Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Παρουσίαση νέου βιβλίου


Ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη και το βιβλιοπωλείο «Κορασίδη Βασιλική» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Κατερίνας Γιατζόγλου με τίτλο 
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ 

                            ******

 Για το βιβλίο θα μιλήσουν
η κα Μαριγούλα Αποστόλου, πτυχιούχος τού Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος τής Φιλοσοφικής Αθηνών, επιχειρηματίας και η κα Δέσποινα Γαβαλά, επιχειρηματίας. 
Θα ακολουθήσει συζήτηση. 
Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015, στις 19.00, στον κήπο του ξενοδοχείου «LETO» (Χώρα Μυκόνου)

Χωρίς εκπρόσωπο της ΕΚΤ η συνάντηση Τσίπρα – Γιουνκέρ...


Κανένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία θα...
διεξαχθεί σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, αναφέρει πηγή της Τράπεζας, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ίδια πηγή της ΕΚΤ σημείωσε, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ρωτήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Φρανκφούρτη, αν θα παραστεί στη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Γιούνκερ και απάντησε αρνητικά...
crimenet.gr

Δηλώσεις Τσίπρα πρίν τήν αναχώρηση γιά Βρυξέλλες : «Είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη θα διαλέξει τον ρεαλισμό»


ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
«Είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν την αναχώρησή τους για τις Βρυξέλλες και την επερχόμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ , στην οποία σύμφωνα με τις πρόσφατες πληροφορίες, πρόκειται να συμμετέχουν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει σχόλια πάνω στην πρόταση που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στους θεσμούς, «αλλά ούτε έχει σταλεί και κάποιο άλλο κείμενο».
Αναλυτικότερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα από μέρους των θεσμών, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης «να προσχωρήσουν στον ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρεις μήνες η κυβέρνηση, προς όφελος της ενωμένης Ευρώπης, που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ» και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε τη διαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει, θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό».
Με τη βεβαιότητα ότι το σχέδιο πρότασης που κατέθεσε η Αθήνα αργά το βράδυ της Δευτέρας προς τους θεσμούς «μπορεί να ξεκλειδώσει τη συμφωνία», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σήμερα στην πρόταση, σημειώνοντας πως  «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως την πρόταση της προς τους θεσμούς, για έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, που θα δώσει ένα τέρμα σε αυτή την κρίση στην Ευρώπη. Βεβαίως θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από αυτή την ασφυξία την οικονομική, αλλά και περιθώρια ανάκαμψης, θα δώσει τέλος στα σενάρια για Grexit, θα δώσει τέλος στα σενάρια της καταστροφής».
«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω σε αυτή την πρόταση, αλλά ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε, από την πλευρά των θεσμικών εταίρων», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στις Βρυξέλλες θα ενσωματωθεί στην αποστολή και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ε. Τσακαλώτος.
από kathimerini.gr

Προσέξατε τις διαφορές;..


Ο Παπανδρέου στο Καστελόριζο και ο Τσίπρας στις φυλλωσιές.
Νομίζετε πως…
αυτό λέει κάτι;..

Economist: Η πρόταση των δανειστών και το χρονοδιάγραμμα Τσίπρα


Μετά απο τέσσερις μήνες άκαρπης διαπραγμάτευσης, φαίνεται πώς οι δανειστές της Ελλάδας συμφώνησαν στους όρους της πρότασης που θα παρουσιάσουν στον κ. Τσίπρα, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του ο βρετανικός Economist, παρουσιάζοντας ορισμένα απο τα στοιχεία της πρότασης, στην οποία κατέληξαν οι κκ. Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Γιουνκέρ και Ντράγκι κατά την συνάντησή τους το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο. Οι βάσεις της πρότασης είχαν τεθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 την περασμένη βδομάδα στη Δρέσδη.

Σύμφωνα με τις πηγές του Economist, ενώ διαφαίνεται συμβιβασμός για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, στο θέμα της περικοπής των συντάξεων υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για ελιγμούς. Σε ο,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, μία πηγή υποστηρίζει "κάτω απο 1% του ΑΕΠ για το 2015, μέχρι 3,5% ως το 2018".

Οι πιστωτές συμφωνούν επίσης σε δεύτερη παράταση του ελληνικού προγράμματος για αρκετούς μήνες. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διεκδικήσει επείγουσα βοήθεια ρευστότητας απο την ΕΚΤ. Παράλληλα, θα παράσχει χρόνο για την επεξεργασία του τρίτου προγράμματος, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ύψους 30 δισ. και 50 δισ.ευρώ.

Η πρόταση των δανειστών θα παρουσιαστεί στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, πριν την λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Economist, οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει τα χρήματα για να πληρώσει τον δόση. Ο κ. Τσίπρας θα έχει στη διάθεσή του ένα χρονικό περιθώριο μέχρι να απαντήσει - πιθανότατα μία βδομάδα.
Αν ο πρωθυπουργός δεχτεί τις προτάσεις των πιστωτών, μπορεί να δυσκολευτεί να κρατήσει ενωμένη την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του Economist. Bουλευτές, που προσεγγίζουν σκεπτικιστικά τις ενέργειες της κυβέρνησης, εξέφρασαν με σαφήνεια τη δυσαρέσκειά τους αυτή την εβδομάδα, καλώντας τον κ. Τσίπρα να φύγει αν δεν μπορεί να επιτύχει μια καλή συμφωνία.

Η κυβέρνησή του μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένη να θέσει τους όρους για μια νέα συμφωνία σε δημοψήφισμα, ή ακόμη και να προκηρύξει νέες εκλογές, κάτι που οι Ελληνες Βουλευτές συζητούν ανοιχτά. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα κερδίσει μια νέα ψηφοφορία, ενώ οι πιστωτές διατηρούν την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποφέρει τη δημιουργία ενός νέο συνασπισμού της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα με το κόμμα του Ποταμιού.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό, σημειώνει ο Economist. Οι πιστωτές πρέπει να καταγράψουν τις διαφορές τους και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της προς τους κατόχους ομολόγων, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
kathimerini.gr

Παρασκήνιο με τη δόση της Παρασκευής προς το ΔΝΤ


Παρά το γεγονός ότι το σημερινό ραντεβού Γιούνκερ-Τσίπρα δείχνει ότι κάτι κινείται σε επίπεδο κορυφής στη διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για την δόση του ΔΝΤ, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, που πρέπει να καταβληθεί μεθαύριο Παρασκευή.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στον Neo ότι δεν αποκλείεται  η κυβέρνηση να μην πληρώσει τη δόση της Παρασκευής, αν δεν υπάρχει προσχέδιο συμφωνίας στα χέρια του πρωθυπουργού –κι αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν ήδη βρεθεί τα χρήματα για τη δόση προς το Ταμείο. Στο Μαξίμου ελπίζουν πως αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε αφενός για 30 ημέρες η Ελλάδα δε θα κηρυχθεί χρεοκοπημένη, αφετέρου ότι θα δημιουργηθεί ένα «σοκ» στους δανειστές. «Αν καταλάβουν πόσο αποφασισμένοι είμαστε, μπορεί να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους», είναι η φράση που ακούγεται στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ως γνωστόν, το ΔΝΤ είναι ο «σκληρός» της υπόθεσης σε εργασιακά και Ασφαλιστικό. «Αν το ΔΝΤ δεν υπήρχε, θα είχαμε κλείσει τη συμφωνία προ πολλού», υποστηρίζουν πηγές της κυβέρνησης. Βεβαίως, ο Neo ρισκάρει την πρόβλεψη ότι ακόμη και τότε, κάποιος άλλος θα βρισκόταν να ενδυθεί τον ρόλο του «κακού»…
matrix24.gr

Reuters : Η πρόταση των δανειστών καί η ελληνική πρόταση

Reuters: Τι προτείνουν οι δανειστές στην Ελλάδα και τι η Ελλάδα στους δανειστές

Reuters: Τι προτείνουν οι δανειστές στην Ελλάδα και τι η Ελλάδα στους δανειστές

 Τις προτάσεις των δανειστών στην Αθήνα και της Αθήνας στους δανειστές αποκάλυψε, το απόγευμα της Τετάρτης, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος, το οποίο θα αυξηθεί σταδιακά στο 3,5% το 2018, δήλωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο Reuters.
Η πρόταση θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες.
Ο στόχος για το πρωτογενές πλεονάσμα διαμορφώνεται στο 2% για το 2016, στο 3% για το 2017 και στο 3,5% για το 2018, ανέφερε η πρόταση των δανειστών, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση του θέματος.

Η πρόταση της Αθήνας

Η ελληνική πρόταση στους δανειστές προβλέπει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% για φέτος και 1,5% για του χρόνου, πολύ χαμηλότερα των στόχων που έθετε το προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης, ανέφεραν την Τετάρτη δύο πηγές με γνώση της πρότασης.
Το κείμενο 47 σελίδων προς την ΕΕ και το ΔΝΤ προβλέπει επίσης μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ανέφεραν οι πηγές.
Δεν ήταν άμεσα ξεκάθαρο αν η Αθήνα προσφέρει νέες παραχωρήσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, τα βασικά αγκάθια στη διαπραγμάτευση.
Η πρόταση προβλέπει επίσης τρεις συντελεστές ΦΠΑ 6%, 11% και 23%.
Τρίτος έλληνας αξιωμάτουχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει και κάποια δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους.
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, η πρόταση περιλαμβάνει δύο μόνο ιδιωτικοποιήσεις, τον ΟΛΠ και τα περιφερειακά αεροδρόμια, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομίας.
από tanea.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (03.06.15)

                                                                                                                                        από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

 
Ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη και το βιβλιοπωλείο «Κορασίδη Βασιλική» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Κατερίνας Γιατζόγλου με τίτλο 
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ 

                            ******

 Για το βιβλίο θα μιλήσουν
η κα Μαριγούλα Αποστόλου, πτυχιούχος τού Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος τής Φιλοσοφικής Αθηνών, επιχειρηματίας και η κα Δέσποινα Γαβαλά, επιχειρηματίας. 
Θα ακολουθήσει συζήτηση. 
Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015, στις 19.00, στον κήπο του ξενοδοχείου «LETO» (Χώρα Μυκόνου)

Στις Βρυξέλλες εκτάκτως ο Πρωθυπουργός για συνάντηση με τον Γιούνκερ


Στις Βρυξέλλες εκτάκτως ο Πρωθυπουργός για συνάντηση με τον Γιούνκερ

Οπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες για πολιτική διαπραγμάτευση.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βέλγιο ενώ η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με νεώτερο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters «οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας κατέληξαν στις αδρές γραμμές της συμφωνίας που θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που διαρκούν τέσσερις μήνες.

»Το κείμενο "καλύπτει όλες τις πολιτικές-κλειδιά και αντανακλά τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Θα συζητηθεί με τον (Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη) Τσίπρα αύριο" Τετάρτη, είπε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

»Ένας δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα ενημερώσουν τον κ. Τσίπρα τηλεφωνικά για την πρόταση εντός ωρών».

tanea.gr

Πολιτική (η μόνη) λύση


Πολιτική (η μόνη) λύση - Media


 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛAΚΑΣ
Οι αριθμοί – που περιγράφουν τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη χώρα με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις- είναι σαφείς και ξεκαθαρίζουν ότι στο ελληνικό πρόβλημα ή θα υπάρξει πολιτική λύση ή δεν πρόκειται να υπάρξει λύση.
Ακολουθώντας με ιεραποστολικό ζήλο τις οδηγίες των δανειστών και ικανοποιώντας κατά γράμμα τις απαιτήσεις των μνημονίων οι προηγούμενες κυβερνήσεις «πέτυχαν» να αυξήσουν το χρέος (180% του ΑΕΠ, από 120% το 2010), να εκτοξεύσουν την ανεργία (26%) να κάνουν παγκόσμιο ρεκόρ στην ανεργία των νέων ( 60% ) να πετύχουν αξεπέραστο ρεκόρ (20%) στους μακροχρόνια – δηλαδή μόνιμα και διαπαντός—άνεργους, να συρρικνώσουν  μεταξύ 2010 και 2013 κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ το ΑΕΠ.
Τυλιγμένες στο δαίδαλο των υποχρεώσεων που ανέλαβαν με τα μνημόνια που χωρίς να διαβάσουν υπέγραψαν οι βουλευτές που στήριξαν τις  κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά-Βενιζέλου, κατάφεραν ώστε η χώρα να υπάρχει μόνο και μόνο για να ανακυκλώνει τον δανεισμό της με νέα δάνεια, να παζαρεύει έναντι πινακίου φακής το δημόσιο πλούτο, τους πόρους της και να αναζητά το «συγκριτικό πλεονέκτημα» στην ανταγωνιστικότητα με Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και υιοθετώντας εργασιακές νομοθεσίες και μισθούς Κίνας…
Οι αριθμοί που προκύπτουν από την πενταετή  χρηστή μνημονιακή διακυβέρνηση  επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη η κοινωνία κατανόησε από την πρώτη στιγμή: Ουδέποτε υπήρξε πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Η μόνη διάσωση που εξασφάλισε το ελληνικό πρόγραμμα ήταν των τραπεζών (γερμανικών και γαλλικών κατά κύριο λόγο) και λοιπών εντιμότατων ξένων και εγχώριων τοκογλύφων.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές απέδειξε το προφανές: Το ελληνικό πρόγραμμα όπως αυτό είχε «ραφτεί» από την τρόικα και είχε φορεθεί τον ελληνικό λαό από τις κυβερνήσεις του, οι οποίες λειτούργησαν ως υπάλληλοι των δανειστών, εξάντλησε τα όριά του.
Τα αυτονόητα (ότι οι αριθμοί του προγράμματος δεν βγαίνουν, στην περίπτωση που θα πρέπει να επιβιώσει ότι απέμεινε στην ελληνική οικονομία) επιβεβαιώθηκαν όλο αυτό το διάστημα στις περιβόητες συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων και στο Brussels Group.
Όλα δείχνουν ότι το ελληνικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί –κατά κύριο λόγο—πολιτικά για τον απλούστατο λόγο: δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, καθώς αυτό το «διαφορετικά» συνεπάγεται ανυπέρβλητο ρήγμα στην ευρωζώνη…
Υ.Γ. H πολιτική λύση η οποία αναζητείται για την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις, θα εξευρεθεί στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού του οποίου το κόστος θα είναι βαρύ. Η κυβέρνηση θα κριθεί (και) από το αν και πόσο καταφέρει να επιμερίσει δίκαια αυτά τα νέα επιπρόσθετα βάρη. Πάνω απ όλα, ωστόσο, η κυβέρνηση αλλά και η πολιτική λύση που επιδιώκει θα αποτιμηθούν από τη δύναμη η την αδυναμία τους να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας…
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ