Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ο Τζον Νας και η σύζυγός του έχασαν τη ζωή τους, πρό ημερών, σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Ο διάσημος ΜαθηματικόςΤζον Νας και η σύζυγός του
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ
 Πληροφορήθηκα τον θάνατο του Τζον Νας, αυτού του μεγαλοφυούς μυαλού με τη μεγαλοφυή ασθένεια· του μαθηματικού. Και άρχισα να σκέφτομαι πόσο μαγικός είναι ο τρόπος σκέψης των μαθηματικών – τέτοιων μαθηματικών. Πόσο η λογική τους αγγίζει την τελειότητα· και πόσο βέβαια η λογική μπορεί να κρυφτεί πίσω από τους «δύσκολους» αριθμούς. Κι όμως, υπάρχει. Η λογική υπάρχει, είτε την αποδεχόμαστε και την καταλαβαίνουμε είτε μένουμε με ανοιχτό το στόμα ενώπιον των «δύσκολων» αριθμών και την αποδομούμε.
Ο Τζον Νας ήταν ένα από τα πλάσματα που προέρχονται, καταχρηστικά και σχηματικά, κατευθείαν από το χέρι του Θεού. Κι όμως, αυτή η μεγαλοφυΐα, αυτό το υπέρλαμπρο πνεύμα μίλησε μόνο με τη λογική – κι ας ήταν ά-λογες οι (χολιγουντιανές) πράξεις του. Στρίμωξε την απόλυτη λογική ανάμεσα σε «δύσκολες» εξισώσεις και αποζητούσε μόνο να φανεί το προφανές· κι ας συνοψίστηκε το σπουδαίο έργο του στη Θεωρία των Παιγνίων. Και τα κατάφερε. Ο Τζον Νας κατόρθωσε να προτείνει τη λογική ως «μελλοντολογία».

Σκέφτηκα συνειρμικά την κρυμμένη λογική στην καθημερινότητα, στις πόλεις και στις κοινότητές μας, πίσω από «δύσκολα» νούμερα και εξισώσεις, πίσω από την άρνηση να δούμε το –έστω συγχρονικά– λογικό παραμένοντας σε μια επιφανειακή αποδόμηση, απόρροια εύκολης διαφυγής. Κι αναρωτιέμαι γιατί τα φωτεινά μυαλά μάς συγκλονίζουν ακόμη περισσότερο όταν πεθαίνουν.

Ισως γιατί ο θάνατος σταματά τη διαρκή μάχη με το λογικό· ίσως ο θάνατος μας απαλλάσσει διά παντός από το άγχος να υποτάξουμε τη λογική (μας) στην ιδεοληψία του τάχα σωτηριολογικού πλάνου της προσωπικής μας ζωούλας.

Ο θάνατος του Τζον Νας με έθλιψε. Ηρθα ξανά αντιμέτωπος με τον αγώνα των υπέροχων πνευμάτων για τη λογική –με θλίβει αυτός ο συνήθως μάταιος αγώνας τους.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σπάει το ποδοσφαιρικό «απόστημα»




Τα μαύρα σύννεφα πάνω από τη FIFA θα κάνουν πολύ καιρό να φύγουν. Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, ενώ όλο και πληθαίνουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι σύντομα θα ανοίξουν οι φάκελοι της διπλής ανάθεσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων 2018 και 2022 σε Ρωσία και Κατάρ. 

Παγκόσμιο σοκ, ισχυροί κλυδωνισμοί και έντονες αντιδράσεις πυροδοτήθηκαν από την επιχείρηση της ελβετικής αστυνομίας, σε συνεργασία με το FBI, που έγινε το πρωί της περασμένης Τετάρτης στο ξενοδοχείο της Ζυρίχης όπου είχαν καταλύσει μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA στο πλαίσιο της προγραμματισμένης διήμερης συνεδρίασης εν όψει των χθεσινών εκλογών.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν 14 φυσικά πρόσωπα είναι εκβίαση, δωροδοκία, «ξέπλυμα» χρήματος και απάτη. Τα εννέα πρόσωπα σχετίζονται με τη FIFA και με εθνικές ομοσπονδίες της αμερικανικής ηπείρου, ενώ τα πέντε είναι στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ. Από τα εννέα πρόσωπα που συνδέονται με τη FIFA συνελήφθησαν επτά, εκ των οποίων δύο νυν αντιπρόεδροί της.

Η επιχείρηση της ελβετικής αστυνομίας σε συνεργασία με το FBI διήρκεσε λίγες ώρες. Αστυνομικοί με πολιτικά εμφανίστηκαν στο ξενοδοχείο και αφού έδειξαν τα εντάλματα στον διευθυντή του ξενοδοχείου πήραν τα κλειδιά, μπήκαν στα δωμάτια και προχώρησαν σε συλλήψεις. Ομως η έρευνα της γενικής εισαγγελίας της Νέας Υόρκης σχετικά με τις δραστηριότητες μελών της FIFA στο πλαίσιο των θέσεων που κατείχαν στην ποδοσφαιρική συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής (CONMEBOL) και της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής (CONCACAF) έχει αρχίσει από το 1991.

Η διαφθορά με αριθμούς

Οι κυριότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις εισαγγελικές αρχές συνδέονται με προμήθειες δωροδοκίες και εξαγορά ψήφων. Χαρακτηριστικότερες είναι η αγορά των δικαιωμάτων του Κόπα Αμέρικα από το 1993 έως το 1997 από την εταιρεία Traffic, οι προμήθειες σε αξιωματούχους για τα δικαιώματα του Κόπα Λιιμπερταδόρες το 2000 και του κυπέλλου Βραζιλίας από το 2013 έως το 2022, η υπόθεση δωροδοκίας προκειμένου να ψηφισθεί η υποψηφιότητα της Νότιας Αφρικής για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2010 και η υπόθεση δωροδοκίας στις εκλογές της FIFA το 2011, όταν τρεις ημέρες πριν από την τέλεσή τους κι ενώ είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του απέναντι στον Μπλάτερ, αποκαλύφθηκε ότι το πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA και πρόεδρος της ασιατικής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας επιχείρησε να εξαγοράσει ψήφους. Ο Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ απέσυρε την υποψηφιότητά του και τιμωρήθηκε από την επιτροπή ηθικής της FIFA με ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Αλλά και οι εκλογές του 1998, στις οποίες ο Μπλάτερ επικράτησε του Γιόχανσον με 118 - 80 ψήφους, στιγματίστηκαν από καταγγελίες περί δωροδοκίας των Αφρικανών εκλεκτόρων.

Στις 25/11/13 ο κατηγορούμενος Τσακ Μπλέιζερ, πρώην γενικός γραμματέας της CONCACAF και πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, αποδέχτηκε τις κατηγορίες για συμμετοχή σε απάτη και εκβιασμό, «ξέπλυμα» χρήματος και φοροδιαφυγή. Ο Μπλέιζερ κατέβαλε το ποσό των 1,9 εκατ. δολαρίων, ενώ συμφώνησε να πληρώσει και επιπλέον χρήματα μετά την καταδίκη του. Λέγεται πως ο Μπλέιζερ συνεργάστηκε με τις Αρχές, δίνοντάς τους χρήσιμες πληροφορίες που βοήθησαν στις έρευνες.

Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 15/07/13, ο κατηγορούμενος Τζακ Γουόρνερ, πρώην αντιπρόεδρος της FIFA και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, πρόεδρος της CONCACAF και σύμβουλος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ομολόγησε την ενοχή του και αποδέχθηκε τις κατηγορίες για συμμετοχή σε απάτη.

Τα πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι ο Τζέφρι Γουέμπ, αντιπρόεδρος της FIFA, ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, ο Eοχένιο Φιγερέδο, αντιπρόεδρος της FIFA, ο Εντουάρντο Λι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, ο Χούλιο Ρότσα, στέλεχος ανάπτυξης της FIFA, ο Ράφαελ Εσκίβελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, ο Ζοζέ Μαρία Μαρίν, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της FIFA για τα ολυμπιακά τουρνουά ποδοσφαίρου, και ο βρετανικής εθνικότητας Κώστας Τάκκας, γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν.

Κατηγορίες αντιμετωπίζουν ο Νικολάς Λεόζ, πρώην πρόεδρος της CONMEBOL και πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της, και ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην αντιπρόεδρος της FIFA και πρώην πρόεδρος της CONCACAF.

Η Ρωσία και το Κατάρ
Η FIFA, που συχνά συνδέεται με σκάνδαλα και αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ παρότι πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό, κερδίζει και διαχειρίζεται δυσθεώρητα ποσά, βγαίνει τραυματισμένη και αμφισβητείται πανταχόθεν. Το πρωτοφανές πλήγμα που υπέστη την περασμένη Τετάρτη δεν θα είναι και το τελευταίο, όπως διαμηνύουν με νόημα οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ. Παράλληλα, η εισαγγελική αρχή της Ελβετίας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σχετικά με το αν υπήρξε δωροδοκία με σκοπό να χειραγωγηθεί η απόφαση ανάθεσης των Μουντιάλ του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ, αντίστοιχα. Πρόκειται για υποθέσεις με έντονη οσμή σκανδάλου και πολύ σύντομα αναμένεται να δούμε τα νέα επεισόδια αυτού του ποδοσφαιρικού θρίλερ.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

«Εδώ Αθήνα, Εδώ Αθήναι»

Παλαιό ραδιόφωνο 
Καταλαμβάνοντας την εξουσία, ο Ιωάννης Μεταξάς προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια ισχυρού πομπού, ο οποίος κατακυρώνεται στη γερμανική Telefunken. Ο δικτάτορας γνωρίζει καλύτερα απ' τον καθένα τη δύναμη που ασκεί το μέσον σαν όργανο πολιτικής επιβολής και ελέγχου των μαζών. Καμαρώνουν ως πρώτοι διδάξαντες άλλωστε οι ιδεολογικοί αδελφοί Χίτλερ και Φράνκο. Γεννιέται έτσι το 1938 η κρατική ραδιοφωνία.
Ράδιο-Τσιγγιρίδη, από το επώνυμο του δημιουργού του, ονομάζεται ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός που λειτουργεί δέκα χρόνια νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από το πλούσιο μουσικό του ρεπερτόριο, συνεργάζεται με την εφημερίδα «Μακεδονία» για τη μετάδοση των ειδήσεων. Αν πιστέψουμε τις σελίδες της, έχει εμβέλεια ίσαμε το Βελιγράδι, το Γαλάτσι της Ρουμανίας, την Πόλη, την Κρήτη, την Αλεξάνδρεια, ακόμα και το Παρίσι.
Ο Τάκης, γείτονας και καλός φίλος, διέπρεψε ως πειρατής στα μαθητικά μας χρόνια. Εξέπεμπε από το σπίτι του, στο Γαλάτσι Αττικής -μια και αναφέρθηκα στο τοπωνύμιο- και ακουγόταν με το ζόρι στη γύρω περιοχή. Κυψέλη, Πατήσια, κι όποτε ευνοούσαν οι συνθήκες μέχρι τη Ριζούπολη και τη Φιλαδέλφεια. Η κραυγαλέα βραδυγλωσσία του δεν τον εμπόδιζε να ερωτοτροπεί ώρες με το μικρόφωνο υπό τους ρυθμούς σκληρής ροκ.
Αφθονες οι αφιερώσεις. Κομπορρημονούσε ένα απόγευμα για το βεληνεκές του πομπού του, καθώς ακροάτρια του τηλεφώνησε απ' το Περιστέρι. Ενεργοποιήσαμε τότε όλες μας τις γνωστές. Η μια τον έπαιρνε τάχα από το Μεγάλο Πεύκο, η άλλη απ' την Κόρινθο, η τρίτη απ' το Αργος κ.ο.κ. Εκφραζε την απερίγραπτη χαρά του στον αέρα. Κατάλαβε την καζούρα στη συνδιάλεξη με την Ασπασία της απέναντί του γωνίας, όχι επειδή του μιλούσε από τη μακρινή Σπάρτη, αλλά απ' τη χαρακτηριστική κρητική προφορά της.
Συνιστούν κι αυτά ένα ρομαντικό κομμάτι της ιστορίας των ερτζιανών. Η «ελεύθερη ραδιοφωνία» στα μέσα του '80 απετέλεσε το ορεκτικό, ώστε λογής συμφέροντα να αποκτήσουν ένα ιδανικό όχημα προπαγάνδας για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Το κυρίως πιάτο ήταν η ιδιωτική τηλεόραση. Καταπονημένο από την ισχύ της, το ραδιόφωνο βολοδέρνει στην παρακμή των καιρών και, μολονότι δεν παρέχει εικόνα, δολιχοδρομεί στο θεαθήναι.
Ηγετικό ρόλο στις παλιές, αξέχαστες εκπομπές διαδραμάτισαν κορυφαίοι πεζογράφοι, ποιητές, θεατρικοί συγγραφείς και σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συνθέτες, μαέστροι, οι οποίοι εκπαίδευσαν το πόπολο. Σήμερα η αισθητική και η καλλιέπεια απουσιάζουν εξόφθαλμα. «Του Απόλλων Καλαμαριάς» εκφωνεί ο αθλητικός συντάκτης, «του διευθύνων σύμβουλου» υπογραμμίζει ο οικονομικός, «το θέμα θεωρείται ληχθέν» διαπιστώνει ο πολιτικός. Ουδείς ενοχλείται. Διασώζονται ευτυχώς φωτεινές εξαιρέσεις.

Δημήτρης Νανούρης
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  

Κανονικά οι πτήσεις το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος


Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ανέστειλε την εξαγγελθείσα 48 απεργία της, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζη, στη Βουλή.
efsyn.gr

Πέθανε η λέκτορας του Εργατικού Δικαίου, Φωτεινή Δερμιτζάκη

Πέθανε η λέκτορας του Εργατικού Δικαίου, Φωτεινή Δερμιτζάκη

Σε ηλικία 40 ετών πέθανε την Παρασκευή η λέκτορας Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Φωτεινή Δερμιτζάκη.

Στο σύντομο βίο της συνέβαλε καθοριστικά στην προαγωγή της επιστήμης του εργατικού δικαίου στην Ελλάδα, με πολυάριθμα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εμβριθείς μονογραφίες, η δε συμβολή της στη διαμόρφωση της νομολογίας υπήρξε ασυνήθιστα μεγάλη.

Ιδιαίτερα πρωτοποριακές και επιδραστικές ήταν οι μελέτες της για την προστασία της θέσης εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις στους ομίλους επιχειρήσεων και την μονομερώς επιβαλλόμενη εκ περιτροπής εργασία.

Ως δικηγόρος υπερασπίσθηκε τους εργαζομένους με μαχητικότητα και αποτελεσματικότητα. Ήταν παντρεμένη με τον Νίκο Κατριτζιδάκη και μητέρα δύο παιδιών.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί αύριο, στις 10.30 το πρωί στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου του Βύρωνα, η δε ταφή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη γενέτειρά της, το Ρέθυμνο. 

tanea.gr

Δίνει κίνητρα €80 εκατ. στη Lamborghini

ITAΛΙΑ

Δίνει κίνητρα €80 εκατ. στη Lamborghini
Tommaso Ebhardt, Christoph Rauwald 
Φορολογικά κίνητρα προκειμένου η αυτοκινητοβιομηχανία Lamborghini να κατασκευάσει επί ιταλικού εδάφους το νέο SUV μοντέλο της με υψηλές επιδόσεις, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Η συμφωνία πρόκειται, λένε στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου, να ανακοινωθεί στη Ρώμη σε αυριανή συνέντευξη που θα δώσουν οι επικεφαλής της Lamborghini Στέφαν Βίνκελμαν και της συγγενούς εταιρείας Audi Ρούπερτ Στάντλερ, από κοινού με τον Ματέο Ρέντσι.
Με βάση τη συμφωνία, η Lamborghini δεσμεύεται να προσλάβει τουλάχιστον 500 εργαζομένους και σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση Ρέντσι θα της παράσχει φοροαπαλλαγές ύψους 80 εκατ. ευρώ και άλλα οφέλη για την επέκταση της παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ιταλία.
Στόχος της εταιρείας είναι να εμπλουτίσει τα μοντέλα της και, πέραν των διθέσιων supercars που έχουν περιορισμένη ανταπόκριση στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας, να αποκτήσει ένα υπερπολυτελές SUV. Η πρώτη παρουσία της εταιρείας στον χώρο των SUV έγινε το 1993 όταν η αυτοκινητοβιομηχανία λανσάρισε χωρίς μεγάλη επιτυχία το Rambo Lambo.
Γνωστή για τα πανάκριβα σπορ μοντέλα της, όπως το Huracan (237.000 δολάρια), η Lamborghini παρουσίασε επίσης ένα SUV μοντέλο, το Urus, το 2012.
© Bloomberg News

Η απορία της Λαγκάρντ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2015 12:45 |

Η απορία της Λαγκάρντ
Το εύκολο είναι να την καταγγείλουμε. Λίγο πιο δύσκολο είναι να την ακούσουμε.
Η Judy Woodruff του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου PBS ρωτά την Κριστίν Λαγκάρντ αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτίθεται να κάνει κάτι για να χαλαρώσει η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Εκείνη απαντά ότι τα περισσότερα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ληφθεί, επισημαίνοντας ότι το 2014 υπήρξε δημοσιονομικό πλεόνασμα και εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ίδιο θα συμβεί το 2015. Και προσθέτει:

"Αυτό που χρειάζεται όμως επειγόντως, και δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, είναι βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να απελευθερωθεί το δυναμικό της ελληνικής οικονομίας, να αρθούν τα εμπόδια στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και να αποκτήσουν πρόσβαση οι νέοι στην εργασία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το βρεφικό γάλα πωλείται μόνο στα φαρμακεία. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος γι'αυτό. Δοκιμάστηκε να πωληθεί για ένα διάστημα στα εμπορικά καταστήματα και η τιμή του έπεσε. Πολύ γρήγορα επέστρεψε στα φαρμακεία. Δεν είναι καλή ιδέα".

Εχει κανείς από την αριστερή μας κυβέρνηση να δώσει μια απάντηση, μια οποιαδήποτε στοιχειωδώς πειστική απάντηση, στην κ. Λαγκάρντ;
 από tanea.gr

«η Άνγκελα Μέρκελ είπε: "Aρκετά"»

El Mundo: Παρέμβαση Μέρκελ για να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα

Πηγή: Eurokinissi
El Mundo: Παρέμβαση Μέρκελ για να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα
«Η Άνγκελα Μέρκελ είπε: "Αρκετά. Ηρθε η ώρα για συμφωνία με την Ελλάδα» αναφέρει ισπανική εφημερίδα

  
Με τη φράση «η Άνγκελα Μέρκελ είπε: "Aρκετά"» και υπό τον τίτλο «Μία συμφωνία για την Ελλάδα», η ισπανική εφημερίδα El Mundo υποστηρίζει πως επίκειται συμφωνία, ίσως και μέχρι την Κυριακή, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για την επανέναρξη της χρηματοδότησης του προγράμματος δανεισμού από την ΕΕ.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές, οι «υπουργοί Οικονομικών ήδη λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα από τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους, ώστε να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, κατά τρόπο επιτυχή κι εντός των προσεχών ημερών».

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις προηγούμενες ημέρες φέρεται να υπήρξε μια σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ιδίως μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ), σε μία προσπάθεια συνδυασμού των ενεργειών τους.

«Πρόκειται να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία, η απόφαση έχει ληφθεί ήδη. Σήμερα ήδη υπάρχουν δύο στις τρεις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών. Πρόκειται να κλείσει η αναθεώρηση του προγράμματος προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση κονδυλίων κι εν συνεχεία να προχωρήσουμε στην διαπραγμάτευση του τρίτου προγράμματος», σύμφωνα με την ίδια πηγή που μίλησε στην El Mundo.

Όπως προσθέτει η ισπανική εφημερίδα, πρόκειται για μία πολιτική «αλλαγή παραδείγματος, η οποία έχει τεθεί για πρώτη φορά στο τραπέζι», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ώστε να υπάρξει «επικείμενη πολιτική συμφωνία» για το πρόγραμμα, με τις εικασίες να μιλούν για περαίωσή της έως την Κυριακή με στόχο να επικυρωθεί σε έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup.

Σύμφωνα πάντα με την El Mundo, η νέα αυτή πολιτική συμφωνία θα καταστήσει αναγκαία τη σύγκληση μίας νέας Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και θα γίνουν παραχωρήσεις ως προς τα όσα έχουν, ή έχουν ζητηθεί να γίνουν, ειδεμή θα κλείσει το όλο θέμα εντός του Eurogroup, είτε σε αυτό της 18ης Ιουλίου, είτε σε έκτακτη σύνοδό του νωρίτερα.

Η νηνεμία εν μέσω της ελληνικής κρίσης θυμίζει την καταιγίδα μετά τη Lehman


ΑΝΑΛΥΣΗ 
JAMIE MCGREEVER / REUTERS
 Η σχετική ηρεμία που επικρατεί στις αγορές εν μέσω της ελληνικής κρίσης αντανακλά τις χαμηλές πιθανότητες που αποδίδουν οι επενδυτές στην έξοδο της χώρας από το ευρώ και όχι τόσο στο ότι θα είναι ελεγχόμενες οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη. Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στον κίνδυνο χρεοκοπίας και ενός σεναρίου εξόδου από την Ευρωζώνη, οι αγορές δείχνουν αρκετά ψύχραιμες ως προς αυτό το ενδεχόμενο.

Αντίθετα από την προηγούμενη κρίση της Ελλάδας, προ τριετίας, σήμερα επικρατεί η αντίληψη ότι είναι σχεδόν μηδαμινή η έκθεση του τραπεζικού κλάδου και του ιδιωτικού τομέα, διότι έχουν δημιουργηθεί τοίχοι ασφαλείας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο για τη θωράκιση του ευρώ, ενώ οι αγορές υποτίθεται ότι έχουν ήδη προεξοφλήσει αυτόν τον κίνδυνο. Κανένας δεν γνωρίζει τις πραγματικές επιπτώσεις μιας κίνησης που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν. Επιπροσθέτως, οι επενδυτές έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν αρκετά ήπια τα γεγονότα που μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες επιπτώσεις. Εχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Ενδεικτική ήταν η αντιμετώπιση της χρεοκοπίας της Lehman Brothers από τους επενδυτές, το 2008. Aρχές του 2007, ο δείκτης μεταβλητότητας των αγορών στις ΗΠΑ κυμαινόταν στο ιστορικό χαμηλό των 10 μονάδων. Τον Σεπτέμβριο του 2008 είχε αναρριχηθεί στις 20 μονάδες και εκτοξεύθηκε στις 80 μονάδες μετά την κατάρρευση της τράπεζας.

Στην αρχή, όμως, οι αγορές αντιμετώπισαν τη χρεοκοπία της Lehman Brothers με αρκετή αδιαφορία. «Κανείς δεν πρέπει να έχει τη λανθασμένη αντίληψη πως γνωρίζει εκ των προτέρων τις επιπτώσεις από την κλιμάκωση μιας κρίσης στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, από το Λονδίνο. «Η εντύπωση ότι ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος, χωρίς πιθανότητα μετάδοσης πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, είναι λανθασμένη», δήλωσε ο κ. Λιου. Μέσα στην εβδομάδα, η Deutsche Bank επισήμανε ότι ο κίνδυνος ενός Grexit είναι μεγαλύτερος σε ένα γενικότερο περιβάλλον απαισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία. Είναι ένας κίνδυνος που υπερβαίνει αρκετά τα αρνητικά σενάρια για μια οικονομική κρίση στην Κίνα ή στις αναδυόμενες αγορές, μια παρατεταμένη επιβράδυνση στις ΗΠΑ και μια απότομη διόρθωση στις αγορές. Η Ελλάδα μπορεί, εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, να κηρύξει αδυναμία πληρωμών σε δόση που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και είναι προγραμματισμένη να αποπληρωθεί 5 Ιουνίου.

Αν και οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης είναι εντελώς άγνωστες, ορισμένοι υποστηρίζουν πως η όποια σύγκριση με τη Lehman Brothers είναι άστοχη, διότι ένα Grexit δεν θα αποτελέσει απρόβλεπτο γεγονός.

«Ενα Grexit είναι προεξοφλημένο, αλλά όχι επιθυμητό, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου. Αντίθετα από τη Lehman Brothers, βλέπω μια υγιή παράνοια παρά άγνοια κινδύνου», δήλωσε ο Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο κ. Ταλέμπ επινόησε τη θεωρία του «Μαύρου Κύκνου», μια μεταφορά για τα γεγονότα που αιφνιδιάζουν τις αγορές και αφού συμβούν τούς δίνεται λανθασμένη εξήγηση. Μια σύγκριση με το δημοψήφισμα της Σκωτίας που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, ίσως, να είναι περισσότερο εύστοχη από τη Lehman Brothers. Μια διάλυση της Βρετανίας με την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας ήταν ένα σενάριο που είχε απορριφθεί προ μιας διετίας, αλλά προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στις αγορές λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου. Τα γραφεία στοιχημάτων, ωστόσο, έδειχναν ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελούσε πιθανότητα. Και όσο πλησίαζε το δημοψήφισμα, οι αγορές απέρριψαν ένα τέτοιο καταστροφικό ενδεχόμενο και, όπως προέκυψε, είχαν δίκιο. Η Σκωτία δεν ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επανέλαβε πως είναι ελεγχόμενος ο κίνδυνος μετάδοσης από την Ελλάδα, όμως η πιθανότητα χρεοκοπίας έχει αυξηθεί σημαντικά. «Ενα Grexit θα αντανακλούσε μια συλλογική πολιτική αποτυχία. Πέραν όλων θα οδηγούσε στην κοινωνική και οικονομική καταστροφή των Ελλήνων πολιτών», αναφέρουν σε άρθρο τους οικονομολόγοι και πολιτικοί αναλυτές των Eiffel Group and Glienicker Group, το οποίο αναρτήθηκε μία εβδομάδα πριν στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου Bruegel.

ΗΠΑ: Προς όφελος όλων η συμφωνία



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ- Οι ΗΠΑ ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία από όλες τις πλευρές για να υπάρξει μία συμφωνία για τη στήριξη της χώρας που θα αποτρέψει «αχρείαστες αναταράξεις» στις διεθνείς αγορές, επιβεβαίωσε πριν λίγο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ. Ερωτώμενος ειδικά για το ΔΝΤ, εκτίμησε ότι είναι ξεκάθαρο ότι έχει ένα ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. 
Σε ερώτηση τι εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου όταν είπε από τη Δρέσδη, όπου συνεδρίασαν οι υπουργοί Οικονομικών του G7, ότι όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, ο κ. Έρνεστ διευκρίνισε ότι «αυτό που εννοούσε είναι ότι είναι ξεκάθαρα προς το συμφέρον όλων των μερών να λύσουν τις διαφορές τους και να φτάσουν σε μία συμφωνία που να μην προκαλεί αχρείαστη αναστάτωση στις αγορές, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός». Όπως πρόσθεσε, «ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να καθίσουν κάτω με καλή πίστη και να φτάσουν σε μία συμφωνία που να καλύπτει τις ανησυχίες τους ώστε να αποτραπούν αχρείαστες αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές». 
Ειδικά για το Ταμείο, ερωτώμενος αν η ευελιξία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την χαλάρωση των πληρωμών της Ελλάδας ή και να την επαναδιαπραγμάτευση τους, απάντησε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι το Ταμείο είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, ότι διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ έχουν να διαδραματίσουν ένα ρόλο. Το ΔΝΤ έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα. Αυτό που προτρέπει ο κ. Λου είναι όλες οι πλευρές να φτάσουν μαζί σε μία συμφωνία που θα αποφεύγει αχρείαστη αστάθεια στις αγορές».
από kathimerini.gr

Η Έλενα Παναρίτη νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ


Η Έλενα Παναρίτη είναι η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αντικαθιστώντας τον Θάνο Κατσάμπα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Η επιλογή της κ. Παναρίτη έγινε μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης από άτυπη επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διαδικασία επιλογής της κυρίας Παναρίτη υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια σε κόμμα και Μαξίμου για την επιλογή του κ. Βαρουφάκη. Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος καταψήφισε την κα. Παναρίτη, ενώ ο κ. Δραγασάκης «έριξε» λευκό. Οι κ.κ. Βαρουφάκης και Σταθάκης έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της και την όρισαν νέα εκπρόσωπο της χώρας στο Ταμείο.
Στο βιογραφικό της κας Παναρίτη αναφέρεται ότι στο παρελθόν έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα (τον έτερο θεσμό που ιδρύθηκε μαζί με το ΔΝΤ στο Μπρέτον Γουντς το 1944), έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις, δίδαξε σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας την περίοδο 2009-2012. Το 2012 άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούσαν οι τότε κυβερνήσεις, αν και Βουλευτής της Συμπολίτευσης, ενώ από την 26η Ιανουαρίου συνεισφέρει στην διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας.
από kathimerini.gr

Βγήκε από τη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ η Κούβα


Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Κούβα αφαιρέθηκε και επίσημα για τις χώρες που είναι υποστηρίκτριες της τρομοκρατίας.
Το Boomberg αναφέρει πως ο Ομπάμα κάνει ένα ακόμα βήμα για την ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αφού έπειτα από 54 χρόνια ΗΠΑ και Κούβα ξεκίνησαν εκ νέου τις διπλωματικές τους σχέσεις.
Πάντως, κατά τις ανακοινώσει στέλεχος του υπουργείου σημείωσε πως η Κούβα δεν παύει να είναι υπό το «μικροσκόπιο» για θέματα τρομοκρατίας, επισημαίνοντας πως υπάρχει ακόμα ανησυχία στην χώρα του: «Αν και οι ΗΠΑ έχουν σημαντικές ανησυχίες και διαφωνίες για ένα μεγάλο αριθμό των πολιτικών και των δράσεων της Κούβας, δεν συμπεριλαμβάνονται στα σχετικά κριτήρια για την κατάργηση του καθορισμού ενός κράτους ως ενός υποστηρικτή της τρομοκρατίας».
από kathimerini.gr