Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Πλην Σόιμπλε...



Ολοι είδαν (ακόμη κι ο Ντάισελμπλουμ) θετική την αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, βάση στην οποία, μπορεί να γίνει συμφωνία.
 Πλην του Σόιμπλε, ο οποίος, όπως είπε (καλά άρρωστος είναι?), δεν είδε να κατατίθεται τίποτα καινούργιο.
Και βεβαίως πριν από λίγο κι ο Ολάντ στην γραμμή Ντάισεμπλουμ-Γιούνκερ.
Είδε...
θετική την αντιπρόταση πάνω στην οποία όπως είπε, μπορεί να στηριχθεί εντός των επόμενων ημερών μία συμφωνία...

Δεν 'θέλαν την υπογραφή Βαρουφάκη...



Τα χαράματα κι ένω μελετούσαν την πρόταση της Ελληνικής πλευράς, ξαφνικά, μας είπαν, πως, το κείμενο είναι λάθος.
Ακολούθησε ταραχή, αλλά...
οπως διαπιστώθηκε το κείμενο δεν ήταν λάθος. Απλώς, είχε την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη.
Μας ζήτησαν την υπογραφή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την οποία κι έλαβαν και το θέμα ελύθη. 
Μετά ταύτα στις Βρυξέλλες πιστεύουν, οπως ειπε κι ο ανταποκριτής του MEGA Μανώλης Σπινθουράκης, οτι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη πιθανον να έχουμε συμφωνία...

"Βρισκόμαστε σε τροχιά συμφωνίας"...


"Βρισκόμαστε σε τροχιά συμφωνίας. Χονδρικώς τα περισσότερα θέματα έχουν κλείσει αλλά το πιθανότερο είναι η συμφωνία να επιτευχθεί την...
Πέμπτη", λένε κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές του Μαξίμου:

- Δεν έχει παραβιαστεί καμία κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης η οποία πέτυχε να περάσει: Πλεόνασμα 1% για το 2015 και 2% για το 2016. Το όφελος υπολογίζεται μόνο για το 2016 σε 8,2 δις. ευρώ.
- Επαναφέρεται η εργοδοτική εισφορά στο ΙΚΑ 2.9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζομένους η οποία είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά κατ απαίτηση του ΔΝΤ.
- Μπαίνει φορολογία στις επιχειρήσεις με κέρδος 500.000 και πάνω.
- Η έκτακτη εισφορά διατηρείται για τα εισοδήματα από 30.000 ενώ για τα κάτω από 30.000 υπάρχει μείωση 30%

Αναφορικά με το κλίμα των επαφών της κυβερνητικής αποστολής, ίδιες πηγές μετέφεραν ότι οι Γάλλοι ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικοί προς την κυβέρνηση σε αντίθεση με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, τον οποίο χαρακτήρισαν «μαινόμενο» και έτοιμο να «διαλύσει τη χώρα ζητώντας μέχρι και capital controls»...
newsbeast.gr

Τι αναφέρει το ανακοινωθέν του Eurogroup...


Οι νέες προτάσεις της Ελλάδας αποτελούν ένα θετικό βήμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Eurogroup.

"Το Eurogroup πραγματοποίησε μια...
σύντομη συνεδρίαση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άτυπη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης που πραγματοποιείται το βράδυ. 

Το Eurogroup καλωσόρισε σε γενικές γραμμές τη νέα εκδοχή του μεταρρυθμιστικού σχεδίου που υποβλήθηκε από τις ελληνικές αρχές σήμερα το πρωί, πριν από το Eurogroup και θεώρησε ότι αποτελεί θετικό βήμα για τη διαδικασία. 

Το Eurogroup, ζήτησε από τους θεσμούς να ξεκινήσουν την ανάλυση των νέων προτάσεων και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές να γίνουν οι κατάλληλες προεργασίες, με σκοπό να υπάρξει μια  τελική συμφωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα. Το Eurogroup ίσως πραγματοποιήσει ακόμη μία συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα" σημειώνεται...
enikos.gr

Λουί Μισέλ: Είμαι πιο αισιόδοξος...


... γιατί τώρα υπάρχουν προτάσεις πάνω στο τραπέζι...
Η χρησιμότητα της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης είναι να δοθεί μια "ισχυρή ώθηση" έτσι ώστε να...
φτάσουμε σε μια συμφωνία πριν από το τέλος της εβδομάδας δήλωσε προσερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Λουί Μισέλ.Όπως ανέφερε είναι οι υπουργοί Οικονομικών και οι θεσμοί, οι αρμόδιοι να εξετάσουν λεπτομερώς τις ελληνικές προτάσεις έτσι ώστε να πιστοποιήσουν ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι αξιόπιστη, βιώσιμη και ρεαλιστική.«Είμαι πιο αισιόδοξος γιατί τώρα υπάρχουν προτάσεις πάνω στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε πως ευελπιστεί ότι τα σημερινά θετικά σημάδια θα μεταφραστούν τις επόμενες μέρες σε πράξεις και λύσεις...
newsbeast.gr

Γιούνκερ: Αυτή την εβδομάδα θα καταλήξουμε σε συμφωνία... (BINTEO...)

  

"Περιμένω ότι αυτή την εβδομάδα θα καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στις...
εργασίες της Συνόδου Κορυφής.
Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε: "Θα παραμείνουμε αξιόπιστοι, το ίδιο περιμένω να κάνει και η Ελλάδα. Πρέπει να συνεργαστούμε, βρισκόμαστε σε αυτή την πορεία. Έχουμε μπροστά μας μια μακρά δύσκολη περίοδο".
Δείτε το βίντεο...
enikos.gr

Εγινε "πόλεμος" στις Βρυξέλλες...


Καυτός διάλογος Τσίπρα-Λαγκάρντ
-Συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ αυτή την ώρα (ΦΩΤΟ)...
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι βαδίζουμε προς πολιτική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Προσθέτουν ότι η εξέλιξη αυτή δεν χαροποιεί το ΔΝΤ και δίνουν το παρασκήνιο της συνεδρίασης των 6 (Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Τσίπρας, Κερέ, Ντράγκι) το οποίο είναι καυτό.

Αυτός ο διάλογος έγινε μέσα στην 6μερή συνεδρίαση

Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Μας θέλετε εδώ;
Τσίπρας: Σας θέλουμε και πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση, παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή. Είστε οι μόνοι που έχετε κάνει κριτική, π.χ. για τον πολλαπλασιαστή. Ομως σας θέλουμε με όλες σας τις απόψεις και όχι μόνο a la carte. Να πείτε και την άποψή σας για το χρέος, και όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα.

Κυβερνητικές πήγες: η συμφωνία δεν θα παραβιάζει καμιά κόκκινη γραμμή

Κατηγορηματικοί στη θέση ότι «η συμφωνία που προσπαθεί να κλείσει η κυβέρνηση δεν θα παραβιάζει καμία κόκκινη γραμμή» εμφανίζονται κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων για τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές.Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο iefimerida.gr σημειώνουν πως την πρόταση της Αθήνας δεν την υποδέχτηκαν με τον ίδιο τρόπο όλες οι πλευρές των θεσμών, καθώς Κομισιόν και ΕΚΤ είναι περισσότερο κοντά μας, σε αντίθεση με τη στάση του Ταμείου που εξακολουθεί να παραμένει σκληρή.

Κοινή διαπίστωση ακόμη, είναι ότι η πλευρά της Γαλλίας προσεγγίζει τις ελληνικές θέσεις (μετά και τις δηλώσεις Ολάντ-Μοσκοβισί), την ώρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενοχλήθηκε από την πρωτοβουλία της κομισιόν για την εξαμερή.

Οι… εξηγήσεις για τα μέτρα
Επιπλέον, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί μπαράζ επαφών στη Βελγική πρωτεύουσα, η Αθήνα… δίνει εξηγήσεις και για τα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει, διευκρινίζοντας τα εξής:

Η γελοιογραφία των Νew York Times γιά τήν Άγνκελα Μέρκελ...

H Μέρκελ κρατά τσεκούρι...

Η Μέρκελ πήρε το τσεκούρι της και μετά τις περικοπές που έκανε στην Ελλάδα εφαρμόζοντας το δόγμα της λιτότητας απειλεί να...
κόψει και πόδια… και συγκεκριμένα τα πόδια της Αφροδίτης της Μήλου.
Στη γελοιογραφία των Νew York Times, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται νευριασμένη να μιλάει στο τηλέφωνο και να βρίσκεται σε δίλημμα. «Να δώσω λεφτά έως τις 30 Ιουνίου ή να κόψω τα πόδια» λέει η Άγνκελα Μέρκελ...
tvxs.gr

Βασίλης Βασιλικός: Οι Γερμανοί δεν θυμούνται Ιστορία


«Οι Γερμανοί δεν θυμούνται την Ιστορία, εμείς οι Έλληνες φέρουμε μόνον το 20% της ευθύνης», τονίζει σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.
«Η κυρία Μέρκελ δεν έχει καταλάβει τι είναι η Ευρώπη, δεν το ξέρει διότι μεγάλωσε με τον κομουνισμό, όπως οι ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες μπήκαν στην Ένωση πρόσφατα. Είναι όλοι τους πιο σκληροί από την ίδια τη Γερμανία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται στο χρήμα, αλλά στη Δημοκρατία, δεν μπορεί να βασίζεται στους ισοσκελισμένους δημόσιους ισολογισμούς, αλλά στην ειρήνη. Τον περασμένο αιώνα υπήρξαν δυο πόλεμοι, οι οποίοι προκλήθηκαν από τις γερμανικές φιλοδοξίες. Είναι δυνατόν να μην βγάλαμε κανένα συμπερασμα;» διερωτάται ο συγγραφέας του «Ζ».
Aπό συνέντευξη -στό "Φίλιον"- πού έδωσε 
στή Γιώτα Δημητρίου
Στην ερώτηση «για πόσο καιρό οι Γερμανοί θα πρέπει να ζήσουν με ενοχές;», ο Βασίλης Βασιλικός απαντά: «Για όσο τους χρειάζεται μέχρι να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να αντικαταστήσουν ένα ναζισμό στρατιωτικής φύσης με τον οικονομικό ναζισμό».
Ο Βασίλης Βασιλικός δηλώνει, επίσης, ότι «η Ελλάδα φέρει το 20% της ευθύνης της κρίσης», ότι δεν είναι εθνικιστής αλλά ρεαλιστής και προσθέτει πως «αν μία στα χίλια η Ελλάδα βγει από το ευρώ, δεν θα έχει πρόβλημα, θα μπει στη σφαίρα του ρωσικού ρουβλίου, ενός ισχυρού νομίσματος».

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας συγγραφέας χαρακτηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη «σπουδαίο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εξήγησε με τέλειο τρόπο τις ελληνικές θέσεις» και εκτιμά ότι «αν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ένας δεξιός πολιτικός, οι εταίροι θα είχαν ήδη συναινέσει σε βοήθειες και διευκολύνσεις στην πληρωμή των χρεών». 

από τή naftemporiki.gr
(οι φωτογραφίες προστέθηκαν από τή "Νέα Μύκονο"

Tι περιλαμβάνει η πρόταση της Ελλάδας...

...σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε.Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 13:29

Τρεις συντελεστές ΦΠΑ -6%, 13% και 23%- αλλά και κατάργηση όλων των «παραθύρων» που δίνουν τη δυνατότητα για συνταξιοδότηση πριν από το 67ο έτος προβλέπει η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

  • Στον συντελεστή του 6%, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, προτείνεται να κατατάσσονται μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες –οι οποίες επίσης σήμερα κατατάσσονται στο 6,5%- θα μεταφερθούν στο 13%.
  • Στον συντελεστή του 13% θα παραμείνουν οι βασικές κατηγορίες τροφίμων αλλά και τα ενεργειακά προϊόντα (ρεύμα και φυσικό αέριο). Ερώτημα παραμένει το αν θα παραμείνει στο 13% ο κλάδος της εστίασης ή αν θα επανέλθει –όπως είχε συμβεί και πριν από ενάμιση χρόνο- στο 23%. Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, εξετάζεται μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23% για σειρά προϊόντων διατροφής τα οποία δεν χαρακτηρίζονται ως είδη πρώτης ανάγκης.
  • Η πρόταση για το ασφαλιστικό περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των διατάξεων που, ακόμη και σήμερα, επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση πριν από το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών. Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν θα θιγούν, ωστόσο όσοι έχουν απλώς κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα -που σημαίνει ότι έχουν συμπληρώσει τα ένσημα αλλά δεν έχουν πιάσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας- είναι πιθανό θα εγκλωβιστούν στην αγορά εργασίας μέχρι να «πιάσουν» το 67ο έτος.
  • naftemporiki.gr 

Σταθάκης στο BBC: Ανακοίνωση για καταρχήν συμφωνία...


...από τη Σύνοδο Κορυφής...
«Σταθάκης: Η Ελλάδα σώθηκε» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του BBC που φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος αναφέρει ότι είναι...
έτοιμο το περίγραμμα της συμφωνίας με τους εταίρους. 
Το βρετανικό δίκτυο δημοσιεύει αποσπάσματα από συνέντευξη του έλληνα υπουργού -γνωστοποιώντας ότι θα υπάρξει σύντομα και βίντεο- με τον κ. Σταθάκη να δηλώνει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα βγάλουν ανακοίνωση αργότερα σήμερα, στην οποία θα αναφέρουν ότι τώρα υπάρχει η βάση για επίσημη συμφωνία με την Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να απελευθερωθούν τα 7,2 δισ. ευρώ.Ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να γίνουν τεχνικές εργασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει τη δόση του 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο.

Ανέφερε ακόμη ότι οι προτάσεις της Αθήνας περιελάμβαναν: 
-νέα φορολογία για τις επιχειρήσεις, 
-φορολόγηση των πλουσίων και 
-κάποιες αυξήσεις του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά.



Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παραβίασε τις «κόκκινες» γραμμές της. Έτσι, δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου ή αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1% του ΑΕΠ για φέτος, 2% για του χρόνου και 3% για το 2017.Η ανακοίνωση που θα βγει σήμερα, θα αναφέρει ότι η ελάφρυνση χρέους θα είναι στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για τους επόμενους μήνες. Τέλος, προέβλεψε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία, αλλά εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να τις ξεπεράσει...
newpost.gr

Οι θεσμοί συνεδριάζουν μόνοι τους αυτή την ώρα...

Οι θεσμοί συνεδριάζουν μόνοι τους αυτή την ώραΦΩΤΟ...
Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι θεσμοί συνεδριάζουν μόνοι τους αυτή την ώρα.

Στην ατζέντα της συνάντησης τους είναι το...
ελληνικό ζήτημα και η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής εκεί όπου θα παρθούν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις παρουσία και των Αλέξη Τσίπρα, Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Σε αυτή την συνάντηση βρίσκονται οι Τουσκ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Tόμσεν και άλλοι αξιωματούχοι των θεσμών...



Τις φωτογραφίες ανέβασαν στο Twitter οι Τουσκ και ο εκπρόσωπος του.

iefimerida.gr

O μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος"...δεν είχε προλάβει καν να ενθρονιστεί."

Πέθανε ο νεοεκλεγείς μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος


Πέθανε ο νεοεκλεγείς μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος
                                                 
                                    Ο εκλιπών μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος                       
Σε ηλικία 64 ετών απεβίωσε ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος, ο οποίος  μάλιστα είχε εκλεγεί προσφάτως μητροπολίτης - στις 26 Μαΐου - ενώ δεν είχε προλάβει καν να ενθρονιστεί. Μητροπολίτης είχε χειροτονηθεί στις 31 Μαΐου.
Ο εκλιπών ιεράρχης είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη, για να παραστεί στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου.
Όπως ανακοίνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας ο μακαριστός μητροπολίτης έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή περίπου στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας 22 Ιουνίου. Αργά το βράδυ της προηγούμενης ημέρας ένιωσε αδιαθεσία και ζήτησε να πάει να ξεκουραστεί.
Ο εκλιπών μητροπολίτης είχε υπηρετήσει ως Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Κεφαλληνίας από το 1998 έως την ημέρας της εκλογής του.
Όπως ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος, η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλλεί, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών Κεφαλληνίας, την Τετάρτη 24 Ιουνίου και ώρα 1μ.μ. Τοποτηρητής αναλαμβάνει εκ νέου ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.
από tanea.gr

Συνεδριάζει εκ νέου η ΕΚΤ για τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι προτάσεις που κατέθεσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, σύμφωνα με στέλεχος που έχει γνώση του θέματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει την Τρίτη εκ νέου προκειμένου να χορηγήσει πρόσθετη ρευστότητα στο ελληνικό σύστημα μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Ηδη σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αποφασίστηκε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού μέσω του ELA.

Ωστόσο, μετά την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ όσο και μετά αυτή της περασμένης Παρασκευής δεν διέρρευσε το πρόσθετο ποσό που ενέκρινε η ΕΚΤ. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το ανώτατο πλαφόν του ELA εχει αυξηθεί από τα 84,1 δισ. ευρώ (που ήταν την προηγούμενη Τετάρτη) στα περίπου 88,5 δισ. ευρώ.

από kathimerini.gr

Τα τρία σενάρια της (μεγάλης) Δευτέρας



Αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός φαίνεται με πολλούς τρόπους. Φαίνεται με τις δημοσκοπήσεις, όπου 80% τάσσονται σταθερά υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, ως ότι αυτή είναι το μακράν καλύτερο πεδίο για οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Φάνηκε, επίσης, με τα ειρηνικά συλλαλητήρια στο Σύνταγμα – όχι μόνο με το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης αλλά και με εκείνο που προηγήθηκε, την Τετάρτη, όταν εκφράστηκε η στήριξη των συγκεντρωμένων στην κυβερνητική πρόταση για πρόσθετα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Ολοφάνερο είναι και τι ΔΕΝ θέλει ο ελληνικός λαός. Φάνηκε αυτές τις μέρες, στα γκισέ και στα ΑΤΜ των τραπεζών.

Ο ελληνικός λαός εκφράζει με όλους τους τρόπους τη βούλησή του η Ελλάδα να μείνει εντός Ευρωζώνης και την ανησυχία του μήπως συμβεί το αντίθετο ενδεχόμενο. Θεωρώ βέβαιο ότι δεν θα συμβεί.

Μπορεί να προκαλούν θόρυβο ορισμένες γραφικές φιγούρες που ακκίζονται φλυαρώντας για επαχθές κλπ. χρέος ή οι αδαείς που προσποιούνται ότι έχουν τον οδικό χάρτη επιστροφής στη δραχμή με ευημερία, αλλά στην πραγματικότητα αυτοί είναι περιθωριακοί. Είναι τζάμπα θέαμα για τα κανάλια. Στην παρούσα Βουλή, όπως και στις προηγούμενες, συντριπτικά κυριαρχεί η (διακομματική) πλειονότητα των βουλευτών που είναι υπέρ της ευρωπαϊκής θέσης της χώρας. Οι βουλευτές που δεν μπορούν/δεν θέλουν ούτε να φανταστούν, καν, την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης. Αυτοί είναι η πραγματική δύναμη κι εκφράζουν τη λαϊκή βούληση. Οποιαδήποτε κυβέρνηση επιχειρούσε πραξικόπημα ενάντια σε αυτή τη βούληση, θα έπεφτε σε λίγες ώρες αφότου διανοήθηκε να το επιχειρήσει.
Δυστυχώς, όμως, οι εξελίξεις του 5μήνου έχουν επαναφέρει τη μεγάλη αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας. Αύριο, Δευτέρα, η αβεβαιότητα θα λήξει – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Υπάρχει το σενάριο της μη επίτευξης συμφωνίας, το σενάριο της ρήξης. Δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Ενδεχόμενη ρήξη θα οδηγούσε αναγκαστικά, αυτόματα, σε υποχρεωτικό κλείσιμο των τραπεζών για 5-6 μέρες και στην επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων και στην ανάληψη καταθέσεων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα υπέγραφε ο σημερινός πρωθυπουργός, ως τελευταία απόφαση μιας εξαιρετικά βραχύβιας κυβέρνησης. Θα ήταν βαριές και διαρκείς οι συνέπειες (α) για την οικονομία που θα βυθιζόταν σε μεγαλύτερη ύφεση και την κοινωνία που θα υπέφερε από ανείπωτη ανεργία, (β) για τους δημοκρατικούς θεσμούς, που θα δοκιμάζονταν σκληρά από κοινωνική αναστάτωση, παράλυση του κράτους και διάλυση κρίσιμων υπηρεσιών του, καθώς και (γ) για εθνικούς κινδύνους που, σε συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής αναστάτωσης, αντικειμενικά πολλαπλασιάζονται – έως η Αλβανία αμφισβήτησε τα σύνορα...

Το θετικό σενάριο είναι η υπογραφή μιας ισχυρής και διατηρήσιμης συμφωνίας με τους εταίρους. Η υπογραφή τέτοιας συμφωνίας θα επιτάχυνε την οριστική άρση της μητέρας όλων των αβεβαιοτήτων, για την ευρωπαϊκή θέση της χώρας και, έτσι, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να κερδίσει πανίσχυρη ώθηση, ως αποσυμπίεση πολλαπλάσιας ισχύος από την παρατεταμένη συμπίεση που από το 2008 διαρκώς εντείνεται. Μια αξιόπιστη και, άρα, διατηρήσιμη συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα ισχυρό θετικό σοκ αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των ιδιωτών επενδυτών, και για τη φιλοδοξία, από τα μέσα του 2016 η Ελλάδα να καταφέρει να αρχίσει να βγαίνει στις διεθνείς αγορές, να δανείζεται φτηνά για την ανάπτυξή της, για την αποπληρωμή των δανείων της και για τη διεύρυνση των βαθμών ελευθερίας στη διαχείριση των οικονομικών υποθέσεών της. Για την απορρόφηση της ανεργίας, αυτή η λύση είναι μονόδρομος.

Υπάρχει και το μεσοβέζικο σενάριο – το «μοντέλο σέρνομαι», που συνήθως επικρατεί στην ιστορία του τόπου τους τελευταίους δύο αιώνες περίπου. Δηλαδή, να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία, με περιορισμένη χρονική διάρκεια, για να καταστεί εφικτό να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις με στόχο να υπογραφεί ένα νέο Μνημόνιο, στο πλαίσιο του οποίου θα υλοποιηθεί και η (από έτος 2012...) δέσμευση των εταίρων για ελάφρυνση του χρέους. Βεβαίως, και σε αυτήν την περίπτωση, θα έχουμε γλιτώσει την άμεση καταστροφή – και οι τράπεζες θα παραμείνουν ανοικτές. Αλλά, όσον αφορά την αναστροφή της ύφεσης και την απορρόφηση της ανεργίας, θα βρεθούμε πολύ, πάρα πολύ κοντά στο να χάσουμε (αφού χάσαμε το πρώτο 6μηνο...) και ολόκληρο το 2015.
Απεύχομαι και θεωρώ απίθανο το α΄ σενάριο, της ρήξης και της καταστροφής. Εύχομαι αλλά δεν θεωρώ πιθανό το β΄ σενάριο, της ισχυρής και διατηρήσιμης συμφωνίας. Εκτιμώ ως πιθανότερο το γ΄ σενάριο.
Δηλαδή, η χώρα να συνεχίσει να σέρνεται.
από kathimerini.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (21.06.15)

                                                                                                                                               από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Tο μεσημέρι η πρώτη συνάντηση Τσίπρα...


Στις 12 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, η συνάντηση που συγκάλεσε ο Ντόναλτ Τουσκ, μεταξύ του...
Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αυτό ανέφεραν πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνοντας παράλληλα ότι σκοπός της συνάντησης αυτής είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι τον Μάριο Ντράγκι ενδέχεται να αντικαταστήσει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ...