Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Συζήτηση δυό γύφτων...

«Πιττάκιον»
Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση μου θυμίζει το ανέκδοτο με τη συζήτηση δύο γύφτων:
 - Πολύ ...βρώμικος είσαι ρε συ.
 -Γιατί, εσύ πας πίσω.
-Ναι, αλλά εγώ είμαι και δύο χρόνια μεγαλύτερος...

Matrix24.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                           Μύκονος, 23-12-2016
  ΔΗΜΟΣ  ΜΥΚΟΝΟΥ                                                                                                                                                                                                                                                
                                                                                                                                  
                                                                   
«ΓΕΝΝΑΙΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ  ΜΥΚΟΝΟΥ»
 

Ο Δήμος Μυκόνου για πρώτη φορά επιχορήγησε επιπροσθέτως την σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Μυκόνου με το ποσό των 123.047,00 € για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων τους, μετά και από την υπ’ αριθμ. 187/2016 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, σύμφωνα με το άρθρο 202 του Ν. 3463/2006, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 38 του Ν. 4257/2014. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα στο Δήμο να διαθέσει χρήματα για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, επιπροσθέτως της τακτικής επιχορήγησης που λαμβάνουν, από το Υπουργείο Παιδείας. 
Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή ενέργεια αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον του Δήμου, για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό και πάντα σε συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες, με απώτερο στόχο τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης σε μία περίοδο, που λόγω της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας η επίσημη Πολιτεία αδυνατεί να ανταπεξέλθει πλήρως στις υποχρεώσεις της».

                                ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Τι ζητούν οι δανειστές με την επιστολή τους στην κυβέρνηση. Οι όροι

tvxs.gr | 23 Δεκ. 2016
Αυστηρές δεσμεύσεις, και μάλιστα σε ύφος και τόνους έως και απαξιωτικούς, ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση προκειμένου να «ξεπαγώσει» η διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. 

Η επιστολή των θεσμών, που έχει φθάσει από χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνει αιτήματα και συστάσεις για ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το κόστος του κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους, ενώ θέτει εν αμφιβόλω και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με την επιστολή οι δανειστές ζητούν:

Οι απορίες, οι σχετικές μέ τόν ΔΟΛ, είναι τάχατες "ΔΟΛιες απορίες";...*

Αφού μαζί τα φάγαμε αγαπητά ΝΕΑ γιατί κατηγορείτε εμάς;...

ΣκίτσοΠαρακολούθησα τη ρητορική των ΝΕΩΝ και του Βήματος τώρα με το καλό που επέστρεψαν στην ενεργό, δημοσιογραφική, δράση και...
άρχισα λίγο να απορώ. Τους άκουσα προσεκτικά και στο Βήμα FM, ένα καλό δεξιό ειδησεογραφικό ραδιόφωνο, από εκείνα που σε κρατούν στη συχνότητα. 

Ρίχνουν λοιπόν την ευθύνη για όσα τους συνέβησαν στην κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τους κυνηγά και ο Γιάννης Δραγασάκης που έδωσε εντολή σε άνθρωπο της Εθνικής Τράπεζας (παλιό Ρηγά) να μην εκταμιεύσει τα χρήματα για τη μισθοδοσία τους. Κάπου ψέλλισαν και το όνομα Ψυχάρης αλλά δεν πρέπει το ποσοστό της ευθύνης που του αναλογεί να είναι περισσότερο από 1% αν το μέτρησα καλά.

Είναι να απορείς με τους αρχιερείς του ΔΟΛ. Θιασώτες του «μαζί τα φάγαμε», χρόνια τώρα κατονομάζουν το λαό ως υπεύθυνο για τα μνημόνια, το λαό που ζούσε πάνω από τις δυνατότητές του και δικαίως πληρώνει τώρα. Τα λένε οι ίδιοι διαρκώς, τα λέει και ο Θόδωρος Πάγκαλος που έχει μόνιμα εκπομπή στο Βήμα FM.

Απορώ λοιπόν, τώρα που ήρθε η ώρα να πληρώσει και ο ΔΟΛ μιας και αυτός, επίσης, ζούσε πάνω από τις δυνατότητές του (τουλάχιστον 200 εκατομμύρια όσο και τα δάνειά του), γιατί του φταίνε οι άλλοι; Γιατί δεν κοιτάζουν λίγο τον καθρέφτη;...

Δημήτρης Κανελλόπουλος

*Σημείωση "Ν.Μ.": ο υπέρτιτλος τού πολύ σωστού άρθρου, πού έγραψε ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, είναι δικός μας

Παπαδημητρίου: Ο Σόιμπλε δεν θα επιμείνει στις απόψεις του...

Παπαδημητρίου: Ο Σόιμπλε δεν θα επιμείνει στις απόψεις του
Τελικά, η διαφορά μας είναι με το ΔΝΤ, όχι με τους Ευρωπαίους, ο Σόιμπλε και οι συν αυτώ θα...
υποχωρήσουν και στα μέσα Ιανουαρίου θα υπάρξει συμφωνία χωρίς λήψη νέων μέτρων, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου μιλώντας στο "Κόκκινο".

Ο  Παπαδημητρίου εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές ως τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς δεν είναι πολλά τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Κατά τον ίδιο, ο κ. Σόιμπλε και άλλοι που συμπαρατάσσονται μαζί του δεν θα εμμείνουν περισσότερο στις απόψεις τους. Τελικά, η διαφορά είναι με το ΔΝΤ, όχι με τους Ευρωπαίους και, όπως εκτίμησε, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει μέτρα όπως αυτά που ζητάει το Ταμείο. Μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος, θα ακολουθήσει η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, συμπλήρωσε.

Έκτακτο: Νεκρός στο Μιλάνο ο δράστης του Βερολίνου

Τελευταία εξέλιξη

tvxs.gr | 23 Δεκ. 2016
Τελευταία ανανέωση 12:06 | 23 Δεκ. 2016
Ένας άνδρας που πιστεύεται ότι είναι ο δράστης της φονικής επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μιλάνο της Ιταλίας, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας που επικαλείται το Reuters.

Πρόκειται για τον 24χρονο Τυνήσιο Αμρί Ανίς του οποίου έγγραφα και αποτυπώματα βρέθηκαν μέσα στο φονικό φορτηγό καθιστώντας τον βασικό ύποπτο για την επίθεση. 
Το ιταλικό πρακτορείο ANSA μεταδίδει ότι ο ύποπτος εντοπίστηκε μέσα σε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια τυπικής έρευνας της Τροχαίας στις 3.00 τα ξημερώματα στην πλατεία Ι Μάτζιο.
Ο ύποπτος φέρεται να έβγαλε όπλο από το σακίδιό του και πυροβόλησε τους αστυνομικούς, τραυματίζοντας έναν ελαφρά. Φέρεται παράλληλα να φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ». Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά και τον σκότωσαν.

Όπως έγινε γνωστό ότι σε λίγη ώρα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, ενώ εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα της Γερμανίας δήλωσε πως οι γερμανικές αρχές είναι σε επαφή με τις ιταλικές.
Αμέσως μετά έγινε έρευνα στα πράγματά του όπου δεν βρέθηκαν καθόλου έγγραφα που να πιστοποιούν την ταυτότητά του. Βρέθηκε, ωστόσο, ένα εισιτήριο τρένου που δείχνει ότι έφτασε στην Ιταλία από τη Γαλλία. 
Το πρωί, η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε οπτικό υλικό που εικονίζει τον Αμρί να στέκεται έξω από τζαμί του Βερολίνου λίγες ώρες μετά το χτύπημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αμρί είχε φωτογραφηθεί έξω από το ίδιο τζαμί στις 14 και στις 15 Δεκεμβρίου, δηλαδή λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την επίθεση. Φαίνεται λοιπόν να βρήκε καταφύγιο εκεί αμέσως μετά το χτύπημα. 
Ο νούμερο ένα καταζητούμενος
Ο Αμρί ήταν ο νούμερο ένα καταζητούμενος στην Ευρώπη. Σε βάρος του είχε εκδοθεί πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ενώ η Γερμανία προσέφερε 100.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό ή τη σύλληψή του.
Η γερμανική αστυνομία παρακολουθούσε τον Αμρί επί μήνες με την υποψία ότι σχεδίαζε ληστεία για την αγορά όπλων που θα χρησιμοποιούνταν σε επίθεση. Ωστόσο, η παρακολούθηση έληξε το Σεπτέμβριο, καθώς δεν είχαν βρεθεί επαρκή στοιχεία σε βάρος του. Το καλοκαίρι μάλιστα είχε προσπαθήσει να τον απελάσει. Το αίτημά του για άσυλο είχε απορριφθεί. Τελικά, ωστόσο, η απέλαση καθυστέρησε γιατί έπρεπε να εκδοθεί καινούργιο διαβατήριο επειδή η Τυνησία δεν τον δεχόταν. Το ταξιδιωτικό έγγραφο παραδόθηκε δύο ημέρες μετά την επίθεση.




Μερικά πρωτοσέλιδα τών σημερινών ημερήσιων Αθηναϊκών εφημερίδων...


    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Χαμένοι στή μετάφραση Αθήνα - Βερολίνο

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ "Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι"

ΤΑ ΝΕΑ
ΤΑ ΝΕΑ Το μεγάλο ξεφούσκωμα

ΑΥΓΗ
Η ΑΥΓΗ Ένεση ρευστότητας 1,26 δισ.σε μικρομεσαίους

ΕΘΝΟΣ
ΕΘΝΟΣ Φαντάσματα των Χριστουγέννων

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ "Χρυσώνουν το χάπι" μόνιμων αντιλαϊκών μέτρων


Δέν είναι "εύκολη δουλειά" ο πόλεμος...

Δύσκολες ώρες για Τουρκία στη Συρία

Ιδιαίτερα δύσκολες ώρες διανύει η γειτονική Τουρκία στο «αδιέξοδο» της Συρίας. Χθες, κατά τις βραδινές ώρες, το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο ντοκουμέντο που συμπεριλαμβάνει την εκτέλεση δυο Τούρκων στρατιωτών. Σήμερα, η οργάνωση δίνει στην δημοσιότητα νέο ντοκουμέντο που θέλει τον τουρκικό στρατό να έχει τραπεί σε άτακτη φυγή στα περίχωρα του Αλ Μπαπ και να έχει παρατήσει πίσω του τεθωρακισμένα άρματα μάχης και πολεμοφόδια.
Κατά τις βραδινές ώρες, βίντεο της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους που δόθηκε στην δημοσιότητα έδειχνε δυο μέλη των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού να διανύουν τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους. Οι δυο στρατιωτικοί αδυνατούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα «για πιο λόγο η τουρκική γνώμη δεν ενδιαφέρεται για την τύχη σας». Στην συνέχεια, διάβαζαν ένα μήνυμα, με το οποίο η οργάνωση απειλεί τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Τέλος, οι μαχητές της οργάνωσης πυρπολούν ζωντανούς τους δυο Τούρκους στρατιωτικούς.
Σήμερα, η οργάνωση «ξαναχτυπά» με ένα νέο βίντεο-ντοκουμέντο. Το ντοκουμέντο απεικονίζει εγκαταλειμμένα άρματα μάχης και πολεμοφόδια του τουρκικού στρατού στα περίχωρα του Αλ Μπαπ. Το βίντεο έρχεται στην δημοσιότητα την στιγμή που στην Άγκυρα διαδίδεται η πληροφορία ότι ο τουρκικός στρατός έχει πλέον επιλέξει την τακτική της οπισθοχώρησης στην βόρεια Συρία. Αυτή η πληροφορία διαψεύδεται από κύκλους του τουρκικού στρατού.
Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή κατά των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Αλ Μπαπ. Η επίθεση αφήνει πίσω της τουλάχιστον 88 νεκρούς. Την ίδια ώρα, στην Κωνσταντινούπολη, οι διωκτικές αρχές προχωρούν στην σύλληψη 31 μελών της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες το βράδυ, οι πολίτες της Τουρκίας αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες σε ότι αφορά την πρόσβαση τους στο ίντερνετ. Την ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί σιωπηλή στάση απέναντι στα όσα συμβαίνουν στο Αλ Μπαπ.  
kathimerini.gr

Το ευρώ κινδυνεύει από το έλλειμμα δημοκρατίας

Ευκλ. Τσακαλώτος προς Σόιμπλε: Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι
Ο κ. Τσακαλώτος εκτιμά ότι το ευρώ δύο ταχυτήτων δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο και εκφράζει την πεποίθηση ότι χωρίς «δημοκρατικότερη και κοινωνικά δίκαιη λύση, το ευρώ κινδυνεύει». 
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου...


Tvxs Σκίτσο

Τό επίκαιρο σκίτσο τής Έφης Ξένου...

                                                ...από ΤΑ ΝΕΑ

Η Ευρώπη ή θα ενηλικιωθεί ή θα επιστρέψει στην εποχή των πολέμων, της πείνας και της εξαθλίωσης.

Τώρα θα ξεχωρίσουν οι ηγέτες από τους νάνους


Την επομένη μιας εκ των πλέον τραγικών ημερών των τελευταίων δεκαετιών, ανοίγεις την πιο σοβαρή εφημερίδα της χώρας σου, διαβάζεις τη νέα δήλωση Σόιμπλε στο πρωτοσέλιδο και δυσκολεύεσαι να συγκρατήσεις την ψυχραιμία σου.
Tη θέση ότι η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει αν τα μέλη της δεν ακολουθούν τους κανόνες εξέφρασε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες Τσίπρα για έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους, οι οποίες έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς. «Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM ρωτήθηκαν αν η απόφαση της Αθήνας είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις της και η αρχική απάντηση ήταν “όχι”» συμπλήρωσε ακόμη, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».
Οι περιστάσεις δεν σηκώνουν μισόλογα. Η Ευρώπη κινδυνεύει, η Δημοκρατία απειλείται, μπορεί σε 6 μήνες στον δυτικό κόσμο όλα μα όλα να έχουν αλλάξει. Προς το πολύ χειρότερο.
Αν η Γερμανία συνεχίσει να θέτει ως πρώτη προτεραιότητα της την επιβολή μιας μαζοχιστικής λιτότητας στην Ευρώπη, αν ο Σόιμπλε εξακολουθήσει να ζητά μια θρησκευτικού τύπου προσήλωση «στους κανόνες», τότε μας περιμένουν μαύρα και βίαια χρόνια.

Τώρα θα ξεχωρίσουν οι ηγέτες από τους νάνους και τα οράματα από τις ιδεοληψίες. Δεν είναι δυνατόν να κρατούν το τιμόνι της Ε.Ε άνθρωποι που δεν σέβονται τα μαθήματα της Ιστορίας. Η Ευρώπη ή θα ενηλικιωθεί ή θα επιστρέψει στην εποχή των πολέμων, της πείνας και της εξαθλίωσης.

20.12.16
parapolitiki.com

Διαψεύστηκαν, πάλι, οι διεθνολόγοι του κομμωτηριού του Facebook...

Λιγότεροι δημοκρατικοί ηγέτες, λιγότερη σταθερότητα


Μπορεί οι διεθνολόγοι του κομμωτηριού του Facebook, διάφοροι ταξιτζήδες και ο γέροντας Παΐσιος να διαψεύστηκαν χθες, μιας και δεν ξεκίνησε ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, υπάρχει όμως ένα ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Όσο μειώνεται ο αριθμός των δημοκρατικών ηγετών που καθορίζουν τις τύχες του κόσμου, τόσο πιο απρόβλεπτα και επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα. Αν ένας Γάλλος σκότωνε τον Γερμανό πρέσβη στο Παρίσι, κανείς δεν θα σκεφτόταν ότι ίσως οι δυο χώρες οδηγηθούν σε πόλεμο. Γιατί εύλογα αναμένει κανείς από δυο δημοκρατικές χώρες να λειτουργήσουν με ψυχραιμία και σύνεση, να μην τινάξουν τα πάντα στον αέρα εξαιτίας κάπου εξτρεμιστή.

Όταν όμως το ίδιο περιστατικό συμβαίνει μεταξύ δυο χωρών που κυβερνώνται από δυο...καουμπόηδες, κανείς δεν μπορεί να είσαι σίγουρος για τίποτα. Όταν η εξωτερική πολιτική ασκείται με όρους μαγκιάς σε φόντο ανατολίτικο, τότε όλα μπορούν να συμβούν. Και τα καλύτερα και -συνήθως- τα χειρότερα, ανάλογα με το τι κάθε φορά θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κάθε «μεγάλου ηγέτη».

Γι' αυτό και είναι αληθινά επικίνδυνη η εκλογή Trump στις ΗΠΑ, γι' αυτό και είναι τρομακτική η γοητεία που ασκούν οι αυταρχικοί ηγέτες σε μεγάλα κομμάτια των δυτικών κοινωνιών. Γι' αυτό και η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι πάντα μια καλή ιδέα.


20.12.16
parapolitiki.com

Χρυσόγονος: Να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, να μην οδηγηθούμε σε Grexit κι άλλα εφιαλτικά

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, τόνισε ότι «πρέπει να σχηματιστεί ένα εθνικό μέτωπο», και εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τον κίνδυνο Grexit, αν η Ελλάδα δεν βγει σύντομα στις αγορές. 

«Το καλοκαίρι του 2018 πρέπει οπωσδήποτε να ανακτήσουμε τη φερεγγυότητα μας ως κράτος», είπε ο κ. Χρυσογόνος και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να μπορέσουμε να δανειστούμε από τις αγορές, διότι η τρέχουσα συμφωνία με τους δανειστές μας καλύπτει ως τότε. Μετά δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε άλλον διακρατικό δανεισμό και συνεπώς θα δούμε τότε μπροστά μας τα χειρότερα». 

«Το επόμενο βήμα αν δεν βγούμε στις αγορές, θα είναι αναγκαστικά στάση πληρωμών, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε ή θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα του Grexit και αυτό θα φέρει παρά πολλά άλλα δεινά που θα πρέπει να αποφύγουμε», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην Ελλάδα θα πρέπει να ρίξουμε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, πρέπει να σκεφτούμε το κοινό μας συμφέρον για να μην οδηγηθούμε σε Grexit και χρεοκοπία και άλλα τέτοια εφιαλτικά», σημείωσε ο κ. Χρυσόγονος.

«Το βασικό σχέδιο του κ. Σόιμπλε δεν είναι να φέρει τη μία ή την άλλη παράταξη στην κυβέρνηση, το βασικό σχέδιο είναι να ωθήσουν την Ελλάδα στο Grexit και τη χρεοκοπία, προκειμένου η Ελλάδα να χρησιμεύσει ως παράδειγμα προς αποφυγή για τους Ιταλούς, τους Γάλλους και τους Ισπανούς, ώστε να πειθαρχήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόγονος.

«Τα χειρότερα δεν τα έχουμε αποφύγει οριστικά, πρέπει να σχηματιστεί ένα εθνικό μέτωπο», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

22.12.16
Real.gr

Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μυκόνου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                           Μύκονος, 22-12-2016
                                                                                                                                                                                                                                                 
                                                                                     ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ                                            
                                    
     
                                  
«Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μυκόνου»
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΠΑΜ και τον Δήμο Μυκόνου, πραγματοποίησε και φέτος με μεγάλη επιτυχία την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Η προσέλευση των παιδιών ήταν μεγάλη, όπως κάθε άλλη φορά. Μικροί και μεγάλοι γίναμε μία αγκαλιά. Τραγούδια των Χριστουγέννων μας έκαναν συντροφιά, γλυκίσματα και δώρα εκπλήξεις για κάθε παιδάκι. Φυσικά δεν έλειψαν οι χειροτεχνίες με χριστουγεννιάτικα θέματα, τα κεράσματα για τους μεγαλύτερους, ζεστά και δροσερά ροφήματα.

Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την κα. Εύα Νικηφόρου, η οποία μας παρουσίασε το χριστουγεννιάτικο παραμύθι «Μίσκα», μεταμφιεσμένη σε αρκουδάκι, υποδυόμενη πιστά το ρόλο της, κρατώντας την προσοχή των παιδιών προσηλωμένη πάνω της.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε το Μεγάλο Μπαλόνι με τις ευχές των παιδιών προς τον Άγιο Βασίλη, το οποίο θα φτάσει σίγουρα στον προορισμό του.

Επίσης, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την κα. Μαριγούλα

Αποστόλου-ΑΒ Food Market, το βιβλιοπωλείο «Στην Πένα», το κατάστημα «ΟΙΚΙΑ», το κατάστημα «Αγάπη είναι...», το βιβλιοπωλείο «Παράγωνο» και την κυρία Ιωάννα Χειμωνάface painting, για τις ευγενείς χορηγίες τους, χάριν στις οποίες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση.

Τέλος, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την Βιβλιοθηκονόμο κυρία Βασιλική Νικηφορίδου και την ομάδα της, για την άρτια και διοργάνωση της γιορτής, καθώς και τους γονείς που έφεραν τα παιδιά τους, ώστε να χαρούν και να μπουν στο κλίμα των Χριστουγέννων.
 

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Το «κλειδί» της εξαπάτησης


Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Χοντροκομμένο το κλειδί, ερμηνευτικό υποτίθεται, κληροδοτείται από γενιά σε γενιά και από αντιπολίτευση σε αντιπολίτευση. Μαζί με όσα κόμματα βρίσκονται μόνιμα στον χώρο των αντιπολιτευομένων, και ως εκ τούτου το χρησιμοποιούν βρέξει-χιονίσει, το παραλαμβάνει εκθύμως και δίχως τη χρονοτριβή της αυτοκριτικής και κάθε κυβέρνηση μόλις εκπέσει σε αντιπολίτευση. «Εξαπάτηση του λαού» γράφει πάνω του το κλειδί. Ή «παραπλάνηση της κοινωνίας». Ή «εξαγορά των πολιτών». Οι τρεις λεξούλες εξηγούν τάχα τις πράξεις της εκάστοτε κυβέρνησης και ρίχνουν φως στις δόλιες μεθοδεύσεις της. Το μόνο που καταφέρνει όμως η αδόκιμη χρήση τους είναι να καταντάει ανούσια τα τρία ουσιαστικά, να τους στερεί το σοβαρό κατά τα λοιπά νόημά τους.
Ας το σκεφτούμε μια στιγμή, και μαζί μας ας μπουν στον κόπο να το σκεφτούν και οι κομματικοί επαγγελματίες της λαοκολακείας: Στον τόπο μας λοιπόν, αν εμπιστευτούμε τις εμβριθείς αναλύσεις, κατοικούν ημιπολίτες, ανίκανοι να ξεχωρίσουν το γνήσιο από το πλαστό, το τίμιο από το δόλιο, το δημοκοπικά υστερόβουλο από ό,τι απορρέει από τις υποχρεώσεις τις πολιτείας απέναντί τους. Καταδικασμένοι στη διά βίου ανωριμότητα, στην πνευματική μετριότητα και την ανυπαρξία ψυχικών αντοχών, παρασύρονται με το πρώτο δόλωμα, ακόμα και το γελοιωδέστερο. Αλλάζουν ρότα στο πρώτο τάξιμο και γλυκαίνονται στο πρώτο ψευτοζαχαρωτό, σαν παιδάκια που ακόμα δεν έχει κατασταλάξει τίποτε μέσα τους και δεν έχουν αποκτήσει κριτήρια και αντιστάσεις.

Και δεν είναι ενδοτικοί μόνο στην παραπλάνηση και την εξαπάτηση. Είναι και πανέτοιμοι να πουλήσουν ψήφο και ψυχή αντί πινακίου φακής, ή τέλος πάντως για ένα ισχνότατο έκτακτο βοήθημα, για λίγο μικρότερο ΦΠΑ, για ένα συντεχνιακό, τοπικιστικό ή και προσωπικό ρουσφετάκι. Εκτός από πολλούς άλλους, αυτό μας το είπε ξεκάθαρα στη Βουλή προ ημερών η κ. Αλέκα Παπαρήγα, πολιτικός έμπειρη, όχι νεόβγαλτη. Και αυτή, σαν επιχείρηση «εξαγοράς συνειδήσεων» ερμήνευσε τα κυβερνητικά μπαλώματα στην τρύπια τσέπη των συνταξιούχων. Αναβάθμισε έτσι την «εξαγορά ψήφων» που καταλόγιζε το 2010 στον τότε πρωθυπουργό Γ.Α. Παπανδρέου, ως γενική γραμματέας του ΚΚΕ η ίδια, με αφορμή και πάλι μια έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους. Καμιά αντίρρηση. Μικρές και μεγάλες εξουσίες τηρούν το έθιμο του μποναμά και του ρουσφετιού για να αυτοσυντηρηθούν. Και λοιπόν; Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι δικαστικοί, οι νοσοκομειακοί κ.ο.κ. είναι εξαγοράσιμοι; Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε τον ψαρά Αντωνάτσο, τον ήρωα του διηγήματος του Κωστή Παλαμά «Ενας ψηφοφόρος». Για χρόνια «έχει μέσα στην καρδιά του» τον πολιτικό Αριστάρχη, αλλά με το στομάχι του ψηφίζει τον Χρύση. Ωσπου τον πεισμώνουν τα παιχνίδια του τοπικού κομματάρχη, ξεφεύγει από την «απόχη του ρουσφετιού» και ψηφίζει ελεύθερα. «Για την υπόληψή του». Μυριάδες σαν κι αυτόν έχουν το «ελάττωμα» της υπόληψης. 

kathimerini.gr

«...τενεκέδες μεταξύ τενεκέδων, πρόσωπα για τα οποία βοούσε η κοινωνία, άχρηστοι και υπόλογοι για αδικήματα, περσόνες και σούργελα , μπήκαν στη Βουλή γιατί είχαν προβολή από την τηλεόραση»...

Η διαπλοκή υπάρχει. Αλλά δεν είναι ο Ψυχάρης…

Toυ Γ. Λακόπουλου
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας πρώτα ως αντιπολίτευση και μετά ως πρωθυπουργός έβαζε στόχο την πάταξη της διαπλοκής  στην πραγματικότητα έθετε έναν δύσκολο εθνικό στόχο.
Δύσκολο, γιατί το πλέγμα που συγκροτούν τα «διαπλεκόμενα συμφέροντα» κατά τον ορισμό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη -που ήλθε σε σύγκρουση με ένα μέρος τους και το πλήρωσε  δια του Σαμαρά – είναι ισχυρό, εδραιωμένο στο δημόσιο βίο, έχει πόρους και ιδιωτικούς στρατούς στα κόμματα.
Εθνικό, γιατί αν απελευθερωθεί ο δημόσιος βίος από τα δεσμά της διαπλοκής θα δημιουργηθούν συνθήκες ώστε οι πόροι να  κατευθύνονται στον προορισμό τους  και να υπάρχουν προϋποθέσεις αξιοκρατίας, ισονομίας και εύρυθμης λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και του κράτους.
Όταν παλαιότερα ο Τύπος ασκούσε την εξουσία του δια των εντύπων που εξέδιδαν κανονικοί εκδότες, όπως ο Λαμπράκης, η Βλάχου ή ο Τεγόπουλος, δεν υπήρξε κάτι μη φυσιολογικό. Οι επιχειρηματικές σχέσεις μπορούν να αναπτύσσονται κατά βούληση, ακόμη και να  δημιουργούν συνθήκες επιρροής των εφημερίδων.
Ο τελικός και μόνος κριτής είναι ο αναγνώστης. Αν δεν του αρέσει το περιεχόμενο και η πολιτική γραμμή μιας εφημερίδας την κόβει. Αν ο εκδότης έχει διάθεση να πετάει  τα λεφτά του μπορεί να χρηματοδοτεί την κυκλοφορία της   -έστω και  χωρίς αναγνώστες.
Η χειραγώγηση
Τα πράγματα άλλαξαν με την εμφάνιση των ηλεκτρονικών μέσων, αυτό που στην αρχή ονομάστηκε ελπιδοφόρα ελεύθερη ραδιοφωνία και τηλεόραση. Στην πράξη- για λόγους που ανάγονται στη μελέτη της πολιτικής ιστορίας της χώρας περισσότερο παρά της ιστορίας των ΜΜΕ – ούτε ελεύθερη είναι υπήρξε, ούτε τηλεόραση. Στο ραδιόφωνο, λόγω χαμηλότερου κόστους, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Η αρχική εισβολή των παραδοσιακών εκδοτών στο νέο μέσο, πολύ σύντομα παραμερίστηκε. Η τηλεόραση περιήλθε σε ευρύτερα οικονομικά συμφέροντα που κατέλαβαν αυθαίρετα τις  -κρατικής ιδιοκτησίας- συχνότητες .
Δεν έστησαν ακριβώς τηλεοπτικά κανάλια, αλλά μηχανισμούς  επηρεασμού της κοινής γνώμης, κατά τα συμφέροντά τους. Για την ακρίβεια χειραγώγησης της πολιτικής ζωής ώστε οι αποφάσεις των κυβερνήσεων –συνολικά ή μεμονωμένων υπουργών, αλλά και των  κομμάτων της αντιπολίτευσης ενίοτε  -να εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα.
Το φαινόμενο πήρε διαστάσεις  και εξελίχθηκε σε κατοχύρωση «δικαιώματος» στους  καναλάρχες, και τους επιχειρηματίες που συσπειρώνονται γύρω από κάθε τηλεοπτικό σταθμό, να ορίζουν όχι μόνο τις αποφάσεις, αλλά και τις …κυβερνήσεις. Σταδιακά αποκτήσαν και την ευχέρεια να ορίζουν και τη …σύνθεση της Βουλής...

Τό σκίτσο τού «Αϊ Βασίλη», στήν ευχετήρια κάρτα τού Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είναι ο ίδιος ο Μεϊμαράκης!

«Αϊ Βασίλης»

Το κοστούμι του πολιτικού κάνει συνήθως όσους το φορούν να χάνουν το χιούμορ τους και να αποκτούν «καθωσπρέπει» συνήθειες και ξύλινο λόγο. Στις εξαιρέσεις θα εντάξουμε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος, αν και της «παλιάς σχολής», αποδεικνύει ότι διαθέτει υψηλή αίσθηση του χιούμορ.
Παράδειγμα αποτελεί η διαδικτυακή κάρτα που έστειλε σε δημοσιογράφους και φίλους, που έχει χαρακτηριστικά πρωτοτυπίας και σπάει τον κώδικα των τετριμμένων ευχών που στέλνουν οι πολιτικοί αυτές τις ημέρες. Εμφανίζει τον ίδιο, σε σκίτσο, να φορά τον σκούφο του Αϊ-Βασίλη και συνοδευτικά υπάρχει η ευχή για Καλά Χριστούγεννα με χαμόγελο και αισιοδοξία.
Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. σε ρόλο-έκπληξη γαλάζιου Αϊ-Βασίλη! 

Η χαρά των δώρων; Είναι μόνο... εγκεφαλική


Ανθρώπινος εγκέφαλος
Γιατί μας δίνει ιδιαίτερη χαρά όταν μας προσφέρουν ένα δώρο που το επιθυμούσαμε πολύ; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τόσο προφανής όσο φαίνεται, επειδή η επιστημονική και εξ ορισμού μη υποκειμενική εξήγηση αυτού του αισθήματος χαράς θα πρέπει να αναζητηθεί στα κυκλώματα του εγκεφάλου μας τα οποία εμπλέκονται άμεσα και, σε τελευταία ανάλυση, δημιουργούν το αίσθημα της ευχαρίστησης που βιώνουμε.
Εχοντας εμφανιστεί στην πορεία της βιολογικής μας εξέλιξης, αυτές οι εξειδικευμένες εγκεφαλικές δομές για την ευχαρίστηση-ηδονή θα πρέπει, προφανώς, να επιλέχθηκαν επειδή ασκούσαν και ασκούν μια αποφασιστική βιολογική λειτουργία. Ναι, αλλά ποια ακριβώς;
Από τις σχετικές μικροανατομικές, βιοχημικές και νευροψυχολογικές έρευνες προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες -και επακριβώς εντοπισμένες- εγκεφαλικές δομές της ηδονής υπάρχουν και εξελίχθηκαν επειδή διασφαλίζουν την επιβίωσή μας!
Πρόκειται για ορισμένα ειδικά εγκεφαλικά κυκλώματα που όλοι διαθέτουμε και τα οποία, όταν ενεργοποιούνται, μας ωθούν να αναζητάμε και κυρίως να απολαμβάνουμε π.χ. την τροφή, το σεξ και εν γένει ό,τι μας προσφέρει ευχαρίστηση.
Με άλλα λόγια, αυτές οι δομές επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς μας και επιλέχθηκαν από την εξέλιξη επειδή ακριβώς μας ωθούν να ικανοποιούμε -πάση θυσία!- κάποιες βασικές ανάγκες μας.
Χάρη σε αυτές τις αόρατες για τη συνείδησή μας δομές η καθημερινή ικανοποίηση των αναγκών μας δεν είναι απλώς ζωτικής σημασίας αλλά και... ευχάριστη!
Χάρη στις νέες νευροαπεικονιστικές και βιοχημικές μεθόδους έρευνας των αντιδράσεων του εγκεφάλου όταν παίρνει ή κάνει ένα δώρο, αρχίζουμε να κατανοούμε τις βιολογικές προϋποθέσεις και τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη χαρά των δώρων.
Για παράδειγμα, μέσω μαγνητικής τομογραφίας ο Brian Knutson, καθηγητής Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ, έδειξε, πριν από έναν χρόνο, ότι η αγορά δώρων ενεργοποιεί τα ίδια ακριβώς εγκεφαλικά κυκλώματα ηδονής που μας ωθούν να αναζητάμε τροφή.
Χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο, δηλαδή τη λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία, μια άλλη ερευνητική ομάδα στην Κοπεγχάγη, υπό τη διεύθυνση του Bryan Haddock, διαπίστωσε ότι ο ενθουσιασμός ή, εναλλακτικά, η απέχθεια που αισθάνονται ορισμένοι άνθρωποι στη Δύση για τις γιορτές και τα δώρα των Χριστουγέννων εξαρτώνται από την ενεργοποίηση ή όχι ορισμένων εγκεφαλικών δομών που εντοπίζονται κυρίως στους βρεγματικούς λοβούς, στις κινητικές και προκινητικές περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού (βλ. φωτ.). 

19.12.2016
efsyn.gr

Ήρθε ο χειμώνας!

Χειμώνας - ηλιοστάσιο
Andy Nelson/The Register-Guard via AP
Χειμερινό ηλιοστάσιο και επίσημη πρώτη του χειμώνα η 21 Δεκεμβρίου για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα. Οι νύχτες της Τρίτης προς Τετάρτη και της Τετάρτης προς Πέμπτη είναι οι δύο μεγαλύτερες του χρόνου.
Την ίδια στιγμή που ο χειμώνας ξεκίνησε εδώ, με τον ήλιο να φτάνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο, στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της ημέρας να φτάνει στο αποκορύφωμά της.
Το φθινόπωρο, όταν ο Ήλιος φτάνει ισημερινό σημείο του το Σεπτέμβριο, υπάρχει περίπου ίση μέρα και νύχτα και σταδιακά αυξάνεται η νύχτα σε βάρος της μέρας.
Όταν ο Ήλιος περάσει το νοτιότερο σημείο της τροχιάς του, το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», εωσότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία από ημερολογιακής πλευράς, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α.
Την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και δεν θα ξανασυμβεί πριν το 2303.
Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
Την εποχή του Χριστού το χειμερινό ηλιοστάσιο συνέβαινε στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά από την εποχή που το Ιουλιανό ημερολόγιο αντικαταστάθηκε από το Γρηγοριάνο, επήλθαν αλλαγές.
Επιπλέον, αν και με το Ιουλιανό ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ., είχε θεσπιστεί το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, το έτος έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια.
Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του, και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο ήταν σημαντικό για όλους τους αρχαίους λαούς που λάτρευαν τον Ήλιο σαν θεό και είχαν καθιερώσει προς τιμή του διάφορες γιορτές.
Από τους Σκανδιναβούς και Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας, οι μεγάλες γιορτές που γίνονταν κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που εθεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους. 

Θετική πορεία της οικονομίας προβλέπει η ΕΚΤ


Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Dreamstime
Θετικό ρυθμό ανάπτυξης την επόμενη τριετία, αλλά και σταδιακή μείωση της ανεργίας προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στις μακροοικονομικές προβλέψεις της για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το 2016 θα κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,1%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να αυξηθεί στο 2,5% το 2017 και στο 3% τόσο το 2018 όσο και το 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της η ΕΚΤ, την επόμενη τριετία θα σημειωθεί σταδιακή μείωση της ανεργίας.
Ειδικότερα, προβλέπει ότι θα μειωθεί από 23,5% φέτος στο 22% το 2017, το 20,5% το 2018 και το 19% το 2019.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 0,1% φέτος και θα αυξηθεί στο 1,1% το επόμενο έτος. Για το 2018 και το 2019 προβλέπεται πληθωρισμός 1,0% και 1,2%, αντίστοιχα.

Η ευρωζώνη

Στο σύνολο της ευρωζώνης, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 1,7% φέτος και το 2017 και 1,6% το 2018 και το 2019.
Όσον αφορά την ανεργία, αναμένεται να μειωθεί από 10,0% φέτος στο 9,5% το 2017, το 9,1% το 2018 και το 8,7% το 2019.
Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί από 0,2% φέτος στο 1,3% το επόμενο έτος, το 1,5% το 2018 και το 1,7% το 2019. 

efsyn.gr

Στον πόλεμο, επιλέγεις εσύ πότε θα δώσεις τη μάχη...

Για όσους είχαν ακόμη αμφιβολίες, η τελευταία συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι εξόχως αποκαλυπτική.

Γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πλέον ευθέως τρία...
πολύ σημαντικά πράγματα:

- Ότι βρίσκεται πίσω και από την τελευταία σύγκρουση με την κυβέρνηση: «ρωτήσαμε (δηλαδή εμείς οι Γερμανοί) την Κομισιόν, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τον ESM και μας είπαν ότι οι αποφάσεις για το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους δεν συνάδουν με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας». Δεν είναι αλήθεια ότι η Κομισιόν ή η ΕΚΤ έχουν αυτή τη θέση, για την ακρίβεια o κομισάριος Μοσκοβισί έχει ακριβώς την αντίθετη, αλλά σημασία εδώ έχει το «ρωτήσαμε». Κινήσαμε δηλαδή τη διαδικασία.

- Επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά ότι οι συντάξεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης «είναι ΠΟΛΥ ΠΙΟ χαμηλά από ότι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια». Πρέπει δηλαδή οι συντάξεις στην Ελλάδα να φτάσουν στα επίπεδα (300 ευρώ και αν) της Σλοβακίας και της Λιθουανίας, τις οποίες αναφέρει. Στο σημείο αυτό, η ταύτιση με τις επιδιώξεις του ΔΝΤ είναι πλήρης και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη για την ανίερη συμμαχία τους στις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση.

- Τρίτο και πολύ σημαντικό δεν βλέπει καθόλου ότι η επιδεινούμενη κρίση στην Ευρώπη θα έπρεπε να οδηγήσει στο κλείσιμο των ανοιχτών μετώπων, όπως το ελληνικό. Αντίθετα, τις εκλογές τον ερχόμενο χρόνο, (υποχώρηση Σοσιαλιστών σε Γαλλία και Ιταλία, άνοδος ακροδεξιάς) τις βλέπει ως «ευκαιρίες» για «βαθιές» «θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη». Οι αλλαγές αυτές είναι ο περιορισμός των εξουσιών της Κομισιόν και ενδεχομένως αλλαγές στην ευρωζώνη.

Ο φον Σόιμπλε είναι δηλαδή είναι ο μόνος που έχει σχέδιο για την Ευρώπη και δεν το κρύβει. Σε μια εποχή που η καιροσκόπος Μέρκελ αποδυναμώνεται συνεχώς λόγω προσφυγικού και τρομοκρατικών επιθέσεων, ο ισχυρός και εσωκομματικά υπουργός της μετατρέπεται στον αρχιτέκτονα της νέας γερμανικής Ευρώπης.

Στην ίδια συνέντευξη, επαναφέρει εμμέσως το grexit, τονίζοντας...