Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Οι ξένοι, συνήθως, φωτογραφίζουν μόνο τίς ομορφιές...


Φωτογραφία By Patricia Pato
Οκτώβρης τού 2014.
Φωτογραφία Patricia Pato

Εκεί -όπου έχουν ..."καί μυαλό καί ποδάρια"- στρέφονται ΚΑΙ στόν ήπιο ποιοτικό τουρισμό... (γιατί "οι στραβές" είναι πάντα μέσα στό παιγνίδι...)

Περισσότεροι από 12.000 δρομείς φέτος στις Σπέτσες

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2015 08:00 |
Πέντε χρόνια κλείνει η διοργάνωση του Spetses Mini Marathon. Με αρκετές υψομετρικές διακυμάνσεις αλλά πανέμορφη διαδρομή, το 25άρι του Spetses mini Marathon, ο πλήρης δηλαδή γύρος του νησιού, κλέβει τις εντυπώσεις
Περισσότεροι από 12.000 δρομείς φέτος στις Σπέτσες





Με οκτώ δρομικά και κολυμβητικά αγωνίσματα που καλύπτουν όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και όλα τα ενδιαφέροντα διοργανώνεται από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου και για 5η συνεχή χρονιά το Spetses mini Marathon. Μάλιστα, τέσσερις από τους συμμετέχοντες είναι άνω των 90 ετών!
Στο νησί του Αργοσαρωνικού και υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών και του ΕΟΤ, η φετινή διοργάνωση αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία του αθλητικού θεσμού. Το Spetses mini Marathon ξεκίνησε το 2011 με 700 συμμετοχές, αναπτύσσει εντυπωσιακή δυναμική διεθνώς κάθε χρόνο και συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια ζωής έχοντας καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά event στην Ελλάδα: φέτος αναμένονται περισσότερα από 12.000 δρομείς από 20 χώρες.
Στις Σπέτσες θα παραβρεθούν αποστολές από εννέα πρεσβείες, οι Corporate Running Teams θα ξεπεράσουν τις 23, ενώ για μια ακόμη φορά αθλητές διεθνούς φήμης θα κοσμήσουν με την παρουσία τους το Spetses mini Marathon. Ανάμεσά τους ο Σπύρος Γιαννιώτης, ο Γιάννης Δρυμωνάκος, o Κώστας Νακόπουλος, ο Βασίλης Κρομμύδας, ο Γρηγόρης Σκουλαρίκης, ο Χρήστος Μποφίλιος, η Ντενίζ Δημάκη και η Μάγδα Γαζέα αλλά και σύσσωμος ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών καθώς και οι παραολυμπιονίκες Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και Μάκης Καλαράς με την ομάδα του Συλλόγου Περπατώ. Μάλιστα, η ολυμπιονίκης Αθανασία Τσουμελέκα επιφυλάσσει μια καινοτομία για τους συμμετέχοντες καθώς το βράδυ της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί Sunset Yoga for Runners.

Από το μη αγωνιστικό My First Spetses mini Marathon για βρέφη και γονείς και τους παιδικούς αγώνες δρόμου και κολύμβησης μέχρι τους αγώνες δρόμου 5.000 μ. και 10.000 μ. και από τον μίνι μαραθώνιο των 25.000 μ. μέχρι τον Διάπλου των Σπετσών που με βάση τις συμμετοχές είναι ο μεγαλύτερος αγώνας ανοιχτής θαλάσσης στην Ευρώπη.

Ο φετινός αγώνας θα έχει ταυτόχρονα έντονο κοινωνικό χαρακτήρα καθώς στην ομάδα του Χρυσού Χορηγού, της NN Hellas, θα συμμετέχουν πρεσβευτές του Μαζί για το Παιδί, ενώ η ομάδα του Μουσείου Μπουμπουλίνας θα συγκεντρώνει χρήματα και υλικά για το τοπικό Ιατρείο των Σπετσών. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Charity 4U της Holmes Place, ο Αλέξανδρος Πατούνης θα επιχειρήσει να κολυμπήσει τον γύρο του νησιού (42.000 μ.) συνοδεία σημαντικών ελλήνων κολυμβητών συγκεντρώνοντας χρήματα για τη Φλόγα και το Make-a-wish.
Πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων έχει προγραμματιστεί, ανάμεσά τους τα Σπετσιώτικα Κεράσματα από τον Σύλλογο Γυναικών Σπετσών και το καθιερωμένο πια Melissa Pasta Night το οποίο θα πλαισιώσει μια συναυλία - έκπληξη στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Μουσείου Μπουμπουλίνας.
Τα αγωνίσματα του Spetses mini Marathon 2015
1. 25 χλμ. Island Round - Πλήρης φυσιολατρικός γύρος του νησιού
2. 10 χλμ. Run
3. 5 χλμ. Fun Run  - Ιστορικός γύρος της πόλης
4. Κολυμβητικός αγώνας 3 χλμ. (Κόστα - Σπέτσες)
5. Κολυμβητικός αγώνας 5 χλμ. (Σπέτσες - Κόστα - Σπέτσες)
6. Παιδικός αγώνας δρόμου 500 μ. (0-5 ετών) - My 1st Spetses mini Marathon
7. Παιδικός αγώνας δρόμου 500 μ./1.000 μ. (μαθητές δημοτικού)
8. Παιδικός κολυμβητικός αγώνας 150 μ./300 μ. (ηλικίες 8-15 ετών) 
Πληροφορίες και εγγραφές στο www.spetsesmarathon.com
(από τήν ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
τής εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ")

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος είναι τής "Νέας Μυκόνου"

Δυο μπίρες την εβδομάδα εναντίον εμφράγματος

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης δείξει ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύεται από προστατευτικά οφέλη για τον οργανισμό



Ειρήνη Βενιού
 Νέα σουηδική μελέτη σε γυναίκες, έδειξε ότι δύο μπιρίτσες την εβδομάδα είναι ικανές να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 30%.

Στο πλαίσιο της μελέτης της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα, του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, οι ειδικοί μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.500 μεσήλικων γυναικών από το 1968 μέχρι το 2000. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η ήπια κατανάλωση μπίρας εμφάνιζε προστατευτική δράση ενάντια στα εμφράγματα, συγκριτικά με την βαριά ή την ανύπαρκτη κατανάλωση.
Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης δείξει ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ συνοδευόταν από προστατευτική δράση ενάντια στα καρδιαγγειακά.
Στην υγειά μας!
Βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι ερευνητές, φάνηκε ότι μέσα σε μια περίοδο 32 ετών, στο σύνολο των εθελοντριών οι 185 έπαθαν έμφραγμα, οι 162 έπαθαν εγκεφαλικό, οι 160 εμφάνισαν διαβήτη και οι 345 εκδήλωσαν καρκίνο.
Αναλύοντας τα δεδομένα, οι ειδικοί εντόπισαν έναν ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στην υψηλή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και στον κατά 50% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, συγκριτικά με τις περιπτώσεις ήπιας κατανάλωσης αλκοόλ.
Οι γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα της ήπιας κατανάλωσης μπίρας – η οποία κατά τους ειδικούς μεταφράζεται σε 1-2 μπύρες την εβδομάδα έως 1-2 μπίρες τον μήνα – φάνηκε να συνοδεύονται από μια προστατευτική δράση η οποία περιόριζε τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 30%.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα για τις λάτρεις του ζύθου δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Scandinavian Journal of Primary Health Care».
tovima.gr

New York Times: Η Ελλάδα ειρωνεύεται τη Μέρκελ με αφορμή το σκάνδαλο Volkswagen

Σκίτσο της αμερικανικής εφημερίδας



Με ένα σκίτσο που δείχνει την Ελλάδα ως ποδηλάτη να «ειρωνεύεται» τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ που επιβαίνει σε αυτοκίνητο της Volkswagen που εκπέμπει ρύπους, σχολιάζουν οι New York Times το σκάνδαλο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στο σκίτσο, ένας φτωχός Έλληνας που κρατά ένα ποδήλατο έχει σταματήσει δίπλα στο αυτοκίνητο που μεταφέρει τη Μέρκελ, λέγοντας ειρωνικά: «Δηλαδή εσείς κλέβατε και λέγατε ψέματα και η Ευρώπη θα πληρώσει το τίμημα

Ο σκιτσογράφος Πάτρικ Τσαπάτε αναφέρεται προφανώς στις κατηγορίες που εκτόξευε η Γερμανία και άλλες χώρες προς την Ελλάδα, την οποία κατηγορούσαν για εξαπάτηση λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να πληρώσει η Ευρώπη τον λογαριασμό.
tovima.gr

Η μεγάλη έκλειψη

Η μεγάλη έκλειψη 

Θα σημειωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας σε συνδυασμό με μια «υπερ-πανσέληνο» και αξίζει να τη δείτε: το σπάνιο φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί πριν το 2033 και τότε δεν θα είναι ορατό από την Ελλάδα
Διαδοχικές φάσεις της προηγούμενης ολικής έκλειψης Σελήνης, 
στις 4 Απριλίου 2015. 
Στο κέντρο η ολική φάση
(από tovima.gr)
Δείτε -γιά τήν ακριβή ώρα τού φαινομένου- σχετική ανάρτηση ΕΔΩ

Ο ιός της… λογοκλοπής διδακτορικών ξαναχτυπά την κυβέρνηση της Μέρκελ...




Ο ιός λογοκλοπής διδακτορικών...
...ξαναχτυπά την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και το κόμμα της. Αυτή τη φορά η δόκτωρ Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, Γερμανίδα υπουργός Άμυνας και μεγαλοστέλεχος του χριστιανοδημοκρατικού CDU κατηγορείται ότι ...
η διατριβή της περιέχει στοιχεία που είναι προϊόντα λογοκλοπής. Η ίδια το διαψεύδει κατηγορηματικά και ζητά την επανεξέταση της εργασίας της.
Δεν είναι η πρώτη φορά που Γερμανός πολιτικός έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιο περιστατικό τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική καριέρα του προκατόχου της φον ντερ Λέγεν στο υπουργείο Άμυνας, Καρλ - Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ - επίσης από τα ελπιδοφόρα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (στο βαυαρικό CSU) - καταστράφηκε όταν διαπιστώθηκε λογοκλοπή στη διατριβή του. Το ίδιο συνέβη με τις Σιλβάνα Κοχ - Μέριν (αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής) και την Ανέτε Σαβάν (υπουργός Παιδείας).
Η ιντερνετική πλατφόρμα «VroniPlag Wiki», που παρακολουθεί και καταγράφει τα κρούσματα ακαδημαϊκής λογοκλοπής, έχει βάλει τώρα στο μικροσκόπιο την διατριβή της φον ντερ Λέγεν στην Ιατρική του Αννόβερου το 1990.
«Στοιχεία λογοκλοπής βρέθηκαν σε 27 από τις 62 σελίδες» της διατριβής της φον ντερ Λάιεν που είχαν μέχρι στιγμής εξεταστεί από την πλατφόρμα, δηλαδή «μια αναλογία 43,5%» σύμφωνα με την VroniPlag.

Ο Γκέρχαρντ Ντάνεμαν, καθηγητή του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου και μέλος της πλατφόρμας, τον οποίο επικαλείται το Spiegel, υποστηρίζει ότι «37 αποσπάσματα» αντιβαίνουν σε ακαδημαϊκούς κανόνες.
Γίνονται για παράδειγμα συνεχείς επαναλήψεις φράσεων από ξένα κείμενα χωρίς η συγγραφέας να αναφέρει πως πρόκειται για βιβλιογραφικές αναφορές. «Η συχνότητα αυτών των λαθών και η ευκολία με την οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί δείχνει μια χονδροειδώς πρόχειρη δουλειά» τονίζει ο Ντάνεμαν στην Sueddeutsche Zeitung.
tvxs.gr

Στο Παρίσι τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΣΕΒ...


Στο Παρίσι τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΣΕΒΑντιπροσωπεία του ΣΕΒ με επικεφαλής τον πρόεδρο Θεόδωρο Φέσσα επισκέπτεται τη Δευτέρα και την Τρίτη το Παρίσι, όπου θα έχει επαφές με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, καθώς και με τη διοίκηση του αντίστοιχου γαλλικού Συνδέσμου.
Στόχος της επίσκεψης είναι η προετοιμασία του... εδάφους για προσέλκυση γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα  καθώς και η διερεύνηση πιθανών πεδίων συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Στην αποστολή θα μετέχουν επιχειρηματίες και εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων από ευρύ φάσμα, όπως: Κατασκευές, Ενέργεια, Βιομηχανία (μέταλλα), Φάρμακα, Λιανεμπόριο, Πληροφορική & επικοινωνίες, Ασφάλειες, Τράπεζες και Βιομηχανικός εξοπλισμός.
Σε δήλωσή του προς το ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας κάνει λόγο για «ελληνο-γαλλική συμμαχία για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη» και προσθέτει: «Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τη γαλλική πλευρά για τον καίριο ρόλο και τη σταθερή στήριξη που προσφέρει στη χώρα μας όλη αυτή την περίοδο. Είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε στους Γάλλους συναδέλφους μας ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα ευκαιριών για επενδύσεις, που είναι μονόδρομος να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε εδώ επίσης για να αναστρέψουμε το κλίμα φυγής μεγάλων γαλλικών επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια από τη χώρα μας και να αναδείξουμε νέα πεδία συνεργασίας».
«Είμαστε τέλος εδώ για να επιβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί ζωτικό κομμάτι της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, καθώς διαθέτει και την πολιτική συναίνεση αλλά και βούληση για να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Η ανάπτυξη και η ευημερία της χώρας μας είναι στενά συνυφασμένες με τη συνεργασία, την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις και σε αυτήν την εθνική προσπάθεια οι επιχειρηματικές συμπράξεις με τις γαλλικές επιχειρήσεις αποτελούν ευκαιρία και για τις δύο χώρες», σημειώνει ο κ. Φέσσας.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καθώς και με τη διοίκηση του γαλλικού Συνδέσμου (MEDEF) με την οποία θα παραχωρήσουν και κοινή συνέντευξη Τύπου. Μεθαύριο, Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Τι θα πει ο Τσίπρας στη Νέα Υόρκη...



... για την αντιμετώπιση της κρίσης...
Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσία του στο πάνελ που διοργανώνεται από το "Clinton Global Initiative" στη Ν. Υόρκη.

Ο  Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης και να υπογραμμίσει ότι η σκληρή λιτότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση αυτή. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχει και τον πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει επίσης σε Σύνοδο Κορυφής που έχει ως αντικείμενο την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015».
O πρωθυπουργός βρίσκεται στη Νέα Υόρκη λίγες ημέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου που τον ανέδειξε για δεύτερη φορά πρωθυπουργό, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, κατά την παραμονή στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών και θα κάνει επίσης δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.
Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον δήμαρχο Νέας Υόρκης, B. De Blasio και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.

Κρήτη: Έρχονται οι «έξυπνες» πινακίδες...


 Κρήτη: Έρχονται οι «έξυπνες» πινακίδες - Θα ενημερώνουν τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο - Media
Θα ενημερώνουν τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο...
Από τα Χανιά ξεκινά τις επόμενες ημέρες η τοποθέτηση «έξυπνων» πινακίδων κυκλοφορίας που θα εγκατασταθούν σε πέντε πόλεις της Κρήτης.

Πρόκειται για...
φωτεινές πινακίδες LED οι οποίες σε πραγματικό χρόνο θα μεταδίδουν μηνύματα ενημέρωσης προς τους οδηγούς.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας φωτεινής σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμού του δήμου Χανίων Γαβριήλ Μαρινάκη οι πινακίδες θα παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες για τον κυκλοφοριακό φόρτο προτείνοντας παράλληλα εναλλακτικές διαδρομές, πληροφορίες για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στα δημοτικά παρκινγκ της πόλης, καθώς και προειδοποιήσεις σε περιπτώσεις κλειστών δρόμων λόγω έργων και άλλων αιτιών.

Στην πόλη των Χανίων οι «έξυπνες» πινακίδες θα τοποθετηθούν στη δυτική είσοδο της πόλης στον κόμβο Κλαδισού , στην είσοδο Μουρνιών στο ύψος του ΚΤΕΟ, στη διασταύρωση για το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο και στην περιοχή της Χαλέπας, κοντά στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Μανούσου Κούνδουρου.

Το έργο υλοποιείται από το δήμο Χανίων μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ ενώ ο δήμος Χανίων θα αναλάβει να τοποθετήσει ανάλογες πινακίδες και σε άλλες πόλεις της Κρήτης (Ρέθυμνο, Ηράκλειο και 'Αγιο Νικόλαο).

Η υπόθεση Volkswagen

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
Ωστε λοιπόν κάτι περίεργο συμβαίνει στην κραταιά γερμανική αυτοκρατορία; Οι Γερμανοί κήρυκες της σχολαστικής περιφρούρησης των θεσμών, της ευλαβικής τήρησης των συμφωνιών, της απαρέγκλιτης συμμόρφωσης στους νόμους και τους κανόνες, συνελήφθησαν να εξαπατούν τον πλανήτη ολόκληρο. Τα δήθεν μη ρυπογόνα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της Volkswagen, εξασφάλιζαν τις θεσμοθετημένες τιμές χάρις σ’ ένα λογισμικό δολίως ρυθμισμένο, εν γνώσει βεβαίως της μητέρας Εταιρείας. Πλαστές τιμές, ψευδεπίγραφη και η παγκόσμια πρωτιά που κατέκτησε το καμάρι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, υποσκελίζοντας την ιαπωνική Toyota λόγω των ιλιγγιωδών πωλήσεων των συγκεκριμένων μοντέλων. Στην Ελλάδα έχουμε υποστεί πολλά γερμανικά κηρύγματα, έχουμε πληγεί πολλάκις από γερμανικές πρακτικές: θυμίζω την υπόθεση Siemens, αλλά και την περίεργη στάση της Γερμανικής Δημοκρατίας στο θέμα του Κατοχικού Δανείου. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όπως και σε πολλές άλλες που αφορούν και τη λειτουργία της Ευρωζώνης, η Γερμανία λειτουργεί ως μια ευρωπαϊκή υπερδύναμη που προωθεί με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο, δίκαιο ή άδικο, νομότυπο ή παράτυπο τα συμφέροντά της. Τίποτα πρωτότυπο θα μου πείτε, παίρνει το ρίσκο ώσπου βρίσκει μπροστά της τους Αμερικανούς, που βεβαίως δεν αστειεύονται με τα δικά τους συμφέροντα.

Μεγάλη δύναμη οι ΗΠΑ, θα έχουν τη δυνατότητα να κοντράρουν την ηγέτιδα της Ευρωζώνης. Αληθές, αλλά αν δεν είχαμε αφήσει την άσκηση των πατριωτικών καθηκόντων σε έξαλλες μειοψηφίες, αν το λεγόμενο ευρωπαϊκό τόξο των συνετών πολιτικών δυνάμεων δεν είχε οδηγηθεί σε μια ιδιότυπη παραίτηση από τη σοβαρή διεκδίκηση δικαίων αιτημάτων έναντι των Γερμανών και των ακολούθων τους, ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα. Υπό το κράτος μέγα φόβου για τις συνέπειες της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ σύρθηκαν το τελευταίο τουλάχιστον διάστημα, σε μια άκριτη, σχεδόν άνευ όρων, αποδοχή, όσων ακόμη και παράλογων μας ζητούσαν. Η άρον άρον ψήφιση του νέου μνημονίου, χωρίς αιτιολογημένες ενστάσεις αλλά και το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, αντί της σοφότερης αποχής, έδωσε την εικόνα συμβιβασμένων πολιτικών. Επέτρεψε στον κ. Τσίπρα να παριστάνει τον Λέοντα...

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                   από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (27.09.15)

"Στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον τον «καυτό» Ιούλιο". Άρθρο τού Σωτ. Σιδέρη στήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"...

Με την επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις επαφές που θα έχει σε κορυφαίο επίπεδο, κλείνει ένας πολιτικός κύκλος που άνοιξαν ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από... επαναστατικές διακηρύξεις και καταλήγοντας σε μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ».
Τέσσερις ημέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, στις 16 Ιουλίου 2015, ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, συντάσσει απόρρητο τηλεγράφημα στο οποίο συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας, με στόχο να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Βερολίνου, να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να υπάρξει συμφωνία με διάρκεια στον χρόνο. Οπως αναφέρει είχε επικοινωνία «με τακτικό συνομιλητή του, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», ο οποίος «μου μετέφερε εντυπώσεις από τη σημερινή συνάντηση Lew - Schauble, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, τουλάχιστον σε σκέλος που αφορούσε το ζήτημα της χώρας μας».
Από μια προσεκτική ανάγνωση του κειμένου προκύπτει ότι επί της ουσίας οι ΗΠΑ συμβούλευαν την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η βασική προτροπή ήταν ότι «η αμερικανική πλευρά αναμένει βήματα της ελληνικής πλευράς, επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνημένων» και ότι η Αθήνα έπρεπε «να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο (βλ. λεκτικές επιθέσεις, καμπάνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης)», καθώς στόχος ήταν «η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, οι οποίες έπρεπε να πειστούν για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου με τη σειρά τους να προσφέρουν τη στήριξή τους έναντι της Γερμανίας».
Η στρατηγική αυτή εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι...

Απάντηση στό άρθρο τής "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ"

Ο Αλέξης, το σκάνδαλο της VW και ο αμερικανικός τρόπος ζωής


…Η άλλη μισή αλήθεια που δεν αποκαλύπτει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η Ουάσιγκτον «εκπαίδευσε» τον Τσίπρα για να αντιμετωπίσει τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη: Για τους μυημένους, είναι το άλλο μισό της αλήθειας που αποκαλύπτει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»! Η αποκάλυψη βόμβα – για να μιλήσουμε με δημοσιογραφικούς όρους, του ρεπορτάζ που υπογράφει ο Σωτήρης Σιδέρης με τίτλο, «Πώς η Ουάσιγκτον καθοδήγησε τον Τσίπρα έναντι των Γερμανών» και που εστιάζει στη στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη… Επαναλαμβάνουμε ότι για τους μυημένους και για αυτούς που διαμορφώνουν, αλλά και κινούν τα νήματα παγκοσμίως, δημιουργώντας νέες ισορροπίες και ηγεσίες… Είναι το άλλο κομμάτι του παζλ που είναι απαραίτητο για να έχει κανείς ολόκληρη την εικόνα!
Κέντρα… που παράγουν πολιτικές, που διαμορφώνουν την παγκόσμια κοινή γνώμη… και κυρίως διαχειρίζονται τον πλούτο του πλανήτη… Είναι (στο περίπου) χωρισμένα σε δυο στρατόπεδα… Και συγκρούονται ανελέητα, σε έναν αδυσώπητο πόλεμο – αόρατο στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης – για το ποιος θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια και θα έχει το πάνω χέρι!
Μπορεί εκ πρώτης όψεως όλα αυτά να ακούγονται λίγο αλλόκοτα… Για λόγους «ταχύτητας» όμως, (οι εξελίξεις «τρέχουν» γρηγορότερα από όσο υπολογίζαμε, παρά το γεγονός ότι οι πηγές μας, μάς είχαν ενημερώσει για τα χρονοδιαγράμματα…), θα το παραβλέψουμε… Προκειμένου να σας μεταφέρουμε το δικό μας «ταπεινό», πλην αποκαλυπτικό ρεπορτάζ… Στο οποίο η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος λογίζεται στους πρωταγωνιστές!
Αμερικανικό direct στο μαλακό υπογάστριο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Φυσικά η υπόθεση του σκανδάλου της VW, είναι μέρος του συγκεκριμένου «πολέμου»… Αφού ακόμη και για έναν αδαή, είναι σαφές πια ότι κάτι τρέχει!
Επίσης, τα δυο στρατόπεδα έχουν σημαία (και δεν την κρύβουν)… Στο ένα κυματίζει η αστερόεσσα και στο άλλο η τρίχρωμη της γερμανικής ομοσπονδίας.
Ως εκ τούτου το σκάνδαλο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, δεν είναι τυχαίο που αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ… Και στόχος του, δεν είναι μόνο να πληγεί οικονομικά ο αντίπαλος, αλλά να πληγεί συνολικά το κύρος και η εικόνα της συγκεκριμένης χώρας στην παγκόσμια κοινή γνώμη… Όπου ένα τεράστιο ποσοστό της αγοράζει γερμανικά προϊόντα και η καθημερινότητά του εξαρτάται από αυτά!
Για ορισμένους λοιπόν, το συγκεκριμένο σκάνδαλο είναι ΜΟΝΟ...

Ολική έκλειψη «υπερπανσελήνου» τα ξημερώματα...

Στίς 05:50 τό πρωί το φαινόμενο θα φτάσει στο μέγιστο σημείο του

Ένα σπάνιο φαινόμενο θα λάβει χώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας στο νυχτερινό ακόμη ουρανό. Η υπερπανσέληνος - δηλαδή το μεγαλύτερο φεγγάρι που μπορεί να γίνει ορατό - θα εξαφανιστεί τελείως λόγω ολικής έκλειψης. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί εδώ και τριάντα χρόνια και... θα ξανασυμβεί το 2033. Όσοι λοιπόν δεν είναι αρκετά υπομονετικοί θα πρέπει να βάλουν το ξυπνητήρι τους πολύ νωρίς το πρωί ώστε στις 05:50 να έχουν ήδη λάβει θέσεις. Την ώρα αυτή το φαινόμενο θα φτάσει στο μέγιστο σημείο του. 

Το φαινόμενο αναμένεται εντυπωσιακό καθώς η έκλειψη θα λάβει χώρας όταν η Σελήνη θα βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι η διάμετρος του υπό έκλειψη φεγγαριού θα φαίνεται μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλείψεις.

Η έκλειψη - εφόσον το επιτρέπει ο κατά τόπους καιρός - θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και τη δυτική Ασία...

Στην τελική ευθεία...


Απόστολος Τζιτζικώστας - Βαγγέλης Μεϊμαράκης
...οι εσωκομματικές ζυμώσεις πριν τη μάχη...
Με την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, την οποία ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ για την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζονται οι εσωκομματικές ζυμώσεις.Ο νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο...
δεύτερος επίσημα υποψήφιος μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην προσωπική του σελίδα στο Facebook σημείωσε «την ανάγκη νικηφόρας σύγκρουσης με το νέο λαϊκισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος».«Αλλάζουμε πρώτοι, για να εμπνεύσουμε τελικά και όλη τη χώρα» καταλήγει στη δήλωσή του ο υποψήφιος αρχηγός της Ν.Δ.Ωστόσο, προς το παρόν «παίζει δυνατά» μόνο η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ οι Καραμανλής και Σαμαράς διαφωνούν με την απόφασή του να επισπεύσει τις διαδικασίες και μόνον ο επίτιμος είναι έτοιμος να στηρίξει Κυριάκο.Ένα βήμα πριν, ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, ανακοινώσει αύριο την απόφασή του, στελέχη του κόμματος εντείνουν τις πιέσεις του να θέσει υποψηφιότητα, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του.Μεταξύ των βουλευτών που κινούνται προς τη μία και μόνη υποψηφιότητα, του κ. Μεϊμαράκη, είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε όλες τις συναντήσεις που είχε με βουλευτές και στελέχη, επιμένει ότι περιμένει τις αποφάσεις του προέδρου και συνεχίζει να τον στηρίζει. Κλειστά κρατούν ακόμα τα χαρτιά τους  Νίκος Δένδιας, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει ακόμα αν κάποιος από τους Βορίδη και Γεωργιάδη θα θέσει υποψηφιότητα.
Υπέρ της διεξαγωγής της εκλογής έχει ταχθεί αναφανδόν ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος δεν αποκλείει την υποβολή υποψηφιότητας στην περίπτωση όμως που δεν είναι υποψήφιος ο Μάκης Βορίδης.Τέλος, πολλοί βουλευτές ανησυχούν για νέο κύκλο εντάσεων και εσωστρέφειας, ενώ κρυφή ελπίδα στα ηγετικά κλιμάκια της Ν.Δ. είναι να μη διεξαχθούν εκλογές.
από efsyn.gr
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Ολες οι μελέτες λένε «ναι» στο ευρώ



Ποιες θα ήταν οι οικονομικές συνέπειες μιας συντεταγμένης, με τη βοήθεια και τη συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων, εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη;

Απάντηση δίνει η πρόσφατη μελέτη που έκανε η Ernst &Young σε συνεργασία με την Oxford Economics, σε εκτέλεση παραγγελίας πελατών της που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ήθελαν να αποκτήσουν μια ακριβέστερη εικόνα των συνεπειών ενός τέτοιου ενδεχόμενου, για να λάβουν επιχειρηματικές αποφάσεις – όχι για να ικανοποιήσουν ιδεολογικές ή κομματικές ανησυχίες, που ίσως και να μην τους ταλαιπωρούν ιδιαίτερα.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Ernst &Young, οι συνέπειες θα ήταν εφιαλτικές: Υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος κατά 50% άμεσα, μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 15-20% ώστε θα μας έμενε το μισό από το ΑΕΠ του 2008 και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα έπεφτε στα 11.000 από τα 17.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, εκτίναξη της ανεργίας στο 30% και ανάλογη άνοδος του πληθωρισμού, η επιβολή πολιτικής δραστικά σκληρότερης λιτότητας θα ήταν αναπόφευκτη, για να εξυπηρετηθεί το (ακόμα και «κουρεμένο» στη Λέσχη του Παρισιού) χρέος και για να συγκρατηθεί η περαιτέρω υποτίμηση και καταστροφή της ανταγωνιστικότητας.

Τα πορίσματα όλων των μελετών βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση και οι εκτιμήσεις των συνεπειών κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. Θα έπρεπε να είναι γνωστά, από παλιά, σε όλους τους αρμόδιους.

Θυμίζω ότι η πρώτη επιστημονική, σοβαρή μελέτη των συνεπειών ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είχε γίνει τον Μάιο 2012, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Εθνικής Τράπεζας. Εκτιμούσε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα μειωνόταν σε σταθερές τιμές κατά 22% περίπου (επιπλέον της μείωσης 14,3% τα χρόνια 2009-2011), η ανεργία θα εκτινασσόταν δραματικά στο 34%, ο πληθωρισμός αρχικά θα ανέβαινε στο 30-35%, το κατά κεφαλήν μέσο εισόδημα εκφρασμένο σε ευρώ θα μειωνόταν 55% και θα επιβαλλόταν μια δραστικά σκληρότερη λιτότητα. Σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, που επιβεβαιώθηκε από μετέπειτα μελέτες άλλων οργανισμών, οι συνέπειες θα ήταν σαφείς όσο και δραματικές. Και, βεβαίως, οι κυβερνήτες της χώρας θα τις είχαν μάθει από τότε (την άνοιξη του 2012 κι όχι την άνοιξη του 2015) αν είχαν διαβάσει τη μελέτη - αντί να ακούν τους φανατικούς της δραχμής που την κατήγγελλαν και την καθύβριζαν.

Χάθηκε πολύς χρόνος με ανούσια ιδεολογήματα και κομματικές φαντασιώσεις. Γεγονός, πάντως, είναι ότι μέσα στα πύρινα χρόνια της κρίσης:

(α) Εχει ατσαλωθεί μια ευρύτατη, της τάξης του 80%, και σταθερή λαϊκή πλειοψηφία υπέρ της ευρωπαϊκής θέσης της χώρας. Λαϊκή πλειοψηφία που αντανακλάται και στη συντριπτική ευρωπαϊκή πλειοψηφία στη Βουλή. Η οποία σώζει την παρτίδα κάθε φορά που τα πράγματα φτάνουν στα άκρα –όπως συνέβη αυτές τις ημέρες, με την άνετη υπερψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων.

(β) Αυτή η πλειοψηφία οικοδομείται στη βάση της κατανόησης ότι έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έχει ακραία αρνητικές συνέπειες στην οικονομία (συνοψίζονται σε μια στυγνή ταξική πολιτική σε βάρος του κόσμου της εργασίας για άγνωστο χρονικό διάστημα), στη δημοκρατία (η κατάρρευση του κράτους θα συμπαρασύρει τη δημοκρατία και θα επιτρέψει την ανάδειξη της εξουσίας συμμοριών) και, ίσως, σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. Η θέση μας είναι στην Ευρωζώνη, άλλο σχέδιο δεν υπάρχει – γι’ αυτό, δεν παρουσιάζεται.

(γ) Κυρίως, όμως, η λαϊκή ευρωπαϊκή πλειοψηφία οικοδομείται στη βάση της θετικής πεποίθησης ότι το μακράν καλύτερο πεδίο για την κοινωνική, δημοκρατική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας είναι η Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν η απόκρουση του κινδύνου ενός νέου ευρωπαϊκού διχασμού, η Ευρωζώνη ήταν η απάντηση στη κυριαρχία των αγορών, που αξιοποιούσαν τις συναλλαγματικές διαφορές για να λεηλατούν τις ευρωπαϊκές οικονομίες (κι αν μεταξύ των φαινομενικά αδιάλλακτων πολέμιων των αγορών είναι οι «αριστεροί» πολέμιοι της Ευρωζώνης, αυτό έχει εξηγηθεί από τον Λένιν που προειδοποιούσε:

Πηγαίνοντας πολιτικά όλο πιο αριστερά, καταλήγεις στις θέσεις της δεξιάς...), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είναι ο τελικός προορισμός. Αυτήν την κατεύθυνση δείχνει ότι επιλέγει σταθερά και ο ελληνικός λαός.
Αυτά, που κερδήθηκαν μέσα στην κρίση, πρέπει να προφυλάξουμε και να ενισχύσουμε, συστηματικά, με επιμέλεια. Κι αυτό μπορεί να γίνει με την ταχεία, αποτελεσματική και υπεύθυνη εφαρμογή της πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους - και μοναδικούς δανειστές μας. Διότι, όσα κι αν λέγονται περί του αντιθέτου, η αλήθεια είναι ότι το Grexit δεν έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι, υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που πεισματικά εμμένουν σε αυτό, μας περιμένουν στην πρώτη γωνία (υπογραφή Γ Μνημονίου) και θα μας περιμένουν σε κάθε επόμενη (αξιολόγηση εφαρμογής του).
kathimerini.gr

Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος... Άρθρο τού PAUL KRUGMAN στoύς NEW YORK TIMES


PAUL KRUGMAN / THE NEW YORK TIMES
Πρώτο θέμα: Ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη πως η εταιρεία έκανε απάτη επικών διαστάσεων, εγκαθιστώντας λογισμικό στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της, το οποίο ανίχνευε το πότε δοκιμαζόταν η εκπομπή ρύπων και έδινε παραπλανητικά χαμηλά αποτελέσματα.

Δεύτερο θέμα: Ο πρώην πρόεδρος μιας εταιρείας φιστικιών καταδικάστηκε σε φυλάκιση 28 ετών, επειδή γνώριζε πως εξήγαγε δηλητηριασμένα προϊόντα, τα οποία προκάλεσαν τον θάνατο εννέα ανθρώπων και την ασθένεια επτακοσίων.

Τρίτο θέμα: Τα πνευματικά δικαιώματα ενός παρασκευάσματος για τη θεραπεία παρασιτικών ασθενειών αποκτήθηκαν από την Turing pharmaceuticals, η οποία δεν ειδικεύεται στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων αλλά στο να αγοράζει τα υφιστάμενα και να εξακοντίζει τις τιμές τους στα ύψη. Σε αυτήν την περίπτωση η τιμή ανήλθε από τα 13,50 δολάρια η ταμπλέτα στα 750 δολάρια.

Χωρίς αμφιβολία, όπως όλοι οι άνθρωποι που εντοπίζουν τα ηθικά ολισθήματα από πλευράς ορισμένων εταιρειών, έτσι κι εγώ θα κατηγορηθώ για δαιμονοποίηση των επιχειρήσεων. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι οι άνθρωποι των επιχειρήσεων είναι δαίμονες, απλώς ότι κάποιοι εξ αυτών δεν είναι άγγελοι. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι στον επιχειρηματικό κόσμο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, περιλαμβανομένης της απάτης, που μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο ώστε να βγάλουν λεφτά. Εξ ου και χρειαζόμαστε αποτελεσματική νομοθετική ρύθμιση, που να ελέγχει την παράτυπη συμπεριφορά και πρακτική. Δεν το γνωρίζαμε, όμως, αυτό; Το γνωρίζαμε χάρη στους μεταρρυθμιστές της προοδευτικής περιόδου της αμερικανικής πολιτικής. Αλλά ο Ρόναλντ Ρέιγκαν επέμενε ότι η κυβέρνηση είναι πάντα το πρόβλημα και ποτέ η λύση, και αυτό επικράτησε πλέον ως δόγμα στη Δεξιά. Ως αποτέλεσμα, σημαντικό μέρος της τάξης των πολιτικών της Αμερικής έχει κηρύξει πόλεμο ακόμη και στο να υπάρξουν οι απολύτως αναγκαίες και προφανείς ρυθμίσεις. Σε πρόσφατο άρθρο του στη Wall Street Journal, ο Τζεμπ Μπους, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα και αδελφός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, επέκρινε την κυβέρνηση Ομπάμα επειδή «κατήρτισε πλημμυρίδα κανόνων που καταστρέφουν τη δημιουργικότητα και τις θέσεις εργασίας».

Ας αφήσουμε κατά μέρος πως η απασχόληση τονώθηκε σημαντικά υπό τον Ομπάμα και πάντως πολύ περισσότερο απ’ ό,τι επί Μπους. Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι ρυθμίσεις και οι κανονισμοί που είναι αδικαιολόγητοι και που ο Τζεμπ Μπους προτείνει την κατάργησή τους; Φυσικά η νομοθεσία για τη ρύθμιση των εκπομπών ρύπων, επειδή το να μην κάνεις τίποτα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει εξελιχθεί σε κομβικό στοιχείο της πολιτικής ταυτότητας των Ρεπουμπλικανών. Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να εξαλειφθεί και το σύστημα καθολικής ασφάλισης «Ομπαμακέαρ». Ωστόσο, ο κ. Μπους προτείνει επίσης το να καταργηθούν και οι κανόνες που απαγορεύουν την απόρριψη των επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον υπολειμμάτων από την καύση γαιάνθρακα. Το να τεθούν ρυθμίσεις επ’ αυτού του θέματος φαίνεται ότι συνιστά άστοχη και αυθαίρετη πράξη; Η αλήθεια είναι πως ο κ. Μπους δεν σφάλλει, όταν επισημαίνει πως υπό τον Ομπάμα υπάρχει μια στροφή προς τα πίσω, στην εποχή των ευρύτερων ρυθμιστικών παρεμβάσεων του κράτους. Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις εκλογές το 2016, ίσως η κίνηση αυτή να συνεχιστεί για ένα λόγο. Οσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, είναι μία απόπειρα να αποκατασταθούν οι ανισορροπίες, να αντικατασταθεί η σπασμωδική αντίδραση στην κατάρτιση κανόνων και να υπάρξει συνετή χρήση τους, όπου έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι οι εταιρείες πιθανώς δρουν με καταστροφικό τρόπο.
από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας Βικτωρίας

                                                                                                                                                   Φωτογραφία: ΑΝΘΗ ΞΕΝΑΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
 Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 5 το απόγευμα επιχείρηση της αστυνομίας για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών που είχαν καταλύσει στην πλατεία Βικτωρίας, προς το κλειστό γήπεδο ταε κβο ντο στο Παλαιό Φάληρο.
Η μεταφορά των προσφύγων γίνεται σε συνεννόηση της αστυνομίας με αξιωματούχους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Μέχρι τις 7 είχαν μετακινηθεί πάνω από 300 άτομα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΓΑΔΑ συνολικά στην πλατεία είχαν εγκατασταθεί τις τελευταίες μέρες περίπου 1000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Για την μεταφορά τους στο Παλαιό Φάληρο έχουν κινητοποιηθεί έξι διπλά λεωφορεία της ΟΣΥ.
Υπενθυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πριν από μερικά 24ωρα, πάντα σε συνεννόηση με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών γίνεται τόσο για να καθαρίσει η πλατεία Βικτωρίας, όσο και επειδή αναμένεται επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.
kathimerini.gr

Πήγα στο αεροδρόμιο της Κω που «ξεπουλήσαμε στους Γερμανούς» και έφριξα (26.9.15)


Ήταν η πρώτη φορά που θα επισκεπτόμουν την Κω και λίγο οι εκλογές λίγο η έξαρση του προσφυγικού ζητήματος, είχα ξεχάσει ότι το αεροδρόμιο στο οποίο θα προσγειωνόμουν ήταν ένα από αυτά που «ξεπουλήθηκαν» στους Γερμανούς της Fraport.

Τυχερός μέσα στην ατυχία μου, τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αναχώρηση μου, μπόρεσα να απολαύσω τις...φοβερές υπηρεσίες που το εν λόγω αεροδρόμιο παρέχει και να αναρωτηθώ φωναχτά για το ποιοι και με ποια επιχειρήματα κάποτε διαφωνούσαν με την παραχώρηση του σε ιδιώτες.

Κατά την άφιξη μου, η πτήση της Aegean καθυστέρησε περίπου 30 λεπτά, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά στα εσωτερικά δρομολόγια. Η καθυστέρηση αυτή όμως ήταν αρκετή ώστε να μείνουμε εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο καθώς το επόμενο δρομολόγιο του αστικού λεωφορείου για την πόλη ήταν προγραμματισμένο για 1,5 ώρα μετά. Ναι, για 1,5 ώρα μετά.

Ο μόνος τρόπος να φύγεις από το αεροδρόμιο ήταν να πάρεις ταξί και να πληρώσεις περίπου 35 ευρώ για την πόλη της Κω. Σκεφθείτε μόνο ότι στην εποχή των low-cost αεροπορικών εταιρειών, ένας τουρίστας μπορεί να βρει ναύλο για την Κω που να είναι και πιο φθηνός απο το παραπάνω κόμιστρο του ταξί.
Τελευταία λέξη της τεχνολογίας
Κατά την αναχώρηση μου, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο περίπλοκα. Λόγω της κακοκαιρίας, η πτήση της Aegean καθυστέρησε για 2 ολόκληρες ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων αναγκαστικά παραμείναμε στους χώρους του αεροδρομίου. Όταν λέμε «χώρους του αεροδρομίου», εννοούμε μια μικροσκοπική αίθουσα αναμονής στην οποία το πιθανότερο είναι να μείνεις όρθιος, ακόμα και αν περιμένουν οι επιβάτες μονάχα δυο πτήσεων. Μου είπαν ότι το καλοκαίρι με τις δεκάδες πτήσεις τσάρτερ, σε κάθε πλακάκι αντιστοιχούν 4-5 όρθιοι τουρίστες.

Φυσικά, στον χώρο του αεροδρομίου δεν παρέχεται ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, παρόλο που στις περισσότερες πτήσεις μπορείς να επιβιβαστείς δείχνοντας απλά το εισιτήριο από την οθόνη του κινητού σου. Εξαιρετικά χρήσιμη ήταν και η επίσκεψη μου στις τουαλέτες του αεροδρομίου οι οποίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε σταθμό ΚΤΕΛ σε κάποιο δύσβατο σημείο της Ελλάδας. Ήταν πάντως πιο βρώμικες από τις τουαλέτες της Λεωφόρου στο ημίχρονο του Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός.
Προσοχή! Μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι μιλάμε για κάποιο ασήμαντο αεροδρόμιο ενός μικρού νησιού. Πρόκειται για ένα αεροδρόμιο στο οποίο φέτος από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο σημειώθηκαν 759.958 διεθνείς αφίξεις, το οποίο και αποτελεί αληθινή ατμομηχανή του ελληνικού τουρισμού. Υπάρχει άραγε κάπου αλλού στον κόσμο αεροδρόμιο που να διακινεί τόσους επιβάτες και να έχει μόνο 1 εμπορικό κατάστημα;

Το ερώτημα δεν είναι λοιπόν γιατί το συγκεκριμένο αεροδρόμιο παραχωρήθηκε σε ιδιώτες. Το ερώτημα είναι πού πήγαιναν όλα αυτά τα χρόνια οι φόροι μας, ποιοι το εγκατέλειψαν στη μοίρα του παρά τον τεράστιο αριθμό επιβατών που διακινεί και ποια τοπικά συμφέροντα το έχουν αγκαλιάσει και δεν το αφήνουν να αναπνεύσει.

Αντί επιλόγου, δείτε εδώ το αεροδρόμιο της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Κω και αποτελεί μεγάλο τουριστικό ανταγωνιστή του νησιού. Τα συμπεράσματα δικά σας.
parapolitiki.com

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                       από "ΤΑ ΝΕΑ" τής 26/9/15

Mercedes-Benz TV: Time for the 2015 IAA – Nico Rosberg X AMG GT S. (VIDEO)

Ο Ρόσμπεργκ στη Φρανκφούρτη με τη νέα Mercedes AMG GT S

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2015 18:26 |tanea.gr
Ο Ρόσμπεργκ στη Φρανκφούρτη με τη νέα Mercedes AMG GT S


H Mercedes Benz έχει το μεγαλύτερο περίπτερο στη φετινή έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Η γερμανική φίρμα παραθέτει όλα τα μοντέλα της σε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό περίπτερο που αγγίζει τα 9.000 τ.μ.! Εκεί, θα το επισκεφθούν έως και τις 27 Σεπτεμβρίου χιλιάδες επισκέπτες. Από τους πρώτους που το επισκέφθηκαν ήταν και ο 30χρονος Γερμανός πιλότος, Νίκο Ρόσμπεργκ, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο να οδηγεί στη Φρανκφούρτη τη νέα Mercedes AMG GT S των 510 ίππων. Φυσικά, δεν χάνει ευκαιρία να δει και τα όρια του σπορ μοντέλου. Δείτε τό VIDEO :

Κούβα : 50 χρόνια οικονομικού εμπάργκο...

Την άρση του αμερικανικού εμπάργκο απαίτησε από το βήμα του ΟΗΕ ο Ραούλ Κάστρο

21:24 | 26 Σεπ. 2015
tvxs.gr
Την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί εδώ και 50 χρόνια στη χώρα απαίτησε σήμερα από το βήμα του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο. 
Το εμπάργκο «είναι το κύριο εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας» είπε ο Ραούλ Κάστρο ενώ για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ υποστήριξε ότι είναι ασφαλώς «μια σημαντική πρόοδος η οποία υποστηρίχθηκε ευρύτατα από τη διεθνή κοινότητα». 
«Εντούτοις το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο εναντίον της Κούβας συνεχίζεται εδώ και πάνω από μισό αιώνα, προκαλώντας ζημιές και στερήσεις στον κουβανικό λαό» πρόσθεσε.
Ο Ραούλ Κάστρο δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι κάθε χρόνο τα 193 μέλη της Συνέλευσης ζητούν με συντριπτική πλειοψηφία την άρση του εμπάργκο με μια μη υποχρεωτικού χαρακτήρα απόφασή τους, την οποία η Ουάσινγκτον επιλέγει κάθε φορά να αγνοεί.
Ο Κουβανός ηγέτης επισήμανε επίσης πως αυτό το εμπάργκο «συνεχίζει να βλάπτει τα συμφέροντα των Αμερικανών πολιτών και των αμερικανικών επιχειρήσεων».
Οι ΗΠΑ ελάφρυναν τις εμπορικές κυρώσεις που πλήττουν την Κούβα στο πλαίσιο της ιστορικής προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς πάντως να βάλουν ένα τέλος στο εμπάργκο. Η πλήρης άρση του δεν μπορεί να αποφασισθεί παρά από το Κογκρέσο, η πλειοψηφία του οποίου παραμένει εχθρική στην προσέγγιση με την Αβάνα.
Ο 84χρονος Κουβανός πρόεδρος θα απευθυνθεί άλλη μια φορά στη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα, μόλις μερικές ώρες μετά τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

ΝΔ: Βαθύ γαλάζιο παρασκήνιο...

 ...και συγκρούσεις μηχανισμών

undefined
09:58 | 26 Σεπ. 2015 
Tvxs Ανάλυση
Τη Δευτέρα θα οριστικοποιηθεί η απόφαση του Β. Μεϊμαράκη για το αν θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη. Αυτό θα είναι ένα Σαββατοκύριακο περίσκεψης και εκτίμησης των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής αλλά και όσων μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θα μετρήσει καταλυτικά είναι η στάση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος εξακολουθεί να έχει σημαντική επιρροή στο εσωτερικό της παράταξής του. 
Ιδεολογική ασάφεια 
Πέρασε σχετικά απαρατήρητη η πολύ ήπια αντίδραση της ΝΔ στο «μπες-βγες» του Δ. Καμμένου στην κυβέρνηση. Η αιτία δεν βρίσκεται μόνο στην εσωκομματική αναμπουμπούλα που δεν τους αφήνει χώρο για δυναμική και ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά και σε ιδεολογικές/αξιακές ασάφειες. Όταν, για παράδειγμα, ο Ευ. Μεϊμαράκης, προεκλογικά, σε ερώτηση για τους γάμους ομοφυλοφίλων είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για το «αν θα προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτό είναι το νορμάλ και το σωστό», καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχει μία μόνο προσέγγιση στη ΝΔ σχετικά με την ομοφοβία και επομένως το ποιους ακριβώς και πόσο ενοχλούν οι αντιλήψεις Καμμένου δεν είναι αυτονόητο. 
Αν προσπαθήσει κανείς να αναλύσει τις διεργασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας με όρους ιδεολογικούς δεν θα βγάλει άκρη. Για παράδειγμα, η Ντόρα Μπακογιάννη είναι φιλελεύθερη όσο και ο αδελφός της Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο όμως δεν θα στηρίξει στη μάχη για την ηγεσία. Βρίσκονται πολύ κοντά του οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, οι οποίοι προέρχονται από τον ΛΑΟΣ και τα βάθη της δεξιάς αλλά παρόλα αυτά προβάλλονται ως μεταρρυθμιστές. 
Όλοι αυτοί μαζί θεωρείται ότι αναφέρονται στον Α. Σαμαρά, όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό σε πρώτη ανάγνωση. Ο Ευ. Μεϊμαράκης επαγγέλθηκε προεκλογικά άνοιγμα στο κέντρο αλλά οι «λαθρομετανάστες» ταξίδευαν από ομιλία σε ομιλία του. Επομένως, ποιοι είναι φιλελεύθεροι, ποιοι κινούνται στα δεξιά της δεξιάς και γιατί δεν ομαδοποιούνται; 
Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια στη ΝΔ θα πρέπει να δώσει προσοχή στους μηχανισμούς και τα συστήματα επιρροής, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία των προσωπικών στρατηγικών. 
Ο λόγος για τον οποίο ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν έχει ανακοινώσει ακόμη υποψηφιότητα είναι ότι δεν έχει κάνει την τελική συνεννόηση με τους καραμανλικούς. Εκκρεμεί μια συνάντηση/συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος είναι μάλλον επιφυλακτικός για το αν πρέπει να πάρει ανοιχτά ή όχι θέση, γιατί η εκλογή από τη βάση, σε μια συγκυρία όπως αυτή, μπορεί να κρύβει πάντα εκπλήξεις.
Από την άλλη, στην περίπτωση που οι καραμανλικοί στήριζαν ανοιχτά Μεϊμαράκη και εκείνος κέρδιζε τη μάχη για την ηγεσία, μπορεί την επόμενη μέρα να προέκυπτε διάσπαση. Μπορεί, δηλαδή, η ομάδα Μητσοτάκη -Βορίδη - Γεωργιάδη, που βρίσκεται σε συνεννόηση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με τον Α. Σαμαρά να έφευγε και να ακολουθούσε το δικό της δρόμο έξω από το μαντρί. Πώς θα έπαιρνε πάνω του μια τέτοια ευθύνη ένας Κ. Καραμανλής; 
Εκκρεμότητες εβδομάδας 
Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της ΝΔ. Μέχρι τις 2 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι υποψηφιότητες οι οποίες δεν μπορεί να είναι περισσότερες από εννιά (με βάση των αριθμό υπογραφών που απαιτούνται). 
Πέρα από υποψηφιότητες τύπου Πατούλη και Π. Ψωμιάδη, ενδιαφέρον έχει η απάντηση που δεν δίνει ακόμη στους συνομιλητές της η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία έχει υψηλή δημοτικότητα και στήριξη, αλλά και το πού θα οδηγήσουν οι αναζητήσεις κάποιας «έκπληξης». 
Οι περιφερειάρχες Τζιτζικώστας και Μπακογιάννης πλασάρονται από αρκετές πλευρές ως ιδανικοί «αντι - Τσίπρες» λόγω ηλικίας αλλά το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος ούτε στις επόμενες εκλογές βάσει του νόμου για τους αυτοδιοικητικούς αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα.