Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Τό σκίτσο...

...τού Αρκά

Το πολιτικό παρασκήνιο του Eurogroup

Το παιχνίδι στη χθεσινή συνεδρίαση του eurogroup σφραγίστηκε από μια ακόμη πονηρή κίνηση του Β. Σοίμπλε. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρότεινε στο ΔΝΤ ένα πακέτο συμφωνιών για το χρέος. Ο πρόεδρος του eurogroup είχε προφανώς την έγκριση του Γερμανού υπουργού.
Ήταν από την αρχή φανερό ότι οι προτάσεις του δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, τουλάχιστον την ίδια στιγμή, από το ΔΝΤ. Και μάλλον φυσιολογικό ότι δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν.
Ο Σόιμπλε δεν θέλει ρύθμιση για το ελληνικό χρέος. Ο γερμανικός τύπος ήταν χθες γεμάτος άρθρα που καυτηρίαζαν την επίμονη στάση του κατά μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο ένας λόγος για αυτό είναι οι πιθανές πολιτικές ζημιές, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Αλλά με την νίκη των Χριστιανοδημοκρατών να μοιάζει σήμερα σχεδόν βέβαιη, αυτός ο κίνδυνος έχει μειωθεί.
Ο Γερμανός υπουργός ξέρει ότι η καθυστέρηση της απόφασης για το χρέος, και παράλληλα της εκταμίευσης της δόσης, βλάπτουν σοβαρά την ελληνική οικονομία. Απομακρύνουν επίσης την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στο οποίο ο Σόιμπλε είναι επίσης αντίθετος και θέλει να τελειώσει το συντομότερο.
Αν οι διαπραγματεύσεις έκλειναν και η Ελλάδα έμπαινε στο πρόγραμμα, η κυβέρνηση είχε πιθανότητες να αναθερμάνει την οικονομία και να βγει στις αγορές. Ο Σόιμπλε δεν θέλει να επιτύχει μια κυβέρνηση που τού μπήκε παλιότερα στο μάτι και ανήκει σε διαφορετικό πολιτικό στρατόπεδο. Αντίθετα συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ελληνική περίπτωση ως παράδειγμα προς αποφυγή για τη Γαλλία του Μακρόν ή όποια άλλη χώρα θα διανοείτο να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από τη δική του.
Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που ο Σόιμπλε δεν θέλει συμφωνία και η βασική αιτία της χθεσινής νέας αναβολής. Το ερώτημα είναι αν παίζει απλά καθυστέρηση και η συμφωνία θα κλείσει τον Ιούνιο. 'Η αν θα προσπαθήσει να αναβάλει την λήψη απόφασης για μετά τις γερμανικές εκλογές. Αυτό θα μηδένιζε τον εκλογικό κίνδυνο. Και συγχρόνως θα αποσταθεροποιούσε σοβαρά την ελληνική κυβέρνηση.

Περί παραλιών καί δημοπρασιών...

Απευθείας δημοπρασίες παραλιών
Μέχρι σήμερα η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων χρήσεων ακολουθούσε χρονικά την παρανομία. Ελλείψει εσόδων, όμως, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μεριμνήσει... για όσες δεν έχουν ακόμα συμβεί και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο: στους αιγιαλούς και στις παραλίες της χώρας. Η δυνατότητα παρέχεται με σχετικό «τιμοκατάλογο», ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από τις αυθαίρετες χρήσεις και την αυθαίρετη κατάληψη μιας παραλίας προς εκμετάλλευση.
Οι αιγιαλοί και οι παραλίες όλης της χώρας ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο κάθε χρόνο τις μισθώνει για «απλή χρήση», δηλαδή για λόγους αναψυχής με ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλες υποχρεωτικά προσωρινές κατασκευές. Η παραχώρηση από το Δημόσιο προς τους δήμους πραγματοποιείται με βάση κάποιους κανόνες (διαφύλαξη κοινόχρηστου χαρακτήρα, ελάχιστες αποστάσεις κ.λπ.). Οι δήμοι με τη σειρά τους τις μισθώνουν σε ιδιώτες, αποδίδοντας ένα ποσοστό στο κράτος (παλαιότερα 20%, σήμερα 30%).
Φέτος η διαδικασία άλλαξε, με μία σειρά ρυθμίσεων που θεσμοθετήθηκαν μόλις τον Απρίλιο και εξειδικεύτηκαν προ ημερών με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Η σημαντικότερη από αυτές ήταν...

Κάποτε, κάποιοι απ' αυτούς, εμφανιζόντουσαν σάν "εθνικόφρονες"...

Η ξεφτίλα των πανηγυριστών
Γράφει ο Τάσος Παππάς

Μεγάλες και υπεράνω υποψίας για κλίση προς τον ευρωσκεπτικισμό εφημερίδες, όπως η Λε Μόντ και η Ελ Παΐς, σχολιάζοντας το ναυάγιο στο χτεσινό Eurogroup ρίχνουν την ευθύνη στους καπεταναίους, δηλαδή στο Βερολίνο και το Δ.Ν.Τ.
Μεγάλες και υπεράνω υποψίας για ροπή προς τον αριστερό ριζοσπαστισμό γερμανικές εφημερίδες (Ντι Βέλτ, ΤΑΖ, SZ) ασκούν κριτική στον Βόλφανγκ Σόιμπλε για την ανελαστική στάση του.
Μόνον εδώ δημοσιολόγοι της συμφοράς, κόμματα της αντιπολίτευσης και αντιλαϊκιστές παντός καιρού, δεν κρύβουν τη χαρά τους επειδή η Ελλάδα δεν πήρε αυτά που προσδοκούσε... υποστηρίζοντας πως για όλα φταίει η ελληνική κυβέρνηση.
Οι ανόητοι φανατικοί που έχουν παίξει τα ρέστα τους στο χαρτί Σόιμπλε πιστεύουν ότι αν πέσει η κυβέρνηση και έρθουν στα πράγματα αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα και έφεραν τα μνημόνια θα αλλάξει η γραμμή Σόιμπλε και θα γίνει πιο ευνοϊκή για την Ελλάδα.
Ξεχνούν οι άφρονες ότι ανάλογα γυμνάσια έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου η οποία κάθε άλλο παρά δύστροπη και εχθρική ήταν μαζί του.
Έκανε ό,τι ζητούσαν οι δανειστές και με το παραπάνω. Έλεγε του κόσμου τις βλακείες για το ελληνικό χρέος (είναι βιώσιμο) για να μην χαλάσει τη βολή του κ. Σόιμπλε. Παραδόθηκε αμαχητί στέλνοντας το mail Χαρδούβελη.
Ο κυρίαρχος της ευρωζώνης όμως κρίνοντας ότι έχει χάσει κάθε έρεισμα στην κοινωνία, δεν δίστασε να τραβήξει χωρίς καμία τύψη το χαλί κάτω από τα πόδια της, υποχρεώνοντας ταυτόχρονα την επόμενη κυβέρνηση να κινηθεί σε ασφυκτικά χρηματοδοτικά πλαίσια και αναγκάζοντας την ύστερα από πέντε μήνες να συνθηκολογήσει.
Ο στόχος του Σόιμπλε είναι να πετάξει την Ελλάδα από το ευρώ. Αδιαφορεί παγερά ποιο κόμμα θα είναι στην εξουσία. Η δουλειά του θέλει να γίνει. Ας το καταλάβουν αυτό οι πανηγυριστές. Η προθυμία τους να πουν «ναι σε όλα» δεν τον συγκινεί.


- από το efsyn.gr




Το συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Αρχιεπισκόπου...

για την επίθεση στο Μάντσεστερ...


«Με ιδιαίτερη θλίψη επληροφορήθην το τραγικό συμβάν του αιφνιδίου θανάτου και του τραυματισμού τόσων αθώων νέων ανθρώπων στο Μάντσεστερ της Αγγλίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στην πρέσβειρα της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ.

Εκφράζει «τα θερμά συλλυπητήρια στον φίλο αγγλικό λαό» και προσθέτει: «Εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές των κεκοιμημένων και στις οικογένειές τους να χαρίζει την καλήν παρηγορίαν»...

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν έγιναν βήματα πίσω, αλλά προς τα εμπρός...

τόνισε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Π. Πάντοαν, αναφερόμενος στο χθεσινό Eurogroup...

Για «γενική ικανοποίηση» στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου συζητήθηκαν «η αξιοσημείωτη πρόοδος που έχει γίνει στην Ελλάδα στο...
θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στο θέμα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», έκανε λόγο ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σε σημερινές δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin. Επισήμανε μάλιστα ότι «στη διαπίστωση αυτή υπήρξε ομοφωνία».

Ο κ. Πάντοαν τόνισε επίσης ότι παρότι δεν ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση, «δεν έγιναν βήματα πίσω, αλλά προς τα εμπρός», ενώ αναφέρθηκε και στον Γάλλο ομόλογό του, λέγοντας ότι ο Μπρούνο Λεμέρ «ήταν πολύ δραστήριος σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την Ελλάδα».

«Δεν έγιναν βήματα πίσω, αλλά προς τα εμπρός, δεν φτάσαμε στην επιζητούμενη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για το πέρασμα στην επόμενη φάση, διότι τα προβλήματα δεν είναι κοινότοπα, αλλά αφορούν τόσο τα μέλη του Eurogroup όσο και την Ελλάδα και τη θέση του ΔΝΤ, η οποία είναι διαφορετική από εκείνη της Κομισιόν. Και το όλο παιχνίδι είναι πολύπλοκο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς απομένει να προσδιοριστεί -αν και συζητήθηκε επί πολλές ώρες χθες βράδυ, όπως επισήμανε- το προφίλ της βιωσιμότητας του χρέους, «που πρέπει να λάβει και την έγκριση του ΔΝΤ, το οποίο παραμένει εντός προγράμματος αν και πρέπει να επαναδιατυπωθούν οι όροι». «Αυτό οδήγησε το Eurogroup στην απόφαση για αναβολή των συμπερασμάτων για την επόμενη συνεδρίασή του σε περίπου τρεις εβδομάδες. Τα συμπεράσματα αυτά θα επιτρέψουν, στη συνέχεια, να φτάσουμε στην εκταμίευση της δόσης και να μπορέσουμε να επεκτείνουμε το βλέμμα μας πέρα από το υφιστάμενο πρόγραμμα», προσέθεσε...

          ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ

Η τζιχαντιστική οργάνωση απειλεί ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις



Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση που προκάλεσε τουλάχιστον 22 θανάτους το βράδυ της Δευτέρας μετά τη λήξη μιας συναυλίας ποπ μουσικής στο Μάντσεστερ (δυτική Αγγλία).
Στην ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε από το ΙΚ σε έναν από τους διαύλους επικοινωνίας που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζεται πως ένας «από τους στρατιώτες του χαλιφάτου τοποθέτησε μια βόμβα μέσα στο πλήθος» κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Η τζιχαντιστική οργάνωση απειλεί επίσης ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις.
Το Amaq, το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, μετέδωσε από την πλευρά του πως μια «ομάδα» μαχητών πραγματοποίησε την επίθεση.
Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε μία από τις εισόδους του Manchester Arena, μιας αίθουσας χωρητικότητας 21.000 ανθρώπων, στο τέλος της συναυλίας της 23χρονης αμερικανιδας ποπ-σταρ Αριάνε Γκράντε.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης της επίθεσης σκοτώθηκε πυροδοτώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Ένας 23χρονος συνελήφθη σε σχέση με την επίθεση.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε δύο μήνες ακριβώς έπειτα από εκείνην στο Λονδίνο που προκάλεσε πέντε θανάτους. Ένας άνδρας έπεσε πάνω στο πλήθος με το όχημά του και μαχαίρωσε έναν αστυνομικό προτού σκοτωθεί, κοντά στο κοινοβούλιο. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει επίσης το ΙΚ.
Η επίθεση στο Μάντσεστερ είναι η πιο φονική που σημειώνεται στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας που προκάλεσαν 52 θανάτους και 700 τραυματισμούς σε μέσα μεταφοράς του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2015. Η Αλ Κάιντα είχε αναλάβει την ευθύνη για εκείνες τις επιθέσεις. 

23/6/2017
newsbeast.gr

Έκρηξη με νεκρούς στο Μάντσεστερ

Έκρηξη με νεκρούς στο Μάντσεστερ
Με αίμα βάφτηκε η συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, καθώς μετά το τέλος της σημειώθηκαν εκρήξεις με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός στον χώρο.

Σύμφωνα με το RT είναι πολύ πιθανό η έκρηξη να προκλήθηκε από τεράστια μπαλόνια φουσκωμένα με αέριο. Παρ'όλα αυτά όμως και η αστυνομία δεν έχει αναφέρει ακόμη τίποτα για τον λόγο που προκάλεσε το συγκεκριμένο δυστύχημα.Επιβεβαιωμένες πληροφορίες, κάνουν λόγο για νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ωστόσο δεν έχει γίνει ξεκάθαρο από που προήλθαν οι εκρήξεις, οι οποίες έσπειραν τον τρόμο και τον θανατο στον συναυλιακό χώρο.
 
Σύμφωνα με το RT είναι πολύ πιθανό η έκρηξη να προκλήθηκε από τεράστια μπαλόνια φουσκωμένα με αέριο. Παρ'όλα αυτά όμως και η αστυνομία δεν έχει αναφέρει ακόμη τίποτα για τον λόγο που προκάλεσε το συγκεκριμένο δυστύχημα.

Νωρίτερα η βρετανική αστυνομία αρκέστηκε να επιβεβαιώσει σε ανάρτησή της στο Twitter ότι "υπάρχουν νεκροί" στο στάδιο του Μάντσεστερ καθώς και τραυματίες.

Όλη η περιοχή έχει αποκλειστεί και στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καθώς και ασθενοφόρα για να παραλάβουν τους τραυματίες.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στον κοινωνικό ιστότοπο, υπήρξε μία έκρηξη κατά τη συναυλία της αμερικανίδας τραγουδίστριας ποπ Αριάνα Γκράντε. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει μέλη του ακροατηρίου να ουρλιάζουν και να τρέχουν μέσα στο στάδιο.

Εκπρόσωπος της τραγουδίστριας είπε ότι "η Αριάνα είναι εντάξει. Διερευνούμε τί έχει γίνει". 

Δείτε όλο τό ρεπορτάζ τού zougla.gr :  ΕΔΩ

Χάσμα απόψεων για το χρέος...

Εκταμίευση της δόσης πριν από το καλοκαίρι...
Ο Ντάισελμπλουμ αφού εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι έγινε πολύ και καλή δουλειά στην Αθήνα για την δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα ολοκληρωθεί και επισήμως τις επόμενες μέρες, είπε πως η δόση θα εκταμιευτεί πριν το καλοκαίρι. Και μπήκε στην υπόθεση του χρέους λέγοντας πως δεν επήλθε συμφωνία και το σπουδαιότερο ότι υπήρξε...
χάσμα μεταξύ δύο διαφορετικών απόψεων. "Θα μπορούσε να είχε γεφυρωθεί αυτό το χάσμα" και το προσπαθήσαμε αλλά τελικά δεν το καταφέραμε, πρόσθεσε και υπογράμμισε πως τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και θα επανέλθει το θέμα στο επόμενο Eurogroup του Ιουνίου...

Τι συμβαίνει με τον Ερντογάν; Οργιο φημών για την υγεία του στην Τουρκία

ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ
Τι συμβαίνει με τον Ερντογάν; Οργιο φημών για την υγεία του στην Τουρκία
Οργιο φημών πυροδότησε στην Τουρκία, η αιφνιδιαστική απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις του με ξένους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των οποίων και αυτή με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Η ξαφνική και ασυνήθιση αυτή κίνηση προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά από μεγάλη μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ που αφήνουν υπόνοιες για την κιατάσταση της υγείας του. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διαρρέονται φήμες για την κατάσταση της υγείας του Ερντογάν.
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής το πρωί, αλλά στη συνέχεια ακύρωσε όλα τα ραντεβού του επιστρέφοντας εσπευσμένα στην οικία του, γεγονός που πυροδότησε και τις φήμες για νέα προβλήματα υγείας.
Ο Τούρκος πρόεδρος, εκτός της συνάντησης με τον Ελληνα ομόλογό του, επρόκειτο να συναντηθεί και με τους πρωθυπουργούς της Μολδαβίας, Ιγκόρ Ντόντον, αλλά και της Ρωσίας. Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Τον κ. Ερντογάν αντικατέστησαν για το υπόλοιπο τον εργασιών ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι Τούρκοι πρότειναν μάλισταν η συνάντησε με τον κ. Παυλόπουλο να γίνει με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, κάτι που η ελληνική πλευρά ωστόσο δεν έκανε δεκτό. Ο κ. Παυλόπουλος ωστόσο παραβρέθηκε στο επίσημο γεύμα ενώ είχε και συνομιλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η ακύρωσε της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν δεν αποτελεί ένδειξη επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων ή μήνυμα δυσαρέσκειας του Τούρκου προέδρου προς την Αθήνα. Αλλωστε η επίσκεψη Παυλόπουλου είναι η πρώτη αρχηγού του ελληνικού κράτους στη γείτονα από το 1952, οπότε είχε επισκεφθεί την Τουρκία ο τότε βασιλιάς Παύλος.
Αλλωστε οι δύο ηγέτες είχαν εγκάρδιο διάλογο νωρίτερα το πρωί, όπου έγινε και αναφορά στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ από την Φενέρμπαχτσε.
 imerisia.gr