Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Τό σκίτσο τού Κώστα Γρηγοριάδη...

                                                                       ...από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

«Βόμβες» Παυλόπουλου από το Forum των Δελφών...

Κινδυνεύει να διαλυθεί η ΕΕ από τις ατέλειές της...
Φωτογραφία: EUROKINISSI
Τις αρνητικές επιπτώσεις των ατελειών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παυλόπουλος κατά την έναρξη του Οικονομικού «Forum των Δελφών».

«Σήμα κινδύνου» για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τις αρνητικές επιπτώσεις των ατελειών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, κατά τον χαιρετισμό του, στην έναρξη των εργασιών του Οικονομικού «Forum των Δελφών».

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι «αν η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν επιτευχθεί, η συνακόλουθη στασιμότητα οδηγεί, επίσης νομοτελειακώς, στον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη. Και τούτο διότι η επιβίωση και η εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης εξαρτώνται όχι μόνον από την οικονομική και τη νομισματική πρόοδο, αλλά πρωτίστως από την αντοχή των θεσμών του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος οι οποίοι, από την φύση τους, είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν πέρα από την σταθερότητα και την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόσον ως στόχο όσο και ως διαδικασία».
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα ατελειών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, ως προς την οργάνωση και λειτουργία του, τα οποία όπως σημείωσε, πρέπει να λειτουργήσουν ως «σήμα κινδύνου» για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης:

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου - Δελτίο Τύπου : ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ - ΟΑΕΔ



ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ- ΣΥΝΑΨΗ ΝΕΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΟΑΕΔ

Μετά από αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης, στην συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Μυκόνου στις 22 Φεβρουαρίου 2017 με ομόφωνη απόφαση εγκρίθηκε η σύναψη νέας σύμβασης για ένα χρόνο μεταξύ του Δήμου και του ΟΑΕΔ. Με την απόφαση αυτή ο δήμος θα παραχωρήσει εκ νέου γραφείο, υλικοτεχνική υποδομή και δημοτικό υπάλληλο ο οποίος θα τελεί χρέη ανταποκριτή ΟΑΕΔ.

Η νέα σύμβαση που σε τίποτα δεν άλλαξε από αυτήν που ίσχυε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016, σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τους πολίτες του νησιού.

Με την απόφαση αυτή μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία...

Μεϊμαράκης : «Τα εκ του ασφαλούς “δεν ψηφίζω” είναι τσάμπα μαγκιές»

Γραμμή Μεϊμαράκη υπέρ συνεννόησης, με αιχμές προς την ηγεσία
Αποστάσεις από τη «σκληρή γραμμή» της Νέας Δημοκρατίας έναντι της κυβέρνησης και το «όχι σε όλα» έλαβε ο τέως Πρόεδρος του κόμματος κ. Ευ. Μεϊμαράκης, σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
«Τα εκ του ασφαλούς “δεν ψηφίζω” είναι τσάμπα μαγκιές» υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης, ερωτηθείς για την απόφαση της ΝΔ να καταψηφίσει τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους Θεσμούς και στον απόηχο πρωϊνών δηλώσεων του κ. Μ. Βορίδη ότι, κατά την άποψή του, το κόμμα της Ν.Δ. δεν θα έπρεπε να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο το 2015. «Είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση (σ.σ το 2015 και σήμερα) διότι ο Τσίπρας δεν είχε πλειοψηφία, στη συμφωνία του Σεπτεμβρίου. Ενώ τώρα εκ του ασφαλούς κάνεις τον μάγκα και λες δεν τα ψηφίζω. Αν είχες 145 βουλευτές και μπορεί να έβγαινες από το ευρώ τι θα έκανες;» αναρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης, επιμένοντας στη γραμμή της συνεννόησης αλλά και επιρρίπτοντας βαριές ευθύνες στον κ. Τσίπρα για την αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να συζητήσουν. 
«Εγώ ήμουν και παραμένω υπέρ της πολιτικής συνεννόησης. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τρία τέσσερα βασικά πράγματα που αφορούν στην κρίση. Την ίδια πολιτική εφαρμόζουμε κι εμείς κι ο ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια θα χρειαστεί να συνεχίσουμε εάν εκλεγούμε κυβέρνηση», προσέθεσε σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Μεϊμαράκης, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την άποψη ότι η Ν.Δ. δεν θα πρέπει να αρνείται ή να επιδιώκει τη συναπόφαση σε πτυχές της οικονομικής πολιτικής. «Εγώ είπα ότι...

Ο Ιαβέρης και η κυβέρνηση

Πλημμύρισε το διαδίκτυο από τα πάσης φύσεως σχόλια για την τραγωδία της εθνικής. Παραδοξολογίες, απόψεις με τη στάμπα της απόλυτης γνώσης, χολερικές αναφορές. Και ανάμεσά τους, μια θέση που επιχειρούσε να προσδώσει «ταξική» εξήγηση στο τραγικό γεγονός, προβάλλοντας την οικονομική επιφάνεια του οδηγού του μοιραίου αυτοκινήτου.
Αν ήταν «προνόμιο» μόνο των πλουσίων η αντικοινωνική συμπεριφορά στους δρόμους, η κοινωνία θα ήταν απλούστερο να προφυλαχτεί. Απ όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στα θανατηφόρα τροχαία. Και τα αυτοκίνητα που στουκάρουν ή σκοτώνουν καθημερινά, δεν τα οδηγούν μόνο πλούσιοι.
Αρκεί κανείς να διαβάσει το κείμενο του βετεράνου οδηγού αγώνων Ιαβέρη, για να ανατριχιάσει. Κάθε μέρα, θρηνούμε πέντε νεκρούς, πέντε τετραπληγικούς, 10 παραπληγικούς, 60 τραυματίες, χώρια το κόστος σε υλικές ζημιές.  Ο ακήρυχτος πόλεμος της ελληνικού ασφάλτου προκαλεί κάθε χρόνο  20.000 τραυματίες και 1.600 νεκρούς, μια ολόκληρη κωμόπολη ξεκληρίζεται.
Οι θλιβερές αυτές επιδόσεις υπήρχαν ήδη πολύ πριν από τη κρίση. Τότε που με Καγιέν δεν κυκλοφορούσαν μόνο οι πλούσιοι αλλά και οι υπερχρεομένοι.  Και για αυτό το πρόβλημα δεν έχει να κάνει κυρίως με την κακή συντήρηση ή τον γερασμένο στόλο των αυτοκινήτων, παράγοντας που με την σημερινή οικονομική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Για την νεοελληνική κοινωνία  το αυτοκίνητο είναι, σε συμβολικό και κοινωνιολογικό επίπεδο, κάτι πολύ παραπάνω από μέσο μεταφοράς.Το πρόβλημα έχει βασικά να κάνει με την εθνική νοοτροπία, την κουλτούρα και την εκπαίδευση.
Η δικαιολογημένη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης από το τραγικό ατύχημα της εθνικής  προσφέρει στο κράτος και τη κυβέρνηση μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουν. Τα αρμόδια υπουργεία, αφού πρώτα απ όλα ας διαβάσουν το κείμενο του Ιαβέρη,   ας τον καλέσουν να τον συμβουλευτούν.  Κι ύστερα  να ξεκινήσουν μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης των οδηγών, στην ΕΕ υπάρχουν λεφτά για αυτό. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει επίσης να αδράξει την ευκαιρία :  να καθιερώσει, ήδη από το δημοτικό, υποχρεωτικά μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής. Μόνο έτσι οι σημερινοί μαθητές, μερικά χρόνια μετά, θα σταματήσουν να αλληλοσκοτώνονται.

 

Πρώτο τραπέζι πίστα... η οικονομική αστυνομία...

Οι οικονομικοί εισαγγελείς έκαναν φύλλο και φτερό τα γραφεία της ΑΕΠΙ
Φύλλο και φτερό έκαναν χθες τα γραφεία της ΑΕΠΙ στο Μαρούσι οι οικονομικοί εισαγγελείς. Η οικονομική αστυνομία με μία...
πολυπρόσωπη ομάδα (γύρω στα 30 άτομα!) προχώρησε σε έφοδο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας νωρίς το πρωί.

Αφού έβγαλε έξω τους υπαλλήλους -όσους δεν χρειάζονταν- άρχισε να ελέγχει έγγραφα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, servers και όσα επιπλέον θεωρούσε σημαντικά. Την ώρα του ελέγχου, που κράτησε μέχρι αργά το μεσημέρι, απουσίαζαν από τις εγκαταστάσεις τα μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου (ιδιοκτήτες της ΑΕΠΙ), τα οποία σύντομα θα κληθούν να παρουσιαστούν στον ανακριτή.

Την περασμένη Πέμπτη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για το ενδεχόμενο διάπραξης σωρείας κακουργημάτων (συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση από διαχειριστή ξένης περιουσίας, απιστία, φοροδιαφυγή με εικονικά τιμολόγια κ.λπ.) από τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές της ΑΕΠΙ.

Τα τεχνάσματα
Πληροφορίες θέλουν την ιδιοκτησία της ΑΕΠΙ να προχωράει σε διάφορα τεχνάσματα, προσπαθώντας να...

Καμμένος: Θα πάνε άτομα στην φυλακή για τα υποβρύχια...

Να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες του Β. Βενιζέλου...

Μετά την δικαστική διερεύνηση «θα πάνε άτομα στην φυλακή» εκτίμησε σχετικά με το σκάνδαλο των υποβρυχίων ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Εθν. Άμυνας, Π. Καμμένος, σε συνομιλία του με...
κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τονίζοντας ότι η άποψή του είναι ότι πρέπει να διερευνηθούν κι οι ποινικές ευθύνες του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλου. Παράλληλα, ο Π. Καμμένος επέκρινε την στάση που κρατά ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο Π. Καμμένος εκτίμησε ότι είναι «εκτός λογικής» η στάση του Κ. Μητσοτάκη που ζητά το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά δεν ψηφίζει τα μέτρα και ταυτόχρονα θέλει να γίνουν εκλογές. Ο Π. Καμμένος επισήμανε ότι αν ήταν στην θέση του προέδρου της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκη, θα ψήφιζε τα μέτρα και «θα καθιστούσα υπεύθυνη την κυβέρνηση να τα εφαρμόσει». Μάλιστα, ο Π. Καμμένος αξιολόγησε ως πιο θετική την στάση του πρώην προέδρου της Ν.Δ., Β. Μεϊμαράκη, που είχε στηρίξει την συμφωνία του Ιούλη του 2015.

Ο Π. Καμμένος σχολίασε ακόμα ότι τα ανοίγματα της ηγεσίας της Ν.Δ. και προς την μεριά της Ακροδεξιάς και προς την μεριά των νεοφιλελεύθερων προκαλούν εσωκομματικά προβλήματα, καθώς πολλοί παλιοί Καραμανλικοί αισθάνονται άβολα, αφού τέτοιες κινήσεις δεν ήταν νοητές στο παρελθόν. Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι «κόκκινη» γραμμή είναι να μην χρεοκοπήσουν οι Έλληνες, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ΑΝ.ΕΛ. είναι περισσότεροι θετικοί σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ είναι αντίθετοι με αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.
  avgi.gr

"Politico": Τι κρύβεται πίσω από όσα δήλωσε χθες ο Γιούνκερ;...

«καταστήσει σαφές τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η Ευρώπη»
Χθες ακούσαμε με έκδηλο ενδιαφέρον την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης. Σκιαγραφώντας τα πέντε σενάρια που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ευρώπη των 27 έως το 2025, ο Γιούνκερ αναγνώρισε τον υπαρξιακό αγώνα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί το Brexit, η μετανάστευση και τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη. Είπε ότι δεν πρόκειται για «οριστικές απόψεις», αλλά ένας τρόπος να «καταστήσει σαφές τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η Ευρώπη». Πίσω όμως από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο κοινοτικός αξιωματούχος, τι ακριβώς ήθελε να πει όταν περιέγραφε τα οράματά του για την Ευρώπη; Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής του έκδοσης το Politico σταχυολόγησε και «αποκωδικοποίησε», κατ' αυτό, κάποιες εκφράσεις του Λουξεμβούργιου πολιτικού και τι πραγματικά ήθελε να πει. Ας δούμε πώς ακριβώς:

Άρση βουλευτικής ασυλίας για τη Μαρίν Λεπέν...

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε τη βουλευτική ασυλία της υποψήφιας για τη Γαλλική προεδρία κι επικεφαλής του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν.

Αιτία τα tweets που είχε αναρτήσει με βίαιο περιεχόμενο από το Ισλαμικό Κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, η ακροδεξιά πολιτικός βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας καθώς είχε αναρτήσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter 3 φωτογραφίες από εκτελέσεις του Ισλαμικού Κράτους τον Δεκέμβριο του 2015, περιλαμβανομένου του αποκεφαλισμού του αμερικανού δημοσιογράφου James Foley. 

Η άρση της ασυλίας της σημαίνει πως το κοινοβούλιο μπορεί να κινηθεί δικαστικά κατά της, για το αδίκημα της «δημοσίευσης βίαιων εικόνων», που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ποινή τριετούς φυλάκισης και πρστίμου 75.000 ευρώ.
 

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...

...για την «ενεργειακή απόδοση των κτιρίων»...

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε την Πέμπτη ότι η Ελλάδα παραβιάζει την κοινοτική οδηγία 2010/31/ΕΕ «περί ενεργειακής αποδόσεως των κτιρίων».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να υπολογίζουν τα βέλτιστα -από πλευράς κόστους- επίπεδα για τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης χρησιμοποιώντας ένα συγκριτικό μεθοδολογικό πλαίσιο που θεσπίζεται από τον κανονισμό 244/2012. Στο μεθοδολογικό πλαίσιο προδιαγράφονται οι κανόνες για να συγκρίνονται τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, τα μέτρα που ενσωματώνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι δέσμες και παραλλαγές αυτών των μέτρων, με βάση την απόδοση της πρωτογενούς ενέργειας και το κόστος υλοποίησής τους. Καθορίζεται, επίσης, ο τρόπος εφαρμογής των εν λόγω κανόνων σε...

Η συνεχής έκθεση σε δυνατούς θορύβους προκαλεί απώλεια ακοής

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία που παρέθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός, εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μειωμένη ακουστική ικανότητα θα έχουν πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.
Shutterstock
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή στις 3η  Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), ζητά την ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σοβαρό προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί, με το μεγαλύτερο -δυστυχώς- ποσοστό απ' αυτούς να είναι νέα σε ηλικία άτομα.
Υπολογίζεται ότι σε όλη την Ευρώπη 73 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόβλημα μειωμένη ακοής, μεγαλύτερη του επιπέδου 25bd, ενώ στα κράτη μέλη πρόβλημα βαρηκοΐας έχουν 55 εκατομμύρια άνθρωποι. Στην Ελλάδα υπολογίζονται στις 900.00 άνθρωποι, ενώ φτάνουν τις 65.000 τα παιδιά μέχρι 18 χρόνων.
Όπως αναφέρεται στα στοιχεία που παρέθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός, εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μειωμένη ακουστική ικανότητα θα έχουν πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες  που έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, οι σημαντικότερες αιτίες απώλειας της ακοής είναι ο θόρυβος στον περιβάλλοντα χώρο εργασίας ή διασκέδασης. Όπως λένε, 1 στους 8 νέους στα αστικά κέντρα του δυτικού κόσμου χάνει την ακοή του από τη δυνατή μουσική, από χρόνιες μολύνσεις του αυτιού, από ασθένειες όπως...

Να χαρούμε ή να κλάψουμε;

«Πρέπει να αναγνωρίσει κανείς 
 ότι η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας 
έκανε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από 
όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί», 
δήλωσε ο Γενς Σπαν 
 AP/ Martin Meissner

01.03.2017
Ο συνεργάτης του Σόιμπλε, υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, δήλωσε ότι «πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας έκανε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί». Να χαρούμε ή να κλάψουμε; Ποιος όμως να χαρεί και ποιος να κλάψει;
  • Η Νέα Δημοκρατία που άλλοτε κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι περισσότερο νεοφιλελεύθερο κόμμα παρά αριστερό και άλλοτε τον καταγγέλλει για τις αριστερές ιδεοληψίες του και του χρεώνει κρυφό σχέδιο για έξοδο της χώρας από το ευρώ; Αν είναι περισσότερο νεοφιλελεύθερο κόμμα, άρα πολύ κοντά σ’ αυτά που η ίδια πρεσβεύει, τότε δεν έχει νόημα να ζητά μετ’ επιτάσεως πρόωρες εκλογές, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει ό,τι ακριβώς ζητούν οι θεσμοί με τη γραμμή των οποίων συντάσσεται απολύτως η αξιωματική αντιπολίτευση. Η χώρα δεν καταστρέφεται, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης, αντιθέτως πάει καλά, όπως παραδέχεται και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Γενς Σπαν, ο οποίος διαπιστώνει ότι όλες μαζί οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν σε διπλάσιο χρόνο λιγότερα απ’ όσα έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν έχει κρυφό σχέδιο για να βγάλει τη χώρα από την ευρωπαϊκή οικογένεια, γιατί κάνει με το παραπάνω ό,τι του υπαγορεύουν και πώς γίνεται να μην έχουν πάρει χαμπάρι οι εταίροι το σχέδιό του; Τον αποθεώνουν και για την ταχύτητα εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του και για την πρωτιά του έναντι των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι ηλίθιοι ή συνένοχοι;
  • Να χαρεί ή να κλάψει το ΠΑΣΟΚ το οποίο τη μία μέρα χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ fake Αριστερά, απολύτως υποταγμένο στα κελεύσματα της τρόικας και την άλλη τον εγκαλεί επειδή καθυστερεί να κλείσει την αξιολόγηση, με συνέπεια να απειλείται η θέση της χώρας στην ευρωζώνη; Και τα δύο ταυτοχρόνως –fake Αριστερά και ατίθασος συνομιλητής– δεν συμβιβάζονται.
  • Να χαρούν ή να κλάψουν οι Συριζαίοι που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο «δεν είναι δικό μας το πρόγραμμα που υλοποιούμε, διαφωνούμε οριζοντίως και καθέτως» και στο «είμαστε συνεπείς, πράττουμε όσα έχουμε υπογράψει και βγάζουμε τη χώρα από την κρίση»; Αν το πρόγραμμα είναι κόντρα στις πεποιθήσεις τους, αλλά βοηθάει στο να βγει η χώρα από την κρίση, τότε μάλλον κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τις πεποιθήσεις τους. Να ανατραπεί το πρόγραμμα είναι κομματάκι δύσκολο γιατί η χώρα είναι σε αυστηρή επιτροπεία και οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν γενναίες εκπτώσεις. Για τις πεποιθήσεις τους –αν δηλαδή είναι προβληματικές– ας τοποθετηθούν σύντομα και επί της ουσίας πριν πιάσουν δουλειά οι ψυχίατροι και οι ψυχαναλυτές. 

"Ελλάδα και Θεσμοί βρίσκονται κοντά σε λύση"...

λέει ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας...
Γενς Σπαν: Ελλάδα και Θεσμοί βρίσκονται κοντά σε λύση  - Media

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αγγλόφωνη τηλεόραση της Deutsche Welle το βράδυ της Τετάρτης Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν επανέλαβε την πρόσφατη εκτίμησή του ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από κάθε προηγούμενη. Όπως πρόσθεσε, απομένει να κάνει ακόμη «κάτι λίγο». Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Θεσμών και Ελλάδας το ζητούμενο «αυτή τη στιγμή είναι ότι ο καθένας θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό».

Διπλωματική κινητικότητα μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον...

Προς επικοινωνία Τραμπ - Τσίπρα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον για την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου το τηλεφωνικό ραντεβού Τραμπ - Τσίπρα να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, κάτι το οποίο για την Αθήνα θεωρείται προϋπόθεση ώστε να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες για τη στάση των ΗΠΑ επί της νέας διοίκησης σε σειρά θεμάτων που, έως αυτή τη στιγμή, παραμένει ασαφής. Παράλληλα, αναζητείται ημερομηνία, αλλά και τοποθεσία για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον νέο Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον και τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ αναμένεται να τεθούν και τα ελληνοτουρκικά, που –όπως αποκάλυψε χθες η «Κ»– έχουν ήδη προκαλέσει παρέμβαση της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα με σκοπό την ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Από τις 29 Ιανουαρίου και τον πλου του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στην περιοχή των Ιμίων, ο κ. Κοτζιάς έχει επανειλημμένως ενημερώσει τους συμμάχους, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Η ατζέντα, προφανώς, δεν περιορίζεται στις...

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους


1. Μπρα-ντε-φέρ κυβέρνησης θεσμών για μέτρα και αντίμετρα. Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για μέτρα στα 2,7 δις. 
2. Απαιτητικό με το «καλημέρα» το ΔΝΤ, κρατάει τον πήχη των μέτρων στα 3,6 δις.  Ποιες περικοπές στις συντάξεις ζητά το ΔΝΤ. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το κοινό συμφέρον, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Μετά το 2018 η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, δήλωσε ο Μοσκοβισί. Τσίπρας: Απόλυτα εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο έως τις 20 Μαρτίου.
3. Πρωτοβουλίες Μέρκελ για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση. 
4. Τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης παρουσίασε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 
5. Δικαίωμα υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια. 
6. Έρευνα: Οι Ναζί και η νεολαία τους...
7. Έφοδος των οικονομικών εισαγγελέων στα γραφεία της ΑΕΠΙ.
8. Serial killer βλέπει πίσω από τη δολοφονία μυστήριο του ταξιτζή στην Κηφισιά η ΕΛΑΣ.
9. Πώς και γιατί οι εκατομμυριούχοι της Σίλικον Βάλεϊ προετοιμάζονται για το τέλος του κόσμου;
10. T2 Trainspotting: Η πιο τρελή παρέα του βρετανικού σινεμά επιστρέφει.
11. Fake News War: Συμμαχία 37 διεθνών μέσων ενάντια στις ψεύτικες ειδήσεις.
* Το σκίτσο είναι του Αρκά.

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου