φορολογούμενους και τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, διευκρίνισε ότι «η επέκταση θα γίνει με μέτρα υποχρεωτικά, αλλά και προαιρετικά. Στους ηλικιωμένους και στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών δεν θα είναι υποχρεωτικό».
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις στη χρήση πλαστικού χρήματος, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη μείωση των προμηθειών που επιβάλλονται από τις τράπεζες στις συναλλαγές αυτές.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που μελετώνται για τη φορολογία εισοδήματος, εξήγησε ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα μικρότερα. Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, η κατεύθυνση είναι να υπάρξει μια ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα που θα ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές.
Σχετικά με όσους ήδη χρωστούν στην εφορία ή είναι ενταγμένοι στον Τειρεσία, ο κ. Αλεξιαδής ανέφερε ότι στα σχέδια είναι να υπάρχει ένας ειδικός τραπεζικός λογαριασμός όπου δεν θα μπορεί η εφορία και η τράπεζα να προχωρά σε δεσμεύσεις. 
Ερωτηθείς για τον νέο φόρο ακινήτων, έκανε λόγο για μεταφορά του φορολογικού βάρους σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες, ενώ αναφέρθηκε σε κριτήρια εισοδηματικά, οικογενειακά και περιουσιακά για την κατανομή αυτού του φόρου «που δεν θα επιβαρύνει χαμηλά εισοδήματα, αλλά υψηλά και πολύ υψηλά». Όταν μιλάμε για πιο δίκαιη κλίμακα, πρέπει να ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές και να επιβαρύνει υψηλότερα εισοδήματα», δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης.
Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, εξήγησε ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση πέραν της Παρασκευής και προανήγγειλε αλλαγή του συστήματος από την 1η Ιανουαρίου 2017, με ένα από τα σενάρια που εξετάζεται να είναι μία αύξηση στη φορολογία των καυσίμων, καθώς όπως είπε, «δεν μπορεί ένα αυτοκίνητο που κοστίζει 2.500 ευρώ, να πληρώνει τέλη 1.000 ευρώ».
naftemporiki.gr

«Παράθυρο» μείωσης της φορολογίας από τον Μοσκοβισί




Το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας των εργαζομένων άφησε «ανοιχτό» ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, θέτοντας ωστόσο, ως απαραίτητη προϋπόθεση την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων στον τομέα της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.
Συγκεκριμένα, σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «η μεταρρύθμιση των φορολογικών συστημάτων αποτελεί εθνική ευθύνη»  και συνέχισε τονίζοντας πως «τα περιθώρια για τη μείωση των φόρων επί του εισοδήματος από την εργασία θα αυξηθούν, καθώς οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας θα αρχίσουν να παράγουν απτά αποτελέσματα».
Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε παράλληλα, την ικανοποίηση της Κομισιόν για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δίκαιη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης.
Ο κ. Παπαδημούλης είχε απευθυνθεί στον Ευρωπαίο Επίτροπο σχετικά με το ζήτημα μείωσης της φορολογίας των μισθών και με την ανάγκη για ένα «δίκαιο, αποτελεσματικό και σύγχρονο φορολογικό σύστημα που θα επιβαρύνει περισσότερο τα μεγαλύτερα εισοδήματα, τον συσσωρευμένο πλούτο και τα παραγόμενα κέρδη, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τη νόμιμη και παράνομη φοροδιαφυγή».
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε ρωτήσει την Κομισιόν αν, μεταξύ άλλων, σκοπεύει να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ζήτησε πληροφορίες για τις προτάσεις της Επιτροπής αναφορικά με τις απαραίτητες αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, με στόχο τον δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών.
Η πλήρης τοποθέτηση του κ. Μοσκοβισί
Τα κράτη μέλη θεωρείται ότι έχουν περιθώριο να ελαφρύνουν τη φορολόγηση της μισθωτής εργασίας, αν η φορολογική επιβάρυνση...

Γιατί δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης

ΟΙ 3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΨΗΛΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ 
Τρεις λόγοι κρατούν ακριβή την αμόλυβδη βενζίνη στην Ελλάδα παρά τη μεγάλη πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου.

Γιατί δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης
Η βαριά φορολόγηση, οι υψηλές τιμές διύλισης και η αύξηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηρίων «ψαλιδίζουν» τις μειώσεις του «μαύρου χρυσού» στις αντλίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το αργό πετρέλαιο από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι σήμερα έπεσε κατά 60% και από πέρυσι έως φέτος υποχώρησε 30%, ενώ η αμόλυβδη βενζίνη μειώθηκε μόλις 18,4% και 2,95%, αντίστοιχα.
Οπως προκύπτει από έρευνα του «Εθνους», οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα βενζινάδικα μέσα σε 18 μήνες ανέβασαν κατά 35,87% το μεικτό περιθώριο κέρδους τους σε σχέση με το καλοκαίρι του 2014. Σε διάστημα ενός χρόνου δεν το περιόρισαν καθόλου.
Επιπλέον, τα διυλιστήρια της χώρας, όπως και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις της Μεσογείου λόγω της υψηλής ζήτησης των καυσίμων κυρίως στις διεθνείς αγορές κράτησαν υψηλά τα περιθώρια διύλισης.
Αυτό φάνηκε και από τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, τα οποία έδειξαν υπερδιπλασιασμό των κερδών το εννιάμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Ετσι, δεν προχώρησαν σε μεγαλύτερες μειώσεις των τιμών τους.Βέβαια, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πτώση της βενζίνης αποτελεί η φορολογία. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αποτελούν το 67% της τελικής τιμής του προϊόντος. Με πιο απλά λόγια, περίπου το 1 ευρώ από τα 1,384 ευρώ το λίτρο της αμόλυβδης που πληρώνουν οι καταναλωτές πηγαίνει, σταθερά και αμετάβλητα, στα κρατικά ταμεία.
Τα στοιχεία
Ειδικότερα, το «Εθνος» προχώρησε στην επεξεργασία των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου.

Πιο συγκεκριμένα στις 18 Δεκεμβρίου του 2015 το αργό πετρέλαιο ήταν στα 36,88 δολάρια ανά βαρέλι. Για να γίνει ασφαλής σύγκριση μετατρέψαμε με βάση την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου της ημέρας εκείνης την αξία του στο ενιαίο νόμισμα. Ετσι, προκύπτει η τιμή 33,93 ευρώ το βαρέλι. Με αναγωγή σε λίτρο η τιμή είναι στα 0,213 ευρώ.
Στις 20 Ιουνίου του 2014 σημειώθηκε μία από τις υψηλότερες τιμές...

Επί προσωπικού

Άκουσα σήμερα σε μια ραδιοφωνική εκπομπή έναν δημοσιογράφο που προσπαθώντας να επιδείξει ταπεινότητα ανάφερε ότι η δημοσιογραφία είναι επάγγελμα και όχι λειτούργημα και ότι πολλές φορές οι δημοσιογράφοι έχουν αναγκαστεί να λειτουργήσουν εντός της γραμμής του μέσου.
 Αναφερόταν λοιπόν ο εν λόγω δημοσιογράφος στους πολεμικούς ανταποκριτές και έλεγε πολύ σωστά ότι δεν είναι τίποτα σπουδαιότερο από τον γιατρό ή τον οδηγό ή τον κλητήρα που βρίσκεται επίσης στο πεδίο του πολέμου.  Η μόνη διαφορά είναι ότι το επιχείρημα αποδεικνύει εντελώς το αντίθετο: ότι και ο γιατρός και ο οδηγός αλλά και ο κλητήρας την στιγμή που αποφασίζει να αφήσει την ασφάλεια του σπιτιού του και αποφασίζει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του πυρός ασκεί εκείνη τη στιγμή λειτούργημα και όχι επάγγελμα.

Το 2015 ήταν για μένα απίστευτα δύσκολο. Ο ξαφνικός θάνατος του αγαπημένου μου συνεργάτη -και σε μεγάλο βαθμό ψυχή του TPP- ήταν κάτι που δεν έχω ξεπεράσει ακόμα. Μισό χρόνο μετά ακόμα περιμένω να τον δώ στο γραφείο του όταν ανοίγω την πόρτα. Με τον Σωτήρη δεν είχαμε πολλά κοινά. Ήμασταν αυτό που λέμε ανάποδοι άνθρωποι με κοινό σκοπό. Πιστεύαμε και οι δύο ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, γνωρίζαμε και οι δύο ότι αρχίδια θα αλλάξουμε τον κόσμο και συμφωνούσαμε σιωπηλά να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν από εμάς να εξαρτιόταν η αλλαγή του κόσμου.

Σε αυτό που συμφωνούσαμε είναι ότι η δημοσιογραφία είναι πρωτίστως λειτούργημα. Όχι οι δημοσιογράφοι, η δημοσιογραφία. Δεν διατηρούσαμε για τους εαυτούς μας καμία ειδική θέση στο πάνθεον των ηρώων της καθημερινότητας. Ο δάσκαλος και ο γιατρός, ο δημόσιος υπάλληλος και ο συνδικαλιστής, ο συγγραφέας και ο οδηγός του ασθενοφόρου, όλοι τους ασχολούνται με λειτουργήματα ακόμα και όταν οι ίδιοι είναι απλά καθίκια. Όπως ο γιατρός που εμπορεύεται τον πόνο και ζητάει φακελάκι, ο δάσκαλος που σκοπίμως φροντίζει για τα ιδιαίτερα μαθήματά του, ο δημόσιος υπάλληλος που λαδώνεται, ο συνδικαλιστής που εκφράζει πολιτικά συμφέροντα ή προσωπικές φιλοδοξίες, ο συγγραφέας που προπαγανδίζει την εκμετάλλευση του ανθρώπου έτσι και ο δημοσιογράφος που γράφει σύμφωνα με τα συμφέροντα του αφεντικού του ανήκει στο κατακάθι της κοινωνίας.

Δεν είναι λοιπόν συνετό για λόγους ευγενείας να προσπαθεί κανείς να αποτινάξει από πάνω του τις ευθύνες ενός λειτουργήματος. Η κοινωνία δεν θα προσφέρει (ή τουλάχιστον δεν πρέπει να προσφέρει) άφεση αμαρτιών στον δημοσιογράφο που υποτιμάει το επάγγελμά του επειδή δεν μπορεί ο ίδιος να αρθεί στο ύψος που αυτό απαιτεί.

Αν τελικά ασκούμε τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα και όχι ως λειτούργημα τότε να ζητάμε συγνώμη, όχι κατανόηση. Αν οι συμβιβασμοί μας είναι τέτοιοι που τελικά αλλοιώνεται το παραγόμενο έργο σε βαθμό που να μην ανταποκρίνεται στο δικαίωμα του πολίτη να γνωρίζει τότε να κάνουμε στην άκρη.

Η δημοσιογραφία απαιτεί τον έλεγχο της εξουσίας, από όπου και αν προέρχεται. Απαιτεί καχυποψία και έρευνα και φυσικά το ψυχικό σθένος να παραδεχτείς τις λάθος εκτιμήσεις και να επανορθώσεις όποτε αδίκησες κάποιον. Η δημοσιογραφία όπως λέμε στους 1101 απαντάει στο δικαίωμα της κοινωνίας για ένα καλύτερο μέλλον.

Και επειδή στον τίτλο έγραψα «επί προσωπικού», να τελειώσω λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον εαυτό μου καλύτερο από οποιονδήποτε άλλο. Και όταν στο γραφείο ήταν ο Σωτήρης είχα τον άνθρωπο που με γείωνε κάθε φορά που νόμιζα ότι έκανα κάτι άξιο. Τέτοιος άνθρωπος ήταν, προσγειωμένος. Αλλά νομίζω ότι και αυτός όταν έβγαινε να πιεί ένα ποτό και στην δίπλα παρέα μιλούσαν για το τι έγραψε το ThePressProject κορδωνόταν και το χαιρόταν.

Και αν και αρχίδια θα αλλάξουμε τον κόσμο, εμείς, όσοι μείναμε ενωμένοι, μαζί με τα μέλη μας από τους 1101, θα συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν από εμάς να εξαρτάται το μέλλον αυτού του τόπου.

Και ο κόσμος μας θα αλλάζει. Και που ξέρεις... ο κόσμος σας μπορεί μια μέρα να γίνει και δικός μας.

 Κώστας Εφήμερος
thepressproject.gr