Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Προς 9 ή 10 Μαΐου το Eurogroup...



Κινητικότητα σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Άμστερνταμ και Βερολίνο παρατηρήθηκε μετά από το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης,...
σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, βάσει των οποίων ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ προσανατολίζεται σε σύγκληση Eurogroup τη Δευτέρα 9/5 ή την Τρίτη 10/5.

Δεν αποκλείεται επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του Eurogroup να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup, αλλά και να υπάρξουν διαβουλεύσεις για το θέμα του χρέους.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Παρίσι, ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο. Η Γαλλία, ωστόσο, φέρεται να εξέφρασε τη στήριξή της στην πρόταση του κ. Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Σε συνέχεια της επαφής του με το Γάλλο ομόλογό του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, ξεκινώντας σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες ένα γύρο διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους.

Παράλληλα, οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, το βράδυ της Μ. Τετάρτης. Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από την Γαλλία παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9 ή 10 Μαΐου δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.
 

Μοσκοβισί: Δεν είναι αναγκαία συγκεκριμένα επιπλέον μέτρα


Την αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία εξέφρασε ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί σήμερα στις Βρυξέλλες σε ομάδα δημοσιογράφων μεταξύ των οποίων και της “Κ”. Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε και επισήμως αυτό που ακουγόταν ως φήμη μέχρι τώρα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως “δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα τα επιπλέον μέτρα. Αυτό που χρειάζεται είναι να νομοθετηθει ένας μηχανισμός που θα είναι πολύ σαφής για το πως αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή", όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αυτή είναι η άποψη της Επιτροπής και δεν την συμμερίζεται ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά ούτε μία σειρά από κράτη μέλη όπως η Γερμανία. Συγκεκριμένα η επικεφαλής του ΔΝΤ στην συνέντευξη τύπου μετά την λήξη του τελευταίου Eurogroup είχε μιλήσει σε άλλο τόνο επισημαίνοντας πως “αυτά τα μέτρα για να ικανοποιούν τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, να είναι αξιόπιστα και να τίθενται σε εφαρμογή με κάποιο αυτόματο τρόπο”. Καταλήγοντας είπε ότι “αυτό δεν δίνει πολύ χώρο για γενικές δηλώσεις”.
Συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί χώρισε σε τρία σημεία την δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση:...

Καΐκια: σύντομα θα τα βλέπουμε μόνο ζωγραφιστά

 
H έκθεση του Robert McCabe φέρνει στο προσκήνιο το έγκλημα που συντελείται σε βάρος τους.
 
Καθώς παρακολουθούσα με ενδιαφέρον τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του Αμερικάνου Robert McCabe από την έκθεση «Αιγαιοπελαγίτικα Καΐκια, 1954-64» στην γκαλερί Citronne του Πόρου, που εγκαινιάστηκε το Σάββατο, συνειδητοποίησα σοκαρισμένη πως αυτά τα κομψοτεχνήματα, τα ελληνικά καΐκια, που είναι τόσο ταυτισμένα με την ελληνική ψυχή, τα τελευταία χρόνια δολοφονούνται εν ψυχρώ. Και όχι απλώς δολοφονούνται αλλά κατακρεουργούνται. Όπως μου είπε ο Μανος Βερνίκος, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών, μια «παρερμηνεία» οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο έχει τον έλεγχο της υπεραλίευσης στην ΕΕ, οδήγησε στο εξής κατά συρροήν έγκλημα (το οποίο συνεχίζεται και σήμερα): τα καΐκια αρχικά πριονίζονταν και στη συνέχεια (με τον φόβο μήπως…επανασυγκολληθούν) άρχισαν να ισοπεδώνονται με μπουλντόζες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως σε μια περίπτωση η καρίνα δεν καταστρεφόταν με τίποτε, τόσο ανθεκτική ήταν, που αναγκάστηκαν να την κόψουν με αλυσοπρίονο!!!
Μέχρι σήμερα έχουν κομματιαστεί με αυτόν τον τρόπο 13.000 ελληνικά καϊκια!
Εν τω μεταξύ, όπως μας είπε ο κ.Βερνίκος, η υπεραλίευση συνεχίζεται με τις ανεμότρατες να σαρώνουν στο πέρασμα τους ακόμα και τους γόνους, και με τους «ισχυρούς» της αλιείας να αλωνίζουν. Και την πληρώνουν ποιοι; Οι «μικροί», τα ελληνικά καΐκια, που έριχναν τα δίχτυα τους από αρχαιοτάτων ετών έως σήμερα, με τον ίδιο απαράλλαχτο τρόπο.
Φυσικά, δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι ίδιοι οι ψαράδες, οι οποίοι κολάζονται από την επιδότηση της ΕΕ που φαντάζει συμφερότερη από τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους ή την πώληση του σκάφους. Το δε ελληνικό κράτος έχει τεράστια ευθύνη, δεδομένου πως, όπως υπογραμμίζει ο κ.Βερνίκος, η ΕΕ, είχε δώσει και εναλλακτικές λύσεις (αλλαγή χρήσης του καϊκιού, πχ. σε τουριστική ή βύθισή του σε καθορισμένα σημεία προκειμένου να γίνουν φωλιές ψαριών –αν και αυτή μας μοιάζει εξίσου παράλογη λύση).
Το αποτέλεσμα είναι η εξαφάνιση έργων τέχνης της λαϊκής μας παράδοσης, που αποτελούν μοναδικά κομμάτια (κανένα δεν είναι ίδιο με το άλλο) και αποτελούν τεκμήρια ελληνισμού. Και να σκεφτεί κανείς πως κάποιοι δήμοι και φορείς είχαν ζητήσει να τα αποκτήσουν ώστε να τα προβάλλου ως εκθέματα…
Είναι λοιπόν προφανές πως...

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

tvxs.gr  21:19 | 27 Απρ. 2016
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.

1. Πυρετώδες είναι το παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Βερολίνου, ενώ αναζητούνται δίοδοι απεμπλοκής στην διαπραγμάτευση ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών και επιχειρείται η σύγκλιση έκτακτου Eurogroup πιθανόν την Τρίτη του Πάσχα για να κλείσει η αξιολόγηση. Ενώπιον αυτής της πραγματικότητας η πρώτη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα ήταν να επιχειρήσει ξανά πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής. το Eurogroup και επομένως στους υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης πέταξε ωστόσο ξανά το μπαλάκι ο Ντόναλντ Τουσκ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό. Στο μεταξύ την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δείχνουν» κυβερνητικές πηγές ως υπευθύνους για την αναβολή του Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν και πάλι αυτός που μπλόκαρε τη σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Όλα τα σενάρια ανοιχτά αφήνει η κυβέρνηση μετά την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.
2. Με σειρά δηλώσεων, τις τελευταίες ώρες, αξιωματούχοι της ΕΕ απαντούν στην επιμονή του ΔΝΤ για τη νομοθέτηση έκτακτων μέτρων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό και μη λογικό το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα». Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε, αναφερόμενος στο κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Αντιδρώντας στην εμπλοκή της αξιολόγησης, ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην πρόταση των θεσμών για επιβολή «εφεδρικών» πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό θα σήμαινε ότι κάποια γεράκια θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον εκβιασμό αυτό». Στην αντίπερα όχθη, ο Νέιθαν Σιτς, αρμόδιος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις, δήλωσε πως «το ΔΝΤ δεν θα δανείσει την Ελλάδα στο νέο πρόγραμμα».
3. Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και ζητησε για άλλη μία φορά την παραίτηση του. Έθεσε μάλιστα ως πρωταρχικό καθήκον της ΝΔ, να πρωτοστατήσει «στο μεγάλο κίνημα ώστε να φύγει η πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από αυτόν τον τόπο». «Αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν», ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου.
4. «Εάν αποτύχουμε να μεταρρυθμίσουμε το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, η ζώνη του ευρώ θα διαλυθεί» επισημαίνει στη συνέντευξή του στο TVXS ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρώην πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Όσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).
5. Για «μυστική συνάντηση» του Σταύρου Ψυχάρη με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο κάνει λόγο σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Αυγή». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, στη Φιλοθέη, στο σπίτι του δικηγόρου και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ (επί Ανδρέα Παπανδρέου) Βασίλη Σαραντίτη. Στο μεταξύ, δεν θα βγει στον αέρα απόψε το δελτίο ειδήσεων του Mega καθώς η ΕΤΙΤΑ κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας έως τις 22:00 λόγω μη εξόφλησης του δώρου Πάσχα και των δεδουλευμένων.
6. Η Αυστρία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ανέγερση φράχτη στο συνοριακό πέρασμα Μπρένερ, στη μεθόριό της με την Ιταλία στο Τιρόλο. Για αδιάντροπη κίνηση ενάντια στα ευρωπαϊκά ιδεώδη κατηγόρησε την Αυστρία ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.
7. Τον αριθμό των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, τον αριθμό θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και τις μεγαλύτερες και μικρότερες μεταβολές θέσεων στις σχολές αποτυπώνει σε ένα γράφημα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δείτε τον χάρτη των Πανελλαδικών.
8. Η επανακαλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας αποτελεί πλέον γεγονός. Σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα σποράς του φυτού σε μία έκταση 8 στρεμμάτων στην περιοχή της Βοιωτίας, εκεί όπου στα μέσα του ‘ 70 σταμάτησε και η τελευταία καλλιέργεια στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι η συλλογή θα πραγματοποιηθεί τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.
9. Μία μένουν, μία φεύγουν. Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το Brexit.
10. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου του 1935. Μέσα από την πλούσια φιλμογραφία του, βλέπουμε μια Ελλάδα αληθινή, μακριά από καρτ ποστάλ και τουριστικά αξιοθέατα. Μια γκρίζα Ελλάδα, ματωμένη από τον Εμφύλιο, με συννεφιασμένους ουρανούς, εγκαταλειμμένα χωριά και τους ατελείωτους ερειπωμένους δρόμους της φτωχικής επαρχίας. Ένα αφιέρωμα του Γιώργου Ρούσσου στον σπουδάιο Έλληνα σκηνοθέτη.
* Σκίτσο του Γιώργου Μητίδη

Το παρασκήνιο για την απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης

Αξιολόγηση

tvxs.gr  18:09 | 27 Απρ. 2016
Τελευταία ανανέωση 22:59 | 27 Απρ. 2016
Με μια ηχηρή παρέμβαση Γιούνκερ και με πυρετώδες παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Βερολίνου αναζητούνται δίοδοι απεμπλοκής στην διαπραγμάτευση ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών και επιχειρείται η σύγκλιση έκτακτου Eurogroup αμέσως μετά το Πάσχα για να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ η συνεδρίαση του Eurogroup είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τελικά την Τρίτη μετά το Πάσχα, με τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κοντ Γιούνκερ να πιέζει έντονα προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων άσκησε σκληρή κριτική στη στάση του ΔΝΤ και την αξίωσή του για νομοθέτηση «προληπτικών» μέτρων 3,6 δις – μια αξίωση, που μπλόκαρε χθες το απόγευμα τις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο στο Hilton.

Γιούνκερ: Αντισυνταγματική η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές επίσης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν εκείνος που διαμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για εξεύρεση λύσης σε επίπεδο Eurogroup, ενώ εντός της ημέρας είναι πιθανό να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό και παράλογο το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα», δήλωσε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Eurogroup.

Μένει στην Αθήνα το κουαρτέτο
Παράλληλα, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως...

Έκθεση των ΗΠΑ για πιθανή σύνδεση της Σαουδικής Αραβίας με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

«28 Σελίδες»

tvxs.gr 22:32 | 27 Απρ. 2016
Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχαρακτηρίσει και να δώσει στη δημοσιότητα μέρος της 28σέλιδης έρευνας του Κογκρέσου σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσω της έρευνας αφήνεται ανοιχτή μια πιθανή σύνδεση της Σαουδικής Αραβίας με τους τρομοκράτες.

Υπενθυμίζεται πως το Ριάντ...

Ντάισελμπλουμ: Την επόμενη ή το αργότερο τη μεθεπόμενη εβδομάδα το Eurogroup

Θέμα Ημερών

tvxs.gr 23:13 | 27 Απρ. 2016
Το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη ή, το αργότερο, τη μεθεπόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως θα πρέπει να διευθετηθούν ορισμένα νομικά και πολιτικά ζητήματα. «Θα χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες μέρες για να εξετάσουμε λύσεις για το χρέος», τόνισε. Νωρίτερα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που μετέδιδε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφεραν πως η συνεδρίαση του Eurogroup είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τελικά την Τρίτη μετά το Πάσχα

Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ «δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη προθεσμία ωστόσο υπάρχει σε όλους η αίσθηση του επείγοντος». «Το Eurogroup θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την επόμενη ή στη χειρότερη περίπτωση τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αλλά πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε», είπε μετά από συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι
Όπως είπε η ελληνική κυβέρνηση είναι «σοβαρή και εποικοδομητική». «Κι εμείς είμαστε το ίδιο», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως Αθήνα και δανειστές είναι κοντύτερα στη συμφωνία. «Θα πρέπει να διευθετηθούν ορισμένα νομικά και πολιτικά ζητήματα. Θα χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες μέρες για να εξετάσουμε λύσεις για το χρέος», είπε.
Οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ έρχονται στον απόηχο της δήλωσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος τόνισε...

Πιτέλα: Θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα...

Πιτέλα: Κάποια «γεράκια» θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα - Την εκβιάζουν για πρόσθετα μέτρα - Media

Ως εκβιασμό χαρακτηρίζει την απαίτηση για πρόσθετα μέτρα ο Τζάνι Πιτέλα, σημειώνοντας ότι αυτό θα σήμαινε πως «κάποια "γεράκια" θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα» και τονίζει πως...
αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει διέξοδο, τότε «η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει να ηγηθεί μίας ειδικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα».

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή στην ιστοσελίδα της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής της ομάδας τονίζει:

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα. Αυτό θα σήμαινε ότι κάποια "γεράκια" θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτόν τον εκβιασμό. Τα στοιχήματα είναι πολύ μεγάλα για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να εργαστούμε για να εμποδίσουμε την κρίση στην Ελλάδα στον δρόμο προς το βρετανικό δημοψήφισμα, ειδικά τώρα που -κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες- η Ελλάδα υπεραπόδοσε στους στόχους του προϋπολογισμού του 2015.

Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει διεξοδο, παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει να ηγηθεί μίας ειδικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μία δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει επιπλέον μία συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους».