Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ραγκούσης: Ο Άδωνις παραβίασε το νόμο...

...για το πολιτικό χρήμα...
ΦΩΤΟ...

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον αντιπρόεδρό της πλέον, Άδωνι Γεωργιάδη, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης. Όπως καταγγέλει σε...
ανάρτηση στο Facebook, ο Άδωνις Γεωργιάδης ως υποψήφιος Περιφερειάρχης το 2010 παραβίασε τον νέο τότε νόμο 3870 για την πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο, το οποίο αργότερα η κυβέρνηση της ΝΔ διέγραψε με ειδική ρύθμιση νόμου.
 

Προ ημερησίας στη Βουλή για το ασφαλιστικό...


Την ερχόμενη εβδομάδα και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερησίας συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Η απόφαση ελήφθη σε...
ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα και με τη συμμετοχή των Ευ. Τσακαλώτου, Γ. Κατρούγκαλου, Ν. Πάππα και Αλ. Φλαμπουράρη.

Στη συζήτηση ο πρωθυπουργός προτίθεται να προκαλέσει τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί επί σειρά ζητημάτων τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για θέματα δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα, αποφασίστηκε, σε μία ευρεία επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας να μιλήσει την Κυριακή σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Τάε Κβον Ντο, με θέμα τον έναν χρόνο από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Ιανουαρίου του 2015.

Στόν -κοντινό- απόηχο τής επικαιρότητας. Εδώ γύρω...

                      Στιγμιότυπο από τή συνεδρίαση ενός συμβουλίου, 
                         στήν ευρύτερη λεκάνη τής Ν.Α. Μεσογείου

*παραλλαγή σ' ένα σκίτσο τού Δημήτρη Χατζόπουλου

Χρονιά που θα κρίνει πολλά το 2016 για μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις

Οι κλάδοι των σούπερ μάρκετ, των τροφίμων και της γαλακτοβιομηχανίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επιχειρηματικών εξελίξεων στη διάρκεια του 2016.
Οι κλάδοι των σούπερ μάρκετ, των τροφίμων και της γαλακτοβιομηχανίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επιχειρηματικών εξελίξεων στη διάρκεια του 2016.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
Χρονιά έντονης κινητικότητας στο πεδίο των συγχωνεύσεων και εξαγορών εκτιμά ο επιχειρηματικός κόσμος ότι θα είναι το 2016, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η ελληνική οικονομία δεν θα υποστεί κάποιο νέο, ισχυρό σοκ, όπως αυτό του περασμένου καλοκαιριού. Την ίδια ώρα, τα δραματικά αυτά γεγονότα για την ελληνική οικονομία επιτέλεσαν καθοριστικό ρόλο στις ανακατατάξεις του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, καθώς ανέδειξαν ίσως με τον πιο σαφή τρόπο ποιες εταιρείες αντέχουν, ποιες έχουν προοπτική βιωσιμότητας και ποιες «έχουν θέμα». Ρόλο καταλύτη αναμένεται να διαδραματίσει και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, που επιτρέπει την πώλησή τους σε μη τραπεζικά ιδρύματα (funds), ενώ απεμπλοκή των όποιων σχεδίων για αναδιαρθρώσεις που υπήρχαν ήδη από πέρυσι εκτιμάται ότι θα επιφέρει η αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών, διαδικασία η οποία μόλις ξεκίνησε.
Δύο μεγάλες επιχειρήσεις για τις οποίες αναζητείται βιώσιμη λύση είναι η κορυφαία, από πλευράς δικτύου, αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» και η γαλακτοβιομηχανία Μεβγάλ. Οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να στηρίξουν τη «Μαρινόπουλος», όχι μόνο διότι οι οφειλές της εταιρείας προς αυτές είναι συγκριτικά μικρές σε σχέση με τις οφειλές προς τους προμηθευτές. Αυτό που φοβούνται οι τράπεζες είναι ότι μια μεγάλη εμπλοκή στη «Μαρινόπουλος» θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις εταιρείες-προμηθευτές της αλυσίδας. Στελέχη της «Μαρινόπουλος» επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν αναζητείται αγοραστής και η οικονομική θέση της εταιρείας θα αντιμετωπισθεί με συνέχιση του τραπεζικού δανεισμού και πιθανόν νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα μετέχει κυρίως η οικογένεια Μαρινόπουλου, κλείσιμο ίσως ακόμη κάποιων καταστημάτων που θεωρούνται μη αποδοτικά, διακανονισμό με όλους τους προμηθευτές και εξορθολογισμό του προϋπολογισμού για προσφορές, μάρκετινγκ και διαφήμιση. Πληροφορίες από την αγορά, πάντως, επιμένουν ότι ενδιαφέρον για την περίπτωση έχει επιδειχθεί από την «ΑΒ Βασιλόπουλος» κυρίως για τα μεσαίου μεγέθους καταστήματα της «Μαρινόπουλος».

Ξενοδόχοι πωλούν τις μονάδες τους λόγω των δανείων


ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ
 Εκατοντάδες ξενοδόχοι σπεύδουν το τελευταίο διάστημα να βάλουν αγγελίες για την πώληση των μονάδων τους. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η «Κ», σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον το 5% των Ελλήνων ξενοδόχων έβαλαν αγγελίες σε δημοφιλείς εξειδικευμένους διαδικτυακούς τόπους, τις τελευταίες 40 ημέρες, για να πωλήσουν τις μονάδες τους. Ο αριθμός, βέβαια, είναι πολύ μεγαλύτερος, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι αγγελίες που δημοσιεύθηκαν σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου μέσα στο 2015, ενώ σημαντικός αριθμός ξενοδόχων επιλέγουν άλλους τρόπους, εκτός αγγελιών, προκειμένου να δημοσιοποιήσουν την πρόθεσή τους.
Η τάση αυτή, ωστόσο, αναδεικνύει την άλλη όψη του νομίσματος για τον ελληνικό τουρισμό: Από τη μία υπάρχουν τα ρεκόρ των αφίξεων των τελευταίων ετών, επ’ ωφελεία συγκεκριμένων τουριστικών προορισμών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, και από την άλλη μία μεγάλη μερίδα μικρομεσαίων κυρίως ξενοδοχείων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2015 έως σήμερα δημοσιεύθηκαν τουλάχιστον 482 αγγελίες για πώληση ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη την Ελλάδα, έναντι συνολικής αξίας που ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ. Στη Χαλκιδική τουλάχιστον 106 ξενοδόχοι έβαλαν αγγελίες πώλησης των μονάδων τους, ζητώντας 406 εκατ. ευρώ. Επίσης, η έρευνα κατέγραψε 66 αγγελίες για τον ίδιο λόγο στην Κρήτη, με προσδοκώμενο ποσό 348 εκατ. ευρώ. Για πωλήσεις ξενοδοχειακών μονάδων στα Ιόνια νησιά αναρτήθηκαν 53 αγγελίες. Οι ιδιοκτήτες εκεί ζητούν 202 εκατ. ευρώ.
Στην Αθήνα
Σε ό,τι αφορά στην πώληση μικρομεσαίων μονάδων στο κέντρο της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή δημοσιεύθηκαν τουλάχιστον 51 αγγελίες. Το επιδιωκόμενο τίμημα φθάνει στα 205 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 10 αγγελίες για πωλήσεις ξενοδοχείων και στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκαν οι αγγελίες και στην Πελοπόννησο (61 αγγελίες με συνολικό ποσό στα 117 εκατ. ευρώ), ενώ για την πώληση μονάδων στα Δωδεκάνησα δημοσιεύθηκαν τουλάχιστον 21 αγγελίες. Οι ιδιοκτήτες ζητούν για την πώληση των ξενοδοχείων τους 153 εκατ. ευρώ.
Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης πωλούνται τουλάχιστον 18 μικρομεσαίες μονάδες έναντι 49 εκατ. ευρώ, ενώ από την άλλη οι καλές επιδόσεις του τουρισμού σε Σαντορίνη και Μύκονο έχουν περιορίσει την προσφορά μέσω αγγελιών των προς πώληση ξενοδοχειακών μονάδων σε μονοψήφιο αριθμό.
Και πεντάστερα
Πέραν των μικρών μονάδων δεν λείπει και η προσφορά προς πώληση μεγαλύτερων μονάδων. Για παράδειγμα, ξενοδοχείο 5 αστέρων στα Χανιά, 600 κλινών, με συνεδριακούς χώρους και άλλες συμπληρωματικές εγκαταστάσεις, διατίθεται προς πώληση έναντι του ποσού των 32 εκατ. ευρώ. Αλλη μονάδα 4 αστέρων, με δυναμικότητα 900 κλινών, επίσης στα Χανιά, διατίθεται έναντι του ποσού των 55 εκατ. ευρώ. Στην άλλη πλευρά της Κρήτης, στον Άγιο Νικόλαο πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα 9 ετών με 202 δωμάτια έναντι του ποσού των 27 εκατ. ευρώ. Τέλος, στη Χαλκιδική διατίθεται προς πώληση μονάδα 6.500 τ.μ. έναντι του ποσού των 18 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο αριθμός των αγοραπωλησιών στον ξενοδοχειακό κλάδο σε ετήσια βάση είναι μικρός συγκριτικά με την προσφορά των προς πώληση μονάδων. Και αυτό γιατί ακόμη υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ του προσδοκώμενου αντιτίμου από τους πωλητές και του διαθέσιμου ποσού από τους αγοραστές.
Γνώστες της τουριστικής αγοράς αναφέρουν στην «Κ» ότι αρκετοί ξενοδόχοι έσπευσαν να βάλουν αγγελίες το τελευταίο διάστημα για την πώληση των μονάδων τους, υπό το βάρος των δανείων τους. Επίσης, η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής για μονάδες που είναι μη βιώσιμες ή βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας αποτέλεσε χαριστική βολή. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η πίεση που ασκείται προς τα ξενοδοχεία από τα μη αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα, η λειτουργία των οποίων αυξάνεται πλέον με γεωμετρικούς ρυθμούς σε όλη την επικράτεια.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Οι όψιμοι θαυμαστές του Κυρ. Μητσοτάκη

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη

  Με καλούς οιωνούς (για τον ίδιο) ξεκίνησε η προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι έχουν πια έναν αρχηγό που μπορεί να τα βάλει στα ίσα με τον Αλ. Τσίπρα και να οδηγήσει το κόμμα γρήγορα στην κυβέρνηση πριν εγκατασταθεί στις ψυχές και στα μυαλά τους το στερητικό σύνδρομο.
Συντηρητικό κόμμα εξουσίας μακριά από την εξουσία είναι αντίφαση εν τοις όροις, η οποία πρέπει να λυθεί σύντομα γιατί διαφορετικά θα εμφανιστούν φυγόκεντρες τάσεις. Αυτό το ξέρει καλά ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. (δεν είναι χτεσινός) και έτσι έβαλε αυστηρό χρονοδιάγραμμα στον εαυτό του: σε 111 μέρες θα είναι έτοιμος ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία για τη μεγάλη επιστροφή.
Το ερώτημα τι μπορεί να κάνει ένας αρχηγός σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ώστε να ανασυγκροτηθεί ένα κόμμα τραυματισμένο και να μπει σε τροχιά διακυβέρνησης είναι δευτερεύον, αφού εκείνο που προέχει είναι να δοθεί η εντύπωση ότι μετασχηματίζεται, εκσυγχρονίζεται και ανανεώνεται.
Κι αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει με τη συνδρομή των φιλικών διαύλων ενημέρωσης, οι οποίοι δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεχνώντας φυσικά ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες αποθέωναν τον αντίπαλό του για την προεδρία, Ευάγγ. Μεϊμαράκη. Ας είναι, όλοι έχουν δικαίωμα στην αναθεώρηση, όταν η ζωή τα φέρνει αλλιώς και τα προγνωστικά διαψεύδονται.
Αλλωστε, ο Τσίπρας είναι ο βασικός αντίπαλός τους και μ' αυτόν θέλουν να ξεμπερδέψουν μια ώρα αρχύτερα, πολύ πριν εκπνεύσει η θητεία του και προτού προλάβει να οργανώσει μηχανισμούς άμυνας. Τα περί πολιτικής σταθερότητας και κανονικού εκλογικού κύκλου που διακινούν τα συστημικά ΜΜΕ δεν είναι επιχειρήματα παντός καιρού. Εχουν αξία μόνο αν στα πράγματα βρίσκονται οι σωστές και συνετές κυβερνήσεις και όχι οι ερασιτέχνες οπαδοί του κρατισμού.
Προσδοκίες όμως στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν επενδύσει και διάφοροι ζαλισμένοι από τις συνεχείς απογοητεύσεις και τα αλλεπάλληλα εκλογικά και προσωπικά στραπάτσα πρώην αριστεροί -άλλοι ενταγμένοι σε κόμματα, άλλοι περιφερόμενοι και ανέστιοι, ωστόσο σε διαρκή ετοιμότητα για να αρπάξουν την ευκαιρία- ώστε να απαλλαγεί η χώρα από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος την περίοδο της Μεταπολίτευσης, όπως λένε, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με την ψύχραιμη και ανιδιοτελή προσέγγισή τους, είναι λαϊκιστική και δημαγωγική, δεν έχει σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας, αποθαρρύνει τους ανυστερόβουλους επενδυτές, στήνει μεθοδικά κομματικό κράτος, ξεθεμελιώνει την παιδεία, διώκει σημαντικούς ανθρώπους του πολιτισμού, αλλά αυτό που την καθιστά ιδιαζόντως απεχθή είναι η ακατάσχετη ροπή της προς τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό (γίναμε Βόρεια Κορέα, βρε παιδιά, και δεν το πήραμε χαμπάρι;).
Μάλιστα, όλοι αυτοί ενοχλήθηκαν σφόδρα επειδή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι με τον κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει άβυσσος, έκανε την αυτοκριτική της για τη συνύπαρξη του κόμματός της με τη Δεξιά, κυρίως γιατί δεν άφησε το στίγμα του και παραδόθηκε στον συντηρητισμό (αιχμή ευανάγνωστη για την προηγούμενη ηγεσία), για να προσθέσει, θυμίζοντας τις ηρωικές εποχές του ανδρεοπαπανδρεϊσμού ότι «η Δεξιά, όποιον κι αν έχει αρχηγό, δεν αλλάζει».
Τα ύστερα του κόσμου δηλαδή. Η αντίδρασή τους ήταν άμεση και θυμωμένη: Πού την είδε την άβυσσο η κ. Γεννηματά, την αποστόμωσαν, συμπληρώνοντας με νόημα ότι άβυσσος χωρίζει την Κεντροαριστερά και το φιλελεύθερο Κέντρο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πράγματι, για όλους αυτούς η απειλή προέρχεται από τον εθνικομπολσεβικισμό (τι όρος!) του Τσίπρα και όχι από τον νεοφιλελευθερισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλωστε, ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. δεν είναι νεοφιλελεύθερος.
Πρόκειται για την ετικέτα που του κόλλησε η Αριστερά, η οποία με ελαφρότητα χαρακτηρίζει νεοφιλελεύθερη πολιτική ό,τι δεν καταλαβαίνει και ό,τι ξεφεύγει από το δογματικό ιδεολογικό σύμπαν της. Στο ίδιο λάθος υπέπεσε και η λαϊκή Δεξιά περιγράφοντας τον κ. Μητσοτάκη ως νεοφιλελεύθερο, αλλά αυτή ηττήθηκε πρόσφατα και στο εθνικό και στο κομματικό επίπεδο, οπότε είναι άνευ σημασίας η κριτική της.
Αν όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι νεοφιλελεύθερος, όπως ισχυρίζονται οι όψιμοι θαυμαστές του από την περιοχή της Κεντροαριστεράς και φλερτάρουν μαζί του, αναρωτιέμαι: Σε ποια ιδεολογική ομάδα ανήκουν οι πολιτικές που εφάρμοσε με συνέπεια, υπερηφανευόμενος γι' αυτό, την περίοδο που ήταν υπουργός των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου;
Σε ποια σχολή οικονομικής σκέψης ανήκουν οι απόψεις του για λιγότερο (πολύ λιγότερο) κράτος, για συρρίκνωση των δικτύων κοινωνικής προστασίας, για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, για αυτορρυθμιζόμενες αγορές, για τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, για τη μη επιστροφή του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων; Μάλλον θα πρόκειται για τη βουλγκάτα του ελευθεριακού κομμουνισμού στη μητσοτακική εκδοχή!
efsyn.gr