Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Το σχέδιο ανάπτυξης των 14 αεροδρομίων

Επί τάπητος η 40ετής σύμβαση παραχώρησης στην κοινοπραξία Fraport-Slentel και οι επενδύσεις
Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016 10:49


Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
fzois@naftemporiki.gr


O στρατηγικός σχεδιασμός της κοινοπραξίας Fraport-Slentel, η οποία αναλαμβάνει από τον Οκτώβριο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια για 40 χρόνια, βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Fraport Στέφαν Σούλτε και του προέδρου της Slentel και του ομίλου, Δημ. Κοπελούζου.
Η σύμβαση και το επενδυτικό σχέδιο 330 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020 και 1,4 δισ. στη διάρκεια της παραχώρησης, συζητήθηκαν εκτενώς. Σύμφωνα με τη στρατηγική ανάλυση της κοινοπραξίας για τα περιφερειακά αεροδρόμια, ο παραχωρησιούχος θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα του ελληνικού κλίματος και του καλού καιρού ως κύριο εργαλείο μάρκετινγκ για τους 14 προορισμούς, με στόχο την επέκταση της σεζόν τόσο στους ανοιξιάτικους όσο και στους φθινοπωρινούς μήνες, ώστε να αντιμετωπιστεί η εποχικότητα της τουριστικής περιόδου.
Επίσης, θα δώσει έμφαση στις τιμές των 14 προορισμών, στην ασφάλεια, και κυρίως στο ποικιλόμορφο τοπίο, αλλά και στον πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει τουριστικό δυναμικό που δεν έχει ακόμη πλήρως αξιοποιηθεί, επιδιώκοντας να αυξήσει το επίπεδο αναγνωρισιμότητας της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.Τα συγκεκριμένα αεροδρόμια αποτελούν σήμερα βασικές πηγές εσόδων του ελληνικού τουρισμού, αντιπροσωπεύοντας το 75%-78% της συνολικής κίνησης και εξυπηρετώντας το 2015 πάνω οπό 23 εκατ. επιβάτες. Σύμφωνα με στοιχεία, το 2015 από το «Μακεδονία» διακινήθηκαν 5,59 εκατ. επιβάτες, από τη Ρόδο 4,57 εκατ. και από τα Χανιά 2,75 εκατ.  

(Διαβάστε στή συνέχεια τί προβλέπεται γιά τή Μύκονο)

Την Παρασκευή το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών



15:16 | 29 Φεβ. 2016
tvxs.gr
Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με θέμα το προσφυγικό. Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, θα πραγματοποιηθεί λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία στις Βρυξέλλες.
Ηδη ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και «κλείδωσαν» την ημέρα. Η ώρα θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα ωστόσο, με πληροφορίες  το συμβούλιο θα γίνει στις 12:00.
Επικοινωνία είχε επίσης ο πρωθυπουργός και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Tvxs Σκίτσο | 29 Φεβ. 2016 

Η «αλληλεγγύη» τέλειωσε, το Plan B έρχεται…

07:18 | 29 Φεβ. 2016
Tvxs Ρεπορτάζ
To Plan B για το προσφυγικό τίθεται σε πλήρη εφαρμογή, Ευρώπη και Ελλάδα αποδέχονται σιωπηρά το τετελεσμένο των κλειστών συνόρων και ο σχεδιασμός μετατοπίζεται πλέον στην διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που προδιαγράφει ο εγκλωβισμός – τουλάχιστον – δεκάδων χιλιάδων προσφύγων επί ελληνικού εδάφους.
Το σχέδιο για την διαχείριση αυτής της κρίσης εκπονείται ήδη στις Βρυξέλλες, ο κύβος ερρίφθη την περασμένη Παρασκευή παρόντος στη βελγική πρωτεύουσα και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον όλο συντονισμό, καθώς και την πολιτική εποπτεία, έχει αναλάβει ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο έχει ως κέντρο εκδήλωσης και αντιμετώπισης της κρίσης την Ελλάδα, περιλαμβάνει ωστόσο προβλέψεις και για άλλες χώρες κυρίως των δυτικών Βαλκανίων όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μπορεί να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες τον επόμενο μήνα ή και μήνες.
Το action plan
Ο όλος σχεδιασμός βασίζεται στην εκτίμηση ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα μπορεί αν φθάσουν από 150.000 έως και 200.000 – για «70.000 μέσα στον επόμενο μήνα», μίλησε χθες ο ίδιος ο Γιάννης Μουζάλας -, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως το πλάνο δράσης θα είναι έτοιμο προς έγκριση και άμεση εφαρμογή, το αργότερο, στην τακτική σύνοδο της Ε.Ε. της 18ης Μαρτίου. Δεν αποκλείεται, δε, λόγω της επείγουσας μορφής που έχει πλέον η κατάσταση, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και η εισήγηση της Κομισιόν να είναι έτοιμη ακόμη και στη σύνοδο της επόμενη Δευτέρας, 7 Μαρτίου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφορα σενάρια επί του «action plan», με την επισήμανση πάντως ότι η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει την επιθυμία η δομή του σχεδίου να είναι τέτοια, ώστε να μην επιφέρει ντε φάκτο «γκετοποίηση» προσφύγων και επιβάρυνση μόνον συγκεκριμένων περιοχών της χώρας.
Ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί και το τελικό ύψος της οικονομικής βοήθειας που θα παράσχει η Ευρώπη για την υλοποίηση του σχεδίου, αν και το ελληνικό αίτημα αφορά ποσό 450 εκατομμυρίων που περιλαμβάνει τόσο το κόστος της σίτισης και των υποδομών για τη φιλοξενία των προσφύγων, όσο και το κόστος για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
Το τετελεσμένο των κλειστών συνόρων
Με 25.000 πρόσφυγες να βρίσκονται ήδη εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ο Γιάννης Μουζάλας αναγνώρισε χθες ότι «η  κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα, σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα».
Η στροφή στο Plan B, άλλωστε, έρχεται εν μέσω κλιμακούμενων οιωνών ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση ούτε της Αυστρίας, ούτε και των υπολοίπων κρατών του σκληρού μπλοκ της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων, ανεξαρτήτως των όποιων διπλωματικών κινήσεων έως την ευρω-τουρκική σύνοδο της 7ης Μαρτίου.
«Οι κεντροευρωπαίοι θα κρατήσουν κλειστά τα σύνορα και ο Βαλκανικός Διάδρομος θα ανοίγει οριακά και σποραδικά, αποκλειστικά και μόνον για λόγους αποσυμπίεσης», έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικό στέλεχος. Κατά την ίδια πηγή, η εν λόγω «αποσυμπίεση» αποσκοπεί στο να αποτραπεί μια γενικευμένη έκρηξη των προσφύγων που συγκεντρώνονται στο συνοριακό πέρασμα της Ειδομένης προς τα Σκόπια, όπου ήδη βρίσκονται εγκλωβισμένοι τουλάχιστον 6.500 άνθρωποι.
Προκειμένου να επέλθει αποσυμπίεση και στα υπόλοιπα, αυτοσχέδια και υπαίθρια πλέον, «hot spots» όπως το λιμάνι του Πειραιά και η πλατεία Βικτωρίας, τα αρμόδια υπουργεία ανοίγουν όποιους δημόσιους χώρους και στρατόπεδα μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά πρόσφυγες ενώ, μέσω της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ, αναζητούνται σε όλη τη χώρα διαθέσιμα διαμερίσματα και κενά κτίρια.
«Εάν προχωρήσουμε ψύχραιμα, σε δέκα ημέρες η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί», έλεγε χθες κυβερνητική πηγή, σε ό,τι αφορά τη στέγαση και τη φιλοξενία των προσφύγων. Ωστόσο, το στοίχημα και το διακύβευμα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, είναι πολύ υψηλότερο από ένα προσωρινό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης…

Η αγριόγατα...


Τελικά ο Σταύρος Ψυχάρης -ακόμη και "πληγωμένος"* - εξακολουθεί να εγείρει πολιτικά πάθη και να δημιουργεί συζητήσεις και έριδες γύρω από το όνομά του, προκαλώντας τελικά...
πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση.
Η ΝΔ με αφορμή το "μυθιστόρημα" του Βήματος κι εκμεταλλευόμενη τη... γάτα του Ψυχάρη, έσπευσε να εγκαλέσει την κυβέρνηση και τον Τσίπρα κανοντας λόγο για παραδοχή των επαναλαμβανόμενων κρυφών συναντήσεών του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ).
Με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σχέση Τσίπρα-ΔΟΛ αναφέροντας ότι η Ν.Δ. «κάνει με άκομψο και απροκάλυπτο τρόπο τον συνήγορο της διαπλοκής». Μάλιστα το Μαξίμου ρωτάει επίσης «αν ο κατηγορούμενος για εκβιασμούς Παναγιώτης Μαυρίκος –για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κρατούν σιγήν ιχθύος- έχει εξοφληθεί από τα ταμεία του κόμματος, ή αν έχει να λαμβάνει και..
για ποιες υπηρεσίες ακριβώς».

Στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος καλούσε τον Τσίπρα να απαντήσει:
1. Γιατί ο "αδέκαστος πολέμαρχος" κατά της διαπλοκής, συναντάται κρυφά, όχι μία αλλά τέσσερις φορές με γνωστό μεγάλο εκδότη; Τι συζήτησαν;
2. Εάν του ζητήθηκε μια φορά ευνοϊκή ρύθμιση δανείων και εκείνος την απέρριψε, προς τι οι ακόμα τρεις συναντήσεις;
3. Εκείνος τι ζήτησε και έναντι ποιου ανταλλάγματος;
4. Και μία τελευταία ερώτηση: Όποια απάντηση και να δώσει περιμένει να την πιστέψει κανείς;»

Στην απάντησή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού θέτει τα δικά του ερωτήματα:
Αντί η ΝΔ να κάνει με τόσο άκομψο και απροκάλυπτο τρόπο τον συνήγορο της διαπλοκής, καλό θα είναι να απαντήσει ξεκάθαρα:
1. Γιατί το σύστημα της διαπλοκής των ΜΜΕ δεν πλήρωνε επί τόσα χρόνια τον νόμιμο φόρο επί των διαφημίσεων και τα τέλη χρήσης των συχνοτήτων;
2. Γιατί ποτέ επί κυβερνήσεων ΝΔ δεν έγινε διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες;
Ρωτάμε επίσης αν ο κ. Μαυρίκος –για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κρατούν σιγήν ιχθύος- έχει εξοφληθεί από τα ταμεία του κόμματος, ή αν έχει να λαμβάνει και για ποιες υπηρεσίες ακριβώς.
Ο ελληνικός λαός περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι υπεκφυγές.


* Το πληγωμένο θηρίο, λένε πως γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο. Κανονική αγριόγατα κι όχι καμμιά γαλανομάτα των Ιμαλαΐων.

zoornalistas.blogspot.gr

Σύσκεψη για την καταπολέμηση της Διαφθοράς...

Ευρεία σύσκεψη με θέμα το συντονισμό των ελληνικών ελεγκτικών μηχανισμών με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία του...
Γενικού Διευθυντή, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), Giovanni Kessler, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, υπό τον Γενικό Γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργο Βασιλειάδη.
Η σύσκεψη έλαβε χώρα στην έδρα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και σε αυτή συμμετείχαν, επίσης, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ, κ. Κώστας Χρήστου, ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος, κ. Εμμανουήλ Πλουμής, ο επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Παναγιώτης Καρβούνης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ιδιαίτερα καλή και επωφελής συνεργασία της OLAF με την Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, που έχει οριστεί ως η αρμόδια αρχή για το συντονισμό της καταπολέμησης της απάτης (ελληνικό AFCOS), ενώ τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης και περαιτέρω ενίσχυσης της. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, στον απόηχο και των τελευταίων επιτυχιών της OLAF, στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, στο πλαίσιο των οποίων σημειώθηκε και η σημαντική συνεισφορά της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

«Η Ελλάδα τιμωρείται για τη γεωγραφική της θέση»


prosfiges

Στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης του γερμανόφωνου τύπου δημοσιεύονται σχόλια για την συσσώρευση προσφύγων στην Ελλάδα εξαιτίας των...
κλειστών συνόρων της ΠΓΔΜ καθώς και για την αμφιλεγόμενη στάση της Αυστρίας.

Η επιμονή της Αυστρίας στη θέσπιση ανώτατου ορίου ως προς τον αριθμό προσφύγων που γίνονται δεκτοί στη χώρα αλλά και στην άσκηση κριτικής απέναντι στην Ελλάδα για ανεπαρκή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων σχολιάζεται από μεγάλη μερίδα του τύπου σήμερα.

Η εφημερίδα Der Standard της Βιέννης γράφει: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται αυτή τη συμπεριφορά. Ούτε είναι σε θέση να ‘μειώσει‘ καθημερινά σε 2000 με 3000 τους νέους πρόσφυγες, δηλαδή να τους εξαφανίσει σε ένα μαγικό καπέλο, ούτε θα δεχτεί η ηγεσία στην Αθήνα να γίνει η Ελλάδα ένα νέο, μεγάλο κέντρο υποδοχής προσφύγων, ένας δεύτερος Λίβανος. Το ότι πίστεψε η υπουργός Εσωτερικών ότι θα μπορούσε εν μέσω αυτού του κλίματος να πετάξει στα γρήγορα στην Αθήνα και να εξηγήσει στους Έλληνες αυτό που προφανώς μέχρι τώρα δεν ήθελαν να καταλάβουν, λέει περισσότερα για τη γενική αντίληψη που έχει η Βιέννη για τον κόσμο παρά για μια συντονισμένη πολιτική».

Στον ρόλο της Αυστρίας στην προσφυγική κρίση αναφέρεται και η Süddeutsche Zeitung, επιχειρηματολογώντας ταυτόχρονα στο ίδιο άρθρο υπέρ της Ελλάδας: «Η Ελλάδα τιμωρείται για τη γεωγραφική της θέση, σαν να λέμε ο τελευταίος πληρώνει τη νύφη. Αυτό συνοδεύεται από μεγαλόστομη κριτική κατά της κυβέρνησης της Αθήνας γιατί η Ελλάδα δεν καταφέρνει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Γι' αυτό τώρα περιπολεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Κατά συνέπεια η μόνιμη επωδός για την ανεπαρκή προστασία των θαλάσσιων συνόρων θα σωπάσει, γιατί και τα νατοϊκά πλοία θα πρέπει να σώσουν ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Αυτό προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Όποιος λοιπόν δε θέλει οι άνθρωποι να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο στα νερά του Αιγαίου, θα πρέπει να τους σταματάει πριν επιβιβαστούν στο πλοίο, δηλαδή στην Τουρκία».

Δύο ηράκλειοι άθλοι
«Η κατάσταση είναι πάνω από τις δυνάμεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κάποια στρατηγική, ούτε και για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, η οποία βλέπει την Ελλάδα αντιμέτωπη με δύο «ηράκλειους άθλους». Η δημοσιογράφος υπενθυμίζει ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα με την προσφυγική και την οικονομική κρίση. «Η Αθήνα θα πρέπει να επιδείξει μεγάλη διπλωματική ικανότητα γιατί και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται την κατανόηση των ευρωπαίων εταίρων ώστε να μπορέσει να πάρει ανάσα. Η πιθανότητα να γίνει η Ελλάδα από χώρα διέλευσης, τερματικός σταθμός προσφύγων γίνεται όλο μεγαλύτερη. Ωστόσο η χώρα που εδώ και επτά χρόνια ταλαιπωρείται από την οικονομική κρίση μάλλον δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση».

«Χωρίς φόβο στο Αιγαίο»
Μπορεί σε πολλά νησιά του Αιγαίου να καταφθάνουν χιλιάδες πρόσφυγες, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί λόγο για τον γερμανό τουρίστα να μην επισκεφθεί την Ελλάδα, υποστηρίζει ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Τα ρεπορτάζ για χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν με φουσκωτά στα νησιά του Αιγαίου δεν εμποδίζουν τους Γερμανούς να κλείνουν διακοπές στην Ελλάδα. Πολλοί πιστεύουν ότι ακόμη και να υπάρχουν πρόσφυγες στον προορισμό τους, δεν πρόκειται να τους δουν στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου». Θέματα ασφαλείας είναι αυτά που προβληματίζουν κυρίως τους γερμανούς επισκέπτες και αυτό φαίνεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η Τουρκία στον τουρισμό μετά τις πρόσφατες επιθέσεις. Μόνο στην Κω καταγράφονται μειώσεις κρατήσεων και στο άρθρο δίνεται εξήγηση και γι' αυτό. «Αυτό που θέλουν οι Γερμανοί περισσότερο στις διακοπές τους είναι ησυχία, ασφάλεια και ήλιο. Αντιθέτως στην Κω εδώ και εβδομάδες βρίσκονται σε εξέλιξη βίαιες διαμαρτυρίες κατά της εγκατάστασης προσφύγων στη νησί».

από :  Deutsche Welle

Ξυδάκης: Οι πρόσφυγες μπορεί να βοηθήσουν το δημογραφικό...

Ξυδάκης: Οι πρόσφυγες μπορεί να βοηθήσουν το δημογραφικό της χώρας

Με μια φράση που θα συζητηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, είπε πως το δημογραφικό μπορει να ωφεληθεί από το προσφυγικό.

Μιλώντας στα Παραπολιτικάfm, είπε χαρακτηριστικά:
«Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι τεράστιο, μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα από την ενσωμάτωση ανθρώπων που θέλουν να μπουν στην κοινωνία να εργαστούν να ενσωματωθούν».

Όπως εξήγησε ο κ. Ξυδάκης, «όσοι δεν δικαιούνται διεθνή προστασία πρέπει να επιστρέψουν, όσοι δικαιούνται άσυλο και διεθνή προστασία θα μείνουν» και πρόσθεσε:

«Η Αυστρία των 9 εκατομμυρίων έχει πάρει 95 χιλιάδες, θα φτάσει τους 130, η Ελλάδα δεν μπορεί να απορροφήσει 20 και 30 χιλιάδες ανθρώπους; Ο ανθρωπισμός της Ελλάδος είναι και αυτός ότι θα δώσει καταφύγιο σε κάποιους ανθρώπους. Τέτοιο καταφύγιο έχει δώσει η κατεστραμμένη Κύπρος μετά το ’74 στους πρόσφυγες του Λιβάνου και οι πρόσφυγες του Λιβάνου συνέβαλαν στο κυπριακό θαύμα μετά την καταστροφή του ’74. Τέτοιο καταφύγιο έχει προσφέρει πολλές φορές η Ελλάδα, οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί που έμειναν στην Ελλάδα και τα παιδιά τους μιλούν μόνο ελληνικά δεν προσέφεραν στην Ελλάδα; Εγώ λέω ότι η Ελλάδα έχει μεγάλα προβλήματα, έχει καταρχάς ανεργία και ύφεση το οποίο είναι ένα δομικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή ωστόσο μπορεί να ενσωματώσει ανθρώπους».
 

16 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλαδικές...


Η 16η Μαΐου θα είναι η εναρκτήρια ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο το...
υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία ισχύει για όλους τους υποψήφιους, είτε δώσουν εξετάσεις με το παλαιό σύστημα εξετάσεων, είτε με το καινούριο. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 17 Μαΐου. Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Επίσης, υπενθυμίζεται, ότι σήμερα, Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις όπως και η κατάθεση των αιτήσεων και απαιτούμενων δικαιολογητικών των μαθητών και αποφοίτων (υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά, κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ορίζει το ποσοστό των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα αντιστοιχούν στους υποψηφίους καθενός από τα δυο συστήματα, μόλις η αρμόδια υπηρεσία ολοκληρώσει την αποδελτίωση των δηλώσεων - αιτήσεων και διαπιστώσει τα ποσοστά των δηλώσεων που αφορούν το νέο και το παλαιό σύστημα εξετάσεων.
 

Μια Megaλη αμηχανία...

Ο ηγέτης, ο εκδότης και... η γάτα των Ιμαλαΐων

Πριν από μέρες, μετά και την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Σταύρου Ψυχάρη για προσωπικά δάνεια 57 εκατομμυρίων χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις, το Mega έκανε το αμίμητο στο...
δελτίο ειδήσεων των 8: μετέδωσε την απάντηση του ΔΟΛ χωρίς να αναφέρει την είδηση.
Οι μη υποψιασμένοι τηλεθεατές που δεν είχε τύχει να την πληροφορηθούν από αλλού (θα) έψαχναν να βρουν σε τι απαντάει ο Σταύρος Ψυχάρης και γιατί.
Τα έχει αυτά η δημοσιογραφία με τις... γάτες και τα ρεπορτάζ για πρόσωπα χωρίς ονόματα, μόνο με περιγραφές, ένας ηγέτης κι ένας εκδότης κ.ο.κ.
Το Σάββατο το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Mega, όταν πια είχε «σκάσει» το θέμα του «Βήματος της Κυριακής» με τη «γάτα των Ιμαλαΐων», η είδηση παρουσιάστηκε έπειτα από μισή ώρα από την έναρξή του και εντελώς «ξερά».
Ενας παγωμένος πρόλογος από τη Μαρία Σαράφογλου, σπικάζ του Ιορδάνη Χασαπόπουλου, η απάντηση του Μαξίμου και that’s all.
Κάπως περίεργο και παράδοξο ως γεγονός, η είδηση που κυριάρχησε όλη την ημέρα στην ειδησεογραφία να παρουσιάζεται από το μαγαζί-μεσοτοιχία του «Βήματος», το Mega, σαν κάτι ξένο και αδιάφορο.
Πληροφορίες θέλουν να δημιουργήθηκε ένας μικρός πανικός στη Μεσογείων, υπήρξαν διαφωνίες για τον τρόπο παρουσίασης του θέματος. Προφανώς οι συνέταιροι του μεγάλου καναλιού, Ψυχάρης και Μπόμπολας, δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά μεταξύ τους.
Ηταν και κάτι που έγραψε μέσα στην εβδομάδα το «Εθνος» για τη δίωξη Ψυχάρη και ενόχλησε τη Μιχαλακοπούλου.
Μέχρι αύριο πάντως πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και τα 15,1 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται.
Μήνες τώρα δίνονται συνεχώς παρατάσεις, τα περιθώρια τελείωσαν όμως.
Είναι πολλά τα μέτωπα που έχει ανοιχτά ο Σταύρος Ψυχάρης. Μέχρι και στους εργαζομένους του ΔΟΛ χρωστάει.
Σήμερα τους έχει υποσχεθεί πως θα δώσει ένα 15νθήμερο (μακάρι), αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι καθυστερούμενοι μισθοί είναι τριών μηνών.
Πρώτη φορά στην ιστορία του ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη βρίσκεται σε τόσο δεινή οικονομική θέση.
Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα το «Βήμα 99,5» δεν παρουσίαζε δημοσιογραφικό πρόγραμμα τα πρωινά λόγω απεργίας των τεχνικών του.
Το θέμα του ΔΟΛ παρουσιάστηκε στο χθεσινό «Βήμα της Κυριακής» σε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα.
Υπογράφουν κάποιοι από τους δημοσιογράφους του Συγκροτήματος τα ρεπορτάζ, από τον γλαφυρό καλό συνάδελφο Παύλο Παπαδόπουλο ώς τον Βασίλη Χιώτη, τον... Αρη Πορτοσάλτε του Σταύρου Ψυχάρη.
Κάποια όμως φέρουν και περίεργες υπογραφές. Του Ειδικού Συνεργάτη ας πούμε. Αλλά και του... Τάκιτου.

Ο Τάκιτος ήταν Ρωμαίος ιστορικός (55-120 μ.Χ.). Κι επειδή ο Σταύρος Ψυχάρης στο κεντρικό του άρθρο χρησιμοποίησε ως τίτλο το λατινικό «Sic transit gloria mundi» (Ετσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου) -για να υπογραμμίσει το εφήμερο κάθε εγκόσμιας εξουσίας- θυμηθήκαμε ένα γνωμικό του Τάκιτου, το «Omne ignotum pro magnifico», δηλαδή «κάθε τι που είναι άγνωστο έχει την τάση να φαίνεται θαυμάσιο».

Μένει να δούμε τι θα αποφανθεί και η... γάτα που ήταν παρούσα στη συνάντηση Τσίπρα-Ψυχάρη.

Δημήτρης Κανελλόπουλος
efsyn.gr