Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»


SHUTTERSTOCK

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου


                                                                                                                                            από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (03.09.16)

Τώρα κλαις;


Τι ακριβώς εννοούν οι ποιητές του ΔΟΛ και του ΣΚΑΪ όταν λένε ότι δεν μπορεί να μετράει μόνο το πορτοφόλι και κυρίως δεν μπορεί να διαθέτουν άδεια όσοι δουλεύουν με το Δημόσιο; Μέχρι σήμερα πώς ακριβώς είχε στηθεί το «πάρτι» στην ενημέρωση;
Οσοι είχαν τις κουμπαριές, τα λεφτά (έστω και με δάνεια), τις δημόσιες εργολαβίες, τα αφορολόγητα καράβια, ενδεχομένως ακόμα και τα λαθραία πετρέλαια, έκαναν επί δεκαετίες το λεγόμενο κουμάντο χάρη στο βασικό μέτοχο και στην αυθαιρεσία.
Σήμερα, όλοι θυμήθηκαν τις ξεχασμένες λέξεις περί δεοντολογίας, αξιοκρατίας, πολυφωνίας κ.λπ. Θυμήθηκαν μέχρι και την ΕΣΗΕΑ, χθες, στα ραδιόφωνα, ζητώντας να κάνει κάτι το σωματείο για όσους χάσουν τη δουλειά τους, και ξέχασαν ότι σε πολλά μαγαζιά τα προηγούμενα χρόνια έφταναν μέχρι και σε προπηλακισμούς συνδικαλιστών της ΕΣΗΕΑ αλλά και σε εκδικητικές απολύσεις των εκπροσώπων της επειδή όλοι αυτοί ήθελαν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
Θα τα δούμε όλα τελικά!

Ποιος κυβερνάει αυτόν τον κόσμο; Υπερεθνικές ή κοινοβούλια;

Το άρθρο
tvxs.gr 10:10 | 03 Σεπ. 2016
Τελευταία ανανέωση 10:11 | 03 Σεπ. 2016
«Ποιος έχει πράγματι την εξουσία; Κοινοβούλια και κυβερνήσεις ή μεγάλες πολυεθνικές». Αυτό είναι το θέμα που επιχειρεί να αναδείξει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επισημαίνοντας πως η φοροαποφυγή της Apple θέτει θεμελιώδη ζητήματα.

Η Süddeutsche Zeitung στη σαββατιάτικη έκδοσή της σχολιάζει το θέμα της εξουσίας που έχουν οι πολυεθνικές εταιρείες με αφορμή την περίπτωση φοροαποφυγής της Apple στην Ιρλανδία ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εφημερίδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle επισημαίνει:
«Με 13 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτείται συνολικά το σύστημα υγείας της Ιρλανδίας για έναν χρόνο. Η αξία της Apple στην αγορά εκτιμάται στα 570 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι υψηλότερη από το ΑΕΠ 160 χωρών σε σύνολο 195 χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Apple λοιπόν είναι μια ισχυρή εταιρεία, η οποία μάλιστα στο τέλος του περασμένου χρόνου αρνήθηκε να δώσει τον κωδικό κάποιου iPhone σε μια υπόθεση τρομοκρατίας την οποία ερευνούσαν επειγόντως οι διωκτικές αρχές. Η ισχύ της Apple δεν εστιάζεται όμως μόνο στα θησαυροφυλάκια του ομίλου αλλά στο ίδιο το προϊόν.
Η Apple ασχολείται με δεδομένα, το Facebook ασχολείται με πληροφορίες, η Google ορίζει τι πρέπει η ανθρωπότητα να γνωρίζει και τι μπορεί να ξεχάσει».
Και η εφημερίδα συνεχίζει:
«Όλες αυτές οι εταιρείες μεγαθήρια στη νέα ψηφιακή εποχή είναι οι κερδισμένοι της παγκοσμιοποίησης και έχουν εξουσία πάνω στα κράτη. Τα κλασικά κράτη δυσκολεύονται να τις εποπτεύσουν.
Είναι σχεδόν αδύνατη η συνεννόηση ανάμεσα σε 190 κράτη. Η Apple αντίθετα μπορεί να διχάζει χωρίς κόπο την ΕΕ. Οι μόνοι που έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν τα πράγματα είναι οι πελάτες.
Έχουν μια τρομερή διαίσθηση να καταλαβαίνουν πότε γίνεται κατάχρηση της εξουσίας που δάνεισαν. Η Apple έγινε τόσο ισχυρή που μόνο αυτή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τον εαυτό της. Και κοίτα, αυτή η υπερδύναμη κάνει λάθη. Και τα κράτη θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουν».

Πρίν 42 χρόνια, σάν σήμερα, μετά από απόφαση τού ΠΑΚ, ιδρύεται τό Πανελλήνιου Σοσιαλιστικό Κινήμα - ΠΑΣΟΚ...

Σαν σήμερα: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΣΟΚ...

Σαν σήμερα: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΣΟΚ
Στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, μιας πολιτικής παράταξης που θα κυριαρχήσει πολιτικά στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης και θα τη σημαδέψει θετικά και αρνητικά.

ΦΠΑ : Στη Μύκονο υπερκαλύφθηκε ο στόχος κατά 45,6%, τον Ιούλιο...

Τα νησιά ανέβασαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ...

Σαντορίνη
Αύξηση παρουσιάζουν τα έσοδα από τον ΦΠΑ τον Ιούλιο σε σχέση με τις επιδόσεις του Ιουνίου... Ο στόχος υπερκαλύφθηκε αντιστρέφοντας την εικόνα του προηγούμενου μήνα. Αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών και στην γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο και τους επόμενους μήνες του έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπέρβαση κατά 82,8% από τον στόχο παρουσίασαν τον Ιούλιο τα έσοδα από τον ΦΠΑ στη Σαντορίνη, ενώ στη Μύκονο υπερκαλύφθηκε ο στόχος κατά 45,6%.

Στα δύο αυτά νησιά, τον Ιούνιο είχε σημειωθεί υστέρηση από τον στόχο 58% και 60% αντίστοιχα. Στη Σύρο τα έσοδα απο τον ΦΠΑ υπερκάλυψαν τον στόχο κατά 37% , στην Πάρο 35% , στη Ρόδο 36% στην Κέρκυρα 25%, στα Χανιά 24,6%, στη Μυτιλήνη 13% και στο Ηράκλειο 12%.

Η αύξηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ τον Ιούλιο, είχε σαν αποτέλεσμα το επτάμηνο σε ολόκληρη τη χώρα να παρουσιάσουν υπέρβαση από τον στόχο κατά 3,5%. 
efsyn.gr

Το Θέμα: Οι ανθρώπινες «ασπίδες» των καναλαρχών...

Κινητοποίηση εργαζομένων του MEGA

Ο διαγωνισμός τελείωσε, δύο νέοι καναλάρχες πήραν άδειες, δύο παλιοί τις έχασαν, το MEGA δεν μπήκε στον... κόπο, ο ΣΚΑΪ ξεκίνησε από την επομένη την «επανάσταση» στο πλευρό των χιλιάδων (;) εργαζομένων που ...
θα χάσουν τη δουλειά τους, με τα στελέχη του να αφήνουν παράλληλα και κάποια υπονοούμενα ότι το αφεντικό πλήρωσε πολλά και πρέπει τώρα να σφίξουμε το ζωνάρι κ.λπ.

Ταυτόχρονα το έωλο επιχείρημα ότι όποιος έχει λεφτά παίρνει άδεια στα στόματα εκείνων που παρανομούσαν για χρόνια με πολιτικές πλάτες, διαπλοκή και «θαλασσοδάνεια» δεν πείθει φυσικά κανέναν. Η μόνη παράμετρος που έχει μεγάλη σημασία είναι εκείνη που αφορά τους εργαζομένους στα κανάλια των οποίων οι ιδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα να εκπέμπουν με το έτσι θέλω.

Μπορεί αριθμητικά και σε απόλυτους αριθμούς να μη χάνονται θέσεις εργασίας, αλλά όσοι εργαζόμενοι έχουν απομείνει και εργάζονται (με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου) στα κανάλια που βγήκαν εκτός βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη θέση.

Περάσαμε οι περισσότεροι στον κλάδο πρόσφατα από τη συγκεκριμένη αυτή θέση, με όλα τα κανάλια (τότε) είτε να σιωπούν είτε να είναι ακόμα και εναντίον μας και γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένη η συμπαράσταση στους 1.657 συναδέλφους.
 
Δημήτρης Κανελλόπουλος, Άντα Ψαρρά
efsyn.gr

Όλα ανοιχτά για αποχωρήσεις, συνεργασίες, μεταπωλήσεις...


Κοντομηνάς - Βαρδινογιάννης
Καθοριστικός ο ρόλος Βαρδινογιάννη και Κοντομηνά – Αργεί η τελική διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου...

Η επιτυχής ολοκλήρωση της δημοπρασίας και η ανάδειξη των τεσσάρων… Δεν συνιστά το τελικό σκηνικό. Η τελική μορφή του νέου τηλεοπτικού τοπίου ...
δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη… Είμαστε στην πολύ αρχή, δεδομένου ότι αναμένονται αρκετές μεταβολές, συνεργασίες και εκπλήξεις, μέχρι την οριστική διαμόρφωση του τοπίου.

Ενώ εκκρεμούν αποφάσεις της Δικαιοσύνης που – επίσης, δεν αποκλείεται να αλλάξουν κάποια δεδομένα.

Ωστόσο τα τεράστια ποσά που χτυπήθηκαν οι άδειες συνειδητοποιούν τώρα οι επιχειρηματίες – παλιοί και νέοι, ότι δεν είναι εφικτό να αποσβεστούν στις συνθήκες που βρίσκεται η ελληνική αγορά.

Για αυτό και όλοι συζητούν όλα… Τα πάντα είναι επάνω στο τραπέζι και ανοιχτά… Από σκέψεις για αποχωρήσεις έως συνεργασίες και μεταπωλήσεις.

Φυσικά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Και ειδικά για τους νέους επιχειρηματίες που εισέρχονται στο χώρο, Βαγγέλη Μαρινάκη και Βλαδίμηρο Καλογρίτσα που δεν διαθέτουν τηλεοπτικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο οι όποιες συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη πριν τη δημοπρασία για πιθανές συνεργασίες και κυρίως για το ποιες εγκαταστάσεις θα φιλοξενήσουν τους δυο νέους παίκτες έχουν «παγώσει».

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που αφήνει απ’ έξω, STAR και ALPHA, δημιουργεί νέα δεδομένα που επηρεάζουν καθοριστικά τη διαμόρφωση του τοπίου για την επόμενη ημέρα.

efsyn.gr

Μύκονος: Μπλόκο από το ΥΠΠΟ σε αγκυροβόλιο σκαφών


Με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς δεν εγκρίνεται υποβληθείσα μελέτη χωροθέτησης για την κατασκευή αγκυροβολίου μεγάλων τουριστικών σκαφών στον όρμο Πλατύς Γιαλός  στη Μύκονο από την εταιρεία «MYKONOS V.I.P. SERVICES ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Μ.Ε.Π.Ε.»
Ως αιτία για την εν λόγω απόφαση αναφέρεται ότι «πρόκειται για μεγάλης κλίμακας επέμβαση, η οποία πλήττει την φυσικά διαμορφωμένη ακτογραμμή και προκαλεί βλάβη στο χαρακτηρισμένο ως ειδικής κρατικής προστασίας και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους νησί της Μυκόνου».
cyclades24.gr

Έβαλαν "λουκέτο" σε γνωστό beach bar της Μυκόνου


Έβαλαν "λουκέτο" σε γνωστό beach bar της Μυκόνου
16:56 | 03 Σεπ 2016 
Κλειστό για σχεδόν τρεις εβδομάδες θα παραμείνει γνωστό beach bar της Μυκόνου εξαιτίας... ατασθαλιών, που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου την ημέρα που έδωσε συναυλία στο συγκεκριμένο μέρος ο Σάκης Ρουβάς. Συγκεκριμένα, "λουκέτο" 20 ημερών μπαίνει στο Rakkan, καθώς σε έφοδο κλιμακίου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στις 27  Ιουλίου, την ημέρα που εμφανίστηκε στο beach bar ο Σάκης Ρουβάς, εντοπίστηκαν ατασθαλίες αρκετών χιλιάδων ευρώ.
Ειδικότερα, η ΓΓΔΕ ανέφερε πως η εταιρεία δεν είχε προχωρήσει στην έκδοση 12 αποδείξεων όπου η διασταύρωση με τα "τραπέζια" έδειξε ότι  μικρότερη αντιστοιχούσε σε 500 ευρώ και η υψηλότερη έφτανε τα 12.000.
Έτσι, το πρωί, κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), της ΔΟΥ, και της αστυνομίας μετέβησαν στο μαγαζί και το σφράγισαν.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, είχε βεβαιώσει τις παραβάσεις και είχε ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης για το επικείμενο λουκέτο, τρεις μέρες πριν την επιβολή της ποινής όπως εκ του νόμου ορίζεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες εργαζόμενοι στο κατάστημα επιχείρησαν να σταματήσουν τους ελεγκτές και τους απειλούσαν με μηνύσεις. Οι τελευταίοι, όμως απάντησαν στις απειλές με περιπολικό που θα είναι μόνιμα έξω από το μαγαζί για 20 μέρες.


Πηγή: reporter.gr

Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη - τα επόμενα βήματα


Το πρώτο ουσιαστικά βήμα για την εξυγίανση της Μαρινόπουλος μέσω της μεταβίβασής της στην Σκλαβενίτης έγινε σήμερα με την υπογραφή της πολυπόθητης συμφωνίας ανάμεσα στις δύο εταιρείες και φυσικά τις πιστώτριες τράπεζες. Βεβαίως, απομένουν πολλά σημαντικά βήματα ακόμη για την επιτυχία του σχεδίου που έχει ως στόχο την επαναλειτουργία της κάποτε μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ όχι μόνο από πλευράς καταστημάτων, αλλά από πλευράς τζίρου. Τούτο τονίζεται και στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Σκλαβενίτης.
Ουσιαστικά με τη σημερινή υπογραφή ενεργοποιείται η λεγόμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 70 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει την πραγματική επαναλειτουργία των καταστημάτων του δικτύου της Μαρινόπουλος μέσω χρημάτων που θα καταβληθούν από τις τράπεζες και τη Σκλαβενίτης. Για την ενδιάμεση αυτή χρηματοδότηση παρείχε εμπράγματες εγγυήσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ η Μαρινόπουλος. Μάλιστα, τα πρώτα χρήματα εκτιμάται ότι θα εκταμιευθούν άμεσα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Επόμενο βήμα είναι η υποβολή του σχεδίου εξυγίανσης στους πιστωτές προκειμένου αυτό να λάβει τη σχετική έγκριση και να υποβληθεί στη συνέχεια στο δικαστήριο προς άμεση επικύρωση. Η Σκλαβενίτης, στον έλεγχο της οποίας θα περάσει το 100% της Μαρινόπουλος, δεν παραλείπει να σημειώσει στην ανακοίνωσή της ότι κύριοι στόχοι της είναι η διάσωση των 11.000 περίπου θέσεων εργασίας, η στήριξη των προμηθευτών και η ενίσχυση του κλάδου του λιανεμπορίου.
Η Μαρινόπουλος από την πλευρά της η οποία επίσης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση πριν από λίγο επισημαίνει ότι “η σημερινή εξέλιξη είναι ένας σημαντικός σταθμός στη διαδικασία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος και ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη μιας βιώσιμης λύσης, κάτι που υπήρξε προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή”.
Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά σημεία της συμφωνίας εξυγίανσης, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα είναι τα ακόλουθα:
  • Μεταβίβαση του 100% της Μαρινόπουλος σε νέα εταιρεία υπό τον έλεγχο της Σκλαβενίτης.
  • Νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,5% με το δάνειο να είναι δεκαετούς διάρκειας.
  • Καταβολή από την πλευρά της Σκλαβενίτης κεφαλαίων συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ.
  • «Κούρεμα» κατά 50% των οφειλών άνω των 100.000 ευρώ και αποπληρωμή στο ακέραιο των προμηθευτών που έχουν απαιτήσεις από τη Μαρινόπουλος ύψους έως 100.000 ευρώ.
  • Αποπληρωμή στο ακέραιο, αφού προηγηθεί ρύθμιση, των χρεών της Μαρινόπουλος σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Η πλήρης ανακοίνωση της Σκλαβενίτης έχει ως εξής:
«Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, των Τραπεζών και της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας.
Είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που...

Σε επικοινωνιακό θρίαμβο της κυβέρνησης εξελίχθηκε το καλοστημένο reality show με τις τηλεοπτικές άδειες



Τι κι αν πρόκειται για μια διαδικασία πρόδηλα αντισυνταγματική; Τι κι αν είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα πάντα θα καταπέσουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια; Τι κι αν απέχουμε ακόμα παρά πολύ από το κλείσιμο κάποιου τηλεοπτικού σταθμού;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μπορεί να καμαρώνει για καιρό ότι έκλεισε μερικούς από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας σε ένα κτίριο για 66 ώρες και κατάφερε να τους αναγκάσει να δεσμευτούν να καταβάλουν το εξωφρενικό συνολικό ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρώ.
 

Για ακόμα μια φορά, ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του έδειξαν σε όλους ότι είναι σχεδόν αλάνθαστοι στο παιχνίδι της επικοινωνίας και η Αξιωματική Αντιπολίτευση για ακόμα μια φορά έχει βρεθεί να υποστηρίζει θέσεις τις οποίες συμμερίζονται ελάχιστοι στην ελληνική κοινωνία.

Όπως και με το σκίσιμο των Μνημονίων, έτσι και με τα κανάλια, όταν θα καταπέσουν τα πάντα στα δικαστήρια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει για πάντα να λέει ότι «τουλάχιστον προσπάθησε» κι ότι «τουλάχιστον εμείς κάτι εισπράξαμε». 

Άπαιχτοι... 

parapolitiki.com

Τηλεοπτικές άδειες, ένα case study

                                                                                                               Alexandros Michailidis / SOOC
Η διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση πήρε 246 εκατ. ευρώ για ένα προϊόν που σίγουρα δεν αξίζει τόσα λεφτά, αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διδασκαλίας. Τι μας έμαθε η διαδικασία και, κυρίως, ποιες απορίες γεννά για τους νέους και τους παλιούς παίκτες


Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 2 Σεπτεμβριου 2016, 08:05
Κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται: τόσα χρήματα η Αριστερά συνήθως τα έπαιρνε από το κεφάλαιο μόνο με εθνικοποιήσεις. Η διαδικασία κόστισε στους επιχειρηματίες 246 εκατ. ευρώ και, παρά τις καταγγελίες για τις τριτοκοσμικές πρακτικές, όμως ίσως φτάσει να διδάσκεται ως case study σε πανεπιστήμια. Μπορεί να μην είναι απολύτως εξασφαλισμένη η καταβολή των χρημάτων, αλλά μιλάμε για απίστευτα ποσά που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στο μέγεθος της τηλεοπτικής αγοράς.
Είναι βιώσιμοι όλοι αυτοί, δεδομένων των χρημάτων που έδωσαν; Θα δείξει. Και τι θα κάνουν εκείνοι που λειτουργούν και έμειναν χωρίς άδεια, δηλαδή το Star και ο Αlpha; Και εδώ, θα δείξει ο καιρός. Υπάρχουν, άλλωστε, οι θεματικές άδειες ή οι συνέργειες με όσους έχουν την άδεια στο χέρι. Μπορεί πάλι να ακολουθήσουν τα νέα μοντέλα μετάδοσης, μέσα από δορυφόρο ή το δίκτυο. Προς τα εκεί, δηλαδή, που θα κινηθεί το Mega.

Τι άλλο μας μένει από τη διαδικασία της αδειοδότησης; Πολλά και ενδιαφέροντα.
Το πρώτο είναι ένα ερώτημα προς όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις: γιατί δεν δοκίμασαν να βάλουν στο ταμείο, έστω κάτι λίγα, αν όχι το θηριώδες ποσό που παίρνει ο Παππάς;
Το δεύτερο είναι ένα θεωρητικό ερώτημα προς τους αδειοδοτούμενους: από πού νομίζουν ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους; Να μας πουν, να πάμε και εμείς από εκεί.
Και το τρίτο είναι ένα ερώτημα που το θέτει η ζωή: είμαστε σίγουροι ότι θα πληρωθούν αυτά τα χρήματα; Εχουμε, άλλωστε, δικαστήρια μπροστά μας…
Για πρώτη φορά, σχεδόν εδώ και τρεις δεκαετίες, τα συμφέροντα Βαρδινογιάννη δεν διεκδικούν κεντρικό ρόλο στα μέσα ενημέρωσης. Και οι δύο εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, το Star και η κυπριακή, συγκρατήθηκαν σε ποσά πολύ χαμηλότερα από εκείνα που διέθεσαν οι ανταγωνιστές. Και αυτό ήταν εμφανώς επιχειρηματική επιλογή.
Ο Ιβάν Σαββίδης αναμένεται να μας απασχολήσει περισσότερο. Παραδέχθηκε ότι λειτούργησε σαν «λαγός» για να ανέβει το τίμημα, ενώ δεν έκρυψε και τη… στενοχώρια του για την επιτυχία Αλαφούζου. Οι δηλώσεις του θα συζητηθούν, θα προκαλέσουν εντάσεις και, λογικά, επιβεβαιώνουν την πρόθεση του για την ανάληψη σημαντικότερου ρόλου στη δημόσια σφαίρα.
Οι επόμενες κινήσεις του Δημήτρη Κοντομηνά συνθέτουν ένα κρίσιμο ερώτημα. Θα πάει για θεματική άδεια; Θα διεκδικήσει συνέργειες ή θα αποτολμήσει έξοδο με πώληση των υποδομών σε έναν νέο παίκτη; Από κάπου πρέπει να ψωνίσουν και οι καινούργιοι.
Ο ΣΚΑΪ, που πλήρωσε 43 εκατ. ευρώ, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το σενάριο της ελεύθερης πρόσβασης επιχειρηματιών στην τηλεοπτική αγορά;
Μάθαμε για ακόμα μία φορά ότι οι έχοντες «πληροφορίες» είναι αεριτζήδες της κακιάς ώρας. Απαντες θεωρούσαν ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε πρώτος άδεια. Επίσης αρκετοί πίστευαν ότι ο ΣΚΑΪ θα κλείσει. Τελικώς το παιχνίδι διεξήχθη με τους κανόνες που ετέθησαν και ο ΣΚΑΙ ήταν ο καλύτερος παίκτης. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν θα αισθάνεται καθόλου καλά σκεπτόμενος ότι πλήρωσε πολλά περισσότερα από τον πρώην συνεταίρο του.
protagon.gr

Οι μύθοι που κατέρρευσαν στα ΜΜΕ. Ο πόλεμος συνεχίζεται…


tvxs.gr13:13 | 02 Σεπ. 2016
Γιάννης Σιδηρόπουλος
Σε τέσσερα επίπεδα εκτυλίσσεται η υπόθεση της ανασυγκρότησης το χώρου των ΜΜΕ που ξεκίνησε η κυβέρνηση και παρά τις καθυστερήσεις (αναγκαστικές σε κάποιες περιπτώσεις) αποδεικνύεται ότι μαζί με τη Δικαιοσύνη είναι τα δύο πεδία με εξέχουσα θεσμική σημασία και ισχύ, όπου έχει επιδείξει αποφασιστικότητα και μάλλον αποτελεσματικότητα. Μια πορεία που κυριαρχείται από την κατάρρευση αρκετών μύθων…
Ο επιτυχημένος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες
Το ένα επίπεδο είναι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που ολοκληρώθηκε αποφέροντας ένα ιλιγγιώδες ποσό στο δημόσιο και που, σε κάποιο βαθμό, «θεραπεύει» μια 25ετία κατά την οποία το μιντιακό κατεστημένο εκμεταλλεύτηκε δημόσιο αγαθό χωρίς αντίτιμο ενώ αντίθετα χρηματοδοτήθηκε αφειδώς από το χρεωκοπημένο και ανακεφαλαιοποιημένο με χρήματα των φορολογουμένων τραπεζικό σύστημα.  Η διαδικασία ήταν επίσης...