Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ντάισελμπλουμ: Την επόμενη ή το αργότερο τη μεθεπόμενη εβδομάδα το Eurogroup

Θέμα Ημερών

tvxs.gr 23:13 | 27 Απρ. 2016
Το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη ή, το αργότερο, τη μεθεπόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως θα πρέπει να διευθετηθούν ορισμένα νομικά και πολιτικά ζητήματα. «Θα χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες μέρες για να εξετάσουμε λύσεις για το χρέος», τόνισε. Νωρίτερα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που μετέδιδε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφεραν πως η συνεδρίαση του Eurogroup είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τελικά την Τρίτη μετά το Πάσχα

Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ «δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη προθεσμία ωστόσο υπάρχει σε όλους η αίσθηση του επείγοντος». «Το Eurogroup θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την επόμενη ή στη χειρότερη περίπτωση τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αλλά πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε», είπε μετά από συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι
Όπως είπε η ελληνική κυβέρνηση είναι «σοβαρή και εποικοδομητική». «Κι εμείς είμαστε το ίδιο», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως Αθήνα και δανειστές είναι κοντύτερα στη συμφωνία. «Θα πρέπει να διευθετηθούν ορισμένα νομικά και πολιτικά ζητήματα. Θα χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες μέρες για να εξετάσουμε λύσεις για το χρέος», είπε.
Οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ έρχονται στον απόηχο της δήλωσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος τόνισε...
 συνέχεια

...πως το Eurogroup θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «εντός ημερών και όχι εβδομάδων», αλλά και των αντιδράσεων ευρωπαίων αξιωματούχων για τη στάση του ΔΝΤ, που επιμένει σε νομοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών μέτρων. Σημαντικότερη παρέμβαση ήταν αυτή του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό και μη λογικό» το σχέδιο προληπτικών μέτρων.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε τη «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικής σημασία το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί είναι «πρακτικά σύμφωνοι» όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, και απομένει το θέμα του προληπτικού μηχανισμού.
Ο Μοσκοβισί χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του Ντάισελμπλουμ να «καθυστερήσουμε κάποιες ημέρες το Eurogroup», στο βαθμό «που δεν είχαμε φτάσει ακόμα στο τέλος της συζήτησης».

Τόνισε όμως ότι πρέπει να υπάρξει εντατική εργασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο του Eurogroup να συγκαλέσει την έκτακτη συνεδρίαση «το συντομότερο δυνατό». «Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά πολλά έχουν ήδη γίνει και δεν θα πρέπει να αντιδρούμε σαν να έχει ξεσπάσει νέα κρίση, ενώ υπάρχει μεγάλη προσέγγιση στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις και έχουμε κάθε ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μοσκοβισί. 
Βέβαιος για συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν. «Έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», είπε μιλώντας στο Bloomberg , το οποίο σημειώνει πως το προσφυγικό – μεταναστευτικό περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για την οικονομική βοήθεια.
Όπως γράφει το Bloomberg με την Ελλάδα να αποτελεί το σημαντικότερο σημείο διέλευσης των μεταναστών και τη Γερμανία τον τελικό προορισμό επιλογής των περισσότερων εξ αυτών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες, κάτι που καθιστά λιγότερο πιθανή την επανάληψη μιας κρίσης όπως αυτή που είχε σημειωθεί πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.