Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                             "TA NEA"

«Μαύρη Τρίτη»: Βουτιά 12,78% στο Χρηματιστήριο...

...το μεγαλύτερο «κραχ» από το 1987

«Μαύρη Τρίτη»: Βουτιά 12,78% στο Χρηματιστήριο - το μεγαλύτερο «κραχ» από το 1987

  Κραχ σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο την Τρίτη, με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αλλά και τη στάση των ευρωπαϊων εταίρων και του Eurogroup να τρομοκρατεί τους επενδυτές - κυρίως τους ξένους - οι οποίοι προχώρησαν σε μπαράζ πωλήσεων.


Με πτώση 12,78%, τη μεγαλύτερη της 27ετίας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε στις 902,84 μονάδες.

Τέτοιο μέγεθος πτώσης είχε να σημειωθεί από το 1987. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 187,17 εκατ. ευρώ.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 898,93 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 13,15%.

tanea.gr

Προεδρική εκλογή, «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», δανειστές:

 ...έρχεται η ώρα της μεγάλης σύγκρουσης



ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ
 Μέσα σε μερικές μόλις ημέρες, η κυβέρνηση ανέτρεψε την επί 2,5 χρόνια στρατηγική της, ακύρωσε το «αφήγημα» που με πολλή προσοχή και επιμέλεια –παρά τις αντιξοότητες- φιλοτεχνούσαν συστηματικά ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και άνοιξε την διαδικασία της προεδρικής εκλογής με τη χώρα «ξεκρέμαστη» για την «επόμενη μέρα».
Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επί μήνες μας διαβεβαίωναν ότι η προεδρική εκλογή –άρα, το «ρίσκο» να γίνουν πρόωρες εκλογές- θα διεξαγόταν σε συνθήκες ηρεμίας, με διασφαλισμένη την «επόμενη μέρα» και, σε κάθε περίπτωση, έξω από τον ασφυκτικό μνημονιακό «κορσέ». Και μετά άρχισαν οι «διορθώσεις». Εντάξει, το ΔΝΤ δε θα έφευγε ακριβώς, αλλά θα παρείχε τεχνικές συμβουλές. Και μετά το ΔΝΤ θα είχε «κεντρικό ρόλο». Και, εντάξει, το Μνημόνιο που δήθεν τελείωνε δε θα τελειώσει τελικώς, αλλά θα πάρει μία «τεχνική» παράταση. Με option να φτάσει ακόμη και τους 6+6 μήνες. Και, εντάξει, έχουμε πετύχει τόσο πολλά ως χώρα που οι δανειστές θα μας έδιναν μετ’ επαίνων και απροβλημάτιστα το απολυτήριο από το σκληρό σχολείο της προτεσταντικής δημοσιονομικής ηθικής. Μόνο που ζήτησαν και μερικά μέτρα για να γίνει αυτό. Αφού πρώτα αντί για απολυτήριο, μας ενημέρωσαν ότι μας δίνουν απλώς «προαγωγή» στην επόμενη τάξη της σκληρής δημοσιονομικής επιτήρησης.
Τούτων δοθέντων, είναι σαφές πως η κυβερνητική στρατηγική χρεοκόπησε, κάπου ανάμεσα στο «Παρίσι 1» και στο «Παρίσι 2». Ίσως και αμέσως μετά. Όταν, πλέον, Σαμαράς και Βενιζέλος κατάλαβαν ότι οι «τροϊκανοί» δε θα έκαναν πίσω, αλλά θα συνέχιζαν να αξιώνουν μέτρα που δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε αυτή, αλλά ούτε η επόμενη κυβέρνηση. Μειώσεις συντάξεων, συντάξεις πείνας, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς αναξιοπρέπειας και φτώχειας, αλλά και υπερφορολόγηση, χωρίς καμία μέριμνα για τις στοιχειώδεις ανάγκες του ανθρώπου, που προσδιορίζουν και τις βασικές φοροαπαλλαγές.
Ελέχθη πως η σκληρή στάση της τρόικας δεν ήταν μόνο μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά κυρίως ένα μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τι θα έχει να αντιμετωπίσει ως η «εν αναμονή» κυβέρνηση. Και πράγματι, η ανυποχώρητη στάση των «τροϊκανών» είχε κι αυτή την διάσταση. Όμως, κυρίως, έχει μια άλλη διάσταση: πως για όσο διάστημα η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές και να πατήσει στα πόδια της ως ανεξάρτητο κράτος, οι δανειστές θα συνεχίσουν να ζητούν παράλογα πράγματα, να αξιώνουν τρελές απαιτήσεις και να προωθούν ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που «κινεζοποιεί» την ελληνική οικονομία και μας καθιστά παρίες της Ευρώπης.
Και, εντάξει, η κυβέρνηση το κατάλαβε πολύ αργά. Πίστευε ότι θα πάρει κάποιο «δώρο» για την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, αλλά τελικώς την «άδειασαν». Γι’ αυτό και άνοιξε τη βαλβίδα των εξελίξεων, δρομολογώντας την προεδρική εκλογή. Είτε για να αφήσει την «καυτή πατάτα» στους επόμενους, είτε για να ανανεώσει την πλειοψηφία της στη Βουλή και να έχει ελπίδα να περάσει μερικά ίσως από τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα.
Όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει επενδύσει σε καμία «στρατηγική του καλού μαθητή», ούτε βαυκαλίζεται πως αν ισοπεδώσει την κοινωνία, θα πάρει κάποιο «μπράβο» από την κ. Μέρκελ ή τον κ. Γιούνκερ. Αν, λοιπόν, γίνουν εκλογές και οι δανειστές έχουν και στην επόμενη φάση τις ίδιες απαιτήσεις και την ίδια, σκαιότατη συμπεριφορά, τότε ίσως θα πρέπει να ανοίξει από την αρχή μια γενική συζήτηση. Μία συζήτηση με βασικό ερώτημα αν μας αξίζει το μέλλον που θέλουν για εμάς στο Βερολίνο, την Ουάσινγκτον, τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες, αλλά και μία συνολική επανεξέταση –από την αρχή- των προτεραιοτήτων για την Ελλάδα.
Και απ’ αυτή τη συζήτηση, μπορεί να προκύψει η απόφαση να πει η Ελλάδα ένα ξερό «όχι». Και τότε, αν απέναντί τους δουν μία αποφασισμένη κυβέρνηση με μία εξίσου αποφασισμένη κοινωνία να την στηρίζει, μένει να δούμε πόσο αποφασισμένοι είναι και οι δανειστές να τραβήξουν το σχοινί μέχρι τέλους.
matrix24.gr

Η δικαίωση της Ντόρας


dikaiosiΟφειλόμενη αναφορά στην Ντόρα Μπακογιάννη και ειδικά από τη στήλη που δεν θεωρείται φίλα προσκείμενη.


Αλλά η αλήθεια είναι ότι η πρώην υπουργός ήταν η πρώτη που έθεσε, δημοσίως, το ζήτημα της άμεσης εκλογής Προέδρου, και μάλιστα πριν τα Χριστούγεννα. «Να το κάνουμε τώρα, μετά τον προϋπολογισμό. Να μην κλείσουμε τη Βουλή, να βγάλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να δώσουμε την αίσθηση σταθερότητας. Ειλικρινά ελπίζω ότι μπορούμε να βγάλουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είχε πει εκεί περί τα μέσα προς τέλη Νοεμβρίου και από χθες μπορεί να δηλώνει ότι σε αυτή της την εκτίμηση δικαιώθηκε.

matrix24.gr

Σκίτσο του Ηλία Μακρή


                                                                                                      ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Le Monde: Η πολιτική αστάθεια στη χώρα, αφορμή των φόβων της Ε.Ε....

"Όλοι μετρούν τις ψήφους (...) και δεν είναι απίθανο, εν τέλει, να βρεθούν οι 180... 
«Οι μεγάλοι εκλογικοί ελιγμοί στην Ελλάδα»...μόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποια πλευρά θα συγκεντρωθούν..."...
                -----
"Οι μεγάλοι εκλογικοί ελιγμοί στην Ελλάδα" είναι ο τίτλος της δημοσιεύματος της γαλλικής Le Monde, στο οποίο ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, Αλέν Σαλ, εξηγεί τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και καταλήγει σε εκτιμήσεις για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και την επιλογή των ημερομηνιών για την εν λόγω εκλογή.

Η Ελλάδα θα ζήσει ιδιαίτερα πολιτικά Χριστούγεννα, λέει ο συντάκτης. Εάν στην τρίτη προσπάθεια δεν επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, τότε θα κηρυχθούν εκλογές πριν από το τέλος της θητείας τού Κάρολου Παπούλια τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Οι κάλπες, όμως, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική κρίση, που θα είναι δύσκολο να επιλυθεί, αναφέρει ο ανταποκριτής, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Και αυτό διότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται να συμφωνήσει στην επιλογή του Προέδρου και επιθυμεί την πρόκληση πρόωρων εκλογών, παρ' ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Αυτές οι αβεβαιότητες προκαλούν φόβο σε πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δεν έχει την παραμικρή διάθεση να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, προσθέτει ο συντάκτης.

Η εφημερίδα μεταφέρει απόσπασμα κυβερνητικής ανακοίνωσης, όπου τονίζεται ότι "η πολιτική αβεβαιότητα θα πρέπει να λήξει τώρα".

Σύμφωνα με τη Le Monde, ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχηματίζοντας παράλληλα ότι είναι δυνατό να βρεθεί ένας υποψήφιος ικανός να συσπειρώσει την κεντροδεξιά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκίνησε ένα μεγάλο παιγνίδι τακτικής στο πλαίσιο των περίπλοκων διαπραγματεύσεων με το Eurogroup και την τρόικα, λέει ο συντάκτης.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στη δίμηνη παράταση που δόθηκε από το Eurogroup, η οποία, όμως, δυσαρεστεί τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εδώ και μήνες διαμηνύει ότι θα βγάλει την Ελλάδα από το πρόγραμμα λιτότητας.

Σύμφωνα με σχόλιο του πολιτικού αναλυτή Γιώργου Σεφερτζή, "ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα παγιδεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί σε περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει τον χρόνο για να διαπραγματευθεί με την τρόικα, οπότε τα περιθώρια ελιγμών μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι περιορισμένα (...). Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την απόφαση που πήρε η τρόικα να επιταχύνει την προεδρική εκλογή ως μια απελπισμένη προσπάθεια να καλύψει τα νέα μέτρα λιτότητας και να εκβιάσει την ψήφο των βουλευτών".

Σύμφωνα με τον συντάκτη, ο Αντ. Σαμαράς ελπίζει να πείσει τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και τους ΑΝΕΛ, τα κόμματα των οποίων είναι σε πτώση στις δημοσκοπήσεις και κινδυνεύουν να χάσουν πολύ στην περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Το δημοσίευμα καταλήγει με σχόλιο του καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου: "Όλοι μετρούν τις ψήφους (...) και δεν είναι απίθανο, εν τέλει, να βρεθούν οι 180, μόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποια πλευρά θα συγκεντρωθούν..."...
newsbeast.gr

"Έκλ@σεν η νύφη και σχόλασεν ο γάμος" ...

Με  διάγγελμά του ο απερχόμενος  πρωθυπουργεύων και πρόεδρος της ΝΔ   ανακοίνωσε  ότι ο αντιπρόεδρος  του ιδίου κόμματος   Σταύρος Δήμας θα...
είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όπως διαβάσαμε στο ERTOPEN :
"...Με διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά ανακοινώθηκε το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον Στάυρο Δήμα, πρώην επίτροπο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Σταύρος Δήμας είναι ένας πολιτικός άνδρας σοβαρός και καταξιωμένος, με ευρωπαϊκές περγαμηνές και ιδιαίτερα σημαντικό έργο τόσο εντός των συνόρων όσο και στην Ε.Ε.
«Είναι κατά κοινή ομολογία πρόσωπο που ενώνει, που εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε πως «είναι άνθρωπος που εκτιμά η ελληνική κοινωνία και σέβεται η διεθνής κοινότητα».
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «επιλέξαμε την καλύτερη υποψηφιότητα» και με εκείνον η χώρα θα είναι «από κάθε άποψη έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα».
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι πρόκειται για την κοινή υποψηφιότητα Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, καθώς συμφώνησαν στο πρόσωπο του κ. Δήμα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο..."
Τι κρίμα  που  ο καλός  του φίλος και  μέχρι προχθές  "εξ απορρήτων"  σύμβουλος και δερβέναγας  Μπαλτάκος, αποφάσισε  να  "ριζώσει"  για τα καλά  στον  μερικώς "παρθένο"  χώρο της ακροδεξιάς , φτιάχνοντας  "δικό" του  κόμμα- φερετζέ.
Θα ήταν  μια  πολύ  καλή επιλογή  απο πλευράς  του  "νταή" των  βρυξελλών, η οποία   θα  εξυπηρετούσε  άριστα  τα σχέδιά  του  για  τον  επαναπροσδιορισμό  του όρου "δημοκρατία" και την προσαρμογή  της  στα  πλαίσια  του ύφους , του ήθους και της  ιδεολογίας  της  νεώτερης  νέας  τάξης πραγμάτων.
Επειδή  όμως  ο Μπαλτάκος  είχε  ήδη αναλάβει  άλλη αποστολή, διάλεξε  κάποιον  που αφ΄ενός  να είναι σάρκα  εκ της σαρκός   του  κόμματος , και απο την άλλη να  μπορεί να
λειτουργήσει και ως αντιβίωση  σε  πιθανή  προσβολή   απο  τον Μητσοτακικό ιό (για την ακρίβεια  κόρη).
Ο κ. Δήμας  που  αν  δεν  πάνε  καλά  τα  πράγματα  στην   παρασκηνιακή  δημοπρασία  αγοράς  ψήφου, δεν  θα  νιώσει  την  υφή  του κόκκινου  βασιλικού  βελούδου  της προεδρικής  καρέκλας, μπορεί  να μήν  είναι  στρατευμένος ακροδεξιός , αλλά  έχει δύο ατού.Πρώτον είναι στο  μπλοκ  του Καραμανλή και δεύτερο  είναι  αυτός  που  μετά  το χαστούκι  της  Μαρίκας διώχτηκε  απο τον Μητσοτάκη  σαν  να ήταν  η τρίχα  στη ζύμη  του  μπλέ τηγανόψωμου.
Πονηρός  ο Καλαματιανός  αλλά όχι  τόσο ώστε  να περάσει αβλαβής  το ποτάμι   της  λαϊκής  αγανάκτησης  και οργής, το οποίο εξάλλου προσπαθεί  να συγκρατήσει  με  κάθε τρόπο  και με κάθε  εσωτερική  και εξωτερική βοήθεια.
Καληνύχτα  κύριε Σαμαρά...
 

Μήνυμα...σταθερότητας!..

Από το 1987 είχε να σημειωθεί τόσο μεγάλη πτώση του Χρηματιστήριο...

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συνέβη την Τρίτη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η πτώση ήταν τέτοιας έντασης που ούτε σε εποχές...
Lehman Brothers δεν καταγράφηκε τέτοιο σκηνικό. Έχοντας αγγίξει μετά τις 16:30 πτώση που ξεπέρασε το 13%, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 902,84 μονάδες με απώλειες 12,78%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από το 1987 και μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της αγοράς. O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε στα επίπεδα των 900 μονάδων, κλείνοντας στις 902,84 μονάδες με δραματική πτώση 132,24 μονάδων ή σε ποσοστό 12,78%.


Αναλυτικά στην Ημερησία. Δυστυχώς ζούμε ξανά ιστορικές στιγμές με τη χειρότερη έννοια του όρου...

parapolitiki.com

Φιλάκια...

ΤΩΡΑ-Συνάντηση Σαμαρά-Δήμα 
Το Twitter τρολάρει τον Σταύρο Δήμα...
Η ανακοίνωση για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας δε θα μπορούσε να μη σχολιαστεί… καταλλήλως από τους χρήστες του Twitter.
Δείτε...

μερικά από τα σχόλια… υποδοχής


Διαβάστε περισσότερα "tweets", ΕΔΩ...
 

Ντερμπεντέρης: διαψεύστηκε σε 5 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα ...


Το έγκυρο ρεπορτάζ, η εμβριθής άποψη του μεγαλοδημοσιογράφου, αποδομήθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

Όλα αυτά στο... χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του Mega - δείτε το ΕΔΩ. Ο Γιάννης Πρετεντέρης στο 16ο λεπτό και 25 δευτερόλεπτα δυσκολεύεται να δει το σενάριο της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής τον Δεκέμβριο, διότι «18, 19 είναι το Eurogroup οπότε δύσκολο, 20 να ξεκινήσουν, Χριστούγεννα ο 2ος γύρος, παραμονή Πρωτοχρονιάς ο 3ος, λίγο δύσκολο» σημείωνε με αυτό το σαρδόνιο χαμόγελο του δημοσιογράφου που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. «Θα έλεγα πως η προεδρική εκλογή πάει μάλλον αμέσως μετά». Κι επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια πως η κυβέρνησή μας (η αγαπημένη, δεν το είπε, αλλά το εννοούσε) θα χρησιμοποιήσει το χαρτί της προεκλογικής εκλογής ως διαπραγματευτικό μέσο για την πολιτική σταθερότητα του τόπου.
Είμαστε ήδη στα 17 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα. Η Μαρία Σαράφογλου ετοιμάζεται να περάσει στο ρεπορτάζ των επεισοδίων του Σαββάτου και στις «εικόνες σοκ» από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία για τους... ιπτάμενους αναρχικούς.
Ώσπου στα 22 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα «σκάει» η είδηση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής! «Ραγδαίες οι εξελίξεις» λέει η παρουσιάστρια και βγάζει τη Ράνια Τζίμα να μας μεταφέρει το ρεπορτάζ.
Χρειάστηκαν μόλις 5 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα για να διαψευστεί ο Γιάννης Πρετεντέρης. Αναμφίβολα, με τέτοιο ρεκόρ μπαίνει στο βιβλίο Γκίνες.
e-tetradio.gr

Πρόεδρος, εκλογές, εκβιασμοί...

Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, αρκεί να μην είναι υπό εποπτεία. Γιατί τότε, σε μια...
δημοκρατία πιασμένη στη μέγγενη του χρέους, και τοποθετημένη στο μικροσκόπιο της τρόικας, η δημοκρατική διαδικασία είναι στα χαρτιά και η διέξοδος που μπορεί να προσφέρει έχει ήδη υπονομευτεί.

Ας δούμε πως…

Έχουμε μια κυβέρνηση που κατά κοινή ομολογία (μας) ξέσκισε και πέτυχε μια αναπροσαρμογή άνευ προηγουμένου, διαλύοντας μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, απολύοντας και ξεπουλώντας. Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, πράγματι τα έκαναν όλα. Ότι τους ζήτησαν οι δανειστές και ακόμη παραπάνω…

Έχουμε, από την άλλη μεριά, τους Δανειστές/ εκβιαστές, αυτούς που μας ετοίμασαν τα προγράμματα (με τους λάθος πολλαπλασιαστές) που υλοποιήθηκαν στην πλάτη μας, αυτούς που καθορίζουν ποιοι ζουν και ποιοι πεθαίνουν σ αυτόν τον τόπο, αυτούς  που ορίζουν τι σε ποιον και πόσο θα ξεπουληθεί, αυτούς που στην ουσία διοικούν τα υπουργεία και παίρνουν τις αποφάσεις… Έρχονται λοιπόν αυτοί και λένε: δεν μας αρκεί η υπακοή της σημερινής κυβέρνησης, απαιτούμε και την συμμόρφωση της επόμενης…

Καθώς οι δανειστές είναι αυτοί που ελέγχουν τη ροή του χρήματος είναι σε θέση να καθορίσουν και τις πολιτικές εξελίξεις. Οδηγούν λοιπόν τα πράγματα ακριβώς εδώ:
Ή εκλέγετε (μας λένε) Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οπότε συνεχίζουμε τη δουλειά με την παρούσα συγκυβέρνηση
‘ή δεν εκλέγετε πρόεδρο, πάτε σε εκλογές και περιμένουμε την επόμενη κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, οι δανειστές επόπτες και ρυθμιστές της ροής χρήματος στη χώρα, κλείνουν τη στρόφιγγα, προκαλώντας  ασφυξία δημιουργώντας το δίλημμα για την εκλογή του Προέδρου αλλά και τις προϋποθέσεις ελέγχου και της επόμενης κυβέρνησης που πιθανόν θα προκύψει, αν τελικά πάμε σε εκλογές…

Ας αποκωδικοποιήσουμε τον εκβιασμό. Διατυπώνεται ως δίλλημα  σε δύο φάσεις από τους δανειστές, αξιοποιείται από την εκβιαζόμενη (συν)κυβέρνηση και τελικά καταλήγει επάνω στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Φάση πρώτη: οι δανειστές έχουν έτοιμο ένα οικονομικό πακέτο που περιλαμβάνει 1,8 δις ευρώ που θα δοθεί στη χώρα με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης (αφού η βουλή ψηφίσει 17 (!) προαπαιτούμενα). Μετά από αυτό το πακέτο περιλαμβάνει και την προληπτική γραμμή πίστωσης που σημαίνει αυστηρή Εποπτεία. Για να δώσουν αυτό το πακέτο οι δανειστές θέλουν «σταθερότητα», δηλαδή να μην τρέχουμε σε εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης

Φάση δεύτερη: εδώ είμαστε τώρα. Έρχεται λοιπόν η (συν)κυβέρνηση και λέει στην ελληνική βουλή: Αυτό είναι το «πακέτο συμφωνίας» με την τρόικα των δανειστών. Αν εκλέξουμε πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεχίζουμε για την ολοκλήρωσή του. Αν όχι πάμε σε περιπέτεια. Σ αυτό το δίλημμα ή με αυτό το πρόσχημα θα απαντήσουν οι 300 της Βουλής και θα διαμορφωθεί το αποτέλεσμα που θα εκλέξει (ή δεν θα εκλέξει) πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Φάση Τρίτη: ο εκβιασμός των δανειστών, προφανώς θα μείνει ενεργός στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Οι διαπραγματεύσεις με τους θα παγώσουν, προκειμένου να γίνουν εκλογές και να αναδειχθεί η καινούργια κυβέρνηση. Σ αυτό το σημείο ο εκβιασμός των δανειστών φτάνει μέχρι  εκλογικό σώμα, που θα αποφασίσει τελικά αν έχει το σθένος να αλλάξει κυβέρνηση.

Φάση τέταρτη: Ο εκβιασμός των δανειστών προφανώς, είναι διατυπωμένος με τέτοιον τρόπο που θα τον αισθανθεί άμεσα και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Η νέα κυβέρνηση, εξ αιτίας όλης αυτής της καθυστέρησης που οργάνωσαν οι δανειστές θα βρεθεί μπροστά σε ασφυκτικά οικονομικά/ ταμειακά προβλήματα, γεγονός που θα την οδηγήσει «με το καλημέρα» στην μέγγενη των δανειστών/ εκβιαστών…

Η δημοκρατία, λοιπόν, δεν εκβιάζεται;...
topontiki.gr

Ξεχάστε το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, μόνο Βενιζέλος...

Όπως καταλαβαίνετε, η έναρξη της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ και οι...
πρόωρες εκλογές που λογικά θα ακολουθήσουν συνθέτουν με υπέροχο τρόπο τις "έκτακτες συνθήκες" που θα επικαλεστεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να κάνει ό,τι θέλει με το ΠΑΣΟΚ.
Θα πρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα αφελής αν πιστεύει ότι πρόκειται να γίνει κάποιο σοβαρό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ή της Δημοκρατικής Παράταξης. Εξάλλου, νομίζω ότι θα πρέπει να ήταν από καιρό αφελής όποιος πίστευε ότι υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να επιτρέψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος να λάβουν χώρα δημοκρατικές διαδικασίες.
 Αυτό που θα πρέπει όμως να συγκρατήσετε είναι το εξής: οι μη δημοκρατικές διαδικασίες πριν τις εκλογές εξασφαλίζουν και τις μη δημοκρατικές διαδικασίες την επόμενη ημέρα τους, όπου δεν θα έχει μείνει κανείς για να αμφισβητήσει τον εθνικό μας Αντιπρόεδρο ο οποίος θα νιώθει ευτυχής ακόμα και αν είναι πρόεδρος ενός κόμματος του 5%...

parapolitiki.com

Ραγκούσης: Για ό,τι συμβεί στην πατρίδα από εδώ και στο εξής, υπεύθυνοι είναι Σαμαράς- Βενιζέλος...

 Οργισμένος εμφανίστηκε ο Γιάννης Ραγκούσης για τις αποφάσεις τόσο του Eurogroup όσο και της κυβέρνησης αναφορικά με την προεδρική εκλογή. 
Ο πρώην υπουργός αναφορικά με το τις αποφάσεις του Eurogroup υπογράμμισε: 

«Η Ελλάδα παραμένει τελικά στο Μνημόνιο, την ώρα που η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έγκαιρα και προγραμματισμένα ανέκτησαν πλήρως την εθνική τους κυριαρχία, ενώ παράλληλα και η Κύπρος βαδίζει στέρεα και σωστά. 
Αντίθετα, η Κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου απέτυχε να φέρει σε πέρας την ιστορική αποστολή της. Προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τώρα τα χειρότερα είναι αναγκασμένη μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να κάνει όσα δεν έκανε δυόμισι χρόνια, επειδή προτεραιότητα των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου ήταν η εκτέλεση συμβολαίων διαπλοκής και η αναβίωση πελατειακών αντιλήψεων και πρακτικών» 
Σκληρός στην κριτική του ήταν και με την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαδικασίες για την προεδρική εκλογή χαρακτηρίζοντας υπεύθυνους για ό,τι συμβεί τους Σαμαρά- Βενιζέλο «επειδή τα μέτρα που πλέον απαιτούνται θα είναι εξαιτίας τους οδυνηρά, αποφάσισαν να παραπέμψουν τη λήψη τους μετά την προσπάθεια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Άρα, με βάση το υπαρκτό ενδεχόμενο μη εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η προφανής πολιτική τους σκοπιμότητα είναι να αποποιηθούν την εθνική ευθύνη τους. Εκθέτουν την χώρα σε ανυπολόγιστους κινδύνους και τυχοδιωκτικά τζογάρουν πέντε ετών θυσίες των Ελλήνων και των ελληνικών επιχειρήσεων. Για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής στην πατρίδα, την αποκλειστική ευθύνη θα φέρουν ιστορικά και πολιτικά οι κ.κ.Σαμαράς και Βενιζέλος.»

Φωτογραφήματα



Εναρξη με Fidelio. Με την μοναδική όπερα που έγραψε ο Beethoven άνοιξε την σεζόν της η Σκάλα του Μιλάνου. Όρθιοι οι θεατές στα θεωρεία καταχειροκρότησαν τους συντελεστές και τον  Αργεντίνο μαέστρο, Daniel Baremboim στον τελευταίο του χρόνο συνεργασίας ως διευθυντής ορχήστρας με την  διάσημη όπερα. EPA/BRESCIA AMISANO
Εναρξη με Fidelio. Με την μοναδική όπερα που έγραψε ο Beethoven άνοιξε την σεζόν της η Σκάλα του Μιλάνου. Όρθιοι οι θεατές στα θεωρεία καταχειροκρότησαν τους συντελεστές και τον  Αργεντίνο μαέστρο, Daniel Baremboim στον τελευταίο του χρόνο συνεργασίας ως διευθυντής ορχήστρας με την  διάσημη όπερα.
από "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Φωτισμένη Λυών

 Μια πρώτη γεύση από τις φωτεινές εγκαταστάσεις διαφόρων καλλιτεχνών πήραν στην γαλλική πόλη, λίγο πριν ξεκινήσει το Festival of Lights για άλλη μια χρονιά. Στην φωτογραφία η τεράστια γυάλινη λάμπα είναι έργο της Severine Fontaine.
 REUTERS/Robert Pratta