Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Spiegel: Τα σύνορα είναι για τους φτωχούς και τους βλάκες

«Πληρώνετε φόρους. Τι ανόητο εκ μέρους σας….», γράφει σαρκαστικά ο Αουγκστάιν και επισημαίνει ότι τα Panama Papers δείχνουν πώς πραγματικά λειτουργεί ο καπιταλισμός. Πηγή: ANA
 Spiegel: Τα σύνορα είναι για τους φτωχούς και τους βλάκες

Ο Γιάκομπ Αουγκστάιν, αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel και γιος του ιδρυτή του, σε άρθρο του με αφορμή το σκάνδαλο Panama Papers καταφέρεται με δριμύτητα κατά του παγκόσμιου καπιταλισμού, ο οποίος, όπως γράφει, «έχει μεταβάλει ολόκληρο τον κόσμο σε παιδική χαρά των πλουσίων. Τα Panama Papers υπενθυμίζουν ότι δεν είναι η προσφυγική κρίση το πρόβλημά μας, αλλά οι φορολογικοί πρόσφυγες».

«Πληρώνετε φόρους. Τι ανόητο εκ μέρους σας….», γράφει σαρκαστικά ο Αουγκστάιν και επισημαίνει ότι τα Panama Papers δείχνουν πώς πραγματικά λειτουργεί ο καπιταλισμός.

«Και αυτό που βλέπουμε είναι αηδιαστικό: απληστία, αδιαφορία, απάτη, διαφθορά» αναφέρει και σημειώνει πώς «πάνω από οποιεσδήποτε συγκρούσεις εξουσίας, πέραν των ιδεολογικών χαρακωμάτων, όλοι συμμερίζονται το σύνθημα του πειρατή της Καραϊβικής κάπτεν Τζακ Σπάροου, για τους απατεώνες, αγύρτες και κλέφτες, οι οποίοι κρατούν ένα μεγάλο μέρος αυτού του κόσμου στα χέρια τους: Πάρε ό,τι μπορείς να πάρεις και μην το επιστρέψεις ποτέ ξανά».

Ο γερμανός αρθρογράφος συμπεραίνει επίσης ότι «το διεθνές κεφάλαιο δημιούργησε έναν δεύτερο κόσμο με δικούς του κανόνες, αθέατο και απροσπέλαστο για τους μη μυημένους». Τον περιγράφει δε ως «μια παράλληλη διάσταση, την οποία δεν μπορούμε να την συλλάβουμε και στην οποία ούτε οι πολιτικοί μας θέλουν να επέμβουν», αφού στις λίστες αυτές συμπεριλαμβάνονται «συγγενείς και συνεργάτες πρώην και νυν αρχηγών κρατών από τουλάχιστον 35 χώρες, από την Αγκόλα μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Οι χρήσιμοι ηλίθιοι...»

Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο Αουγκστάιν στην πρώην βρετανική αυτοκρατορία με τις αποικίες της, όπου και σήμερα βρίσκονται περισσότεροι από τους μισούς φορολογικούς παραδείσους. Υπενθυμίζει δε αυτό που ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε ήδη πει προ ετών, ότι δηλαδή οι κατηγορίες κατά των υπεράκτιων εταιρειών «δεν είναι δίκαιες και σωστές»...

Επισημαίνει επίσης ότι «ο κόσμος του παγκόσμιου καπιταλισμού δεν γνωρίζει σύνορα για τα χρήματα. Και κανέναν νόμο για τους πλούσιους. Τα σύνορα είναι για τους φτωχούς και τους βλάκες». Αναφερόμενος, μάλιστα, στο επίκαιρο θέμα των προσφύγων γράφει χαρακτηριστικά: «Η κοινή γνώμη στην Δύση εξανίσταται για τους πρόσφυγες, επειδή τους βλέπει. Οι φοροφυγάδες μας αφήνουν κατά κάποιον τρόπο αδιάφορους, επειδή έχουν τη δύναμη να εξαφανίζονται».

Τονίζει τέλος πως «η Δύση, η οποία είναι τόσο υπερήφανη για τις αξίες της, κλείνει τα σύνορά της σε φοβισμένους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή, αλλά τα ανοίγει στο βρώμικο χρήμα όταν αυτό αναζητά μια καλύτερη επένδυση».

Και καταλήγει: «Οι εγκληματίες οι οποίοι πυρπολούν σπίτια αλλοδαπών και δέρνουν ανθρώπους, ο απαίσιος όχλος ο οποίος τρομάζει με τις κραυγές του τους πρόσφυγες, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο με τα ψυχρά του συνθήματα κατακτά τα τοπικά κοινοβούλια , είναι οι 'χρήσιμοι ηλίθιοι', τα ασυνείδητα όργανα αυτού του συστήματος».

από  tanea.gr

ΣΕΑΑ: Φρένο στο μέτρο που προωθεί τις αθρόες εισαγωγές μεταχειρισμένων


Τι προτείνει ο κ. Γιώργος Βασιλάκης για την αποκατάσταση της αγοράς ΙΧ
ΣΕΑΑ: Φρένο στο μέτρο που προωθεί τις αθρόες εισαγωγές μεταχειρισμένων
      



Τις συνέπειες στην αγορά αυτοκινήτου, στα έσοδα του κράτους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δώσει νέα παράταση στην ευνοϊκή φορολόγηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων προηγούμενης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro 5 και Euro 4, με συντελεστές χαμηλότερους από αυτούς που κανονικά θα έπρεπε να ισχύουν, τόνισαν σε συνέντευξη τύπου, τα μέλη του ΣΕΑΑ ( Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου).
 
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Βασιλάκης, πρόεδρος του ΣΕΑΑ, οι αθρόες εισαγωγές μεταχειρισμένων οχημάτων περασμένης τεχνολογίας θα γεμίσουν τους ελληνικούς δρόμους με παλαιότερης τεχνολογίας οχήματα, ενώ όπως επεσήμανε τα περισσότερα από αυτά, αποδεδειγμένα φέρουν γυρισμένα χιλιόμετρα! Οι λόγοι είναι προφανείς: Αρκετές από τις εισαγωγές μεταχειρισμένων μοντέλων εντάσσονται στην ανώτερη κλίμακα απομείωσης του τέλους ταξινόμησης που γίνεται με βάση τα διανυθέντα χιλιόμετρα, τα οποία ευνοούνται από το κράτος  με τη νέα συγκεκριμένη φορολόγηση . 

Αυξάνονται οι καταγγελίες για τα μεταχειρισμένα με γυρισμένα χιλιόμετρα
Η απομείωση του Τέλους Ταξινόμησης με βάση την ηλικία και τα διανυθέντα χιλιόμετρα είναι αυτή τη στιγμή, για τον κ. Βασιλάκη το μεγάλο πρόβλημα.  Όπως επεσήμαναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου τα μέλη του ΣΕΑΑ καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες αγοραστών μεταχειρισμένων αυτοκινήτου με «γυρισμένα» χιλιόμετρα στα κοντέρ των αυτοκινήτων.

Ο κ. Βασιλάκης, αναφέρθηκε εκτενώς και στις οικονομικές απώλειες που θα επιφέρει η επίμαχη ρύθμιση και η οποία ενθαρρύνει την εισαγωγή παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα . Μόνο το 2016 , οι απώλειες για το κράτος σε έσοδα υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 52 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Βασιλάκης.

 Συγκεκριμένα, σήμερα, το κράτος εισπράττει από φόρους για την αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου κατά μέσο όρο 5.000 ευρώ ( αφορά τέλος ταξινόμησης και ΦΠΑ). Αντιθέτως, στην περίπτωση της αγοράς ενός εισαγόμενου μεταχειρισμένου το κράτος εισπράττει μόλις 1.500 ευρώ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που το κράτος δεν εισπράττει ΦΠΑ, μιας και ο φόρος έχει καταβληθεί σε άλλο κράτος – μέλος.

Ήδη, το πρώτο δίμηνο του 2016, από τα 13.000 οχήματα που ταξινομήθηκαν στην χώρα μας , τα 9.000 αφορούν καινούργια ( από τις ελληνικές αντιπροσωπείες οχημάτων) ενώ τα 4.000 οχήματα – δηλαδή το 36,6% - αφορά μεταχειρισμένα από το εξωτερικό. Το ποσοστό των εισαγόμενων μεταχειρισμένων άρχισε να αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια. Το 2013, το ποσοστό ήταν κάτω από το 10%, ενώ το 2014 ανήλθε στο 16% και το 2015 άγγιξε το 21,4%.

Τι προτείνει ο ΣΕΑΑ

Σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ, και για την αποκατάσταση στην αγορά του ΙΧ θα πρέπει να γίνουν τα εξής:

H μη αναστολή της παράτασης της προσαύξησης του Τέλους Ταξινόμησης που προβλέπεται στα παλαιότερης τεχνολογίας μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Η άμεση προσαρμογή των απομειώσεων του Τέλους Ταξινόμησης για την ηλικία και τα χιλιόμετρα στα πραγματικά επίπεδα

Ο αυστηρός έλεγχος για την καταβολή του ΦΠΑ στην χώρα μας.

Η δημιουργία μητρώου, μέσα από το οποίο θα ελέγχονται τα μεταχειρισμένα, το ιστορικό τους κ.α. που θα φανερώνουν τόσο την ηλικία και κυρίως τα χιλιόμετρα στο κοντέρ.

Η εκλογίκευση της φορολογίας των καυσίμων και η καλύτερη λειτουργία των ΚΤΕΟ. 

tanea.gr

Η προπαγάνδα δεν ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ!...

Η προπαγάνδα δεν ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ!

Με πρόσχημα τις διαγραφές των δημοσιογράφων δεν λένε κουβέντα για το τι γινόταν στα κανάλια πέρυσι

Με πρόσχημα τις διαγραφές των δημοσιογράφων κάποιοι θέλουν να διαγράψουν από τις μνήμες μας την προπαγάνδα των τηλεοπτικών media! Αυτό όμως δεν θα...
διαγραφεί ποτέ!

Είναι εύκολο να καταγγέλλεις αμφιλεγόμενες αποφάσεις, αμφιλεγόμενων οργάνων… Και να κρύβεσαι πίσω από αυτές… Για να μην πεις κουβέντα όπως κάνουν όλοι οι γνωστοί απολογητές της προπαγάνδας των καναλιών… που έχυναν σαν εμετό από το πρωί μέχρι το βράδυ υπέρ του ΝΑΙ πέρυσι το καλοκαίρι.

enimerosi24.gr

Spiegel: "Ο Σόιμπλε απέρριψε πληροφοριοδότη"...

Spiegel: "Ο Σόιμπλε απέρριψε πληροφοριοδότη"

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Spiegel, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αγνόησε επανειλημμένα πληροφοριοδότη που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές...
μέσω offshore στον Παναμά.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Βέρνερ Γκάτσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνούνταν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Spiegel, επί σειρά ετών να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με ύποπτες συναλλαγές μιας εικονικής εταιρείας στον Παναμά. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το υπαγόμενο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), που αναφέρεται στα λεγόμενα Panama Papers, χρησιμοποίησε αυτή την εταιρεία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα.

Όπως επισημαίνει το Spiegel, "ούτε ο Σόιμπλε, που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των offshore εταιρειών, ούτε ο Γκάτσερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού ομίλου (Bundesdruckerei), αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά" του πληροφοριοδότη "που τους είχε γράψει προσωπικά". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η offshore εταιρεία Billingsley Global Corporation, που χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα Panama Papers, ιδρύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, που βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων στα "Έγγραφα του Παναμά". Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι μετά από "πολυάριθμες τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές έρευνες δεν διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβιάσεις", διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το διάστημα εξετάζεται εκ νέου εντός του ομοσπονδιακού τυπογραφείου η επίμαχη "συναλλαγή στη Βενεζουέλα".

Η Γερμανία απέρριπτε ένα "μητρώο διαφάνειας"
Οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις των λεγόμενων Panama Papers έχουν θέσει επί ποδός τις αρμόδιες αρχές διεθνώς. Οι πληροφορίες της Ένωσης Ερευνητών Δημοσιογράφων ICIJ για πολιτικούς, αθλητές, διασημότητες και υψηλόβαθμους παράγοντες που φέρονται να διατηρούσαν χρήματα σε offshore φορολογικούς παραδείσους φαίνεται να κινητοποιεί και τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, το υπουργείο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου διαφάνειας και δράσης προκειμένου μεταξύ να μπει φραγμός σε συναλλαγές γερμανικών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους, όπως γράφει το Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό διευκρινίζει πάντως ότι η Γερμανία απέρριπτε το προηγούμενο διάστημα σταθερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη σύσταση ενός μητρώου διαφάνειας, το οποίο εμφανίζεται τώρα ως πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης –συγκριμένα του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.
από DW

Και στης Βελκουλέσκου την ποδιά …σφάζονται – Κατρούγκαλοι – παλικάρια…


Την ενημέρωση στους οικονομικούς συντάκτες, όπως είπε ο Παππούς την έκανε ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος. Το κουαρτέτο γύρισε από τις Βρυξέλλες με άγριες διαθέσεις.
«Μας χωρίζει χάος», είπε ο υπουργός αναφερόμενος στην… 

νέα σφαγή των επικουρικών συντάξεων που ζητάνε οι δανειστές. 

Υπάρχει ένα κενό 700 εκατομμυρίων  το οποίο θα πρέπει να κατά το κουαρτέτο με την περικοπή των επικουρικών συντάξεων. 

Το παλικάρι ο Κατρούγκαλος, ανθίσταται. Αλλά μέχρι πότε;.. 
 

Φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα…


…κ’ ιστορίες –οι κακές- παρέες…

Από το Αμέρικα ο Κυριάκος ζήτησε πάλι εκλογές. Πρέπει να φύγει γρήγορα αυτή η κακή παρέα που κυβερνάει τον τόπο, είπε. 

Και ευκαιρίας δοθείσης –στις…


…Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται- ζήτησε να δοθεί ψήφος στην ομογένεια. 

Θέλει μάλιστα να κατατεθεί νομοσχέδιο και να ισχύσει αυτό από τις επόμενες εκλογές. Και αν δεν το κάνει αυτή η κυβέρνηση, θα το κάνει η δική μου «όταν θα έρθει στην εξουσία», πρόσθεσε. 

Αμάν βιασύνη… 
 

Αν οι Κινέζοι είχαν χιούμορ θα καταδίκαζαν την πώληση του ΟΛΠ όπως οι Συριζαίοι...

chairman-mao-012
 
Τελικά αυτή την πώληση του ΟΛΠ δεν την ήθελε κανένας.

Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, λέει, εξοργισμένη και έπεσε από τα σύννεφα.

Ο...
Δρίτσας δεν παρέστη στην τελετή πώλησης καταδικάζοντας την απόφαση (παρενθετικά να σημειώσουμε ότι αν παρευρίσκεται μόνο σε ότι συμφωνεί η συνεργασία με το Ισραήλ πρέπει να τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, αφού ταξίδεψε στο Ισραήλ με τον Τσίπρα). Μάλλον έχει μπερδέψει τον ΟΛΠ με την PLO.

Ο υπουργός Μεταφορών κ. Σπίρτζης επίσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για τον ΟΛΠ κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα – ο οποίος βέβαια απλώς εκτελούσε τις εντολές του Τσίπρα.

Οι νεοφιλελεύθεροι επίσης θα έπρεπε, αν είχαν στοιχειώδη αξιοπρέπεια, να καταδικάσουν την πώληση αφού το λιμάνι καταλήγει στο κινεζικό κράτος – το οποίο εκτός του ότι είναι “κομμουνιστικό”, όπως νομίζουν ακόμη, δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τις εγκαταστάσεις με την επιτυχία που θα το έκανε ο ιδιωτικός τομέας.

Τελικά δηλαδή ποιος την αποφάσισε αυτή την πώληση; Στα βιβλία, για να παραφράσουμε τον Μπρεχτ, δε βρίσκεις παρά των πρωθυπουργών τα ονόματα… Οι πρωθυπουργοί κουβαλήσαν τ’ αγκωνάρια;

Για αυτό επιμένουμε πως είναι επιτακτική ανάγκη να καταδικάσουν και οι Κινέζοι των πώληση. 
Διαφορετικά μπορεί να παρεξηγηθούν οι οικοδεσπότες τους.

Αρης Χατζηστεφάνου
info-war.gr

Προεκτάσεις...

Σιβυλλικά, η άποψη μου, για το Πειθαρχικό...

Το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, οι διαγραφές και οι τηλεοπτικές άδειες...

Προς τι αυτοί οι υπερβολικοί τόνοι για τη διαγραφή των 3 από την ΕΣΗΕΑ από 6 ως και 18 μήνες;

Μήπως ...
ένα μέρος του θορύβου γίνεται, για να υπάρχει η βάση διαμαρτυριών περί καθεστώτος λογοκρισίας στην Ελλάδα, αν κατά την αδειοδότηση κοπεί κάποιος τηλεοπτικός σταθμός;

Διότι τα θέματα έχουν και προεκτάσεις.  Και το επίμαχο σε λίγο καιρό θα είναι ποιος εκπέμπει.

Οπότε η απόφαση ενός πειθαρχικού οργάνου ενός σωματείου θα έρθει να “κουμπώσει” με μία  κυβερνητική απόφαση.

Το μπράντεφερ είναι οι άδειες. Όλα τα άλλα παράπλευρες απώλειες.  Και ασφαλώς η προκλητική προβολή του “ΝΑΙ” σε βάρος του “ΟΧΙ” ήταν μια συνειδητή επιλογή, έναντι της ισομερούς κάλυψης.

Κι ήταν αυτή που συνέβαλε στη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο απαντήσεις.

Ήταν μία καταστροφική καμπάνια σε όλα τα επίπεδα. 
Τώρα η φασαρία που γίνεται από ορισμένους, είναι για το μέλλον.

από τη στήλη «Αιχμές»
typologies.gr

Μας πουλάνε … τρέλα οι «Μαστοράκηδες» του ΝΑΙ

Μετά την απόφαση του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ για τις διαγραφές του Στ.Μαλέλη και του Αρ. Πορτοσάλτε και την επίπληξη στους Ο.Τρέμη, Μ.Χούκλη, Μ.Καψή και Μ.Σαράφογλου οι εκβιαστές και διώκτες του φρονήματος των ψηφοφόρων του Ιούλιου του 2015, τολμούν να μιλάνε για …πολιτικές διώξεις!
Ξαφνικά, μετά από την άτυπη γνωστοποίηση της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ που αποφάσισε τις προσωρινές διαγραφές του Στ.Μαλέλη και του Αρ. Πορτοσάλτε καθώς και την επίπληξη στους Ο.Τρέμη, Μ.Χούκλη, Μ.Καψή και Μ.Σαράφογλου αυτοί που προσπάθησαν από τις
Τετάρτη 6 Απριλίου 2016
τηλεοπτικές οθόνες, το καλοκαίρι του 2015 να εκβιάσουν και να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, οι διώκτες του φρονήματος ενός λαού που αποτυπώθηκε με το συντριπτικό 62,5% του «ΟΧΙ», τολμούν να μιλάνε για …πολιτικές διώξεις!

Μάλιστα σε ανακοίνωση-σχόλιο που εξέδωσε ο διευθυντής ειδήσεων του ΣΚΑΙ, Σταμάτης Μαλέλης, διανοείται να κάνει λόγο για «πλουραλιστική ενημέρωση». Λες και έχουμε ξεχάσει τι έγινε εκείνη την εβδομάδα.

  • Το πώς κυριαρχούσαν χωρίς καμία ντροπή στα δελτία ειδήσεων (του ΣΚΑΙ, του ΜΕΓΚΑ, του ΑΝΤΕΝΝΑ κ.λ.π)  οι εκβιαστικές δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης που απειλούσαν με καταστροφή.
  • Το πώς επιστρατεύθηκε – και τηλεοπτικά- κάθε πολιτική εφεδρεία προκειμένου να στηριχτεί το «ΝΑΙ» με πρώην πρωθυπουργούς (Σημιτης, Μητσοτάκης, Καραμανλής) να καταστροφολογούν και δηλώσεις υπουργών και στελεχών προηγούμενων κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Το πώς αποκλειστικά προβάλλονταν οι απόψεις «φορέων» που τάσσονταν υπέρ του «ΝΑΙ».
  • Τα αριθμητικά στοιχεία που δείχνουν την μονομέρεια της τηλεοπτικής προβολής των αντίστοιχων απόψεων.
  • Το πώς απειλούνταν εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ακόμη και με απόλυση σε περίπτωση που δεν ψηφίσουν …σωστά στο δημοψήφισμα.
  • Το πώς στήθηκε ένας απίστευτος μηχανισμός παραπληροφόρησης και τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο επικοινωνιακό.
Αυτοί που κάνουν λόγο για …διώξεις απόψεων, θέλουν να ξεχνάνε πώς η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ δεν αφορά την έκφραση πολιτικής θέσης. Αφορά την χρήση ενός δημόσιου αγαθού, των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, προκειμένου να χειραφετηθεί η κοινή γνώμη προς μία πολύ-πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ενόψει της επίτευξης αυτού του στόχου, κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας κατακρεουργήθηκε. Ειδήσεις διαστρεβλώθηκαν, «στήθηκαν» - αποδεδειγμένα- ρεπορτάζ, κατασκευάστηκαν τηλεοπτικά «πάνελ»,  εξαπατήθηκαν και εκφοβίστηκαν τηλεθεατές.

Οι εγκαλούμενοι τηλε-αστέρες, είναι φυσικά η κορυφή του παγόβουνου. Ίσως αν χρησιμοποιούσαν το επιχείρημα του ότι απλά εκτελούσαν εντολές των αφεντικών τους θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουν κάποιο δίκιο. ‘Όμως αυτό είναι κάτι που δεν διανοούνται να κάνουν.  Προτιμούν να βαφτίζουν «δημοσιογραφία» την προφανέστατη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καναλαρχών. Των ίδιων καναλαρχών που χρηματοδοτούνταν με θαλασσοδάνεια από τους συστημικούς τραπεζίτες για να προπαγανδίζουν υπέρ των «εθνικών προμηθευτών» και των «εθνικών εργολάβων».

Ανεξάρτητα από την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ αυτές οι πρακτικές και τα συγκεκριμένα στελέχη των τηλεοπτικών επιχειρήσεων καταδικάστηκαν ήδη από την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της 5ης Ιουλίου.

Η «χλιαρή» απόφαση του δεοντολογικού οργάνου, έχει μάλλον συμβολικό χαρακτήρα αφού θέτει απλά προσωρινά «εκτός» από το σωματείο των δημοσιογράφων τα εν λόγω στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών.
 Χωρίς να τους στερεί κανένα από τα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα τα οποία απολαμβάνουν χάρη στους αγώνες και τις προσπάθειες των πραγματικών δημοσιογράφων. Αυτών που βιώνουν τις πολιτικές του «ΝΑΙ», τις πολιτικές των μνημονίων. Μάλιστα από μία κυβέρνηση που τάχθηκε τότε υπέρ του «ΟΧΙ».

Σε αυτή την κατάσταση άλλωστε, της μετατροπής του «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ», βασίζουν και την όποια επιχειρηματολογία τους.

Όμως πάει πολύ να μας πουλάνε και τρέλα από πάνω…


thepressproject.gr

Τό σκίτσο τού Κώστα Μητρόπουλου

                                                                                                                                                                             από "ΤΑ ΝΕΑ"

«Έφυγε» ο Γιάννης Αγγέλου...

«Έφυγε» ο Γιάννης Αγγέλου

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Αγγέλου, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Τον Γιάννη Αγγέλου αποχαίρετισε μέσω Twitter ο...
εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος έγραψε ότι «πάλεψε μέχρι το τέλος με απαράμιλλη αξιοπρέπεια και δύναμη.´Ετσι θα τον θυμόμαστε.Αξιοπρεπή και αγωνιστή».

 

Panama Papers: Έφοδος στα γραφεία της Mossack Fonseca...

Ελ Σαλβαδόρ: Έφοδος στα γραφεία του νομικού γραφείου Mossack Fonseca
Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ πραγματοποίησαν χθες έφοδο στα τοπικά γραφεία του παναμέζικου νομικού γραφείου Μοσάκ Φονσέκα, προβαίνοντας σε κατάσχεση...
εγγράφων και εξοπλισμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας με ανάρτηση του στο Twitter.
H νομική εταιρεία του Παναμά έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας τεράστιας διαρροής αρχείων με δεδομένα εξωχώριων εταιρειών, μετά τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) η οποία απέκτησε πρόσβαση σε περισσότερα από 11 εκατομμύρια έγγραφα του παναμέζικου νομικού γραφείου.

Απορίες...

► «Ο νεοφιλελεύθερος κ. Τσίπρας βάζει την υπογραφή του στη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά» είπε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να φύγει γρήγορα από την εξουσία.
*Απορία: Αν ο Τσίπρας έχει προσχωρήσει στον νεοφιλελευθερισμό, όπως τον κατηγορεί η Ν.Δ., δηλαδή στο δικό της σχέδιο και πρόγραμμα, γιατί δεν τον αφήνει να τελειώσει τη δουλειά, να φάει τη χλαπάτσα από τους ψηφοφόρους του και να πέσει σαν ώριμο φρούτο, παρασύροντας και την Αριστερά (στην εκδοχή που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ) στην πλήρη ανυποληψία;
Έτσι θα ξεμπερδέψει για αρκετά χρόνια και με τον Τσίπρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ύστερα από τη συντριβή που θα έχει υποστεί θα βυθιστεί στην εσωστρέφεια και την ανθρωποφαγία- στις συνήθεις δραστηριότητες της Αριστεράς σε συνθήκες ήττας.
► «Ο Τσίπρας αντί να σκίσει το μνημόνιο όπως υποσχόταν σκίζει τους πολίτες με τους φόρους. Πρέπει να παραδεχτεί ότι απέτυχε και να παραιτηθεί» είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.
*Απορία: Ήθελε η κ. Γεννηματά να σκίσει ο Τσίπρας το μνημόνιο; Μα, αν το έκανε θα έφευγε η χώρα από το ευρώ, κάτι που θα ήταν εθνικό έγκλημα, σύμφωνα με όσα έλεγε τότε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Έχει ξεχάσει η κ. Γεννηματά πως το κόμμα της πίεζε τον Τσίπρα να υπογράψει πάση θυσία συμφωνία τον Ιούλιο, την οποία και ψήφισε στη Βουλή;
Διαθέτει η Δημοκρατική Συμπαράταξη εναλλακτικό σχέδιο για το οικονομικό μείγμα (φόροι-δαπάνες) που θα μπορούσαν να δεχθούν οι δανειστές; Αν πράγματι έχει να μας το πει. Θα το παρουσιάσει μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης που είναι το βασικό αίτημα της;
Για τέτοια κυβέρνηση όμως από την παρούσα Βουλή (η κ. Γεννηματά ξορκίζει τις κάλπες), απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Τσίπρα. Αλλιώς δεν βγαίνουν τα νούμερα. Μ' άλλα λόγια, κατά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Τσίπρας είναι άχρηστος και επικίνδυνος αν κυβερνά με τους ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά θα γίνει χρήσιμος, ρεαλιστής και σοβαρός αν συμμετέχει σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης μαζί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τους άλλους.
Να το πει πάντως και στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι κυβέρνηση συνεργασίας με ιθύνουσα δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι βιώσιμη και δεν είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα.
Τάσος Παππάς

Μπρα ντε φερ...

Προς τι αυτοί οι υπερβολικοί τόνοι για τη διαγραφή των 3 από την ΕΣΗΕΑ από 6 ως και 18 μήνες;
Μήπως...
ένα μέρος του θορύβου γίνεται, για να υπάρχει η βάση διαμαρτυριών περί καθεστώτος λογοκρισίας στην Ελλάδα, αν κατά την αδειοδότηση κοπεί κάποιος τηλεοπτικός σταθμός;
Διότι τα θέματα έχουν και προεκτάσεις. Και το επίμαχο σε λίγο καιρό θα είναι ποιος εκπέμπει.
Οπότε η απόφαση ενός πειθαρχικού οργάνου ενός σωματείου θα έρθει να “κουμπώσει” με μία κυβερνητική απόφαση.
Το μπράντεφερ είναι οι άδειες. Όλα τα άλλα παράπλευρες απώλειες. Και ασφαλώς η προκλητική προβολή του “ΝΑΙ” σε βάρος του “ΟΧΙ” ήταν μια συνειδητή επιλογή, έναντι της ισομερούς κάλυψης.
Κι ήταν αυτή που συνέβαλε στη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο απαντήσεις.
Ήταν μία καταστροφική καμπάνια σε όλα τα επίπεδα
Τώρα η φασαρία που γίνεται από ορισμένους, είναι για το μέλλον...

typologies.gr